Tuesday, August 9, 2022
HomeΔιαφοραΤα σχέδια της Ford για την ηλεκτροκίνηση

Τα σχέδια της Ford για την ηλεκτροκίνηση

Η Ford ανακοινώνει τα νέα της σχέδια στον τομέα των μπαταριών και λεπτομέρειες για την προμήθεια πρώτων υλών με στόχο τη αύξηση της παραγωγής EV – Έτοιμη για παραγωγή 600.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2023 και 2.000.000 EV το 2026, καθώς και νέες συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βασιζόμενη στην ισχυρή ζήτηση για τα νέα ηλεκτρικά της οχήματα, η Ford ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών για την προμήθεια μπαταριών και πρώτων υλών που ανοίγουν το δρόμο για την επίτευξη διάθεσης σε ετήσια βάση 600.000 ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι τα τέλη του 2023 – και περισσότερα από 2 εκατομμύρια EV μέχρι τα τέλη του 2026.

Η εταιρεία παρουσίασε λεπτομερώς τα σχέδια της όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των οχημάτων της που υποστηρίζουν αυτούς τους στόχους παραγωγής ως μέρος του σχεδίου Ford+. Η Ford αναμένει ότι ο σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης για τα EV της θα ξεπεράσει το 90% έως το 2026 – επίδοση που είναι υπερδιπλάσια της προβλεπόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης του κλάδου.

Η Ford σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στα EV μέχρι το 2026, στοχεύοντας σε συνολικά προσαρμοσμένα περιθώρια EBIT 10% και περιθώρια EBIT 8% για τα EV έως το 2026.

Καθώς η Ford δημιουργεί μια νέα αλυσίδα εφοδιασμού για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα που είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της σε θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εταιρεία συνεχίζει να σχεδιάζει τη διάθεση EV που θα υπερβαίνουν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής της έως το 2030 και την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας παγκοσμίως το αργότερο έως το 2050.

Η Ford στην Ευρώπη: Σε καλό δρόμο για να γίνει πλήρως ηλεκτρική έως το 2035

Στην Ευρώπη, το εργοστάσιο της Ford στο Niehl της Κολωνίας υπόκειται επί του παρόντος σε σημαντικές κατασκευαστικές αναβαθμίσεις προκειμένου να είναι έτοιμο για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ξεκινώντας το 2023. Στο πλαίσιο των εργασιών περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός νέου κτιρίου επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Επιπλέον, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής θα εξοπλιστούν με νέες, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, οι οποίες θα επιφέρουν εξοικονόμηση άνω των 2.000 τόνων CO2 αλλά και περισσότερων από 2.600 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Το πρώτο ηλεκτρικό επιβατικό όχημα αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής της μονάδας της Ford στην Κολωνία το 2023, ενώ ένα δεύτερο EV θα κατασκευαστεί εκεί από τα μέσα του 2024. Ο ετήσιος όγκος παραγωγής στο νέο εργοστάσιο αναμένεται να φτάσει τα 200.000 οχήματα ετησίως.

Η ανάπλαση του εργοστασίου στο Niehl είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει τη Ford να επιτύχει ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον στην Ευρώπη και θα συμβάλλει στο στόχο της να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα σε όλο το αποτύπωμα των εγκαταστάσεων, των logistics και των προμηθευτών της στην Ευρώπη έως το 2035.

Στοχεύοντας σε 600.000 EV μέχρι τα τέλη του 2023

Η Ford σχεδιάζει να φτάσει τα 600.000 ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως σε ετήσια βάση μέχρι τα τέλη του 2023 με τα ακόλουθα ηλεκτρικά μοντέλα:

 • 000 Mustang Mach-E για τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα
 • 000 F-150 Lightning για τη Βόρεια Αμερική
 • 000 Transit EV για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη
 • 30.000 μονάδες ενός ολοκαίνουργιου SUV για την Ευρώπη, του οποίου ο ρυθμός παραγωγής θα αυξηθεί σημαντικά το 2024

Η Ford προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τη χημεία μπαταριών σιδήρου φωσφορικού λιθίου (LFP), παράλληλα με την υπάρχουσα χημεία νικελίου κοβαλτίου μαγγανίου (NCM). Χάρη στην προσθήκη αυτή δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής για προϊόντα υψηλής ζήτησης παρέχοντας στους πελάτες πολλά χρόνια λειτουργίας με ελάχιστη απώλεια αυτονομίας.

Την ίδια στιγμή, μειώνεται επίσης η εξάρτηση από σπάνια όσο και κρίσιμα ορυκτά, όπως το νικέλιο, προσφέροντας στη Ford, με βάση το τρέχον κόστος, μία εξοικονόμηση της τάξης του 10 έως και 15% σε επίπεδο υλικών έναντι των μπαταριών NCM.

Η Ford επιβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλίσει το 100% της ετήσιας χωρητικότητας μπαταριών που απαιτούνται – 60 GWh – για να υποστηρίξει 600.000 EV μέσω της συνεργασίας της με κορυφαίες εταιρείες μπαταριών σε όλο τον κόσμο.

Η Ford ανακοίνωσε ότι η Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL) θα παρέχει πλήρη πακέτα μπαταριών LFP για τις Mustang Mach-E που θα πωλούνται στη Βόρεια Αμερική από το επόμενο έτος, καθώς και για τα F-150 Lightning στις αρχές του 2024. Η ευελιξία της αρχιτεκτονικής EV της Ford επιτρέπει την αποτελεσματική ενσωμάτωση της πρισματικής cell-to-pack τεχνολογίας μπαταριών LFP της CATL, παρέχοντας γρήγορη κλιμάκωση της παραγωγής που θα με τη σειρά της θα καλύψει τη ζήτηση των πελατών.

Η Ford αξιοποιεί επίσης τη μακροχρόνια σχέση της με την LG Energy Solution (LGES), καθώς και εκείνη με την SK On, με στόχο να επιτύχει τον στόχο της για επάρκεια μπαταριών για τα τέλη του 2023.

Η LGES, μακροχρόνιος συνεργάτης της Ford, αύξησε γρήγορα και διπλασίασε την παραγωγή των μπαταριών της στο Wroclaw της Πολωνίας για να υποστηρίξει τη σταδιακή παραγωγή κυψελών NCM για τη νέα Mustang Mach-E και το νέο επίσης E-Transit.

Επιπλέον, η SK On έχει αυξήσει τη δική της παραγωγή για να υποστηρίξει τα F-150 Lightning και E-Transit μέχρι τα τέλη του 2023 – κλιμακώνοντας την παραγωγή κυψελών NCM πέρα ​​από τα προηγούμενα προγραμματισμένα επίπεδα από τις εγκαταστάσεις της στην Ατλάντα και, ταυτόχρονα, παρέχοντας πρόσθετη παραγωγή κυψελών από την Ουγγαρία.

Με στόχο περισσότερα από 2 εκατομμύρια EV μέχρι τα τέλη του 2026

Η Ford βασίζεται σε συμφωνίες που συνδέονται με το ορόσημο των 600.000 EVs και προχωρά ακόμη πιο μακριά. Η εταιρεία έχει πλέον προμηθευτεί περίπου το 70% των μπαταριών που χρειάζεται για να υποστηρίξει ετήσια διάθεση άνω των 2 εκατομμυρίων EV παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2026.

Η Ford και η CATL – ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο – υπέγραψαν ένα ξεχωριστό, μη δεσμευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να διερευνήσουν μια συνεργασία για την προμήθεια μπαταριών στις αγορές της Ford στην Κίνα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η Ford ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την παραγωγή και χρήση μπαταριών LFP με συνολική χωρητικότητα 40 GWh στη Βόρεια Αμερική από το 2026.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πρόσθετη αυτή χωρητικότητα μπαταριών ως συμπλήρωμα εκείνης από τα τρία εργοστάσια κατασκευής συσσωρευτών που ανακοινώθηκαν προηγουμένως στο Κεντάκι και το Τενεσί, τα οποία αποτελούν μέρος της κοινοπραξίας BlueOval SK μεταξύ των Ford και SK On που ιδρύθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα.

Η Ford έχει υπογράψει ένα επιπλέον Μνημόνιο Συνεργασίας με την SK On καθώς και με την Koç Holdings για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στην Τουρκία και την τοπική παραγωγή μπαταριών.

Για να υποστηρίξει τις κοινοπραξίες της, η Ford προμηθεύεται απευθείας πρώτες ύλες για τις κυψέλες μπαταριών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι συνεργάζεται με σημαντικούς εταίρους στον τομέα της εξόρυξης και έχει προμηθευτεί το μεγαλύτερο μέρος του νικελίου που απαιτείται από το 2026 και μετά. Η Ford έχει υπογράψει μη δεσμευτικά μνημόνια συνεργασίας με τις παρακάτω εταιρείες:

 • Vale Canada Ltd.: Για τη διερεύνηση πιθανών ευκαιριών σε όλη την αλυσίδα αξίας των EV.
 • PT Vale Indonesia & Huayou Cobalt: Για τη διερεύνηση ενός σχεδίου επεξεργασίας νικελίου τριών κατευθύνσεων και, χωριστά, μια off-take συμφωνία με την Huayou που συλλογικά θα παρέχει στη Ford δικαιώματα για ισοδύναμο 84 κιλοτόνων (ktpa) νικελίου σε ετήσια βάση.
 • BHP: Για την προμήθεια νικελίου από τις επιχειρήσεις της Nickel West της BHP στην Αυστραλία. Η στοχευμένη πολυετής συμφωνία θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2025 και μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετα εμπορεύματα με την πάροδο του χρόνου.

Η Ford έχει επίσης «κλειδώσει» αρκετά βασικά συμβόλαια λιθίου. Πέρα από το πρόσφατα ανακοινωθέν βασικό περιουσιακό στοιχείο στη Δυτική Αυστραλία, το οποίο εξασφαλίστηκε μέσω της Liontown Resources, η Ford υπέγραψε επίσης ένα μη δεσμευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Rio Tinto, διερευνώντας μια σημαντική συμφωνία απορρόφησης λιθίου από το έργο της τελευταίας στο Rincon στην Αργεντινή. Αυτό αποτελεί μέρος ενός Μνημονίου Συνεργασίας που αξιοποιεί την κλίμακα των επιχειρήσεων αλουμινίου της Ford και περιλαμβάνει μια πιθανή ευκαιρία αγοράς χαλκού.

Η Ford συνεχίζει επίσης να εργάζεται σχετικά με την επεξεργασία βασικών υλικών μπαταριών στη Βόρεια Αμερική. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία ανακοινώνει:

 • EcoPro BM και SK On: Υπέγραψαν μια μη δεσμευτική Επιστολή Προθέσεων με τη Ford για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης παραγωγής στοιχείων καθόδου μπαταριών στη Βόρεια Αμερική.
 • ioneer: Υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τη Ford για ανθρακικό λίθιο από το project της Rhyolite Ridge της ioneer στη Νεβάδα για την υποστήριξη της παραγωγής EV μετά το 2025.
 • Compass Minerals: Υπέγραψε ένα μη δεσμευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας για υδροξείδιο του λιθίου και ανθρακικό λίθιο από τις δραστηριότητές της στη Γιούτα, στο Great Salt Lake.
 • Syrah Resources και SK On: Υπέγραψαν ένα μη δεσμευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας για την εξασφάλιση φυσικού γραφίτη από το εργοστάσιο επεξεργασίας της στη Vidalia της Λουιζιάνα.

Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα

Καθώς η Ford επαναπροσδιορίζει τη νέα εφοδιαστική της αλυσίδα για τα ηλεκτρικά οχήματά της, οι καταναλωτές επαινούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρώτης γενιάς που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ τα θετικά μηνύματα όσον αφορά τη ζήτηση μεταξύ των πιθανών αγοραστών συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Για πρώτη φορά, η πλειονότητα των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν αυτοκίνητο τα επόμενα δύο χρόνια δηλώνουν ότι θα επιλέξουν ένα EV ή ένα υβριδικό όχημα – αύξηση 11% από πέρυσι και 22% από το 2020, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η EΕ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αφορά τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Μεταξύ των επαγγελματιών που μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρικά οχήματα, το 60% των διαχειριστών στόλου στις ΗΠΑ δήλωσαν σε έρευνα της Ford Pro ότι σχεδιάζουν να προσθέσουν ηλεκτρικά οχήματα στις επιχειρήσεις τους εντός δύο ετών.

Η ανταπόκριση της αγοράς απέναντι στο F-150 Lightning και τη Mustang Mach-E είναι θετική, φέρνοντας νέους πελάτες στη Ford.

Για να τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση, η εταιρεία εργάζεται προκειμένου να καταστήσει τα EV προσβάσιμα σε εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετωπίζοντας ζητήματα που σχετίζονται με τη φόρτιση, το κόστος και τη βελτίωση της εμπειρίας αγοράς των πελατών.

Ford

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty