Το Renault Megane 1.5D GT-Line με εξέπληξε και σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου –ακόμη και σήμερα, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση του.
Το Megane ανέκαθεν ήταν ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την Renault, αφού από το 1995 που παρουσιάστηκε έχει πουλήσει περίπου 5 εκατομμύρια μονάδες-και τώρα που όλα γ’υρω μας αλλάζουν μαθαίνουμε ότι οι επόμενες γενιές του θα είναι αμιγώς ηλεκτρικές.
Είναι αυτός ένας λόγος για να αγοράσει κάποιος ένα μεταχειρισμένο πετρελαιοκίνητο Megane τριετίας με τιμές που να κυμαίνονται στην περιοχή των €12-15.000?
Γνωρίζοντας πλέον ότι κινείται από ένα απο τους οικονομικότερους και πιο αξιόπιστους πετρελαιοκινητήρες ,η απάντηση είναι σίγουρα θετική, ωστόσο καλό είναι να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Βασισμένο στην νέα πλατφόρμα CMF (Common Module Family) που χρησιμοποιείται και στο Espace, η τέταρτη γενιά του Megane είναι μεγαλύτερη και φαρδύτερη από την προηγούμενη αφού είναι 7 εκατοστά μακρύτερο έχοντας πλέον μήκος 4,4 μ.και 1,8 μέτρα φάρδος.
To Renault Megane λοιπόν είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο και σε ότι αφορά το μέγεθος θα μπορούσε οριακά να βρίσκεται στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία
Αμάξωμα-εμφάνιση
Μετά από αρκετές σχεδιαστικές περιπέτειες (ειδικά με το πίσω μέρος της δεύτερης γενιάς που παρουσιάστηκε το 2002) η Renault κατέληξε σε ένα μοντέρνο μεν, αλλά απολύτως αποδεκτό σχεδιασμό- που δεν προκαλεί.
Φαρδύ και χαμηλό χρησιμοποιεί τα μεγάλα εμπρός φωτιστικά σώματα που ενσωματώνουν τα διακοσμητικά της μάσκας για να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αισθητικά αποτέλεσμα που θυμίζει concept car και όχι ένα καθημερινό αυτοκίνητο.
Η εικόνα ολοκληρώνεται με τα πίσω φωτιστικά LED που ενώνονται με μια στενή λωρίδα –ψηλά πάνω από τη πίσω πόρτα.
Όμως το Renault Megane 1.5D GT-Line της δοκιμής είχε το πακέτο GT Line που περιλαμβάνει ότι περιλαμβάνει το κορυφαίο πακέτο Dynamic-και επιπλέον, ελαφριές αλουμινένιες ζάντες που φορούν τα φαρδιά Michelen 205/50/17, πιο άγριους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες και αεροδυναμικά βοηθήματα που κάνουν το αυτοκίνητο να μοιάζει πολύ πιο γρήγορο από ότι είναι..
Εξαιτίας της προχωρημένης εμφάνισης συχνά κατά την διάρκεια της δοκιμής βρεθήκαν αρκετά σοβαρά γρήγορα αυτοκίνητα θέλησαν να κοντραριστούν με το Renault Megane 1.5D GT-Line νομίζοντας ότι είχαν να κάνουν με την έκδοση GT που κινείται από τον 1,6 turbo.
Φυσικά επειδή μπροστά από τα πόδια μου είχα τον πάντα επίκαιρο και οικονομικό κινητήρα πετρελαίου της Renault, με τα 110 άλογα, εγώ… σφύριζα αδιάφορα κοιτώντας τα αστέρια!
Εσωτερικό/Εργονομία
Το πολύ έξυπνο σύστημα που αναγνωρίζει ότι η κάρτα/ τηλεχειριστήριο είναι κοντά και επιτρέπει στον οδηγό να ανοίξει και να κλειδώσει το αυτοκίνητο από ένα μικρό κουμπάκι πάνω στο πόμολο του οδηγού με εντυπωσίασε και με έκανε να απορήσω γιατί αυτό το σύστημα δεν το έχουν καθιερώσει και οι υπόλοιποι κατασκευαστές.
Αρκεί να έχεις την κάρτα στην τσέπη σου ή στην τσάντα σου και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Ανοίγεις την πόρτα μπαίνεις μέσα και εκκινείς τον κινητήρα από το πλήκτρο στο ταμπλό.
Η είσοδος στο εσωτερικό κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη καθώς η ποιότητα κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από το παρελθόν της εταιρείας.
Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή τόσο στο ταμπλό όσο και στα καθίσματα, ενώ στην έκδοση GT Line προσθήκη μερικών φιλέτων θαλασσί ανθρακονήματος στο ταμπλό και τις πόρτες προσδίδει μια σπορ νότα.
Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι αφρώδη και μαλακά στην αφή, ενώ στα χαμηλότερα τμήματα και στα κάτω τμήματα στις πόρτες τα πλαστικά είναι σκληρά και χαμηλότερης ποιότητας.
Αυτή όμως είναι μια πρακτική που συνηθίζεται πια από τους περισσότερους κατασκευαστές.
Το μόνο παράπονο που έχω από το ταμπλό είναι ότι του λείπει η «γαλλικότητα» και ενώ είναι καλοφτιαγμένο είναι ταυτόχρονα μουντό και θα μπορούσε να ανήκει σε κάποιο αυτοκίνητο από την Κορέα.
Infotainment System
Σε αντιστάθμισμα του κάπως σκοτεινού ταμπλό το Renault Megane 1.5D GT-Line προσφέρει στην κεντρική κονσόλα μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 8,7’’ “touchscreen” που δίνει μια Tesla-like ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.
Από την οθόνη αυτή μπορεί ο οδηγός να επιλέξει τρία προγράμματα οδήγησης (ECO-Sport-Normal),να ρυθμίσει τον κλιματισμό, το ηχοσύστημα , το GPS και άλλα συστήματα όπως ο έλεγχος αλλαγής λωρίδαw, το χρώμα του εσωτερικού φωτισμού και το On Board Eco Driver- ένα πολύ χρήσιμο app που εκπαιδεύει τον οδηγό να οδηγεί οικονομικά.
Η οθόνη και τα ambient lights στις πόρτες αλλάζουν πέντε χρωματισμούς, ενώ και ο πλήρης σε πληροφορίες ψηφιακός πίνακας οργάνων αλλάζει μαζί με το χρώμα και τα γραφικά ανάλογα με το προγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί.
Δυστηχώς όμως αυτό το σύστημα infotainment είναι πολύπλοκο και αργό στις αντιδράσεις του, αλλά αν έχεις ψηφιακή κουλτούρα θα μπορέσεις να το χειριστείς..κάποια στιγμή.
Βάλε όμως στην θέση του οδηγού έναν άνθρωπο 50-60 ετών χωρις ψηφιακή μόρφωση και άρχισε να μετράς καντήλια…
Θα είναι αδύνατον να καταλάβει πως λειτουργεί το «ράδιο», ή πως να ρυθμίσει τον κλιματισμό και την ένταση του μοτέρ αερισμού. Σε ότι αφορά το τελευταίο, νομίζω ότι πρέπει επειγόντως να βάλουν ένα περιστροφικό διακόπτη ρύθμισης του μοτέρ αερισμού και ένα πλήκτρο για το air-condition.
Παρένθεση (..μήνυμα άσχετο με το αυτοκίνητο της δοκιμής!)
Μήπως τα αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να γίνονται πολύπλοκα?
Αυτό δεν αφορά φυσικά μόνο το Renault Megane της δοκιμής, άλλα όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα- και ειδικά εκείνα της premium κατηγορίας που διαθέτουν πολύπλοκα συστήματα infotainment. Όταν φωνάζουμε για την χρήση κινητών στην οδήγηση, πως μπορούμε να παραβλέπουμε το ότι στα συστήματα αυτά για να τα χειριστείς χρειάζεται να πάρεις τα μάτια σου από τον δρόμο για αρκετά δευτερόλεπτα?
Μήπως είμαστε λίγο υποκριτές?
Περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ
Χώροι/άνεση
Οι χώροι είναι το δυνατό σημείο του Renault Megane 1.5D GT-και οι επιβάτες των εμπρός καθισμάτων απολαμβάνουν ένα ζευγάρι μπακετ καθίσματα που προσφέρουν μια χορταστική αίσθηση πλευρικής στήριξης και που βοηθούν τον οδηγό να βολευτεί σε μια σπορ θέση οδήγησης. Το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου, εκτός από το cruise control που περιέργως ενεργοποιείται από ένα διακόπτη στην κεντρική κονσόλα.
Το πίσω κάθισμα είναι τοποθετημένο κάπως χαμηλά με αποτέλεσμα να αναγκάζει τους επιβάτες (ιδιαίτερα τους πιο ψηλούς) να κάθονται με τα γόνατα πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα κάτι που ίσως να τους κουράσει σε μεγάλες διαδρομές. Θα ήταν όμως παράληψη να μην αναφέρω ότι το πλάτος του πίσω καθίσματος επιτρέπει να καθίσουν άνετα τρεις επιβάτες χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις παρά την κάπως τετραθέσια διαρρύθμιση του ενδιάμεσου καθίσματος .
Οι χώροι για ποτήρια και μικροαντικείμενα είναι άφθονοι για όλους τους επιβάτες, ενώ τα 440 λίτρα του χώρου αποσκευών-παρά το ψηλό κατώφλι φόρτωσης – τοποθετούν το Megane κοντά στην κορυφή της κατηγορίας πίσω από το 308 .
Η ορατότητα προς τα πίσω είναι ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο οδηγός και αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή χαμηλή γραμμή του Renault Megane 1.5D GT-Line.
Το πρόβλημα όμως αντιμετωπίζεται από την κάμερα οπισθοπορείας και από το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος.
Ανάρτηση Φρένα
Η ανάρτηση όπως και στο προηγούμενο μοντέλο αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, μόνο που τώρα μοιάζει να δίνει περισσότερο έμφαση στην σπορ οδήγηση. Παραμένει γαλλική και νομίζω ότι η ρύθμιση έχει βρει μια χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και ελέγχου των τροχών.
Είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι το αυτοκίνητο έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω- παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ -με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η έκδοση της παρουσίασης.
Αντίστοιχα τα τέσσερα δισκόφρενα παρά την αρχικά σπογγώδη αίσθηση αποδείχθηκαν πανίσχυρα και κυρίως πολύ ανθεκτικά. Κατά την διάρκεια μιας γρήγορης κατηφορικής διαδρομής τα υπέβαλα σε ανείπωτα μαρτύρια φρενάροντας βαθιά μέσα στην στροφή και ποτέ δεν με προβλημάτισαν. Εύγε Renault!
Κινητήρας
Ο πετρελαιοκινητήρας των 1.5 λίτρων και των 110 ίππων στα χαρτιά εντυπωσιάζει με την ροπή των 260 Nm και την χαμηλή εκπομπή ρύπων CO2 99 γρ./χλμ.
Στην πράξη το εύρος λειτουργίας του απλώνεται από τις 1.500 μέχρι τις 4.000 σαλ καθώς μετά, μέχρι τις 4.000 σαλ δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα περά από πολύ και ενοχλητική φασαρία.
Έτσι ο οδηγός χρειάζεται να αλλάζει συχνά ταχύτητες στο εξατάχυτο κιβώτιο που έχει πυκνές σχέσεις που διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του. Έχει μεγάλες διαδρομές μοχλού, αλλά είναι ακριβές και θετικό στην χρήση.
Τέλος πολύ καλή είναι η δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση καθώς ο κινητήρας -παρότι είναι diesel -δεν ακούγεται πολύ δυσάρεστα στο εσωτερικό.
Στην Πόλη
Μέσα στην πόλη η ανάρτηση παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ -με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το Renault Megane 1.5D GT-Line, περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Αθήνας χωρίς να κουράζει τους επιβάτες και χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις.
Η ορατότητα είναι άριστη προς τα εμπρός και στα πλάγια, ενώ πίσω το μικρό πίσω παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.
Το τιμόνι είναι κάπως βαρύ στην πόλη, όμως κόβει πολύ και βοηθά στους ελιγμούς στα στενά, ενώ έχει άριστη αίσθηση.
Η συμπεριφορά του Megane μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και χάρη στις ραφιναρισμένος αναρτήσεις θα έλεγα ότι ο γερμανικός ανταγωνισμός θα τα βρει δύσκολα. Τέλος με την αρωγή του εξαιρετικής λειτουργίας συστήματος Start/Stop η κατανάλωση στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 λίτρων /100 χλμ.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο ο κινητήρας βρίσκεται στο στοιχείο του και βοηθούμενος από το εξάρι κιβώτιο και την αεροδυναμική καταφέρνει να κινείται με ταχύτητες 140-150 χλμ/ω καταναλώνοντας μόλις 6.8 λίτρα, ενώ μου είπαν (γιατί εγώ δεν τρέχω) ότι φτάνει σχετικά άνετα και τα 190-200 χλμ/ω. στο κοντερ.
Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν μια σχετική ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους- κάτι που όμως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο.
Εντύπωση κάνει η πολύ καλή ηχομόνωση που δεν αφήνει τους αεροδυναμικούς θορύβους να φτάσουν στα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα περιβάλλον που θυμίζει γερμανικά αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας.
Στρίβωντας
Σε γενικές γραμμές η συμπεριφορά του Renault Megane 1.5D GT-Line είναι απόλυτα ασφαλής και ελεγχόμενη.
Αν μπείτε με πολύ φόρα στην στροφή χρησιμοποιώντας καθαρές γραμμές- και χωρίς να ζορίζετε την κατάσταση- το Renault Megane 1.5D GT-Line θα σας εντυπωσιάσει με τα αποθέματα πλευρικής πρόσφυσης που διαθέτει.
Με αυτόν τον τρόπο οδήγησης το πίσω μέρος αρνείται να υπερστρέψει ότι και να του κάνετε, κρατώντας πεντακάθαρα την γραμμή που επιλέξατε.
Σε ανηφορικά κομμάτια ο πετρελαιοκινητήρας χάρη στο πυκνό κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται γοργά με καθαρές γραμμές, χωρίς να σπινάρουν οι εμπρός τροχοί καθώς η δύναμη δεν επαρκεί για να σπάσουν την πρόσφυση των φαρδιών Michelin.
Έτσι το ESP επεμβαίνει σπάνια- και αυτό είναι καλό γιατί τελικά δεν απενεργοποιείται πλήρως.
Τι γίνεται όμως αν το πιέσεις και οδηγήσεις κοντά στα όρια?
Επιλέγοντας το πρόγραμμα Sport από το κεντρική οθόνη θα διαπιστώσετε ότι το τιμόνι βαραίνει μάλλον περισσότερο από όσο θα ήθελα εγώ (μάλλον θέλει ανδρική δύναμη), η χαρτογράφηση του κινητήρα γίνεται πιο άμμεση και νομίζω ότι αλλάζει κάπως και ο ήχος του κινητήρα!
Αν εξαιρέσεις την έλλειψη της πολυδιαφημισμένης ενεργητικής τετραδιευθύνσης(που δεν διατίθεται στο 1,5D), καλό είναι θυμόμαστε ότι το πλαίσιο και οι αναρτήσεις του Renault Megane 1.5D GT-Line είναι πολύ κοντά σε εκείνα του GT με τους 210 ίππους, οπότε όπως είναι αναμενόμενο ο κινητήρας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να το ανησυχήσει.
Εάν λοιπόν ζητήσετε κάτι παραπάνω θα πρέπει να πάρετε «φόρα- φόρα/κατηφόρα»!
Τότε το Renault Megane 1.5D GT-Line θα σας αποζημιώσει με μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά. Βλέπετε το αίμα νερό δεν γίνεται και το γαλλικό αυτοκίνητο δεν θα πει όχι στο να γυρίσει το πίσω μέρος του με την βοήθεια των ανθεκτικών φρένων -και του ακριβέστατου τιμονιού.
Τα φρένα είναι πανίσχυρά και ανθεκτικά, ενώ το ABS επεμβαίνει σπάνια.
Η αίσθηση που έχει το τιμόνι όσο ο δρόμος είναι κατηφορικός και η ρυθμίσιμη συμπεριφορά χαρίζουν αμέσως χαμογελά στο στόμα του οδηγού. Λίγη προσοχή χρειάζεται εδώ στην περίπτωση που στην μέση της στροφής βρείτε εγκάρσιες ανωμαλίες καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναπηδήσεις στο όριο.
Στην αγαπημένη μου κατηφορική διαδρομή- αργά το βράδυ- δεν ντρέπομαι να πω ότι παρασύρθηκα από το Megane…
Όσο εμπιστεύεσαι τα φρένα, τόσο πιο αργά φρενάρεις και έτσι όταν βρεθείς βαθιά μέσα στην στροφή μοιραία το πίσω μέρος αρχίζει να ανοίγει την τροχιά του.
Οδηγώντας με μια σχέση επάνω και στηριζόμενη στην ροπή, βρήκα ότι η δύναμη επαρκεί (..μόλις!) για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι τροχοί την ώρα που το αυτοκίνητο γλιστρά και τους τέσσερις τροχούς του. Ανέβηκα την διαδρομή και την ξανακατέβηκα αρκετές φορές..
Δεν φταίω εγώ, τα φρένα άντεχαν.. και εγώ τεστάροντας το αυτοκίνητο για εσάς έκανα την διαδρομή ξανά-και ξανά -και ξανά!
Τι να πω?Άσχετο.. Η κατανάλωση σε αυτές τις συνθήκες κυμαίνεται στα 15λίτρα/100 χλμ που είναι κάπως υψηλή- ή μήπως όχι?…
Συμπέρασμα
Το ότι ενόψη του ερχομού του ηλεκτρικού Megane το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν προσφέρεται πλέον στην βεντάλια των καινούριων μοντέλων της Renault, δεν θα πρέπι να σας ανησυχεί καθώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα μοντέλα που προσφέρονται σήμερα από τον κατασκευαστή.
Η εμφάνιση του-μέσα έξω-είναι απόλυτα μοντέρα, η εκμετάλευση των εσωτερικών χώρων ικανοποιητικότατή, ενώ ο κινητήρας του που δεν λέει να γεράσει είναι οικονομικός, ροπάτος και εξαιρετικά αξιόπιστος.
Δεν με ευχαρίστησε
- Η πολυπλοκότητα στην χρήση της κεντρικής οθόνης που επηρεάζει την εργονομία.
- Η περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω.
Θα θυμάμαι
- Την απολαυστική οδική συμπεριφορά και τα ακούραστα φρένα.
- Τον ισορροπημένο χαρακτήρα και τον μοντέρνο σχεδιασμό του αμαξώματος.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου
Save