Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Kia EV Day

Η Kia Corporation παρουσίασε στην ετήσια Kia EV Day  στην Κορέα τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα μικρού και μεσαίου μεγέθους, επιβεβαιώνοντας τη φιλόδοξη παγκόσμια στρατηγική της να ηγηθεί και να επιταχύνει την “επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η μάρκα παρουσίασε το όραμά της “EVs για όλους” και τη στρατηγική της για τη σημαντική και ταχεία επέκταση της γκάμας των ηλεκτρικών μοντέλων.

Έχοντας εδραιωθεί με επιτυχία ως μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων με το λανσάρισμα των EV6 και EV9, παρουσίασε πώς διευρύνει τώρα περαιτέρω τη γκάμα της με τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα μικρού και μεσαίου μεγέθους που προσφέρουν σε περισσότερους ανθρώπους μεγαλύτερες επιλογές και πρόσβαση στα EVs.

Έτσι παρουσιάστηκε επίσημα το EV5, ένα κόμπακτ ηλεκτρικού SUV για τις οικογένειες των millennials, καθώς και δύο πρωτότυπα. Το Kia Concept EV3 στοχεύει να προσφέρει τα πλεονεκτήματα του Kia EV9 σε ένα κόμπακτ SUV, ενώ το Kia Concept EV4 επαναπροσδιορίζει τα ηλεκτρικά σεντάν με εντυπωσιακό σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η στρατηγική της Kia για τα EV, με στόχο τη βελτίωση της ευκολίας και της αξιοπιστίας για τους πελάτες και την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών φόρτισης.

Η μάρκα έχει επίσης παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη βελτίωση διαφόρων προσφορών εμπειρίας πελάτη. Αυτές περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση διαφόρων λειτουργιών σε μια φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή για smartphones, την παρουσίαση νέων υπηρεσιών στις φυσικές τοποθεσίες της και την παροχή στους πελάτες υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) ενσωματωμένων στο αυτοκίνητο.

Στόχος της μάρκας είναι να επιτευχθεί ο  στόχος των ετήσιων πωλήσεων ύψους ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2026 και να τον αυξήσει σε 1,6 εκατομμύρια μονάδες ετησίως έως το 2030, με κινητήρια δύναμη τα προϊόντα και τις πρωτοβουλίες που αποκαλύφθηκαν στην “Ημέρα EV”.

Η στρατηγική της Kia για τα EV: Επέκταση της γκάμας και της υποδομής φόρτισης για να γίνουν πιο προσιτά στους πελάτες

Η Kia ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη μιας ευρείας γκάμας EV με τιμές από 30.000 έως 80.000 δολάρια, η οποία θα περιλαμβάνει υπάρχοντα μοντέλα όπως το EV6 και το EV9, καθώς και μελλοντικές προτάσεις ειδικά προσαρμοσμένες για τις δημοφιλείς κατηγορίες B και C.

Η μάρκα προγραμματίζει την παρουσίαση μικρότερων EV, όπως τα EV5, EV4 και EV3, με τιμές που θα κυμαίνονται από 35.000 έως 50.000 δολάρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η διείσδυση των EV.

Στις αναδυόμενες αγορές με βραδύτερους ρυθμούς διείσδυσης των EV, το αρχικό λανσάρισμα θα επικεντρωθεί στα EV6 και EV9, και στην πορεία στην παρουσίαση στρατηγικές σημασίας μοντέλων, όπως τα EV5, EV4 και EV3. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των  μοντέλων και στην ικανοποίηση των διαφορετικών προτιμήσεων των πελατών.

Επίσης καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος παραγωγής EV και προμήθειας μπαταριών, με στόχο της μάρκας να αυξήσει τις μονάδες κατασκευής EV σε συνολικά οκτώ μέχρι το 2025.

Οι μονάδες αυτές θα περιλαμβάνουν έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια, με την Κορέα να αποτελεί τον κεντρικό κόμβο. Στην Ευρώπη, θα επικεντρωθεί στην παραγωγή μικρών και μεσαίων EVs, ενώ στην Κίνα, η έμφαση θα δοθεί στα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους EVs. Στην Ινδία θα κατασκευάζονται μοντέλα EV προσαρμοσμένα ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές.

Η Kia σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει μια γκάμα μοντέλων EV στη Βόρεια Αμερική, ανταποκρινόμενη στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Επιπλέον, η μάρκα δημιουργεί ενεργά κοινοπραξίες μπαταριών για να εξασφαλίσει ένα σταθερό παγκόσμιο σύστημα προμήθειας μπαταριών που να  είναι απόλυτα συγχρονισμένο με το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής EV.

Η γκάμα Kia EV: Μια ταχέως επεκτεινόμενη και ολοκληρωμένη γκάμα μοντέλων για την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των πελατών

Κάθε μοντέλο EV διαδραματίζει βασικό στρατηγικό ρόλο στην επιτάχυνση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, αυξάνοντας την ελκυστικότητα και τον εκδημοκρατισμό των EVs σε ένα συνεχώς μεγαλύτερο κοινό.

Αν και κάθε μοντέλο εξελίσσεται ανεξάρτητα για να καλύψει συγκεκριμένες και διαφορετικές ανάγκες των πελατών, ωστόσο υπάρχουν κοινά στοιχεία, όπως η πρωτοποριακή τεχνολογία της ηλεκτροκίνητης πλατφόρμας της μάρκας, η καινοτόμος φιλοσοφία σχεδιασμού “Opposites United” και η βιώσιμη στρατηγική της μάρκας για το χρώμα, τα υλικά και το φινίρισμα (CMF).

Το τελευταίο συνεπάγεται την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε κλίμακα μέσω δράσεων, όπως η χρήση δέκα απαραίτητων βιώσιμων στοιχείων στην κατασκευή κάθε μοντέλου όπως το πλαστικό, το βιολογικό χρώμα και το ανακυκλωμένο PET ή μοκέτες από δίχτια ψαρέματος.

Το SUV Kia EV5 : Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των οικογενειών των millennials

Το EV5, το τρίτο αποκλειστικό BEV στη γκάμα της Kia, βασίζεται στην E-GMP, την αποκλειστική πλατφόρμα για EV της μάρκας. Εισάγει μια νέα εποχή ηλεκτρικής κινητικότητας και ξεχωριστής σχεδίασης SUV.

Διαθέτοντας ένα σχήμα που διαμορφώνεται από τη μοναδική σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας “Opposites United”, συνδυάζει εξαιρετική ευελιξία και εξαιρετική άνεση με προηγμένη τεχνολογία, δυναμικές επιδόσεις και πρωτοποριακή ασφάλεια για να προσφέρει ένα αρμονικά ισορροπημένο όχημα.

Το EV5 διαθέτει ένα εσωτερικό που επαναπροσδιορίζει πλήρως το χώρο στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Αντλώντας επιπλέον έμπνευση από το μεγαλύτερο SUV EV9 που παρουσιάστηκε πρόσφατα διαθέτει μεγάλους χώρους που είναι πιο κοντά, τόσο από πλευράς σύλληψης όσο και εκτέλεσης σε ένα σαλόνι κατοικίας παρά σε μια παραδοσιακή καμπίνα αυτοκινήτου.

Ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και εμπειρία οδήγησης

Στο EV5 θα χρησιμοποιείται η ειδική πλατφόρμα EV της εταιρείας, E-GMP, η οποία αποτελεί μια σταθερή βάση για τις επιδόσεις του οχήματος και συμβάλλει στα εξαιρετικά δυναμικά του στοιχεία. Η παραγωγή του EV5 θα γίνεται τόσο στην Κίνα όσο και στην Κορέα και η κινεζική αγορά θα έχει πρόσβαση σε τρεις εκδόσεις: στάνταρ, μεγάλης αυτονομίας και μεγάλης αυτονομίας AWD.

Το στάνταρ μοντέλο, εξοπλισμένο με μπαταρία 64 kWh και κινητήρα 160 kW, αναμένεται να έχει αυτονομία 530 km ανά φόρτιση σύμφωνα με τα πρότυπα του συνδυασμένου κύκλου φόρτισης και φορτίου (CLTC).

Το μοντέλο μεγάλης αυτονομίας, που διαθέτει μπαταρία 88kWh και τον ίδιο κινητήρα 160kW, στοχεύει σε αυτονομία 720 km ανά φόρτιση. Το μοντέλο μεγάλης αυτονομίας AWD θα διαθέτει μπαταρία 88 kWh και συνδυασμένη ισχύ 230kW, με κινητήρα 160kW στους εμπρός τροχούς και 70kW στους πίσω τροχούς.

Με το μοντέλο AWD, η Kia στοχεύει σε αυτονομία 650 km με βάση τα πρότυπα CLTC. Επιπλέον, το μοντέλο προσφέρει δυνατότητα ταχείας φόρτισης, επιτρέποντας τη φόρτιση της μπαταρίας από το 30% στο 80% της χωρητικότητας σε 27 λεπτά.

Για την Κορέα, όλες οι παραλλαγές του EV5, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων στάνταρ, μεγάλης αυτονομίας και μεγάλης αυτονομίας AWD, εξελίσσονται, ενώ εξετάζονται πιθανές προσαρμογές.

Το στάνταρ μοντέλο θα διαθέτει μπαταρία 58 kWh και κινητήρα 160 kW εμπρός. Το μοντέλο μεγάλης αυτονομίας θα διαθέτει μπαταρία 81 kWh και τον ίδιο κινητήρα των 160 kW μπροστά. Το μοντέλο μεγάλης αυτονομίας AWD θα διαθέτει έναν επιπλέον κινητήρα 70kW πίσω, με αποτέλεσμα η συνδυαστική ισχύς να φτάνει τα 225 kW. Η αυτονομία οδήγησης κάθε μοντέλου θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Η μπαταρία του EV5 έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες ζέστης και κρύου. Ένα προηγμένο σύστημα αντλίας θερμότητας, ένα ήδη δημοφιλές χαρακτηριστικό του EV6, έχει ενσωματωθεί στο EV5 για τη διαχείριση της θερμοκρασίας της μπαταρίας, εξασφαλίζοντας σταθερή απόδοση ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Θα διαθέτει σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση και σύστημα i-Pedal που επιτρέπει στους οδηγούς να επιβραδύνουν και να επιταχύνουν χρησιμοποιώντας ένα μόνο πεντάλ, ελαχιστοποιώντας έτσι την κόπωση και αυξάνοντας την άνεση της οδήγησης.

Το EV5 θα είναι επίσης διαθέσιμο σε έκδοση GT, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ και ακόμα πιο έντονη οδηγική απόλαυση και εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση EV5 GT θα αποκαλυφθούν αργότερα.

Ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα

Η άνετη και καλά αεριζόμενη καμπίνα του EV5 είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής για το infotainment και τη συνδεσιμότητα που ενισχύει την αποδοτικότητα και την άνεση σε κάθε ταξίδι, ενώ επιτρέπει στους επιβάτες να παραμένουν με ασφάλεια συνδεδεμένοι με τον ψηφιακό κόσμο καθώς ταξιδεύουν.

Είναι εξοπλισμένο με το σύστημα infotainment connected car Navigation Cockpit (ccNC) και υποστηρίζει ενημερώσεις λογισμικού over-the-air. Ενσωματώνει μια πανοραμική ευρεία οθόνη, η οποία συνδυάζει ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και ένα σύστημα infotainment 12,3 ιντσών, μαζί με μια οθόνη ελέγχου κλιματισμού 5 ιντσών. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν στον οδηγό ολοκληρωμένες πληροφορίες και περιεχόμενο για μια άνετη και καθηλωτική εμπειρία οδήγησης.

Η νέα ενοποιημένη γραφική διεπαφή χρήστη (GUI) της μάρκας εφαρμόζεται μεταξύ των οθονών των οπτικοακουστικών συστημάτων και αυτών της πλοήγησης και της τηλεματικής (AVNT), ενώ το CDU εξασφαλίζει ενισχυμένη συνοχή στην εμφάνιση πληροφοριών.

Τα απλά στην πλοήγηση μενού παρέχουν βελτιωμένη χρηστικότητα των ειδικών λειτουργιών για το EV και επιτρέπουν στους οδηγούς να παρακολουθούν με μια ματιά στοιχεία όπως η αυτονομία και η φόρτιση του EV. Η απρόσκοπτη ροή πληροφοριών ενισχύεται περαιτέρω από ένα προαιρετικό HUD (Head Up Display) στο παρμπρίζ.

Σε όλη την καμπίνα, τα φυσικά κουμπιά έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Κάτω από την κεντρική οθόνη AVNT, τέσσερα κρυμμένα πλήκτρα παρέχουν τη λειτουργία εκκίνησης/διακοπής μαζί με το AVNT και τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό (HVAC)- έως τώρα αυτά τα συστήματα θα απαιτούσαν 17 πλήκτρα για τον έλεγχό τους.

Το τριζωνικό σύστημα κλιματισμού επιτρέπει τον ξεχωριστό έλεγχο για τον οδηγό, τον συνοδηγό και τους πίσω επιβάτες, ενώ μια λειτουργία after-blow μειώνει τις οσμές του κλιματιστικού, εξασφαλίζοντας ένα ευχάριστο περιβάλλον στην καμπίνα για όλους τους επιβάτες.

Οι πελάτες μπορούν να διατηρούν το EV5 τους συνεχώς ενημερωμένο, αναβαθμίζοντας τα ψηφιακά χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες του SUV, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουν το όχημα στην αντιπροσωπεία. Πέρα από τα στάνταρ χαρακτηριστικά, το Kia Connect Store προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για την ενίσχυση της απόδοση του αυτοκινήτου και την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.

Χαρακτηριστικά ασφάλειας και άνεσης

Συνολικά, το EV5 είναι εξοπλισμένο με επτά αερόσακους. Εκτός από την υπερσύγχρονη τεχνολογία ζωνών ασφαλείας, η δομή του είναι σχεδιασμένη για βέλτιστη αντοχή. Φυσικά, προσφέρεται με τα πιο προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS) της μάρκας και μια σειρά από συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.

Το μοντέλο διαθέτει το σύστημα υποβοήθησης Highway Driving Assist 2 (HDA2), το οποίο βοηθά τους οδηγούς στον αυτοκινητόδρομο να διατηρούν την απόσταση, να παραμένουν στο κέντρο της λωρίδας, να αλλάζουν λωρίδες και να ρυθμίζουν τη θέση τους.

Με ένα απλό άγγιγμα του έξυπνου κλειδιού Kia Digital Key 2, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν το σύστημα Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2) του αυτοκινήτου. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στο SUV να παρκάρει μόνο του χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του οδηγού, είτε βρίσκεται μέσα, είτε έξω από αυτό.

Επίσης, η λειτουργία έξυπνης εξόδου και η λειτουργία απομακρυσμένης κίνησης προς τα εμπρός και προς τα πίσω, παρέχει στους οδηγούς πρόσθετη ηρεμία κατά τους ελιγμούς σε στενούς χώρους στάθμευσης. Αυτές οι λειτουργίες συμβάλλουν σε μια πιο χαλαρή και ευχάριστη εμπειρία οδήγησης και στάθμευσης.

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες υπερήχων για την ανίχνευση εμποδίων, το RSPA 2 κατευθύνει αυτόματα το αυτοκίνητο στον επιθυμητό χώρο στάθμευσης, ελέγχοντας το γκάζι, τα φρένα και τον επιλογέα ταχυτήτων.

Το σύστημα ελέγχει αυτόματα τα φρένα εάν ανιχνεύσει στην πορεία του ένα αντικείμενο που αποτελεί εμπόδιο. Διαθέτει επίσης το σύστημα RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) για την αποφυγή συγκρούσεων με επερχόμενα οχήματα κατά την οπισθοπορεία.

Υπάρχουν πολλές λειτουργίες για τη βελτίωση της χρήσης της ενέργειας στο EV5 με την ενσωμάτωση των λειτουργιών Vehicle-to-Load (V2L) και Vehicle-to-Grid (V2G). Με τη λειτουργία V2L, η μπαταρία υψηλής τάσης μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα εξωτερικές ηλεκτρονικές συσκευές. Η Kia θα επικεντρωθεί στην διάδοση του V2G σε περιοχές όπου υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, επιτρέποντας την κοινή χρήση της πλεονάζουσας ενέργειας της μπαταρίας με το δίκτυο.

Πολλαπλές διαμορφώσεις καθισμάτων

Το EV5 διατίθεται με μια επιλογή καθισμάτων με οικολογικό ανακυκλωμένο ύφασμα PET και δερμάτινες επενδύσεις Bio-PU. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αναβαθμίζει την ευρύχωρη καμπίνα του EV5 από ένα μέρος όπου οι επιβάτες κάθονται ενώ ταξιδεύουν, σε ένα εξαιρετικά άνετο, εξαιρετικά πρακτικό και εμπνευσμένο περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των millennial οικογενειών και εξασφαλίζει μια ευχάριστη εμπειρία κάθε φορά που μπαίνουν στο αυτοκίνητο.

Στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, τα καθίσματα τύπου πάγκου (μόνο για την κινεζική αγορά), σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, παρέχουν έναν άνετο χώρο για τους επιβάτες. Το υποβραχιόνιο της κεντρικής κονσόλας ενσωματώνει επίσης ένα τραπεζάκι με αποθηκευτικό χώρο, αυξάνοντας τη χρηστικότητα.

Τα ανακλινόμενα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τις ενοχλήσεις της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης με τη συνεχώς ρυθμιζόμενη γωνία της πλάτης τους. Τα καθίσματα χαλάρωσης διαθέτουν λειτουργία μασάζ τεσσάρων προγραμμάτων με τρία επίπεδα έντασης, επιτρέποντας στους επιβάτες να επιλέξουν την προσωπική τους ρύθμιση κατά τη διάρκεια της φόρτισης, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους πλήρως ανανεωμένοι.

Τα καθίσματα Comfort παρέχουν εξαιρετικά επίπεδα ενισχυμένης ευεξίας, χάρη σε έξι αεροθύλακες μασάζ, οσφυϊκή στήριξη τεσσάρων κατευθύνσεων, λειτουργία θέρμανσης και εξαερισμού τριών βαθμίδων, καθώς και υποπόδιο ποδιών. Τα καθίσματα ασφαλείας του EV5, εξοπλισμένα με τρεις αερόσακους και ρυθμιζόμενο προσκέφαλο τεσσάρων κατευθύνσεων, παρέχουν βέλτιστη προστασία των επιβατών.

Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι οικογένειες μπορούν να μετατρέψουν αποτελεσματικά το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο χάρη στο εντελώς επίπεδο αναδιπλούμενο κάθισμα της δεύτερης σειράς. Μπορούν να απολαύσουν τα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα στο ψυγείο/ θερμοθάλαμο της πίσω κονσόλας.

Η μονάδα παρέχει λειτουργίες θέρμανσης τροφίμων και ψύξης ποτών με εύρος θερμοκρασίας από 5 έως 55 βαθμούς Κελσίου και έχει χωρητικότητα 4,0 λίτρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολυάριθμους τρόπους, όπως για παράδειγμα για να κρατάτε ζεστό το πρωινό που έχει αγοραστεί κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, να ζεσταίνετε ροφήματα όπως τσάι και καφέ και να αποθηκεύετε παγωμένα ποτά και νερό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ταξιδιών για κάμπινγκ.

Φυσικά, οι σχεδιαστές του εσωτερικού του EV5 έχουν σκεφτεί και ένα χαρακτηριστικό που θα επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν το φαγητό τους, είτε επιλέξουν να δειπνήσουν στην ύπαιθρο είτε στην καμπίνα. Το ευέλικτο πάνελ αποσκευών Multi Table, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε τραπέζι.

Το Kia Concept EV3: Προσφέροντας την τεχνολογία, την πρακτικότητα και το σχεδιασμό της ναυαρχίδας SUV, σε ένα κόμπακτ σχήμα

Το Concept EV3 αντιπροσωπεύει το όραμα της μάρκας για ένα ηλεκτρικό compact CUV που συνδυάζει αβίαστα την πρακτικότητα με την απόλυτη χαρά της οδήγησης. Προσφέρει στους χρήστες την τεχνολογία, την πρακτικότητα και το σχεδιασμό της ναυαρχίδας της Kia, του EV9, σε ένα κόμπακτ και προσιτό σχήμα.

Η συγχώνευση φαινομενικά αντίθετων χαρακτηριστικών βρίσκεται στο επίκεντρο της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Kia “Opposites United”. Και στην περίπτωση του Concept EV3, οι σχεδιαστές της Kia άντλησαν μεγάλο βαθμό έμπνευσης από τον πυλώνα “Joy for Reason” της σχεδιαστικής φιλοσοφίας.

Η σχεδιαστική επεξεργασία της καμπίνας, με το παρμπρίζ τραβηγμένο προς τα εμπρός και τη μακριά επικλινή οροφή, δημιουργεί μια μοναδική σιλουέτα. Η στιβαρή αρχιτεκτονική των τετράγωνων θόλων των τροχών με τις ασύμμετρες γωνίες, έχει ως αποτέλεσμα μια απροσδόκητη λογική και μια ισχυρή εντύπωση.

Στο εσωτερικό, το Concept EV3 συνδυάζει την εξαιρετική πρακτικότητα με τη μεταμορφωτική ατμόσφαιρα και σχεδίαση της καμπίνας. Προσφέρει ένα περιβάλλον που προάγει τη συναισθηματική ευεξία. Ενισχυμένο από απαλό φωτισμό διάθεσης, το συναρπαστικό, εξαιρετικά καθαρό σχήμα και η επιφάνεια του ταμπλό, δημιουργεί μια μοναδική οπτική αίσθηση για να προσφέρει τη δυνατότητα απεριόριστων ευκαιριών σε κάθε ταξίδι.

Ο προηγμένος εργονομικός σχεδιασμός των καθισμάτων και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, συνδυάζονται με τραπεζάκια που περιστρέφονται σε μήκος, θέση και γωνία. Σε συνδυασμό με την κίνηση των καθισμάτων, τα τραπεζάκια υποστηρίζουν τέσσερις λειτουργίες που βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών: Focus, Social, Refreshing και Storage.

Το αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα τύπου πάγκου είναι εξίσου ευέλικτο και μπορεί να αναδιπλωθεί αβίαστα προς τα πάνω, επιτρέποντας την αποθήκευση ογκωδών αποσκευών, όπως ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα.

Το Kia Concept EV4: Επαναπροσδιορίζοντας την ουσία του EV sedan

Το Concept EV4 αντιπροσωπεύει την καθαρότητα του πυλώνα «Power to Progress» της σχεδιαστικής φιλοσοφίας «Opposites United United United». Αυτή η προσέγγιση προάγει τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που καθιερώνουν νέα πρότυπα, όπως στην περίπτωση του Concept EV4.

Το τετράθυρο σχήμα του θα μπορούσε να το τοποθετήσει ως ένα σεντάν. Ωστόσο, οι ισχυρές και εντυπωσιακές γραμμές του μοντέλου δεν αντιπροσωπεύουν απλώς ένα ακόμη σεντάν, αλλά έναν εντελώς νέο τύπο EV σεντάν που αποτελεί σύμβολο καινοτομίας.

Χαρακτηριστικά, όπως το κομψό χαμηλό εμπρός μέρος, η επιμήκης, δυναμική σιλουέτα με το επιμηκυμένο πίσω μέρος και η αεροτομή οροφής, θυμίζουν σπορ αυτοκίνητα και επιβεβαιώνουν την ιδιότητα του Concept EV4 ως έναν εντελώς νέο τύπο EV sedan.

Διαθέτοντας ένα επιβλητικό παρουσιαστικό, με τα φωτιστικά σώματα να βρίσκονται κάθετα στα εξωτερικά άκρα του καπό και του εμπρός προφυλακτήρα, το Concept EV4 συμβολίζει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της μάρκας να ξεπεράσει τα όρια και να επιταχύνει την επανάσταση των EV.

Το εσωτερικό διαθέτει μια ευρύχωρη οριζόντια διάταξη, ενσωματώνοντας κομψά σχεδιαστικά στοιχεία που δίνουν προτεραιότητα στην εμπειρία του οδηγού, χωρίς να εμποδίζουν την όρασή του.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι σχεδιαστές της Kia τοποθέτησαν ένα πάνελ ελέγχου του κλιματισμού που μπορεί να αποθηκευτεί στην κεντρική κονσόλα όταν δεν χρησιμοποιείται και εφάρμοσαν αεραγωγούς τύπου «καρφίτσας» που προσφέρουν την ευελιξία αλλαγής σχεδίων.

Το Concept EV4 διαθέτει μια νέα λειτουργία «Mind Modes» που ρυθμίζει το φωτισμό καμπίνας και τα κινούμενα μοτίβα εξαερισμού. Στη λειτουργία «Perform», ο οδηγός λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα και να αξιοποιήσει στο έπακρο την ημέρα του. Αντίθετα, η λειτουργία «Serenity» προσφέρει μια σειρά ψηφιακών γραφικών για τη δημιουργία μιας πιο χαλαρής ατμόσφαιρας για περισυλλογή και αποκατάσταση.

Επέκταση της υποδομής φόρτισης

Προσδοκώντας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πρόκλησης της αξιόπιστης και διαθέσιμης υποδομής φόρτισης, η μάρκα επεκτείνει ενεργά τα παγκόσμια δίκτυα φόρτισης. Στη Βόρεια Αμερική, η Kia ανακοίνωσε την απόφασή της να υιοθετήσει το North American Charging Standard (NACS) για τα EVs της από το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η κίνηση αυτή θα παρέχει στους πελάτες της Kia πρόσβαση σε περίπου 12.000 φορτιστές Tesla Superchargers.

Στο πλαίσιο μίας συμμαχίας από έξι ΟΕΜ κατασκευαστές, η Kia εργάζεται για την κατασκευή 30.000 σταθμών ταχείας φόρτισης μέχρι το 2030 σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πρόσβασης στη φόρτιση.

Στην Ευρώπη, έχει συνεργαστεί με τέσσερις ΟΕΜ ομάδες για τη δημιουργία του IONITY, εγκαθιστώντας 2.800 σταθμούς ταχείας φόρτισης κατά μήκος βασικών αυτοκινητοδρόμων. Στόχος είναι να υπάρχουν συνολικά 7.000 σταθμοί σε λειτουργία μέχρι το 2025, παρέχοντας αποτελεσματικές επιλογές φόρτισης για τους ιδιοκτήτες EV της μάρκας.

Η νέα εμπειρία EV της Kia: Το ταξίδι του πελάτη στο επόμενο επίπεδο

Για να επιταχύνει την επανάσταση των EV και να προσφέρει μια διαφορετική και ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλους τους πελάτες της, η μάρκα θα αξιοποιήσει όλες τις πτυχές του ταξιδιού του πελάτη, διασφαλίζοντας έτσι ότι η υιοθέτηση των EV να είναι όσο το δυνατόν πιο βολική και αβίαστη.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, έχει προγραμματιστεί η διάθεση της εφαρμογής «Kia App», με στόχο να προσφέρει στους πελάτες μια ολοκληρωμένη και χωρίς προβλήματα εμπειρία.

Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθά τους πελάτες με τις ερωτήσεις τους και θα παρέχει γρήγορες απαντήσεις.

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στην εφαρμογή είναι η λειτουργία «E-routing», η οποία χρησιμοποιεί την τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας του οχήματος για να προτείνει την καλύτερη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τους σταθμούς φόρτισης.

Η αρχική οθόνη της εφαρμογής θα εμφανίζει πληροφορίες που βασίζονται στην τοποθεσία, όπως κοντινά εστιατόρια, για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Οι πελάτες μπορούν να διαχειρίζονται εύκολα τη θύρα φόρτισης και να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης σε πραγματικό χρόνο στην αρχική οθόνη χρησιμοποιώντας τη λειτουργία «Handle Layer» στην εφαρμογή.

Η Kia πρόκειται να υποδεχτεί τη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για να φέρει επανάσταση στην εμπειρία μέσα στο όχημα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με κορυφαίους παρόχους μοντέλων ΤΝ για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών. Η τεχνολογία Generative AI θα κάνει το ντεμπούτο της στο EV3 του 2024, με επακόλουθη ενσωμάτωση στα EV4 και EV5 και συνεχείς βελτιώσεις μέσω over-the-air ενημερώσεων.

Μελλοντικές ημέρες EV

Στο πλαίσιο του «EV Day» η Kia θα συνεχίσει να παρουσιάζει νέα ηλεκτρικά μοντέλα, έννοιες και πρωτοποριακές τεχνολογίες και να αξιοποιεί την εκδήλωση ως πλατφόρμα για να παρουσιάσει η μάρκα την προοδευτική της στρατηγική και το όραμά της για τη μελλοντική κινητικότητα.

Kia

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES