Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςNissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS Δοκιμή / Test drive

Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS Δοκιμή / Test drive

Το Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS είναι μια εκτενώς φρεσκαρισμένη έκδοση της  τρίτης γενιάς του πατριάρχη των  SUV-με την σημερινή δικίνητη έννοια, η οποία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 2006 σόκαρε το κατεστημένο των κατασκευαστών γεννώντας   πολύ περισσότερες συζητήσεις από ότι προκαλούν σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι διάφορες προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια με τα μπροστοκίνητα crossovers τύπου Rover Streewise (..οδυνηρή υπενθύμιση για όσους  θέλουν να ξεχάσουν) και τα υπερυψωμένα Station Wagons τύπου Subaru Outback (…για όσους τα αγάπησαν και δεν θέλουν να τα ξεχάσουν ποτέ) εμπορικά δεν έπεισαν τότε το αγοραστικό κοινό που εξακολουθούσε να αγοράζει “Golf” για τον δρόμο και “RAV-4” για να πηγαίνουν και «εκτός δρόμου» .

Κάτι συνέβαινε στις προτιμήσεις των ανθρώπων/καταναλωτών- που κανείς δεν μπόρεσε να κατανοήσει μέχρι τότε- και ήθελαν τετρακίνητα αυτοκίνητα ακόμη και όταν οδηγούσαν αποκλειστικά μέσα στο κέντρο της πόλης.

Κάποιος σχεδιαστής της Nissan, κάπου στην βροχερή Αγγλία το 2004 κατανόησε σε βάθος την σημασία του «Θεαθήναι» στην αυτοκίνηση και σχεδίασε το πρώτο Nissan Qashqai που όταν παρουσιάστηκε «πάγωσε» τον κόσμο της αυτοκίνησης να καθώς όλοι έμειναν άφωνοι από το θράσος που είχε η Nissan να παρουσιάσει ένα δικίνητο αυτοκίνητο με την εμφάνιση ενός τετρακίνητου!

Έμοιαζε με SUV- αλλά δεν ήταν, ενώ δεν ήταν και MPV –όπως τότε θα έπρεπε να είναι με τα τότε δεδομένα… και τέλος πάντων, μπέρδεμα!

Τότε όλοι το κοιτούσαν και έξυναν το κεφάλι τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι βλέπουν, όμως σήμερα η ιστορία και κυρίως  οι πωλήσεις έδειξαν ξεκάθαρα “who’s the Boss!

Το Nissan Qashqai είναι ένα ορόσημο για την αυτοκινητοβιομηχανία   ωστόσο επειδή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν επηρεάσει την αισθητική των αυτοκινήτων και έχει επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο παρουσιάζονται νέα μοντέλα, η  Nissan  προχώρησε σε μια εκτεταμένη ανανέωση της τρίτης γενιάς που παρουσιάστηκε μόλις πριν 3 χρόνια φέροντας  το «δόγμα Qashqai» πιο κοντά στην εμφάνιση σήμερα.

Το Nissan Qashqai τείνει να κατακτήσει το 50% των πωλήσεων στην Ευρώπη με την Nissan να έχει πουλήσει παγκοσμίως σχεδόν 4 εκατομμύρια μονάδες, ωστόσο η  Nissan δεν προχώρησε μόνο στο εκτεταμένο facelift που βλέπουμε στην μάσκα, αλλά βελτίωσε το Qashqai στην ποιότητα και την ηχομόνωση των υλικών του εσωτερικού και συμπεριέλαβε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας του οδηγού μια μεγάλη οθόνη 12.3’’ στον βασικό εξοπλισμό της εισαγωγικής έκδοσης UNIQUE που ξεκινά από τα  €29.990.

Κάποιοι θα σημειώσουν ότι δεν υπάρχει πλέον η εισαγωγική έκδοση  ELITE που έριχνε το κόστος κάτω από τα €25Κ, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πιο μοντέρνα  δείχνει και το πόσο πιο πλήρης σε εξοπλισμό είναι νέα έκδοση, μπορώ να πω ότι ίσως είναι ένα από τα λίγα facelifts  που δεν είναι ακριβότερα από το μοντέλο που αντικαθιστούν.

Εμφάνιση

Η μάσκα ενός αυτοκίνητου είναι το πρόσωπο του-και έτσι νέα μάσκα του Nissan Qashqai κάνει το αυτοκίνητο να δείχνει πολύ πιο όμορφο και  μοντέρνο ξεπερνώντας χωρίς δεύτερη σκέψη το συντηρητικό χαρακτήρα του προηγούμενου σχεδιασμού.

Η νέα μάσκα σύμφωνα με την Nissan αντλεί έμπνευση από τα πλακίδια της πανοπλίας των ιστορικών Ιαπώνων πολεμιστών Σαμουράι-και ενώ κάποιοι δικαιολογημένα θα πουν θυμίζει Tucson, η αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικά επιτυχημένος αισθητικά ενώ κάνει το αυτοκίνητο να δείχνει πιο ακριβό και να κερδίζει τα βλέμματα των νεότερων ηλικιακά  πελατών που έβρισκαν την προηγούμενη μάσκα ξεπερασμένη .

Τα εξαιρετικής απόδοσης αυτόματα  διπλά φωτιστικά σώματα LED είναι συντονισμένα στην μοντέρνα εικόνα που θέλει να προβάλει το αυτοκίνητο με τα φώτα ημέρας να εκτίνονται στο καπό και τα κυρίως φωτιστικά σώματα να «κρύβονται»  στην άκρη της μεγάλης μάσκας θυμίζοντας κάτι από Lexus.

Επειδή ποτέ δεν αλλάζεις εντελώς  «ομάδα που κερδάει» οι αλλαγές στον γενικότερο σχεδιασμό κρίθηκε ότι δεν πρέπει να είναι ρηξικέλευθες έτσι ώστε να μην επηρεάσουν την γενικότερη εικόνα του αυτοκινήτου που οφείλει να θυμίζει Qashqai -όπως ένα Golf θα πρέπει να θυμίζει πάντα ένα Golf-ακόμη και αν αυτό εδώ είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτροκίνητο Qashqai.

Όταν έχεις μια παράδοση να τιμήσεις πολλές φορές βρίσκεσαι να περιορίζεσαι από την ίδια σου την επιτυχία!

Σε ότι αφορά το προφίλ η εμφάνιση του Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS αυτή καθορίζεται από τα 18 εκατοστά που απέχει το πάτωμα του από το έδαφος δίνοντας έτσι ξεκάθαρο «SUV» χαρακτήρα.

Η  πλατφόρμα CMF–C  παραμένει αμετάβλητη με τις  διαστάσεις του να  παραμένουν στα 4.425×1.835×1.625 χλστ. και έτσι το προφίλ διαφοροποιείται πλέον μόνο από  ειδικές πιο αεροδυναμικές 18 αρες ζάντες της  έκδοσης  N-Connecta που φορά ελαστικά  235/55.

Μια πολύ όμορφη λεπτομέρεια που κερδίζει το μάτι του παρατηρητή από το πλάι είναι οι φουσκωμένοι θόλοι των πίσω τροχών που φιλοξενούν στο πάνω μέρος τους την ακμή των πίσω φωτιστικών σωμάτων.

Όλα τα πάνελς  είναι κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά με τις πόρτες, τα μπροστινά φτερά και το καπό να είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο εξοικονομώντας 21 κιλά και την πίσω πόρτα να είναι φτιαγμένη από συνθετικά υλικά εξοικονομώντας 3 κιλά- και χαμηλώνοντας  το κέντρο βάρους.

Το συνολικό βάρος του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS με όλα αυτά υα καλούδια είναι μόλις 1330 κιλά παρά το γεγονός ότι για  λόγους βελτίωσης της  ηχομόνωσης τα πλαϊνά κρύσταλλα των παραθύρων είναι 1 χιλιοστό πιο παχιά και έχει προστεθεί πολύ μονωτικό υλικό στο firewall και τις πόρτες.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Nissan καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό ακολουθεί τον νέο οικογενειακό σχεδιασμό της εταιρείας που τον συναντάμε πια σε όλα τα μοντέλα.

Τα πλαστικά είναι παντού μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό και των θυρών  έχουν μεγάλα τμήματα που επικαλύπτονται από ραμμένο συνθετικό δέρμα που αναβαθμίζοντας  την ποιότητα σε επίπεδο που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει τον γερμανικό ανταγωνισμό και βελτιώνοντας την ηχομόνωση.

Φυσικά η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Nissan και έτσι στο εσωτερικό δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός από τα πλαστικά ή τις πόρτες.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων προβάλλονται σε μια οθόνη 12,5’’ που διαθέτει   πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης, ενώ οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες όλα και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους.

Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν ποιοτική λειτουργία.

Στην  κεντρική κονσόλα οι οθονολόγοι εντοπίζουν σε όλες τις εκδόσεις  μια μεγάλη οθόνη TFT 12,3’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, και το κινητό τηλέφωνο ενώ είναι συμβατή με το Android Auto και το Apple CarPlay με ασύρματη σύνδεση.

Λίγο πιο κάτω στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα ξεχωριστά χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού που διαθέτει και ξεχωριστές ρυθμίσεις για την ισχύ του ανεμιστήρα στην θέση αυτόματης ρύθμισης της θερμοκρασίας!

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όταν βλέπω απλά ανθρώπινα χειριστήρια που σου επιτρέπουν να παρακάμπτεις την οθόνη… και απλές, μα έξυπνες ιδέες όπως η εύκολη ρύθμιση του ανεμιστήρα στην αυτόματη θέση χαίρομαι-πολύ όμως!

Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και είναι ραμμένο με λευκές κλωστές, έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν! Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Χαμηλότερα υπάρχει μια θήκη για το κινητό με επαγωγική φόρτιση και δύο USB-C κάτω από το υποβραχιόνιο για την φόρτιση συσκευών, ενώ πίσω από τον «επιλογέα» υπάρχει το ηλεκτρικό χειρόφρενο και ο επιλογέας των προγραμμάτων λειτουργίας (Eco, Standard,  Sport).

Χώροι/ Άνεση

Η θέση οδήγησης του Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS θέλει τον οδηγό να κάθεται αρκετά ψηλά και να απολαμβάνει την καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση και είναι κλασικά SUVάδικη.

Τα καθίσματα είναι ευρύχωρα και παρέχουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη στις στροφές δεδομένου του χαρακτήρα του αυτοκινήτου και είναι ανάλογη με την δυνατότητα παραγωγής πλευρικής πρόσφυσης.

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες η ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια είναι άριστη, κάτι που διευκολύνει πολύ το παρκάρισμα και την κίνηση μέσα στα στενά της πόλης.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι εντυπωσιακοί τόσο για σας μπροστινούς επιβάτες όσο και για σας πίσω.

Παντού υπάρχει η αίσθηση του άπλετου χώρου τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι –κλείνοντας τις πόρτες είναι αδύνατον να μην καταλάβεις την αναβαθμισμένη ηχομόνωση που αφήνει τους θορύβους από τα μηχανικά μέρη και το περιβάλλον μακριά από τα αυτιά των επιβατών.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός, όπως είναι άλλωστε και για τα κεφάλια των επιβατών ακόμη και αν αυτοί είναι ψηλοι, ενώ οι γονείς με μικρά παιδιά θα λατρέψουν τις μεγάλες σε διαστάσεις πόρτες που ανοίγουν σχεδόν στις 90ο διευκολύνοντας το δέσιμό στα ειδικά καθίσματα.

Το τούνελ στο πάτωμα δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδες και έτσι το Nissan Qashqai e-Power 190 PS θα φιλοξενήσει με μεγάλη άνεση δυο ενήλικες στο πίσω κάθισμα-και με κάποιους περιορισμούς στους ώμους, ίσως να ταξιδέψει και ένας τρίτος.

Παντού υπάρχουν θήκες για ποτήρια και μικροπράγματα, οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο για να διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο και επίπεδο πάτωμα και ενώ διαθέτει ρεζέρβα (…όπως οφείλει κάθε SUV) διατηρεί τα 504 λίτρα χώρου.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS θα βρείτε το νέο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1,33 λίτρων που έχει εξελιχτεί μαζί με την Renault/Mitshubishi/Nissan και Mercedes που αποδίδει για την περίσταση 140 ίππους/5.500 σ.α.λ. και ροπή 240 Nm/1.650-4.000 σ.α.λ.

Και μπορεί να είναι κρίμα που δεν προσφέρεται πλέον ο αλεξίσφαιρος πετρελαιοκινητήρας των 1,5 λίτρων, όμως οι βελτιώσεις στον βενζινοκινητήρα είναι πολλές και σημαντικές.

Έτσι το  μπλοκ κινητήρα είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής, ελαφρό κράμα αλουμίνιου ενώ ο υπερσυμπιεστής καυσαερίων είναι δύο σταδίων για βέλτιστη ανταπόκριση στις χαμηλές στροφές περιστροφής με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος ψηλά.

Διαθέτει την γνωστή τεχνολογία που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400έως τις 4.000 σ.α.λ. προσφέροντας επιπλέον οικονομία, ενώ είναι εξοπλισμένο με ένα υβριδικό σύστημα των 12V.

Όταν το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS κινείται κανονικά φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι, το σύστημα λειτούργει σαν μια ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 10Ah.

Η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργιά του συστήματος εκκίνησης Start-GO, ενώ ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά τον τετρακύλινδρο κινητήρα παρέχοντας «δωρεάν» ισχύ περίπου 6 Nm για μέχρι 20 δευτερόλεπτα στις ομαλές επιταχύνσεις από τις 1,500 έως τις 4.400 σ.α.λ.

Στην πράξη το μόνο που μπόρεσα να αντιληφθώ είναι η άψογη λειτουργία του συστήματος  Start Stop, ωστόσο η Nissan υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό παρουσιάζει βελτιώσεις στην κατανάλωση και στις μειωμένες κατά 4 γρ./χλμ εκπομπές CO2.

Όπως έλεγε η αγαπημένη Annie Lennox, «Sweet dreams are made of this, Who am I to disagree»!΄

Ο κινητήρας ζωντανεύει μετά τις 1,800 σαλ και παρότι είναι αρκετά θορυβώδης στο εξωτερικό, η πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει στην ηχομόνωση και στις βάσεις του, κρατούν τον θόρυβο και τους κραδασμού έξω από την καμπίνα όσο ο ρυθμός περιστροφής δεν ξεπερνά τις 5,500 σαλ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός 6τάχυτου κιβωτίου με μεγάλες διαδρομές και χαλαρό κούμπωμα στον επιλογέα που έχει όμως εξαιρετική κλιμάκωση και βοηθά τον κινητήρα να ξεδιπλώσει την δύναμη του..

Αν θέλετε τετρακίνηση θα χαρείτε να μάθετε ότι ο ίδιος κινητήρας αποδίδει 158 ίππους, αλλά θα πρέπει να ανεχθείτε υποχρεωτικά το αυτόματο κιβώτιο CVT… που όπως ξέρουμε έχει το δικό του κοινό.

Σε ότι αφορά την οικονομία καυσίμων –και παρά το χαμηλό  βάρος, την καλή αεροδυναμική και την υψηλή τεχνολογία δεν κατάφερα πότε να πετύχω καταναλώσεις κάτω των 7,1  λίτρων /100 χλμ, με τις πιο συχνές ενδείξεις σαν κυμαίνοντας μεταξύ 7,5 και 7,8 λίτρων ανά 100 χλμ.

Τέλος στην διαδικασία επιτάχυνσης 0-100 η Nissan δίνει 10,2 δευτερόλεπτα-που σαν αίσθηση επιβεβαιώνεται και μια τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 196 χλμ/ω. η οποία ελέγχεται ως ακριβής από σκοτεινούς κύκλους οδηγών.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω- και χωρίς να είναι πολύ σφικτές ελέγχουν με καλό τρόπο το αμάξωμα- χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης εξασφαλίζοντας  μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης,

Παρά την ύπαρξη του ημιάκαμπτου άξονα, τις ημέρες της δοκιμής δεν κατάλαβα  πουθενά αναπηδήσεις από τις πίσω ρόδες –και αν δεν έβλεπα με τα μάτια μου την διάταξη της ανάρτησης θα υποστήριζα ότι πρόκειται για  ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους. Τόσο καλά λειτούργει!

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται λιγότερες από 2 ¾ στροφές από άκρη σε άκρη και έχει μια καλή αίσθηση στον δρόμο που όμως δεν βοηθά η γεωμετρία του μπροστινού συστήματος δημιουργώντας την εντύπωση σε όσους το οδηγήσουν βιαστικά  πως είναι ασαφές.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 296 χλστ εμπρός και 292 χλστ πίσω- και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Στην Πόλη

Η ψηλή θέση οδήγησης τύπου SUV τοποθετεί τον οδηγό περήφανα πάνω από την «πλέμπα» με τα «κουρσάκια» χαρίζοντας απλόχερα το συναίσθημα της υπεροχής  και  πολύ καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Μέσα στην πόλη ο ήσυχος στις χαμηλές στροφές κινητήρας και η εξαιρετική ηχομόνωση φροντίζουν για την ησυχία των επιβατών, ενώ τα μαλακά πεντάλ κάνουν ότι μπορούν για να παρηγορήσουν τον οδηγό που όμως παλεύει με τις μεγάλες διαδρομές του χειροκίνητου κιβωτίου.

Χρειάζεται λίγη ακόμη δουλίτσα στο κιβώτιο…

Το τιμόνι του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS είναι μαλακό και κοφτερό και έτσι η κίνηση μέσα στα στενά είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά το παρκάρισμα και την αλλαγή λωρίδων.

Η άψογα ρυθμισμένη ανάρτηση με τις μεγάλες διαδρομές απλά αδιαφορεί για τις εκπλήξεις του Δ.Λ.Δ* και έτσι λακκούβες κάθετες, λακκούβες εγκάρσιες, λακκούβες αιωρούμενες, χαντάκια, αναχώματα, σαμαράκια, πτώματα μικρών ζώων και ότι άλλο περιμένει να βρει κανείς στους δρόμους του πιο αφρικανικού προαστίου της Ευρώπης  φιλτράρεται με καταπληκτική άνεση.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS νοιώθει άνετα, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες παρά το μεγάλο ύψος του αμαξώματος και δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS που είναι ευθύβολο και δεν γέρνει υπερβολικά.

Έτσι στο ταξίδι ο οδηγός του απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή .

Ταξιδεύοντας με σταθερή ταχύτητα 140 χιλιομέτρων η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τα 8 λίτρα ωστόσο με όλη την τεχνολογία που διαθέτει ο κινητήρας και το χαμηλό βάρος  θα περίμενα μια καλύτερη επίδοση..

Στις Στροφές

Tο NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS είναι βέβαια ένα ψηλό αυτοκίνητο με άκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος και έναν κινητήρα που μοιάζει να μην μπορεί να κάνει πολλά για να ανησυχήσει το  πλαίσιο- και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα γιατί ο οδηγός αναζητά διαρκώς περισσότερη δύναμη την οποία θα μπορούσε  να διαχειριστεί.

Φυσικά αυτό οφείλεται και στο τιμόνι που τελικά  με εξέπληξε απρόσμενα και θετικά.  Η κρεμαγιέρα είναι γρήγορη- και παρά την υποστροφική σε ρύθμιση γεωμετρία στο μπροστινό αν ελέγξεις το γκάζι το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS να ανταποκρίνεται μέσα στην στροφή με μια αμεσότητα που το κατατάσσει κοντά στους «σπορτίφ» ανταγωνιστές του.

Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες.

Το πίσω μέρος θέλει μαεστρία για να βγει από την τροχιά του και για να συμβεί αυτό χρειάζεται βοήθεια από το χειρόφρενο το οποίο όμως επειδή είναι ηλεκτρικό… δεν είναι διαθέσιμο!

Μπορείς αν θέλεις φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας την ουρά να γυρίσει ελαφρά με την μεταφορά βάρους – ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν ακούγεται αυτό, δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καθώς πρώτον ο κινητήρας δεν έχει αρκετή δύναμη για να ολοκληρώσει την διαδικασία… και δεύτερον το ESP θα σας συγκρατήσει χωρίς καθυστέρηση εντός των λογικών ορίων.

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων -παρά τις κλίσεις που τελικά παρουσιάζονται, ο «πατριάρχης» των συγχρόνων SUV παραμένει ουδέτερος μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας και αν πιεστεί πολύ τελικά παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα.

Κοιτώντας τις σημειώσεις μου από το παρελθόν θυμάμαι ότι η υποστροφή ερχόταν πολύ πιο νωρίς -και γνωρίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει η γεωμετρία του αυτοκινήτου, τα εύσημα για την αναβάθμιση στην συμπεριφορά θα πρέπει να αποδοθούν στα πολύ καλά και καινούρια Good Year που φορούσαν οι ζάντες.

Στο Χώμα

Στους χωματόδρομους που το οδήγησα για την φωτογράφιση διαπίστωσα ότι η ανάρτηση είναι κάπως ξερή στις αντιδράσεις της –κάτι που σε συνδυασμό με το χαμηλό μπροστινό σπόιλερ και τους μακριούς προβόλους  αποτρέπει τον οδηγό από το να κάνει παράτολμες ασκήσεις!

Ωστόσο γίνεται ξεκάθαρό σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα λάστιχα ότι το αυτοκίνητο διαθέτει πολύ καλή ελκτική πρόσφυση καθώς τα ηλεκτρονικά κάνουν τους δύο μπροστινούς τροχούς να συμπεριφέρονται στις χαμηλές ταχύτητες σαν να υπάρχει ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Συμπέρασμα

Το πιο επιτυχημένο SUV της αγοράς αναβαθμίστηκε με μια επιτυχημένη αισθητικά μάσκα που σε συνδυασμό με την βελτιωμένη ηχομόνωση και την ποιότητα των υλικών στο σαλόνι είναι πλέον έτοιμο για την νέα εποχή της αυτοκίνησης που έρχεται χωρίς τίποτε να μπορεί να την σταματήσει.

Με γνώση και σύνεση οι άνθρωποι της Nissan κοίταξαν με την διεισδυτική  ματιά τους στο μέλλον και παρουσίασαν ένα 3 ½ γενιάς QASHQAI που σέβεται την βαριά παράδοση αλλά είναι ταυτόχρονα σχεδιασμένο να εξυπηρετήσει τους στόχους της εταιρείας που προβλέπουν εξηλεκτρισμένες πωλήσεις στην Ευρώπη σε ποσοστό 50% έως το 2024.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάργηση του πετρελαιοκίνητου μοντέλου στεναχώρησε πολλούς που θέλουν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με οικονομία και ανεξαρτησία, ωστόσο η Nissan θεωρεί ότι το μέλλον της βρίσκεται στο πλήρως υβριδικό e–Power QASHQAI το οποίο σίγουρα βελτιώνει την οικονομία προσφέροντας ταυτόχρονα μια ηλεκτροκίνητη  αίσθηση χωρίς το άγχος της φόρτισης.

Σήμερα σε ότι αφορά τους βενζινοκινητήρες  προσφέρεται μόνο με ένα κινητήρα mild hybrid 1,33 λίτρων που αποδίδει ανάλογα με την έκδοση 140 ίππους συνδυαζόμενος με χειροκίνητο κιβώτιο, ή 158 με το  αυτόματο κιβώτιο που έχει και αποκλειστικά την δυνατότητα τετρακίνησης.

Τo NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS ξεκινά στην έκδοση Unique με κάτι λιγότερο από €30Κ όμως πλέον με την νέα εμφάνιση, την αναβαθμισμένη ηχομόνωση  και την εξαιρετική ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό το ιστορικό SUV περνά για εμένα στην κατηγορία των premium C-SUV και εκεί αν αναλογιστεί κάνεις την πληρότητα του εξοπλισμού του μοιάζει σαν ευκαιρία.

Σε ότι αφορά τον άμεσο ανταγωνισμό από τα Tuscon/Sportage και Kuga το  Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS παραμένει πιο φτηνό χωρίς να έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτε σε άνεση, συμπεριφορά, εξοπλισμό-και επιτέλους εμφάνιση.

Ο ανταγωνισμός είναι εντονότατος σε αυτή την κατηγορία τιμής, ωστόσο αυτό επειδή αυτό είναι το πιο καλοπουλημένο SUV στην Ελλάδα, με πάνω από 45 χιλιάδες πωλήσεις, έχει πολλούς φίλους της Nissan που το σκέπτονται σαν τον επόμενο αντικαταστάτη του δικού τους Qashqai.

Τα SUV είναι πλέον η πιο δημοφιλής κατηγορία και οι προτάσεις των Γερμανών, Γάλλων  και των Κορεατών  κάνουν την ζωή του πατριάρχη αρκετά δύσκολή, ωστόσο το Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS άξια αποτελεί μια σταθερή αξία- και ως μια τέτοια είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθεί και αυτό όπως αγαπήθηκαν και οι προηγούμενες γενεές.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου  MY Racing CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο