Το Volvo XC40 είναι ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε πριν μόλις πέντε χρόνια το οποίο ταυτόχρονα με τις υψηλές πωλήσεις κατέγραψε τις ραγδαίες εξελίξεις και τα βήματα της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση όσο κανένα άλλο αυτοκίνητο.
Καθώς γεννήθηκε στην εποχή της πετρελαιοκίνησης, στην Ελλάδα, γνωρίσαμε εδώ στο Autoholix πρώτα το Volvo XC 40 D4-στην παρουσίαση στην Ελλάδα- και λατρέψαμε την σκανδιναβική κομψή λιτότητα στον σχεδιασμό του εντοπίζοντας όμως την έλλειψη σπορ συμπεριφοράς στις στροφές εξαιτίας του αυξημένου βάρους της πλατφόρμας πάνω στην οποία χτίστηκε.
Το XC40 είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στη πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture) η οποία στα μάτια δοκιμαστών σαν την υπογράφουσα ήταν ακατανόητα βάρια, αφού τότε-πριν μόλις 4-5 χρόνια, ήταν αδύνατον να κατανοήσουμε ότι αυτό ήταν ένα SUV που είχε φτιαχτεί από την αρχή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης που ερχόταν με πολύ πιο γοργά βήματα από ότι εμείς φανταστήκαμε ποτέ.
Ενώ οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι ανακηρύξαν το XC 40 σαν αυτοκίνητο της χρονιάς (COTY 2018) εμείς δοκιμάσαμε την πετρελαιοκίνητη εκδοχή του Volvo XC 40 D3, λίγο αργότερα το «Jack Pot» της Ελληνικής αγοράς στο Volvo XC 40 Τ3 (…που κυριάρχησε στην ελληνική αγορά με τον 1500αρη κινητήρα του), ενώ την εποχή της πρώτης καραντίνας του κορωνοϊού ζήσαμε την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με το ενδιαφέρον Volvo XC40 T5 Recharge που ήταν η PHEV υβριδική έκδοση του δημοφιλούς SUV.
Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα ήταν και είναι μπερδεμένα όταν βλέπεις ένα SUV που εκπέμπει οικολογικά μηνύματά μέσω της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο καθώς η υπογράφουσα δεν φημίζεται για την αντίληψη της ζει καθημερινά (..λέμε τώρα!) με την απορία…
Από την μια πλευρά τα «premium SUV» απευθύνονται σε ανθρώπους με ανάγκες σε χώρους για τα ταξίδια και –γιατί όχι-πολυτελή χαρακτήρα για χαλάρωση στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις, ενώ από την άλλη η φυσιογνωμικά ευγενής Greta Thunberg προστάζει πως οι αστικές μετακινήσεις πρέπει να γίνονται με μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι φιλικά στο επιβαρυμένο με ρύπους περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων… or else!
Τα παντρεύεις αυτά, ή είναι προσωρινό σύμφωνο συμβίωσης? Δεν ξέρω… ή μάλλον νομίζω ότι ξέρω, αλλά το θέμα μας είναι το XC40 στις αμιγώς ηλεκτρικές του εκδόσεις.
Τα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 ήρθαν στα χέρια μου με την ανάποδη σειρά καθώς η αντιπροσωπεία μου έδωσε πρώτα το «Carwow Friendly» XC40 P8 με την τετρακίνηση και τους 408 ίππους που επιταχύνει 0-100 μέχρι να πεις Youtube –και αργότερα το απόλυτα λογικό και ανθρώπινο Volvo XC40 P6 που με τα 231 άλογα του ταιριάζει γάντι στην αστική καθημερινότητα.
Θα περίμενε κανείς ότι επειδή έχουμε να κάνουμε με δύο αυτοκίνητα που είναι αδύνατον να τα ξεχωρίσεις, αν δεν δεις το διακριτικό ταμπελάκι στο πίσω μέρος, ότι πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο με διαφορετική ιπποδύναμη.
Εν μέρη αυτή είναι μια λογική προσέγγιση… όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο ίδια αυτοκίνητα με ακραία διαφορετικό χαρακτήρα!
Εμφάνιση
Τα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 με διαστάσεις 4.425/1.863/1.652 mm διαφοροποιούνται από τα θερμικά XC40 κυρίως από την διαφορετική μάσκα που δεν έχει γρίλιες ,από την έλλειψη εξάτμισης στο πίσω μέρος και από την διακριτική ένδειξη «Recharge P6, ή Recharge Twin P8» στο πίσω μέρος τους.
Η κάθετη μάσκα- σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή, εδώ δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα και έτσι οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν-και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν!
Ωστόσο η εμφάνιση δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου ενώ η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών LED φωτιστικών-σχεδίασης «σφυρί του Θωρ» όπως τα ονομάζει η Volvo-ψηλά στις ακμές των φτερών προσδίδουν την γνωστή σκανδιναβική εμφάνιση.
Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις την διαφορά από τα θερμικά μοντέλα και μόνο οι διαφορετικής σχεδίασης,πιο αεροδυναμικές, ζάντες μπορούν να ειδοποιήσουν όσους ειδικεύονται στα Volvo ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.
Το Volvo XC40 P6 έχει 19αρες ζάντες που φορούν ελαστικά 235/50 R19 μπροστά και –παρότι είναι προσθιοκίνητo-πίσω φοράει τα φαρδύτερα 255/45 R19 για να είναι πιο «pollmoore», ενώ το Volvo XC40 P8 της δοκιμής φορούσε τις ιδίας σχεδίασης προαιρετικές ζάντες των 20 ιντσών που φορούν ελαστικά 235/45 R20 μπροστά και –λογικά–πίσω τα φαρδύτερα 255/40 R20.
Το ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εστιάζει στην οικολογία φοράει τόσο φαρδιά λάστιχα μπορεί να μοιάζει λίγο οξύμωρο, όμως το βάρος των 2,030 για το Ρ6 και των 2,110 κιλών για το Ρ8 εξηγεί την επιλογή των μηχανικών. Και πάλι όμως πιστεύω ότι στο Ρ6 τα πιο στενά 235/50 R19 πίσω θα είχαν περισσότερο νόημα.
Στα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 εύκολα διακρίνεις ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη υπερυψωμένο Crossover-καθώς τα σχεδόν 21εκατοστά απόστασης από το έδαφος (17 ,5 στο Ρ8) και οι μικροί πρόβολοι των τροχών (εμπρός και πίσω) τα τοποθετούν κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας από άποψη προδιαγραφών-και δείχνουν την Off road προδιάθεση των σχεδιαστών που ίσως να μην ταιριάζει με την ηλεκτροκίνηση.
Παρότι το μεγάλο ύψος είναι σίγουρο ότι δεν βοηθά την δυναμική συμπεριφορά στον δρόμο είναι ξεκάθαρο ότι η Volvo θέλει να δώσει έναν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η Volvo με την macho εμφάνιση μοιάζει να προτρέπει τους ιδιοκτήτες του XC 40 να το λασπώσουν και να ακολουθήσουν και πιο Hardcore παρέες σε εκτός δρόμου εξορμήσεις, όμως εμπόδιο σε κάτι τέτοιο θα σταθούν οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί με τα «στρητάδικα» ελαστικά χαμηλού προφίλ και φυσικά η έλλειψη τετρακίνησης στην περίπτωση του Ρ6 που θα περιορίσει τις εκτός δρόμου δυνατότητες.
Το Ρ8 όπως θα δούμε έχει περισσότερες δυνατότητες χάρη στην τετρακίνηση-τουλάχιστον σε ότι αφορά την πρόσφυση.
Η εξεζητημένη σχεδίαση της πίσω κολώνας-μπορεί να είναι πρωτότυπη-και για κάποιους πολύ όμορφη, αλλά προσωπικά γνωρίζοντας τα προβλήματα ορατότητας που δημιουργεί δεν μπορώ να δω ούτε την ομορφιά, ούτε και την λογική αυτής της σχεδίασης…παρότι είναι μια εξαιρετική βάση για να χαραχτεί πάνω της το διακριτικό “Recharge” με μεγάλα ανάγλυφα γράμματα.
Το πίσω μέρος διαθέτοντας τα γνωστά φωτιστικά σώματα της Volvo έχει έντονη προσωπικότητα και ομορφιά, ενώ το διακριτικό σήμα «Recharge P6, ή Recharge Twin P8» κάνουν αυτό το XC40 ποθητό στους οικολόγους που ακολουθούν και εντυπωσιάζονται από την έλλειψη εξάτμισης, αλλά και αόρατο στον κυρ-έφορα που δεν του βάζει τέλη κυκλοφορίας!
Εσωτερικό
Υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των Volvo που σου φτιάχνει την διάθεση. Είναι ο μινιμαλιστικός σκανδιναβικός σχεδιασμός που συνδυάζει ποιοτικά υλικά, με την έλλειψη υπερβολής και τους σεμνούς χρωματικούς συνδυασμούς.
Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, όμως η κεντρική κονσόλα που είναι φτιαγμένη από ένα φτηνό στην όψη και δυσάρεστο στην αφή πλαστικό, ενοχλεί ακόμη και με τριγμούς σε ένα αυτοκίνητο που η αξία του ξεπερνά τα €52Κ! Μικρές-ασήμαντες τσιγκουνιές που σκιάζουν την άψογη κατά τα άλλα εικόνα στο εσωτερικό.
Οι κάθετοι αεραγωγοί εκατέρωθεν της οθόνης και στα άκρα δείχνουν να είναι ογκώδεις, όμως ο σχεδιασμός τους γεννά συνειρμούς από το Volvo 144 και ο χειρισμός τους είναι τόσο χορταστικός, που το μάτι είναι πολύ δύσκολο να εστιάσει σε εκείνες τις μικρολεπτομέρειες που χαλούν την εικόνα.
Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και είναι ίδια και για τα δύο μοντέλα παρέχοντας με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.
Σε σχέση με τα θερμικά μοντέλα ο πίνακας διαφοροποιείται γιατί στο δεξιό τμήμα του δεν εμφανίζεται το στροφόμετρο, αλλά ένα ημικυκλικό όργανο διαχείρισης της ενέργειας κατά την οδήγηση.
Στην κεντρική κονσόλα και των δύο μοντέλων βρίσκεται μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9“touch-screen” του συστήματος πολυμέσων που λειτουργεί με λογισμικό Android της Google το οποίο προσωπικά με προβλημάτισε στην χρήση του, καθώς αργούσε να συνδεθεί στο κινητό μέσω BT, είχε περιορισμένο μενού λειτουργιών για το αυτοκίνητο και-κυρίως- μου ήταν αδύνατον να επιλέξω χειροκίνητα σταθμό ραδιοφώνου, διαφορετικό από εκείνον που ήδη υπήρχε τις μνήμες.
Φυσικά τις αδυναμίες στις λειτουργίες τις καλύπτουν οι φωνητικές εντολές που ενεργοποιούνται αν υπάρχει συνδεση με το internet και πεις «Hey Google», ενώ οι συνεχείς αναβαθμίσεις που κάνει η Google είναι σίγουρο ότι τελικά θα λύσουν όλα τα προβλήματα και θα εμπλουτίσουν τις λειτουργίες.
Εντύπωση μου προκάλεσε η έλλειψη διακόπτη για την εκκίνηση, αφού και στα δύο μοντέλα ένας πιεζοηλεκτρικός διακόπτης που βρίσκεται στο κάθισμα αντιλαμβάνεται ότι κάθεται σε αυτό ο οδηγός και εκκινεί αυτόματα όλα τα συστήματα.
Τα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 προσπαθούν να γίνουν όσο γίνεται πιο απλά στην χρήση και έτσι δεν υπάρχει επιλογή «B» πιο έντονη ανάκτηση ενεργείας, ούτε επιλογές λειτουργίας ECO και Sport –που προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν.
Ψάχνοντας τις άκρες και τα γωνίες των υπο-μενού του συστήματος πολυμέσων θα βρεις την ενεργοποίηση της έντονης ανάκτησης ενεργείας και μια επιλογή που ευτυχώς αλλάζει την υποβοήθηση του τιμονιού από υπερβολική- σε κανονική!
Χώροι/Άνεση
Το εσωτερικό των Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το απλό και ρηχό σε μήκος ταμπλό τους.
Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι είναι πιο ευρύχωρο από τον ανταγωνισμό, αλλά η κατασκευή του ταμπλό και η απλότητα των υλικών δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο.
Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς τα μπροστά και μέτρια προς τα πίσω εξαιτίας της πολύ φαρδιάς πίσω κολώνας.
Φυσικά το πρόβλημα μετριάζεται με τους μεγάλους καθρέπτες και με την κάμερα οπισθοπορείας, αλλά στις αλλαγές λωρίδας θέλει κάποια προσοχή.
Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπήρξαν στοιχεία του σχεδιασμού που πραγματικά με εντυπωσίασαν και αναρωτήθηκα γιατί δεν τα έχω δει και σε άλλα αυτοκίνητα.
Για παράδειγμα τα ηχεία στις μπροστινές πόρτες έχουν εγκαταλείψει την κλασσική τους θέση και έχουν μεταφερθεί τα woofers πίσω από το ταμπλό, και τα tweeters ψηλά κοντά στα πόμολα- ελευθερώνοντας έτσι έναν μεγάλο και πρακτικό χώρο για μπουκάλια- και άλλα σχετικά ογκώδη αντικείμενα-χωρίς να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου.
Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα, αλλά η πλευρική στήριξη δεν είναι σπουδαία αναγκάζοντας ειδικά στο Ρ8 τον οδηγό να κρατιέται με αγωνία από το τιμόνι όταν βρίσκεται σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.
Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικοί τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι, αλλά το τούνελ της μετάδοσης-που τώρα έχει γίνει ακόμη πιο ογκώδες για να φιλοξενήσει τις μπαταρίες, θα προβληματίσει τον μεσαίο επιβάτη- αν αυτός δεν είναι παιδί…
Από την άλλη αν στο πίσω κάθισμα κάθονται παιδιά, τότε η ψηλή πίσω πόρτα σε συνδυασμό με τα μικρά και κόφτα πίσω παράθυρα θα επηρεάσουν την ορατότητα μικρόσωμων παιδιών προς τα έξω.
Ο χώρος αποσκευών έχει μειωθεί από τα 460 λίτρα στα 414 και μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.
Κινητήρες/Επιδόσεις/Κατανάλωση
Ακόμη και αν ανοίξετε το καπό του χώρου-εκεί που κανονικά φιλοξενείται ο θερμικός κινητήρας, η εικόνα που θα αντικρύσετε στα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 Volvo είναι πανομοιότυπή καθώς το μόνο που φαίνεται είναι ο βοηθητικός χώρος αποσκευών των 31 λίτρων που θα σας φανεί χρήσιμός για την αποθήκευση του φορτιστή.
Και είναι περίεργο που όπως και να δεις τα δύο αδελφάκια μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού, γιατί στην πραγματικότητα από εδώ και πέρα αρχίζουν οι ουσιαστικές διαφορές που διαμορφώνουν δυο ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αντιδιαμετρικά αντίθετη προσωπικότητα!
Ας τα δούμε τα στοιχεία που τα ξεχωρίζουν …ξεχωριστά!
Volvo XC40 P6
To Volvo XC40 P6 διαθέτει ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και αποδίδει 231 ίππους από τις 4.000 σ.α.λ. έως τις 11.000 σ.α.λ. και 333 Νm ροπής που μεταδίδονται απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, αυτές είναι αξιοπρεπείς σε ότι αφορά τα 7,5 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να φτάσει στα 100 χλμ/ω από στάση… και νόμιμες σε ότι αφορά τα 160 χλμ/ω που μπορεί να τα δει στο κοντέρ κάποιος εξαιτίας του ηλεκτρονικού κόφτη (…όχι εγώ!).
Η συστοιχία των μπαταριών των 67 ωφέλιμων kWh (69 ονομαστικών) της LG Chem βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες και στον χώρο που υπάρχει στο κεντρικό τούνελ και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας.
Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει μέχρι και το εκπληκτικό 14,8 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν 17,5 Kwh/100 χλμ, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 24 Kwh/100 χλμ. αν υπάρχει όρεξη.
Σε ότι αφορά την αυτονομία λοιπόν όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι με το Volvo XC40 P6 αφού με μια φόρτιση μπορεί να ξεπεράσει τα 420 χλμ, ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν κινείστε μέχρι 120 χλμ/ω μπορεί με ασφάλεια να καλύψει 330-350 χλμ.
O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Volvo XC40 P6 είναι 32 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα,11 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW και μόλις 32 λεπτά για την φόρτιση από 10% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 150 kW που θα βρείτε σε ορισμένα πρατήρια.
Volvo XC40 P8
To Volvo XC40 P8 από την άλλη πλευρά χρησιμοποιεί δύο ίδιους κινητήρες των 204 ίππων και 330 Νm ροπής που ο πρώτος τοποθετείται στον μπροστινό άξονα και ο δεύτερος –καλά μαντέψατε- στον πίσω άξονα!
Αν δεν είστε καλοί στην πρόσθεση σημειώστε ότι η συνολική ισχύς είναι 408 ίπποι και 660Nm ροπής, καθιστώντας τo Volvo XC40 P8 το πρώτο dragster SUV, αφού επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω στον παράλογο χρόνο των 4,8 δευτερολέπτων και στάματα να επιταχύνει μόλις 10 δευτερόλεπτα αργότερα όταν ο κόφτης περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 182 χλμ/ω.
Αυτές είναι επιδόσεις που πριν από μερικά χρόνια θα ντρόπιαζαν μια 911Turbo!
Η συστοιχία των μπαταριών είναι εδώ ελαφρά μεγαλύτερη και φτάνει σε χωρητικότητα τις 70 ωφέλιμες kWh (75 ονομαστικές) και βρίσκεται όπως είπαμε κάτω από τους επιβάτες και και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας.
Βεβαίως η γρηγοράδα του Ρ8 έχει επίπτωση στην βέλτιστη κατανάλωση η οποία με πολύ προσεκτική οδήγηση φτάνει τα 22,5 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν 25,5 Kwh/100 χλμ. και η χειρότερη ένδειξη που κατάφερα ξεπερνούσε τις 32 Kwh/100…και μπράβο μου!
Εκτός από την αντικειμενικά αυξημένη κατανάλωση που οφείλεται στους δύο κινητήρες, σημαντικό ρόλο παίζει και ο προκλητικά ευέξαπτος χαρακτήρας του Ρ8 που διαρκώς προκαλεί τον οδηγό να πατήσει το γκάζι στο πάτωμα για να απολαύσει την επιτάχυνση.
Η αυτονομία Ρ8 μέσα στην πόλη δύσκολα ξεπερνά τα 350 χιλιόμετρα, ενώ στον αυτοκινητόδρομο ή στο επαρχιακό δίκτυο όποιος καταφέρει να κρατηθεί και να οδηγήσει με εγκράτεια θα καλύψει 280-300 χλμ.
Αν όμως παραδοθεί στις αδυναμίες του όπως κάθε άνθρωπος που σέβεται την αξία που έχει η ζωή όταν την διασκεδάζεις, τότε καλό είναι να μην απομακρύνεται-γιατί η ζωή με ένα δυνατό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάντα καλύτερη κοντά σε μια πρίζα….
O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Volvo XC40 P6 είναι 38 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 12 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW και μόλις 40 λεπτά για την φόρτιση από 10% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 150 kW.
Αναρτήσεις
Τα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική αναρτήσεων με γόνατα Μc Pherson εμπρός και μια διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω που όμως είναι τόσο διαφορετικά σεταρισμένες που είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι οδηγάς το ίδιο αυτοκίνητο!
Η ρύθμιση του Ρ6 στοχεύει απόλυτα προς την άνεση και σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος εμφανίζεται έως «πλαδαρή».
Το αυτοκίνητο νοιώθει βαρύ στη γρήγορη οδήγηση, όμως όταν βρίσκεται στους γεμάτους λακκούβες δρόμους του Δ.Λ.Δ κυριολεκτικά «αλέθει» τα πάντα χωρίς να καταλαβαίνουν οι επιβάτες τίποτα!
Είναι ίσως το πιο άνετο αυτοκίνητο της κατηγορίας για μέσα στην πόλη και σε συνδυασμό με το απαραίτητο για Off Road όχημα ύψος από το έδαφος των 21,5 εκ. είναι αναμενόμενο να επιτρέπει κλίσεις-και υποστροφή στις στροφές.
Αντίθετα το P8 είναι 2-3 εκατοστά πιο χαμηλό, έχει ακλόνητες αντιστρεπτικές, σκληρά ελατήρια και το μόνο που σώζει την άνεση-που δεν είναι κακή- είναι ο περίεργος συνδυασμός της γρήγορης απόσβεσης συμπίεσης με την αργή απόσβεση επαναφοράς.
Το αποτέλεσμα εδώ είναι εντυπωσιακό για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου και προσωπικά πιστεύω ότι παρά το ψηλό κέντρο βάρους, εαν έχετε γερό στομάχι είναι το πιο γρήγορο Volvo μέσα σε ένα δρόμο με στροφές!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι το πιο άνετο Volvo, αφού υπάρχουν αναπηδήσεις και στους δύο άξονές (κυρίως πίσω) καθώς η σκληρή αντιστρεπτική μεταφέρει μέρος της κίνησης των τροχών της μιας πλευράς στην άλλη.
Για να μην σας ζαλίζω λοιπόν… τα δύο ίδια αυτοκίνητα έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στον δρόμο, με το πρώτο(Ρ6) να είναι άνετο στην πόλη και το δεύτερο (Ρ8) τηρουμένων των αναλογιών αποτελεσματικό στις στροφές και στα ….φανάρια!
Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 340 mm πίσω και 345 mm εμπρός με το Ρ8 να έχει αντικριστά έμβολα μπροστά και το Ρ6 γλίστρες.
Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενεργείας τα φρένα και στα δύο αυτοκίνητα είναι ακούραστα και πανίσχυρα, ενώ καθώς στο Ρ8 οι ηλεκτροκινητήρες «γλυκαίνουν» το φρενάρισμα δεν βλέπουμε την τάση που υπάρχει στα περισσότερα Volvo –και στο Ρ6- να παραδίδονται νωρίς στο ABS στα απότομα φρεναρίσματα.
Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του.
Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η αίσθηση του δεν ενθουσιάζει.
Στην Πόλη
Τα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 μπορεί να είναι ογκώδη για το αστικό περιβάλλον, αλλά ο οδηγός τους απολαμβάνει την αίσθηση King of the Road που χαρίζουν τα μεγάλα SUV.
Στην περίπτωση του Volvo XC40 P6 οι μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα μαλακά καθίσματα μεταμορφώνοντας το ΔΛΔ (Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου) σε παιδική χαρά!
Οι λακκούβες και τα σαμαράκια που με τόσους και φρέντους και κόπο έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους εξαφανίζονται με «γαλλικό» τρόπο, ενώ το μεγάλο αμάξωμα χάρη στο κοφτερό τιμόνι- που χρειάζεται 3 στροφές από άκρη σε άκρη- βολεύεται στους στενούς δρόμους και παρκάρει εύκολα.
Αντίθετα στο Volvo XC40 P8 η ανάρτηση είναι σημαντικά πιο στιβαρή και αυτό σε συνδυασμό με τις έξτρα 20αρες ζάντες επηρεάζουν την άνεση του αυτοκινήτου όπου υπάρχει οδόστρωμα με διαφορετικές επιφάνειες στο δεξί με το κεντρικό μέρος του δρόμου.
Στην Ελλάδα που όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι-για κάποιο ή για κανένα συγκεκριμένο λόγο, στο δεξί μέρος τους- το σκληρό σετάρισμα της ανάρτησης θα ενοχλήσει-και όταν οι δρόμοι γίνουν άθλιοι παρουσιάζονται αναπηδήσεις στον εγκάρσιο άξονα του αυτοκινήτου (ειδικά στο πίσω μέρος).
Όταν όμως ο δρόμος είναι αποδεκτός σε ότι αφορά την ποιότητα του οδοστρώματος η απόλαυση της ησυχίας που χαρίζει η ηλεκτροκίνηση είναι άριστή και στα δύο αυτοκίνητα .
Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.
Ο πολιτισμένος τρόπος που η δύναμη του ενός ηλεκτροκινητήρα αποδίδεται στο Volvo XC40 P6 παρασύρει τον οδηγό σε μια ράθυμη και απολύτως οικολογική οδήγηση που τον επιβραβεύει με μια εντυπωσιακή οικονομία και μια ανέμελη από άποψη αυτονομίας καθημερινότητα.
Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!
Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.
Αντίθετα, ο «ταλιμπάν» της Volvo σε προκαλεί κάθε στιγμή να επιταχύνεις, να προσπεράσεις και να «τιμωρήσεις» στα φανάρια τους κάθε λογής γκλίγκορους … που «δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν»…
Το να κοιτάς το ύφος απορίας στο βλέμμα του ραλίστα των φαναριών όταν το Volvo XC40 P8 εξαφανίζεται από δίπλα του είναι ίσως ένας τρόπος ζωής, διασκεδαστικός, πολύ εθιστικός και εντελώς ανώριμος!
Είναι και ο τρόπος που αντιδρά το αυτοκίνητο στο πάτημα του πεντάλ της επιτάχυνσης …που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις.
Ίσως αν υπήρχε ένα πρόγραμμα ECO που η χαρτογράφηση του θα το έκανε πιο πολιτισμένο στις αντιδράσεις του γκαζιού να έλυνε αυτό το πρόβλημα και να κατέβαζε την κατανάλωση ενέργειας, όμως οι άνθρωποι της Volvo θέλουν να τα κάνουν όλα απλά…
Συμπερασματικά,αν και εσείς είστε ανώριμοι, να προτιμήσετε το Volvo XC40 P8 για τις μετακινήσεις σας στην πόλη.
Στον αυτοκινητόδρομο
Όταν τα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 βρεθούν στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ενώ το πλαίσιο είναι φτιαγμένο για να κινείται με άνεση στον αυτοκινητόδρομο η αεροδυναμική και ο όγκος του SUV αμαξώματος δουλεύει ενάντια στην ηλεκτροκίνηση καθώς στον τύπο της αντίστασης του αέρα το Cx πολλαπλασιάζεται Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 με την ταχύτητα στο τετράγωνο…
Όποτε τζίφος!
Δυστυχώς όσο ήσυχα και να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητο, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 130-140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 350 χιλιόμετρα-ακόμη και στο Ρ6 και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.
Μειώνοντας την ταχύτητα στα 110-120 χλμ/ω η αυτονομία συμφωνά με τον υπολογιστή πλησιάζει τα 400 χλμ στο Ρ6 και 360 στο Ρ8, ωστόσο είναι σίγουρο ότι όταν η μπαταρία θα πέσει κάτω από το 25 % θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν.
Η αλήθεια είναι ότι το Ρ6 έχει μεγαλύτερες δυνατότητες-από πλευράς αυτονομίας να ταξιδέψει μέχρι την διπλανή πόλη την ώρα που οι άνετες αναρτήσεις μαζί με το αυξημένο βάρος του δίνουν μια εντυπωσιακή ποιότητας κύλισης.
Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι επίσης ελάχιστος και φυσικά οι ηλεκτροκινητήρες και στα δύο ψιθυρίζουν κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.
Η ποιότητα κύλισης όμως διατηρείται και στο Ρ8 το οποίο αν και έχει περίπου 20% μικρότερη αυτονομία είναι ακόμη πιο σταθερό και ακλόνητό στην αντιμετώπιση πλαγιομετωπικών ριπών ανέμου.
Στις Στροφές
Εδώ τα Volvo XC40 P6 και Volvo XC40 P8 είναι τόσο διαφορετικά που οδηγώντας τα νομίζεις ότι είναι φτιαγμένα από άλλο κατασκευαστή, όμως ευτυχώς το όμορφο δερμάτινο τιμόνι σου θυμίζει ότι οδηγείς Volvo.
Ο οδηγός του Ρ8 νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν σωστά το αμάξωμα που κάθεται πιο χαμηλά σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει, ενώ αντίθετα το Ρ6 στο επαρχιακό δίκτυο ίσως ενοχλήσει με τις κλίσεις του και την μειωμένη ελκτική πρόσφυση που έχει.
Ας ξεκινήσουμε από το Volvo XC40 P6 που αγαπά την ήρεμη και με ανοιχτές γραμμές οδήγηση. Όταν πιεστεί βουτάει πολύ στο φρενάρισμα, γέρνει αρκετά μέσα στην στροφή ενώ εξαιτίας της κλίσης έχει την τάση να υποστρέφει νωρίς.
Η αλλαγή κατεύθυνσης υπό πίεση αναστατώνει την ανάρτηση υποχρεώνοντας το λαμπάκι του ESP να αναβοσβήνει ασταμάτητα κόβοντας κάθε διάθεση για γρήγορη οδήγηση.
Επιπλέον η ελκτική πρόσφυση στην εκκίνηση και στην έξοδο της στροφής θα σας στεναχωρήσει προκαλώντας το γνωστό μας torque steering που αναστατώνει το τιμόνι και οδηγεί στην πρόωρη υποστροφή μέσα στην στροφή και στην παράταση της υποστροφής στην έξοδο της.
Αν το πιέσετε ακόμη περισσότερο η υποστροφή γίνεται έντονη, ενώ αν αποφασίσετε να επιμείνετε στο γκάζι, τότε η κατάσταση γίνεται δυσάρεστη- αν και ευτυχώς τις περισσότερες φορές το αυτοκίνητο μαζεύεται από τα ηλεκτρονικά.
Το Volvo XC40 P8 είναι άλλου είδους θηρίο! Καταρχήν η ελκτική πρόσφυση είναι εντυπωσιακή καθώς κανένας τροχός δεν σπινάρει.
Μπορεί κατά την απότομη επιτάχυνση να κάθεται το πίσω μέρος και να ελαφρώνει κάπως το τιμόνι του, όμως κατά την διάρκεια της βίαιης επιτάχυνσης που δίνουν τα 660Νm της ροπής δεν προκαλείται καμία αντίδραση που να ενοχλεί τον οδηγό!
Το ESP είναι σχεδόν αδύνατον να επέμβει κατά την επιτάχυνση και στο τιμόνι που ζωντανεύει νοιώθεις την κίνηση να πηγαίνει προς τον πίσω άξονα όταν κάποιος μπροστινός τροχός προμηνύει ότι θα γλιστρήσει.
Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αντιδρά το «κεντρικό διαφορικό» (…που έχει αντικατασταθεί από έναν υπολογιστή και μερικούς αισθητήρες) στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ρυθμίζοντας τόσο αποτελεσματικά την κατανομή, έτσι όπως κανένα μηχανικό διαφορικό δεν θα μπορούσε αν δεν σπαταλούσε πρώτα έστω και ένα ελάχιστο κομμάτι της ροπής σε γλίστρημα..
Αλλάζουν οι καιροί…και αλλάζουν για κάποιο λόγο.
Το τιμόνι του Ρ8 απρόσμενα γίνεται πληροφοριακό καθώς οι μπροστινοί τροχοί δεν χάνουν ποτέ την πρόσφυση τους και δεν αργείς να το εμπιστευτείς και να ανεβάσεις τον ρυθμό ακόμη περισσότερο-εκεί που αρχίζει να γλιστρά.
Γρήγορα καταλαβαίνεις ότι όσο σκληρές και να είναι οι αντιστρεπτικές και όσο πισωκίνητα και να είναι ρυθμισμένη η ηλεκτρονική τετρακίνηση, το ψηλό κέντρο βάρους του παραδοσιακού SUV αμαξώματος θα προκαλέσει μοιραία μια δόση υποστροφής που θα αρχίσει να στέλνει το αυτοκίνητο προς την έξοδο της στροφής.
Μπορείς να προσπαθήσεις να το ελέγξεις στρίβοντας πιο νωρίς και προβλέποντας την υποστροφή, όμως οι ποσότητες του γλιστρήματος δεν είναι γραμμικές-ούτε και επαναλαμβανόμενες-και έτσι δεν μπορείς να ρισκάρεις το λάθος με τόσο μεγάλη ταχύτητα, σε ένα τόσο ψηλό αυτοκίνητο….
Βρίσκεις ότι πουλώντας αρκετά την ταχύτητα μέσα στην στροφή μπορείς να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο στην έξοδο πατώντας το γκάζι τέρμα πιο νωρίς με το Ρ8 να καταπίνει την ευθεία μέχρι την επόμενη στροφή σε μηδενικό χρόνο.
Γνωρίζοντας πάλι ότι δεν μπορεί να κρατήσει υψηλή ταχύτητα μέσα στην στροφή πέφτεις νωρίς στα φρένα και στρίβεις προς την κορυφή σχεδόν «κυρία»…
Μετά τέρμα γκάζι και πάλι τέρμα φρένα νωρίς –και καθώς τα φρένα περιέργως αντέχουν αυτό το άτσαλό παιχνίδι για ώρα, η μέθοδος κινεί το Volvo XC40 P8 απότομα μεν, αλλά γρήγορά σε χρόνο δε!
Είναι σαν κάνεις τάκ στην ιστιοπλοΐα, μόνο που αν έχεις επιβάτες μέσα είναι σίγουρο ότι όση ώρα εσύ διασκεδάζεις αυτοί θα «ακουμπάνε» το πρωινό τους στις ποιοτικές μοκέτες του ηλεκτρικού σου Volvo.
Με την i4 Μ 50 που οδηγήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα οι ευθείες επίσης εξανεμίζονται όμως επειδή ήταν φτιαγμένη να κρατά την φόρα της μέσα στην στροφή έπιανες ρυθμό και μπορούσες να στρίβεις με ταχύτητες κοντά στο φράγμα του ήχου χωρίς να ενοχλείς τους επιβάτες (που σε εμπιστεύονται).
Λογικό είναι αυτό αφού η i4 έχει φτιαχτεί με την σωστή συνταγή, ενώ το Ρ8 της δοκιμής μας πρωτοφτιάχτηκε σαν SUV και εμείς του ζητάμε να πάει σαν Gti.
Και ενώ το αποτέλεσμα σε χρόνο μπορεί να είναι γρήγορο σαν GTi, η εκτέλεση είναι εντελώς «σκιτζίδικη» και τελικά δεν θα ικανοποιήσει τον οδηγό που θέλει να γίνεται ένα με το αυτοκίνητο του για να «ζήσει την στιγμή».
Γιατί αυτό τελικά είναι ένα SUV με 408 ίππους….
Το Volvo XC40 είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο και όσους ίππους και να έχει στις διαφορές εκδόσεις του πάντα είναι καλυτέρα να ηρεμήστε και απολαύσετε την διαδρομή-εσείς και οι αγαπημένοι σας με λογικούς ρυθμους!
Στο χώμα
Η μπροστινή (μόνο) κίνηση του Volvo XC40 P6 και η φοβερή ροπή συνδυαζόμενη με το μεγάλο βάρος θα κάνουν τους τροχούς να σπινάρουν εύκολα στην λάσπη ή στο χιόνι και έτσι γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν είναι φτιαγμένο για σκληρές εκτός δρόμου διαδρομές με χαμηλή πρόσφυση παρότι τα 21 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος και η άνετη ανάρτηση καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες για την εκτός δρόμου κίνηση.
Η ανάρτηση σε πετρώδες ανώμαλο έδαφος έκτος του ότι κράτησε τους τροχούς σε επαφή με το έδαφος ήταν και ιδιαίτερα άνετη στο εσωτερικό του αυτοκίνητου, κάτι που δείχνει ότι το Volvo XC40 P6 όταν κινείται σε εκτός δρόμου διαδρομές μπορεί να δώσει στους επιβάτες κορυφαία άνεση.
Το Volvo XC40 P8 έχει εκπληκτική ελκτική πρόσφυση και χάρη στην έξυπνη τετρακίνηση και την ανεξάντλητη ροπή έχει περισσότερες δυνατότητες από το Ρ6.
Ωστόσο επειδή κανείς δεν θα πάρει ένα τέτοιο αυτοκίνητο για σκληρό off-roading τελικά εκείνο που θα μείνει στους επιβάτες είναι ότι η ανάρτηση με την μικρότερη διαδρομή στα αμορτισέρ και τις ισχυρές αντιστρεπτικές αποδεικνύεται κουραστική στους κακοτράχαλους δρόμους που το μικρότερο αδελφάκι ισοπεδώνει.
Σίγουρα πάντως- και τα δύο, θα σας μεταφέρου με ασφάλεια στον δρόμο για την ερημική παραλία στο νησί, όπου θα απολαύσετε τις διακοπές σας λίγο περισσότερο.
Συμπέρασμα
Το Volvo XC40 P6 FWD ξεκινά από τα 46.252 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει την έκπτωση της κρατικής επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και της απόσυρσης συμβατικού αυτοκίνητου, που προσφέρουν όφελος 8.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το €58.019 (52.019 με την επιδότηση) και μπορεί να ξεπεράσει και τα €60Κ ανάλογα με την έκδοση και τον εξοπλισμό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η τιμή XC40 Ρ6 πέφτει κάτω από τα €40Κ και με αυτόν τον τρόπο επωφελείται πλήρως της μείωσης φορολογίας που προβλέπεται για τα εταιρικά ηλεκτρικά οχήματα.
Φυσικά και τα δύο απαλλάσσονται από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, ενώ επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο και παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια στην Αθήνα…
Για να τελειώνουμε με τα οικονομοτεχνικά σημειώστε πως και τα δύο καλύπτονται από πέντε χρόνια ή 100.000 χλμ. εγγύηση (οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ για την μπαταρία), έχουν δωρεάν συντήρηση για τρία έτη και πενταετή οδική βοήθεια Volvo Assistance.
Εμφανισιακά τα δύο ηλεκτρικά XC40 μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, όμως κάτω από την ομοιότητα είδαμε ότι κρύβονται δύο εντελώς διαφορετικά αυτοκίνητα.
Όσοι από εσάς περιμένετε από αυτή την σύγκριση να επιλέξω ως πιο σωστή επιλογή την πιο γρήγορη-όπως κάνω συνήθως, θα απογοητευτείτε.
Όσο δυσκολεύεται το Ρ6 μέσα σε μια στροφή, τόσο αριστεύει στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη χαρίζοντας κορυφαία άνεση και απρόσμενη οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.
Αντίθετα το Ρ8 θα κάνει την καρδία σας να χτυπήσει πολύ δυνατά όταν πατάτε το γκάζι μέχρι το πάτωμα, όμως αυτό μέσα στην πόλη που συνήθως κινείστε θα κρατήσει είτε μέχρι να το βαρεθείτε, είτε μέχρι να κάνετε το λάθος…
Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση ενέργειας στο δυνατό Ρ8 είναι υπερβολική –και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει την δύναμη του είναι προκλητικός και δεν θα σας αφήσει να αγιάσετε…
Αν θέλετε κάτι αντίστοιχο αλλά που να έχει πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα από το Ρ8, μαλλον θα πρέπει να βάλετε το χέρι πιο βαθειά στην τσέπη σας και να δείτε την πρόταση της Tesla, ή το πραγματικά διασκεδαστικό Ford Mustang Mach-E AWD
Είναι θέμα λογικής….
Αν είστε ακόμη πιο ανώριμοι από εμένα και επιμένετε να οδηγείτε ένα Dragster SUV μέσα στην πόλη, τότε θα επιλέξετε το Ρ8, ενώ αν θέλετε να απολαμβάνετε το νόημα της ηλεκτροκίνησης σίγουρα θα επιλέξετε το Ρ6.
Προσωπικά αν ήθελα ένα ηλεκτρικό SUV για την πόλη, θα ήταν το Volvo XC40 Recharge P6 FWD, το οποίο έχει την δυνατότητα να εκπέμπει την ηρεμία που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας στην περίεργη πια καθημερινότητα.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini