Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Volvo EX30 272 PS (ER) Δοκιμή / Test drive

Volvo EX30 272 PS (ER) Δοκιμή / Test drive

To Volvo EX30 272 PS (ER) δεν είναι μόνο το μικρότερο σε διαστάσεις μοντέλο του Σουηδού κατασκευαστή, αλλά είναι και εκείνο που έχει φτιαχτεί έχοντας στο μυαλό γενιές που «προσγειώθηκαν» στον κόσμο μας μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Είναι εμφανώς σχεδιασμένο από νεαρούς μηχανικούς που μέσα από τα νιάτα τους και την μοντέρνα θεώρηση του κόσμου καταλαβαίνουν  τις ανάγκες και τις ανησυχίες της γενιάς  που κρατά στα χέρια της  το μέλλον του όμορφου τούτου κόσμου και γνωρίζουν πως να προσφέρουν απαντήσεις στις ανησυχίες τους.

Σαν γνήσια  Αυτοκινητοσαυρίνα –λίγο πριν πέσει ο κομήτης και με μετατρέψει σε απολίθωμα- βρέθηκα μια Κυριακή για αρκετή ώρα έξω από το Volvo EX30 272 PS (ER) κρατώντας στα χέρια μου μια μαύρη κάρτα που έγραφε Volvo- και που για να πω την αμαρτία μου δεν θυμόμουν από την παρουσίαση τι έπρεπε να κάνω με αυτή για να οδηγήσω το αυτοκίνητο. 😎

Έχοντας ψηφιακά μεσάνυχτα τηλεφώνησα στον γιο μου που χρειάστηκε μόλις 30 δευτερόλεπτα googlαρίσματος  για να μου πει «ρε μάνα, ακούμπα  την κάρτα στο κέντρο της μεσαίας κολώνας εκεί που έχει ένα ενδεικτικό σήμα και θα ανοίξει-ενώ όταν μπεις μέσα ακούμπα την κάρτα στην ειδική θέση που βρίσκεται κάτω χαμηλά στην κονσόλα»΄΄.

«Τόσο απλά γίνεται ενώ το ίδιο μπορείς να κάνεις με το κινητό σου μετατρέποντας το σε κλειδί», είπε και ακολουθήσε το καθιερωμένο δούλεμα για τις γνώσεις μου, ή μάλλον καλύτερα για την απουσία τους, σε σχέση τον γενναίο ψηφιακό κόσμο που εμφανώς έχω αρχίσει να δυσκολεύομαι να κατανοήσω.

To Volvo EX30 272 PS (ER) που οδήγησα κατασκευάστηκε στην Τζιαντζακoύ της Κίνας και  πατάει πάνω στην αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα «SEA» του ομίλου Geely –που χρησιμοποιούν αυτούσια και τα Smart #1 και #3, ενώ χαρακτηρίζεται από την  χρήση υψηλής ποιότητας χάλυβα που βοηθά στην στρεπτική και δομική ακαμψία του αμαξώματος.

Η κοινή πλατφόρμα, ο μινιμαλισμός του εσωτερικού και η παραγωγή στην Κίνα επέτρεψε στην Volvo να προσφέρει τα EX 30 σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές που ανταγωνίζονται ευθέως εκείνες  αντίστοιχών θερμικών BSUV που υπολείπονται στις επιδόσεις και την οικονομία στην χρήση.

Βλέποντας την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξαν οι δημοσιογράφοι στο μικρό Volvo–και προκειμένου να ανταποκριθούν στην ζήτηση της Ευρωπαϊκής αγοράς, οι Σουηδοί αποφάσισαν να ξεκινήσει η κατασκευή του EX30 και στο εργοστάσιο της Γάνδης, στο Βέλγιο το 2025 προλαβαίνοντας έτσι την απόφαση της ΕΕ να αμυνθεί στην Κινεζική εισβολή στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον επιβάλλοντας δασμούς στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Έτσι ενώ πολλά ηλεκτρικά -και όχι μόνο- αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα προσφέρονται μέχρι το τέλος Ιουλίου που θα επιβληθούν οι δασμοί σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα €26Κ με την επιδότηση του ΚΗ3 και διαφόρων προσφορών των αντιπροσωπειών  το ΕΧ30 που παράγεται στην Ευρώπη πιθανότατα θα διατηρήσει την τιμή των €37.570 (δείτε τιμοκατάλογο ΕΔΩ)  την πισωκίνητη έκδοση Core (η τετρακίνητη/πυραυλοκίνητη έκδοση ξεκινά από τα €49.352), ενώ φυσικά θα απολαμβάνει πλήρως και τα πλεονεκτήματα του ΚΗ3.

Όπως ανακοινώθηκε (ΕΔΩ) , η δέσμη κινήτρων για τη νέα φάση τού Κινούμαι Ηλεκτρικά III περιλαμβάνει επιδότηση €11.000 συμπεριλαμβανομένου οφέλους απόσυρσης και απλούστευση των διαδικασιών εκταμίευσης  με την τιμή του EX30 να ξεκινά από τα μόλις €26.570.

Και λέω «μόλις» γιατί παρόλο που το ΕΧ 30 είναι μια άσκηση Σκανδιναβικού μινιμαλισμού για αυτά τα χρήματα ο ιδιοκτήτης του Volvo EX30 272 PS αγοράζει πολύ τεχνολογία, πολύ αυτοκίνητο και ασυναγώνιστες επιδόσεις με κύριο μειονέκτημα απέναντι στα θερμικά το γεγονός ότι το δίκτυο φορτιστών εκτός αττικής βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο-και αυτό σε συνδυασμό με την σπανιότητα των ταχυφορτιστών κάνουν τα ταξίδια εκτός πόλης να προϋποθέτουν σχεδιασμό και επιπλέον χρόνο.

Το μικρότερο λοιπόν αυτοκίνητο που έχει σχεδιάσει η Volvo έχει μήκος 4,23 m, πλάτος 1,84 m, ύψος 1,55 m και μεταξόνιο 2,65 m είναι ταυτόχρονα στην τετρακίνητη έκδοση των 428 ίππων και το ταχύτερο με τα 3.6 δλ για την διαδικασία των 0-100 χλμ/ω να ανταγωνίζονται ακόμη και Porsche 911 T!

Αλλά ακόμη και το μικρότερο μικρό Volvo με τους «μόλις» 272 ίππους παραμένει ταχύτατο και αποτελεί για εμένα την ιδανική επιλογή αφού η δυνατή έκδοση απαιτεί όχι μόνο πιο εύπορους αγοραστές αλλα και πολύ πιο έμπειρους οδηγούς που θα μπορέσουν να διαχειριστούν το dragster των 428 ίππων.

Εμφάνιση

Το Volvo EX30 RWD Extended Range έχει σχετικά μικρές διαστάσεις ωστόσο εμφανισιακά  όποια γωνία και αν το δεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην διακρίνεις την σκανδιναβική του ταυτότητα.

Η κάθετη μάσκα- σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή, δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα και έτσι οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν.

Ωστόσο η εμφάνιση δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου ενώ και η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών σε σχήμα φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας Pixel–LED προσδίδουν την αλάνθαστη σκανδιναβική ταυτότητα και εξαιρετικό φωτισμό το βράδυ.

Το αυτοκίνητο στέκεται 18 εκατοστά πάνω από το έδαφος και αυτό το κάνει να δείχνει αρκούντως περιπετειώδες και σίγουρα SUV, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει και μια έκδοση  EX30 Cross Country με προστατευτικά, σχάρες, τροχούς 19’’με πιο χωμάτινα λάστιχα και τα λοιπά.

Το EX30 έχει σχετικά  μπροστά και πίσω μακρύ μεταξόνιο, μεγάλους τροχούς και ισομήκεις κοντούς προβόλους που προσδίδουν ισορροπία ενώ το μπροστινό καπό είναι σχετικά χαμηλό εξασφαλίζοντας και καλή ορατότητα προς τα μπροστά.

Το πίσω μέρος είναι πολύ μοντέρνο με δύο σκούρες γραμμές να ενώνουν  τα φωτιστικά σώματα, που αποτελούνται από ξεχωριστές μονάδες LED φωτιστικών που βρίσκονται τόσο στις πίσω κολώνες όσο και στις ακμές των πίσω πάνελς θυμίζοντας αρκετά το ΕΧ 90 που παρουσιάστηκε ένα χρόνο νωρίτερα.

Εσωτερικό

Ξεπερνώντας την δυσκολία της κάρτας εισόδου ο δεινόσαυρος μπήκε στο εσωτερικό και η εικόνα που αντίκρισε τον έκανε να νοιώσει και πάλι σαν μελλοντικό απολίθωμα, καθώς η γνωστή διάταξη που θέλει τον πίνακα οργάνων να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι  απουσιάζει ακολουθώντας την λογική της Tesla όπου οι φυσικοί διακόπτες απουσιάζουν και τα πάντα ρυθμίζονται από μια οθόνη  12,3’’.

Ευτυχώς υπάρχουν φυσικοί διακόπτες για τα φλας, τους καθρέπτες και το κιβώτιο ταχυτήτων-κάτι που κάνει την βασική οδήγηση ανθρώπινη, αλλά ο χειρισμός του κλιματισμού, των φωτών, του ραδιοφώνου αλλα και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας γίνονται αποκλειστικά από την οθόνη.

Αυτό προβληματίζει εμάς τους πιο παλιούς, αλλά βλέποντας την θετική αντίδραση των παιδιών μου στην δυνατότητα να διαχειρίζονται τα συστήματα μέσα από μενού και υπομενού καταλαβαίνω ότι το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο από μια γενιά μηχανικών για να αρέσει στην ίδια  γενιά οδηγών που απεχθάνεται κάθε τι που μοιάζει περιττό, αχρείαστα ακριβό ή αντιοικολογικό.

Καταλαβαίνουν αμέσως ότι δεν χρειάζεται ξεχωριστός πίνακας οργάνων, δεν δυσκολεύονται να χειριστούν με φωνητικές εντολές τα πάντα και τους αρέσει η κεντρική μπάρα των ηχείων πάνω από το ταμπλό και τα εμφανώς ανακυκλώσιμά υλικά στο ταμπλό που μειώνουν το κόστος και προέχουν το περιβάλλον.

Απόδειξη του ότι το Volvo EX30 RWD έχει φτιαχτεί από νέους για νέους με νεανική όραση  είναι το γεγονός ότι στην κεντρική οθόνη  η ώρα, η θερμοκρασία και η στάθμη της μπαταρίας έχουν εξαιρετικά πολύ μικρή γραμματοσειρά που υποχρεώνει τους περισσότερους αυτοκινητόσαυρους να φορέσουν τα γυαλιά της πρεσβυωπίας  για να τα δουν.

Αυτό δεν ενοχλεί …καθώς όταν θα φτάσει το πρόβλημα να ενοχλήσει τους νεαρούς σχεδιαστές, θα πετάξουν ένα update και θα λύσουν το πρόβλημα για την γενιά τους ή μέχρι τότε θα έχουν εξαφανίσει την πρεσβυωπία με ένα χάπι!

Ομοίως η κόρη λάτρεψε το γεγονός ότι  η Volvo μάζεψε πλαστικά μπουκάλια και δίχτυα για να φτιάξει την έξτρα οικολογική  λωρίδα που διατρέχει το ταμπλό και την πόρτα και που χαρακτηριζόταν από τους πιο ηλικιωμένους σκληρή στην αφή και φτηνή στην όψη.

Το ίδιο ισχύει και για τα καθίσματα με ανακυκλωμένη δερματίνη  (καθώς οι Σουηδοί έχουν αποτάξει το δέρμα από τα αυτοκίνητα τους) να δείχνει σαν αληθινό δέρμα αλλα να δημιουργεί εφίδρωση στον Ελληνικό καύσωνα.

Όμως για όλους-ανεξαρτήτως ηλικίας-υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των Volvo που σου φτιάχνει την διάθεση. Είναι ο μινιμαλιστικός σκανδιναβικός σχεδιασμός που συνδυάζει υλικά με άποψή, με την έλλειψη υπερβολής και τους σεμνούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Με προβλημάτισε  η έλλειψη διακόπτη για την εκκίνηση, αφού ένας πιεζοηλεκτρικός διακόπτης που βρίσκεται μέσα στο κάθισμα αντιλαμβάνεται ότι κάθεται σε αυτό ο οδηγός και εκκινεί αυτόματα όλα τα συστήματα απλοποιώντας τις διαδικασίες, αλλά από την άλλη πλευρά όταν περιμένεις μέσα στο αυτοκίνητο τα παιδιά να τελειώσουν τις δραστηριότητές τα φώτα μένουν ανοικτά και καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια χωρίς λόγο αν δεν περιπλανηθείς στα μενού για να τα σβήσεις.

Ένα πλήκτρο για γενικό διακόπτει προσωπικά  δεν θα με χάλαγε…και ας μην με καταλαβαίνουν τα παιδιά μου!

Το Volvo ΕΧ30 προσπαθεί να γίνει όσο γίνεται πιο απλό στην χρήση και έτσι δεν υπάρχει ούτε επιλογή «B» ) για πιο έντονη ανάκτηση ενεργείας, ούτε επιλογές λειτουργίας ECO και Sport –που προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν γιατί συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην οικονομία ενέργειας και στην μακροζωία των ελαστικών.

Ψάχνοντας στα “σεντούκια” των υπο-μενού του συστήματος πολυμέσων θα βρεις την ενεργοποίηση της έντονης ανάκτησης ενεργείας και μια επιλογή που ευτυχώς αλλάζει την υποβοήθηση του τιμονιού από υπερβολικά ισχυρή- σε κανονική και σχεδόν ενδιαφέρουσα.

Χώροι Άνεση

Καθώς το μεταξόνιο είναι αρκετά μεγάλο και η πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει χτιστεί το Volvo EX30 272 PS (ER) είναι φτιαγμένη για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το πάτωμα είναι εντελώς επίπεδο και οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι άνετοι για 2 επιβάτες και ανεκτοί για τρεις.

Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα επιτρέποντας την άνετη είσοδο στο αυτοκίνητο, όμως ο χώρος αποσκευών των 318 λίτρων είναι οριακός για όσους θελήσουν να ταξιδέψουν με το μικρό Volvo.

Οι επιβάτες στο μπροστινό κάθισμα απολαμβάνουν ένα ευάερο και ευήλιο *( χάρη στην οροφή με το φωτοχρωμικό γυαλί) με την εργονομία να μην διαφέρει από όσα γνωρίζουμε από τα υπόλοιπα Volvo και να είναι πλέον γνώριμη και αποδεκτή.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπάρχουν στοιχεία του σχεδιασμού που με εντυπωσίασαν όπως τα ηχεία στις μπροστινές πόρτες που έχουν εγκαταλείψει την κλασσική τους θέση- και έχουν μεταφερθεί στην μπάρα του ταμπλό, ελευθερώνοντας  χώρο για μπουκάλια- και άλλα σχετικά ογκώδη αντικείμενα-χωρίς να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου.

Εντυπωσιακό είναι και το κεντρικό ντουλάπι που ανοίγει και αυτό πιέζοντας ένα πλήκτρο στην οθόνη, αλλά μου έλλειψε ένας χώρος μπροστά από την θέση του συνοδηγού.

Η ποιότητα συναρμογής είναι άριστη, επιπέδου Volvo και η θέση οδήγησης εξασφαλίζει πολύ καλή ορατότητα προς τα μπροστά και τα πλάγια αλλά μάλλον θα προβληματίσει προς τα πίσω ειδικά αν είναι ανοιχτό και το κεντρικό μαξιλαράκι ασφαλείας.

Η πλευρική στήριξη των άνετων καθισμάτων είναι κατώτερη της πλευρικής πρόσφυσης που εξασφαλίζει το μικρό αυτοκίνητο στις γρήγορες στροφές και αναγκάζει τον οδηγό να γραπώνεται στο τιμόνι και τον συνοδηγό να απορεί ποιος ξέχασε να βάλει χερούλια στην οροφή!

Τέλος αν ο οδηγός είναι ψηλός πιθανότατα θα παραπονεθεί από την μεγάλο αριστερό θόλο που δεν του επιτρέπει να τεντώσει το πόδι του σε ένα μεγάλο ταξίδι.

Κινητήρας

Τo Volvo EX30 272 PS (ER) διαθέτει ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου -κάτω από το πάτωμα -και αποδίδει 272 ίππους και 343 Νm ροπής που μεταδίδονται απευθείας στους πίσω τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.

Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές σε ότι αφορά τα 5,7 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να φτάσει στα 100 χλμ/ω από στάση… και αποδεκτές σε ότι αφορά τα 180 χλμ/ω που μπορεί να τα δει στο κοντέρ κάποιος (…όχι εγώ που πότε δεν ξεπερνώ το όριο ταχύτητας) εξαιτίας του ηλεκτρονικού κόφτη που σύμφωνα με φήμες έρχεται γρήγορα και απότομα.

Το EX30 προσφέρει δύο διαφορετικούς τύπους μπαταριών, είτε με μπαταρία LFP για την έκδοση με στάνταρ αυτονομία (…που είναι και η φτηνή έκδοση) χρησιμοποιεί τεχνολογία φωσφορικού σιδήρου λιθίου και απαιτεί λιγότερους πόρους για την παραγωγή της, είτε  μπαταρία NMC σαν το αυτοκίνητο της δοκιμής που χρησιμοποιεί λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο και παράγει την ενέργειά της πιο αποδοτικά σε σχέση με την μπαταρία LFP.

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 69 ωφέλιμες kWh (65 ονομαστικές) το ΕΧE 30 Extended Range, βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφλείας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει μέχρι και στο εκπληκτικό 14,7 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν 17,5 Kwh/100 χλμ, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 30 Kwh/100 χλμ. αν υπάρχει όρεξη για σπατάλη.

Σε ότι αφορά την αυτονομία λοιπόν όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι με το Volvo EX30 272 PS (ER) αφού με μια φόρτιση μπορεί να μην ξεπερνά τα 476 χλμ που υπόσχεται η Volvo όμως σίγουρα θα ξεπεράσει τα 400-410 χλμ στην πόλη, ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν κινείστε μέχρι 120 χλμ/ω μπορεί με ασφάλεια να καλύψει 340+ χλμ.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τις κρύες ημέρες του χειμώνα ή τις ξεστές του καλοκαιριού η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού επιβαρύνει την κατανάλωση κατά περίπου  10% μεταβάλλοντας αρνητικά την αυτονομία.

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Volvo ΕΧ 30 είναι 36 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα,4 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW. Η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει αναβαθμισμένη φόρτιση 150 kW σε συνεχές ρεύμα, ενώ σε αυτή την περίπτωση η φόρτιση από το 10% έως το 80% απαιτεί περίπου 28 λεπτά.

Αναρτήσεις/ Φρένα

Το Volvo EX30 272 PS (ER) διαθέτει γόνατα Μc Pherson εμπρός και μια διάταξη με πολλαπλούς (5) συνδέσμους πίσω που παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις δίνουν προταιρεότητα-και καλά κάνουν- στην άνεση.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 320 mm πίσω και 342 mm εμπρός και οι μπροστινές δαγκάνες έχουν αντικριστά έμβολα.

Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενεργείας τα φρένα είναι ακούραστα και πανίσχυρα, ενώ καθώς ο ηλεκτροκινητήρας  «γλυκαίνει» το φρενάρισμα δεν βλέπουμε την τάση που υπάρχει στα θερμικά Volvo XC 40 να παραδίδονται νωρίς στο ABS στα απότομα φρεναρίσματα.

Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τα φρένα του.

Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η αίσθηση του δεν ενθουσιάζει και απαιτεί κάποια συνήθεια ακόμη και στην σπορ ρύθμιση.

Στην Πόλη

Το Volvo EX30 272 PS (ER) είναι κομμένο και ραμμένο για το αστικό περιβάλλον με τις μαζεμένες διαστάσεις με  το τετραγωνισμένο σχήμα να βοηθούν ακόμη περισσότερο στους ελιγμούς και το παρκάρισμα.

Η ανάρτηση παρά με τις 20ρες ζάντες επηρεάζουν ελάχιστα την άνεση του αυτοκινήτου-κυρίως  όπου υπάρχει οδόστρωμα με διαφορετικές επιφάνειες στο δεξί με το κεντρικό μέρος του δρόμου.

Όταν ποιότητα του οδοστρώματος είναι καλή η απόλαυση της ησυχίας που χαρίζει ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται πίσω από τους επιβάτες είναι άριστή ενώ τα ηχομονωτικά παράθυρα αφήνουν την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών.

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα που αντιδρά βελούδινα και με ακρίβεια.

Χάρη στην μετάδοση στον πίσω άξονα τώρα στις εκκινήσεις με πλήρη δύναμη το τιμόνι παραμένει ακλόνητο ωστόσο παρά τα 1.800 κιλά του αμαξώματος επειδή η ροπή είναι άμεση και πολύ σε απότομες εκκινήσεις σε διασταυρώσεις οι τροχοί χάνουν την πρόσφυση και σπινάρουν μειώνοντας την μακροζωία των ελαστικών. Εδώ ένα πρόγραμμα Eco με αρκετά πιο ήπια χαρτογράφηση σίγουρα θα βοηθούσε, ειδικά όταν το οδόστρωμα γλιστρά.

Στον αυτοκινητόδρομο

Το Volvo EX30 272 PS (ER) αυτοκινητόδρομο εντυπωσιάζει με την αεροδυναμική και μηχανική ησυχία αλλά και από την ποιότητα κύλισης των τροχών.

Με την αεροδυναμική να περιορίζει τον θόρυβο του αέρα και τα 450 κιλά του βάρους των μπαταριών να βρίσκεται πολύ χαμηλά αυτό το αυτοκίνητο δείχνει να αδιαφορεί εντελώς για τις πλαγιομετωπικές ριπές ανέμου δείχνοντας έναν ακλόνητο χαρακτήρα.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι ελάχιστος και φυσικά ο ηλεκτροκινητήρας δεν ακούγεται καθόλου δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.

Δυστυχώς όσο καλό και να είναι σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία γύρω στα 300 χιλιόμετρα’.

Βέβαια στο GPS φαίνονται διαρκώς τα σημεία φόρτισης που θα βρείτε στον δρόμο σας και μάλιστα το σύστημα δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα φόρτισης και θα σας δώσει την βέλτιστη αυτονομία λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία της διαδρομής.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω η αυτονομία πλησιάζει τα 330 χλμ στον υπολογιστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μετά από 270 χιλιόμετρα θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν και θα σας υποχρεώσουν να σταματήσετε νωρίτερα σε κάποιο σταθμό φόρτισης.

Είπαμε… τα ηλεκτρικά δεν αγαπάνε τα ταξίδια!

Στις Στροφές

Με χαμηλό κέντρο βάρους, πιο σωστό ζύγισμα, 272 ηλεκτρικά άλογα τα 1800 κιλά του Volvo EX30 272 PS (ER) ελέγχονται με ακρίβεια στο στεγνό οδόστρωμα όπου τα φαρδιά ελαστικά προσφέρουν ανείπωτες ποσότητες πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης.

Η ανάρτηση μεροληπτεί υπέρ της άνεσης όμως χάρη τις στιβαρές αντιστρεπτικές και το χαμηλό κέντρο βάρους οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι πολύ λιγότερες από ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει ο οδηγός.

Μπορεί κατά την απότομη επιτάχυνση να κάθεται το πίσω μέρος και να ελαφρώνει κάπως το τιμόνι όμως κατά την διάρκεια της βίαιης επιτάχυνσης δεν προκαλείται καμία αντίδραση που να ενοχλεί τον οδηγό.

Το ESP είναι σχεδόν αδύνατον να επέμβει κατά την επιτάχυνση με την ροπή να βρίσκει τις περισσότερες φορές ευκολά τον δρόμο της προς την άσφαλτό χάρη στην πίσω κίνηση.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Ανεβάζοντας ρυθμό βλέπεις ότι μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού με κάποια προσοχή για να μην ξυπνήσεις το αντισπίν.

Η υποστροφή είναι ελάχιστη, ενώ υπάρχει και μια τάση του πίσω μέρους να ανοίγει την τροχιά στο γκάζι και να βοηθά το μπροστινό μέρος να πηγαίνει προς τα εκεί που στοχεύει το τιμόνι.

Η πληροφόρηση από το τιμόνι δεν ικανοποιεί πλήρως, όμως αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται και έτσι μετά από λίγο πατάς το ποτενσιόμετρο νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.

Το VolvoΕΧ 30 RWD Extended Range (272PS) έχει μια εξαιρετική συμπεριφορά στους επαρχιακούς δρόμους και όσο δεν οδηγείτε σε οριακούς ρυθμούς δεν πρόκειται ποτέ να σας προβληματίσει ή να σας τρομάξει.

Παράλληλα η άμεση ανταπόκριση του ηλεκτροκινητήρα θα σας εξασφαλίσει άμεσα προσπεράσματα στο επαρχιακό δίκτυο και η καλορυθμισμένη ανάρτηση θα κρατήσει τους επιβάτες ξεκούραστους.

Συμπέρασμα

Το Volvo EX30 272 PS (ER) είναι ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για την νέα γενιά και ως εκ τούτου φρόντισε εκτός από όλα τα τεχνολογικά και οικολογικά καλούδια που εκτιμά η νέα γενιά να είναι και ιδιαίτερα προσιτό αφού η τιμή του με την αρωγή του κινούμαι Ηλεκτρικά 3- που διαβάζω ότι εκταμιεύεται άμεσα- ξεκινά από τα €25.7Κ.

Σε αυτό το εύρος τιμής δεν υπάρχει κανένα θερμικό που να μπορεί να το πλησιάσει στην ποιότητα κύλισης, την οικονομία στην κίνηση μέσα στην πόλη και τις επιδόσεις με την εξαίρεση κάποιες λύσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα -όπως το πολυτελές ΑΤΤΟ3 της BYD που προσφέρονται σε αντίστοιχες.

Ωστόσο όταν επιβληθούν οι δασμοί προς τα Made in China αυτοκίνητα οι τιμές τους θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικές με το ΕΧ 30 που θα παράγεται στο Βέλγιο να μην βρίσκει αντίπαλο.

Πέρα όμως από την τιμή το ΕΧ 30 παρά το εξτρεμιστικά μινιμαλιστικό του χαρακτήρα έχει όλα όσα περιμένει να βρει κάνεις σε ένα Volvo  και προσφέρει μια εξαιρετική ποιότητα μαζί με συγκλονιστικές επιδόσεις.

Όποιος λοιπόν συνειδητοποιημένα ψάχνει για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα κόμπακτ οικογενειακό πόλης νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει την έρευνα του από το πισωκίνητο  ΕΧ 30 που καταφέρνει για πρώτη φορά να συνδυάσει την αίσθηση Volvo με την χαμηλή τιμή κτήσης.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο