Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςVolkswagen Taigo 1.0 TSI 116PS DSG Δοκιμή / Test drive

Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116PS DSG Δοκιμή / Test drive

Το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG θα ήταν ίσως το μοναδικό B SUV που θα έπρεπε να κατασκευάζει η Volkswagen εάν αυτή η κατηγορία δεν ήταν η πιο δημοφιλής μεταξύ των ευρωπαίων οδηγών.

Έχοντας ήδη δύο μοντέλα σε αυτή την κατηγορία, το T-Roc που βασίζεται στην MQB A1 και το T-Cross που βασίζεται στην MQB A0 του Polo , θα έλεγε κανείς ότι είχε ήδη καλύψει κάθε «γωνιά» της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Όμως όπως πολύ σωστά διέκρινε το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας η νέα τάση των B-CUV που έφεραν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αντιπροσωπεύεται στο T-Roc που βασιζόμενο στην MQB A1 είναι πιο ψηλό και SUVδικό, αλλά ούτε και από το T-Cross, που είναι μεν χαμηλότερο… αλλά δεν είναι coupe!

Έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί μια Coupe έκδοση του T-Cross που να είναι και CUV αλλά και αρκετά συμπαγές σε διαστάσεις, έτσι ώστε να μοιάζει με ένα υπερυψωμένο Polo και να αντικαταστήσει για όσους σε λίγα χρόνια θα αναζητήσουν το πάλαι ποτέ μπέστ σέλερ σουπερμίνι του ομίλου που θα έχει καταργηθεί λόγω…μόδας και ηλεκτροκίνησης.

Με διαστάσεις 4.266 x 1.757 x 1.1515 mm το Volkswagen Taigo είναι 12 εκ. μεγαλύτερο σε μήκος από το T-Cross  ισοφαρίζοντας σε μεταξόνιο (2,55μ) και το Skoda kamiq, και το Audi Q2 το οποίο μάλιστα εύκολα βλέπουμε ότι μοιάζει αρκετά και στον εξωτερικό σχεδιασμό… Το αίμα νερό δεν γίνεται!

Η επιλογή της VW να παρουσιάσει τρεις σχεδόν αλληλεπικαλυπτόμενες λύσεις στο ίδιο Segment προέκυψε και από την ανάγκη του γκρουπ να αντιμετωπίσει τις πολλές και διαφορετικές προτάσεις του ανταγωνισμού που κάποιες έχουν μια πιο σπορτίφ εμφάνιση όπως το Ford Puma, το Nissan Juke και το Peugeot 2008.

Το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG που μέχρι τώρα έδειχνε σαν μια υπερβολική προσθήκη στην γκάμα τώρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον όμιλο και έτσι έχει δεχθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο σε ότι αφορά τον εξωτερικό του σχεδιασμό αλλά και σε ότι αφορά τους τομείς που τα άλλα δύο B SUV υπέφεραν-δηλαδή στην ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό!

Θέλω να πω δηλαδή ότι θα μπορούσε να είναι και το νέο Audi Q2, αλλά είναι Volkswagen και έτσι η τιμή που ξεκινά από τα €23Κ και φτάνει στο επίπεδο εξοπλισμού More του αυτοκίνητου της δοκιμής  με το αυτόματο κιβώτιο τα €27.700 μοιάζουν να δικαιολογούν το πακέτο στις παράλογες μέρες γενικών αυξήσεων που ζούμε.

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Με την πρώτη ματιά που ρίχνεις στο Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG διαπιστώνεις πολλές ομοιότητες με το νέο Polo –και αυτό όπως είπαμε δεν είναι τυχαίο.

Στο μπροστινό μέρος κυριαρχεί η μεγάλη φαρδιά μάσκα με το σήμα της VW, στην οποία ενσωματώνονται τα μεγάλα φωτιστικά σώματα.

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες σε νίκελ που διατρέχουν την μάσκα και ένα βαμμένο πλαστικό στο χρώμα του αλουμινίου στο κάτω μέρος της μάσκας που μοιάζει να κάνει έναν αντικατοπτρισμό του επάνω μισού μέρους μειώνοντας οπτικά με αυτόν τον τρόπο τον όγκο του Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG.

Το προφίλ είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό τμήμα αυτού του B-SUV με την Coupe γραμμή της κολώνας C να ενισχύεται από τον μαύρο χρωματισμό της που την κάνει να φαίνεται μικρότερη σε όγκο.

Οι αναλογίες είναι ακριβώς αυτές που χρειάζονται και συνδυάζονται με τα 16 εκ. της απόστασης από το έδαφος και τις αλουμινένιες ζάντες των 17’’(205/55R17) που γεμίζουν οπτικά τους θόλους.

Το πίσω μέρος του Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG είναι εξίσου εντυπωσιακό με τα φωτιστικά σώματα να ενώνονται μεταξύ τους με μια μπάρα LED που ανάβει μαζί με τα φρένα και τον προφυλακτήρα να διατηρεί το σχεδιαστικό μοτίβο της μπροστινής μάσκας.

Αν δεν υπήρχε το Ford Puma που προσωπικά μου φαίνεται πιο νεανικό νομίζω ότι το βραβείο εμφάνισης της κατηγορίας θα πήγαινε στο Taigo που καταφέρνει να συνδυάσει τον SUV χαρακτήρα με τον δυναμισμό των σπορ κουπέ αμαξωμάτων ενώ ταυτόχρονα μοιάζει και με ηλεκτρικό…

H VW για το 2024 έχει ανεβάσει την απόδοση του μικρού της κινητήρα των χιλίων κυβικών κατά 6 ίππους-φτάνοντας τώρα τους 116-και έχει βελτιώσει την ρύθμιση της ανάρτηση του Taigo κάνοντας την να διαχειρίζεται πολύ καλύτερα τις όποιες αναπηδήσεις είχε ο πίσω άξονας-και μάλιστα αυτά τα έκανε χωρίς να αυξήσει τις τιμές!

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Ο μοντέρνος και πρακτικός σχεδιασμός του ταμπλό στο Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG ενισχύεται από τα ποιοτικά και αφράτα πλαστικά που ικανοποιούν και την όραση αλλά και -επιτέλους- την αφή!

Τα πάντα δείχνουν ακριβά-και είναι!

Τα πάντα-Όλα… δηλαδής?

Φοβάμαι πως όχι… αφού παραμένει ανεξήγητος ο λόγος που στα υλικά της καμπίνας συχνά οι κατασκευαστές τα καταφέρνουν τόσο καλά στα δύσκολα τμήματα και καταφέρνουν στο τέλος να τα χαλάσουν στα εύκολα…

Τα σκληρά πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό έχουν τηλεμεταφερθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά τα πλαστικά στην κονσόλα και στις πίσω ιδιαίτερα πόρτες μου δίνουν μια εύκολη πάσα για να γκρινιάξω! Λέτε να το κάνουν επίτηδες γνωρίζοντας ότι σε κάθε τεστ που γίνεται ο δοκιμαστής θα πρέπει να βρει κάτι για να γκρινιάξει?

Ο οδηγοκεντρικός προσανατολισμός του ταμπλό πέρα από την πιο σπορ αίσθηση έχει και ένα σοβαρό εργονομικό ρόλο καθώς επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται πιο εύκολα την κεντρική οθόνη αφής που έχει εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης.

Βλέποντας τον ψηφιακό πίνακα οργάνων πίσω από το τιμόνι σε συνδυασμό με την ψηφιακή οθόνη και τους χρωματικούς συνδυασμούς, το εσωτερικό του Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG είναι πιο πολύ βελτιωμένη έκδοση του Polo που είχα οδηγήσει πριν λίγο καιρό.

Ο πίνακας οργάνων είναι υπερπλήρης, παραμετροποιήσιμος, ευδιάκριτος, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην κεντρική οθόνη-και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού του Volkswagen Taigo.

Εκτός από τα απολύτως κατανοητά και λογικά μενού, η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων έχει και δυο κουμπιά δεξιά και αριστερά-το ένα για τον ήχο και το άλλο για το ψάξιμο των σταθμών. Έτσι ακόμη και οι λιγότερο «tech savvy» χειριστές να μπορούν επιτέλους να χειριστούν τις βασικές λειτουργίες.

Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται από μια ξεχωριστή κονσόλα, είναι πρακτικό και αποδοτικότατο στη λειτουργία του, ενώ και μπροστά από τον συνοδηγό η ποιότητα των υλικών δείχνει σεβασμό στα χρήματα που πληρώθηκαν για την απόκτηση του αυτοκινήτου.

Άνεση / Χώροι

Στο εσωτερικό του Volkswagen Taigo από την πρώτη κιόλας ματιά όλα μοιάζουν τακτοποιημένα χαρίζοντας αρκετό χώρο τόσο για τους εμπρός όσο και τους πίσω επιβάτες, παρέχοντας τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους-καθώς και τέσσερις θύρες USB-C (δύο εμπρός και δύο στην πίσω μίνι κονσόλα).

Η θέση οδήγησης έχει αρκετές επιλογές ρύθμισης και ο οδηγός μπορεί να καθίσει σχεδόν 10 εκατοστά ψηλότερα από εκείνον του Polo, απολαμβάνοντας την αφ’ υψηλού επιθεώρηση των «πληβείων» που δεν οδηγούν SUV και φυσικά την καλή ορατότητα μέσα στην πόλη και στο παρκάρισμα.

Το μόνο που μοιάζει να ενοχλεί την ορατότητα είναι το αστεία μικρό μέγεθος του πίσω καθαριστήρα που όταν βρέχει καθαρίζει ένα πολύ μικρό μέρος του πίσω παραθύρου. Σαφώς και μετράει το μέγεθος… του καθαριστήρα όταν βρέχει! 😉

Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των επιβατών, ενώ αντίθετα μοιάζει να ωφελεί τον χώρο για τα γόνατα που μου φάνηκε σημαντικά μεγαλύτερος από εκείνον του Polo, ή του KIA Stonic για παράδειγμα.

Τα νέα καθίσματα διαθέτουν Isofix και στην θέση του συνοδηγού, είναι εντυπωσιακά άνετα και δεν με κούρασαν καθόλου στην μέση μου, παρότι που δεν μου παρείχαν την πλευρική στήριξη που θα ήθελα λόγω του Small/Slim μεγέθους μου.

Εκτός από την πιο άνετη είσοδο, οι επιβάτες απολαμβάνουν μια σημαντική αύξηση των χώρων, ειδικά για τα πόδια και στις δύο σειρές καθισμάτων. Έτσι τέσσερις ενήλικες, ή μια πενταμελής οικογένεια με παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιαίτερη άνεση.

Όσον αφορά τον χώρο αποσκευών αυτό βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας και η χωρητικότητα του κυμαίνεται από τα 440 λίτρα με τα καθίσματα στις κανονικές τους θέσεις και φτάνει τα 1.289 εάν ρίξετε τα πίσω καθίσματα – έχοντας μάλιστα στάνταρ ρεζέρβα κάτω από το πάτωμα.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG θα βρούμε το νέο αλουμινένιο τρικύλινδρο TSI των χιλίων κυβικών της οικογένειας EA211 με αναβαθμισμένη απόδοση στους 116 ίππους και 21 kgm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm.

Έχοντας τσουρουφλιστεί η VAG από τα προβλήματα αξιοπιστίας της πρώτης γενιάς των TSi ενσωμάτωσε την πολλαπλή εξαγωγής στον μπλοκ χαμηλώνοντας έτσι την θερμοκρασία των καυσαερίων που φτάνουν στην τουρμπίνα βοηθώντας ταυτόχρονα τον κινητήρα να ζεσταθεί πιο γρήγορα στην πρωινή εκκίνηση.

H λειτουργία του τρικύλινδρου συνόλου στο Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG είναι ραφιναρισμένη και τραβάει από χαμηλά, με πολύ καλή ευστροφία και γραμμικό τράβηγμα μέχρι τον κόφτη των 6.500 σαλ. Ωστόσο λόγω της έλλειψης αντικραδασμικού άξονα η λειτουργία του στις χαμηλές στροφές μπορεί να γίνει κάπως τραχιά.

Από τον κινητήρα η ροπή μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG που συνδυάζεται άψογα με τον κινητήρα αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του.

Η λειτουργία του DSG στο 98% των περιπτώσεων με εντυπωσίασε καθώς οι αλλαγές προς τα επάνω γίνονται δύο φορές πιο γρήγορα από ότι θα μπορούσα να τις κάνω εγώ, ενώ η εκκίνηση και το πέρασμα στην επόμενη ή την προηγούμενη σχέση είναι προοδευτικό και πολιτισμένο.

Κατά τα άλλα οι 7 σχέσεις εγγυούνται την λειτουργία του κινητήρα στην βέλτιστη περιοχή στροφών και έτσι το σύνολο κινητήρα κιβώτιου παρουσιάζεται ζωντανό και κυρίως οικονομικό.

Θα έλεγα ότι ένα μέρος των εξαιρετικά καλών επιδόσεων του Volkswagen Taigo 1.0 στον τομέα της οικονομίας –ειδικά στην πόλη-οφείλονται κατά κύριο λόγο στο DSG.

Φυσικά η χρήση του χειροκίνητου Mode σας δίνει την δυνατότητα της αλλαγής των ταχυτήτων από τα χειριστήρια πίσω από το τιμόνι, ενώ πλησιάζοντας σε μια φουρκέτα μπορείτε να κατεβάσετε μέχρι και τρείς σχέσεις ταυτόχρονα βοηθώντας το αυτοκίνητο στο φρενάρισμα.

Ο κινητήρας είναι οικονομικότατος καταναλώνοντας περίπου 6.5 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 10λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα του, ενώ δίνει και πολύ καλές επιδόσεις  0-100 km/h, σε 10,2 sec -και τελική ταχύτητα σύμφωνα με σκοτεινές πηγές που ξεπερνά τα 200 km/h στο ψηφιακό κοντέρ.

Αν είστε συνετοί στην οδήγηση η κατανάλωση βενζίνης βρίσκεται κοντά ή και χαμηλότερα ακόμη και από εκείνη που επιτυγχάνουν αντίστοιχης απόδοσης και κυβισμού πετρελαιοκινητήρες- κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Γερμανοί έχουν βαλθεί να εξαφανίσουν τα πετρέλαια-τουλάχιστον στους μικρούς κυβισμούς.

Ανάρτηση/Φρένα/Τιμόνι

Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάτι καινούριο να δούμε και έτσι το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG εξοπλίζεται με γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω.

Η ανάρτηση μοιάζει να βρίσκεται σε ισορροπία μεταξύ άνεσης και ελέγχου του αμαξώματος σε ότι αφορά την συμπιέση των αμορτισέρ, όμως χάρη στην αργή απόσβεση επαναφοράς και τις σκληρές αντιστρεπτικές δεν κοπανά πουθενά, ενώ ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας είναι πλέον τόσο καλά στηριγμένος που δύσκολα  θπαρουσιάσει αναπηδήσεις.

Τα φρένα περιλαμβάνουν δίσκους σε όλους τους τροχούς και είναι δυνατά με δυνατό αρχικό δάγκωμα, παραμένοντας ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Το τιμόνι έχει υπερβολική υποβοήθηση για τα γούστα μου, είναι «αργό» σε κλιμάκωση και θέλει λίγη συνήθεια για να το εμπιστευτείς.

Στην Πόλη

Το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG, είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Το τιμόνι είναι άνετο και κοφτερό, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων αλλάζει τις ταχύτητες από χαμηλά, κρατώντας τον θόρυβο σε χαμηλά επίπεδα- και αποσυμπλέκει αμέσως το κιβώτιο ταχυτήτων στις κατωφέρειες και στις ευθείες για επιπρόσθετη οικονομία.

Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει και οι μικρές του διαστάσεις του B SUV της VW θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά – παιχνιδάκι.

Το μυστικό βρίσκεται στην άψογη ορατότητα προς τα μπροστά και κυρίως στο ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι διαστάσεις και το σχήμα του αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου.

Στο παρκάρισμα «γνώριζα» πόση απόσταση είχα από τα αυτοκίνητα εμπρός και πίσω, λες και το B SUV της VW αποτελούσε μια προέκταση του σώματος μου.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG περνά απαρατήρητο μέσα στην κίνηση και έτσι δεν ενεργοποιεί την αντανακλαστική επιθετικότητα που συνήθως έχουν οι περισσότεροι άρρενες οδηγοί απέναντι στις γυναίκες που οδηγούν SUV’s.

Με το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 110 PS DSG υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σας παραχωρήσουν την προτεραιότητα σε μια διασταύρωση- ακόμη και αν είστε γυναίκα- και να μην σας «παροτρύνουν» να πάτε «να πλύνετε τα πιάτα»…

Η ηχομόνωση κλείνει την φασαρία της πόλης έξω από το αυτοκίνητο αφήνοντας τους επιβάτες να απολαύσουν την καλοφτιαγμένη καμπίνα.

Τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά-και  αποτελούν έναν αξιόπιστο σύμμαχό στην ασφάλεια του οδηγού όχι μόνο στις στροφές- αλλά κυρίως μέσα στην πόλη καθώς όλα τα Volkswagen Taigo εξοπλίζονται με το σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης κινδύνου το οποίο μάλιστα αντιδρά αναγνωρίζοντας και πεζούς.

Τέλος, αυτό που ξεχωρίζει το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG από τον ανταγωνισμό είναι ότι χάρη στο άριστο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μετά από λίγο-καθώς τα πάντα γίνονται όπως πρέπει, ξεχνάς ότι οδηγάς μέσα στην πόλη και χαλαρώνεις μέσα σε ένα εσωτερικό που η εργονομία του σε κάνει να νοιώθεις ότι το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για εσένα-και γύρω από εσένα!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG βρίσκεται εκεί που θα ήθελε να κυκλοφορεί πάντα, αφού χάρη στο σχετικά αεροδυναμικό σχεδιασμό του αμαξώματος και την καλή ηχομόνωση ταξιδεύει άνετα, δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει ικανοποιητικά αποθέματα ιπποδύναμης να προσπεράσει ή να πάει πιο γρήγορα αν τολμάτε να τα βάλετε με τις κάμερες ελέγχου ταχύτητας της τροχαίας.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και του αέρα -αλλά και ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών.

Με ταχύτητα περίπου 140km/h το Volkswagen Taigo έκανε ένα άνετο ταξίδι, ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους και από θόρυβο-και το μόνο που θα ενοχλήσει είναι από τους αεροδυναμικούς θορύβους που ξεκινούν μετά τα 150 χλμ. από τις μπροστινές κολώνες και τις σχάρες.

Ταξιδεύει με θαρραλέους οδηγούς  με 160χλμ/ω με το τρικύλινδρο μοτεράκι να γουργουρίζει με 7η στις 3,500 σαλ χωρίς να ακούγεται καθόλου στο εσωτερικό- και οδηγώντας το, χαίρεσαι για την πρόοδο που έχουν κάνει τα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια!

Από ότι μου έχουν πει-γιατί εγώ δεν τολμώ να τρέξω σε ταχύτητες κοντά στην δεύτερη εκατοντάδα χιλιομέτρων παραμένει ανεπηρέαστο από λακκούβες και πλευρικούς ανέμους.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο οδηγώντας με περίπου με 130 χλμ/ω μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα.

Στρίβοντας

Η πιο σφικτή σε σχέση με το T-Cross ρύθμιση στην ανάρτηση επιτρέπει στο Taigo να στρίβει στο επαρχιακό δίκτυο χωρίς να γέρνει πολύ -κάτι που αν έχετε την συνήθεια να οδηγείτε γοργά θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους επιβάτες.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει χωρίς ιδιαίτερο αντίτιμο στην άνεση των επιβατών, που δεν θα νοιώσουν τον πίσω άξονα να τους ενοχλεί τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Το τιμόνι αν και έχει λίγο περισσότερη υποβοήθηση από όσο θα ήθελα, στην θέση σπορ είναι ακριβές και με γρήγορη κλιμάκωση εμπνέοντας την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να οδηγήσεις με απόλυτη ασφάλεια αρκετά γρήγορα με καθαρές γραμμές.

Ο οδηγός του Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG από την πλευρά του θα πρέπει να θυμάται πάντα ότι δεν βρίσκεται μέσα σε ένα Polo GTi, αλλά σε ένα Crossover στο οποίο όσο σοφή ρύθμιση και να έχει η ανάρτηση του, στο τέλος και αυτό υποκύπτει στους νόμους της φύσης…

Το ψηλό κέντρο βάρους και γρήγορη οδήγηση δύσκολα συνδυάζονται – ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Παρόλα αυτά, εδώ στο Autoholix κάνουμε αυτό το επιπλέον βήμα και πιέζουμε τα αυτοκίνητα λίγο περισσότερο από όσο περιγράφουν οι προδιαγραφές τους, ώστε να μπορέσετε να ξέρετε πως θα συμπεριφερθεί το αυτοκίνητο που θέλετε να αποκτήσετε αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να στρίψετε λίγο πιο γρήγορα.

Έτσι το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG αν μπείτε στην στροφή με την σωστή γραμμή και δεν κάνετε απότομες κινήσεις στο τιμόνι θα βρείτε ότι έχει εντυπωσιακές ποσότητες πλευρικής πρόσφυσης που θα την ζήλευαν SUV με διπλάσια-αν όχι τριπλάσια –τιμή.

Η συμπεριφορά του Volkswagen Taigo με κέρδισε- και θα έλεγα ότι σε συνδυασμό με τον εύστροφο χαρακτήρα του μικρού τρικύλινδρου διασκέδασα αλλάζοντας αστραπιαία τις ταχύτητες στο DSG πριν και μετά την στροφή.

Η γραμμική και χωρίς ξεσπάσματα λειτουργία του κινητήρα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το αυτοκίνητο δεν είναι γρήγορο και όμως όταν αρχίζετε να στρίβετε μια ματιά στο κοντέρείναι σίγουρο ότι θα σας επαναφέρει στην τάξη!

Είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι το αυτοκίνητο έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω ενώ τα τέσσερα δισκόφρενα παρά την αρχικά σπογγώδη αίσθηση αποδείχθηκαν πανίσχυρα και κυρίως πολύ ανθεκτικά.

Οδηγώντας με μια σχέση επάνω σε μια κατηφορική διαδρομή βρήκα ότι η δύναμη του μικρού κινητήρα επαρκεί για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι τροχοί την ώρα που το αυτοκίνητο γλιστρά και τους τέσσερις τροχούς του.

Το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως αλλά επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο καθώς και η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή με την δύναμη του κινητήρα να βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο από τα φαρδιά ελαστικά.

Αυτό είναι ένα απρόσμενα καλοστημένο B-SUV που πιστεύω ότι όταν μοιραία καταργηθεί το Polo θα δεχθεί τις απαραίτητές βελτιώσεις και θα παρουσιαστεί σε μια έκδοση GTi που θα προσφέρει ένα μέρος της χαράς που νοιώσαμε οι πιο παλιοί «Autoholixosauruss» με τα hot hatcbacks της εποχής μας στους «MetroDrivers» του προσεχούς μέλλοντος.

Συμπέρασμα

Πραγματικά αυτή την στιγμή δεν πρέπει να απορεί κάνεις γιατί η VW προσέθεσε ένα τρίτο B-SUV στην γκάμα της…αλλά γιατί διατηρεί τα αλλα δύο!

Πρόκειται για ότι πιο εύστοχο έχει φτιάξει μέχρι σήμερα Volkswagen σε αυτή την κατηγορία καθώς έχει καταφέρει πατώντας σε μια υπάρχουσα πλατφόρμα  να συνδυάσει όλα τα τρέντς της εποχής που θέλουν τα αυτοκίνητα να υιοθετούν την B-SUV γραμμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με όλα όσα έχει να προσφέρει ένα Polo στις στροφές, ένα T-Roc στην εμφάνιση και ένα T-Cross σε χώρους και πρακτικότητα.

Όμως το Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG προχώρησε ένα βήμα πιο κάτω και επιτέλους προσφέρει ποιότητά στα πλαστικά του εσωτερικού του και νομίζω ότι πλέον μπορεί να σταθεί έστω και οριακά δίπλα ακόμη και στον πιο σκληρό ανταγωνισμό του αγαπημένου Ford Puma.

To Volkswagen Taigo 1.0 TSI 116 PS DSG με τον κατά 6 ίππους πιο δυνατό κινητήρα του αποδείχθηκε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που εκτός των άλλων διαβάζω ότι είναι και ετοιμοπαράδοτο εάν αποφασίσετε να το αποκτήσετε!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου  MY Racing CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο