Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD Δοκιμή / Test drive

Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD Δοκιμή / Test drive

Στο  Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD βλέπουμε ένα SUV -πραγματικά πολλαπλών ρόλων, αφού συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τους χώρους, την οικονομία στα καύσιμα, τις επιδόσεις, την εκτός δρόμου μετακίνηση και κυρίως την οδηγική ανταμοιβή στις στροφές του επαρχιακού δικτύου.

Η εξέλιξη με τις μικρές αναβαθμίσεις στον σχεδιασμό και οι τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνει πλέον με το ενιαίο πλαίσιο των δυο ψηφιακών οθονών στο εσωτερικό   του Tuscon της 4ης γενιάς συνδυάζονται με την Full Hybrid τεχνολογία της Hyundai χωρίς CVT και την τετρακίνηση σε ένα πακέτο που δείχνει μεν ακριβό στα €39.390, αλλά είναι απόλυτα λογικό όταν αναλογιστούμε πόσα αυτοκίνητα αγοράζουμε σε αυτή την τιμή.

Είναι ένα μεγάλο οικογενειακό που χωρά 5 επιβάτες με τα πράγματα τους, είναι ένα καλοστημένο αυτοκίνητο για την οδήγηση στις στροφές, είναι ένα από τα ελάχιστα full hybrid που διαθέτουν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, είναι ένα τετρακίνητο που θα ανταπεξέλθει στους ολισθηρούς δρόμους στις εκδρομές μας, αλλά είναι και ένα οικονομικό καθημερινό όχημα που θα καταναλώνει εύκολα μόλις 6-6,5 λίτρα/100 χλμ στις αστικές μετακινήσεις.

Α, και επειδή είναι ένα Full Hybrid που δεν έχει CVT δεν αποκόπτει τον οδηγό από την ροπή του κινητήρα όπως συμβαίνει ας πούμε με τις αντίστοιχές επιλογές της Toyota που είναι εντυπωσιακά  πιο οικονομικές στην κατανάλωση μέσα στην πόλη… αλλά όταν πιέζονται στο ταξίδι και στις στροφές «μουγκρίζουν»!

Άρα ναι, είναι ακριβό -ειδικά στην έκδοση N-LINE της δοκιμής που ξεπερνά τα €43Κ, αλλά αξίζει 100% τα χρήματα του αφού είναι πραγματικά ένα αυτοκίνητο με πολλαπλούς ρόλους και δυνατότητες.

Εμφάνιση  

H μοντέρνα εμφάνιση του Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD έχει δεχτεί ελάχιστες διαφοροποιήσεις με το πρόσφατο Face Lift και με υποκειμενικά κριτήρια είναι σίγουρα μοντέρνα και εντυπωσιακή.

Με διαστάσεις 4.520 x 1.865 x 1.650 mm είναι 2 εκατοστά μακρύτερο από την αρχική έκδοση (..λόγω των νεών προφυλακτήρων) ενώ  ο σχεδιασμός του νέου Tuscon έχει τις κλασικές διαστάσεις ενός C-SUV και δύσκολά κρύβει τις πολλές και προφανείς επιρροές από πολλά μοντέλα του ανταγωνισμού!

Αν κάτι κεντρίζει αρχικά το ενδιαφέρον, αυτό είναι η τεράστια μάσκα του αυτοκινήτου που με τα 5 (..αν μέτρησα σωστά!) “κρυφά” φωτιστικά ημέρας LED από κάθε ακμή της να σχηματίζουν όταν ανάβουν… κάτι που θυμίζει τα φτερά ενός “σκοτεινού” υπερήρωα της Marvel!

Ο ανάγλυφος σχεδιασμός του συνόλου μάσκας- προφυλακτήρα είναι επηρεασμένος από τα αντίστοιχα μοντέλα της  Lexus , όμως η προσθήκη των LED ημέρας στις ακμές του μπροστινού μέρους δημιουργούν ένα μοναδικό χαρακτήρα στο Τuscon που ενώ είναι σίγουρα εντυπωσιακός, νομίζω πως διχάζει τους παρατηρητές.

Οι πιο νέοι σίγουρα ταυτίζονται και τους αρέσει, ενώ οι πιο παλιοί κοιτάζουμε με απορία τον κόσμο να αλλάζει χωρίς να καταλαβαίνουμε ακριβώς προς τα που τραβάει…

Από όποια πλευρά όμως και να βρίσκεται το γούστο του παρατηρητή, είναι σίγουρο ότι όποιος βλέπει τον τρόπο με τον οποίο αυτό το SUV «γεμίζει τον δρόμο» και τραβά τα βλέμματα, ειδικά σε σκούρα χρώματα.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση συνεχίζεται και στο προφίλ του αυτοκινήτου με το μεταξόνιο των 2,68 μ. να τοποθετεί τους μεγάλους τροχούς (235/55R18) όσο γίνεται στις άκρες του αμαξώματος και να υπόσχεται ικανοποιητικούς χώρους στο εσωτερικό.

Τα φτερά των τροχών με τους τετραγωνισμένους θόλους είναι τονισμένα και ενώνονται μεταξύ τους με μια γραμμή κάτω από τα παράθυρα που επίσης έχει ένα νοητό σχήμα φτερού και συμπληρώνεται από πολλές ακμές και ”νεύρα” χαμηλά στις πόρτες.

Από τα παράθυρα και πάνω κυριαρχεί η οροφή που με την βοήθεια των νίκελ μοιάζει να χαμηλώνει σε ένα σχήμα που θυμίζει Jaguar F-Pace και Ford KUGA και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το αμάξωμα έχει Coupe σχεδιασμό, ενώ στην πραγματικότητα διατηρείται ατόφιο το ύψος στο πίσω μέρος και φυσικά οι χώροι που προσφέρουν τα SUV.

Η γραμμή του προφίλ είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό αεροδυναμικό συντελεστή (CX 0,31) που σίγουρα οφείλεται και στην μεγάλη πίσω αεροτομή που μέσα της κρύβει τον καθαριστήρα του πίσω παραθύρου.

Και αν η εμφάνιση στο εμπρός μέρος δημιουργεί πόλωση στους παρατηρητές, το πίσω μέρος πιστεύω ότι αρέσει σε όλους καθώς χρησιμοποιεί με επιτυχία τα κάθετα ανάγλυφα φωτιστικά που καθιέρωσε το Peugeot 3008 και με την λεπτή λωρίδα LED για τα φρένα που ενώνει τα φωτιστικά σώματα-κατά τα πρότυπα που μας έχει συνηθίσει η SEAT.

Η εικόνα στο πίσω μέρος γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή με την διπλή τετράγωνη εξάτμιση και από τα πολλά μπλε σηματάκια που ενημερώνουν όσους ακολουθούν ότι το SUV που βλέπουν είναι Hyundai Tuscon, είναι υβριδικό και τετρακίνητο!

Με λίγα λόγια… είτε σας αρέσει, είτε σας προβληματίζει ο προχωρημένος σχεδιασμός του νέου Tuscon το σίγουρο είναι ότι η Hyundai συνδυάζοντας με επιτυχία τα περισσότερα σχεδιαστικά trend της εποχής κατάφερε να διαφέρει από τα SUV του ανταγωνισμού και να δείχνει όσο ακριβό είναι!

Εσωτερικό

Η τάση εντυπωσιασμού συνεχίζεται και στο εσωτερικό του Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD που με την ψηλή και φαρδιά κεντρική κονσόλα  το ταμπλό χωρίζει έντονα τις δύο μπροστινές θέσεις και επεκτείνεται αισθητικά αγκαλιάζοντας και τις μπροστινές πόρτες.

Ο αέρας εκμοντερνισμού που φέρνει η FL έκδοση οφείλεται τόσο στην όψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του, όσο και κύρίως στο ενιαίο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 12,3 ” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει επίσης διαγώνιο 12,3 ” ή 10.25’’ στις πιο φτωχές εκδόσεις.

Ο πίνακας οργάνων αλλάζει τα γραφικά του ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί (Eco, Normal και Sport) και είναι ευκρινής και εξαιρετικά πληροφοριακός.

Το σύστημα πολυμέσων έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay.

Υπάρχει φυσικά και το ειδικό πρόγραμμα στο σύστημα πολυμέσων που αναπαριστά γραφικά την λειτουργία του υβριδικού συστήματος, βοηθώντας στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η υβριδική συνέργεια  είτε κατά την διάρκεια της ανάκτησης της ενέργειας, είτε κατά την κίνηση.

Επιπλέον το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ECO-Driving Assist System (ECO-DAS) που βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου με το σύστημα Predictive Energy Management (Προγνωστική Διαχείριση Ενέργειας), που διαχειρίζεται τη φόρτιση και την εκφόρτιση της μπαταρίας σε ανηφόρες και κατηφόρες για τη μεγιστοποίηση της χρήσης της.

Όταν σε μια διαδρομή σύμφωνα με το GPS  υπάρχει ανωφέρεια και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι χαμηλό το σύστημα αυξάνει ελαφρώς τη λειτουργία του κινητήρα προκειμένου να προ-φορτίσει την μπαταρία πριν την ανηφόρα.

Εάν η μπαταρία είναι επαρκώς φορτισμένη, τότε αυξάνει το επίπεδο εμπλοκής του ηλεκτροκινητήρα πριν από την κατηφόρα, προκειμένου και πάλι να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση καυσίμου.

Στη συνέχεια, η ηλεκτρική ισχύς ανακτάται στην κατηφόρα με το ηλεκτρικό φρενάρισμα ….

SUPER!

Εκεί όμως που συμπάθησα το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD ήταν η έξυπνη χρήση των περιστροφικών διακοπτών στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που προσφέρουν  «ανθρώπινο χειρισμό» του εξαιρετικού ηχοσυστήματος της Krell, είτε για την ρύθμιση του αποδοτικού συστήματος κλιματισμού.

H Hyundai ευτυχώς επιμένει στους παραδοσιακούς διακόπτες, τουλάχιστον όσο η υιοθέτηση της αυτόνομης οδήγησης της επιτρέπει ικανοποιώντας την οικειότητα που νοιώθουμε οι οδηγόσαυροι στα καινούρια αυτοκίνητα

Στις σημειώσεις το μολύβι γράφει στο τεφτέρι: «Μαθήματα εργονομίας για διεθνές ακροατήριο σχεδιαστών εσωτερικού χώρου σε αυτοκίνητα που υιοθετούν πολλές οθόνες»…

Το τιμόνι δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο με την εμφάνιση του ομως περιέχει περισσότερα πλήκτρα από όσα θα ήθελα.

Αριστερά από το τιμόνι υπάρχει ένα διακόπτης που απομονώνει εύκολα την λειτουργία του ESP σε δύο στάδια αν το πατήσετε για περίπου 5 δευτερόλεπτα-κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο εάν θέλετε να παίξετε σε ολισθηρά οδοστρώματα.

Ένα υλικό που ικανοποιεί την αφή στο εσωτερικό είναι το πλαστικό στους μοχλούς των φλάς και των καθαριστήρων που είναι τόσο ποιοτικό που μοιάζει σαν κρυστάλλινο!

Με τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου να έχει μετακομίσει στην κολώνα του τιμονιού στο χαμηλό τμήμα της κονσόλας υπάρχει πλέον μόνο ένας περιστροφικός διακόπτης για την επιλογή των προγραμμάτων λειτουργίας και τετρακίνησης και δυο τρία ακόμη βοηθητικά πλήκτρα.

Ο επιλογέας για τα προγράμματα λειτουργεί σε 3 θέσεις -Normal, Eco και Sport-και επηρεάζει την λειτουργία του κιβωτίου σε ότι αφορά τις αλλαγές ταχυτήτων, την κατανομή της ροπής στην τετρακίνηση, την χαρτογράφηση του κινητήρα, αλλά και η σκληρότητα του τιμονιού.

Η εργονομία αλλα και η καλή ορατότητα επιτρέπουν στον οδηγό να νοιώσει άνετά από τα πρώτα κιόλας μέτρα και να ασχοληθεί με πιο πρακτικά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα η άνεση χώρων που προσφέρεται σε όλους τους επιβάτες.

Το εσωτερικό λοιπόν έχει καλή συναρμογή με ελάχιστους τριγμούς και ενώ είναι εξίσου προκλητικό με το εξωτερικό -και παρότι είναι χρωματικά μουντό και σκουρόχρωμο, δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα που στους περισσότερους θα αρέσει.

Χώροι

Τα καθίσματα είναι σχετικά στενά και έχουν σκληρό υλικό που υποθέτω πως θα κουράζει στις μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Το τιμόνι αντίστοιχα ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι αλλά η πλευρική στήριξη όλων των καθισμάτων είναι φτωχή με αποτέλεσμα να ενοχλούνται και ο οδηγός και οι επιβάτες στις στροφές.

Η ορατότητα του οδηγού περιορίζεται ελάχιστα από τις φαρδιές κολώνες μπροστά και πίσω , αλλά οι τεράστιοι εξωτερικοί καθρέπτες, το μεγάλο πίσω παράθυρο που κατεβαίνει χαμηλά στην πόρτα και η κάμερα οπισθοπορείας αποζημιώνουν.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα χάρις το φάρδος του αμαξώματος και το σχεδόν επίπεδο πάτωμα θα φιλοξενήσουν τρεις ενήλικες σε ένα ταξίδι, ενώ στην κονσόλα μπροστά από τα πόδια του μεσαίου επιβάτη υπάρχουν δύο ξεχωριστοί αεραγωγοί με δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας και δύο θύρες USB.

Η πλάτη των καθισμάτων ρυθμίζεται και ανακλίνεται σε ποσοστό 40:20:40 με μοχλούς στον χώρο αποσκευών, ενώ όταν πέσουν τα καθίσματα ο χώρος αποσκευών από 577 λίτρα μπορεί να φτάσει και τα 1576 λίτρα!

Παράλληλα ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο σχήμα και επίπεδο δάπεδο, αφού η πίσω πόρτα κατεβαίνει μέχρι χαμηλά τον προφυλακτήρα για να διευκολύνει την φόρτωση.

Τέλος στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά ντουλάπια, ποτηροθήκες, θύρες USB και πλαφονιέρες με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα.

Κινητήρας-Μετάδοση

Το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD της δοκιμής μας εξοπλίζεται με έναν τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1.600 cc που αποδίδει 180 ίππους στις 5,500 σαλ και 265 Nm ροπής μεταξύ των 1-500-4,500σαλ.

O κινητήρας «SmartStream» διαθέτει άμεσο ψεκασμό με αντλία στα 2,000 psi και συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό των βαλβίδων της εισαγωγής και της εξαγωγής. Η κίνηση των εκκεντροφόρων γίνεται με καδένα για περιορισμό του κόστους συντήρησης, ενώ η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη στο μπλοκ για ζεσταίνεται πιο γρήγορα ο καταλύτης και να αποδίδει καλύτερα ο υπερσυμπιεστής.

Το σύστημα Υβριδικής κίνησης συμπληρώνει την συνολική απόδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 65 PS (32 kW) και μέγιστη ροπή 265 Nm/1.600 σαλ.

Λόγω των διαφορετικών στροφών στις όποιες αποδίδεται η μέγιστης ισχύς των δύο κινητήρων, η συνδυαστική ισχύς είναι 240 PS@5,500σαλ και 350 Nm ροπής @1,500-4,500 σαλ- και όχι 245PS και 515 Nm ροπής που αθροίζουν οι δυο κινητήρες.

Στο κάτω μέρος του δείκτη διαχείρισης της ενέργειας- στον πίνακα οργάνων- υπάρχει ένας δείκτης που μας ενημερώνει για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ιόντων λιθίου των 1,5 kWh στα 270V που βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα.

Εκείνο που παρατήρησα είναι ότι στην καθημερινότητα ο συγκεκριμένος δείκτης φτάνει πολύ δύσκολα στην ένδειξη πλήρους φόρτισης, κάτι που σημαίνει ότι είτε η μπαταριά είναι μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε είτε ότι η γεννήτρια ρεύματος θα έπρεπε να είναι πιο ισχυρή.

Θα μπορούσε ίσως να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα φόρτισης ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την χωρητικότητα της μπαταρίας, είτε να είχε ελαφρά μικρότερες μπαταρίες έτσι ώστε το αυτοκίνητο να ήταν πιο ελαφρύ.

Όπως είναι τώρα για να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία χρειάζεται να οδηγήσετε σε μεγάλου μήκους κατηφορικές διαδρομές, όπως για παράδειγμα το κατέβασμα από τον Διόνυσο στην Ν. Μάκρη.

Την ροπή διαχειρίζεται το 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο  της εταιρείας που  έχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής των σχέσεων από τα paddles στο τιμόνι όταν επιλεχθεί το πρόγραμμα Sport, ενώ στο πρόγραμμα Eco και νορμάλ  από εκεί ρυθμίζεται το επίπεδο της αναγεννητικής πέδησης.

Έξυπνο!

Το κιβώτιο ταχυτήτων δεν είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει στην αγορά, ωστόσο σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα η παρτίδα σώζεται και είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι οι ταχύτητες δεν αλλάζουν όσο γρήγορα θα ήθελες-τουλάχιστον όσο οι μπαταριές έχουν αρκετό ρεύμα.

Στην συνέχεια  την διανομή της ροπής στους 4 τροχούς αναλαμβάνει το σύστημα  HTRAC της Hyundai που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συνδυάζει τις δυνατότητες ενός τετρακίνητου οχήματος με την οικονομία που προσφέρει ένα προσθιοκίνητo.

Το αυτοκίνητο είναι βασικά μπροστοκίνητο και μέσω ενός πολύδισκου συμπλέκτη εμπλέκεται και ο πίσω άξονας ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεγεί.

Έτσι στο πρόγραμμα Eco η κίνηση μεταδίδεται κυρίως στον μπροστινό άξονα και μεταφέρεται πίσω όταν ανιχνευθεί απώλεια πρόσφυσης, στο πρόγραμμα Comfort η ροπή μεταδίδεται περίπου 70/30 μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξoνα, ενώ στο πρόγραμμα Sport τo 50% της ροπής φτάνει στον πίσω άξονα έτσι ώστε να αποκτά το αυτοκίνητο πιο δυναμική συμπεριφορά.

Σημειώστε ότι το ESP απενεργοποιείται σε δύο στάδια (αν πιέσετε το πλήκτρο για περίπου 5 δευτερόλεπτα) δίνοντας αρκετή ελευθερία στα ηλεκτρονικά για πιο ευχάριστη οδήγηση.

Στην πράξη η τετρακίνηση ανταποκρίνεται με ικανοποιητικό τρόπο στις περισσότερες συνθήκες, ενώ για τα πιο δύσκολα κομμάτια υπάρχει η δυνατότητα αν κλειδωθεί η ροπή στο 50-50 μεταξύ των δύο αξόνων.

Οικονομία-Επιδόσεις

Μέσα στην πόλη με προσεκτική οδήγηση η κατανάλωση είναι εντυπωσιακή(..αλλά όχι απίστευτα χαμηλή όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα Toyota) και κυμαίνεται στα γύρω στα 6-6,5 λίτρα, ενώ αν πιεστεί στον αυτοκινητόδρομο το οικονομόμετρο θα γράψει ευχαρίστως και 9 λίτρα!

Η μέση κατανάλωση για τα περίπου 800 χιλιόμετρα που κάλυψα στην δοκιμή και περιελάμβανε, κίνηση στην πόλη, τον αυτοκινητόδρομο, λίγο χώμα και αρκετή γρήγορη οδήγηση ήταν 6,7 λίτρα/100 χιλιόμετρα, αλλά είναι σίγουρο ότι με λίγη προσοχή μπορεί να πέσει στα 6,4 λίτρα.

Το αυξημένο βάρος των 1,780 κιλών και οι τριβές της τετρακίνησης κόβουν τα φτερά του δυνατού κινητήρα- και έτσι το Hyundai Tucson χρειάστηκε στις δοκιμές που έκανα περίπου 8,7 δευτερόλεπτα για να φτάσει 100km/h, ενώ το κοντέρ μπορεί να φτάσει τα 200 Km/h όπου -από ότι μου έχουν πει, αναλαμβάνει ένας κόφτης.

Αναρτήσεις-Τιμόνι-Φρένα

Η ανάρτηση του Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD αποτελείται από γόνατα Μc Pherson με ψαλίδια βάσης και ξεχωριστό υποπλαίσιο στήριξης εμπρός -και πολλαπλούς συνδέσμους Multi-link (2 άνω και ένα κάτω εγκάρσια μπράτσα) και ξεχωριστό υποπλαίσιο στήριξης πίσω.

Η ρύθμιση της ανάρτησης αποκαλύπτει ότι όταν έφυγε ο κ. Albert Biermann από την μια γερμανική εταιρεία παίρνοντας μεταγραφή στον όμιλο Hyundai-KIA, πήρε μαζί του όλο το γαλάζιο ντοσιέ με τις ρυθμίσεις των μοντέλων της!

Η διαδρομή της σφικτής ανάρτησης είναι σχετικά μεγάλη εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο για SUV ύψος από το έδαφος των 17 εκ., όμως ο έλεγχος του ψηλού αμαξώματος και ο τρόπος που διαχειρίζεται το σύνολο των ανωμαλιών του οδοστρώματος μοιάζει ύποπτα πολύ με εκείνον που θα συναντήσετε στα πολυτελή γερμανικά μοντέλα.

Το Tucson διαθέτει ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού με το μοτέρ υποβοήθησης πάνω στην κρεμαγιέρα (R-MDPS) που παίρνει κίνηση από ιμάντα-και ρυθμίστηκε έτσι ώστε να ταιριάζει με τον χαρακτήρα της ανάρτησης του αυτοκινήτου.

Στην πράξη το τιμόνι χωρίς να είναι ιδιαιτέρα μαλακό, στερείται ανάδρασης από τους τροχούς και αυτό ίσως να είναι και το βασικό σημείο για το οποίο ο κ. Biermann θα πρέπει να δει το ντοσιέ του λίγο πιο προσεκτικά.

Το ίδιο θα έλεγα και για τα φρένα που αποτελούνται από αεριζόμενα δισκόφρενα εμπρός και απλά πίσω- και που δυστυχώς δεν έχουν όλη την δύναμη που χρειάζεται για να σταματήσουν άμεσα τα 1,780 κιλά του Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD.

Στην Πόλη

Το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο και έτσι στην αρχή θα χρειαστεί λίγο συνήθεια για να κινηθεί στα στενά της πόλης- και κυρίως για να παρκάρει.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό ενώ είναι εντυπωσιακό και το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί στους ελιγμούς και τις αναστροφές.

Στα καινοτόμα λακκουβοδρόμεια των Βορείων Προαστίων όπου οι δρόμοι της προσομοιάζουν την Καμπούλ-οι σφικτές αναρτήσεις κάνουν ότι μπορούν για να καταπιούν τις ανωμαλίες που τόσο εύστοχα έχει τοποθετήσει η δήμαρχος για να μας κρατά σε εγρήγορση-αλλά τα σκληρά ελατήρια και κυρίως η ισχυρή αντιστρεπτική στον πίσω άξονα που προσπαθούν να διαχειριστούν το έξτρα βάρος των μπαταριών και της τετρακίνησης δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά –κυρίως όμως ηχητικά.

Βλέπετε και σε αυτό το περιβάλλον ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ επιβάλλεται από το μεγάλο βάρος και ο μάλλον στιβαρός τρόπος με τον οποίο στηρίζεται το υποπλαίσιο στο αμάξωμα κάνουν τις λακκούβες να ακούγονται στο εσωτερικό.

Οι επιβάτες σε δύσκολα τερέν σαν αυτό του Δ.Λ.Δ* δεν νοιώθουν ότι ενοχλούνταν από την λειτουργία των αναρτήσεων ωστόσο οι λακκούβες καταφέρνουν να φτάνουν στα αυτιά τους χωρίς να περνούν από το σώμα τους!

Πάντως στους πιο κανονικούς δρόμους που βρίσκουμε στην υπόλοιπη Αθήνα η σφικτή ανάρτηση βοηθούμενη από τους μεγάλους τροχούς δεν ενοχλεί στην καθημερινότητα.

Η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου σε παρασύρει σε μια διαδικασία όπου η ανάκτηση και η διατήρηση ενέργειας γίνεται ένα εθιστικό παιχνίδι- που όμως σε μαθαίνει  να κινείσαι σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς που συχνά ενοχλεί τους γύρω σου!

Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου τρόπου οδήγησης έχει σαν στόχο την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιτάχυνση, την διατήρηση της ορμής του αυτοκινήτου και την εκμετάλλευση του φρεναρίσματος.

Το να κινηθείς όμως περίπου ένα χιλιόμετρο αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια προϋποθέτει βεβαία να κινείσαι με λιγότερα από 80 χλμ/ω και να πιέζεις το πετάλι του γκαζιού με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθείς την κίνηση και την κλίση του δρόμου

Παράλληλα, κάθε φορά που φρενάρεις, αποφεύγεις να μειώσεις απότομα ταχύτητα έτσι ώστε να δώσεις στην γεννήτρια την απόσταση που χρειάζεται για να μετατρέψει το φρενάρισμα σε ρεύμα.

Χρειάζεται να βρεθείς πίσω από το τιμόνι ενός υβριδικού αυτοκινήτου για να προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις  το “Hybriding” και τους οδηγούς που το εξασκούν….

Σίγουρα πάντως η διαδικασία είναι εθιστική, ενώ όταν γίνεις ένας έμπειρος «Hybrider» ευχαριστιέσαι να κινείσαι με μόλις 6 λίτρα βενζίνης μέσα στην πόλη και μαθαίνεις να μην παρασύρεσαι από τον κακό σου εαυτό που θέλει να σε κάνει να τρέξεις πιο γρήγορα.

Αν σηκώσετε το κάθισμα του οδηγού ψηλά η θέση οδήγησης αποκτά μια σχεδόν SUV αίσθηση που επιτρέπει να βλέπετε μακριά μέσα στην κίνηση.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική και ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τους μεγάλους καθρέπτες, ενώ το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη δείχνει πολύ κάλο χαρακτήρα στις αστικές συνθήκες.

*Δ.Λ.Δ= Δημοτικόν Λακκουβοδρόμειον Διονύσου

Στον Αυτοκινητόδρομο                 

Στον αυτοκινητόδρομο αντιλαμβάνεσαι ότι η ανάρτηση του Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD καλύτερα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα καθώς δεν φαίνεται πια σκληρή και ελέγχει το βαρύ αμάξωμα στις διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητοδρόμων με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Το κιβώτιο γρήγορα περνά στην μακριά 6η σχέση ρίχνοντας τις στροφές του κινητήρα και το επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό.

Έτσι όταν ταξιδεύετε με 140 χλμ/ω ο κινητήρας γυρνά με περίπου 2,500 σαλ χωρίς να ακούγεται, ωστόσο εάν χρειαστεί να κάνετε ένα kick down για να προσπεράσετε και ο κινητήρας αρχίσει να γυρνά πάνω από τις 4, 500 σαλ τότε θα διαπιστώσετε ότι ο θόρυβος του κινητήρα έστω και οριακά βρίσκει τον δρόμο του προς το εσωτερικό της καμπίνας.

Ο αεροδυναμικός θόρυβος από την άλλη δεν ενοχλεί- και μόνο ένα ελαφρύ σφύριγμα που ξεκινά από τα 120 και χάνεται μετά τα 150 χλμ/ω ακούγεται από την μεσαία κολώνα, έτσι για να μας χαλάσει την ησυχία!

Στις παρατεταμένες στροφές είναι εντυπωσιακό πόσο λίγο γέρνει το αμάξωμα και το πόσο σωστό έλεγχο έχει ο οδηγός παρά το μαλακό τιμόνι.

Το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD φορτωμένο με 5 άτομα και τα πράγματα τους ταξιδεύει με 135 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο καταναλώνοντας περίπου 8,3 λίτρα καυσίμου, ενώ αν ζοριστεί θα απαιτήσει περισσότερα από  9 λίτρα/100 χλμ.

Στις Στροφές

Το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD μπορεί να μην δείχνει σπορ, όμως το αίμα του κ. Albert Biermann νερό δεν γίνεται και έτσι χάρη στην σχετικά σφικτή ανάρτηση, την τετρακίνηση  και τα φαρδιά ελαστικά στρίβει σε επαρχιακούς δρόμους με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ευκολία.

Το τιμόνι φιλτράρει υπερβολικά την πληροφορία από τους τροχούς προς τα χέρια -και έτσι αρχικά ο οδηγός μοιάζει διστακτικός στο να ανεβάσει ρυθμό.

Η αίσθηση ότι οδηγάς ένα βαρύ SUV με ψηλό κέντρο βάρους δημιουργεί ακόμη ένα ψυχολογικό εμπόδιο που ξεπερνιέται μόνο όταν «στραμπουλώντας» το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή με χαμηλή σχετικά ταχύτητα διαπιστώνεις ότι οι τροχοί ακολουθούν- δεδομένων των αναλόγιων-την τροχιά που έχεις χαράξει-και ας μην το νοιώθεις…

Έτσι σιγά-σιγά «λύνεσαι» και ανεβάζεις τον ρυθμό σου πουλώντας λίγο την είσοδο και εκμεταλλευόμενη/ος την πρόσφυση της τετρακίνησης πατάς το γκάζι νωρίτερα στην έξοδο και διατηρείς με αυτό τον τρόπο μια μέση ταχύτητα που είναι αξιοσέβαστη.

Τα φρένα κάτω από πίεση περιέργως διατηρούν την ανθεκτικότητα τους, όμως το πετάλι μοιάζει κάπως απόμακρο και η δύναμη στο φρενάρισμα σου μαζί με τις μυρωδιές από τα τακάκια σου δίνει την αίσθηση ότι είναι οριακή για το βάρος του αυτοκινήτου.

Ο κινητήρας σε συνεργασία με τον ισχυρό ηλεκτροκινητήρα  έχει την δύναμη που χρειάζεται για να πάει γρήγορα μέσα στις στροφές όμως το κιβώτιο αρνείται να κατεβάσει δευτέρα πριν τις φουρκέτες και συχνά σου χαλάει τον ρυθμό.

Έχετε προφανώς όλοι καταλάβει τι φταίει..

Το μπροστινό μέρος τους αυτοκινήτου είναι ρυθμισμένο να πατά με ακρίβεια σχεδόν σαν εκείνη τουi30N και αυτό μας παρασύρει στο να αναζητούμε σπορ συγκινήσεις σε ένα αυτοκίνητο που έχει φτιαχτεί απλά για ασφαλείς οικογενειακές μετακινήσεις.

Όχι προσωπικά δεν ηρέμησα, αντίθετα με χαρά βρήκα ότι όταν κλείνεις το ESP τα ηλεκτρονικά σχεδόν απενεργοποιούνται και έτσι όταν το οδήγησα στον Διόνυσο με υγρασία κατ’ επανάληψη δημιούργησα μια υπόνοια υπερστροφής ισχύος που με έκανε να ξεχάσω τα πάντα!

Μετά από αυτό, είτε συνήθισα την συμπεριφορά του, είτε κατάλαβα το τιμόνι και εμπιστεύτηκα το στρίψιμο του Tuscon που με εντυπωσίασε σαν  SUV όσο το Hyundai i30N Performance με είχε εντυπωσιάσει σαν hatchback.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα βρείτε σε άλλο υβριδικό SUV….

Στο Χώμα

Το Hyundai Tucson με απόσταση των 171 mm από το έδαφος δεν έχει την ελευθέρια άρθρωσης στην ανάρτηση που θα του επιτρέψει  να κινηθεί σε μονοπάτια παρά τις ικανοποιητικές γωνίες προσέγγισης και αποφυγής των 17,4 και 25,7 μοιρών αντίστοιχα.

Έχει την δυνατότητα μπλοκαρίσματος της τετρακίνησης, όμως σύντομα και εύκολα κάποιος τροχός θα βρεθεί στον αέρα και το φουτουριστικού σχήματος SUV θα ακινητοποιηθεί…

Είναι ένα SUV φτιαγμένο για την άσφαλτο και εκεί λάμπει. Παρόλα αυτά δεν θα πει όχι στο να κινηθεί σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση (χιόνι, λάσπη) και να σας πάει με ασφάλεια στο χιονοδρομικό ή την αγαπημένη σας παραλία.

Επιπλέον σε επίπεδα ολισθηρά τερέν, η τετρακίνηση που έχει αρκετή ροπή στον πίσω άξονα στο πρόγραμμα sport και η δυνατότητα απενεργοποίησης του ESP ίσως να σας επιτρέψει και λίγο παιχνίδι! 😉

Συμπέρασμα

Το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD είναι ο ελβετικός σουγιάς των SUV καθώς έχει χώρους για την οικογένεια, στριβεί απίστευτα καλά για την κατηγορία, δεν θα πει όχι για ελαφρύ off roading, ενώ ο συνδυασμός του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη και του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα κάνουν την υβριδική τεχνολογία αόρατη!

Εννοώ ότι το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD χάρη στην υβριδική τεχνολογία είναι εξαιρετικά αποδοτικό και οικονομικό, όμως χάρη στο κιβώτιο και τον ροπάτο κινητήρα καταφέρνει να μην αποκόπτει τον οδηγό από τον δρόμο και να ανταποκρίνεται στις ορέξεις του και στις συνθήκες οδήγησης έξω από την πόλη.

Μπορεί τα μοντέλα της βασίλισσας των υβριδικών Toyota να είναι 10-15% οικονομικότερα σε κατανάλωση (..που είναι πράγματι μεγάλη διαφορά), αλλά η αλήθεια είναι ότι η χρήση των μοντέλων της απαιτεί συμβιβασμούς και κατανόηση της τεχνολογίας-κάτι που δεν είναι όλοι οι οδηγοί διατεθειμένοι να κάνουν.

Από την άλλη το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD δείχνει ακριβό σε ότι αφορά την τιμή κτήσης που πλησιάζει επικίνδυνα τις premium επιλογές της κατηγορίας-και ειδικά τον τελευταίο καιρό που μας κακομαθαίνουν οι κινέζοι- όμως  είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο με δικό του χαρακτήρα που μετά το facelift απέκτησε και ένα εσωτερικό που διαθέτει τεχνολογία και σύγχρονο στυλ.

Κοιτάς την τιμή (Δείτε τιμοκατάλογους ΕΔΩ), την πενταετή εγγύηση για τα μηχανικά (8 έτη για την μπαταρία) και την ατελείωτη λίστα με τον εξοπλισμό που προσφέρει και νομίζω ότι αν  ψάχνεις για υβριδικό SUV σίγουρα τοποθετείς το το Hyundai Tucson Full Hybrid 1.6T 230PS 4WD στην κορυφή της λίστας σου.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing 👉  CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

        1. ΥΓ. Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.
Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο