Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑγωνεςΟ Oliver Solberg στο Autoholix: "Λατρεύω την Ελλάδα, το Ακρόπολις είναι ένα...

Ο Oliver Solberg στο Autoholix: “Λατρεύω την Ελλάδα, το Ακρόπολις είναι ένα απίστευτο ράλι”

Ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους οδηγούς που θα βρεθούν φέτος στο Ράλι Ακρόπολις είναι ο Oliver Solberg. Ο 21χρονος Σουηδός οδηγός  ήδη έχει ένα γεμάτο παλμαρέ με επιτυχίες, αφού μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα του RallyX Nordic το 2018, το FIA ERC1 Junior Champion 2019, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο WRC, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του και παγκόσμιου πρωταθλητή του 2003, Petter Solberg.

Κάποιες από τις επιτυχίες του Oliver Solberg είναι: 

2021/22 WRC – Τέσσερα πλασαρίσματα στην εξάδα, τέταρτη θέση στο Ράλι Βελγίου

Νικητής στο  Race of Champions Nations Cup

Νικητής στο Holjes RX το 2022

Πρωταθλητής στο  FIA ERC1 Junior το 2020

Τρίτη θέση στο Αμερικανό πρωτάθλημα ράλι το 2019

Πρωταθλητής στο RallyX Nordic το 2018

Δεύτερη θέση στο R2 Λετονικό πρωτάθλημα Ράλι 2018

Δεύτερη θέση στο RallyX Nordic το 2017 (2 νίκες)

Πρωταθλητής στο Νορβηγικό Crosskart- 2012, 2014

Πρωταθλητής στο Nordic Crosskart- 2014, 2015, 2016

Ο Oliver Solberg έκανε αρχικά πολλές επιτυχίες στο crosskarts, ενώ πήρε την πρώτη του νίκη στην Flisa σε ηλικία οχτώ ετών. Δύο πρωταθλήματα Νορβηγίας το 2012 και το 2014, αλλά και τρεις τίτλους στο Nordic Crosskart (2014, 2015, 2016) κατέκτησε σε νεαρή ηλικία και μετά επικεντρώθηκε στα ράλι και στο rallycross που έκανε πολλές νίκες και πήρε πολλές διακρίσεις.

Το ντεμπούτο του στο WRC έγινε το 2019 στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ στα επόμενα χρόνια κατέκτησε μεταξύ άλλων, το FIA ERC1 Junior (2020), το Holjes RX (2022) και το Race of Champions Nations Cup (2022, 2023) μαζί με τον πατέρα του, Petter Solberg. Πρώτη νίκη του στο WRC 3 ήταν το 2020 στο Ράλι Εσθονίας, ενώ νίκησε για πρώτη φορά στο WRC 2 φέτος στο Ράλι Σουηδίας. Στη χώρα του, την Σουηδία, επικράτησε την φετινή χρονιά και στο ERC, κάνοντας ένα ιστορικό double. Την σεζόν του 2022 ήταν σε επιλεγμένα ράλι τρίτος οδηγός με την Hyundai, έχοντας ως καλύτερα αποτελέσματα, την τέταρτη θέση στο Ράλι Βελγίου και την πέμπτη θέση στο Ράλι Νέας Ζηλανδίας.

Ο Oliver Solberg την φετινή σεζόν οδηγεί στο πρωτάθλημα του WRC 2 , Skoda Fabia RS Rally 2, ενώ έχει μια πρωτιά στην Σουηδία, μια δεύτερη θέση στην Πορτογαλία και μια τρίτη θέση στο Μεξικό, μαζεύοντας συνολικά 64 πόντους.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Oliver Solberg στο autoholix.com και στον Άρη Κατσίδη:

Πρώτον, θα ήθελα να μας μιλήσεις για την νίκη σου στο Ράλι Σουηδίας στο WRC2. αλλά και για τους στόχους σου.

“Πρώτα από όλα, το να νικάς σε ένα rally είναι κάτι πολύ ωραίο. Ιδιαίτερα, είναι απίστευτο συναίσθημα όταν επικρατείς στο ράλι της χώρας σου και μπροστά στην οικογένεια σου και στους φίλους σου. Επίσης νίκησα και στο ράλι Σουηδίας του ERC , οπότε το συναίσθημα του να επικρατείς και στους δύο αγώνες της χώρας σου είναι κάτι φανταστικό. Φυσικά, το όνειρο μου είναι να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής. Οκ, κάποιες ατυχίες το έχουν κάνει δύσκολο για τώρα, αλλά ακόμα δύο αγώνες απομένουν και θα κάνουμε τα πάντα για να παλέψουμε και να κερδίσουμε. Τώρα στην Ελλάδα θα γίνει το επόμενο ράλι, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος”.

Ποια είναι η άποψη σου για το αυτοκίνητο σου, το Škoda Fabia RS Rally2;

“Το αυτοκίνητο δουλεύει εξαιρετικά όλη την χρονιά. Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι πάντα υπέροχο”.

Έχεις νικήσει δύο συνεχόμενες φορές το Nations Cup Winners in the Race of Champions. Θα ήθελα να μας πεις τις αναμνήσεις σου από αυτήν την επιτυχία.

“Το να νικήσω δύο φορές το Race of Champions είναι ένα φοβερό συναίσθημα. Το να επικρατήσω εκεί και πάλι με τον πατέρα μου είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι μια πολύ ωραία διοργάνωση στην οποία υπάρχουν καλοί άνθρωποι και γίνεσαι φίλος με όλους τους οδηγούς, οι οποίοι προέρχονται είτε από την Formula 1, είτε από το NASCAR, είτε από άλλες μεγάλες διοργανώσεις των μηχανοκίνητων αγώνων. Είναι ένα εξαιρετικό γκρουπ ανθρώπων και μπορείς να γίνεις φίλος με όλους. Το πιο ωραίο συναίσθημα είναι πως βρίσκεσαι γύρω από αυτούς τους ανθρώπους. Είναι κάτι πολύ ωραίο”.

Στο Race of Champions ήσουν μαζί με τον πατέρα σου, τον κ. Petter Solberg, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα του WRC το 2003. Ποιες συμβουλές σου έχει δώσει ως προς το κομμάτι της οδήγησης; 

Είναι πάρα πολλές οι συμβουλές που μου έχει δώσει ο πατέρας μου σε όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιαίτερα, όταν πηγαίνω σε πολλά διαφορετικά ράλι όπως στην Ελλάδα, στην Νέα Ζηλανδία, στο Μεξικό, αξιοποιώ πάρα πολύ τις πολύτιμες συμβουλές και τις γνώσεις που μου δίνει ο πατέρας μου σε αυτά τα διαφορετικά ράλι. Έχουμε διαφορετικό στυλ στην οδήγηση, αλλά κάνουμε μαζί πολλά τεχνικά θέματα, έχουμε παρόμοια set ups. Οπότε πάντα θέλουμε να είμαστε κοντά όταν δουλεύουμε σε αυτό το τεχνικό κομμάτι.

Τα αυτοκίνητα του WRC έχουν μπει στην νέα υβριδική εποχή. Ποια είναι η άποψη σου για το μέλλον του σπορ;

“Η υβριδική εποχή των νέων αυτοκινήτων του WRC είναι διαφορετική. Πολλά καινούργια πράγματα για το σπορ. Είναι κάτι καλό. Οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις πόλεις και προσπαθούμε να προστατέψουμε με αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον. Σίγουρα είμαστε ακόμη στην φάση που οδηγούμε με κινητήρα, αλλά είναι δύσκολο να σκεφτούμε τι θα φέρει το μέλλον, γιατί ο καθένας έχει διαφορετική άποψη. Υπάρχει η πιθανότητα να πάμε ηλεκτρικά, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να πάμε μόνο με κινητήρα μηδενικής καύσης, θεωρώ ότι το μέλλον του σπορ είναι ανοιχτό. Μου αρέσουν πολύ οι κινητήρες και ο ήχος που βγάζουν, οπότε ελπίζω να μείνουμε εκεί. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για το σπορ αυτή η συζήτηση”.

Το Rally Acropolis είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ιστορικά ράλι. Έχω παρακολουθήσει επίσης ένα πολύ ωραίο βίντεο από το Rally Acropolis που έχετε στο κανάλι σας στο YouTube. Επειδή είμαστε ελληνική σελίδα, θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι σκέψεις και οι αναμνήσεις σας για αυτό το ράλι;

“Το Rally Acropolis είναι το επόμενο ράλι. Φυσικά, είναι μια διοργάνωση που περίμενα πάρα πολύ όλο το χρόνο. Είναι πολύ δύσκολο ράλι, αλλά η ιστορία του όπως και της Ελλάδας είναι απίστευτη και οι δρόμοι και το πάθος των ανθρώπων είναι κάτι φανταστικό. Λατρεύω που θα επιστρέψω στην Ελλάδα και ελπίζω να παραμείνει το ράλι Ακρόπολις στο πρόγραμμα για πολύ καιρό, γιατί είναι μια φοβερή πρόκληση, μια πολύ ωραία διοργάνωση.

Έχω καλές αναμνήσεις από το παρελθόν, αν και έχω μια μόλις συμμετοχή. Ήμουν πρώτος μέχρι το αυτοκίνητο να έχει προβλήματα. Φέτος και πάλι το αυτοκίνητο είναι πολύ καλό, έχω μεγάλες ελπίδες και ο στόχος μου είναι να κερδίσω το ράλι και να τα πάω όσο καλύτερα γίνεται. Το Ράλι Ακρόπολις είναι ένα απίστευτο ράλι και λατρεύω την χώρα”.

Άρη Κατσίδη

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο