Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)XEV Yoyo Δοκιμή / Test drive

XEV Yoyo Δοκιμή / Test drive

To XEV Yoyo μπορεί να έχει κάπως περίεργο όνομα που ίσως και να προδίδει το ότι η έδρα της εταιρείας-και η γραμμή παραγωγής-βρίσκεται στην Σαγκάη ωστόσο επειδή η σχεδίαση του αμαξώματος έγινε εξολοκλήρου στο Τορίνο, το μικρό διθέσιο αποπνέει έναν Ευρωπαϊκό αέρα που το κάνει άμεσα αποδεκτό.

Το πρώτο σχόλιο που άκουσα με αυθόρμητο ενθουσιασμό από έναν μοτοσικλετιστή ήταν: «τι όμορφο/καλοκαιρινό αυτοκινητάκι είναι αυτό»… για να του κοπούν λίγο τα φτερά όταν απάντησα στο κλασσικό ερώτημα «τιμούλα?» λέγοντας ότι αυτή η πιο πλούσια έκδοση Joy με ζάντες αλουμινίου 15” του μοντέλου και η τιμή (…με το ΚΗ2/3 και την επιδότηση για νέους μέχρι 29 ετών) διαμορφώνεται στα €14,500. (Βασική τιμή €12,900).

Δεν εστιάζει λοιπόν στην χαμηλή τιμή όπως συμβαίνει με τα περισσότερα microcars (L7e), αλλά προσπαθεί να δώσει μια αίσθηση που μοιάζει αρκετά με εκείνη της πρώτης γενιάς του Smart τόσο σε ότι αφορά την εμφάνισή όσο και σε ότι αφορά τις προδιαγραφές του.

Διαθέτει αυτοφερόμενο πλαίσιο από ατσάλι υψηλής αντοχής, με μπάρες ασφαλείας τις πόρτες, έτσι ώστε να προσφέρει ακαμψία και προστασία σε περίπτωση εμπρόσθιας ή πλευρικής σύγκρουσης μέσα στην πόλη, ενώ όπως θα δούμε διαθέτει και όλα τα «ροκφόρ» που περιμένουμε να βρούμε σ ένα σημερινό αυτοκίνητο πόλης.

Ο ενισχυμένος κλωβός ασφαλείας εξασφαλίζει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για τους επιβάτες σε περίπτωση ανατροπής, ενώ διαθέτει τέσσερα δισκόφρενα και  σύστημα αντιμπλοκαρίσματος (ABS), ενώ η τελική του ξεπερνά τα 80 χλμ/ω κάνοντας το ακατάλληλο για 16 χρόνους που αν θέλουν «κουρσάκι» θα πρέπει να υπομείνουν το μαρτύριο του ΑΜΙ

Με την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο έχει υπολογιστεί ότι μέχρι το 2050 το 80% του πληθυσμού της Γής θα έχει βρει καταφύγιο στα αστικά κέντρα οπότε είναι βέβαιο πως αν η ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες δεν αντικατασταθεί με κάποια άλλη πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία δεν θα υπάρχει χώρος στους δρόμους για τους ηλεκτροκίνητους δεινόσαυρους-σαν αυτούς που έχουμε σήμερα και το μέγεθός των αυτοκινήτων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με αυτό των μελλοντικών πόλεων..

Τα σημάδια είναι εμφανή σε όλους μας με τους νέους να μην ενδιαφέρονται πλέον για την οδηγική ευχαρίστηση ενός οχήματος , αλλά για την πραγματική έννοια της μετακίνησης- και να προσανατολίζονται σε λύσεις μικροκινητικότητας όπως είναι για παράδειγμα τα ηλετροπατίνια, τα ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά και τα microcars (L7e).

Με τα αυτοκίνητα λοιπόν να αντιμετωπίζονται από τις επερχόμενες γενιές στο μέλλον σαν ηλεκτρικές συσκευές-και τα χιλιόμετρα να περιορίζονται μόνο σε μικρές αστικές διαδρομές είναι προφανές ότι αυτοκίνητα σαν το XEV Yoyo μας δίνουν μια γεύση από ένα μέλλον-που ακόμη και αν δεν αρέσει σε εμάς τους αυτοκινητόσαυρους  μοιάζει να έρχεται.

Αυτή την στιγμή λοιπόν το XEV Yoyo από πλευράς χαρακτηριστικών και επιδόσεων είναι το καλύτερο microcar της αγοράς και η συμβίωση μαζί του για αρκετές ημέρες ήταν αποκαλυπτική προσφέροντας μια σειρά από ποικίλες εμπειρίες που έκαναν την δοκιμή –αν μη τι άλλο-διαφορετική!

Εμφάνιση

Το XEV Yoyo είναι σχεδιασμένο για αστική χρήση και για εμένα αποτελεί την απόλυτη λογική του ηλεκτρικού αυτοκίνητου πόλης-καθώς το μήκος του δεν ξεπερνά τα 2.5 μέτρα και έχει ακτίνα στροφής 4,5μ. ώστε να χωράει και να σταθμεύει παντού!

Ο ιταλιάνικος σχεδιασμός αναδεικνύεται από το φιστικί χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής και παρότι τα πάντα πάνω σε αυτό το microcar αντλούν ένευσε από την πρώτη γενιά του Smart, το επιπλέον προστατευτικό που διατρέχει τις πόρτες και είναι βαμμένο σε διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο αμάξωμα συνεργάζεται με τα Led φωτιστικά σώματα ημέρας που μοιάζουν με αγκύλες και περικλείουν ολόκληρο το αυτοκίνητο.

Κοιτώντας το προφίλ τα φωτιστικά σώματα περικλείουν τις πόρτες και τα παράθυρα, ενώ τα ίδια φωτιστικά σώματα περικλείουν σε αγκύλες το παρμπρίζ μπροστά και την πίσω γυάλινη πόρτα του χώρου αποσκευών πίσω.

Όσο ευρηματικό και εντυπωσιακό είναι αυτό το εφέ την νύχτα, την ημέρα με έντονη ηλιοφάνεια τα φλάς δεν φαίνονται ικανοποιητικά-και αυτό είναι κάτι που ο οδηγός πρέπει να το έχει στο μυαλό του.

Επιπλέον δεν υπάρχει το επιπλέον τρίτο φως του STOP στο πάνω μέρος της πίσω πόρτας-κάνοντας το αυτοκίνητο να μην ξεχωρίζει όταν φρενάρει μέσα στην κίνηση, ενώ δεν θα αργήσετε να καταλάβετε ότι παρότι είναι αναγκαίος δεν υπάρχει και καθαριστήρας στην πίσω γυάλινη πόρτα.

Οι 15αρες ζάντες δεν είναι ότι πιο όμορφο ή ποιοτικό έχετε δει, ωστόσο κάπου εδώ  θα πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε το XEV Yoyo σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο αλλά σαν τον το πιο πλήρως εξοπλισμένο microcar της αγοράς.

Οι δύο διάφανες ηλιοροφές που έχει το αυτοκίνητο κάνουν το εσωτερικό πιο φωτεινό τον χειμώνα αλλά επειδή δεν έχουν σκιάστρα θα ψήσουν το κεφάλι του οδηγού το καλοκαίρι αφού επιτρέπουν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας να περάσει στο εσωτερικό.

Μια λύση είναι να φοράτε καπέλο, ενώ οι πιο εφευρετικοί ίσως και να κόψουν χαρτόνια και να τα κολάσουν στο εσωτερικό της οροφής δημιουργώντας αυτοσχέδια σκίαστρα!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του XEV Yoyo η εικόνα που αντικρίζουμε είναι μινιμαλιστική αλλά και πρόσχαρη καθώς τα σκληρά πλαστικά είναι βαμμένα στο παστέλ χρώμα του αμαξώματος δίνοντας έναν τόσο από 50’s.

Στο ταμπλό κυριαρχεί η οθόνη των 10.2’’ η οποία έχει τρεις βασικές λειτουργίες και περιλαμβάνει ένα βασικό πακέτο συνδεσιμότητας με το κινητό, το ραδιόφωνο και κάποιες λίγες πληροφορίες για την οικονομία και την ταχύτητα του αυτοκίνητο.

Στις ελλείψεις θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με Android Auto παρά μόνο με Apple Play, ενώ σίγουρα με ενόχλησε η ελλειψη μιας ένδειξής εξωτερικής θερμοκρασίας.

Ο χειρισμός της οθόνης δεν είναι ότι καλύτερο έχετε δει, το ραδιόφωνο έχει κακή λήψη (σαν να μην έχει κεραία) ενώ ο ήχος που βγαίνει από τα ηχεία πάνω στο ταμπλό τόσο σε ένταση , όσο και σε ποιότητα, θυμίζει εκείνα τα ραδιοφωνάκια ΑΜ που είχαμε παιδιά.

Πιο κάτω θα βρείτε τα πλήκτρα της θέρμανσης και του ιδιαιτέρα αποδοτικού κλιματισμού, ενώ δυο περιστροφικά χειριστήρια φροντίζουν για τον ανεμιστήρα του συστήματος και την διανομή του αέρα.

Τα ηλεκτρικά παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στις πόρτες, ενώ ίσως να αποτελεί υπερβολή το γεγονός ότι οι εξωτερικοί καθρέπτες είναι ηλεκτρικοί.

Αντίθετα ο εσωτερικός καθρέπτης είναι κακής ποιότητας καθώς δείχνει τα αντικείμενα παραμορφωμένα και πολύ μικρά κάνοντας την οδήγηση πιο δύσκολη. Αν το πρόβλημα που θέλουν να αντιμετωπίσουν εδώ είναι το κόστος θα αντάλλασα τους ηλεκτρικούς με ένα κανονικό/ποιοτικό κεντρικό καθρέπτης χωρίς δεύτερη σκέψη.

Άνεση

Οι χώροι στο εσωτερικό θυμίζουν και πάλι εκείνους του Smart και παρέχουν απρόσμενη άνεση για τους δύο επιβάτες που έχουν χώρο για το κεφάλι και τα πόδια τους.

Ωστόσο ο οδηγός θα στεναχωρηθεί που το τιμόνι δεν ρυθμίζεται, ενώ αν είναι ιδιαιτέρα ψηλός (1,95++) θα ήθελε το κάθισμα να μπορεί να πάει πιο πίσω καθώς το αριστερό του πόδι δεν χωρά στον θόλο και ο αριστερός του αγκώνας χτυπά συνεχεία στο σκληρό πλαστικό της πόρτας.

Φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την κατηγορία του αυτοκίνητου θα βρείτε ότι τα μεγάλα κάθισμα προσφέρουν αρκετά καλή πλευρική στήριξη, ενώ και η γενικότερη εργονομία στο εσωτερικό είναι απόλυτα αποδεκτή.

Μιλώντας για εργονομία και χρηστικότητα θα ήθελα να εστιάσω στο ποδόφρενο (όπως οι παλιές Mercedes)  που όμως είναι τοποθετημένο πολύ ψηλά και αν δεν στο δείξουν είναι αδύνατον να ξεκινήσεις το αυτοκίνητο μόνη/ος σου!

Όταν μετά από αρκετή ώρα μου έδειξαν πως λειτούργει το ποδόφρενο στάσης βρήκα ότι η λειτουργία του δεν είναι καθόλου πειστική σε ότι αφορά την ακρίβεια και την μακροζωία του συστήματος…

Από την άλλη το υποβραχιόνιο και τα 180 λίτρα του χώρου αποσκευών σχεδόν χωρούν τα ψώνια της εβδομάδας στο Σουπερ Μάρκετ… αλλά ευτυχώς που ακρίβυναν οι τιμές και αγοράζουμε πλέον λιγότερα πράγματα ώστε να χωρούν στο αυτοκίνητο και να γινόμαστε και πιο αδύνατοι!

Συγκινητικό το πώς φροντίζουν για την εμφάνιση μας τα Super Market  διπλασιάζοντας τις τιμές κάθε εβδομάδα…

Ευχαριστούμε, μας συγκινήσατε ρε μπαγάσηδες! Τι? Όχι?

Κινητήρας

Ο ηλεκτροκινητήρας του Yoyo βρίσκεται στο πίσω μέρος, κάτω από τον χώρο αποσκευών και αποδίδει 10,4 ίππους στην εισαγωγική έκδοση και 21 ίππους στο αυτοκίνητο της δοκιμής .

Με το βάρος να μην ξεπέρνα τα 660 κιλά και 21 ίππους το αυτοκινητάκι της δοκιμής εντυπωσιάζει με την ζωηράδα του, ενώ αν βρεθείτε στο ποτάμι και επιλέξετε το προγραμμα Ds θα διαπιστώσετε ότι τελικίαζει στα 92 χλμ/ω!

Η συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου και φωσφορικού σιδήρου (LiFePO4) βρίσκεται κάτω από το πάτωμα και αποτελείται από 3 αποσπώμενες κασέτες που συνολικά έχουν χωρητικότητα 10,4kWh και δίνουν μια θεωρητική αυτονομία 150 χλμ ενώ φορτίζουν σε οικιακό ρεύμα από το 30-100% μέσα σε μόλις 3 ½  ώρες!

Η πραγματική αυτονομία είναι περίπου 100-110 χλμ χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και κλιματισμό, ενώ το κόστος φόρτισης στο σπίτι κυμαίνεται στο 1-1.5€/100 χλμ!

Ανάρτηση

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και ένα άκαμπτο άξονα πίσω και είναι σχετικά σφικτή θυμίζοντας σε αίσθηση σκληρότητας-και όχι αποδοτικότητας- εκείνη του Smart.

Το τιμόνι είναι υπερβολικά υποβοηθούμενο με μηδενική αίσθηση ενώ επειδή το μεταξόνιο είναι υπερβολικά κοντό (1,7μ) η γεωμετρία του μπροστινού συστήματος δίνει προτεραιότητα στην εξόντωση κάθε τάση υπερστροφής δίνοντας την αίσθηση ότι το τιμόνι δεν έχει επαναφορά.

Αυτή είναι μια ρύθμιση που δύσκολα αλλάζει χωρίς την συνδρομή ενός πολύ πιο ευαίσθητου και προηγμένου (…και ακριβού ) ESP και φοβάμαι ότι θα συνοδεύει το  XEV Yoyo για πάντα.

Στο Δρόμο

Το  XEV Yoyo είναι φτιαγμένο για κίνηση μέσα στην πόλη και εντυπωσιάζει αμέσως  με την απρόσμενη απόκριση του γκαζιού στην θέση Ds και την ευκινησία του μέσα στα στενά και τα φανάρια.

Χάρη στις μικρές διαστάσεις  του ανακάλυψα ότι μπορούσα να παρκάρω όπου ήθελα ακόμη και στο Κολωνάκι-που για να βρεις θέση πρέπει να είσαι συγγενής του Δήμαρχου!

Η δύναμη μοιάζει να επαρκεί για τις καθημερινές μετακινήσεις και καθώς το YoYο έχει τελική 92 χλμ/ω-  και συνεπώς απαιτεί κανονικό δίπλωμα οδήγησης αυτοκίνητου- δεν αποτελεί εμπόδιο στην ροή της κίνησης όπως για παράδειγμα το Ami των 40 χλμ/ω που όμως σε αντίθεση με το yoyo μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμά μοτοποδηλάτου και από 16χρονους…

16χρόνοι που όμως ήρθαν στον κόσμο από γονείς αντίστοιχης πνευματικής ηλικίας ή με άγνοια του κινδύνου που εμπεριέχεται στο να κινείσαι τόσο αργά μέσα σε μια άναρχη πολή όπως είναι η Αθήνα με την εμπειρία ενός εφήβου…

Το τιμόνι έχει μηδενική αίσθηση και σε συνδυασμό με το μικρό του βάρος κάνουν το αυτοκίνητο να αλλάζει λωρίδα ακόμη όταν φταρνιζόμουν ωστόσο δεν ενοχλει αν δεν ξεπερνας τα 50 χλμ/ω.

Τώρα αν έχεις αγωνιστικές ανησυχίας χρειάζεται να  συνηθίσεις το φαινόμενο που μετά τα 80-85 γίνεται τρομακτικό  και μαθαίνεις να είσαι συγκεντρωμένος και να κρατάς το τιμόνι γερά με τα δύο χέρια!

Η κίνηση στον Κηφισό με 92 χλμ/ω ξαφνικά γίνεται μια ξεχωριστή εμπειρία που παρομοιάζεται με ράλι-και που σου δίνει ιδιαίτερη χαρά όταν τελικά φτάνεις στον προορισμό σου!

Δεν ξέρω αν πρέπει να το πω , αλλά προς το τέλος της δοκιμής είχα πια συνηθίσει το τιμόνι και όσο ο δρόμος ήταν στεγνός… οδηγούσα στα όρια… με 92 χλμ/ω που μοιάζουν σε αίσθηση με 200 χλμ/ω ενός κανονικού αυτοκινήτου!

Ο κινητήρας κάνει ένα χαρακτηριστικού ήχο-ιδιαίτερα στο φρενάρισμα με ανάκτηση ενέργειας και συμμετέχει στην δημιουργία μιας αίσθησης που γνωρίζουν όσοι έχουν οδηγήσει 2CV-δηλαδή στην αίσθηση ότι όταν πας γρήγορά όλα τα συστήματα δίνουν πάντα για την πάρτι σου!

Στο Δ.Λ.Δ και λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις και την γεωμετρία της ανάρτησης με εντυπωσίασαν οι ελάχιστές αναπηδήσεις του πίσω άκαμπτου άξονα αλλά και η έλλειψη τριγμών στο εσωτερικό στις «χοντρές» λακκούβες.

Αντίθετα η συναρμογή των πλαστικών τα βρίσκει σκούρα στις χαραγματιές του δρόμου που δημιουργούν υψήσυχνους κραδασμούς που επιτρέπουν στα πλαστικά των θυρών να συντονιστούν και να «κελαηδήσουν»!

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα κα είναι δυνατά στην αρχή αλλά θα κουραστούν αν κάνετε δύο δυνατά φρεναρίσματα στη σειρά….

Στις στροφές όταν το συνήθισα ήταν πολύ καλύτερο από τις χαμηλές προσδοκίες που είχα αλλά  πρέπει πάντα να ξέρεις τι οδηγείς και να βρίσκεσαι σε εγρήγορση για υγρασία και ανωμαλίες μέσα στην στροφή που μπορεί να δημιουργήσουν υπερστροφή.

Γενικά… στις στροφές συνίσταται ηρεμία!

Συμπέρασμα

Το YOYO στοχεύει στις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη ενός ευκατάστατου και αυτοκινητικά αδιάφορου χρήστη των δρόμων ο οποίος βρίσκοντας να παρκάρει όπου θέλει και κινούμενος με μόλις €1.00/100 χλμ θα δικαιολογήσει τις τιμές κτήσης  που ξεκινούν από τα €13.000 και φτάνουν στις €14,500 για την πιο πολυτελή έκδοση Sprint που παρουσιάσαμε..

Δεν θα το έβλεπα ποτέ σαν μια επιλογή σε ότι με αφορά, αλλά δεν θα κρύψω ότι συχνά –πυκνά μου έφτιαξε την διάθεση καθώς μέσα στο μυαλό μου ακουγόταν διαρκώς οι στίχοι από το τραγούδι των Wham “Wake me up before you go-go-Don’t leave me hanging on like a Υo-Υο”!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο