Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Volkswagen ID.3 Pro Performance Δοκιμή / Test drive

Volkswagen ID.3 Pro Performance Δοκιμή / Test drive

Το  Volkswagen ID.3 Pro Performance είναι η ολοκλήρωση του ID3 όπως αυτό παρουσιάστηκε το 2019 και ταυτόχρονα η απάντηση στην κριτική που- σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία του Covid- οδήγησαν το αρχικό ID3 να μην εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες που είχε η εταιρεία για το πρώτο της αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της.

Το VAG Group έχει σχεδιάσει να λανσάρει 75 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2030 και πιστεύει ότι θα  διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 26 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα διατηρόντας ταυτόχρονα όλες τις πλατφόρμες με τους ΚΕΚ σε πλήρη παραγωγή.

Οι προσδοκίες ήταν τόσο υψηλές ώστε η VW κατοχύρωσε τα αρχικά ID που προέρχονται από τις αγγλικές λέξεις «Intelligent Design» ( “έξυπνος σχεδιασμός”) μαζί με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 για τα μελλοντικά μοντέλα.

Στο ID3 ο αριθμός 3 σημαίνει ότι το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας τοποθετείται στην κατηγορία 3-δηλαδή κάτι αντίστοιχο από πλευράς μεγέθους με το Golf.

Το ID.3 ξεκίνησε την παραγωγή του μέσα στην πανδημία του COVID, όπου ο εγκλεισμός δημιούργησε προβλήματα τόσο στις γραμμές παραγωγής της εταιρείας όσο και κυρίως στην διαθεσιμότητα των ημιαγωγών που πραγματικά γονάτισε την αυτοκινητοβιομηχανία παρατείνοντας τις ημερομηνίες παράδοσης των μοντέλων και αυξάνοντας τις τιμές.

Η τιμή πώλησης που δεν ήταν συμβατή με την Ελληνική πραγματικότητα αλλά και τα παράπονα για την ποιότητα των υλικών της καμπίνας που διατύπωσαν οι πελάτες και οι ειδικοί δημοσιογράφοι δεν βοήθησαν τις πωλήσεις που έφτασαν στην Ελλάδα τα 110 μόλις αυτοκίνητα.

Αλλα και στην υπόλοιπή Ευρώπη με μόλις 230,000 οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες και έτσι η VW γρήγορα παρουσίασε μια αναβαθμισμένη έκδοση που εστίαζε στα βασικά σημεία της κριτικής, δηλαδή την «ιδιαίτερη» εμφάνιση και τα μέτριας με κακή συναρμογή πλαστικά της καμπίνας.

Το Volkswagen ID.3 σχεδιάστηκε για να είναι ηλεκτρικό και βασίζεται στην νέα αρθρωτή πλατφόρμα MEB της Volkswagen, η οποία χρησιμοποιείται και στα ID.4 και ID5,αλλά και στα ηλεκτρικά μοντέλα του Group(ENYAQ IV & BORN) και έτσι η βασική αρχιτεκτονική έχει παραμείνει αμετάβλητη.

Η VW κατάλαβε με τον καλύτερο τρόπο ότι αν θέλει να πουλά αυτοκίνητα στους πελάτες της τότε αυτά θα πρέπει να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που αγαπήθηκαν στο Golf και να αποφεύγει τις ακροβασίες σε ότι αφορά την εργονομία.

Το Volkswagen ID.3 Pro Performance ξεκινά από τα περίπου €43,000  χωρίς την επιδότηση (τιμή με επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ από €35.000)  με την μπαταρία LG χωρητικότητας 58 kWh και συνδυάζεται με τον δυνατό ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων έχοντας θεωρητική αυτονομία πάνω από 420 χλμ.(..370 +στην πράξη) και επιτάχυνση 0-100 σε 7,3 δευτερόλεπτα.

Για όποιον θέλει μια έκδοση με μεγαλύτερη αυτονομία το ID.3 είναι διαθέσιμό στην έκδοση  Pro Performance S με την μπαταρία των 77KWh της SK Innovation που δίνει μια θεωρητική αυτονομία  577 Km επιβαρύνοντας την τιμή του  με επιπλέον €6.000 και κ αυξάνοντας το βάρος κατά 180 κιλά.

Η επιλογή είναι προφανής-και η έκδοση των 58KWh είναι η απολύτως πιο λογική έκδοση.

 Εμφάνιση

Σε μια εποχή που όλοι μας γκρινιάζουμε για τις τεράστιες μάσκες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές το να βλέπεις το Volkswagen ID.3 χωρίς μπροστινή μάσκα σε ξενίζει… ωστόσο μετά το facelift οι μικρές περίεργες «αεροδυναμικές» τέλειες που βρίσκονταν στην μάσκα εξαφανίστηκαν και ο σχεδιασμός του προφυλακτήρα έγινε πιο επιθετικός.

Οι ανάγκες για την ψύξη των ψυγείων του κλιματισμού, των μπαταριών και του ηλεκτροκινητήρα καλύπτεται από μια στενή γρίλια στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου που έχει ένα πονηρό χαμογελαστό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση το μπροστινό τμήμα του ID.3 Pro Performance με τους προβολείς τεχνολογίας LED (προαιρετικά με το σύστημα IQ LED Matrix) διατηρεί το ευτυχισμένο βλέμμα ενός παιδικού καρτούν -και έτσι, κοιτάζοντας το αυτοκίνητο σου φτιάχνει η διάθεση!

Δεν ξέρω αν είναι όμορφο ή όχι, αλλά μπορώ να σας πω ότι το συμπάθησα πολύ από την αρχή και ότι κάθε φορά που το βλέπω μου έρχεται ένα αυθόρμητο χαμόγελο!

Με μήκος 4.261 χιλιοστά, πλάτος 1.809 χιλιοστά και ύψος 1.552 χιλιοστά οι διαστάσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες ενός Golf ,όμως επειδή κάτω από το μπροστινό καπό δεν θα τοποθετηθεί ποτέ κινητήρας, η καμπίνα έχει μεταφερθεί προς τα μπροστά και οι τροχοί βρίσκονται  στις άκρες του αμαξώματος προς όφελος του μήκους του μεταξονίου που με μήκος 2.770 χλστ είναι μεγαλύτερο από εκείνο ενός Passat!

Για να είμαστε ειλικρινείς το προφίλ του αυτοκινήτου με το Facelift θυμίζει περισσότερο υπερυψωμένο Golf  με τις αυτοκόλλητες τελίτσες στις πίσω κολώνες που είχε το αρχικό μοντέλο να έχουν εξαφανιστεί και το σχήμα του τώρα να είναι ίσως πιο συντηρητικό, αλλά σίγουρα πιο αρμονικό.

Οι φουτουριστικοί τροχοί των 20’’ φορούν μια «φλοίδα οικολογικών ελαστικών» της Continental 215/45R20 και κυριαρχούν στο προφίλ «αγριεύοντας» την εικόνα παρότι ο σχεδιασμός τους δεν κρύβει τα ταμπούρα που φρενάρουν τους πίσω τροχούς ενώ και το πού χαμηλό προφίλ αγχώνει τον οδηγό στις λακκούβες των δρόμων μας.

Το πίσω μέρος είναι ιδιαίτερο καθώς το μαύρο χρώμα της οροφής κατεβαίνει χαμηλά και επεκτείνεται στην πίσω πόρτα τονίζοντας και τα μεγάλα LED φωτιστικά σώματα που με το facelift έχουν γίνει πιο αιχμηρά στον σχεδιασμό και πονηρούλικα στα κόλπα που κάνουν όταν καλωσορίζουν τον ιδιοκτήτη!

Σε γενικές γραμμές η εικόνα του ID.3 Pro Performance δεν έχει την μοναδικότητα του σχεδιασμού ενός Model 3, όμως καταφέρνει να είναι αρκετά πιο μοντέρνος από ότι ενός Νissan Leaf, πετυχαίνοντας και έναν αεροδυναμικό συντελεστή που βρίσκεται στο πολύ καλό CX 0,26.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον σίγουρα μινιμαλιστικό, όμορφο και ταυτόχρονα αρκετά φωτεινό χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που ευνοούνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το μπροστινό φινιστρίνι που εκτείνεται σε όλο το φάρδος του ταμπλό.

Τα υλικά στο εσωτερικό του ID.3 Pro Performance –σε αντίθεση με τα πρώτα  Volkswagen ID.3- αποτελούνται πλέον από εξαιρετικής ποιότητας πλαστικά, τόσο πάνω στο ταμπλό όσο και στην κεντρική κονσόλα που είναι ντυμένη με ένα μαλακό πλαστικό που ομορφαίνει την εικόνα και μειώνει τους τριγμούς.

Ακόμη και τα πλαστικά χαμηλά στην πόρτα είναι ποιοτικότατα και συμβάλουν στην βελτίωση την ηχομόνωσης και της αίσθησης ευζωίας.

Βλέποντας την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό και την άριστη συναρμογή τους απορείς πως γίνεται να είχαν αποφασίσει οι σχεδιαστές στην πρώτη έκδοση του ID3 να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος πέρνωντας  την γενναιά-αλλά όχι και τόσο έξυπνη όπως αποδείχτηκε- απόφαση να απαρνηθούν την παράδοση της εταιρείας που θέλει τα εσωτερικά τους να είναι κορυφαία σε ποιότητα υλικών και συναρμογή.

Το πάθημα έγινε μάθημα και το ID.3 Pro Performance πλέον εντυπωσιάζει με την ποιότητα της καμπίνας του-όπως άλλωστε περιμένει κανείς από ένα VW.

Οι επιρροές από τον σχεδιασμό της BMW i3 είναι εμφανείς με τον πίνακα των οργάνων να αποτελείται από μια οθόνη 5,3’’ που μετακινείται μαζί με την κολώνα του τιμονιού και τον επιλογέα να βρίσκεται πάνω σε ένα περιστροφικό διακόπτη δεξιά από τον πίνακα οργάνων.

Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες ενδείξεις σε ότι αφορά την αυτονομία και την ταχύτητα και πραγματικά ξεκουράζει το μάτι κατά την νυχτερινή οδήγηση καθώς δεν φορτώνει τον οδηγό με εκατοντάδες αχρείαστες πληροφορίες.

Tο ID.3 Pro Performance παραμένει «τσακωμένο» με τους αναλογικούς διακόπτες και έχει αντικαταστήσει τις περισσότερες λειτουργίες με πλήκτρα αφής που μαζί με τις οθόνες αποτελούν βέβαια μόδα, άλλα στη πράξη σκοτώνουν την φιλικότητα και την εργονομία.

Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσα από την κεντρική οθόνη των 12’’ που με την νέα εκδοση λογισμικού 3.5 εχει γίνει πιο γρήγορη σε ότι αφορά την ταχύτητα και την ευκρίνεια, όμως σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρει την ανάδραση που περιμένει ο οδηγός να βρει όταν χειρίζεται απλά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα ο κλιματισμός ή τα προγράμματα λειτουργιάς του αυτοκινήτου.

 

Τελικά οι διακόπτες αφής αφήνουν μια απογοήτευση /ασάφεια στην χρήση τους που μοιάζει με αδυναμία ολοκλήρωσης, ενώ με τους διακόπτες των παραθύρων πραγματικά έμεινα άφωνη όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν και εδώ μόνο δύο διακόπτες για τον έλεγχο των τεσσάρων ηλεκτρικών παραθύρων.

Υπάρχει ένα πλήκτρο αφής που γράφει “rear” – που δεν φαίνεται καλά στον ήλιο και που το πατάς κατά λάθος διαρκώς- με το οποίο ο οδηγός επιλέγει αν αυτοί οι δύο διακόπτες ανοίγουν τα εμπρός ή τα πίσω παράθυρα…

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της δοκιμής άνοιγα τα πίσω αντί για τα μπροστινά παράθυρα που ήθελα και μετά θέλοντας να τα κλείσω… άνοιγα και τα μπροστινά…

Επιπροσθέτως πατώντας διαρκώς το πλήκτρο που γράφει rear αυτό αρχίζει να αναβοσβήνει και τότε θεωρητικά χειρίζεσαι και τα τέσσερα παράθυρα, αρκεί να μην πατήσει κάποιος επιβάτης το πλήκτρο του την ίδια στιγμή γιατί τότε όλα τα παράθυρα αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν κατά βούληση( …βούληση του αυτοκινήτου)  χωρίς να μπορείς να τα σταματήσεις εύκολα!

Αλήθεια, πόσο κοστίζουν δύο επιπλέον διακόπτες στην πόρτα του οδηγού- και ποιος είχε αυτή την φαεινή ιδέα-και γιατί δεν αντικαταστάθηκαν ακόμη;

Κλείνοντας με την γκρίνια γύρω από τα ηλεκτρονικά με ενόχλησε ότι για να επιλέξεις τα προγράμματα λειτουργίας  θα πρέπει να πλοηγηθείς μέσα από το μενού σε δυο-τρεις διαφορετικές οθόνες του συστήματος πολυμέσων- που όμως διαθέτει και ασύρματη συνδεσιμότητα με Carplay και Android Auto…

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η πρώτη που σκέφτηκε ότι ένας διακόπτης στην κονσόλα για την επιλογή των προγραμμάτων του κινητήρα θα έκανε την δουλειά καλύτερα…

Το “keyless entry” με την ουσιαστική κατάργηση του πλήκτρου εκκίνησης είναι μια εκπληκτική ιδέα μόλις συνηθίσεις.

Έτσι αν έχετε τα κλειδιά στην τσέπη οι πόρτες ανοίγουν με το που τραβάτε το πόμολο, ενώ ειδικοί αισθητήρες στο κάθισμα καταλαβαίνουν ότι έχετε καθίσει και ενεργοποιούν το αυτοκίνητο!

Είστε έτοιμοι να φύγετε και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε το D ή το R από τον περιστροφικό διακόπτη επιλογής κατεύθυνσης κίνησης και να πατήσετε το γκάζι για να ξεκινήσετε!

Χώροι-Άνεση

Το τιμόνι του ID.3 Pro Performance είναι τοποθετημένο κάθετα και τα χέρια βολεύονται εύκολα επάνω του, όμως τα πλήκτρα αφής δεν διαθέτουν το πολυπόθητο κλικ που επιβεβαιώνει ταυτόχρονα αφή και ακοή ότι η εντολή που έδωσες έχει εκτελεστεί.

Ρυθμίζοντας το κάθισμα αρκετά ψηλά η θέση οδήγησης και η ορατότητα μέσα στην κίνηση είναι άψογες καθώς και ο έλεγχος των γωνιών του αμαξώματος θυμίζουν ένα καλό B-SUV-κάτι που ο οδηγός του ID.3 Pro Performance θα το εκτιμήσει στην καθημερινότητα του.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το άψογο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι καθαριστήρες-από το κέντρο προς τις κολώνες καθαρίζοντας σχεδόν το 90% του παρμπρίζ! Τόσα χρόνια δεν έχω δει καλύτερους καθαριστήρες!

Η πλευρική στήριξη που προσφέρουν τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα υφασμάτινα καθίσματα δεν είναι σπουδαία, όμως η φαρδιά και ποιοτική κεντρική κονσόλα που ξεκουράζει το χέρι και το μασάζ που προσφέρει το κάθισμα του οδηγού σε κάνουν αμέσως να τα συγχωρέσεις όλα!

Η ορατότητα προς τα πίσω είναι καλή ενώ η κάμερα οπισθοπορείας έχει εκπληκτική ακρίβεια και θα σας βοηθήσει να παρκάρετε με άνεση.

Ένα μικρό παράπονο γεννιέται με το μικρό μέγεθος και κυρίως το σχήμα των πλαϊνών καθρεπτών που περιορίζουν την ευκολία αλλαγής λωρίδας.

Ο «πάγκος» του πίσω καθίσματος έχει τοποθετηθεί ψηλά γιατί από κάτω του βρίσκονται οι μπαταρίες, όμως αυτό είναι καλό γιατί οι πίσω επιβάτες έχουν άριστη ορατότητα προς τα μπροστά και το πλάι, ενώ χάρη την απόσταση από το επίπεδο πάτωμα οι μηροί στηρίζονται άψογα από το βαθύ κάθισμα κάνοντας τις μεγάλες διαδρομές ξεκούραστες.

Παντού υπάρχουν θήκες για κινητά, ποτήρια και μπουκάλια ενώ τόσο μπροστά όσο και πίσω υπάρχουν αρκετές θύρες USB-C για να φορτίζετε τις συσκευές σας- αν έχετε αντάπτορες από USB-C σε «USBκανονικόπουεχουμεόλοι»…

Ο χώρος αποσκευών είναι 385 λίτρα και το μόνο μειονέκτημα του είναι το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα.

Κινητήρας

Το ID.3 Pro Performance έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά σαν ηλεκτροκίνητο και έτσι διαθέτει ένα πρακτικό αμάξωμα ενός όγκου που φιλοξενεί τον κινητήρα πάνω από τους πίσω τροχούς καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να μοιράζει σχεδόν ιδανικά το μεγάλο βάρος των 1,900 κιλών μεταξύ των δύο αξόνων.

Το ID.3 Pro Performance χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου της LG τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (48% μπροστά, 52% πίσω) και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους.

Ο ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη PSM που ζυγίζει μόλις 90 κιλά αποδίδει 204 ίππους και 310 Νm ροπής επιταχύνοντας το ID.3 Pro Performance)  από τα 0-100 σε περίπου 7,3 δευτ. και δίνοντας μια τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 162 χλμ/ω-σύμφωνα με φήμες.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική –κινητήρας και κίνηση πίσω-εξασφαλίζει χαμηλό κέντρο βάρους, καλύτερη πρόσφυση στους κινητήριους τροχούς και φυσικά περισσότερα αστέρια στα crash tests.

Παράλληλα προσφέρει ακόμη περισσότερη ησυχία στο εσωτερικό, αφού ο όποιος θόρυβος παράγεται μένει πίσω και μακριά από την καμπίνα.

Η ροπή του ηλεκτροκινητήρα περνά απευθείας στους πίσω τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.

Η συστοιχία των μπαταριών των 58 kWh με λίγη προσοχή στην οδήγηση μπορεί να σας προσφέρει περίπου 350-370 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση  μπορεί να φτάσει τις 13,5 Kwh /100 χλμ, η μέση τα 16,5  Kwh/100 χλμ, ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 27 Kwh/100 χλμ.

Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας διαθέτει δύο θέσεις λειτουργίας με την πιο ισχυρή να επιλέγεται όταν ο επιλογέας τοποθετηθεί στην θέση B και να λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα και προσφέροντας τιμές επιβράδυνσης μέχρι 0,3 g χωρίς όμως να έχει λειτουργία one pedal…

Ο χρόνος που απαιτείται για να φορτίσει το αυτοκίνητο από το 15% ώς το 100%  φτάνει τις 19 ώρες(!) σε οικιακή πρίζα, οπότε χρειάζεται να μην αφήνετε την μπαταρία να εξαντλείται αλλά να την φορτίζετε πιο συχνά ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμη την πλήρη αυτονομία σε καθημερινή βάση.

Κόστος Μετακίνησης

Είναι το ερωτήματα που απασχολεί στα αλήθεια εκείνον που σκέφτεται να αγοράσει ένα Volkswagen ID.3 και που θα προσπαθήσω να το απαντήσω χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την δοκιμή που έκανα στην δική μου καθημερινότητα.

Στην δική μας οικογένεια, καθημερινά κάνουμε το πολύ 100-120 χλμ μέσα στην πόλη και έτσι το ID.3 Pro Performance χρειάζεται μια φόρτιση ανά 3 ημέρες.

Όταν μετά από 310 χιλιόμετρα με περίπου 15% υπόλοιπο στο ρεύμα, έβαλα το του Volkswagen ID.3 για φόρτιση μέτρησα στο ρολόι της ΔΕΗ πόσο ρεύμα χρειάστηκε για να φορτιστεί πλήρως (αφού πρώτα βρήκα ποια είναι η οικιακή μας κατανάλωση και την αφαίρεσα).

Βρήκα λοιπόν ότι στις σχεδόν 19 ώρες που χρειάστηκε για να φορτίσει πλήρως κατανάλωσα 56KWh…

Με κόστος  ρεύματος σήμερα στα €0,20 (…με τις διαφορές χρεώσεις μέσα) το κόστος πλήρους φόρτισης ήταν περίπου €11,2 Με αυτό το ρεύμα κάλυψα με μικτή χρήση 310 χλμ, οπότε το κόστος ανά 100 χλμ κυμαίνεται στα € €3,7 ένα νούμερο δηλαδή που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που επιτυγχάνουν τα αυτοκίνητα με ΚΕΚ..

Προσθέστε τα τέλη κυκλοφορίας, αναλώσιμα, λάδια, ξύδια και service ενός ΚΕΚ και θα δείτε ότι η διαφορά υπέρ του Volkswagen ID.3 είναι εντυπωσιακή, ή μήπως όχι?

Όχι βέβαια!

Αν σκεφτείτε το πόσο ακριβότερο είναι ID3 από ένα Golf 1.5 TSi για παράδειγμα θα καταλάβετε ότι αν καλύπτετε περίπου 30,000 χλμ τον χρόνο ουσιαστικά η απόσβεση στην διαφορά τιμής θα γίνει μετά από 5-6 χρόνια…

Τέλος, για να έχεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι απαραίτητο να έχεις γκαράζ, πρέπει να ψάχνεις στα ταξίδια ταχυφορτιστές …με τους διαχειριστές τους να ζητούν όσα τους λείπουν εφαρμόζοντας  υπερπολλαπλάσιες χρεώσεις.

Τα αφήνουμε όλα αυτά εδώ και προχωράμε σφυρίζοντας αδιάφορα ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οικονομοτεχνικά μάλλον δεν συμφέρουν ακόμη τα ηλεκτρικά αν δεν κάνετε πάνω από 30.000 χιλιόμετρα στην πόλη κάθε χρονονο- και ότι κάποιος θα τα αγοράσει γιατί πιστεύει ότι προστατεύει το περιβάλλον και γιατί γουστάρει τον αξεπέραστο τρόπο που τα ηλεκτρικά λειτουργούν στον αστικό ιστο.

Ανάρτηση-Φρένα-Τιμόνι

Η ανάρτηση του ID.3 Pro Performance αποτελείται από γόνατα MCPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι γενικά πιο σφιχτή τόσο σε ότι αφορά τα ελατήρια- που καλούνται να διαχειριστούν τα 1900 κιλά του βάρους, όσο και σε ότι αφορά την «γρήγορη» απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ που καλούνται να συνεργαστούν και να χαλιναγωγήσουν τα σκληρά ελατήρια.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενα δισκόφρενα μπροστά και κάτι τεράστια ταμπούρα πίσω… και τώρα, η αναμενόμενη γκρίνια για τα πίσω ταμπούρα:

Σε ένα αυτοκίνητο που έχει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του στον πίσω άξονα η δυνατότητα των φρένων να είναι ανθεκτικά και κυρίως γρήγορα στις αντιδράσεις τους είναι εξαιρετικά σημαντικό-και η VAG το ξέρει καλά αυτό τοποθετώντας πίσω τεράστια δισκόφρενα στην 911…

Όταν φρενάρει το ID.3 Pro Performance που έχει ταμπούρα πίσω, έκτος από την περίεργη αίσθηση στο πετάλι που έχουν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει να διαχειριστεί την έλλειψη βάρους στον μπροστινό άξονα και την καθυστέρηση που παρουσιάζουν τα πίσω φρένα όταν μπει το ABS σε λειτουργία.

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι επειδή η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς η ανάκτηση ενεργείας από τον ηλεκτροκινητήρα λειτουργεί επικουρικά με τα ταμπούρα και έτσι ανάγκη για δισκόφρενα δεν είναι επιτακτική

Ωστόσο όταν οι μπροστινοί τροχοί χάσουν την πρόσφυση τους τα πίσω ταμπούρα μπαίνουν στο παιχνίδι με μεγάλη καθυστέρηση μην μπορώντας να βοηθήσουν άμεσα με το φρενάρισμα του πιο βαρίου άξονα, επιβαρύνοντας τελικά την διαδικασία.

Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο έντονο σε δρόμους με ανωμαλίες όπου η γρήγορη απόσβεση επαναφοράς κάνει τους τροχούς να χάσουν την επαφή τους ακόμη πιο γρήγορά…

Τουλάχιστον τα φρένα έχουν μεγάλη αντοχή και δεν παρουσιάζουν πτώση της απόδοσης τους.

Στην Πόλη

Στις συνθήκες Bangladeshi (++Pro) που εξασφαλίζει το ΔΛΔ, o πίσω άξονας του ID.3 Pro Performance -που διαχειρίζεται και το μεγαλύτερο βάρος, βρίσκεται μόνιμα σε μια κατάσταση απότομων καθέτων επιταχύνσεων που μπορεί να μην γίνονται αισθητές στον οδηγό από το τιμόνι, αλλά σίγουρα θα ενοχλήσουν όσους κάθονται στο πίσω κάθισμα που νιώθουν ότι κάτω από τα μαλακά τους μόρια… κάτι παλεύει με τις λακκούβες…

Δεν μιλάω για αναπηδήσεις του πίσω μέρους αλλά για μια έντονη και διαρκή αντίδραση της ανάρτησης που θυμίζει στους πίσω επιβάτες την συμπεριφορά μιας πολύ σπορ κατασκευής.

Αντίθετα οι επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων νοιώθουν ότι η κύλιση του αυτοκινήτου είναι ποιοτική, ενώ όλοι απολαμβάνουν την έλλειψη θορύβων και τριγμών που εξασφαλίζει το καλοσυναρμολογημένο εσωτερικό.

Η πίσω κίνηση εξασφαλίζει πως οι κινητήριοι τροχοί προσφέρουν άριστη πρόσφυση και ότι δεν μεταφέρουν αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την απότομη επιτάχυνση διατηρώντας το σύστημα διεύθυνσης αρκετά ακριβές παρά την σχετικά έντονη υποβοήθηση.

Άλλο ένα πλεονέκτημα που δίνει η πίσω κίνηση στο τιμόνι είναι ότι διαθέτει μια μικρή διάμετρο στροφής μόλις 10 μέτρων- κάνοντας ελιγμούς και τις ανάστροφες στην πόλη παιχνίδι!

Το νέο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι της Λ. Διονύσου με τις χιλιάδες ανωμαλίες μικρού κυματισμού ήταν εκείνο που αποκάλυψε αμέσως την γρήγορη απόσβεση επαναφοράς της ανάρτησης και τις ενισχυμένες αντιστρεπτικές, ενώ σαν έστριψα στους πλαϊνούς δρόμους αλλάζοντας πίστα, οι βαθιές λακκούβες, τα χώματα, η λάσπη από τις μπουλντόζες και τα κακομπαλωμένα χαντάκια της αποχέτευσης δεν χαρίστηκαν στις σκληρές αναρτήσεις….

Μια άλλη ημέρα οδηγώντας νοτιότερα προς τον πολιτισμό, έγινε εμφανές ότι το αυτοκίνητο με τις μεγάλες ζάντες απλά δεν είχε σχεδιαστεί για ακραία χρήση στο Δ.Λ.Δ και παρότι είναι σφικτά ρυθμισμένο καταφέρνει σε κανονικούς δρόμους να κρατά τους επιβάτες του ξεκούραστους.

Η ζωή με το ID.3 Pro Performance μέσα στην πόλη είναι εθιστικά όμορφη καθώς δεν αργείς να συνηθίσεις στην διαρκή και χωρίς ξεσπάσματα επιτάχυνση, την έλλειψη κραδασμών και θορύβων από τον κινητήρα και την απίστευτα καλή ορατότητα που εξασφαλίζει η ψηλή θέση μέσα στην κίνηση.

Αυτό που άρεσε στο ID.3 Pro Performance είναι ένα σύστημα που τοποθετείται στάνταρ σε όλα τα ΙD3 και το οποίο όταν πλησιάζετε το μπροστινό σας αυτοκίνητο – αν δεν πατάτε το πεντάλ της επιτάχυνσης- τότε εμπλέκει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας μειώνοντας την ταχύτητα του οχήματος και διατηρώντας την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Στην αρχή μπορεί να χρειάζεται μια μικρή περίοδος προσαρμογής, όμως μετά από λίγο το σύστημα γίνεται ένας καθημερινός βοηθός και προστάτης του οδηγού μέσα στην αστική κίνηση.

Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται μεταξύ 310-370 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχει αρχίσει να πυκνώνει.

*Δ.Λ.Δ= Δημοτικόν Λακκουβοδρόμειον Διονύσου

Στον Αυτοκινητόδρομο 

Υπάρχουν τέσσερα προγράμματα οδήγησης στο ID.3 Pro Performance

 • το Eco που κάνει την απόκριση του γκαζιού λίγο πιο αργή και μειώνει την θέρμανση βοηθώντας την οικονομία ,
 • το Comfort που φροντίζει για την άνετη καθημερινή μετακίνηση και αποτελει προεπιλογή,
 • το Sport που σφίγγει το τιμόνι και την απόκριση στο γκάζι
 • και η θέση individual που δίνει το δικαίωμα στον οδηγό να ρυθμίσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στις μεγάλες ζάντες του με τα λάστιχα χαμηλού προφίλ χωρίς να ακούγεται απολύτως τίποτε- και αυτό συνεχίζει να συμβαίνει ακόμη και όταν βγεις στον αυτοκινητόδρομο.

Εκεί η ανάρτηση πραγματικά μεταμορφώνεται και γίνεται σχεδόν άνετη, ενώ η αρίστη αεροδυναμική και η καλή ηχομόνωση σε κινητήρα και τροχούς κάνουν το εσωτερικό ακόμη πιο ευχάριστο.

Δεν υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα, ενώ ένας αεροδυναμικός θόρυβος που παρουσιάζεται στην μπροστινή κολώνα στα 120 χλμ/ω εξαφανίζεται όταν ανέβει η ταχύτητα πέρα των 130 χλμ/ω.

Ωστόσο εδώ είναι το πεδίο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν».

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά και κοιτώντας την οθόνη της οικονομίας ..καταλαβαίνεις και το γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται  μετά τα 140-150 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.

Με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει στις 24-27 KWh/100 με την αυτονομία να πέφτει στα περίπου 230 χιλιόμετρα κάτι που μειώνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων.

Φυσικά οι πιο καθώς πρέπει αναγνώστες θα πουν δικαιολογημένα ότι τα 165 χλμ/ω είναι ήδη πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο ταχύτητας, όμως ο ραγδαίος τρόπος που επιταχύνει το αυτοκίνητο μέχρι την τελική έρχεται σε αντίθεση με τον απότομο κόφτη και ξενίζει.

Εντυπωσιακό είναι και το Cruise Control που διαθέτει αισθητήρα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροκίνησης, επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να κινείται πραγματικά μόνο του μέσα στην πόλη και τους αυτοκινητόδρομους.

Θέλει επίβλεψη, όμως λειτουργεί σχεδόν άψογα και προσφέρει επιπλέον άνεση και ασφάλεια όταν κινούμαστε σημειωτόν μέσα στις πηγμένες λεωφόρους.

Βλέποντας τον σχεδόν αλάθητο τρόπο που λειτουργεί το σύστημα γίνεται προφανές ότι η ημέρα που τα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται οδηγό είναι -ευτυχώς και δυστυχώς- πολύ κοντά..

Στις Στροφές

Το ID.3 Pro Performance δεν είναι φτιαγμένο για να οδηγείται γρήγορα όμως χάρη στην ροπή των 310 Νm η αντίδραση του αυτοκινήτου στις εντολές του πεντάλ της επιτάχυνσης-ειδικά στο πρόγραμμα Sport-είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Οι αναρτήσεις είναι κάπως ξερές στις αντιδράσεις, έχουν μικρές διαδρομές και σε συνδυασμό με τα χαμηλού προφίλ λάστιχα θα αντιδράσουν άτσαλα σε απότομες τιμονιές, αλλά και στις ανωμαλίες που θα συναντήσει το αυτοκίνητο μέσα στη στροφή.

Το βάρος είναι μεγάλο όμως βρίσκεται πολύ χαμηλά και έτσι η αίσθηση μεταφοράς βάρους είναι περιορισμένη μέσα στις στροφές όπως άλλωστε και οι κλίσεις.

Τα πάντα είναι όπως πρέπει: η κίνηση μεταδίδεται εκεί που πρέπει -στους πίσω τροχούς, ενώ οι μπροστινοί έχουν να ανησυχούν μόνο για το στρίψιμο του αυτοκίνητου προσφέροντας καλή αίσθηση στο τιμόνι.

Οδηγήστε με σωστές γραμμές και με απαλές κινήσεις και η ισορροπημένη σχεδίαση των αναρτήσεων θα λάμψει- μαζί με το πρόσωπο του οδηγού που θα αρχίσει να χαμογελά μέσα στην απόκοσμη ησυχία που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση.

Πέρα από τα όρια (της λογικής) αρχίζει να γίνεται προοδευτικά υποστροφικό, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας που δεν αποσυνδέονται ποτέ, είναι ρυθμισμένα να επεμβαίνουν όσο γίνεται λιγότερο-αλλά πάντα τον τελευταίο λόγγο .

Αν για παράδειγμα θελήσετε να δημιουργήσετε μεταφορά βάρους αφήνοντας απότομα το γκάζι και στρίψετε απότομα το τιμόνι και μετά επιταχύνετε απότομα μπορεί και να ξεγελάσετε τα ηλεκτρονικά και να πάτε για 5-10 μέτρα με το πλάι πριν επέμβει η.. ηλεκτροσφαλιάρα!

Αλλά αυτό ούτε διασκεδαστικό είναι, ούτε αποτελεσματικό..

Απλά γίνεται, αν και δεν σας προτείνω  να το κάνετε!.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το ID.3 Pro Performance είναι ένα αυτοκίνητο πόλης και αν του ζητήσετε να κάνει «ταρζανιές» θα αρχίσει να δυσανασχετεί.

Σε ότι αφορά τις προσπεράσεις στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το Volkswagen ID.3 σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων!

Μια που φτάνεις τον προπορευόμενο… και με το που ελέγξεις και πατήσεις το ποτενσιόμετρο -σε μηδενικό χρόνο έχεις περάσει μπροστά!

Συμπέρασμα

Η Volkswagen άκουσε και κατέγραψε τα παράπονα των ανθρώπων που οδήγησαν το ID.3 και έτσι στην ανανεωμένη έκδοση υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών και της κατασκευής της καμπίνας.

Παρόλα αυτά θα ευχόμουν ο εξωτερικός σχεδιασμός του αμαξώματος στο ID 3 να είχε αναφορές στο σκαθάρι και όχι στο Golf έτσι ώστε το ID να αποκτούσε έναν πιο δυνατό cult χαρακτήρα όπως συμβαίνει στο ID BUZZ, αλλά μετά την μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων  είναι προφανές ότι δεν είναι τώρα εποχές για πρίγκιπες…

Αν κάτι θα με έκανε να μην το αγοράσω-έκτος από τα χρήματα που δεν έχω-αυτό θα ήταν η εργονομία στο εσωτερικό που με την εμμονή στην χρήση των διακοπτών αφής έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο πρακτικότητας.

Το σίγουρο είναι πως το ID.3 Pro Performance πλέον έχει απαντήσει στα περισσότερα σημεία των κριτικών που ασκήθηκαν στο αρχικό μοντέλο, ενώ καθώς όλα ταυ αυτοκίνητα έχουν πλέον ακριβύνει η τιμή των €35Κ (με την επιδότηση) δεν φαντάζει παραλογή για όσα αναζητά ένας υποψήφιος αγοραστής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Δεν με ευχαρίστησε

 • Το αυξημένο βάρος και τα πίσω ταμπούρα
 • Οι διακόπτες αφής που επηρεάζουν την εργονομία .

 

Θα θυμάμαι

 • Την ασφαλή οδική συμπεριφορά, τους άνετους χώρους και τις δυνατές επιδόσεις.
 • Την εξαιρετική ποιότητα των πλαστικών και της συναρμογής στην καμπίνα.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

 

Φωτογραφίες Volkswagen ID.3 Pro Performance

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο