To BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh είναι ίσως το ποιοτικότερο και με μεγαλύτερο value for money αυτοκίνητο της Ελληνικής αγοράς ανεξαρτήτως καυσίμου!
Αν στην εξίσωση που περιλαμβάνει στα «συν» την ποιότητα κατασκευής, την οικονομία στην μετακίνηση, τους χώρους και φυσικά την ασυναγώνιστη τιμή των €19,990 (€27Κ χωρίς το Κ.Η.) αφαιρέσετε τα «μείον» της ταπεινής(?)καταγωγής, του στοιχειώδους δικτύου φορτιστών και της περίεργης εμφάνισης του, είναι το αυτοκίνητο που χρειάζεται κάθε οικογένεια που διαθέτει δικό της χώρο στάθμευσης με δυνατότητα φόρτισης…
Spoiler Alert: Δεν σας κρύβω ότι εκτός από το ότι για πρώτη φορά σκεφτόμαστε σοβαρά να αποκτήσουμε και στην δική μας οικογένεια ηλεκτρικό αυτοκίνητο-το έχω ήδη προτείνει σε δυο φίλους που έψαχναν καθημερινό αυτοκίνητο πόλης οι οποίοι το οδηγούν εδώ και μήνες- όντες ιδιαίτερα ευχαριστημένοι!
Τόσο ευχαριστημένοι…που με αυτό καλύπτουν το 90% των αναγκών τους και τσακώνονται ποιο μέλος της οικογένειας θα το πάρει!
Αυτό όμως δεν είναι περίεργο αφού εκτός από το ότι είναι αντικειμενικά προσιτό στην κτήση, το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh δημιουργεί και την ψευδαίσθηση ότι επιτέλους υπάρχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει τις συμμαζεμένες διαστάσεις που χρειάζεσαι μέσα στην πόλη.
Με την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο έχει υπολογιστεί ότι μέχρι το 2050 το 80% του πληθυσμού της Γης θα έχει βρει καταφύγιο στα αστικά κέντρα, οπότε είναι βέβαιο πως αν η ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες δεν αντικατασταθεί με κάποια άλλη πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία δεν θα υπάρχει χώρος στους δρόμους για τους ηλεκτροκίνητους SUVειδείς δεινόσαυρους που προτείνει σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία…
Οι καιροί αλλάζουν και τα σημάδια είναι εμφανή σε όλους μας. Παρατηρώντας ακόμη και τα δικά μου παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε μια οικογένεια που λατρεύει τις ρόδες διαπιστώνω πως οι νέοι πλέον δεν ενδιαφέρονται για την οδηγική ευχαρίστηση ενός οχήματος, αλλά για την πραγματική έννοια της μετακίνησης.
Με τα αυτοκίνητα λοιπόν να αντιμετωπίζονται από τις επερχόμενες γενιές σαν ηλεκτρικές συσκευές-και τα χιλιόμετρα να περιορίζονται μόνο σε μικρές αστικές διαδρομές είναι προφανές ότι αυτοκίνητα σαν το Dolphin μας δίνουν μια γεύση από ένα μέλλον-που ακόμη και αν δεν αρέσει σε εμάς τους αυτοκινητόσαυρους, μοιάζει να έρχεται με φόρα.
Ωστόσο μην ξεγελιέστε από την εικόνα που δίνει το BYD στις φωτογραφίες (…αλλά και στην πραγματικότητα) όπου η ανέμνευστη μάσκα του το κάνει να δείχνει θλιμμένο και μικρό, γιατί στην πραγματικότητα έχει «στηθεί» πάνω στην e-Platform 3.0 που χρησιμοποιεί και το ΑΤΤΟ 3(διαβάστε την δοκιμή του δοκιμή ΕΔΩ) η οποία εξασφαλίζει μεγάλο μεταξόνιο, χώρους στο εσωτερικό και ασφάλεια στις προσκρούσεις-κάτι που πιστοποιήθηκε από τα 5 αστέρια EuroNCAP (δείτε βίντεο ΕΔΩ).
Μπορεί ακόμη να νομίζετε ότι είναι μικρότερο από ένα Hyundai i20,αλλά με διαστάσεις (Μ/Π/Υ) 4.295 x 1.700 x 1.570 mm το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh είναι ένα αρκετά μεγάλο αυτοκίνητο με διαστάσεις που ξεπερνούν εκείνες ενός Golf, ενώ το μεταξόνιο των 2,7 μέτρων χαρίζει χώρους που πρέπει να τους δεις για να τους πιστέψεις!
Πιστεύω ότι η λογική της ηλεκτροκίνησης σήμερα βρίσκει την πραγματική της εφαρμογή σε «μεσαία» αυτοκίνητα σαν το Dolphin ή και μικρότερα που συνδυάζουν τις μαζεμένες διαστάσεις και τους χώρους που χρειαζόμαστε στην αστική μας καθημερινότητα με μια σχετικά χαμηλή τιμή κτήσης.
Σε ότι αφορά την ικανότητα της Κινεζικής εταιρείας να κατασκευάζει αυτοκίνητα μια ματιά στην γκάμα των προϊόντων της είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την πρώτη θέση σε όγκο πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων-και το γεγονός είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών στον κόσμο πίσω από την CATL και εμπρός από την LG- προμηθεύοντας μάλιστα και την ανταγωνίστρια Tesla με τις μπαταρίες LFP (Lithium Iron Phosphate) των εξαιρετικών Model 3.
Εμφάνιση
Το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh δεν στοχεύει στο να εντυπωσιάσει με κάποιον πρωτοποριακό σχεδιασμό, αντίθετα υιοθετεί μια αθόρυβη και συντηρητική αισθητική που το κάνει να κινείται μέσα στην πόλη χωρίς να προκαλεί.
Η μπροστινή του όψη, εάν δεν είχε τα LED φωτιστικά σώματα και την ηλεκτρικού τύπου κλειστή γρίλια θα μπορούσε να ανήκει σε κάποιο MPV των αρχών της δεκαετίας του 2000, ενώ και το γκρι μεταλλικό χρώμα του αυτοκινήτου βοηθά στο γενικότερο καμουφλάρισμα των διαστάσεων και της ηλεκτρικής φύσης του αυτοκινήτου.
Κοιτώντας το προφίλ του αυτοκινήτου με το μακρύ μεταξόνιο και την μετατοπισμένη προς τα μπροστά καμπίνα γίνεται εμφανής η συγγένεια με το ΑΤΤΟ 3 παρά τους αρκετά μικρότερους τροχούς διαστάσεων 225/55 R17 που επιβάλλει η εδώ η ανάγκη για καλύτερη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων.
Οι πόρτες είναι μεγάλες και έχουν μεγάλες γυάλινες επιφάνειες εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση και φωτεινότητα στο εσωτερικό, ενώ γίνεται εμφανές από το μεγάλο ύψος του αυτοκινήτου ότι κάτω από το πάτωμα φιλοξενούνται οι μπαταρίες τεχνολογίας Blade LFP.
Το πίσω μέρος είναι μάλλον η πιο όμορφη άποψη του αυτοκινήτου με τα μεγάλα και «κατηφορικά” φωτιστικά σώματα που ενώνονται με μια λωρίδα να θυμίζουν έντονα Mercedes EQA, ενώ αν έλλειπε και το Build Your Dreams -που εδώ προστατεύεται από την στεγνή αφαίρεση από ένα διάφανο πλεξιγκλάς που ενώνει τα δύο πίσω φωτιστικά σώματα, θα είχαμε να κάνουμε με κάτι πολύ όμορφο και αρμονικό.
Υποκειμενικά το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh είναι ένα συμπαθητικό και συνηθισμένο «ασχημόπαπο» που περιμένει να ζήσεις μερικές μέρες μαζί του έτσι ώστε εκπλαγείς όταν αρχίσεις να το βλέπεις σαν κύκνο!
Εσωτερικό
Και ενώ οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι είναι ασχημόπαπο ανοίγοντας την πόρτα γρήγορα το βλέμμα πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομερείς που κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Αν εξαιρέσουμε το σκληρό πλαστικό στο επάνω μέρος του ταμπλό η ποιότητα των υλικών σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της ηπείρου μας που έχουν βολευτεί με το να μας προσφέρουν κακής ποιότητας και αφής πλαστικά.
Τολμώ να πω ότι το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh είναι άνετα-και ίσως ποιοτικά να ξεπερνά- δίπλα σε αυτοκίνητα της VW και άλλων ευγενών Ευρωπαίων με τις χορταστικές επιφάνειες του κάθετου μέρους του ταμπλό και των θυρών να είναι υπενδεδυμένες με οικολογικό (…η χαρά των βίγκαν!) συνθετικό δέρμα και εξαιρετικής ποιότητας πλαστικά που φτάνουν μάλιστα χαμηλότερα από ότι θα ήθελαν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές.
Η ποιότητα συναρμογής είναι εντυπωσιακή και πέρασε με ευκολία τη βάσανο του Δ.Λ.Δ (…που με την νέα δήμαρχο γνωρίζει μεγάλες, ακόμη πιο ένδοξες στιγμές) όμως οι χρωματικές επιλογές στο εσωτερικό είναι πολύ σκούρες κάνουν την καμπίνα κάπως μελαγχολική-ειδικά τις βροχερές ημέρες που οδήγησα το αυτοκίνητο.
Όπως ακριβώς και στο ΑΤΤΟ 3 μπροστά από τον οδηγό υπάρχει μια μικρή οθόνη LCD που θυμίζει ID3 με διαγώνιο πέντε ίντσες που παρέχει πληροφορίες για την ταχύτητα, την αυτονομία, την θερμοκρασία την στάθμη της μπαταρίας και τα mode οδήγησης (Eco, Normal, Sport).
Η επιλογέας των ταχυτήτων έχει μεταφερθεί σε μια «περίεργη» θέση σε μια σειρά από ποιοτικά περιστρεφόμενά πλήκτρα που ρυθμίζουν επίσης το πρόγραμμα οδήγησης, το πολύ χρήσιμό slippery mode, τα αλαρμ και πλήκτρα για την γρήγορη πρόσβαση στον κλιματισμό και το ράδιο.
Η εργονομία και το σύστημα πολυμέσων μ ε την μεγάλη οθόνη των 12,8’’είναι εύχρηστο-και εξίσου καλή με εκείνη των αυτοκινήτων του Έλον ενώ υπάρχει η δυνατότητα να περιστρέφεται η οθόνη ηλεκτρικά (…και μάλιστα και από ένα πλήκτρο στο τιμόνι).
Όλοι τελικά θα έχουν την οθόνη στην θέση landscape που δεν επηρεάζει την ορατότητα του οδηγού όμως η επίδραση που έχει η περιστροφή στους εφηβικούς εγκεφάλους-και όχι μόνο- έχει την δική της εμπορική αξία!
Για να επανέλθουμε στα σημαντικά, υπάρχει ένα άλλο πλήκτρο στο τιμόνι που πατώντας το βρίσκεσαι πάντα στο αρχικό μενού από όπου μπορείς να πλοηγηθείς στις διάφορες λειτουργίες που προβάλλονται με εξαιρετικά τα γραφικά στις οθόνες.
Το σύστημα ανταποκρίνεται άμεσα και στις φωνητικές εντολές λέγοντας Hey BYD στα αγγλικά (…αναμένεται update στα Ελληνικά) και λειτουργούν άψογα δίνοντας την δυνατότητα να ρυθμίσεις σταθμό ακρόασης, να ανοίξεις τα παράθυρα, ενώ το android auto συνδέεται αξιόπιστα χωρίς να κολλά πότε!
Yπάρχουν κάποιες υπενθυμίσεις ασφάλειας που ακούγονται στα Ελληνικά όπως π.χ. το «Για την ασφάλεια σας παρακαλώ φορέστε τη ζώνη «ασφαλλείας» με το «λ» στο «ασφαλείας» να τονίζεται με ιδιαίτερη προφορά .. που θα κάνει τους Θεσσαλονικείς να νοιώσουν οικειότητα! 😎 .
Κάποτε οι Ευρωπαίοι έβαλαν οθόνες για να εντυπωσιάσουν εμάς τους καταναλωτές (…και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους εξαφανίζοντας τους φυσικούς διακόπτες) όμως επειδή ήθελαν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα έδωσαν όλη την τεχνογνωσία τους και ανάθεσαν την κατασκευή τους στους κινέζους…
Σήμερα οι Κινέζοι φτιάχνουν τις οθόνες καλύτερα από τους Ευρωπαίους-και μάλιστα μέσω των διαρκών updates που κάνουν διορθώνουν και τα πιθανά μικροπροβλήματα.
Σκεφτείτε πόσο έχουν αλλάξει τα αυτοκίνητα που είναι πλέον τα πάντα διασυνδεδεμένα και τα προβλήματα τους φτιάχνονται με ΟΤΑ updates σαν να ήταν κινητά!
Και εδώ υπάρχει θέμα για γενικότερη συζήτηση, αλλά προσπερνάμε!
Άνεση –Χώροι
Τα vegan δερμάτινα, θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα είναι κάπως στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες και παρέχουν μέτρια πλευρική στήριξη στις στροφές ωστόσο με το χαμηλό πλαϊνό τους διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο των επιβατών
Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού θα βολέψει ψηλούς οδηγούς, ενώ λόγω της θέσης των μπαταριών κάτω από το πάτωμα τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια θέση που θυμίζει SUV και εξασφαλίζει εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα παράθυρα.
Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι αφύσικά μεγάλη για τις εξωτερικές διαστάσεις του αμαξώματος και το ίδιο ισχύει και για το πλάτος που λόγω του επιπέδου πατώματος θα βολέψει οριακά τρεις ενήλικες που μάλλον θα στεναχωρηθούν από τον χαμηλό πάγκο που δεν υποστηρίζει σωστά τους μηρούς κουράζοντας στις μεγάλες διαδρομές.
Ο χώρος αποσκευών των 345 λίτρων είναι απόλυτα ικανοποιητικός για τον χαρακτήρα του αυτοκίνητο ενώ αν πέσουν τελείως οι πίσω πλάτες των καθισμάτων δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος 1.310 λίτρων.
Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.
Εξοπλισμός
Ο στάνταρ εξοπλισμός του BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh που κοστίζει κάτω από €20Κ απλά εντυπωσιάζει τους υποψήφιους αγοραστές και θα έπρεπε να προβληματίζει τον ανταγωνισμό. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Ηλεκτρικά και θερμαινόμενα καθίσματα
- Ζάντες αλουμινίου 177 ιντσών,
- Ηλεκτρικά περιστρεφόμενη οθόνη αφής 12,8 ιντσών
- Σύστημα κάμερας 360°
- Φωνητικό έλεγχο με την εντολή «Hi BYD»
- Φωτισμό Εσωτερικού περιβάλλοντος
- Ενσωματωμένο φορτιστή AC 11 kW,
- Αντλία θερμότητας!
- Πλήρες σύστημά προστασίας οδηγού και πεζών κατά την οδήγηση.
- Σύστημα αυτόνομής οδήγησης επιπέδου 2
- Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης iTAC (Intelligence Torque Adaption Control
(Ηλεκτρο)Κινητήρας
Κάτω από το καπό του BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας που όπως καταλάβατε αποδίδει 204 ίππους και 310 Νm ροπής όπως και εκείνος του ΑΤΤΟ3.
Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.
Το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh φοράει μια συστοιχία μπαταριών ονομαστικής ισχύος 68 kWh ( με καθαρή χωρητικότητα 60,4 kWh) και βάρος 420 κιλών, τεχνολογίας Blade LFP ή αλλιώς «Cell To Pack» που αποτελείται από 126 κελιά σε σχήμα λεπίδας τοποθετημένα εγκάρσια και τα οποία συνδέονται σε σειρά για να σχηματίσουν μια ενιαία μονάδα.
Αυτή η μέθοδος, που σχετίζεται με τη χημεία LFP (χωρίς κοβάλτιο), κάνει την μπαταρία πιο οικολογική, πιο ασφαλή σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ χάρη στην καλύτερη ψύξη της έχει μεγάλη διάρκεια ζωής 5.000 κύκλων ή θεωρητικά δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων!
Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει μέχρι και τις 14,2 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν 16,2Kwh/100 χλμ, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 23 Kwh/100 χλμ. αν υπάρχει όρεξη για πιο ζωηρή οδήγηση .
Σε ότι αφορά την αυτονομία λοιπόν όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι αφού με μια φόρτιση το μικρό BYD Dolphin μπορεί να ξεπεράσει τα 420 χλμ, ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν κινείστε μέχρι 120 χλμ/ω μπορεί με ασφάλεια να καλύψει 330-350 χλμ.
Η σωστή οδήγηση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγείτε παίζουν σπουδαίο ρόλο. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα, να μην το παρακάνετε με τον κλιματισμό/θέρμανση κτλ.
Μιλώντας για την θέρμανση, επισημαίνω ότι χάρη στην αντλία θερμότητας -που ενώ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι ένα ακριβό έξτρα, όμως εδώ είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης και των μπαταριών αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών και έτσι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό BYD Dolphin πριν την έναρξη μιας διαδρομής.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh χάρη στα… μόλις 1,700 κιλά του (…ναι για ηλεκτρικό είναι λίγα!) είναι σβέλτο χωρίς να «βάζει φωτιά στην άσφαλτό», αφού μέτρησα ότι τα πρώτα 100 χλμ/ω έρχονται σε περίπου 7,7 δευτερόλεπτα και η τελική φημολογείται ότι περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 163 χλμ/ω.
O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το BYD Dolphin 204 PS είναι περίπου 36 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 9,5 ώρες σε wallbox με ισχύ 7,2 kW και μόλις 48 λεπτά για την φόρτιση από 20% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 75kW. (υπάρχει δυνατότητα φόρτισης σε DC 88KW).
Αν λοιπόν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να αποκτήσετε και ένα Wallbox 7 ή 11 KW.
Ανάρτηση-Τιμόνι-Φρένα
Η ανάρτηση του BYD Dolphin αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και μια διάταξη τεσσάρων συνδέσμων πίσω που ελέγχονται από μια ισχυρή αντιστρεπτική.
Είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες, αλλά επιτρέπει αρκετά μεγάλες κλίσεις του αμαξώματος στις γρήγορες στροφές και περιορίζουν τις ορέξεις του οδηγού για απαιτητική οδήγηση.
Τα φρένα λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει θέλουν κάποια μικρή συνήθεια.
Ωστόσο στην συνέχεια χάρη στους 4 δίσκους (να τα ακούν αυτά οι ευρωπαίοι που ακόμη βολεύονται με ταμπούρα πίσω!) οι 1,7 τόνοι του βάρους φρενάρουν πολύ καλά και χωρίς να παρουσιάζεται κόπωση από το σύστημα πέδησης.
Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει την αίσθηση που πρέπει και η μπροστινή ανάρτηση έχει τέτοια γεωμετρία που μπορεί να παραδίδεται νωρίς στην υποστροφή όμως με αυτό τον τρόπο τα ηλεκτρονικά μπορούν να ρυθμίσουν πάντα την συμπεριφορά με ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί ο οδηγός να διαβάσει με το τιμόνι τις αντιδράσεις.
Αυτές είναι ξεκάθαρες επιλογές για την ασφάλεια και την άνεση του μέσου οδηγού και πιθανολογώ ότι στην γρήγορή οδήγηση η παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών θα δυσαρεστήσει τους πιο έμπειρους ή όσους δεν καταλαβαίνουν τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου που οδηγούν.
Στην Πόλη
Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” του BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh και δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας. Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό… Το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να ξεκινήσει !
Χάρη στην ροπή των 310Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση μέσα στην κίνηση της πόλης όμως οι μπροστινοί κινητήριοι τροχοί δυσκολεύονται να περάσουν την ροπή στον δρόμο κατά την εκκίνηση προκαλώντας κλοτσήματα στο τιμόνι και υποχρεώνοντας το ESP σε υπερωρίες…
Η κατάσταση επιδεινώνεται στο βρεγμένο όπου επιβάλλεται η επιλογή του «slippery mode» αφού εξομαλύνει την καμπύλη της ροπής στην επιτάχυνση κάνοντας το αυτοκίνητο απόλυτα ασφαλές.
Προσωπικά μέσα στην πόλη ακόμη και στο στεγνό χρησιμοποιούσα το Slippery Mode για να προστατέψω τα ελαστικά από αχρείαστη φθορά και για να αυξήσω την άνεση στην οδήγηση.
Άλλωστε μόλις το αυτοκίνητο αποκτήσει μια κεκτημένη ταχύτητα (περίπου 20-30χλμ/ω) η ροπή και η δύναμη που προσφέρει με αυτή την επιλογή προγράμματος δεν διαφέρει από εκείνη που θα βιώσετε με το Normal Mode.
Αν έχετε Dolphin δοκιμάστε, λύστε το πρόβλημα του συνδυασμού της κτηνώδους ροπής με την μπροστινή κίνηση…και θα με θυμηθείτε!
Τώρα θα ήθελα το σύστημα ανάκτησης ενέργειας να είχε την δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικό και να επιτρέπει την οδήγηση με ένα πετάλι ακινητοποιώντας εντελώς το όχημα, ωστόσο λειτουργεί με προοδευτικό και με αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι.
Είναι πια ξεκάθαρο σε όποιον έχει ζήσει έστω και μια μέρα με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε αστικό περιβάλλον ότι η οδήγηση του είναι τόσο πιο άνετη και πολιτισμένη που κάνει ακόμη και τα πολυτελή θερμικά αυτοκίνητα να μοιάζουν κουραστικά.
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα μέσα στην πόλη που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. στην αρχή ενοχλεί.
Η ησυχία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες, είναι εκκωφαντική!
Οι άνετες και με σχετικά μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις μαζί με τους μεγάλης διαμέτρου τροχούς καταπίνουν κάθε ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ακόμη και αν ζείτε στο ακραίο περιβάλλον του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου που με τα έργα αποχέτευσης που κάνει για να διορθώσει τις βλάβες που έπαθε το δίκτυο που παρέλαβε πριν δύο χρόνια.. κατέστρεψε την άσφαλτο που είχε στρώσει σε κάποιους δρόμους πριν μερικούς μήνες…
“Μάγκες να οργανωθούμε”, που λέει ένα ανέκδοτο!
Το μόνο μελανό σημείο σε ότι αφορά την άνεση των επιβατών είναι ότι στις εγκάρσιες ανωμαλίες που θα συναντήσει το δελφίνι η ανάρτηση θα παρουσιάσει αναπηδήσεις με ηχητική αξία, αν είναι ξεφόρτωτο οι οποίες θα εξαφανιστούν όταν μεταφέρει περισσότερα από 4 άτομα … δίνοντας την θέση τους όμως σε κάποιες τάσεις πλεύσης που γίνονται αισθητές στο τιμόνι.
Όλα είναι θέμα επιλογών και οι μηχανικοί της BYD πολύ σωστά κατά την γνώμη μου τα έδωσαν όλα για την άνεση.
Το τιμόνι χρειάζεται περίπου 2,8 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής είναι περίπου 11 μέτρα και έτσι το αυτοκίνητο κινείται με άνεση μέσα στα στενά της πόλης, ενώ η άψογη ορατότητα βοηθά στους ελιγμούς και την αλλαγή λωρίδας μέσα στην κίνηση.
Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται μεταξύ 360 έως 420 χλμ, ενώ το κόστος κίνησης ανά 100 χλμ όταν φορτίζετε στο σπίτι σας είναι μόλις €3/100 χλμ!
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο παρουσιάζονται κάποιοι αεροδυναμικοί θόρυβοι μετά τα 120 χλμ που προέρχονται κυρίως από την μπροστινή κολώνα ή το παρπρίζ, όμως δεν υπάρχει θόρυβος από τον ηλεκτροκινητήρα ή την κύλιση των τροχών και έτσι με λίγη μουσικούλα από το καλό ηχοσύστημα του BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh όλα είναι υπό έλεγχο!
Η ανάρτηση έχει μαλακά ελατήρια που συνδυάζονται με αδύναμη απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς από τα αμορτισέρ και έτσι όταν είναι φορτωμένο θα παρατηρηθούν τάσεις πλεύσης, σαν ένα είδος θυσίας στον βωμό της ευζωίας των επιβατών που έχουν μία την αίσθηση ότι κινούνται σε ένα μαγικό χαλί…
Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες «σφίγγει» και παρέχει καλή πληροφόρηση αποκαλύπτοντας μια ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους λόγω της μεγάλης πλευρικής επιφάνειας και της ρύθμισης των αμορτισέρ του Dolphin.
Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν συμπαθούν τον αυτοκινητόδρομο καθώς η παρατεταμένη οδήγηση με υψηλές ταχύτητες εξαντλεί την μπαταρία μειώνοντας δραματικά την αυτονομία.
Το Dolphin δεν αποτελεί εξαίρεση ωστόσο η κατανάλωση δεν απογειώνεται όσο κινείστε με νόμιμες ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου, δηλαδή μέχρι 130 χλμ/ω και η κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 19W/h κάτι που σημαίνει πως μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια 300 πριν χρειαστεί να σκεφτείτε την φόρτιση του.
Στις Στροφές
Καταρχήν παρότι το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh έχει σχεδιαστεί για χρήση μέσα στην πόλη όταν βρεθείτε στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα- που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές- δημιουργούν ένα ασφαλές αυτοκίνητο για να προσπεράσεις.
Είναι πραγματικά απολαυστικός ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η ροπή, αν και θέλει λίγη προσοχή στις χαμηλές κυρίως ταχύτητες γιατί οι μπροστινοί τροχοί λόγω της μεγάλης ροπής έχουν την τάση να σπινάρουν εύκολα αποσταθεροποιώντας στιγμιαία –μέχρι να επέμβουν τα ηλεκτρονικά-το αυτοκίνητο.
Αυτή η δυσκολία διαχείρισης της μεγάλης ροπής του ηλεκτροκινητήρα από τους μπροστινούς τροχούς είναι ίσως και ένας επιπλέον λόγος που τα περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κατά κύριο λόγο σχεδιασμένα ως πισωκίνητα.
Ακόμη και εδώ αν θέλετε την ησυχία σας σας προτείνω να χρησιμοποιείτε το μαγικό slippery mode-ειδικά όταν ο δρόμος δεν έχει καλή πρόσφυση.
Ωστόσο τα μόλις(…για ηλεκτρικό) 1,700 κιλά του βάρους του Dolphin επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να διατηρεί σβέλτους ρυθμούς καθώς παρά τις αυξημένες κλίσεις που παρουσιάζει κάτω από πίεση τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά φροντίζουν με διακριτικό τρόπο να ην ξεφύγετε από τα όρια του σχεδιασμού.
Αν θελήσετε να ξεφύγετε 😎 φήμες λένε πως θα διαπιστώσετε ότι οι κλίσεις προκαλούν σχετικά νωρίς την υποστροφή και ότι τα ηλεκτρονικά μπορούν να ξεπεραστούν- με άγαρμπες όμως κινήσεις και να μετατρέψουν την υποστροφή σε μια στιγμιαία πλαγιολίσθηση που στα αλήθεια δεν προσφέρει ιδιαίτερη χαρά.
Άλλωστε τα καθίσματα-ειδικά τα πίσω- δεν διαθέτουν καλή πλευρική στήριξη και οι ταρζανιές θα ενοχλήσουν την αγαπημένη οικογένεια που μεταφέρετε…
Προσαρμοστείτε και κινηθείτε γοργά και όχι πολύ γρηγορά!
Συμπέρασμα
Το BYD Dolphin 204 PS 60,4 kWh θα μπορούσε να είναι το Αυτοκίνητο της Χρονιάς αν οι δημοσιογράφοι που ψηφίζουν μπορούσαν να το δουν σαν αυτό που είναι- δηλαδή σαν ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο πόλης.
Η χωρίς έμπνευσή και υπερ του δέοντος συντηρητική εμφάνιση του ίσως να ενοχλήσει όσους το κοιτούν από μακριά, ωστόσο οι επιβάτες στο εσωτερικό λίγο ενδιαφέρονται για την γνώμη των εποχούμενων κριτών.
Εκείνοι απολαμβάνουν την ησυχία της ηλεκτροκίνησης και την άνεση μιας ανάρτησης που μέσα στην πόλη κάνει αυτοκίνητα 3πλάσιας αξίας να φαίνονται «ξερά» και θορυβώδη.
Το σίγουρό είναι ότι οι ενδοιασμοί που είχα λόγω της προέλευσης των BYD μετά από 3 μοντέλα της Κινεζικής εταιρείας που έχω οδηγήσει έχουν πλέον διαλυθεί-και αυτό που μένει να βλέπω είναι, η τεχνολογία, οι χώροι για 5 άτομα και η ποιότητα συναρμογής και υλικών του εσωτερικού που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Η ανάρτηση που με στεναχώρησε στις γρήγορες διαδρομές με την ενδοτικότητα της έχει επιλέξει μια ρύθμιση που προσφέρει πολύ καλή ποιότητα κύλισης μέσα στην πόλη και τις λακκούβες της και αυτό είναι κάτι που δεν μου ταιριάζει αλλα το καταλαβαίνω.
Με ένα από τα πιο φιλικά συστήματα πολυμέσων, με ένα υπερπλήρη εξοπλισμό και με μια τιμή να ορίζεται στα €20Κ για τα ετοιμοπαράδοτα γκρι αυτοκίνητα που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα εύκολα συγχωρώ τον χωρίς φαντασία εξωτερικό σχεδιασμό του, αλλά και κάποιες υπερβολές ενός εσωτερικού που έχει φτιαχτεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών(βλ. περιστρεφόμενη οθόνη!).
Oι πεντάστερες επιδόσεις του BYD Dolphin στα Crash Test, η 6ετης βασική εγγύηση (ή 150.000 χιλιόμετρα) και η 8ετής εγγύηση σε μπαταρία(ή 200.000 χιλιόμετρα στην μπαταρία) και κινητήρα (ή 150.000 χιλιόμετρα στον κινητήρα) σίγουρα βοηθούν τον αγοραστή να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις του.
Η σχέση τιμής-χαρακτηριστικών που προσφέρει θα πρέπει να αφυπνίσει τους «παραδοσιακούς» κατασκευαστές που αν δεν καταφέρουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί θα αντιμετωπίσουν δύσκολες στιγμές στο κοντινό μέλλον παρά τους δασμούς…
Ο αντίκτυπός των κινεζικών αυτοκινήτων στην Ελληνική αγορά είναι ήδη εμφανής καθώς όπως θα έχετε παρατηρήσει οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναγκαστεί να χαμηλώσουν τις τιμές τους και να προσφέρουν τα αυτοκίνητα τους αρκετές χιλιάδες φτηνότερα.
Αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που δεν θα κάνει τις καρδίες να χτυπήσουν πιο δυνατά με το ντιζάιν ή τις επιδόσεις του, όμως το εξαιρετικό value for money που προσφέρει θα αποτελέσει πρόκληση για το μυαλό κάθε λογικού ανθρώπου που σκέπτεται να αγοράσει το επόμενο του αυτοκίνητο.
Σε ότι με αφορά το δικό μου μυαλό …αυτό παράφρασε ελαφρά τους στοίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε ένα τραγούδι του Λοΐζου που έλεγε:
«Καβάλα στο δελφίνι
τον κόσμο γύρισα
είπα να το ξεχάσω
μα τ’ αποθύμησα»!
Νομίζω ότι η στιγμή που θα αποκτήσουμε και στην δική μας οικογένεια ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πλέον κοντά!
Σήμερα το καλύτερο οικογενειακό αυτοκίνητο πόλης… τυγχάνει να είναι το φτηνότερο! Όποιος έχει δικό του χώρο στάθμευσης για να φορτίζει και επιλέξει αυτό το ασχημόπαπο… δεν θα αργήσει με την ματιά της λογικής να δει σε αυτό έναν υπέροχο κύκνο!
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
MY Racing 👉 CV
Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini