Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Subaru Crosstrek e-BOXER Δοκιμή / Test drive

Subaru Crosstrek e-BOXER Δοκιμή / Test drive

Το Subaru Crosstrek e-BOXER είναι η τρίτη γενιά του μεσαίου SUV της εταιρείας το οποίο με μικρές αισθητικές αλλαγές σε σχέση με το απερχόμενο Subaru XV υιοθετεί πλέον και την υβριδική τεχνολογία- που το εναρμονίζει με το σύγχρονο περιβάλλον της κατηγορίας.

Η πρώτη επαφή μαζί του σε κάνει να σκεφτείς όλη την ιστορία ενός θρύλου που μοιάζει ωστόσο να νικήθηκε από την αυτοκινητική πραγματικότητα που εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι επιλέξαμε με τις προτιμήσεις μας.

Η σκέψη προσπαθεί να παραμερίσει μια ιστορία (…με μυθικές διαστάσεις) που στην χώρα μας χτίστηκε γύρω από τα Impreza WRX Sti και τα Forester Turbo και δημιούργησε στρατιές πιστών οπαδών που αναγνωρίζοντας τον διαφορετικό χαρακτήρα του κινητήρα boxer παθιάστηκαν όσο και εκείνοι που λατρέψαμε τα αυτοκίνητα από το Μιλάνο.

Με τον φακό της εποχής του ορθολογισμού τέτοιου είδους η οπαδικότητα θεωρείται από γραφική ως ακατανόητή-ειδικά για τα τμήματα μάρκετινγκ της αυτοκινητοβιομηχανίας που η δουλειά τους είναι να πουλάνε προϊόντα και να απευθύνονται στις ανάγκες της πλειονότητας των καταναλωτών.

H Subaru προσπάθησε για κάποια χρόνια να ικανοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της με τα Sti του 2008-14, όμως σύντομα κατάλαβε ότι το κόστος του να συμβιβάζεις δυο κόσμους αντίθετους ήταν δυσβάστακτο.

Ήρθε πλέον το CVT, η υβριδική τεχνολογία και η ηλεκτροκίνηση ώστε σήμερα να μπορούν όλοι να έχουν το Subaru των ονείρων τους…εκτός βέβαια από εμάς τους Σουμπαρόσαυρους που υπομονετικά περιμένουμε κάτω από ένα παγετώνα να μας ανακαλύψουν οι αρχαιολόγοι ενός εναλλακτικού μέλλοντος που τα αυτοκίνητα μιλούσαν πρώτα στην ψυχή.

Ο ιός Hybrid μπήκε στο σύστημα και του XV που με την 3η του γενιά άλλαξε όνομα και έγινε Crosstrek και χωρίς να το αντιληφθούμε αλλοτρίωσε την διαφορετικότητα του Boxer  μετατρέποντας τον σε ένα χρήσιμο και διακεκριμένο μέλος της σύχρονης κοινωνίας των αυτοκινήτων.

Το Subaru Crosstrek e-BOXER είναι ένα είδος «αυτοκινούμενου γενίτσαρου», που όχι μόνο έχει αρχίσει να ξεχνά τις ρίζες του, αλλά μοιάζει να αριστεύει και στις νέες αξίες που σχεδιάστηκε να πρεσβεύει.

Οι πωλήσεις στην Αμερική και την Αυστραλία-που αποτελούν τις αγορές στόχους της Subaru-  απογειώθηκαν και όλοι ήσαν χαρούμενοι μετρώντας τα κέρδη τους από τις πωλήσεις.

Όσοι νοσταλγούμε SUV’s σαν το Forester “περίπτερο” της πρώτης γενιάς με τον Boxer να κυριαρχεί με τον χαρακτήρα του… θα μείνουμε με την ανάμνηση να σβήνει με τα χρόνια στο μυαλό μας.

Μεταξύ μας δεν ήταν και φυσιολογικά πράγματα αυτά …ή μήπως ήταν τότε-και τώρα δεν είναι?

Όλη αυτή την εισαγωγή την έκανα για να πω ότι ίσως για την Subaru σήμερα το Best Seller της SUBARU είναι σήμερα ότι ήταν το Forester στα μέσα των 90’s.

Υιοθετεί την λογική του σήμερα, όμως παραμένει διαφορετικό από τα αλλά με την μόνιμή τετρακίνηση, τον ατμοσφαιρικό Boxer μόλις που να ακούγεται αλλά και το CVT να φέρνει σε δύσκολη θέση τους 136 ίππους  που προσπαθούν να επιβληθούν στα 1.600 κιλά του αμαξώματος

Το Subaru Crosstrek e-BOXER από πλευράς επιδόσεων και κατανάλωσης καυσίμων υπολείπεται από τον ανταγωνισμό αλλά παραμένει ιδιαίτερο, με αποτέλεσμα στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο να κερδίζει ένα σεβαστό ποσοστό της αγοράς στηριζόμενο χώρους, την εμφάνιση- αλλά κυρίως την πραγματική τετρακίνηση που του επιτρέπει να κινηθεί σε ολισθηρά οδοστρώματα με τρόπο που τα περισσότερα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν.

Αν σας μπέρδεψα είναι γιατί απλά ξετυλίγω τις σκέψεις μου γράφοντας, ελπίζοντας ότι με λίγη ανάλυση θα μπορέσω τελικά να λύσω τον γρίφο του του Subaru Crosstrek e-BOXER….

Εμφάνιση/ σχεδιασμός

Το Subaru Crosstrek e-BOXER ελάχιστα έχει αλλάξει την μορφή του αμαξώματος σε σχέση με το XV, ενώ η κορυφαία  απόστασή των 22 εκ. διαφημίζει και διασφαλίζει την αυξημένη δυνατότητα για κίνηση σε δύσβατους δρόμους

Διαθέτει έναν ιδιαίτερο και δυναμικό παρουσιαστικό που το ξεχωρίζει από ότι άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους ενώ οι πιο έντονες γωνίες στους προφυλακτήρες το φέρνουν πιο κοντά στα σημερινά γούστα και διασφαλίζουν ότι ςποκλείεται να το δεις και να το μπερδέψεις με οτιδήποτε άλλο…

Ξέρεις με σιγουριά ότι είναι Subaru!

Σε μια ευπρόσδεκτη έκπληξη η παλέτα του χρωματολογίου διαθέτει μια σειρά από πολύ χαρούμενα χρώματα που ταιριάζουν στο διαφορετικό σχεδιασμό του.  Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτό το γαλάζιο-γκρί χρώμα της δοκιμής το Subaru Crosstrek e-BOXER είναι ένα πολύ όμορφο αυτοκίνητο που όταν το κοιτώ μου φτιάχνει την διάθεση.

Μοιάζει με ένα υπερυψωμένο Impreza που στέκεται 22 εκατοστά πάνω από το έδαφος και με τις σχετικά συμπαγείς διαστάσεις 4.450 x 1.780 x 1.615 mm καταφέρνει να δείχνει έτοιμο για εκτός δρόμου περιπέτειες.

Νομίζω ότι μαζί με το Subaru Levorg 1.6 GT-S είναι τα δύο πιο όμορφα αυτοκίνητα που έχει βγάλει η ιαπωνική εταιρεία και- για το προσωπικό μου γούστο- είναι αυτά τα δυο μοντέλα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι σχεδιαστικά η Subaru έχει βγει για πάντα από τα «κάτεργα» που ήταν καταδικασμένη να ζει τα πρώτα χρόνια του αιώνα μας!

Το παρουσιαστικό από το πλάι, παρά τις πανέμορφες σπορ 18αρες ζάντες και το μεγάλο ύψος από το έδαφος, προσπαθεί να δώσει μια πιο χαμηλών τόνων οικογενειακή εμφάνιση καθώς είναι μάλλον διακριτικό-και η πίσω όψη με την στρογγυλεμένη πόρτα και τους φουσκωμένους προφυλακτήρες συνδυάζει την πολιτισμένη εμφάνιση με την σπορ παράδοση της εταιρείας.

Εσωτερικό /Σχεδιασμός

Μπαίνοντας στο εσωτερικό η εικόνα παραμένει ευχάριστη και πολύ γνώριμη σε όσους έχουν οδηγήσει Subaru.  Σίγουρα δεν έχει το ευφάνταστο εσωτερικό ενός Volvo, ή τη εργονομία μιας (…προηγούμενης γενιάς BMW), όμως σίγουρα  η εργονομία και η ποιότητα συναρμογής των υλικών σε καλωσορίζουν και σε κάνουν να νοιώθεις άνετα.

Τα ηλεκτρικά καθίσματα το τιμόνι και η ταπετσαρία του ταμπλό είναι ραμμένα με κόκκινες κλωστές που δίνουν ένα πιο σπορ τόνο στο εσωτερικό. Τα καθίσματα είναι ξανασχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι πιο ξεκούραστα σε μεγάλα ταξίδια ωστόσο εξακολουθούν να είναι άνετα και να παρέχουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη.

Τα χέρια πέφτουν φυσικά πάνω στο ανατομικό τιμόνι με την χοντρή στεφάνη που επάνω του στριμώχνονται πολλά κουμπάκια-σίγουρα πιο πολλά από όσα πρέπει ή από όσα θα ήθελα!

Πάνω στο τιμόνι υπάρχουν τα χειριστήρια του lane control, του X-Mode, του on board computer, του multimedia, του cruise control (ACC) ,… και είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω δύο –τρία κουμπιά ακόμη!

Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί την οθόνη 11,6” του multimedia center με συνδεσιμότητα Android και Auto Apple Car Play  και παρέχει όλες τις πληροφορίες του on-board computer για την κατανάλωση, θερμοκρασία, χιλιομετρητές τον τρόπο λειτουργίας της τετρακίνησης, την επέμβαση του συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης και την κλίση που έχει το όχημα κατά την κίνηση κτλ.

Το σύστημα διζωνικού κλιματισμού πλέον παίρνει εντολές μέσα από την  μέσα στην οθόνη  και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αναζητήσουν τα τρία περιστροφικά χειριστήρια με την ξεχωριστή κονσόλα που διέθετε το XV.

Τα πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι μαλακά και ποιοτικά, ενώ η πλαστική λωρίδα που είναι βαμμένη στο χρώμα του αλουμινίου συνεχίζεται και στα πλαϊνά panels ενώνοντας οπτικά τις πόρτες με το ταμπλό.

Η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής είναι επιπέδου Subaru, δεν τρίζει τίποτε και πιθανότατα δεν θα τρίζει ποτέ!

Στα πλαϊνά panels των θυρών συνεχίζεται το μαλακό υλικό-τουλάχιστον στο επάνω μέρος τους, γιατί δυστυχώς η ποιότητα των πλαστικών στο χαμηλότερο τμήμα των θυρών, της κεντρικής κονσόλας αλλά κυρίως στο πλαϊνό τμήμα του πίνακα οργάνων και των πίσω θυρών είναι υποδεέστερη από το σύνολο κάνοντας πολλούς να εκφράζουν δικαιολογημένα παράπονα.

Μπροστά από τον οδηγό είναι τοποθετημένος ένας πίνακας οργάνων ο οποίος είναι μεγάλος, ευανάγνωστος και φωτεινός, ενώ κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου οι βελόνες με την λειτουργία sweep πετιούνται στιγμιαία στο μέγιστο άκρο και επανέρχονται άμεσα, όπως στα αγωνιστικά αυτοκίνητα…

Είναι πλήρης και ευανάγνωστος, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρον στην σχεδίαση του καθώς ο ανταγωνισμός μοιάζει να προσφέρει πολύ πιο ενδιαφέρουσες σχεδιαστικά λύσεις.

Χώροι/Άνεση

Στο πίσω κάθισμα του Subaru Crosstrek e-BOXER  το πλάτος επαρκεί για δύο ενήλικες ή τρία παιδιά, και υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια και το κεφάλι. Το μοναδικό παράπονο θα έρθει από το αρκετά εξογκωμένο τούνελ της μετάδοσης που θα ενοχλήσει κάπως τα πόδια του μεσαίου επιβάτη εάν είναι ενήλικας.

Πιέζοντας δύο κουμπιά στον χώρο αποσκευών, τα πίσω καθίσματα διπλώνουν σε ποσοστό 60/40 επιτρέποντας την μεταφορά ογκωδών αντικειμένων, ενώ η κλίση της πλάτης ρυθμίζεται όπως γίνεται άλλωστε στα περισσότερα Subaru.

Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Ο χώρος αποσκευών με την χωρητικότητα 385 λίτρων παρά το απόλυτα τετραγωνισμένο σχήμα με προβλημάτισε καθώς είναι αρκετά μικρότερος όχι μόνο από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού-κάτι που όμως οφείλεται στην τετρακίνηση, την άρθρωση της ανάρτησης και τους  μεγάλοι τροχοί είναι όμορφοι να τους κοιτάς και βοηθούν στο χώμα, όμως είναι ταυτόχρονα και πολύ δύσκολο να χωρέσουν μέσα σε ένα αμάξωμα χωρίς οι θόλοι να κλέψουν πολύτιμους χώρους από τους επιβάτες.

Η εικόνα συμπληρώνεται από τους πολλούς χώρους για μικροπράγματα, τέσσερα USB ports, τις ποτηροθήκες και φυσικά- όπως οφείλει κάθε αυτοκίνητο που σέβεται τις οικογενειακές στιγμές- οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο  διευκολύνοντας τους γονείς να βάλουν τα παιδάκια τους στα ειδικά παιδικά καθισματάκια.

Ασφάλεια

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη σε όσους γνωρίζουν ότι το Subaru Crosstrek e-BOXER  στο Euro NCAP βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια και πέτυχε βαθμολογία 97% στην προστασία ενηλίκων και 91% για τα παιδιά εξασφαλίζοντας τον τίτλο του ασφαλέστερου αυτοκινήτου της κατηγορίας του.

Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι  η Τεχνολογία Υποβοήθησης του Οδηγού, EyeSight, που αποτελείται από ένα ζευγάρι δύο στερεοσκοπικών καμερών που παρακολουθούν την κυκλοφοριακή κίνηση ώστε να ειδοποιήσουν τον οδηγό σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου και σε περιπτώσεις ανάγκης, να εφαρμόσουν πέδηση προ-σύγκρουσης έτσι ώστε να αποφευχθεί ή να τουλάχιστον να μετριαστεί η σύγκρουση.

Το σύστημα EyeSight εξασφαλίζει επίσης έμμεσες λειτουργίες υποστήριξης, προειδοποιώντας τον οδηγό για την ακούσια έξοδο από τη λωρίδα του και βοηθώντας τον να διατηρεί τη λωρίδα κυκλοφορίας του.

Τέλος ο επίπεδος κινητήρας και το κεντρικό διαφορικό με το διαμήκη σχεδιασμό τους συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή τραυματισμού των επιβατών καθώς εισχωρούν κάτω από το πάτωμα της καμπίνας των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Όταν μιλάς για Subaru συνήθως πρώτα αναφέρεσαι στο τι υπάρχει κάτω από το καπό και κυρίως στο το τι υπάρχει κάτω από το πάτωμα μεταξύ των τροχών.

Οι δοκιμές θα έπρεπε να ξεκινούν ανάποδα, αφιερώνοντας όλο τον χρόνο στα μηχανολογικά και παραθέτοντας κάποια link για την περιγραφή των στοιχείων που βρίσκεις και σε άλλα αυτοκίνητα, αλλά είπαμε: οι καιροί έχουν αλλάξει.

Κινητήρας-E-Boxer

Ο κινητήρας 2.0L BOXER  μπορεί να αποτελείται από 80% νέα εξαρτήματα, όμως στην ουσία του παραμένει ο γνωστός μας δίλιτρος τετρακύλινδρος μποξέρ κινητήρας με τους τέσσερις εκκεντροφόρους επικεφαλείς οι οποίοι διαθέτουν ένα σύστημα διαρκώς μεταβαλλόμενου χρονισμού για τις 16 βαλβίδες τους.

Η απόδοση του κινητήρα στο Subaru Crosstrek e-BOXER  έχει πέσει θύμα των κανονισμών ρύπων και η ιπποδύναμη του φτάνει μόλις τους 136 ίππους στις 6,000 σαλ, ενώ η ροπή του στα 182 Νm) στις 4,000 σαλ. όταν ο ίδιος κινητήρας στο Forester αποδίδει 150 ίππους.

Το Subaru Crosstrek e-BOXER  διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο μεταβλητών σχέσεων (CVT) το οποίο διαθέτει δύο προγράμματα λειτουργίας που επιλέγονται από τον επιλογέα. Στην αυτόματη λειτουργία το πρόγραμμα φροντίζει για την οικονομική και άνετη μετακίνηση.

Φυσικά στην εποχή που ζούμε έπρεπε να ενδυναμωθεί η οικολογική εικόνα της αγαπημένης εταιρείας και έτσι αποφασίστηκε ο δίλιτρος boxer κινητήρας να συνδυαστεί με έναν ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος 16,7 ίππων και 66Nm ροπής, που είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο και βρίσκεται μετά τον μηχανισμό του CVT παραμένοντας κοντά στο κέντρο βάρους του οχήματος.

Ο ηλεκτροκινητήρας μπαίνει στο παιχνίδι στις χαμηλές μόνο στροφές με αποτέλεσμα η δύναμη και ροπή του να μην προστίθεται στην συνολική δύναμη του Boxer- και έτσι η συνολική δύναμη που ανακοινώνεται παραμένει στους 136 ίππους.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 118V Li-Ion έχει μικρή χωρητικότητα, μόλις 0,57 kWh και βρίσκονται κάτω από τον χώρο αποσκευών και πάνω από τον πίσω άξονα, χαμηλώνοντας κι άλλο το κέντρο βάρους και δίνοντας ακόμα πιο ισορροπημένη κατανομή του βάρους του οχήματος εμπρός/πίσω(51-49).

Το συνολικό βάρος του υβριδικού συστήματος δεν ξεπερνά τα 85 κιλά, ανεβάζοντας μεν  το βάρος (με καύσιμα και οδηγό) στα 1685 κιλά διορθώνοντας όμως με την αρωγή του την επική αίσθηση πατιναρίσματος που αποτελεί και το μεγαλύτερο μειονέκτημα των κιβώτιων CVT.

Α! παρεμπιπτόντως το Subaru Crosstrek e-BOXER  Hybrid ανακτώντας την ενέργεια του φρεναρίσματος έχει γίνει 15% πιο οικονομικό και εκπέμπει πολύ χαμηλότερους ρύπους.

Στην πόλη με προσεκτική οδήγηση θα δείτε ίσως και λιγότερα 7 λίτρα/ 100 χλμ, που είναι πραγματικά χαμηλή αν θυμηθείτε ότι μιλάμε για ένα δίλιτρο, μόνιμα τετρακίνητο SUV του οποίου το βάρος υπερβαίνει τα 1600 κιλά.

Φυσικά στο ταξίδι ο ηλεκτροκινητήρας δεν προσφέρει στην κίνηση του Subaru Forester e-BOXER και έτσι η κατανάλωση επηρεαζόμενη από το επιπλέον βάρος του μοτέρ και των μπαταριών εκτινάσσεται στα 9,5-10 λίτρα/100χλμ. εάν κινείστε με 140 χλμ/ω.

Μετά από αυτή την ταχύτητα, η κατανάλωση ξεφεύγει μαζί με τον θόρυβο από το CVT  (Crying Volubly Transmission).

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 11 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει με υπομονή τα 185 χλμ/ω.

Μετάδοση

Το σύστημα συμμετρικής μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς Symmetrical AWD διασφαλίζει τη βέλτιστη συνεργασία μεταξύ e-Boxer και διαφορικών, και σε συνδυασμό με το σύστημα κατανομής της ροπής – Active Τorque Split AWD, ανά πάσα στιγμή ελέγχεται και διαφοροποιείται η κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών.

Η αρχική κατανομή 60:40 της ροπής του κινητήρα μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα τροχών προσαρμόζεται και κατανέμεται αυτόματα εκεί που χρειάζεται σε περίπτωση ολίσθησης κάποιου τροχού και με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα που στις χαμηλές στροφές συνεισφέρει αποφασιστικά.

Στην πράξη το υβριδικό σύστημα μοιάζει να αποδίδει πιο σωστά μέσα στην πόλη και στο χώμα, όπου ο ηλεκτροκινητήρας βοηθά στην εκκίνηση κρύβοντας το πατινάρισμα του CVT και ενισχύοντας το έργο του ατμοσφαιρικού κινητήρα- που από την φύση του θέλει να γυρνά ψηλά για να αποδώσει την δύναμη του.

Ανάρτηση

Μια διάταξη ανεξάρτητης ανάρτησης με ανεστραμμένα γόνατα McPherson βρίσκεται στο εμπρός μέρος του Subaru Crosstrek e-BOXER, ενώ πίσω φυσικά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια το οποίο με την χρήση επιμέρους τμημάτων από αλουμίνιο έχει τώρα μικρότερο μη αναρτώμενο βάρος.

Η  στήριξη της πίσω αντιστρεπτικής δοκού απευθείας στο πλαίσιο βοηθά στη μείωση της κλίσης στις στροφές χωρίς να χρειαστεί να επηρεαστεί ούτε η άνεση με την χρήση πιο σκληρών ελατηρίων, αλλα ούτε και οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων .

Η ρύθμιση της ανάρτησης εστιάζει έντονα προς την άνεση τόσο στην απόσβεση συμπίεσης όσο και στην έκταση των αμορτισέρ, κάνοντας το Subaru Crosstrek e-BOXER  να διαχειρίζεται τις ανωμαλίες του δρόμου και τις λακκούβες της πόλης με απολαυστικό τρόπο.

Στην Πόλη

Δεν άργησα να βολευτώ στο κάθισμα του Subaru Crosstrek e-BOXER, αφού τόσο το τιμόνι όσο και το κάθισμα ρυθμίζονται προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις. Κάθεσαι ψηλά έχοντας την δυνατότητα να ελέγχεις το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη.

Οδηγώντας η αίσθηση που αποκομίζεις από τα πρώτα κιόλας μέτρα είναι ότι οι διαστάσεις μοιάζουν μικρότερες από αυτές που είναι στην πραγματικότητα .

Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει μάλλον μακριά κλιμάκωση και δυνατή υποβοήθηση που βοηθά στους ελιγμούς στα στενά της πόλης.

Η άριστη ηχομόνωση, ο επίπεδος κινητήρας που δεν παράγει κραδασμούς, και η πολύ ήσυχη εξάτμιση σε ξεγελούν και μετά από λίγο νομίζεις ότι οδηγάς κάποιο χλιδάτο γερμανικό μοντέλο.

Οι μεγάλοι τροχοί καταπίνουν τις κακοτεχνίες των δρόμων μας, ενώ ακόμη και οι καλοσχεδιασμένες λακκούβες του ΔΛΔ δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο στιβαρό αμάξωμα.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου-είναι γνωστό ότι δεν μου αρέσει το CVT που εμφανώς έχει φτιαχτεί για άλλους ανθρώπους, με άλλη κοσμοθεωρία από την δική μου.

Ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι μέσα στο περιβάλλον της πόλης ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται τοποθετημένος μετά το CVT συνεργάζεται άψογα με το κιβώτιο στην εκκίνηση κάνοντας το να μοιάζει ιδανικό για το αυτοκίνητο…μέσα στην πόλη.

Όσο δεν βιάζεστε, ο Boxer εστιάζει στην οικονομική λειτουργία, ενώ ο ρόλος του ηλεκτροκινητήρα είναι διπλός: αρχικά χρησιμοποιείται σαν γεννήτρια η οποία κατά την επιβράδυνση μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική αποθηκεύοντας την στις συστοιχίες μπαταριών λιθίου, ενώ στην συνέχεια όταν απαιτηθεί κινεί το όχημα μόνος του ή παράλληλα με τον βενζινοκινητήρα.

Το σύστημα e-Boxer Hybrid στο αστικό περιβάλλον βρίσκεται στο στοιχείο του βοηθώντας στην εκκίνηση και το ρολλάρισμα στις χαμηλές ταχύτητες.

Εάν έχετε όρεξη για πειραματισμούς και βρείτε ένα δρόμο χωρίς ανωφέρεια θα μπορέσετε να καλύψετε περίπου 1 χλμ με τις μπαταρίες  εφόσον δεν ξεπεράσετε τα 40-45 χλμ/ω.

Τώρα… αυτό μπορεί να μοιάζει άσκοπο, ωστόσο εάν σκεφτείτε ότι κινήστε με την ενεργεία που ανακτήσατε φρενάροντας, τότε αυτή η διαδικασία-όσο βαρετή και να ακούγεται-απόκτα μια εθιστική  ευχαρίστηση..

Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που βλέπουμε ολοένα και περισσότερους «Υβριδιστές» να έχουν μετατραπεί σε κινούμενα εμπόδια των 30-με 40 χλμ/ω στους δρόμους της πόλης. Το έπαθα…και τους καταλαβαίνω!

Στον αυτοκινητόδρομο

Αν δώσετε τον χρόνο στο CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα το Subaru Crosstrek e-BOXER, θα διαπιστώσετε ότι ταξιδεύει απολαυστικά με 3,300 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με ησυχία και σχετική οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 10 λίτρα.

Το μόνο που χαλά την ηρεμία στο εσωτερικό σε αυτή την ταχύτητα είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος στην περιοχή της μπροστινής κολώνας που μάλλον οφείλεται στους ομολογουμένως μεγάλους καθρέπτες.

Αν εξαιρέσεις αυτόν τον θόρυβο, η ποιότητα κύλισης είναι εντυπωσιακή και δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε από την κύλιση των ελαστικών δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει στις βάσεις που στηρίζουν το υποπλασία της πίσω ανάρτησης.

Αν θελήσετε να επιταχύνετε απότομα η αίσθηση πατιναρίσματος του CVT που συνδυάζεται με την γνωστή ηχητική γκρίνια από τους ιμάντες να παραμένει- και σε κάνει να φαντάζεσαι πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν υπήρχε μια έκδοση με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Ο boxer μαζί με τις μπαταρίες που βρίσκονται κάτω από το πάτωμα  χαμηλώνουν το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου-και ενώ κάθεσαι ψηλά σε μια SUV θέση οδήγησης- στον αυτοκινητόδρομο νομίζεις ότι το αυτοκίνητο είναι κολλημένο στον δρόμο.

Οι αναρτήσεις είναι πιο χαλαρές από ότι θα τις ήθελα για τον αυτοκινητόδρομο και επιτρέπουν κάποιες κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την πορεία του αυτοκινήτου όσο οι ρυθμοί μένουν μέσα στα πλαίσια της λογικής.

Στις παρατεταμένες στροφές το αυτοκίνητο γέρνει… όμως μένει ακλόνητο στην πορεία που χαράζει το πληροφοριακό τιμόνι.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομών, όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Crosstrek e-BOXER, πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Στις στροφές

Στις πιο κλειστές διαδρομές θα ενοχλήσουν οι κλίσεις του αμαξώματος αυτό είναι ίσως το μόνο σημείο που οι φίλοι της εταιρείας θα νοσταλγήσουν το παλιό πιο ασφαλτικό πρόσωπο των SUV της εταιρείας.

Αρχικά το Subaru Crosstrek e-BOXER  Hybrid εμφανίζεται πιο  ζυγισμένο από το XV 1.6 καθώς το βάρος των μπαταριών βρίσκεται στον πίσω άξονα δίνοντας μια πιο ζυγισμένη συμπεριφορά στο αυτοκίνητο- που είναι κάπως πιο «παιχνιδιάρικο» και ρυθμίσιμο μέσα στην στροφή.

Από την άλλη το αυξημένο βάρος και οι πιο ενδοτικές αναρτήσεις του επιτρέπουν να γέρνει πολύ και να δίνει μια έντονη αίσθηση μεταφοράς βάρους στις επάλληλες στροφές.

Ωστόσο, το σπορ δερμάτινο τιμόνι έχει φανταστική αίσθηση στον δρόμο και το μπροστινό μέρος μένει ακλόνητο στην πορεία που χαράζει ο οδηγός-κάτι που ίσως να ενθουσιάσει τους φίλους του μοντέλου.

Τα φρένα δεν μου άφησαν το παραμικρό περιθώριο για σχόλια. Στις συνθήκες που οδήγησα το αυτοκίνητο είδα ότι είναι δυνατά, συνεργάζονται άψογα με την τετρακίνηση και παρά το αυτόματο κιβώτιο είναι ανθεκτικά πέρα από κάθε κριτική.

Το πρόβλημα έχει να κάνει αποκλειστικά με την αίσθηση που δίνει το αυτοκίνητο λόγω των αυξημένων κλίσεων- και όχι με την ουσία, αφού η πολύ καλή νέα πίσω ανάρτηση κρατά το αυτοκίνητο στον δρόμο.

Σε δρόμους με πιο σφικτές στροφές το αμάξωμα παρά τις σχετικά μεγάλες κλίσεις είναι ουδέτερο, ενώ η τετρακίνηση προσδίδει απίστευτες δυνατότητες πλευρικής και κυρίως ελκτικής πρόσφυσης στην έξοδο της στροφής.

Η συμπεριφορά είναι ρυθμίσιμη και εάν θέλεις μπορείς αφήνοντας το γκάζι-ή πατώντας φρένο- να προκαλέσεις μια μικρή ελεγχόμενη υπερστροφή που θα επιτρέψει μια πιο γρήγορη είσοδο στην στροφή.

Μη φανταστείτε τρελά πράγματα καθώς στην συνέχεια το CVT  βρίσκεται εκεί για να χαλάσει την διασκέδαση μετατρέποντας την οριακή ισχύ του e-Boxer σε μια ατελείωτη φασαρία…

Όμως αν κρατήσετε καθαρές γραμμές και εκμεταλλευτείτε την ελκτική πρόσφυση θα μπορέσετε να κινηθείτε πολύ γρήγορα-και ειδικά εάν επικρατούν συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.

Προς θεού όμως αυτό δεν είναι Forester 2.0 XT του 1998 και εσείς που οδηγείτε το Subaru Crosstrek e-BOXER  Hybrid μετά από 15 χρόνια κρίσης, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχετε αλλάξει…δεν είστε πια Σουμπαρόσαυρος!

Οπότε μην περιμένετε να ευχαριστηθείτε οδήγηση, αλλά ετοιμαστείτε για να μετακινηθείτε μαζί με την οικογένεια σας γοργά και με απόλυτη ασφάλεια-γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας του Subaru Crosstrek e-BOXER  Hybrid.

Ταρζανίες…τέλος!

Εκτός δρόμου

Όπως είναι γνωστό οι δυνατότητες μου στην έκτος δρόμου οδήγηση είναι περιορισμένες και συνήθως εντυπωσιάζομαι γρήγορα και εύκολα από το τι μπορούν να κάνουν τα έκτος δρόμου οχήματα.

Όμως δεν χρειάζεται να είσαι «πυρηνικός υδραυλικός» για να καταλάβεις ότι οδηγείς ένα από τα πιο ικανά εκτός δρόμου SUV-και αυτό παρότι τώρα με το CVT το Subaru Crosstrek e-BOXER  Hybrid έχασε το κεντρικό του διαφορικό και στηρίζεται περισσότερο στα ηλεκτρονικά για να αποδώσει.

Το κεντρικό διαφορικό έχει νόημα εάν έχεις τον ηχηρό TurboBoxer του παρελθόντος που σε παρέσυρε σε πλαγιολισθήσεις σε διαδρομές με χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης-και όχι μόνο…

Η Toyotoποίημένη πραγματικότητα που βιώνουμε απαγορεύει τις ακρότητες και καταδικάζει τις αντικοινωνικές συμπεριφορές που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο, επειδή είπαμε ότι μέσα στο σχεδιαστική ομάδα της Subaru υπάρχει ακόμη μια ισχυρή « La Résistance» η ανεξάρτητη ανάρτηση κατάφερε να έχει μια πραγματικά εκπληκτική άρθρωση διατηρώντας την επαφή των τροχών με το έδαφος στις περισσότερες δοκιμασίες που μπόρεσα να το υποβάλλω.

Στις μικρές ταχύτητες το γκρινιάρικο CVT μοιάζει να συνεργάζεται με τον μικρό ηλεκτροκινητήρα, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα όπως το X-Mode όπως με προγράμματα Snow/Dirt και Deep Snow/Mud και το  Hill Descent Control θα κάνουν το Crosstrek να κινείται εκεί που τα περισσότερα SUV θα σταματούσαν.

Ο τρόπος που η ανάρτηση διαβάζει τις τρύπες και τις φυτευτές πέτρες στην εκτός δρόμου γρήγορη οδήγηση, επιτρέπει στο πλαίσιο να τοποθετηθεί στη σωστή τροχιά για την είσοδο, το apex και την έξοδο της κάθε στροφής.

Το πλαίσιο δείχνει αντάξιο αυτής της σωστά στημένης ανάρτησης καθώς εκτελεί τις εντολές του οδηγού χωρίς ψαρέματα και στρεβλώσεις.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Subaru Crosstrek e-BOXER  Hybrid στο χώμα είναι το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), καθώς νομίζω πως ένα σύγχρονο αυτόματο με σειριακή λειτουργία θα ήταν η ιδανική επιλογή για τον συνδυασμό επιδόσεων, άνεσης στην χρήση και δυνατοτήτων εκτός δρόμου.

Συμπέρασμα

Αν κάποτε πριν το 2004 είχατε ένα SUBARU Forester και σήμερα αναζητάτε ένα SUV που να σας θυμίσει τον χαρακτήρα ενός από τα πιο ξεχωριστά αυτοκίνητα που είχατε την τύχη να οδηγήσετε στην ζωή σας, φοβάμαι ότι το Subaru Crosstrek e-BOXER θα σας απογοητεύσει α-και δεν φταίει η SUBARU για αυτό…

Αν ψάξετε βαθιά μέσα σας πιθανότατα να έχετε αλλάξει και εσείς από τότε και ίσως αν οδηγούσατε ένα Forester XT σήμερα, να σας ξένιζε.

Η Toytoποιήση στην ζωή μας απαιτεί λογική και ασφάλεια- σε ένα προϊόν μετακίνησης και σε αυτή την νέα πραγματικότητα το Subaru Crosstrek e-BOXER είναι μια εξαιρετική λύση στην κατηγορία των μεσαίων SUV’s ξεπερνώντας σε εκτός δρόμουδυνατότητες ότι κυκλοφορεί εκεί έξω..

Προσωπικά μάλιστα πιστεύω ότι αν είχε ένα «κανονικό» αυτόματο κιβώτιο  έχει την ποιότητα, τους χώρους και την διαφορετικότατα που χρειάζεται έτσι ώστε να γίνει μια εναλλακτική στην πολύμασημένη καραμέλα των XC 40, GLA, X3. Τόσο καλό θα ήταν χωρίς το CVT…

Η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής, η αρχιτεκτονική του κινητήρα και της υβριδικής τετρακίνησης, βρίσκονται σε ένα επίπεδο που πολύ λίγοι κατασκευαστές μπορούν να πλησιάσουν.

Η αξιοπιστία των Subaru είναι μνημειώδης, ενώ το σύνολο των προσφερόμενων τεχνολογικών λύσεων δημιουργούν ένα πακέτο που όμοιο του δεν προσφέρεται σήμερα από κανένα κατασκευαστή σε μια  πραγματικά χαμηλή (για ότι πρεσβεύει ένα Forester) τιμή-που σύμφωνα με τον νέο κατάλογο της SUBARU ξεκινά από τα  €41.000.(αυτοκίνητο δοκιμής περίπου €43Κ).

Παρά την 8ετή εγγύηση Subaru Safe 8 χωρις περιορισμό χιλιομέτρων τοSubaru Crosstrek e-BOXER παραμένει ακριβό, όμως σαν αυτοκίνητο βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή της κατηγορίας σε ότι αφορά τον χαρακτήρα και την δυνατότητα για έκτος δρόμου οδήγηση.

Αν δεν είστε θυσιώτης των επιδόσεων και ψάχνετε για ένα ποιοτικό αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας σας προτείνω να κανονίσετε ένα test drive και να το οδηγήσετε- και εάν δεν είστε ένας παλιός παραδοσιακός ιδιοκτήτης Forester Turbo S τότε πιθανότατα να μπορέσετε να δείτε τις αρετές του Crosstreck χωρίς τα φίλτρα των αναμνήσεων που στοιχείωνουν απολιθωμένους εγκέφαλους…

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο