Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑγωνεςΟ Όττ Τάνακ στο Autoholix: «Ανυπομονώ να επιστρέψω στο Ράλι Ακρόπολις»

Ο Όττ Τάνακ στο Autoholix: «Ανυπομονώ να επιστρέψω στο Ράλι Ακρόπολις»

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 στο WRC και ένας από τους καλύτερους οδηγούς της σύγχρονης εποχής, ο Ott Tanak μίλησε αποκλειστικά στο Autoholix.com και στον Άρη Κατσίδη για το φετινό Ράλι Ακρόπολις, για την νίκη του στην Φινλανδία και τις σκέψεις του για την φετινή σεζόν, για τις απόψεις του σχετικά με το Hybrid project Rally 1 που θα έχουμε από την νέα σεζόν, αλλά και για το ποια….στιγμή στην καριέρα του θεωρεί ως την πιο συναισθηματική.

Ο Ott Tanak γεννήθηκε στις 15/10/1987 στην πόλη Karla της Εσθονίας και έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ράλι το 2008, οπού νίκησε τον αγώνα της πατρίδας του. Ο συνοδηγός του είναι ο Martin Jarveoja, με τον οποίο κατέκτησε μεταξύ άλλων το παγκόσμιο πρωτάθλημα του WRC του 2019.

Σχετικά με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, ο Tanak κατάφερε να αναδειχθεί ως ο πρώτος χρονικά πρωταθλητής που δεν κατάγεται από την Γαλλία, κάτι που είχε να γίνει από το 2003 και τον Petter Solberg και αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο την σπουδαιότητα του επιτεύγματος του. Ο 33χρονος Εσθονός οδηγός έχει κερδίσει συνολικά σε 14 ράλι, έχει ανέβει σε 32 βάθρα, ενώ έχει επικρατήσει σε 274 ειδικές διαδρομές.

Όπως πρωτοείπαμε, ο Tanak κατέκτησε το Εσθονικό πρωτάθλημα ράλι του 2008, κάτι που έκανε και το 2009 με την ομάδα του βετεράνου νικητή σε ράλι, Markko Martin, ενώ το ντεμπούτο του στο WRC έγινε στο Ράλι της Πορτογαλίας το 2009 σε ηλικία 22 χρονών και έκανε τις πρώτες του νίκες στην κατηγορία PWRC στο ράλι της Φινλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας το 2010.

Στο ράλι του Μεξικό του 2011 πήρε τους πρώτους του πόντους, ενώ αναδείχθηκε δεύτερος στην κατηγορία SWRC με τρεις νίκες (Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), έχοντας μόλις τρεις πόντους διαφορά από τον Juho Hanninen, ενώ την επόμενη χρονιά (2012) έτρεξε για πρώτη φορά όλο το πρόγραμμα του WRC με την M-Sport Ford World Rally Team. Στην SS14 στο ράλι της Σουηδίας του 2012 πήρε την πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ η πρώτη του νίκη σε ράλι ήταν εκείνο της Ιταλίας το 2017, σε μια χρονιά που αναδείχτηκε νικητής και στην Γερμανία.

Τα επόμενα δύο χρόνια (2018-2019) συνεργάστηκε με την Toyota Gazoo Racing WRT, ενώ αμέσως μετά εντάχθηκε στο δυναμικό της Hyundai Shell Mobis WRT. Όπως πρωτοείπαμε, κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2019 με έξι νίκες (Σουηδία, Χιλή, Πορτογαλία, Φινλανδία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία), μαζεύοντας συνολικά 263 πόντους, 36 περισσότερους από τον Neuville που ήταν στην δεύτερη θέση.

Πέρα από το πρωτάθλημα του 2019, έχει πάρει τρεις φορές την τρίτη θέση συνολικά στην βαθμολογία του WRC (2017, 2018, 2020), κάτι που τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους οδηγούς της σύγχρονης εποχής. Με την Hyundai νίκησε στο Ράλι Εσθονίας πέρσι και είχε μια πάρα πολύ καλή παρουσία στο πρόγραμμα των μόλις εφτά αγώνων λόγω της πανδημίας του κορονοιού.

Την φετινή σεζόν αγωνίζεται με το Hyundai i20 Coupe WRC και μετά από οχτώ αγώνες βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 87 βαθμούς, έχοντας μεταξύ άλλων μια νίκη στο ράλι της Φινλανδίας και μια τρίτη θέση στο εντυπωσιακό ράλι της Κένυας.

Η Hyundai είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες τα τελευταία χρόνια στο σπορ, αφού μεταξύ άλλων έχει σηκώσει τα δύο τελευταία χρονικά πρωταθλήματα Κατασκευαστών, του 2019 και του 2020, ενώ έκανε για πρώτη φορά την παρουσία της στην κλάση F2 το 1998 και το 1999 και στο WRC με το Hyundai Accent WRC το 2000.

Αν και το 2003 η Hyundai σταμάτησε από το πρωτάθλημα, αλλά εννιά χρόνια αργότερα στο Paris Motor Show του 2012 ανακοίνωσε την επιστροφή της για το 2014 με το i20. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εξαιρετικές παρουσίες με όλους τους οδηγούς της, ενώ πέρα από το ράλι του Αρκτικού κύκλου της Φινλανδίας, πήρε την νίκη και στο ράλι του Βελγίου με τον Neuville.

Υπενθυμίζουμε ότι την επόμενη χρονιά στο WRC θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, αφού οι οδηγοί θα αγωνίζονται με τα υβριδικά Rally 1 αυτοκίνητα, με αρχή από το Rally Μόντε Κάρλο

Όλα όσα δήλωσε ο Όττ Τάνακ στο Autoholix.com και τον Άρη Κατσίδη:

Tον Σεπτέμβριο, το WRC επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια. Ποιες είναι οι απόψεις σου για το Ράλι Ακρόπολις;
Το Ράλι Ακρόπολις είναι ένα event που ανήκει στο πρωτάθλημα του WRC και πρέπει να είναι πάντα εκεί. Είναι ένα απόλυτο challenge και έχω βρεθεί εκεί μερικές φορές στο παρελθόν. Πραγματικά, ανυπομονώ να επιστρέψω.
Αυτήν την σεζόν, κατέκτησες το ράλι της Φινλανδίας. Θα ήθελες να μας πεις τα συναισθήματα σου και τις αναμνήσεις σου από αυτήν την νίκη;
Ήταν μια καλή αρχή για την χρονιά μας και μετά από αυτήν, είχαμε πολλές άλλες νίκες στο τραπέζι, αλλά δεν μπορέσαμε να τις φέρουμε εις πέρας. Δουλεύουμε σκληρά για να επιστρέψουμε στον σωστό δρόμο.
Θα ήθελα να μας μιλήσεις και για την φετινή σεζόν
Είναι μια μακρά σεζόν μέχρι τώρα και όπως αναφέρθηκα προηγουμένως, υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για να κερδίσουμε σε κάποιους αγώνες, αλλά τώρα μπορούμε μόνο να μάθουμε από εκείνες τις στιγμές και να τα κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά.
Την επόμενη χρονιά, θα έχουμε κάποιες αλλαγές στα αυτοκίνητα λόγω του Hybrid project Rally 1. Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις για αυτές τις αλλαγές;
Αυτοί είναι μερικοί πολύ απαιτητικοί κανονισμοί για τους μηχανικούς μας. Είναι πολύ limited, αλλά θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος ότι η ομάδα μας μπορεί να κατασκευάσει ένα υπέροχο αυτοκίνητο.

Έχει κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών του 2019 αλλά και πάρα πολλές νίκες σε ράλι. Ποια θεωρείς ότι είναι η πιο συναισθηματική στιγμή σου στο σπορ;

Το να κατακτήσω το πρώτο πρωτάθλημα.
Ευχαριστούμε πολύ την Hyundai Motorsports και τον Ott Tanak για αυτήν την συνέντευξη και τους εύχομαι κάθε επιτυχία για το μέλλον.
Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο