Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Kia Niro 1.6 Hybrid Δοκιμή / Test drive

Kia Niro 1.6 Hybrid Δοκιμή / Test drive

Το Kia Niro 1.6 Hybrid είναι σαν ένα βιβλίο που περιγράφει την ιστορία του ανθρώπου της διπλανής πόρτας ο οποίος μέσα από πολύ δουλειά και σκέψη πρόκοψε και έγινε περιζήτητος-και πλέον αξιοθαύμαστος -και που ενώ παλιά όλοι έκαναν ότι δεν τον ξέρουν, τώρα οι ίδιοι έχουν να πουν μια ιστορία για να δείξουν ότι τον γνώριζαν από παλιά…

«Από μικρός φαινόταν ότι θα προκόψει» λένε…

Η πρώτη του γενιά παρουσιάστηκε πριν από περίπου 4 χρόνια με καμπάνιες που είχαν ως κεντρικό πρόσωπο τον λατρεμένο ηθοποιό Robert DeNiro (…μάλλον λόγω ηχητικής ομοιότητας) και παρότι δεν είχε να πει πολλά με τον μάλλον βαρετό σχεδιασμό του, έγινε άμεσα αποδεκτό με ενθουσιασμό από τους διψασμένους για ηλεκτροκίνηση Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους οδηγούς, αφού ήταν το μοντέλο που εισήγαγε την εταιρεία στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Παρότι στην Ελλάδα δεν ήταν πολύ γνωστό, στον υπόλοιπο κόσμο το Kia Niro έγινε ένα από τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα όχι μόνο της Kia, αλλά και γενικότερα της κατηγορίας των B-SUV.

Καθώς τα B-SUV αποτελούν την πιο δημοφιλή κατηγορία αυτοκινήτων στην Ευρώπη με μοντέλα όπως το Seat Arona, το VW T-Cross, το Suzuki Vitara, το Jeep Renegate, το Skoda Kamiq, Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Captur, το Fiat 500X, το Ford Puma, , το SUBARU XV και αλλά πολλά που απλά δείχνουν το ενδιαφέρον των κατασκευαστών και των καταναλωτών για τα προσόντα των οχημάτων της κατηγορίας, η δεύτερη γενιά του Kia Niro θα έπρεπε να συνδυάσει πολλά στοιχεία του ανταγωνισμού εάν θα ήθελε να διατηρήσει τις καλές πωλήσεις του.

Πρώτα από όλα θα έπρεπε να αποκτήσει ενδιαφέρουσα εμφάνιση και μετά θα έπρεπε να προσφέρει όλες τις τεχνολογικές λύσεις που προτιμούν οι «δυτικοί» καταναλωτές.

Η πίεση που νιώθουν οι κατασκευαστές από τους κανονισμούς της Ε.Ε για να παρουσιάσουν πιο οικολογικά αυτοκίνητα σε ότι αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους (..αλλά όχι απαραίτητα και με το τι θα συμβεί στο τέλος της ζωής των προϊόντων τους) έφερε στην επιφάνεια τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και των διαφόρων συστημάτων Hybrid (Classic, Mild, PHEV).

Τα τμήματα του Marketing φυσικά πήραν φωτιά και έτσι σήμερα αν παρατηρήσει κανείς θα δει ότι τα περισσότερα νέα για αυτοκίνητα που δημοσιεύονται στα ηλεκτρονικά μέσα αφορούν αυτοκίνητα με κάποιας μορφής ηλεκτροκίνηση-καθαρόαιμης ή υβριδικής.

Το Kia Niro 1.6 Hybrid είναι και B-SUV- και δικίνητο- και Hybrid, συγκεντρώνοντας έτσι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιους ανθρώπους σαν εμένα να προβληματίζονται-τουλάχιστον!

Οφείλω να παραδεχτώ όμως ότι παρότι σαν μοντέλο το Kia Niro 1.6 Hybrid σερφάρει αυτή την στιγμή πάνω στο κύμα της μόδας-καταφέρνει να αντιμετωπίζει το θέμα της υβριδικής κίνησης με έναν δικό του μοναδικό-και καλύτερο-τρόπο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Δεν πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα από την στιγμή που ξεκίνησα να οδηγώ το Kia Niro 1.6 Hybrid για να καταλάβω ότι οδηγούσα το μοναδικό «καθαρόαιμο Hybrid» της αγοράς που δεν είναι εξοπλισμένο με κιβώτιο μετάδοσης τύπου CVT (Constantly Victimized Transmission)…

Ο όμιλος ΚΙΑ/ Hyundai έχει πλέον την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μην αντιγράφει τον εξ’ ανατολών  “βασιλιά της βαρεμάρας” και έχει την δική της παράδοση και τεχνολογία που της επέτρεψε να μην επενδύσει στο «Εθνικό Κιβώτιο της Ιαπωνίας» όταν σχεδίασε τα υβριδικά της μοντέλα!

Ήταν μια απλή απόφαση που της έδωσε την ευκαιρία να φτιάξει ένα αυτοκίνητο που θα ξεχώριζε με την ζωντάνια του από τα κατά τα άλλα οικονομικότατα Ιαπωνικά Υβριδικά-και όχι μόνο-αυτοκίνητα που γεννιούνται καταδικασμένα σε «μηχανολογικό χαρακίρι» λόγω του κιβωτίου τους.

Και όμως.. ενώ οι Κορεάτες θα μπορούσαν να κάνουν το Jack Pot- όλων των B-SUV’s  χρησιμοποιώντας κάποιο από σύγχρονα υπερτροφοδοτούμενα σύνολα τους, αποφάσισαν τελικά για χάρη των ρύπων να εξοπλίσουν το Kia Niro 1.6 Hybrid με τον γνωστό μας ατμοσφαιρικό GDi των 1600 κ.εκ  που δεν διακρίνεται ούτε για την δύναμη, αλλά ούτε και για την ροπή του…

Να θέλεις να χαρείς βρε παιδί μου και να μην σε αφήνουν… ένα πράγμα!

Ευτυχώς οι μελλοντικοί αγοραστές και κάτοχοι των B-SUV Hybrid έχουν συνήθως διαφορετικές απαιτήσεις από την δοκιμάζουσα- και αναζητούν την συγκεκριμένη αίσθηση «ηπιότητας στις επιδόσεις» στα αυτοκίνητα που επιλέγουν για την καθημερινότητα τους.

Ουσιαστικά τα σύγχρονα υβριδικά εκτός από την οικονομία και τους χαμηλούς ρύπους στοχεύουν στο να προσφέρουν την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης χωρίς την ανάγκη να συνδεθεί το αυτοκίνητο στην πρίζα…

Το Kia Niro 1.6 Hybrid δεύτερης γενιάς είναι ουσιαστικά μια επιμηκυμένη έκδοση της πλατφόρμας «Κ» και των μηχανικών μερών που έχουν εξελιχθεί για το Ηyundai Kona και επιτρέπουν την κατασκευή κλασσικών υβριδικών μοντέλων -όπως το αυτοκίνητο της δοκιμής, αλλά και άλλων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ότι (νομίζει πως…) θέλει ο καταναλωτής δηλαδή!

Εμφάνιση

Το Kia Niro 1.6 Hybrid δεύτερης γενιάς είναι παιδί του διάσημου Βέλγου σχεδιαστή με καταγωγή από την Χιλή Luc Donckerwolk, που πριν γίνει ο Διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού του ομίλου Hyundai/KIA, είχε εξέχουσα θέση στον όμιλο VAG.

Όπως εκείνος ο Γερμανός κύριος από το τμήμα αναρτήσεων (Albert Biermann) της BMW M Division που ήρθε στον όμιλο KIA-Hyundai με το γαλανόλευκο ντοσιεδάκι που περιείχε όλες τις σωστές ρυθμίσεις αναρτήσεων- έτσι και αυτός ήρθε με τις περγαμηνές του σχεδιαστή των Lamborghini Murcielago, Diablo και Gallardo.

Είναι σίγουρο ότι σχεδιαστικά ένα SUV δεν του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει κάτι πολύ διαφορετικό, ωστόσο το άρωμα Lamborghini Murcielago άγγιξε και το ταπεινό Kia Niro 1.6 Hybrid στο πίσω μέρος του -όπου η πίσω κολώνα όχι μόνο είναι βαμμένη σε ένα διαφορετικό χρώμα, αλλά διαθέτει και ενεργούς αεραγωγούς που επιτρέπουν στον αέρα να οδηγείται από το πλάι του αυτοκινήτου στο πίσω παρμπρίζ βελτιώνοντας την αεροδυναμική στο CX 0,29.

H μοντέρνα εμφάνιση του Kia Niro 1.6 Hybrid υπακούει στο νέο σχεδιαστικό δόγμα της Kia με την ονομασία Opposites United ή (Συνύπαρξη των Αντιθέτων) που παντρεύει τα κλασσικά χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής γλώσσας της εταιρείας όπως είναι η μάσκα με τις μοντέρνες τάσεις όπως αυτές εκφράζονται με τα LED φωτιστικά σχήματος μπούμερανγκ στις ακμές του αμαξώματος.

Με υποκειμενικά κριτήρια η εμφάνιση του μπροστινού μέρους του Kia Niro 1.6 Hybrid αν και μοντέρνα, μου φαίνεται πιο εύκολα αποδεκτή σε αντίθεση με εκείνη του ΚΟΝΑ που δεν με κέρδισε ποτέ .

Το Kia Niro 1.6 Hybrid με την διαφορετικότητα του κερδίζει όλες τις ματιές, ενώ την ώρα που οι περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν τον όγκο των SUV τους σε αυτή την κατηγορία, η Kia επιλέγει το Niro να δείχνει ογκώδες και ευχάριστα προκλητικό.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να κρυφτεί το μήκος των 4,42 μέτρων και το επιμηκυμένο μεταξόνιο των 2,72 μέτρων-που όπως θα δούμε εξασφαλίζει κορυφαίους για την κατηγορία χώρους στους πίσω επιβάτες.

Το πίσω μέρος ολοκληρώνει την «ψαρωτική» εμφάνιση με την αεροτομή να θυμίζει κάτι από EV6 με τα φωτιστικά σώματα να θυμίζουν κάτι από Volvo τονίζοντας έτσι τον οικογενειακό χαρακτήρα του.

Εσωτερικό

Η αρχική αίσθηση ποιότητας που οφείλεται τόσο στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του, όσο και κυρίως το ενιαίο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 10,25” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει επίσης διαγώνιο 10,25”.

Ο πίνακας οργάνων αλλάζει τα γραφικά του ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί (Eco, Normal και Sport) και είναι ευκρινής και εξαιρετικά πληροφοριακός.

Το σύστημα πολυμέσων έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay.

Υπάρχει φυσικά και το ειδικό πρόγραμμα στο σύστημα πολυμέσων που αναπαριστά γραφικά την λειτουργία του υβριδικού συστήματος, βοηθώντας στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί είτε κατά την διάρκεια της ανάκτησης της ενέργειας, είτε κατά την κίνηση.

Επιπλέον είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ECO-Driving Assist System (ECO-DAS) που βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου με το σύστημα Predictive Energy Management (Προγνωστική Διαχείριση Ενέργειας), που διαχειρίζεται τη φόρτιση και την εκφόρτιση της μπαταρίας σε ανηφόρες και κατηφόρες για τη μεγιστοποίηση της χρήσης της.

Όταν σε μια διαδρομή υπάρχει ανωφέρεια και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι χαμηλό, το σύστημα αυξάνει ελαφρώς τη λειτουργία του κινητήρα προκειμένου να προφορτίσει την μπαταρία πριν την ανηφόρα.

Εάν η μπαταρία είναι επαρκώς φορτισμένη, το Niro Hybrid αυξάνει το επίπεδο εμπλοκής του ηλεκτροκινητήρα πριν από την κατηφόρα, προκειμένου και πάλι να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση καυσίμου. Στη συνέχεια, η ηλεκτρική ισχύς ανακτάται στην κατηφόρα με το ηλεκτρικό φρενάρισμα ….

SUPER!

Εκεί όμως που εντυπωσιάστηκα ήταν η έξυπνη χρήση των δύο περιστροφικών διακοπτών στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που με την πίεση ενός πλήκτρου χρησιμοποιούνται είτε για τον ανθρώπινο χειρισμό του ηχοσυστήματος, είτε για την ρύθμιση του αποδοτικού συστήματος κλιματισμού.

Ανάλογα με την επιλογή οι ενδείξεις στην ανεξάρτητη touch screen που βρίσκονται μεταξύ των περιστροφικών διακοπτών δείχνει είτε τα χειριστήρια του κλιματισμού, είτε εκείνα του ηχοσυστήματος που ρυθμίζεται επιτέλους πανεύκολα.

Στις σημειώσεις που πάντα κρατώ με μολύβι, γράφω : «Μαθήματα εργονομίας για διεθνές ακροατήριο σχεδιαστών εσωτερικού χώρου σε αυτοκίνητα με οθόνες»….

Στην ογκώδη κονσόλα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο καθισμάτων θα βρούμε τον επιλογέα (D,N,R και P) του “Drive By Wire” αυτόματου κιβωτίου, έναν ακόμη διακόπτη επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης και κάποια πλήκτρα για το θερμαινόμενο τιμόνι, καθίσματα και το Hill Descent.

Το εσωτερικό λοιπόν έχει άριστη  συναρμογή με μηδενικούς τριγμούς στο Δ.Λ.Δ  και ενώ είναι εξίσου προκλητικό με το εξωτερικό -και παρότι είναι χρωματικά μουντό και σκουρόχρωμο, δημιουργεί μια hi-tech εικόνα που ευτυχώς συνδυάζεται και με πολύ εργονομία.

Και μπορεί όπως πλέον συνηθίζεται όσο κοιτάζουμε προς τα πιο χαμηλά μέρη του εσωτερικού και στις πίσω πόρτες τα πλαστικά να γίνονται λιγότερο ποιοτικά, όμως αυτό πλέον αποτελεί πάγια τακτική στην αυτοκινητοβιομηχανία και είναι κάτι που αποτελεί θέμα γενικότερης συζήτησης.

Χώροι

Τα θερμαινόμενα καθίσματα του Kia Niro 1.6 Hybrid είναι άνετα και με σχετικά ικανοποιητική πλευρική στήριξη ενώ μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Το τιμόνι με τις δύο ακτίνες δεν μου άρεσε ούτε οπτικά αλλά ούτε και σαν αίσθηση, αλλά ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι όπως άλλωστε και η ορατότητα του οδηγού που χάρη στους μεγάλους εξωτερικούς καθρέπτες περιορίζεται ελάχιστα από τις φαρδιές κολώνες.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο θα φιλοξενήσουν τρεις ενήλικες σε ένα ταξίδι, ενώ χαρακτηριστικό της κορυφαίας για την κατηγορία άνεσης είναι ότι η απόσταση που έχουν τα γόνατα των πίσω επιβατών από τις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων ξεπερνά το ένα μέτρο και 10 εκατοστά!

Στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων υπάρχουν πολύ έξυπνα τοποθετημένες θύρες USB για τις συσκευές των παιδιών, ενώ στο κάτω μέρος της πίσω κεντρικής κονσόλας υπάρχει και μια παροχή 220V!

Η πλάτη των πίσω καθισμάτων ανακλίνεται σε ποσοστό 40:60, ενώ όταν πέσουν τα καθίσματα ο χώρος αποσκευών από 451 λίτρα μπορεί να φτάσει και τα 1551 λίτρα!

Παράλληλα ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο σχήμα και επίπεδο δάπεδο, αφού η πίσω πόρτα κατεβαίνει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα για να διευκολύνει την φόρτωση.

Κινητήρες

Το Kia Niro 1.6 Hybrid κινείται από τον γνωστό 1.6 GDI της γενιάς Kappa που είναι ένας  τετρακύλινδρος κινητήρας βενζίνης με άμεσο ψεκασμό που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson αποδίδοντας μόλις 105 PS @ 5,700 rpm και 147 Nm ροπής @ 4,000 rpm.

Το σύστημα Υβριδικής κίνησης συμπληρώνεται από ένα ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 43,5 PS (32 kW) και μέγιστη ροπή 170 Nm.

Λόγω των διαφορετικών στροφών στις όποιες αποδίδεται η μέγιστης ισχύς των δύο κινητήρων, η συνδυαστική ισχύς είναι 141 PS και 265 Nm ροπής- και όχι 148,5 PS και 317 Nm ροπής που αθροίζουν κανονικά οι δυο κινητήρες.

Στο κάτω μέρος του δείκτη διαχείρισης της ενέργειας- στον πίνακα οργάνων- υπάρχει ένας δείκτης που μας ενημερώνει για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ιόντων λιθίου των 1,36 kWh στα 240V που βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα.

Εκείνο που παρατήρησα είναι ότι στην καθημερινότητα ο συγκεκριμένος δείκτης δεν φτάνει ποτέ την ένδειξη πλήρους φόρτισης, κάτι που σημαίνει ότι είτε η μπαταριά είναι μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε είτε ότι η γεννήτρια ρεύματος είναι ανεπαρκής.

Θα μπορούσε ίσως να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα φόρτισης ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την χωρητικότητα της μπαταρίας, είτε να είχε ελαφρά μικρότερες μπαταρίες έτσι ώστε το αυτοκίνητο να ήταν πιο ελαφρύ.

Όπως είναι τώρα για να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία χρειάζεται να οδηγήσετε σε μεγάλου μήκους κατηφορικές διαδρομές, όπως για παράδειγμα το κατέβασμα από τον Διόνυσο στην Ν. Μάκρη.

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής βρίσκουμε το 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της εταιρείας και έχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής των σχέσεων από τα paddles στο τιμόνι όταν επιλεχθεί το πρόγραμμα Sport, ενώ στο πρόγραμμα Eco από αυτά ρυθμίζεται το επίπεδο της αναγεννητικής πέδησης. Έξυπνο!

Το κιβώτιο ταχυτήτων δεν είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει στην αγορά, ωστόσο σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα η παρτίδα σώζεται και είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι οι ταχύτητες δεν αλλάζουν όσο γρήγορα θα ήθελες-τουλάχιστον όσο οι μπαταριές έχουν ρεύμα.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις δυστυχώς το βάρος των 1,4850 κιλών σε συνδυασμό με τα φαρδιά λάστιχα κάνουν τον κινητήρα να μοιάζει αδύναμος, αλλά ευτυχώς χάρη στην καλή μόνωση δεν γίνεται θορυβώδης.

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση υπάρχουν δύο σενάρια αποτελεσμάτων που εξαρτώνται από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Έτσι η διαδικασία 0-100 με φορτισμένη την μπαταρία στα ¾ χρειάζεται 12.1 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί, ενώ όταν είναι άδεια χρειάζονται πάνω από 13 δευτερόλεπτα-και περισσότερη φασαρία από τον κινητήρα…

Η τελική ταχύτητα των μόλις 165 χλμ στο ταχύμετρο επιτυγχάνεται πάντα με άδεια την μπαταρία κάτι που αναγκάζει σε αυτές τις συνθήκες τον κίνητρα των 105 ίππων να δουλεύει «σκασμένος» με 5η ταχύτητα και όχι με 6η

Η οικονομία έχει και αυτή δύο πρόσωπα.

Μέσα στην πόλη όπου είναι δυνατή η ανάκτηση ενέργειας και που το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλές ταχύτητες, εύκολα μπορείτε να επιτύχετε 5 λίτρα/100 χλμ, ενώ αν προσπαθήσετε τότε μπορεί να πέσει και κάτω από 4,6 λίτρα!

Η απόλυτα εντυπωσιακή επίδοση αντιστρέφεται στο ταξίδι όπου χρειάζονται περισσότερα από 9 λίτρα/100 χλμ για να κινείστε με 140-150 χλμ/ω.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Kia Niro 1.6 Hybrid αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και από ένα σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω- και η ρύθμιση τους στοχεύει περισσότερο προς την άνεση και λιγότερο στην σπορτίφ συμπεριφορά.

Η διαδρομή της ανάρτησης είναι σχετικά μεγάλη εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο για SUV ύψος από το έδαφος των 19 εκ., όμως το μεγάλο βάρος και οι ανεπαρκείς αντιστρεπτικές επιτρέπουν αρκετά μεγάλες κλίσεις στις στροφές.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας παρουσιάζουν μια περίεργη αίσθηση στο πετάλι που θέλει συνήθεια.

Τα πρώτα εκατοστά του πεταλιού χρησιμοποιούν το «φρένο» του ηλεκτροκινητήρα για να μετατραπεί η πέδηση σε ηλεκτρική ενέργεια- και έτσι στην αρχή τρομάζει γιατί νομίζεις ότι το αυτοκίνητο δεν φρενάρει.

Αργότερα το συνηθίζεις, όμως η δύναμη που απαιτεί το πετάλι στα διαφορά στάδια δεν είναι γραμμική και αρχικά μπερδεύει, ενώ τα φρένα αν ζοριστούν χάνουν ένα μέρος της απόδοσης τους σχετικά γρήγορα.

Εύστοχο- για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου- μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ «σφίγγει» ευχάριστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα.

Στην Πόλη

Η ψηλή θέση οδήγησης του Kia Niro 1.6 Hybrid θα βοηθήσει μέσα στην πόλη καθώς χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που είναι και πιο έξυπνοι ο ένας από τον άλλο –και όλοι μαζί πιο έξυπνοι από εσένα.

Το Kia Niro 1.6 Hybrid είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-και η κάμερα οπισθοπορείας μαζί με την καλή ορατότητα προς τα πίσω κάνουν εύκολη την ζωή στο παρκάρισμα και στην αλλαγή λωρίδας στις κεντρικές λεωφόρους.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις κακοτεχνίες και καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ηρεμία. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται σχεδόν 2,7 στροφές από άκρη σε άκρη και μαζί με τα μαλακά πετάλια κάνουν την ζωή του οδηγού εύκολη.

Η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου σε παρασύρει σε μια διαδικασία όπου η ανάκτηση και η διατήρηση ενέργειας γίνεται ένα εθιστικό παιχνίδι- που όμως σε αναγκάζει να κινείσαι σε απελπιστικά χαλαρούς ρυθμούς που συχνά ενοχλεί τους γύρω σου!

Το «Hybriding» σε βάζει σε μια διαδικασία όπου η αποθήκευση της ενέργειας είναι αυτοσκοπός, ενώ όταν χρησιμοποιείς αποκλειστικά τον ηλεκτροκινητήρα για να κινηθείς, υπάρχει ένα είδος περίεργης ευχαρίστησης καθώς γνωρίζεις ότι χρησιμοποιείς ενέργεια που σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο θα είχε χαθεί με την μορφή θερμότητας στο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου τρόπου οδήγησης έχει σαν στόχο την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιτάχυνση, την διατήρηση της ορμής του αυτοκινήτου και την εκμετάλλευση του φρεναρίσματος.

Το να κινηθείς ένα χιλιόμετρο με ηλεκτρική ενέργεια με το Kia Niro 1.6 Hybrid προϋποθέτει βεβαία να κινείσαι με λιγότερα από 50 χλμ/ω και να μην πιέζεις το πετάλι του γκαζιού με δύναμη.

Παράλληλα, κάθε φορά που φρενάρεις, αποφεύγεις να μειώσεις απότομα ταχύτητα έτσι ώστε να δώσεις στην γεννήτρια την απόσταση που χρειάζεται για να μετατρέψει το φρενάρισμα σε ρεύμα.

Αυτός είναι ένας τρόπος οδήγησης που βασίζεται στην ανοχή των γύρω σου και χρειάζεται να βρεθείς πίσω από το τιμόνι ενός υβριδικού αυτοκινήτου για να προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις τo “Hybriding” και τους οδηγούς που το εξασκούν.

Σίγουρα πάντως η διαδικασία είναι εθιστική, ενώ όταν γίνεις ένας έμπειρος «Hybrider» ευχαριστιέσαι να κινείσαι με μόλις 4,5-5 λίτρα βενζίνης μέσα στην πόλη και μαθαίνεις να μην ακούς τα κορναρίσματα και τις διαμαρτυρίες όλων όσων καθυστερείς…

Όσο εθιστικό και να είναι κάποια στιγμή διαπιστώνεις ότι ο σεβασμός προς τους άλλους οδηγούς με τους οποίους μοιράζεσαι τους δρόμους αξίζει το επιπλέον μισό λίτρο /100 χλμ. που θα καις-και νομίζω τελικά σταματάς να το παρακάνεις.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο -και όσο το Kia Niro 1.6 Hybrid κινείται στην ευθεία με ταχύτητες κάτω από 130 χλμ – το μόνο που θα ενοχλήσει είναι ο θόρυβος που κάνουν οι καθρέπτες στις κολώνες και ήχος από την κύλιση των φαρδιών ελαστικών χαμηλού προφίλ που διέθετε το αυτοκίνητο της δοκιμής.

Ταξιδεύοντας με 6η και 3,200 σαλ, το ταχύμετρο δείχνει περίπου 135 χλμ/ω την ώρα που η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 7,5 λίτρα, όμως η εικόνα αλλάζει εάν θελήσετε να πάτε έστω και λίγο πιο γρήγορα.

Καταλαβαίνετε ότι στον αυτοκινητόδρομο ή ενέργεια που είχατε συσσωρεύσει στην μπαταρία εξαντλείται σχεδόν αμέσως και έτσι βρίσκεστε να οδηγείτε έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 105 ίππων που προσπαθεί να ταξιδέψει ένα αυτοκίνητο που- με τα μπαγκάζια της οικογένειας- μπορεί να ζυγίζει και 1,800 κιλά.

Σε τέτοιες συνθήκες η έλλειψη δύναμης γίνεται αισθητή μετά τα 140χλμ/ω με τον κινητήρα να αδυνατεί λόγω έλλειψης ροπής να διατηρήσει την 6η ταχύτητα στο κιβώτιο και μερικές φορές-παρά την εξαιρετική ηχομόνωση, να γίνεται θορυβώδης..

Το να κινηθείς με 160χλμ/ω αποτελεί μια δύσκολη άσκηση που χρειάζεται υπομονή και πλούσιο πορτοφόλι, καθώς η κατανάλωση με αυτή την ταχύτητα ξεπέρνα διαρκώς τα 10 λίτρα/100χλμ.

Παρότι η εικόνα είναι καλύτερη από οποιοδήποτε αντίστοιχο CH-R που βουίζει πατινάροντας το CVT του, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο «κλαίει» για να συνδυαστεί σε μια «Autosaurus Sportivus» έκδοση με ένα πιο ροπάτο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα…

Στις Στροφές

Το Kia Niro 1.6 Hybrid είναι ένα SUV με άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και μεγάλες διαδρομές, οπότε δεν περιμένετε να στρίβει και σαν «κούρσα». Το μεγάλο και ψηλό κέντρο βάρους-  και η γρήγορη οδήγηση δύσκολα συνδυάζονται…

Σε επαρχιακούς δρόμους το Kia Niro 1.6 Hybrid απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστα στον προορισμό.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται γρήγορα υποστροφικό, καθώς οι μεγάλες κλίσεις υποχρεώνουν τον εσωτερικό τροχό να χάσει την πρόσφυση του και τον εξωτερικό να αδυνατεί να προσφέρει την αιτουμένη πρόσφυση.

Παρότι το κιβώτιο ταχυτήτων τις περισσότερες φορές βρίσκεται στην σωστή σχέση, εάν η διαδρομή είναι ανηφορική τότε η συνδρομή του ηλεκτροκινητήρα είναι ελάχιστη οπότε ο ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας αρχίζει να μουγκρίζει και τελικά καταφέρνει να σου χαλάσει την διάθεση.

Το τιμόνι είναι σχετικά ακριβές και με γρήγορη κλιμάκωση, αλλά η δυνατή υποβοήθηση δεν εμπνέει τον οδηγό να ανοίξει τον ρυθμό του. Το πίσω μέρος δεν φεύγει με τίποτα και την λέξη υπερστροφή μπορείτε να την διαγράψετε από το λεξιλόγιο σας.

Όταν βρεθείτε σε δρόμο με στροφές… ηρεμίστε και αποδεχτείτε ότι ουσιαστικά οδηγείτε ένα αυτοκίνητο που έχει φτιαχτεί για να λάμπει στην πόλη.

Μόνο έτσι θα το εκτιμήσετε!

Στο Χώμα

Hybrid στο χώμα? Μωρέ πάμε να δούμε!

Το ύψος των 19εκ. από το έδαφος και οι κοντοί πρόβολοι θα επιτρέψουν στο Kia Niro 1.6 Hybrid να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση. Όπως υποδηλώνει και η σχεδίαση του είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Η μπροστινή (μόνο) κίνηση δεν προϊδεάζει για φοβερές εκτός δρόμου επιδόσεις, όμως από την άλλη πλευρά οι κοντοί πρόβολοι δίνουν την ελευθερία στο μυαλό να προσπαθήσει να φτάσει πιο μακριά.

Παράλληλα στους χωματόδρομους της Πεντέλης με τις φυτευτές πέτρες διαπίστωσα ότι η άνετη ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω λειτουργεί προς όφελος των επιβατών καθώς φιλτράρει τα πάντα εξαφανίζοντας τις ανωμαλίες και τις πέτρες.

Ότι πρέπει για μικρές κοντινές εκδρομές σε αγαπημένες παραλίες ή σε εύκολους ορεινούς δρόμους!

Συμπέρασμα

Το Kia Niro 1.6 Hybrid είναι ένα οικονομικό, σχεδιαστικά όμορφο, άνετο σε χώρους και ενδιαφέρον τεχνολογικά αυτοκίνητο που μοιάζει να προσφέρει όσα ζητά ο σύγχρονος καταναλωτής που έχει την δυνατότητα να αποχωριστεί το αντίτιμο των τουλάχιστον 34.490€ για να το εισάγει στην ζωή του.

Από την άλλη με τα μάτια ενός «Autosaurus Autoholix» είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό για την χαρά που προσφέρει στην οδήγηση, αδύναμο και βαρύ αυτοκίνητο, που έχει φτιαχτεί για ένα μέλλον που δεν μπορεί να καταλάβει ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος…

Αυτός (..εμείς)  εξαιρείται-  και καθώς το κοινό που ψάχνει για αυτοκίνητο σε αυτή την κατηγορία-δεν μοιάζει και πολύ με εμάς ,ένας “Hybrider” θα χαρεί να μάθει ότι το DSG αφαιρεί το βούισμα του CVT στον αυτοκινητόδρομο-και ότι όσο δεν ξεπερνιούνται τα 130 χλμ την ώρα η ποιότητα κύλισης και η ησυχία στο εσωτερικό θα τον αποζημιώνει με το παραπάνω.

Μέσα στην πόλη ο τρόπος που δουλεύει το υβριδικό σύστημα είναι εντυπωσιακός και από την μικρή εμπειρία μερικών χιλιομέτρων που είχα με ένα CH-R, έχω την αίσθηση ότι το Κορεάτικο λειτουργεί καλύτερα από εκείνο και στο περιαστικό περιβάλλον, ενώ διαθέτει και πολύ περισσοτέρους χώρους και αίσθηση ευρυχωρίας από εκείνο.

Το Kia Niro 1.6 Hybrid μοιάζει να εκφράζει ακριβώς τα “θέλω” των σύγχρονων ανθρώπων των ευρωπαϊκών πόλεων και αυτό σε συνδυασμό με την 5ετή εγγύηση στα μηχανικά μέρη και την 8 ετή στις μπαταρίες θα έχει μια καλή Ευρωπαϊκή πορεία-σε πείσμα των «Ισμηνόσαυρών» που δεν μπορούν να συγκινηθούν από το «Hybriding».

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Kia Niro HEV

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο