Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςJeep Avenger e-Hybrid Δοκιμή / Test drive

Jeep Avenger e-Hybrid Δοκιμή / Test drive

Το Jeep Avenger e-Hybrid συμπληρώνει με την υβριδική του τεχνολογία την εισαγωγική βενζινοκίνητη έκδοση του μικρότερου σε διαστάσεις και κυβισμο SUV στην ιστορία της Αμερικάνικης εταιρείας και γίνεται απόλυτα φιλικό στη πλειονότητα των Ευρωπαίων καταναλωτών που μην έχοντας πρόσβαση σε οικιακή φόρτιση δεν μπορούσαν να εντάξουν το αμιγώς ηλεκτρικό Avenger e στις επιλογές τους.

Έτσι παρουσιάστηκε το Jeep Avenger 1.2T 100 PS με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ λίγο αργότερα είδαμε στους δρόμους μας το Avenger e-Hybrid με τον ίδιο 1.200άρη κινητήρα βενζίνης να ενσωματώνει μέσα στο 6αρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έναν ηλεκτροκινητήρα 28,5 ίππων να γίνεται υβριδικό!

Το ελαφρύ υβριδικό σύστημα της Jeep επιτρέπει στο Avenger e-Hybrid να κινηθεί αυτόνομα σαν ηλεκτρικό για πολύ μικρές αποστάσεις και στο παρκάρισμα, ενώ βοηθά αποθηκεύοντας την ενέργεια του φρεναρίσματος σε μια μπαταρία  χωρητικότητας 0,9 kWh ώστε να υποβοηθά τον θερμικό κινητήρα κατά την κίνηση.

Παρατηρώντας τις διαστάσεις  Jeep Avenger, αλλά γνωρίζοντας επίσης ότι σύντομα με την προσθήκη ενός ακόμη ηλεκτροκινητήρα 36 ίππων στον πίσω άξονα θα υπάρξει και μια τετρακίνητη έκδοση, καταλαβαίνουμε ότι η Stellantis φιλοδόξει να παρουσιάσει έναν ικανό  αντίπαλο απέναντι στο εξαιρετικά επιτυχημένο Yaris Cross.

Η εμπορική επιτυχία του μικρού SUV της Toyota μόνο τυχαία δεν είναι-καθώς διαθέτει το πιο αποδοτικό υβριδικό σύστημα της αγοράς και ένα ξεχωριστό σχεδιασμό, όμως εξαιτίας του CVT και των περιορισμένων χώρων στο εσωτερικό του αφήνει στον ανταγωνισμό αρκετά περιθώρια για να παρουσιάσουν τις δικές τους εκδοχές.

Ωστόσο Jeep διαθέτοντας έναν εντελώς ξεχωριστό σχεδιασμό και καλύτερους χώρους στο κάθισμα σωστά επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί με το πιο οικονομικό αυτοκίνητο της κατηγορίας στο γήπεδο του(.. με την χρήση CVT και πιο περιπλοκής υβριδικής τεχνολογίας) όπως έκαναν άλλοι ανταγωνιστές, αλλά να εστιάσει στην οδηγική ευχαρίστηση και όχι στην απόλυτη οικονομία.

Το 6 τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη εξασφαλίζει άμεση σχέση του οδηγού με τον μικρό υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα χαρίζοντας στον οδηγό την ευχαρίστηση να επιταχύνει σε απόλυτη αναλογία με το πόσο πιέζει το πετάλι του γκαζιού, ενώ ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου, σέβόμενος την μακρόχρονη παράδοση, μπορέι να βάζει την αεροδυναμική σε δευτερη μοίρα(CX 0.33) και να δείχνει μια αγριάδα!

Το Jeep Avenger βασίζεται στην μικρή εκδοχή της πλατφόρμας «e-CMP2» του Ομίλου με bonus την αυξημένη ακαμψία-αφού έχει φτιαχτεί για να υποστηρίζει το κατά 350 κιλά βαρύτερο ηλεκτρικό αδελφάκι του- και συνδυάζεται με μια άνετη ανάρτηση που αναβαθμίζει τον χαρακτήρα του τόσο μέσα στην πόλη όσο και στις light εκτός δρόμου εξορμήσεις.

Με τις συμπαγείς διαστάσεις (Μήκος: 4,08 μ., Πλάτος: 1,776 μ., Υψος: 1.528 μ.) του καταφέρνει να κινείται και να παρκάρει σαν ένα μικρό αυτοκίνητο στην πόλη όμως η απόσταση των σχεδόν 21 εκατοστών από το έδαφος και η άγρια εμφάνιση κάνουν το μυαλό του οδηγού να φαντασιώνεται αποδράσεις- που μπορεί να μην προκύψουν… όμως ξέρετε τι λένε: «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»!

Κοιτώντας τον διαμορφωτή τιμών στην ιστοσελίδα της Jeep (κλικ ΕΔΩ ) θα βρείτε όλες τις εκδόσεις του Avenger, όμως νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι η τιμή των 26.767 € που κοστίζει το Jeep Avenger e-Hybrid ανταποκρίνεται στην αξία του πλούσιου εξοπλισμού και της 4ετους εγγύησης που διαθέτει το μικρότερο «αγριεμένο» SUV πόλης.

Εμφάνιση

Το Jeep Avenger e-Hybrid θυμίζει τα υπέροχα θηριώδη SUV’s της εταιρείας όμως οι μαζεμένες διαστάσεις του το κάνουν ευπρόσδεκτο στους κατοίκους της πόλης που το κοιτούν με ενδιαφέρον και συμπάθεια από όπου και αν περάσει.

Δεν ξέρω πόσα Logos “Jeep” και treats σαν το αυτοκόλλητο τηλεσκόπιο κάτω αριστερά στο παρμπρίζ είδα στο Jeep Avenger, όμως ξεκινώντας από τα σήματα στο καπό και τους προφυλακτήρες, το εσωτερικό των πορτών και το ταμπλό, την κονσόλα και το τιμόνι και καταλήγοντας στις ρόδες… μέτρησα τουλάχιστον 15 σήματα Jeep.

Οι άνθρωποι είναι περήφανοι για την παράδοση τους και υπάρχουν αναφορές στην ιστορία της Jeep παντού-από το μυώδες και σχεδόν παλαιομοδίτικο προφίλ του αυτοκινήτου που θυμίζει μια σμίκρυνση του Grand Cherokee μέχρι την αναγνωρίσιμη σε όσους αγαπούν τα χώματα μάσκα με τις παραδοσιακές 7 γρίλιες.

Και μπορεί οι γρίλιες να είναι διακοσμητικές αφού η ψύξη του κινητήρα γίνεται από την μάσκα που βρίσκεται κάτω από τον προφυλακτήρα, όμως χαρίζουν στο αυτοκίνητο έναν “macho” χαρακτήρα που όταν το κοιτάς από μακριά ψαρώνεις γιατί θυμίζει τα «τέρατα»!

Τα σύγχρονα Full-LED φωτιστικά σώματα που έχουν εξαιρετική απόδοση είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν το Avenger να δείχνει μεγαλύτερο… παρότι η σχεδιαστική τάση της εποχής ρέπει προς την απόκρυψη του όγκου- πιθανότατα για λογούς κοινωνικής ορθότητας και «βιγκανοιποίησης» του κάθε αντικειμένου ή ουσίας που προκαλεί απόλαυση.

Το αμάξωμα που στέκεται ψηλά πάνω στις όμορφές ζάντες που φορούν ελαστικά 215/55R18 (…το βασικό μοντέλο διαθέτει ζάντες 16’’)  πρωταγωνιστεί στις περιπετειώδεις off-road ονειρώξεις του οδηγού του που κινείται προς και από την δουλεία του στην πηγμένη Κηφισίας, σε ένα περιβάλλον δηλαδή όπου ο μέτριος αεροδυναμικός συντελεστής CX 0.33 δεν παίζει σπουδαίο ρόλο.

Ξεκάθαρα, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι ο ντόρος που προκαλεί αυτό το αυτοκίνητο στο πέρασμα του-και το ότι αρέσει στον κόσμο-που άσχετα από το πόσο πολλά γνωρίζει από αυτοκίνητα σίγουρα αναγνωρίζει ένα Jeep και το θέλει!

Και εδώ είναι που το πιο υβριδικό Jeep ξεκινά με γκολ από τα αποδυτήρια απέναντι στον ανταγωνισμό, καθώς η ιστορία που χωρίς τσιγγουνιές εξιστορεί η εμφάνιση του και η ομοιότητα του με το ηλεκτροκίνητο μοντέλο-που δεν διαφοροποιείται παρά μόνο πράσινό άντί για μπλε «e» και από την εξάτμιση στο πίσω μέρος, τελικά αξίζει το διπλάσιο από εκείνο της τιμής κτήσης του!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του Jeep Avenger e-Hybrid το βλέμμα αντικρίζει την ίδια  μοντέρνα εικόνα με τις μεγάλες οθόνες που θα βρει και στην ηλεκτρική έκδοση οι οποίες καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή μακριά από τα σκληρά πλαστικά που καλύπτουν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες.

Τα σκληρά πλαστικά δικαιολογούνται στιλιστικά γιατί όλα τα εκτός δρόμου οφείλουν να έχουν ανθεκτικά στις κακουχίες εσωτερικά τα οποία αν καταφέρνουν να μην τρίζουν–όπως γίνεται εδώ, εξοικονομούν χρήματα και κιλά βάρους συντελώντας στην επίτευξή των χρηματοοικονομικών στόχων που θέτουν οι  κύριοι από το λογιστήριο.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν εξοπλισμένο με μια σειρά ambient lighting LED’s που απλώνεται στο ταμπλό και τις πόρτες βελτιώνοντας την εικόνα του ταμπλό, αλλά και ενοχλώντας ταυτόχρονα το βράδυ με τις αντανακλάσεις του στο παράθυρο του οδηγού την ορατότητα προς τον αριστερό κυρίως καθρέπτη.

Ο οδηγός θα εκτιμήσει το επίπεδο πληροφοριών που δίνει  ο ευανάγνωστος και με γουστόζικά γραφικά ψηφιακό πίνακας οργάνων των 7” ή 10,25” (ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού) που περιέχουν την κατανάλωση, την ταχύτητα, την φόρτιση της μπαταρίας από το υβριδικό σύστημα.

Επειδή αυτό το Jeep έχει φτιαχτεί αρχικά σαν ηλεκτρικό μοντέλο ο επιλογέας απουσιάζει από το κέντρο της κονσόλας και στην θέση του έχει τοποθετηθεί ένας αποθηκευτικός χώρος 34 λίτρων που κλείνει με ένα πρωτότυπο μαγνητικό κάλυπτρο το οποίο όμως όταν είναι εντελώς ανοιχτό μπορεί να υπερκαλύψει τα πλήκτρα επιλογής της κατεύθυνσης κίνησης (P,N,D,R και Β).

Πάνω από αυτά τα πλήκτρα υπάρχει η κονσόλα χειρισμού του ικανότατου κλιματισμού ενώ λίγο πιο ψηλά υπάρχει ένα ευρύχωρο ράφι που χωρά μεν δύο κινητά, αλλά δεν τα συγκρατεί στις στροφές… τουλάχιστον όπως οδηγώ εγώ!

Στο ψηλότερο κεντρικό τμήμα του ταμπλό υπάρχει μια «αιωρούμενη» οθόνη 10,25’’ που διαχειρίζεται το σύστημα πολυμέσων U-Connect 5.

Τα γραφικά της οθόνης είναι καταπληκτικά, τα μενού λογικά και η αντίδραση του συστήματος είναι άμεση και απολαυστική. Το σύστημα συνδέεται και ασύρματα με Android Auto και IOS απογειώνοντας τις δυνατότητες και τις ευκολίες τηλεπικοινωνίας που προσφέρει στον οδηγό.

Η εργονομία γενικά βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και η καθημερινότητα με το Jeep Avenger θα χαρακτηριζόταν με ευκολία σαν μια χαλαρωτική εμπειρία αν ο ψηφιακός ήχος των φλάς που μοιάζει σαν να έχει τρυπώσει ο μικρός τυμπανιστής στο αυτοκίνητο(..ΤΑ,ΡΑ,ΤΑΜ, ΤΑΜ!), μπορούσε να απενεργοποιηθεί ή να αλλάξει σε κάτι πιο γήινο…

Περιηγήθηκα στα μενού, αλλά δεν βρήκα που έχουν κρύψει τον ντράμερ για να τον στείλω στην ψηφιακή ανεργία για πάντα… οπότε αν κάποιος γνωρίζει μας ενημερώνει!

Το Jeep Avenger είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολύ ενδιαφερόντων συστημάτων για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερείς για την λειτουργία τους σε άλλα sites που ειδικεύονται στην οθονολογία!

Χώροι / Άνεση

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό του Jeep Avenger e-Hybrid ψηλά και προσφέρει άριστη ορατότητα γύρω-γύρω μέσα από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μια λεπτομέρεια που θα εκτιμήσουν οι ρομαντικοί είναι ότι οδηγώντας το βλέμμα εντοπίζει αμέσως την αντίθεση που κάνει το μοντέρνο ψηφιακό ταμπλό με το μεγάλο φούσκωμα στο καπό στο μέσον του που θυμίζει ότι στην χώρα της αφθονίας τα αυτοκίνητα με αυτό το όνομα έχουν εκεί μέσα (..για λίγο καιρό ακόμη) τους μεγάλους, “ρυπαρούς και θορυβώδεις” V8 που λατρεύουμε!

Πίσω στα «τρικυλινδρα, υβριδικά και γήινα»… με τα μπροστινά καθίσματα να είναι κάπως σκληρά και στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως να παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και να προδιαθέτουν ευχάριστα τον οδηγό να οδηγήσει στις αστικές του μετακινήσεις.

Αν και η κατάσταση στο πίσω κάθισμα είναι καλύτερη από εκείνη του Yaris Cross είναι αλήθεια ότι εάν ο οδηγός είναι ψηλός, ο χώρος μόλις που επαρκεί για τα γόνατα επιβατών που υπερβαίνουν το 1,85, ενώ και το πλάτος του πίσω πάγκου απαιτεί παραχωρήσεις στους ώμους-κάτι φυσιολογικό για τις διαστάσεις του αυτοκινήτου.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:60 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Το μόνο που ίσως να ενοχλήσει (κυρίως) τα μικρά παιδιά είναι ότι τα παράθυρα είναι πολύ ψηλά τοποθετημένα κάτι που περιορίζει την ορατότητά τους προς τα έξω,αλλά τα παράθυρα ανοίγουν πλήρως..

Ο χώρος αποσκευών των 380 λίτρων(1275 λτ με τα καθίσματα διπλωμένα) όπως και οι υπόλοιποι χώροι είναι υπεραρκετοί για τις ανάγκες μιας νέας τετραμελούς οικογένειας που μέσα στην πόλη θα απολαύσει τις μετακινήσεις προς τις δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Jeep Avenger e-Hybrid ζει ο τρικύλινδρος 1,2 PureTech του ομίλου ο οποίος με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει ξεκούραστα 100 ίππους στις 5,500 σαλ και 205Νm ροπής στις 2,750 σαλ μόλις!

Το σύστημα Υβριδικής κίνησης 48V στηρλιζεται σε ένα ηλεκτροκινητήρα/γενήτρια μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 28,5 ίππους και 55 Nm ροπής και επιτρέπει στο μικρό Jeep να κινηθεί αμιγώς ηλεκτροκίνητα σε συνθήκες χαμηλού φορτίου όπως το παρκάρισμα, η ήπια εκκίνηση σε ένα φανάρι, ή σε κίνηση με ταχύτητες έως 40χλμ/ω στην πυκνή κίνηση της πόλης.

Λόγω των διαφορετικών στροφών στις όποιες αποδίδεται η μέγιστης ισχύς των δύο κινητήρων, η συνδυαστική ισχύς παραμένει στα 100 PS και τα 205 Nm ροπής- και όχι τα 128,5PS και 255 Nm ροπής που αθροίζουν κανονικά οι δυο κινητήρες.

Ο μικρός ηλεκτροκινητήρας του συστήματος E-Hybrid βρίσκεται μέσα στο καβούκι του κιβωτίου ταχυτήτων και τροφοδοτείται από μία μπαταρία χωρητικότητας 0,95 kWh που βρίσκεται τοποθετημένη στο πάτωμα κάτω από τον συνοδηγό, ενώ ζυγίζοντας μόλις 13,5 κιλά πρακτικά δεν επηρεάζει την κατανομή του βάρους μεταξύ των αξόνων ή την οδική συμπεριφορά.

Στην πράξη ο ηλεκτροκινητήρας κάνει διαρκώς εμφανή την παρουσία του κατά την επιτάχυνση σε χαμηλές ταχύτητες έχοντας την δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να κινήσει το αυτοκίνητο χωρίς την βοήθεια του βενζινοκινητήρα για μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Ταυτόχρονα κατά το φρενάρισμα ο οδηγός μπορεί να αντιληφθεί την ευεργετική λειτουργία του, όταν λειτουργεί σαν γεννήτρια ρεύματός μετατρέποντας την ενέργεια της πέδησης σε χρήσιμο ηλεκτρισμό που αργότερα θα βοηθήσει στην κίνηση και την διαχείριση των συστημάτων.

Το Jeep Avenger e-Hybrid κινείται από το 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (υγρού τύπου) της εταιρείας που καταφέρνει με την βοήθεια στου ηλεκτροκινητήρα να εκκινεί το αυτοκίνητο ομαλά (..όταν η μπαταριά είναι πλήρως φορτισμένη) και να ανεβάζει τις ταχύτητες με βελουδινό τρόπο και αμεσότητα-ωστόσο να θυμάστε πως δεν είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει σε ότι αφορά την αντίδραση του στο Kickdown στην απαιτητική οδήγηση.

Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,500 σαλ, όπου από εκεί και μετά υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υπαρχει λόγος να γυρνάτε τον κινητήρα σε υψηλές σαλ.

Η λειτουργία του είναι βελούδινη, ενώ η έλλειψη θορύβου και κραδασμών αναβαθμίζουν την αίσθηση του κινητήρα.

Στις 1,600 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό γραμμικό τρόπο μέχρι τον απότομο κόφτη στις 6,300 σαλ.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 5,7-6,2 λίτρα… με προσεκτική οδήγηση στην πόλη, με την μέση κατανάλωση του τέστ να διαμορφώνεται τελικά στα περίπου 6,4 λίτρα/100 χιλιόμετρα

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στο 0-100 μέτρησα επανειλημμένως κάτω από 11δευτερόλεπτα (εργ.10,6) ενώ και η τελική που ανακοινώνεται από το εργοστάσιο στα 184χλμ/ω, με κακές φήμες από περιθωριακούς και σκοτεινούς τύπους να λένε ότι επιβεβαιώνεται με σχετική ευκολία.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Jeep Avenger e-Hybrid αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω ο οποίος είναι ενισχυμένος στην στήριξη του προκειμένου να ελέγχει την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της πλατφόρμας CMF σε όλες της τις εκδοχές.

Χωρίς να είναι πλαδαρή, η ανάρτηση μετά από μια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων της Jeep είναι σχεδιασμένη για να συνεργάζεται με τους μεγάλους τροχούς και τις αυξημένες διαδρομές της ανάρτησης έτσι ώστε να προσφέρει άνεση μέσα στην πόλη θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την συμπεριφορά στους «Διόνυσους» και τις «Ριτσώνες» που έτσι και αλλιώς αποτελούν ένα περιβάλλον στο οποίο σπάνια θα εκτεθεί το SUV της Jeep.

Το ενισχυμένο πλαίσιο παραμένει εκείνο του ηλεκτρικού Avenger όμως η ανάρτηση εδώ, χωρίς το βάρος των μπαταριών έχει να διαχειριστεί μόλις 1250 κιλά κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα σκληρά ελατήρια να μαλακώσουν, η σκληρή αντιστρεπτική μπροστά να γίνει πιο ενδοτική και έτσι η άνεση -σε σχέση με το ηλεκτροκίνητο μοντέλο να αναβαθμιστεί σημαντικά.

Τα φρένα που διαθέτουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και μεγαλύτερα σε διάμετρο ανταποκρίνονται στο βάρος και στον χαρακτήρα του αυτοκίνητου, ενώ η υποβοήθηση του τιμονιού είναι μάλλον υπερβολική για τα γούστα μου-ακόμη και στο πρόγραμμα σπορ που σφίγγει λίγο.

Στην Πόλη

Για όλους τους λόγους που αναλύσαμε είναι ξεκάθαρο ότι σωστά η JEEP έχει επιλέξει να φτιάξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που απευθύνεται στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη-και ότι σωστά ταίριαξαν οι Ιταλοί σχεδιαστές το ψηλό SUV αμάξωμα που απαιτεί η βαριά παράδοση της εταιρείας με το χαμηλό βάρος και τις κόμπακτ διατάσεις που απαιτούν οι συνθήκες των Ευρωπαϊκών-και όχι μόνο-πόλεων.

Το τετραγωνισμένο σουλούπι του αυτοκίνητου κάνει τον υπολογισμό των μαζεμένων διαστάσεων του μέσα στην πόλη παιχνίδι, κάτι που βοηθά τόσο στην αλλαγή λωρίδας όσο και φυσικά στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Εδώ να πω ότι το ηχητικό σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος είναι υπερβολικά ευαίσθητο και αγχωτικό και καλύτερα να το έχετε στην θέση off.

Το τιμόνι χρειάζεται περίπου 2,8 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής είναι περίπου 11 μέτρα και έτσι το αυτοκίνητο κινείται με άνεση μέσα στα στενά της πόλης.

Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις περιπτώσεις που η μια πλευρά του δρόμου είναι επίπεδη και η άλλη γεμάτη λακκούβες -όπως συμβαίνει δηλαδή παντού στα «λακκουβοδρόμια Διονύσου», τότε το μικρό Jeep μοιάζει να έχει την σωστή συνταγή για τις αστικές μετακινήσεις.

Χάρη στον οικονομικό κινητήρα-που καταναλώνει περίπου 6-6,5 λίτρα βενζίνης σε καθημερινές συνθήκες, και την άνεση της ανάρτησης είναι εύκολο να δεις την ζωή σου να δένεται με το Jeep Avenger που χάρη στην ύπαρξη του ηλεκτροκινητήρα μέσα στο 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο εγγυάται βελούδινες εκκινήσεις στις ανηφόρες και την αθόρυβη λειτουργία που απαιτούμε στην καθημερινότητα μας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Το Jeep Avenger e-Hybrid όταν βγει στον αυτοκινητόδρομο είναι εξίσου ικανό και ταξιδεύει ευχάριστα.

Ο ήχος από τον κινητήρα-όσο δεν ζορίζεται- δεν μπορεί να περάσει την καλή ηχομόνωση και έτσι το μόνο που ενοχλεί είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος από τους μεγάλους καθρέπτες και το κάθετο παρμπρίζ.

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει.

Παρότι είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένο με γνώμονα την άνεση λέγεται ότι καταφέρνει να στρίβει με παράνομες ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 6,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, κάτι που δείχνει ότι η επιλογή του ελαφρού σε βάρος υβριδικού συστήματος σε συνδυασμό με το 6αρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ήταν μια έξυπνή κίνηση των μηχανικών που ευεργετεί την κίνηση μέσα στην πόλη χωρίς να βουίζει στον αυτοκινητόδρομο όπως τα Crying Vaguely Transmition (A.K.A CVT) του ανταγωνισμού.

Χρειάζεται ένα μπράβο για την άψογή εφαρμογή της υβριδικής τεχνολογίας με την πρώτη προσπάθεια από μια αμερικάνική εταιρεία που μέχρι χθες ειδικευόταν στην κατανάλωση αδιευκρίνιστων ποσοτήτων καυσίμου για την παραγωγή εκτός δρόμου απόλαυσης .

Βλέπεις αν είσαι Ιταλός μηχανικός… .ε συγνώμη Αμερικανός εννοούσα, ξέρεις να φτιάξεις ότι σου ζητηθεί με τον πιο απλό και αποδοτικό τρόπο!

Στις Στροφές

Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό εάν έχετε προηγουμένως οδηγήσει το ηλεκτρικό Jeep Avenger, είναι ότι εδώ το Jeep Avenger e-Hybrid απαλλαγμένο από τα 350 κιλά των μπαταριών εμφανίζεται ανάλαφρο με τις αναρτήσεις να διαβάζουν καλύτερα τον δρόμο ενώ ταυτόχρονα είναι και πολύ πιο άνετες.

Στο επαρχιακό δίκτυο το Jeep Avenger e-Hybrid είναι ουδέτερο και η ρύθμιση στην ανάρτηση φροντίζει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Σε συνθήκες καλής πρόσφυσης λοιπόν δεν θα νοιώσουμε ποτέ το πίσω μέρος να ξεκολλάει-παρότι μπορεί να παρατηρηθούν κάποιες αναπηδήσεις στον πίσω άξονα, ενώ το μπροστινό μέρος μόλις συνηθίσει ο οδηγός την υπερβολική υποβοήθηση είναι και αρκετά πληροφοριακό.

Οι κλίσεις στις στροφές αν και γίνονται αντιληπτές από τους επιβάτες είναι μικρότερες από ότι οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων και τα 21 εκατοστά του ύψους προδιαγράφουν, κάτι που δείχνει πόσο καλή δουλεία έχει γίνει με τις αντιστρεπτικές δοκούς που μαλάκωσαν «τόσο-όσο»!

Όσο επικρατεί η λογική λοιπόν το Avenger εμφανίζεται αναπάντεχα σταθερό για τον τύπο του αμαξώματος και θα δώσει την εμπιστοσύνη στον οδηγό του να ταξιδέψει γοργά και χωρίς άγχος ακόμη και σε βρεγμένο οδόστρωμα, αφού τα ηλεκτρονικά ελέγχουν με επιτυχία και διακριτικότητα την πορεία του αυτοκινήτου ακόμη και αν ο οδηγός επιλέξει λάθος γραμμή.

Μιλάμε για προηγμένα συστήματα ασφαλείας που έχουν απόλυτα διακριτική λειτουργία και που σιγά σιγά χτίζουν μια εμπιστοσύνη στον οδηγό που θα τον κάνει αν δεν είναι εγκρατής και γνώστης της φυσικής να κινείται στα όρια του «πολύ γρήγορα» και του «τι γίνεται μετά»…

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, τα φρένα-ακόμη και η δύναμη με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα στις χαμηλές σαλ -είναι όλα εκεί και αν δεν σας πειράζουν οι αναμενόμενες για τον τύπο του αυτοκινήτου κλίσεις στις στροφές θα μπορούσε κανείς να πει ότι μπορείτε να διασκεδάσετε οδηγώντας το Avenger, όπως δεν θα μπορούσατε να κάνετε με τον CVT ανταγωνισμό.

Όταν ο ρυθμός ανέβει η απόκριση του κινητήρα στο πρόγραμμα σπορ κάνει ότι μπορέι και γίνεται φίλος του οδηγού ενώ τα φρένα στέκονται με αξιοπρέπεια στις περιστάσεις και παρέμειναν δυνατά και ανθεκτικά παρά την ταλαιπωρία που τους επιφύλαξα κατά την διάρκεια της δοκιμής.

Στο Χώμα

Κοιτώντας τους κοντούς προβόλους, το αυξημένο ύψος από το έδαφος των περίπου 21εκ.και τις καλές γωνιές προσέγγισης και διαφυγής της τάξεως των16,8 και 31,7 μοιρών, περίμενα από το Jeep Avenger e-Hybrid να τιμήσει την παράδοση που κουβαλά-και πραγματικά δεν απογοητεύτηκα πάρα την έλλειψη τετρακίνησης… που όπως είπαμε θα εμφανιστεί οσονούπω!

Φυσικά δεν είναι φτιαγμένο για να πατά στο σκληρό χώμα και αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν κινείστε εκτός δρόμου όπου το σήμα Jeep στο τιμόνι θα μπορούσε να σας παρασύρει σε υπερβολές και λάθη που η έλλειψη τετρακίνησης δεν συγχωρεί.

Η έλλειψη τετρακίνησης αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το χαμηλό βάρους και από τα ηλεκτρονικά που συχνά μου επέτρεψαν να κινηθώ σε ανηφόρες με πέτρες και λάσπη πολύ καλύτερα από ότι περίμενα.

Τέλος η άνετη ανάρτηση και η γεωμετρία του μπροστινού άξονα που προσδίδει στο Jeep Avenger e-Hybrid πολύ καλή ελκτική πρόσφυση επιτρέπουν στον οδηγό να κινείται σχετικά γρήγορα σε light εκτός δρόμου διαδρομές χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Συμπέρασμα

Το Jeep Avenger e-Hybrid βρίσκεται σε ένα περιβάλλον αγοράς όπου ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τα υβριδικά συστήματα να είναι εξαιρετικά αποδοτικά σε οικονομία και με μοντέλα προέρχονται από ικανότατους  κατασκευαστές.

Ωστόσο η Jeep επιλέγοντας σε αυτό το υβριδικό αυτοκίνητο να απελευθερωθεί από τις απόλυτες τιμές οικονομίας που επιτυγχάνει ένα Yaris Cross κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό SUV που ο χαρακτήρας του να είναι ενδιαφέροντας και να ταιριάζει με την παράδοση της εταιρείας.

Μπορεί να χρειάζεται 2 λίτρα αν 100 χλμ περισσότερα από τον πρωταγωνιστή της κατηγορίας στις πωλήσεις, όμως όταν επιταχύνει στο επαρχιακό δίκτυο και στον αυτοκινητόδρομο δεν πατινάρει μουγκρίζοντας, αλλά συνδέει τον οδηγό με τα μηχανικά μέρη κάνοντας τον να θέλει να οδηγήσει λίγο πιο μακριά και λίγο πιο ζωηρά-όπως ταιριάζει στην μακρόχρονη παραδώσει ενός Jeep.

Η προσθήκη του συστήματος e Hybrid κάνει το Jeep Avenger ιδανικό καθημερινό σύντροφο καθώς δίνει την δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κινούνται οικονομικά μέσα  στην πόλη και ταυτόχρονα να μπορεί το Σαββατοκύριακο να τους μεταφέρει σε όμορφες διαδρομές μέσα στην φύση χωρίς να πρέπει να ακούνε κάποιο CVT που θα γκρινιάζει στις προσπεράσεις και τις ανηφόρες.

Είναι ένα απολαυστικό αυτοκίνητο για να ζεις μαζί του, ενώ η χαμηλή για την κατηγορία και την τεχνολογία που ενσωματώνει τιμή που ξεκινά από τα €27Κ και η δυνατότητα να κυκκλοφορεί κάθε μέρα στον δακτύλιο δικαιολογούν πλήρως το ενδιαφέρον του νεαρού κυρίως κόσμου για αυτό.

Το Jeep Avenger e-Hybrid νομίζω ότι είναι μια συμφέρουσα αγορά καθώς συνδυάζει χώρους, οικονομία στα καύσιμά και ζωηρές επιδόσεις για το ταξίδι, ενώ διαθέτει και μια 4ετή εργοστασιακή εγγύηση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου  MY Racing CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο