Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Ford Puma ST Powershift (1,0 170 PS) Δοκιμή / Test drive

Ford Puma ST Powershift (1,0 170 PS) Δοκιμή / Test drive

To Ford Puma ST Powershift (1,0 170 PS) έχει το πολυπόθητο χαρακτηριστικό σήμα της Ford Performance να στολίζει την μάσκα του, ωστόσο ενώ εμφανισιακά δείχνει ολόιδιο με το PUMA ST που με είχε συνεπάρει πριν ένα χρόνο με τον «παράλογο» χαρακτήρα του (Δοκιμή ΕΔΩ), στην πραγματικότητα αποτελεί μια πιο εκλογικευμένη έκδοση κυρίως σε ότι αφορά τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Το Puma ST Powershift δεν χρησιμοποιεί τον τρικύλινδρο κινητήρα των 1,5 λίτρων και των 200 ίππων με το κοντό χειροκίνητο 6αρι που επιβάλλεται με απόλυτο τρόπο στο πλαίσιο, αλλά μια πιο «έντονα τουρμπισμένη» έκδοση του επίσης τρικύλινδρου 1000αρη ο οποίος με την βοήθεια ενός ήπια υβριδικού συστήματος αποδίδει 170 ίππους και  μεταφέρει την ροπή του στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (7DCT).

Η λογική λέει ότι αφού το πλαίσιο του Puma ST Powershift έχει σχεδόν τα ίδια καλούδια σε ότι αφορά τις αναρτήσεις, το ξεκάθαρο φορολογικό πλεονέκτημα και είναι πιο οικονομικό σε κατανάλωση λόγω του μικρού υβριδικού κινητήρα και προσφέρει την ευκολία της αυτόματης μετάδοσης…θα είναι η πιο σωστή επιλογή.

Άλλωστε η απώλεια μόλις 30 ίππων δεν μοιάζει με μια πρώτη ματιά στα χαρακτηριστικά να ενοχλεί, όμως ρίχνοντας μια ματιά στον τιμοκατάλογο (ΕΔΩ) -που πλέον περιέχει μόνο την μικρή έκδοση του Puma ST, η τιμή που ξεπερνά τα €40Κ περιπλέκει την κατάσταση…

Περίπου τόσο κοστίζει και η μεγάλη έκδοση… Δυνατό χειροκίνητο ή αυτόματο οικολογικό?

Όσοι αγαπούμε τα αυτοκίνητα της Ford Performance γνωρίζουμε ότι δεν χωράει πολύ λογική σε ένα ST ή ένα RS που έχουν συνήθως απόλυτα πλαίσια προσανατολισμένα στην οδηγική απόλαυση.

Ένα πλαίσιο που απαιτεί από τους κινητήρες να αποδείξουν αν είναι αντάξιοι της μακρόχρονής παράδοσης του αγωνιστικού τμήματος της Ford-και έτσι γνωρίζοντας ότι ο τρικύλινδρος των 200 ίππων έπεισε με τα χαρακτηριστικά του το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο μικρός χιλιάρης μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των οπαδών.

Εμφάνιση

Το Ford Puma ST Powershift δεν διαφοροποιείται καθόλου από τo δυνατό ST και ουσιαστικά ελάχιστα από τις υπόλοιπες εκδόσεις του Puma ST Line,  ωστόσο υπάρχουν σημεία που κάνουν ξεκάθαρη την σχιζοφρενική φυσιογνωμία του αυτοκινήτου σε όσους δεν εντυπωσιάστηκαν αμέσως από το χαρακτηριστικό μπλε  χρώμα που διατίθεται αποκλειστικά στο ST.

Διαφορετική από το δικό σας Puma είναι η μάσκα που έχει πιο αραιές γρίλιες επιτρέποντας σε περισσότερο αέρα να ψύχει καλύτερα τις αυξημένες απαιτήσεις του μεγαλύτερου-μικρού κινητήρα της αγοράς.

Το spoiler κάτω από τον εμπρός προφυλακτήρα γράφει Ford Performance και ο ρόλος του είναι να μην επιτρέπει στον αέρα να περνά από το κάτω μέρος του αμαξώματος έτσι ώστε να αυξηθεί –σύμφωνα με την Ford-η αεροδυναμική πίεση κατά περίπου 80% σε σχέση με τα απλά μοντέλα.

Υπάρχει μια διχρωμία με μαύρο γυαλιστερό χρώμα στην οροφή και τους καθρέπτες , τα φτερά είναι ελαφρά πιο τονισμένα έτσι ώστε να χωρέσουν οι πανέμορφοι 19ρηδες τροχοί, ενώ και η ποδιά κάτω από τους μασπιέδες είναι και αυτή πιο τονισμένη.

Οι ζάντες φορούν ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S (225/40 R19) και αφήνουν να φανούν οι κόκκινες δαγκάνες, οι οποίες όμως δεν είναι με αντικριστά έμβολά άλλα με απλές  «γλίστρες».  Περίεργη τσιγκουνιά εδώ-και αν ξέρεις δεν μπορείς να μην την δεις-ειδικά όταν είναι κόκκινες!

Στο πίσω μέρος  ξεχωρίζει η μεγαλύτερη αεροτομή, το σήμα ST και φυσικά η εύηχη διπλή εξάτμιση που με την βοήθεια ενός κλαπέτου στην αριστερή απόληξη παίζει «καλή μουσική» για τα αυτιά των Autoholix.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα το μάτι σίγουρα πέφτει στους μασπιέδες που γράφουν Ford Performance και στα θερμαινόμενα  μπάκετ καθίσματα της Ford Performance με τα λογότυπα ST να υπόσχονται κορυφαία πλευρική στήριξη χωρίς να ενοχλούν την άνεση πιο ψηλών ή εύσωμων οδηγών όπως  συμβαίνει με τα εξτρά Recaro που ενοχλούν με την στενή τους βάση που δεν μπορεί να χωρέσει την έδρα τους … 😎

Το τιμόνι έχει και αυτό φανταστική λαβή, γράφει ST και περιέχει το πλήκτρο επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης «Eco», «Normal», «Sport» και Track, ενώ από πίσω βρίσκονται τα paddles του DCT που θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερα και …μεταλλικότερα!.

Πίσω από των επιλογέα των 7 πυκνά διατεταγμένων σχέσεων, σε μια αρκετά δυσπρόσιτη από πλευρά εργονομίας θέση, υπάρχει ένα πλήκτρο που δίνει στον οδηγό την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών προφίλ οδήγησης.

Πέρα από τα ήδη γνωστά προγράμματα Normal, Eco Sport και Track που θα τα δούμε πιο κάτω , το Ford Puma ST Powershift (1,0 170 PS) έρχεται να προσθέσει  την εκτός δρόμου υπόσταση του σαν SUV με το πρόγραμμα Slippery, που ρυθμίζει το ESC και το Traction Control ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε επιφάνειες μειωμένης τριβής (λάσπη, χιόνι, πάγος).

Στην θέση Στο «Sport» ωστόσο αγριεύει αρκετά η χαρτογράφηση του κινητήρα, του κιβωτίου και της ηλεκτρικής υποβοήθησης του τιμονιού έτσι ώστε να  προσφέρουν περισσότερη πληροφόρηση και έλεγχο στη γρήγορη οδήγηση.

Η επιλογή του προγράμματος Sport γίνεται άμεσα και μέσω του πλήκτρου “S” στο τιμόνι και όταν επιλεγεί η ενεργή βαλβίδα ελέγχου θορύβου στην εξάτμιση ανοίγει και βγάζει έναν συναρπαστικό-και σίγουρα δυνατό- ήχο από την εξάτμιση που όμως δεν φτάνει σε καμία περίπτωση την βραχνάδα και τα σκασίματα που κάνει ο κινητήρας των 200 ίππων .

Κατά τα αλλά το Infotainment και οι οθόνες στο εσωτερικό δεν διαφοροποιούνται από το απλό μοντέλο και το μόνο που ίσως ξεχωρίζει είναι τα νέα γραφικά του ψηφιακού πίνακα οργάνων στις θέσεις Sport και Track.

Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες και τι αποσκευές δεν διαφοροποιούνται από το συνηθισμένο  Ford Puma, ωστόσο επειδή τα μπάκετ καθίσματα έχουν πολύ ογκώδεις πλάτες επηρεάζουν την ορατότητα των πίσω επιβατών προς το μπροστινό παρμπρίζ δημιουργώντας μια πιο «σκοτεινή» αίσθηση .

Ο χώρος αποσκευών είναι φαρδύς και βαθύς με ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα της πόρτας προσφέροντας τον μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης στην κατηγορία του (456 λίτρα). Είναι να είναι μόλις ένα λίτρο μεγαλύτερος από του T-Cross, αλλά οι αγώνες κερδίζονται ακόμη και με έναν πόντο!

Σημείο αναφοράς εδώ είναι το καινοτόμο MegaBox, ένας βαθύς και ευέλικτος αποθηκευτικός χώρος 80 λίτρων κάτω από το ρυθμιζόμενο δάπεδο του χώρου αποσκευών, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να τοποθετηθεί σε τρεις διαφορετικές θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Κινητήρας

Ο 3κύλινδρος EcoBoost συνδυάζεται με ένα ακόμη μεγαλύτερο turbo, έχει συμπίεση 10.0:1 και με έναν αναπρογραμματίσμο της ECU και της διαχείρισης του τούρμπο αποδίδει τώρα 170 ίππους και ροπή που κυμαίνεται από 200 Νm στο φάσμα 1.900-5.750 μέχρι 250 Nm στις 2.500 rpm σε λειτουργία overboost.

Η τεχνολογία EcoBoost Hybrid στηρίζεται σε μία μίζα/γεννήτρια (BISG) που αποδίδει 16 ίππους 11.5 kW και ροπή 50Νm και συνδέεται με τον θερμικό κινητήρα μέσω ιμάντα αντικαθιστώντας τον στάνταρ εναλλάκτη και επιτρέποντας την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt χωρητικότητας 0,38 KWh.

Το σύστημα BISG συνδράμει στην αντιμετώπιση του turbo lag επιτρέποντας στους μηχανικούς της Ford να μειώσουν τη σχέση συμπίεσης του 1.0L EcoBoost και να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο υπερσυμπιεστή έτσι ώστε η απόδοση να ανεβεί από τα 155 στα 170 άλογα.

Έτσι, περιορίζεται η υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag) μέσω της παραπανήσιας ροπής του ηλεκτροκινητήρα που επιτρέπει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης να φτάσει ταχύτερα σε υψηλότερες στροφές και να εκμεταλλευτεί την μεγαλύτερη πίεση στο τούρμπο.

Με την χρήση ενός hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας, εξασφαλίζεται καλύτερη απόδοση όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε περιοχή μερικού φορτίου του, ενώ στα προγράμματα Normal και Eco απενεργοποιεί τον μεσαίο κύλινδρο κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές-και εφόσον λειτουργεί στο εύρος στροφών από τις 1.300 έως τις 4.000 σ.α.λ. και με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 120 χλμ./ώρα.

Η αλλαγή από την τρικυλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο αν έχει πολύ εκπαιδευμένα αυτιά ώστε να ακούσει την διαφορά σε πολύ στενούς και ήσυχους δρόμους.

Στα προγράμματα Sport η απόκριση του κινητήρα αλλάζει δραματικά με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στο πάτημα του γκαζιού προσφέροντας σαν επιπλέον bonus μια ηχητική απόλαυση από την εξάτμιση.

Ο μικρός αλλα δυνατός κινητήρας αρέσκεται να γυρνά μεταξύ 3,500 -5,700 σαλ,  ενώ το σύστημα BISG με την ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) 11.5 kW γίνεται ευχάριστα αντιληπτό στην οδήγηση με χαμηλές στροφές, όπου εμφανώς υποβοηθά τον κινητήρα να επιταχύνει γραμμικά δίνοντας «ψυχή» στις επιταχύνσεις με τον κινητήρα να βρίσκεται στις χαμηλές στροφές.

Ωστόσο θα βρείτε ότι είναι ίσως ενοχλητικό όταν αφήνετε το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού, καθώς το «ηλεκτρικό φρένο» που προσφέρει κατά την διαδικασία ανάκτησης της ενεργείας είναι έντονο και θέλει συνήθεια στην γρήγορη οδήγηση επηρεάζοντας την ροή στις στροφές.

Το 7τάχυτο αυτόματο διπλoσύμλεκτο κιβώτιο Powershift έχει και αυτό δεχτεί αναπρογραμματισμό ώστε να γίνει πιο άμεσο στις αλλαγές στην αρχή μου φάνηκε κάπως απότομο στην εκκίνηση με τα προγράμματα Normal και Sport αλλά βρήκα ότι επιλέγοντας μέσα στην πόλη το πρόγραμμα ECO η λειτουργία γίνεται πολύ πιο ομαλή.

Από πλευράς κατανάλωσης είδα περίπου 7.5 λίτρα στο πρόγραμμα ECO και 8.5 με το Sport-και ενώ σήμερα η τιμή αυτή να μην εντυπωσιάζει σε σχέση με άλλα «χιλιάρια» ή ακόμη και με το Puma των 155 που καίει ένα λίτρο λιγότερο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι μιλάμε για ένα ST 170 ίππων που σε τσιγκλάει να το πατήσεις με κάθε ευκαιρία…

Οι επιταχύνσεις 0-100 που μέτρησα με την εφαρμογή στο κινητό μου για το βάρους 1,4 τόνων B-SUV ήταν σταθερά κάτω από 7,7 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα σύμφωνα με φήμες φτάνει σχετικά εύκολα τα 215 + χλμ/ω.

Για να έχετε μια εικόνα για την διαφορά στις επιδόσεις με την χειροκίνητη έκδοση των 200 ίππων,-που είναι 110 κιλά ελαφρύτερη λόγω της απουσίας του συστήματος mild hybrid και του DCT 7 σασμάν, σημειώστε το ισχυρότερο Puma ST χρειάζεται μόλις 6,7” για το 0-100, ενώ η υποκειμενική αίσθηση ροπής που έχει ο οδηγός ενισχύει περαιτέρω την υπεροχή του μεγάλου Puma ST200.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά με ενισχυμένη αντιστρεπτική  και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ο οποίος  όμως έχει κατά 50% μεγαλύτερη ακαμψία από εκείνον του απλού Puma 155.

Τα αμορτισέρ είναι της Hitachi διαθέτουν μεταβλητή απόσβεση, με τα μπροστινά να έχουν διπλό σωλήνα και είναι έκκεντρα τοποθετημένα ώστε στην θεωρία να αποσβένουν σωστά τις ανωμαλίες των δρόμων και τις πλευρικές δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη σπορ οδήγηση στις στροφές.

Στην πράξη τα αμορτισέρ έχουν μικρότερη διαδρομή από το απλό Puma χαμηλώνοντας το αμάξωμα στα 4,7 εκ. και έχουν πολύ έντονη απόσβεση επαναφοράς προκειμένου να αντισταθμίσουν τα πανίσχυρα ελατήρια, ωστόσο το αυξημένο κατά 110 κιλά βάρος σε σχέση με το ST200 είχε θετική επίπτωση σε ότι αφορά την άνεση που στο ST170 εμφανίζεται βελτιωμένη…και δεν ενοχλεί με απότομες αντιδράσεις στην καθημερινότητα.

Όλα τα τμήματα και οι βραχίονες των ψαλιδιών έχουν πιο ισχυρά silentblocks, ενώ και ο ενισχυμένος πίσω άξονας διαθέτει και μια επιπλέον εσωτερική ράβδο στρέψης για να εξοντώσει κάθε τάση κλίσης μέσα στις στροφές.

Σε ότι  αφορά τα φρένα το Puma ST170 έχει πολύ πιο ισχυρή τρόμπα από τα απλά μοντέλα και διαθέτει αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 325 mm εμπρός, και απλούς 271 mm πίσω.

Όπως είπαμε οι δαγκάνες είναι μεν βαμμένες κόκκινες, όμως δεν διαθέτουν αντικριστά έμβολα με αποτέλεσμα στην εξοντωτικά σκληρή χρήση να χάνουν την αρχική τους δύναμη.

Το τιμόνι είναι ένα ποίημα που θα μπορούσε να έχει γράψει ο Ελύτης και μοιάζει σαν να τοποθετεί τα χέρια του οδηγού να ακουμπούν με τις παλάμες απευθείας πάνω στην άσφαλτο!

Στην Πόλη…

Μέσα στην πόλη η σκληρή ανάρτηση του Ford Puma ST Powershift (1,0 170 PS) κουράζει με πολλούς τρόπους τους επιβάτες του…αφού ουσιαστικά είναι η ίδια με εκείνη που έχει το δυνατότερο ST200 που όμως γίνεται λίγο πιο βιώσιμή λόγω του αυξημένου βάρους από τα υβριδικά συστήματα.

Μην έχετε αυταπάτες… το Ford Puma ST170 μοιάζει με SUV, όμως είναι φτιαγμένο για να κινείται γρήγορα και έτσι ακόμη και στην πιο άνετη ρύθμιση είναι αρκετά σκληρό, απόλυτο και απότομο στην διαχείριση των «αστικών τάφρων», οπότε καλό θα ήταν να προετοιμασθείτε ψυχολογικά και σωματικά για δύσκολες στιγμές μέσα στην πόλη.

Οδηγώντας στo Δ.Λ.Δ  αρκετές φορές ράγισε η καρδιά μου όταν οι πανάκριβοι τροχοί κοπανούσαν σε ανωμαλίες που αρχικά δεν μου γέμιζαν το μάτι, αλλά που η ανάρτηση του Ford Puma ST τις ανακάλυπτε με ευκολία.

Η ανάρτηση εκτός από σκληρή, προκειμένου να μηδενίσει στις κλίσεις του ψηλού αμαξώματος έχει και μηδενική ενδοτικότητα και έτσι όταν, ας πούμε, μπαίνετε υπό γωνία στην ράμπα του γκαράζ σας  ο πίσω τροχός σηκώνεται στον αέρα με απίστευτή ευκολία αφήνοντας το  Ford Puma ST να τραμπαλίζεται στους τρεις τροχούς!

Φυσικά η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Ford και έτσι στο εσωτερικό δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός από τα πλαστικά ή τις πόρτες, ωστόσο η κάτω κονσόλα δεν είναι όσο στιβαρή θα ήθελα.

Ο κινητήρας είναι αρκετά θορυβώδης –εκτός από το πρόγραμμα Eco , ενώ στην καθημερινή χρήση  το τιμόνι είναι βαρύ και τα φρένα απότομα στο δάγκωμα τους.

Αντίθετα με την βοήθεια του αυτόματου κιβωτίου η οδήγηση γίνεται πολύ πιο εύκολη ενώ εάν βρίσκεστε σε οικολογική διάθεση θα αφήνετε όσο μπορείτε το υβριδικό σύστημα  να φρενάρει για να φορτίζεται η μπαταρία.

Μετά από λίγο μαθαίνεις την λειτουργία  mHEV και αρχίζεις να κινείσαι πολύ σβέλτα καταναλώνοντας με προσοχή περίπου 6,5 λίτρα μέσα στην πόλη με το πρόγραμμα ECO.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας mHEV του Ford Puma ST170 σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ότι μπορεί να κινείται οικονομικά μέσα στην πόλη χωρίς προσπάθεια από τον οδηγό.

Είναι μια απλή, σχετικά ελαφριά και φθηνή τεχνολογία που λειτουργεί άψογα στο περιβάλλον για το οποίο σχεδιάστηκε ενώ βοηθά και στις εκκινήσεις με τα άλλα προγράμματα.

Κατά τα άλλα η πρακτικότητα σε χώρους και ορατότητα που διαθέτει ένα απλό Puma χαρακτηρίζουν και το ST170 που διαθέτει τις ιδανικές διαστάσεις για να κινείται και να παρκάρει με ευκολία στην πόλη.

Η κατανάλωση με προσοχή μπορεί να φτάσει στο αστικό περιβάλλον και στα 6,5 λίτρα εάν μπορέσετε να αντισταθείτε στις σειρήνες της ιπποδύναμης και του ήχου που παράγει ο κινητήρας, αλλιώς αν δεν είστε εγκρατής θα χρειαστείτε πάνω από 8,5 λίτρα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Εδώ το Ford Puma ST170  παραμένει σκληρό και θορυβώδες τόσο από την εξάτμιση όσο και κυρίως από τον θόρυβο που παράγουν τα ελαστικά κατά την κύλιση, ωστόσο το 7τάχυτο κιβώτιο χαμηλώνει αρκετά τον θόρυβο στο ταξίδι.

Όπως και στην πόλη έτσι και στον αυτοκινητόδρομο ο ειδικός σπορ χαρακτήρας του αυτοκινήτου κάνει τον οδηγό να αναζητά το πολιτισμένο περιβάλλον των πιο απλών εκδόσεων του Puma που χαρίζουν ησυχία και άνεση στο ταξίδι.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 12 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Το Ford Puma ST Powershift έχει φτιαχτεί για να στρίβει από ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στην σπορ οδήγηση!

Στις στροφές ακόμη και σε μέτριο δεν συμπεριφέρεται απλά με ασφάλεια, αλλά καταφέρνει να χαρίζει και μια απρόσμενη ευχαρίστηση στον οδηγό που σπανίζει στην κατηγορία των SUV/CUV-τολμώ να πω οποιαδήποτε κατηγορίας.

Κοιτώντας τα άμεσα ανταγωνιστικά SUV σε ότι αφορά τον κυβισμό ή το κόστος κτήσης δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει ο ανταγωνισμός για να φτάσει να το Puma ST170 και νομίζω ότι εδώ η Ford δεν άφησε κανένα περιθώριο στους άλλους…

Πρωταγωνιστής είναι το πλαίσιο και το απίστευτα ακριβές τιμόνι που κάνουν τον αντικειμενικά δυνατό κινητήρα να φαίνεται οριακά δυνατός για να το φτάσει στα όρια του.

Παρά την ικανότητα του αυτοκινήτου να κινείται αντικειμενικά γρήγορα μέσα στην στροφή ο συνδυασμός ανάρτησης και ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού κάνουν θαύματα και κάνουν τον κινητήρα να φαίνεται λίγος .

Οδηγώντας στην αγαπημένη μου διαδρομή επέλεξα αρχικά το πρόγραμμα Sport με απενεργοποιημένο το ESP- το οποίο όμως όπως διαπίστωσα, ενώ αρχικά επιτρέπει ένα ελαφρύ σπινάρισμα των τροχών μετά από λίγο και με απόλυτα διακριτικό τρόπο επεμβαίνει ισορροπώντας την υποστροφή.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με το πίσω μέρος του ST που όταν το επιλέξει ο οδηγός απελευθερώνεται πλήρως από το βάσανο των ηλεκτρονικών και γυρίζει είτε με το βάρος όταν αφήνουμε το γκάζι, είτε με το τα φρένα βοηθώντας  στην τοποθέτηση του αυτοκινήτου ακριβώς εκεί που θέλει ο οδηγός.

Η ακαμψία και η έλλειψη κλίσεων  σε συνδυασμό με τον αγωνιστικό θόρυβο κάνουν το περίεργο αυτό SUV να σου χαρίζει χαμόγελα χαράς και απορίας μαζί, αφού είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι οδηγείς ένα SUV με κινητήρα 1.000 κ.εκ. .

Οι ανωμαλίες του δρόμου στο φρενάρισμα θα αναστατώσουν τον πίσω άξονα, αλλά και αυτό γιατρεύεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου από τον κινητήρα που περνά την δύναμη του στον δρόμο με αποτελεσματικότητα.

Αν δεν σας εκφράζει αυτού του είδους η οδήγηση μπορείτε να επιλέξετε το πρόγραμμα Sport χωρίς να απενεργοποιήσετε το ESP και με την βοήθεια των ηλεκτρονικών να μπορέσετε οδηγήσετε απίστευτά γρήγορα και με ασφάλεια έχοντας μέσα στα αυτιά σας τον δυνατό  ήχο που παράγει ο τρικύλινδρος κινητήρας από την εξάτμιση της Ford Performance.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρω ότι επιλέγοντας το SPORT πρόγραμμά η εξάτμιση εκπέμπει έναν αρκούντως δυνατό αλήτικο θόρυβο που σου ανεβάζει την διάθεση, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την ομορφιά του ST200 που είναι πιο μπάσος αλλά κάνει και πολλά σκασίματα.

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει την τάση να αλλάζει τις ταχύτητες πιο νωρίς από ότι χρειάζεται καθώς είναι το ίδιο με εκείνο των μικρότερων εκδόσεων και μοιάζει σαν μεγαλύτερη ροπή να το ξεγελά και να το κάνει να αλλάζει νωρίς-και κάπως απότομα.

Η λύση του προβλήματος είναι η επιλογή της χειροκίνητης λειτουργίας που μάλιστα κρατά και τις σχέσεις μέχρι τον κόφτη, όμως και εκεί η δυσαρέσκεια του κινητήρα να στροφάρει πολύ ψηλά απαιτεί από τον οδηγό συνήθεια και εγρήγορση έτσι ώστε να μην φτάσει προς το όριο των στροφών όπου ο κινητήρας δεν δείχνει τον καλύτερο εαυτό του.

Το πληροφοριακό τιμόνι και η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου βοηθούν στον έλεγχο του ακριβέστατου μπροστινού που με την βοήθεια του ελεγχόμενου διαφορικού και των ηλεκτρονικών τραβά το αυτοκίνητο με δύναμη και αποτελεσματικότητα στην έξοδο της στροφής .

Τελικά η αίσθηση στο τιμόνι είναι μοναδική προσφέροντας ακρίβεια και αίσθηση που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο SUV που να κινείται σε αυτόν τον πλανήτη.

Τα φρένα είναι πανίσχυρα, με ισχυρό αρχικό δάγκωμα όμως εάν το αυτοκίνητο πιεστεί για ώρα σε μια διαδρομή χάνουν αρκετή από την αντοχή τους.

Συμπέρασμα

Η Ford Performance με το Puma ST Powershift (1,0 170 PS) παρουσίασε μια πιο προσιτή και άνετη έκδοση του Puma ST200, η οποία όμως διχάζει με τα συναισθήματα που προκαλεί.

Από την μια πλευρά θα ήταν άδικο να πω ότι ο κινητήρας δεν είναι δυνατός (…παρότι το οδήγησα αμέσως μετά από μια σειρά πανίσχυρων ηλεκτρικών αυτοκινήτων), ωστόσο δεν έχει τον τσαμπουκά και τον πειστικό χαρακτήρα του κινητήρα του Puma ST200 που είναι φτιαγμένος για να ανταγωνίζεται το εξαιρετικά ρυθμισμένο για σπορ οδήγηση πλαίσιο του.

Αντίθετα πάνω σε αυτό το σχεδόν τέλειο πλαίσιο ο κινητήρας του ST 170  θυμίζει μια λίγο πιο δυνατή έκδοση του Puma με τους 155 ίππους -και παρά τον ενδιαφέροντα θόρυβο που παράγει αδυνατεί να συγκριθεί με το ST200 που κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια ενός οδηγόσαυρου-και τον κάνει «νυν και αεί» να αναζητά και να υπομένει ένα άβολο σεταρισμα των αναρτήσεων στην καθημερινότητα προκειμένου να το απολαύσει κάποιες στιγμές στην αγαπημένη του διαδρομή..

Το Ford Puma ST Powershift (1,0 170 PS) είναι απολαυστικό στις στροφές όμως ο χαρακτήρας του μικρού τρικύλινδρου είναι «λίγος» καθώς σου επιτρέπει να σκεφτείς  ότι με €10Κ λιγότερα μπορείς να έχεις το εξαιρετικό Puma 155 DCT που είναι σχεδόν το ίδιο δυνατό -και που η ανάρτηση του είναι ανάλογων δυνατοτήτων με τον κινητήρα  του.

Τόσο το ST170 Powershift όσο και το ST200 είναι δύο ειδικά αυτοκίνητα όμως μόνο ένα από τα δύο είναι φτιαγμένο για να δικαιολογεί τους συμβιβασμούς στην συνύπαρξη και τη δικαιολογημένα ακριβή τιμή κτήσης.

Μου άρεσε ο ήχος και λάτρεψα το στήσιμο, όμως δεν κατάλαβα γιατί κάποιος θα δώσει €41,000 για να αγοράσει ένα Ford Puma ST170 και δεν θα προτιμήσει το φτηνότερο και πολύ πιο άνετο στον δρόμο Puma 155 DCT.

Τέλος αν σκεφτείς  το πόσο καλό είναι ένα απλό Ford Puma 1.0 Ecoboost 125 με σχεδόν τα μισά χρήματα, βεβαιώνεσαι ότι αυτό το ειδικό αυτοκίνητο δύσκολα θα σταθεί μέσα στην «εξορθολογησμένη εικονική  πραγματικότητα» που έχουμε μάθει να ζούμε…

Το Puma ST200 σε κάνει να θέλεις να επαναστατήσεις και να ελευθερωθείς από το Matrix, ενώ το ST170 μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις…όμως στο τέλος μάλλον θα επιλέξεις το μπλε χάπι από τον Ορφέα- και θα συνεχίσεις να αναπνέεις υβριδικοηλεκτρικά.

Το καλό είναι ότι το πλέον γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι το Puma ST200 είναι ένα «κόκκινο χάπι», άξιο για να το ονειρεύεσαι- και ότι το προσιτό Puma 155 DCT είναι ένα μπλε χάπι που είναι τόσο πειστικό που αφήνει ελάχιστο χώρο για το ST170..

Σίγουρα πάντως είναι θαυμάσιο που σε μια εποχή που οι οδηγοί αδιαφορούν για την «χαρά της οδήγησης» η Ford να επιτρέπει στους μηχανικούς της να επιμένουν σε υπέροχα πραγματικά αυτοκίνητα-και για αυτό οι Autoholix την ευχαριστούμε!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη φαμπιάτου

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο