To BYD Seal 3.8s AWD 530 PS είναι γεμάτο μυστήριο, με το όνομα «Seal» στα Αγγλικά (…οι Βρετανοί αρέσκονται στην χρήση της ίδιας λέξης για εντελώς διαφορετικά νοήματα) να σημαίνει από «φώκια», έως «σφραγίδα»… και «φλάντζα»!
Μην έχοντας θερμικό κινητήρα για να μας ανησυχήσει η αναφορά σε «φλάντζες» θα νόμιζε κανείς ότι λόγω του (θεωρητικά) οικολογικού χαρακτήρα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου η λέξη μάλλον περιγράφει το υπό εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό, όμως γρήγορα οι πιο προσεκτικοί αντιλαμβάνονται ότι ο κατασκευαστής εδώ αναφέρεται σε ένα μοντέλο που «σφραγίζει» το μέλλον της Κινεζικής –και όχι μόνον- Αυτοκινητοβιομηχανίας .
Ο συνδυασμός τιμής, ποιότητας αλλά και των επιδόσεων–που επίσης δηλώνονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου με τα 3.8 δευτερόλεπτα για το 0-100χλμ/ω- θα κάνει πολλούς να σκεφτούν ότι ούτε το όνομα «BYD» που προηγείται του μοντέλου δεν σημαίνει «Build Your Dreams» …όπως διάβαζα με υπομονή στο πίσω μέρος του ATTO 3 που οδήγησα πριν μερικές ημέρες…
Το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS δεν μοιάζει καθόλου τυχαία σε σχεδιασμό και τιμή με το Tesla Model3, καθόλου τυχαία δεν έχει την ίδια επιτάχυνση, ποιότητα υλικών και συναρμογής με την i4 M50-και καθόλου τυχαία δεν αμφισβητεί το Value for Money των υπολοίπων Κινέζων κατασκευαστών!
Πείτε με (…τουλάχιστον) ευφάνταστη, όμως εδώ βλέπω έναν πολεμιστή σε ταινία Κουνγκ Φου να γελάει ειρωνικά χαϊδεύοντας την αιχμηρή λευκή «Κινέζική» γενειάδα του, να κάνει με το χέρι σήμα στους αντιπάλους να ορμήξουν φωνάζοντας «Bring Your Daddy» λίγο πριν τους «πλακώσει στο ξύλο»!
Αυτό λοιπόν σημαίνει το αρκτικόλεξο BYD!
Οι Δυτικοί κατασκευαστές προσβλέποντας σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη όχι μόνο έδωσαν όλη την παραγωγή και την τεχνογνωσία τους γύρω από την ηλεκτροκίνηση στους Κινέζους, αλλά ταυτόχρονα σαμποτάρισαν και τα εξαιρετικά δύσκολα να εξελιχθούν θερμικά τους μοντέλα απογειώνοντας τις τιμές τους -προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτά το κόστος εξέλιξης της ηλεκτροκίνησης- και τέλος, ολοκλήρωσαν τον αυτοτραυματισμό τους ανακοινώνοντας βιαστικά ότι θα σταματήσουν την παραγωγή θερμικών μέχρι το 2035!
Μου φαίνεται απίστευτό το πόσο κοντόφθαλμα είδαν το μέλλον οι Ευρωπαϊκές εταιρίες που κυριολεκτικά άνοιξαν τον λάκκο τους πιστεύοντας ότι η ηλεκτροκίνηση θα λειτουργούσε σαν αφορμή για την ανανέωση του στόλου-όπως είχε γίνει παλαιότερα με τα εξοστρακισμένα τώρα από τις πόλεις «ντιζελάκια»…
Εντωμεταξύ, υπομονετικά για δεκαετίες οι Κινέζοι μάθαιναν να φτιάχνουν αυτοκίνητα για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες, μελέτησαν όλες τις τεχνολογίες μπαταριών και ηλεκτροκινητήριων που εξέλιξαν οι δυτικοί και εξασφάλισαν την κυριαρχία τους στην εξόρυξη πρώτων υλών παραβλέποντας-επειδή μπορούσαν- τις διεθνείς συνθήκες για το περιβάλλον που παγίδεψαν τους κλασσικούς κατασκευαστές.
Οι διαφορές που χαρακτηρίζουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων με τους γεμάτους χαρακτήρα θερμικούς κινητήρες αμβλύνθηκαν με την ηλεκτροκίνηση που λειτούργησε ισοπεδωτικά- αφού όλοι οι ηλεκτροκινητήρες μοιάζουν σε ήχο, απόδοση και επιδόσεις.
Το μόνο που είχαν να κάνουν οι Κινεζικές εταιρίες ήταν να μαθαίνουν από τους καλύτερους πως να στήνουν τις αναρτήσεις, πως να βελτιώσουν την συναρμογή στις γραμμές παραγωγής, πως να σχεδιάσουν όμορφά προϊόντα-και κυρίως πως να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους το χαμηλό κόστος παραγωγής και την επικυριαρχία τους στις πρώτες ύλες.
Η BYD μπήκε στον χώρο της τεχνολογικής εξέλιξης και κατασκευής μπαταριών πριν 20 χρόνια και σήμερα έχει καταφέρει να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών στον κόσμο πίσω από την CATL και εμπρός από την LG- προμηθεύοντας μάλιστα και την ανταγωνίστρια Tesla με τις μπαταρίες LFP (Lithium Iron Phosphate) των Model 3.
Σήμερα είναι μια κολοσσιαία εταιρεία η οποία απασχολώντας «μισή Θεσσαλονίκη εργαζόμενους» (600,000!) κατασκευάζει μπαταρίες, τηλέφωνα, τρένα, φορτηγά, λεωφορεία και φυσικά το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS…
Ζητώ συγνώμη για την πολυλογία αλλά η συμβίωση με κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο το SEAL με έβαλε σε σκέψεις…
Η BYD έχει 30 τεχνολογικά πάρκα (ονομάζονται BYD Cities) όπου 90,000 μηχανικοί από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν το μέλλον της εταιρείας, κατοχυρώνοντας καθημερινά δεκάδες πατέντες και εξασφαλίζοντας επάξια τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (NEV) με 3.024.417 αυτοκίνητα το 2023!
Στην Ελλάδα, με τον τιμοκατάλογο (ΕΔΩ) με την αρωγή του «Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ’ Φάση» η τιμή του πισωκίνητου Seal τους 313 ίππους ξεκινά από τα 36.990 ενώ αν σε αυτά προστεθούν και τα προσφερόμενα 3 χρόνια δωρεάν σέρβις το συνολικό όφελος φτάνει τα €10Κ.
Όμως ο απόλυτος εκφραστής της λογικής « Bring Your Daddy» στους ανταγωνιστές και του value for money γι αυτούς είναι το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS που στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού Excellence-περιέχει ότι μπορείτε να φανταστείτε – τιμολογείται στα €39,990 και που όπως μαρτυρά το όνομα του επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ σε 3,8 δευτερόλεπτα ,ή για να είμαστε πιο ακριβείς 3.68 δλ όπως μέτρησα με την ειδική εφαρμογή που διαθέτει στο Launch Control!
Εμφάνιση
Όσο εντυπωσιακό και να είναι το σεντάν αμάξωμα του BYD Seal 3.8s AWD 530 PS έχω την εντύπωση ότι τα πολλά κεφάλια που γυρίζει στο πέρασμα του επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ομοιότητα του με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του που σχεδιάστηκε στην Αμερική… αλλά φτιάχνεται στην Σαγκάη.
Η ομοιότητα με το Tesla (…που δεν έχω μπει μέσα ποτέ μου!) δεν πιστεύω ότι ενθουσιάζει τον υπεύθυνο σχεδιασμού της ΒΥD, Wolfgang Egger ο οποίος έχοντας διατελέσει σχεδιαστής στην Alfa Romeo, Audi και Lamborghini έχει αρκετά γαλόνια και σίγουρα θα ήθελε να δείξει κάτι περισσότερο από ένα πιο «περιποιημένο» Model 3.
Το Seal εφαρμόζοντας την σχεδιαστική γλώσσα «Ocean Aesthetics» μοιάζει πιο στρογγυλωμένο και «ρευστό» από τον ανταγωνιστή του με τα φώτα ημέρας να επεκτείνονται και χαμηλά στον προφυλακτήρα μιμούμενα τους κυματισμούς στην επιφάνεια του νερού.
Το υπέροχο χρώμα Ice Blue βοηθά το προφίλ του BYD Seal 3.8s AWD 530 PS να δείχνει αεροδυναμικό αλλά και ταυτόχρονα πιο κλασσικό αφού αναδεικνύει την επιλογή των σχεδιαστών να παρουσιάσουν ένα καθαρά sedan αμάξωμα .
Οι αεροδυναμικές 19άρες ζάντες με τα σχετικά στενά ελαστικά (Continental EcoContact 6Q σε διάσταση 235/45 R/19) και οι αναδυόμενες χειρολαβές συμβάλλουν στην καλή τιμή αεροδυναμικής Cd 0.219 που επιτυγχάνει το BYD Seal, ενώ τα εντυπωσιακά βράγχια στις πλαϊνές ποδιές κάτω από τις πίσω πόρτες είναι εκεί περισσότερο για να κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα θυμίζουν λίγο Mercedes ενώ η πίσω αεροτομή και ο αεροδυναμικός διάχυτης κάνουν ουσιαστική δουλειά αφού το κάτω μέρος του αμαξώματος είναι εντελώς επίπεδο επιτρέποντας στον αέρα να φτάσει μέχρι εκεί.
Τέλος σε ότι αφορά τις δοκιμές πρόσκρουσης Euro NCAP Crash & Safety Tests( Δείτε ΕΔΩ) το Seal απέσπασε 5 αστέρια καθώς βαθμολογήθηκε με 89% στην προστασία των επιβατών, 87% στην προστασία των παιδιών, 82% για τους πεζούς και 76% για τα συστήματα ασφαλείας.
Εσωτερικό
Αν κάποιοι βρουν το εξωτερικό να μοιάζει κάπως με ένα ξανασχεδιασμένο Tesla σίγουρα ανοίγοντας την πόρτα θα βρουν κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο για το οποίο αξίζει να μιλάς πολύ ώρα!
To BYD Seal 3.8s AWD 530 PS είναι ένα αυτοκίνητο κορυφαίας ποιότητας και υλικών, ενώ ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν τα υλικά, ο σχεδιασμός και η άνεση του χώρου που σε περιβάλλει.
Στο εσωτερικό…οι αισθήσεις κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά έτσι και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!
Η ποιότητα των υλικών που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της ηπείρου μας που έχουν βολευτεί με το να μας προσφέρουν κακής ποιότητας και αφής πλαστικά-και εμείς να τα αποδεχόμαστε με αντάλλαγμα τις προσιτές (:) τιμές.
Τολμώ να πω ότι BYD Seal 3.8s AWD 530 PS στέκεται άνετα δίπλα σε αυτοκίνητα της Mercedes, της Audi και άλλων ευγενών Ευρωπαίων με τις χορταστικές επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών να είναι υπενδεδυμένες με οικολογικό (…η χαρά των βίγκαν!) συνθετικό δέρμα και εξαιρετικής ποιότητας πλαστικά που φτάνουν μάλιστα μέχρι πολύ χαμηλά.
Όπου και αν κοιτάξεις η ποιότητα των υλικών εύκολα σε πείθει ότι βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που θα πλήρωνες τα διπλά χρήματα από όσα σου ζητά η Σφακιανάκης Α.Ε. να διαθέσεις.
Η ποιότητα συναρμογής είναι κορυφαία και πέρασε με ευκολία την βάσανο του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου με την αναβαθμισμένη σχεδίαση και την προσθήκη τάφρων δίπλα από κάδους για μπάζα- χωρίς σήμανση -ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους.
Εμπρός από τον οδηγό υπάρχει μια οθόνη LCD που θυμίζει ID3/4 με διαγώνιο 10 ίντσες και παρέχει πληροφορίες για την ταχύτητα, την αυτονομία, την θερμοκρασία την στάθμη της μπαταρίας και τα mode οδήγησης (Eco, Normal, Sport), ενώ αρκετές ενδείξεις προβάλλονται σε ένα Head-Up Display ακριβώς στο οπτικό πεδίο του οδηγού.
Από αυτή την οθόνη ρυθμίζεται αρκετά εύκολα και το launch control που θα σας επιτρέψει να νοιώσετε όμορφα επιταχύνοντας σε κάποια ευθεία!
Η εργονομία αλλά και το σύστημα πολυμέσων που είναι μάλλον ότι καλύτερο και πιο εύχρηστο υπάρχει εκεί έξω μετά την εξαφάνιση των ξεχωριστών φυσικών διακοπτών!
Αντιπαρέρχομαι με την δυνατότητα να περιστρέφεται η οθόνη ηλεκτρικά (…και μάλιστα από πλήκτρο στο τιμόνι) γιατί νομίζω ότι όλοι τελικά θα την έχουν στην θέση landscape που δεν επηρεάζει την ορατότητα του οδηγού και θέλω να αναφερθώ στην ευκολία με την οποία μπορείς να περιηγηθείς στα προγράμματα και τις λειτουργίες.
Υπάρχει μάλιστα ένα πλήκτρο στο τιμόνι που πατώντας το βρίσκεσαι πάντα στο αρχικό μενού από όπου μπορείς να πλοηγηθείς στις λειτουργίες, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν φυσικά πλήκτρα που γρήγορα σου επιτρέπουν να μπεις στο μενού του κλιματισμού, να ρυθμίσεις το πρόγραμμα οδήγησης σε ECO, Comfort και Sport και να επιλέξεις τον βαθμό ανάκτησης ενέργειας στο φρενάρισμα σε δυο μόνο θέσεις -που δεν φτάνουν πότε στην λειτουργία one pedal.
Τα γραφικά στις οθόνες έχουν εξαιρετική ευκρίνεια, οι εφαρμογές ανταποκρίνονται άμεσα στις εντολές, οι φωνητικές εντολές στα αγγλικά (…σύντομα αναμένεται update στα Ελληνικά) λειτουργούν άψογα και χειρίζονται τα πάντα- ακόμη και τα παράθυρα ξεχωριστά ή τους σταθμούς του ραδιοφώνου.
Το σύστημα συνδέεται με συσκευές IOS και Android και ελέγχει ταυτόχρονα και το σύστημα κλιματισμού- κάτι που εμένα με προβλημάτισε καθώς δεν μπόρεσα ποτέ να ρυθμίσω την θερμοκρασία έτσι όπως ακριβώς θα ήθελα.
Σήμερα οι Κινέζοι φτιάχνουν τις οθόνες καλύτερα από τους Ευρωπαίους-και μάλιστα μέσω των διαρκών updates που κάνουν διορθώνουν και τα πιθανά μικροπροβλήματα στο λογισμικό ή προσθέτοντας νέα συστήματα ασφάλειας και άνεσης.
Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα που φιλοξενεί τον υπέροχο γυάλινο επιλογέα με ένα βαθύ ντουλάπι κάτω από υποβραχιόνιο, θήκες για τους καφέδες , δύο θέσεις ασύρματης φόρτισης για κινητά και διαφορά πλήκτρα γρήγορης πρόσβασης στον κλιματισμό, την επιλογή προγραμμάτων οδήγησης, τον ήχο του ηχοσυστήματος κτλ.
Εκείνο που ίσως με προβλημάτισε είναι η τοποθέτηση των θυρών USB σε ένα δυσπρόσιτο χώρο κάτω από την κονσόλα ο οποίος είναι τόσο στενός που αν βάλετε κάτι εκεί θα δυσκολευτείτε να το πιάσετε.
Σίγουρα θα σας αποζημιώσει για αυτό η πανοραμική οροφή με το ειδικό θερμοαπορροφητικό κρύσταλλο που φροντίζει έτσι ώστε το εσωτερικό να είναι φωτεινό χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα η ακτινοβολία του ήλιου. Για όσους ενοχλούνται από αυτή την ελάχιστη ακτινοβολία που περνά στο εσωτερικό υπάρχει ένα υφασμάτινο κάλυμμα με οδηγίες τοποθέτησης στα κινέζικά (!) που μπλοκάρει πλήρως το φώς.
Χώροι-Άνεση
Με διαστάσεις (Μ/Π/Υ) 4.800 x 1.87 x 1.48 mm το BYD Seal είναι ένα μεγάλο- μεσαίο αυτοκίνητο, με παρόμοιες διαστάσεις με μια Mercedes C CLass όμως επειδή έχει φτιαχτεί πάνω στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα 800V e-Platform 3.0 το μεταξόνιο του πλησιάζει τα 3 μέτρα και έτσι οι εσωτερικοί χώροι-ειδικά στο πίσω κάθισμα ευνοούνται.
Χάρη στις μπαταρίες τεχνολογίας LFP, (blades) λεπίδες των μπαταριών είναι μέρος του πλαισίου του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα το ύψος της συστοιχίας να μειώνεται κατά 1.5 εκ.με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους βρίσκεται χαμηλότερα, αλλά και ο οδηγός να κάθεται πιο χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο σε μια σπορ θέση.
Σε ότι αφορά την ορατότητα αυτή είναι γενικά πολύ καλή προς τα μπροστά και στο πλάι, όμως προς τα πίσω θα ενοχλήσουν μόνο οι φαρδιές πίσω κολώνες και το πολύ κυρτό πίσω παράθυρο.
Τα vegan δερμάτινα, θερμαινόμενα και αεριζόμενα(…απόλαυση τις ζεστες ημέρες!) μπροστινά καθίσματα του BYD Seal 3.8s AWD 530 PS είναι τύπου μπάκετ -και καθώς ρυθμίζονται ηλεκτρικά και αγκαλιάζουν το σώμα των μπροστινών επιβατών προσφέρουν σχετικά ικανοποιητική πλευρική στήριξη στις στροφές.
Οι επιβάτες στο μπροστινό κάθισμα απολαμβάνουν ένα ευάερο και ευήλιο ( χάρη στην οροφή με το φωτοχρωμικό γυαλί) με την εργονομία να μην ενοχλεί ακόμη και «ψηφιακά νήπια» όπως είναι η υπογράφουσα.
Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι πραγματικά μεγάλη και το ίδιο ισχύει και για το πλάτος που θα βολέψει άνετα τρεις ενήλικες που όμως στεναχωρηθούν από τον χαμηλό πάγκο που δεν υποστηρίζει σωστά τους μηρούς των πίσω επιβατών κουράζοντας στις μεγάλες διαδρομές.
Καθώς το μεταξόνιο είναι αρκετά μεγάλο και η πλατφόρμα(800V Platform 3) πάνω στην οποία έχει χτιστεί είναι φτιαγμένη για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το πάτωμα είναι εντελώς επίπεδο κάτι που θα εκτιμήσει ο μεσαίες επιβάτης, ωστόσο επειδή το sedan αμάξωμα έχει χαμηλό ύψος τα μπροστινά καθίσματα δεν αφήνουν χώρο για να μπουν από κάτω τα παπούτσια των πίσω επιβατών.
O χώρος αποσκευών με τα 400 λίτρα της χωρητικότητας υπολείπεται του Tesla Model 3 που έχει 594 lt. ενώ το σεντάν αμάξωμα κάνει την πόρτα του χώρου αποσκευών να βρίσκεται ψηλά και καθώς είναι στενή δυσκολεύει την φόρτωση, ωστόσο μπορείτε να υπολογίζετε στα εξτρά 58 λίτρα του μπροστινού χώρου αποσκευών..
Η πλάτη του καθίσματος πέφτει σε ποσοστό 70:30 βοηθώντας στην φόρτωση ογκωδών αντικειμένων αλλά δεν έχει πορτάκι για να μπορείτε να βάλετε τα σκι σας.
Εξοπλισμός
Στην μοναδική τετρακίνητη έκδοση που διατίθεται στην χώρα μας είναι η Excellence της δοκιμής στην οποία θα βρείτε μεταξύ αλλών
- Ηλεκτρικά ανοιγμένη πίσω πόρτα
- πανοραμική ηλιοροφή με θερμοαπορροφητικό κρύσταλλο
- Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα, θερμαινόμενα και αεριζόμενα καθίσματα
- ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών
- Ηλεκτρικά περιστρεφόμενη οθόνη αφής 15,6 ιντσών
- 2 Ασύρματους επαγωγικούς φορτιστές smartphone
- Σύστημα κάμερας 360°
- Φωνητικό έλεγχο με την εντολή «Hi BYD»
- Φωτισμό Εσωτερικού περιβάλλοντος
- Ενσωματωμένο φορτιστή AC 11 kW,( DC Fast Charging:150KW)
- Αντλία θερμότητας
- Σύστημα αυτόνομής οδήγησης επιπέδου 2
- Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης iTAC (Intelligence Torque Adaption Control
Κινητήρες/Επιδόσεις/Κατανάλωση
To BYD Seal 3.8s AWD 530 PS χρησιμοποιεί δύο σύγχρονους ηλεκτροκινητήρες εκ των οποίων ο μπροστινός αποδίδει 217 ίππους (160KW) ενώ ο ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα αποδίδει 313 ίππους (230KW).
Η θεωρητική ισχύς των δύο ηλεκτροκινητήρων είναι θεωρητικά 530 ίπποι, ωστόσο λόγω της διαφορετικής καμπύλης απόδοσης και χαρακτηριστικών η πραγματιστική ισχύς αθροίζεται στους 523 ίππους και η ροπή στα 670 Nm.
Αντιλαμβάνεστε ότι το SEAL παρά τους 2,2 τόνους του βάρους του είναι έτοιμο για αστικούς αγώνες dragster στα φανάρια, αφού με την χρήση του συστήματος Launch Control μέτρησα ότι επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω στον «παράλογο» χρόνο των 3.7 δευτερολέπτων και στάματα να επιταχύνει μόλις 9,5 ακόμη δευτερόλεπτα αργότερα όταν ο κόφτης σύμφωνα με φήμες περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 182 χλμ/ω.
Αυτές είναι επιδόσεις που πριν από 5-6 χρόνια θα ντρόπιαζαν μια 911 Turbo και εννοείται ότι αν κάνετε έχουν επίπτωση στην βέλτιστη κατανάλωση η οποία με πολύ προσεκτική οδήγηση φτάνει τα 19 Kwh /100 χλμ, ενώ όποιος υποκύψει χωρίς λογική στην πλανεύτρα ροπή ας περιμένει καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 32 Kwh/100χλμ…και μπράβο τους!
Για την ιστορία η μέση κατανάλωση του τεστ ήταν περίπου 17-18 Kwh/100 χλμ. οπότε υπολογίστε ότι η αυτονομία εύκολα ξεπέρνα τα 460 χιλιόμετρα σε αστική ή ημιαστική οδήγηση.
Χάρη στην αντλία θερμότητας που είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης και των μπαταριών αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών και έτσι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό πριν την έναρξη μιας διαδρομής.
Το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS φοράει μια συστοιχία μπαταριών ονομαστικής ισχύος 86kWh ( ωφέλιμη χωρητικότητα 82,5 kWh) και βάρους 540 κιλών, τεχνολογίας Blade LFP(Lithium Iron Phosphate) ή αλλιώς «Cell To Body» που αποτελείται από 178 κελιά σε σχήμα λεπίδας τοποθετημένα εγκάρσια και συνδέονται σε σειρά για να σχηματίσουν μια ενιαία μονάδα.
Αυτή η μέθοδος, που σχετίζεται με τη χημεία LFP (χωρίς κοβάλτιο), κάνει την μπαταρία πιο οικολογική, πιο ασφαλή σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ χάρη στην καλύτερη ψύξη της έχει μεγάλη διάρκεια ζωής 5.000 κύκλων ή θεωρητικά δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων!
O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει BYD Seal 3.8s AWD 530 PS είναι 42 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 8 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW και μόλις 40 λεπτά για την φόρτιση από 20% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 150 kW.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να αποκτήσετε και ένα Wallbox 11 KW.
Τέλος το σύστημα ανάκτησης ενέργειας θα ήθελα να είχε την δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικό και να επιτρέπει την οδήγηση με ένα πετάλι ωστόσο λειτουργεί με προοδευτικό και με αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι για να φρενάρουμε το αυτοκίνητο με τον κινητήρα. Ίσως σε ένα επόμενο update να προσθέσουν την δυνατότητα οδήγησης με ένα πετάλι…
Ανάρτηση/Πλαίσιο
Η ανάρτηση του BYD Seal 3.8s AWD 530 PS έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά και αποτελείται από αλουμινένια ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πέντε συνδέσμων στο πίσω μέρος και είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερο μη αναρτώμενο βάρος.
Τα αμορτισέρ είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενα FSD (Frequency Selective Damping) που μεταβάλλουν την απόσβεση ανάλογα με την ποιότητα του δρόμου και εστιάζουν ξεκάθαρα στην άνεση, όπου και τα καταφέρνουν εξαιρετικά.
Και στους δύο άξονες υπάρχουν ισχυρές αντιστρεπτικές για να ελέγχουν τους 2,2τόνους του βάρους ενώ οι μπροστινού θόλοι δένονται με ισχυρές θολόμπαρες στο firewall του πλαισίου.
Το τιμόνι χρησιμοποιεί μια ηλεκτροκρεμαγιέρα μεταβλητού λόγου και παρέχει καλή αίσθηση του δρόμου αλλά νομίζω ότι με λίγο πιο κοντή σχέση θα είχε την απόλυτη αίσθηση που συνήθως έχουν τα αυτοκίνητα με διπλά ψαλίδια μπροστά.
Τα φρένα αποτελούνται από ευμεγέθεις αεριζόμενους και τρυπητούς δίσκους μπροστά και απλούς αεριζόμενους σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας φρενάρουν το βαρύ αυτοκίνητο από τα 100 χλμ/ω σε 35 περίπου μέτρα (μέτρηση με κινητό).
Εντύπωση τέλος προκαλεί η άριστη συνεργασία του συστήματος ανάκτησης ενέργειας με τα φρένα τριβής που δεν δημιουργούν καμία ασάφεια στο πετάλι του φρένου.
Στην Πόλη
Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι του BYD Seal 3.8s AWD 530 PS είναι όσο ελαφρύ χρειάζεται στα προγράμματα ECO και Comfort ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί βοηθώντας τους ελιγμούς.
Η ορατότητα είναι άριστη προς τα εμπρός και στα πλάγια, ενώ προς τα πίσω το μικρό πίσω παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.
Το παρκάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το σύστημα με την κάμερα και τους αισθητήρες οπισθοπορείας κάνουν την διαδικασία άνετη και ασφαλή, όμως για όνομα του θεού προσέξτε γιατί λόγω των χαμηλοπρόφιλων ελαστικών οι πανέμορφες ζάντες είναι εκτιθέμενες σε γρατζουνιές αν έρθουν σε επαφή με το πεζοδρόμιο.
Η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία των ηλεκτροκινητήρων χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται παντού και χωρίς αναπηδήσεις.
Όμως αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των μεγάλης διαμέτρου ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από εκείνα που έχουν πιο ψηλό προφίλ και πιο λογικές διαστάσεις .
Οι αναρτήσεις καταπίνουν λακκούβες του Δ.Λ.Δ, ενώ το ποιοτικά συναρμολογημένο εσωτερικό δεν τρίζει σε καμιά δοκιμασία και σε συνδυασμό με τα άνετα καθίσματα χαρίζουν μια ευπρόσδεκτη εμπειρία χαλάρωσης στους επιβάτες.
Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.
Η αλήθεια όμως είναι ότι σε προκαλεί κάθε στιγμή να επιταχύνεις, να προσπεράσεις και να «τιμωρήσεις» στα φανάρια τους κάθε λογής γκλίγκορους … που «δεν ήξεραν… δεν ρώταγαν”…
Είναι ο τρόπος που αντιδρά το αυτοκίνητο στο πάτημα του πεντάλ της επιτάχυνσης …που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις.
Ωστόσο τα πρώτα μέτρα της οδήγησης κύλισαν γνωρίζοντας το εσωτερικό του αυτοκινήτου και προσπαθώντας να καταλάβω πως αντιδρούν οι κινητήρες στο πετάλι του γκαζιού και πόσο έντονη ήταν ή ανάκτηση ενέργειας στο άφημα του.
Οδηγώντας λοιπόν με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες είναι αδύνατον να μην δεις ότι οι άλλοι οδηγοί κοιτάζουν το εντυπωσιακό αυτοκίνητο είτε προσπαθώντας να καταλάβουν τι μάρκα είναι-είτε με το στόμα ανοιχτό μόλις συνειδητοποιούν ότι είναι κινέζικο.
Παρότι κάποιος έμπειρος μπορεί δει τις επιρροές τους-οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια δική τους σχολή που αρέσει ή εντυπωσιάζει σχεδόν όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης ή φύλου.
Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού η κατανάλωση κυμαίνεται στις 16.5KWh, κάτι που σημαίνει ότι η αυτονομία ξεπέρνα εύκολα τα 500 χλμ, ενώ το κόστος κίνησης ανά 100 χλμ όταν φορτίζετε στο σπίτι σας είναι μόλις €3,5/100 χλμ!
Στον αυτοκινητόδρομο
Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν συμπαθούν τον αυτοκινητόδρομο καθώς η παρατεταμένη οδήγηση με υψηλές ταχύτητες εξαντλεί την μπαταρία μειώνοντας δραματικά την αυτονομία.
Το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως χάρη στην κορυφαία αεροδυναμική Cδ 0,219 η κατανάλωση δεν απογειώνεται όσο κινείστε με νόμιμες ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου, δηλαδή μέχρι 130 χλμ/ω.
Η κατανάλωση σε αυτές τις ταχύτητες δεν ξεπερνά τις 19W/h κάτι που σημαίνει πως μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια 400 πριν χρειαστεί να ξαναφορτίσετε.
Αν πάτε πολύ πιο γρήγορα από τα νόμιμα όρια είναι καλύτερα να προγραμματίσετε τον ανεφοδιασμό σας σε ηλεκτρόνια μετά από 250-300 χλμ…
Το βάρος σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα δίνει σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.
Η ησυχία στο εσωτερικό είναι κορυφαία και είμαι βέβαιη πως το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS παρά την πανοραμική οροφή είναι από τα πιο ήσυχα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, του αέρα και του δρόμου ακόμα και όταν κινείται και με την τελική του.
Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα αποδεκτά πληροφοριακό τιμόνι και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφή που θα συναντήσει στον αυτοκινητόδρομο.
Στις Στροφές
Ο οδηγός του BYD Seal 3.8s AWD 530 PS νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν σωστά το αμάξωμα που κάθεται πιο χαμηλά πάνω στις 20αρες ζάντες, στηριζόμενο πέρα από την σωστά στημένη ανάρτηση του και στην ελκτική πρόσφυση που προσφέρει η τετρακίνηση με τους δύο ηλεκτροκινητήρες.
Η ανάρτηση είναι πιο άνετη από ότι θα απαιτούσαν οι στροφές της αγαπημένης μου διαδρομής (!)ενώ χάρη τις στιβαρές αντιστρεπτικές και το χαμηλό κέντρο βάρους που οφείλεται στην τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα, οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι υπαρκτές πολύ λιγότερες από ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει ο οδηγός.
Μπορεί κατά την απότομη επιτάχυνση να κάθεται το πίσω μέρος και να ελαφρώνει κάπως το τιμόνι του, όμως κατά την διάρκεια της βίαιης επιτάχυνσης που δίνουν τα 670Νm της ροπής δεν προκαλείται καμία αντίδραση που να ενοχλεί τον οδηγό!
Το ESP είναι σχεδόν αδύνατον να επέμβει κατά την επιτάχυνση και στο τιμόνι που ζωντανεύει νοιώθεις την κίνηση να πηγαίνει προς τον πίσω άξονα όταν κάποιος μπροστινός τροχός προμηνύει ότι θα γλιστρήσει.
Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αντιδρά το «κεντρικό διαφορικό» (…που έχει αντικατασταθεί από έναν υπολογιστή και μερικούς αισθητήρες) στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ρυθμίζοντας τόσο αποτελεσματικά την κατανομή, έτσι όπως κανένα μηχανικό διαφορικό δεν θα μπορούσε αν δεν σπαταλούσε πρώτα έστω και ένα ελάχιστο κομμάτι της ροπής σε γλίστρημα.
Αποσύνδεσα το ESP, αλλά μετά τα 30 χλμ/ω ενεργοποιούταν ξανά αυτόματα, ωστόσο επειδή το μπροστινό μέρος είναι ακλόνητο –παρουσιάζοντας ελάχιστη υποστροφή και επειδή το ESP επιτρέπει μια απειροελάχιστη οριοθετημένη υπερστροφή κατά την επιτάχυνση, οι 2,2 τόνοι θα μπορούσαν να χορεύουν από στροφή σε στροφή, τα παρεμβατικά ηλεκτρονικά συστήματα έρχονται να χαλάσουν το πάρτι.
Το σύστημα iTAC (Intelligence Torque Adaption Control) που ελέγχει την πρόσφυση ανά πάσα στιγμή έχει ως αποστολή να συγκρατεί τις αντιδράσεις που λογικά θα προκαλέσει το βαρύ αμάξωμα και όσο ο δρόμος έχει καλή πρόσφυση και ο οδηγός δεν φορτίζει με άτσαλο τρόπο την ανάρτηση νοιώθεις ότι κάνει ότι έχει σχεδιαστεί να κάνει.
Σε αυτό το σημείο ήδη κινείσαι με το 70% της ταχύτητας που θα μπορούσες να πας και παρά την αίσθηση της μετακίνησης του μεγάλου βάρους και την άνετη ανάρτηση, εύκολα νοιώθεις το χαμηλό κέντρο του βάρους και το ακλόνητο πλαίσιο που σε προκαλούν να ανεβάσεις ρυθμό.
Παρά τις κλίσεις εμπιστεύεσαι την γεωμετρία του πλαισίου και με ευχαρίστηση διαπιστώνεις ότι η γενική τάση του BYD Seal 3.8s AWD 530 PS είναι να πατήσει το μπροστινό μέρος και να ανοίξει την πορεία του πίσω μέρους έτσι ώστε να βοηθήσει την απαιτητική οδήγηση.
Ωστόσο μόλις το αυτοκίνητο βρεθεί σε κατάσταση «ευτυχίας» το σύστημα iTAC (Intelligence Torque Adaption Control) φρενάρει τόσο πολύ τον εσωτερικό πίσω τροχό στην είσοδο της στροφής να ελέγξει το γλίστρημα των τροχών που απαιτεί μια άτσαλή διόρθωση προς την λάθος πλευρά-κάτι σαν να υποστρέφει το πίσω μέρος προς τα δεξιά στην μέση μιας δεξιάς στροφής!
Όσο και να προσπάθησα δεν κατάφερα να καταλάβω τι σκεφτόταν ο Big Brother και με σεβασμό στην ρύθμιση που απευθύνεται στον μυθικό μέσο οδηγό δέχτηκα να μειώσω τον ρυθμό και το στυλ οδήγησης γνωρίζοντας (..ελπίζοντας?) ότι εκείνο που ένοιωσα στην στροφή το έχουν ήδη εντοπίσει και κατανοήσει οι άνθρωποι που ρυθμίζουν την δυναμική συμπεριφορά του συστήματος iTAC και ετοιμάζουν ένα update που θα επιτρέψει την αξιοποίηση του πολύ καλού πλαισίου σε πιο γρήγορους ρυθμούς.
Βλέποντας την τάση του πίσω μέρους να ανοίξει την πορεία του και τα διπλά ψαλίδα εμπρός να καρφώνουν την μούρη εκεί που στοχεύεις θα ήθελα μελλοντικά να υπάρξει ένα update “Professional” (..έστω και με έξτρα πληρωμή)που θα επιτρέπει την αποσύνδεση των ηλεκτρονικών και που θα σκλήραινε και την συμπίεση των αμορτισέρ, έτσι ώστε να οδηγείται το αυτοκίνητο από Autoholixσαύρους οι οποίοι αν δεν νοιώσουν το αυτοκίνητο να ξεκολλά δεν μπορούν να πάνε όσο γρήγορα θα ήθελαν-και μπράβο τους δηλαδής!
Αν θέλεις να πας γρήγορα έτσι όπως είναι ρυθμισμένο το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS πρέπει να φρενάρεις νωρίς και να πουλάς την ταχύτητα σου μέσα στην στροφή ώστε από κλειστά στην κορυφή της να πατήσεις το γκάζι νωρίς με την ροπή των ηλεκτροκινητήρων να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.
Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη έστω και με αυτό αν δεν πρόσεχα ότι στους ρυθμούς που οδηγούσα η πλήρως φορτισμένη συστοιχία μέσα σε 45 λεπτά είχε χάσει σχεδόν το μισό της ρεύμα…
Πώς να το κάνουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν οδηγούνται «τάπα» καίνε τις κάλτσες τους!
Τέλος προς επίρρωση του ότι το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS έχει χαμηλό κέντρο βάρους θα ήθελα να πω ότι κόμη και σε διαδοχικές στροφές – και όσο το αυτοκίνητο οδηγείται με ανοιχτές γραμμές-η μεταφορά του μεγάλου βάρους δεν προκαλεί προβλήματα και δεν «μπουρδουκλώνει» τα αμορτισέρ.
Συμπέρασμα
Το αρκτικόλεξο BYD ξεκάθαρα σημαίνει «Bring Your Daddy» γιατί το Seal 3.8s AWD 530 PS «δέρνει» αλύπητα τον ανταγωνισμό (δεν έχω οδηγήσει το Tesla) με τα μόλις €39.990 που κοστίζει και τα 6 χρόνια εγγύησης κάνει κάθε αυτοκίνητο σε αυτό το κόστος να μοιάζει αργό, ανεπαρκώς εξοπλισμένο να εκλιπαρεί γι ολίγη από την πολυτέλεια, τον σχεδιασμό και την τεχνολογία του Seal .
Πρέπει οι παραδοσιακοί κατασκευαστές να συνέλθουν και να δουν ξανά τι έχουν να μας προσφέρουν έτσι ώστε να δεθούμε στο κατάρτι την Ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που αγαπήσαμε και να περάσουμε τις Κινέζικές σειρήνες που μοιάζουν απίστευτα ελκυστικές.
Δεν τους ζητάμε πολλά…απλά την δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μια Ιθάκη γεμάτη από σύγχρονες GTV,Μ3 ή έστω Saxo VTS που θα τιμολογούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να ονειρευόμαστε την απόκτηση τους .
Μέχρι τότε το BYD Seal 3.8s AWD 530 PS Seal παρά την δυσκολία των ηλεκτρονικών του να διαχειριστούν την απολαυστική του δύναμη και το καλό πλαίσιο στις στροφές – χωρίς να μπορείς να το πεις φτηνό, είναι τόσο οικονομικό στην χρήση ,όμορφο, πολυτελές και ξέχειλο από τεχνολογία που για εμένα είναι το πιο Value For Money αυτοκίνητο της αγοράς.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini