Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝεαΗ έκδοση THE 8 X JEFF KOONS σε μόλις 99 αντίτυπα

Η έκδοση THE 8 X JEFF KOONS σε μόλις 99 αντίτυπα

Με την THE 8 X JEFF KOONS, το πιο περίτεχνα σχεδιασμένο όχημα στην ιστορία της BMW θα παρουσιαστεί σε ένα παγκόσμιο κοινό για πρώτη φορά στα πλαίσια της Έκθεσης Frieze Los Angeles. Η BMW είναι μακροχρόνιος εταίρος της Έκθεσης, ο Jeff Koons εκπροσωπείται στην έκθεση αυτή από την Pace Gallery, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Melrose.

Μία αποκλειστική έκδοση που θα κατασκευαστεί σε μόλις 99 αντίτυπα, ένας αυστηρά περιορισμένος αριθμός αυτοκινήτων M850i xDrive Gran Coupé δημιουργήθηκαν από τον Jeff Koons και την BMW.

Jeff Koons , καλλιτέχνης : «H έκδοση της BMW Σειράς 8 που δημιούργησα είναι το αυτοκίνητο των ονείρων μου! Είναι πολύ ξεχωριστό για μένα και ανέκαθεν, εδώ και πολύ καιρό, ήθελα να δημιουργήσω μία ειδική έκδοση BMW. Είναι σπορ και απαστράπτουσα και την ίδια στιγμή μινιμαλιστική και ουτοπική.

Ανυπομονώ να την οδηγήσω και να την κάνω βόλτα, και ελπίζω ο κόσμος να απολαύσει το Gran Coupé τόσο πολύ όσο κι εγώ. Στο αυτοκίνητο, οι γραμμές μεγαλώνουν καθώς εκτείνονται από το καπό στο πορτμπαγκάζ, δημιουργώντας μία αίσθηση κίνησης προς τα εμπρός, η οποία υποστηρίζεται και από τα ‘POP!’ σχεδιαστικά στοιχεία και το ίχνος συμπύκνωσης.

Το μπλε χρώμα εκφράζει την απεραντοσύνη του διαστήματος και μου αρέσει η ιδέα που πρόκειται για ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο. Εκείνο που έχει σημασία είναι πώς σχετιζόμαστε μεταξύ μας και η επίγνωση όλων όσων μας περιβάλλουν. Ο οδηγός και όλοι οι επιβάτες βιώνουν μία ανώτερη αίσθηση απόλαυσης. Αυτό έχει να προσφέρει το αυτοκίνητό μου».

Oliver Zipse , Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG : «Η BMW εξελίσσεται αναζητώντας συνεχώς νέες προκλήσεις! Η συνεργασία με τον Jeff Koons για μία ακόμα φορά μας έχει εμπνεύσει όλους – από τα κεντρικά γραφεία μέχρι σε όλα τα εργοστάσιά μας στη Γερμανία. Ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία της εταιρείας μας δεν έχει σχεδιαστεί μία τόσο περίτεχνη BMW όσο η THE 8 X JEFF KOONS. Ένα ‘κινούμενο γλυπτό’ που όχι μόνο θα εκτίθεται ως πολυπόθητο συλλεκτικό είδος στα μουσεία αλλά θα αποτελεί κόσμημα και για το δρόμο ως μία γνήσια BMW».

Περισσότερες από 200 ώρες εργασίας μόνο για το βάψιμο του εξωτερικού.

Η εκφραστική και εντυπωσιακή σχεδίαση συνδυάζει έντεκα διαφορετικά εξωτερικά χρώματα, με την παλέτα να περιλαμβάνει από μπλε μέχρι ασημί και από κίτρινο μέχρι μαύρο. Μόνο δύο αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται κάθε εβδομάδα.

Το πολύχρωμο εσωτερικό αποτελείται από υψηλών προδιαγραφών υλικά, φίνο δέρμα και κάλυμμα ποτηροθήκης με το έμβλημα της έκδοσης και την υπογραφή του καλλιτέχνη. Στα καθίσματα χρησιμοποιείται ένας εντυπωσιακός συνδυασμός κόκκινου με μπλε που αντικατοπτρίζει τα χρώματα των υπερηρώων από το φανταστικό κόσμο των κόμικς καθώς και εκείνα της μονάδας υψηλών επιδόσεων BMW M.

Συνολικά, η γεμάτη ενέργεια και δυναμική σχεδίαση περιλαμβάνει στοιχεία pop art και γεωμετρικά μοτίβα, αποτίοντας φόρο τιμής στην πολυσύνθετη αισθητική της σπορ Σειράς 8 Gran Coupe. Οι χρωματιστές γραμμές που ‘εκρήγνυνται’ στο πίσω τμήμα, από την άλλη, παραπέμπουν στο 2010 BMW Art Car του καλλιτέχνη, ενώ το “POP!” σε αμφότερες τις πλευρές καθώς και το ίχνος συμπύκνωσης συμβολίζουν τη δύναμη και την ταχύτητα της THE 8 X JEFF KOONS, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη.

Περισσότερες από 200 ώρες χειρονακτικής εργασίας δαπανήθηκαν από άριστα εξειδικευμένους επαγγελματίες στα εργοστάσια της BMW στο Ντίνγκολφινγκ και το Λάντσχουτ μόνο για το βάψιμο του εξωτερικού, όπου δείγματα χρωμάτων συχνά εφαρμόζονταν με μεγεθυντικούς φακούς.

“Γεμάτο ενέργεια,” “προκλητικό” και “ισχυρό” ήταν οι χαρακτηρισμοί του διεθνούς Τύπου μετά τη δημοσίευση των πρώτων σχεδιαστικών μελετών του αυτοκινήτου όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Pinakothek der Moderne του Μονάχου.

«Δεκάδες μηχανικοί και σχεδιαστές έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό για να τιμήσουν τη συνεργασία μας και να κάνουν το όραμά του πραγματικότητα», δήλωσε ο Oliver Zipse. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης πέρασε πολλές ημέρες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του Ντίνγκολφινγκ σε μία περίοδο αρκετών μηνών συζητώντας διάφορες σχεδιαστικές επιλογές με τη συμμετοχή των εργαζομένων της BMW.

«Αφιέρωσα πολλή σκέψη σε αυτό: Ποια είναι η ουσία της Σειράς 8 Gran Coupé; Ποια είναι η ουσία της δύναμης; Πώς μπορώ να δημιουργήσω κάτι που θα αποτυπώνει όλη την ενέργεια της BMW Σειράς 8 το οποίο μπορεί επίσης να αγγίξει το ανθρώπινο στοιχείο;».

Υπογραφή Koons στο Βαυαρικό μπλε λογότυπο της BMW .

Κάθε όχημα συνοδεύεται από ένα μεγάλων διαστάσεων πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον Jeff Koons, το οποίο πλέον της υπογραφής του Oliver Zipse, περιλαμβάνει επίσης τον ατομικό αριθμό πλαισίου (VIN) του αντίστοιχου οχήματος. Ο καλλιτέχνης σχεδίασε επίσης το κάλυμμα του εγχειριδίου του οδηγού. Μία ακόμα υπογραφή του καλλιτέχνη βρίσκεται στο κάλυμμα της ποτηροθήκης. Ο  Koons σκόπιμα επέλεξε το Βαυαρικό μπλε από το λογότυπο της BMW.

Η BMW 850i ήταν το πρώτο μοντέλο της Σειράς 8 που λανσαρίστηκε το 1990 και άνοιξε νέες προοπτικές στην εξέλιξη της αυτοκίνησης εντυπωσιάζοντας τους ειδήμονες που αναγνωρίζουν την κομψότητα και τις επιδόσεις ως το απόλυτο μίγμα τελειότητας. Η THE 8 X JEFF KOONS συνεχίζει τώρα αυτή την παράδοση.

Νέα Υόρκη: Δημοπρασία του οίκου Christie s για καλό σκοπό.

Το 2010, ο Αμερικανός καλλιτέχνης δημιούργησε ένα μοναδικό BMW M3 GT2 Art Car το οποίο έτρεξε στον 24ωρο αγώνα του Le Mans και αποκαλύφθηκε στο Κέντρο Πομπιντού  στο Παρίσι.

Την ίδια χρονιά, ο ροκ σταρ, τραγουδιστής των U2, Bono, έγραφε σε ένα editorial για τους New York Times ότι ο Jeff Koons θα έπρεπε να συμμετάσχει στη σχεδίαση του αυτοκινήτου του μέλλοντος. Η BMW και ο Koons συνέχισαν τις συζητήσεις και στις αρχές του 2020 αποφάσισαν τη δημιουργία μιας έκδοσης περιορισμένης παραγωγής της νέας BMW Σειράς 8 Gran Coupé, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιανουάριο του 2022.

Αρχικά, η THE 8 X JEFF KOONS θα εκτίθεται για το κοινό στην Rockefeller Plaza στο Μανχάταν πριν κάποιο αντίτυπο της έκδοσης πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη στις 4 Απριλίου. Όλα τα έσοδα από τη πώληση θα διατεθούν στο Διεθνές Κέντρο για Εξαφανισμένα & Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC). Ο Jeff Koons υποστηρίζει προσωπικά τον μη κυβερνητικό οργανισμό (ΜΚΟ) πάνω από δύο δεκαετίες.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της, η THE 8 X JEFF KOONS θα παρουσιαστεί σε αρκετές καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων: 16th Istanbul Contemporary, Paris Photo, Goodwood Festival of Speed, Art Dubai, West Bund Art & Design Fair Shanghai και Art Basel Hong Kong.

Η ιστορία των BMW Art Cars .

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος οδηγός αγώνων και λάτρης της τέχνης Hervé Poulain σε συνεργασία με τον τότε Διευθυντή της BMW Motorsport Jochen Neerpasch ζήτησαν από τον καλλιτέχνη Alexander Calder να σχεδιάσει το πρώτο BMW Art Car, την αγωνιστική BMW του Poulain το 1975.

Έκτοτε, 19 διακεκριμένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν σχεδιάσει αυτοκίνητα BMW της εποχής τους. Τα BMW Art Cars των δημιουργών Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei και John Baldessari, μεταξύ άλλων, είναι όλα εμπνευσμένα από τις εξελίξεις στην τέχνη, το design και την τεχνολογία.

Ο Jeff Koons σχεδίασε το 17ο BMW Art Car το 2010, την BMW M3 GT2, που επίσης συμμετείχε στον 24ωρο αγώνα του Le Mans. Πέρσι, με την ευκαιρία των 50 χρόνων Εμπλοκής του BMW Group στα Πολιτιστικά Δρώμενα, τα Art Cars έκαναν την είσοδό τους στον ψηφιακό κόσμο και από τότε παρουσιάζονται με την αρωγή της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Μέσω της δωρεάν εφαρμογής Acute Art, τα ψηφιακά κινούμενα γλυπτά είναι προσβάσιμα σε όλους, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή.

Πηγή: BMW

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο