Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Smart #3 Brabus 428 PS AWD Δοκιμή / Test drive

Smart #3 Brabus 428 PS AWD Δοκιμή / Test drive

To Smart #3 Brabus 428 PS AWD είναι το πιο άξιο αυτοκίνητο να φοράει το σήμα του βελτιωτικού οίκου Brabus από όλα όσα μας έχει παρουσιάσει η Smart -και ίσως -η Mercedes Benz.

Το ότι από το 1977 η Brabus παρουσίαζε βελτιωμένες εκδόσεις αυτοκινήτων σαν την άξια CLK500 είναι ο λόγος που απέκτησε την φήμη της, ωστόσο η ανάμειξη της με την Smart δεν πιστεύω πως λειτούργησε προς όφελος της αφού προφανώς το μικρό αυτοκίνητο πόλης ήταν μια ακατάλληλη βάση για βελτιώσεις.

Η συνεργασία της με την Smart λοιπόν μπορεί να απέδωσε εμπορικά λόγω του όγκου των αυτοκινήτων που παραχθήκαν αλλά δεν βελτίωσε την φήμη του οίκου-και είναι ίσως αυτός ο λόγους  που στην περίπτωση του Smart #3 Brabus 428 PS AWD τα «έδωσαν όλα» παρουσιάζοντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπορ ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς!

Στο δικό μου τεφτέρι το Smart #3 Brabus 428 PS AWD, σε ότι αφορά την διασκέδαση στην οδήγηση, μπαίνει δίπλα στο Ioniq5 N και στο πισωκίνητο Mustang ,ενώ λόγω των ψηφιακών ήχων από κινητήρα V8 που συνοδεύουν την εμπειρία, πλησιάζει σε συνολική αίσθηση ακόμη και την εκρηκτική A45 AMG s!

Όλα τα #3 κατασκευάζονται στην Τζιαντζακoύ της Κίνας και πατάνε πάνω στην αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα «SEA2» («Sustainable Experience Architecture») του ομίλου Geely η οποία χρησιμοποιείται για τα μοντέλα που έχουν μεταξόνιο από 2.700-2.900 χιλ.– και την βρίσκουμε να χρησιμοποιείται εκτός από τα Smart και τα Volvo EX30,  Lynk & Co 2 και σε άλλες μάρκες του ομίλου.

Η κοινή πλατφόρμα  επέτρεψε στην Mercedes να διαθέτει τα νέα Smart  σε ανταγωνιστικές τιμές που είναι αντίστοιχες με εκείνες των θερμικών BSUV που μπορεί να ανεφοδιάζονται άμεσα στα ταξίδια μας, αλλά πλέον υπολείπονται στις επιδόσεις και την οικονομία στην χρήση τους.

Σε σχέση με το #1 που έχει ένα υπερβολικά ήσυχο Crossover χαρακτήρα, το #3 έχει ένα πιο coupe/αεροδυναμικό σχεδιασμό, αυξημένο μεταξόνιο στα 2.785 mm που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Βλέποντας τα χαρακτηριστικά του «απλού» #3 με εντυπωσίασε ότι η έκδοση  Brabus έχει μειωμένες κατά 35χιλ. διαδρομές των αμορτισέρ και 10χιλ. πιο φαρδύ μετατρόχιο ώστε να δείχνει-και κυρίως να είναι, πραγματικά γρήγορη!

Δεν είναι μόνο η εξελιγμένη τετρακίνηση που επιτρέπει την σωστή διαχείριση της  δύναμης του Smart #3 Brabus  χαρίζοντας τιμές επιτάχυνσης 0- 100χλμ/ω σε μόλις 3.6 δλ., αλλά η ρύθμιση της ανάρτησης από την Brabus που όχι μόνο κρύβει τα 1835 κιλά του βάρους αλλά επιτρέπει στο Brabus να είναι απόλυτα ασφαλές και πολύ-μα πολύ, διασκεδαστικό στον δρόμο.

Η διαχείριση 430 ίππων στον δρόμο απαιτεί εμπειρία που προφανώς δεν υπάρχει στο 95% ++ των οδηγών και αυτό όπως έχω επανειλημμένα γράψει κάνει τα προσιτά σε μεγάλο μέρος των αγοραστών γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα.

Ωστόσο το #3 Brabus μαζί με την περίσσια δύναμη διαθέτει και ένα «στημένο» σπορ πλαίσιο και αυτό το κατατάσσει στην συνομοταξία των σπορ αυτοκινήτων -και σαν τέτοιο είναι απόλυτα αποδεκτό και επιθυμητό σε πολλούς από εμάς…

Εμφάνιση

To Smart #3 είναι σχεδιασμένο από τους ανθρώπους της Mercedes στην Γερμανία έχοντας εμφανείς επιρροές από τα SUV μοντέλα της εταιρείας και ενώ έχει τις δικές του αναφορές στην σύγχρονη ταυτότητα της Smart χρειάζεται ελάχιστη φαντασία για να διαπιστώσουμε τις ομοιότητες με μια GLC…

Το Smart #3 Brabus  έχει μήκος 4,44m, πλάτος 1,84 m, ύψος 1,56 m και σε σχέση με τα απλά #3 είναι κατά 3,5 εκ. πιο χαμηλό ώστε να βρίσκεται και σε αρμονία με τις αισθητικές παρεμβάσεις και αεροδυναμικές του βελτιωτικού οίκου.

Επειδή το σύνολο δεν θυμίζει σε τίποτε Smart(…αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό) υπάρχουν τα «ηχηρά» λογότυπα στα μπροστινά φτερά, ωστόσο το κόκκινο σήμα Brabus που άξια φέρει το #3 κάτω αριστερά στους προφυλακτήρες είναι υπέρ του δέοντος διακριτικό.

Από μπροστά  τα «μερσεντοειδή»  φωτιστικά σώματά τεχνολογίας Pixel–LED ενώνονται μεταξύ τους με μία φωτεινή λωρίδα LED και προσδίδουν τον νέο χαρακτηριστικό σχεδιασμό της εταιρείας και-το πιο σημαντικό- εξαιρετικό φωτισμό το βράδυ.

Οι αεραγωγοί στο πλάι των προφυλακτήρων φροντίζουν για την εξομάλυνση της ροής του αέρα γύρω από τους πανέμορφους 20ρηδες τροχούς της Brabus και αφήνουν τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων να φαίνονται αλλά και συμβάλουν στην επίτευξη του αεροδυναμικού συντελεστή Cx 0,27.

Το έντονα  καμπύλο αμάξωμα του Smart #3 Brabus 428 PS AWD δεν κρύβει το μακρύ μεταξόνιο, ενώ οι πλαστικές προσθήκες στους θόλους επιβάλλονται από την αύξηση του μετατροχίου και τους μεγαλύτερους τροχούς που φορούν ελαστικά 245/40R 20.

Οι εξωτερικές χειρολαβές είναι κρυμμένες μέσα στις πόρτες για λόγους αεροδυναμικής και εμφανίζονται ηλεκτρικά όταν πλησιάζει ο οδηγός και οι επιβάτες.

Η πίσω αεροτομή με το κόκκινο σιρίτι «σπάει» αισθητικά την καμπυλότητα του σχεδιασμού και μαζί με την μαύρη «αιωρούμενη» οροφή ρίχνουν το απαραίτητο σχεδιαστικό αλάτι του βελτιωτή.

Tα «χαμογελαστά» LED φωτιστικά σώματα στο πίσω μέρος ενώνονται με μια κόκκινη μπάρα φωτιστικών και την αεροτομή στο πίσω μέρος να προσπαθεί να αναδείξει όσα το διακριτικό κόκκινο μικρό σήμα κάτω δεξιά …προσπαθεί να κρύψει.

Αυτό εδώ έχει ολίγη από Smart και είναι φουλ Brabus!

Εσωτερικό

Το βλέμμα στο εσωτερικό του Smart #3 Brabus 428 PS AWD σταματά στα καθίσματα με τα ευμεγέθη κόκκινα  λογότυπα στα προσκέφαλα και τον συνδυασμό του συνθετικού αλκαντάρα δέρματος με τα μεταλλικά κουμπιά  στις ραφές του.

Είναι προφανές ότι οι σχεδιαστές εδώ θέλησαν να τονίσουν ότι αυτό το #3 είναι πρώτα Brabus και μετά Smart αφού και η νέα γλώσσα εσωτερικού σχεδιασμού της Smart με την φαρδια ενδιάμεση κονσόλα και τους στρογγυλούς αεραγωγούς θυμίζει έντονα  Mercedes-Benz-και μπράβο της!

Τα μαλακά ποιοτικά πλαστικά κυριαρχούν στο επάνω μέρος του ταμπλό το οποίο είναι ντυμένο με μια απομίμηση δέρματος με κόκκινες ραφές που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη, ενώ χαμηλότερα τα πλαστικά γίνονται σκληρά στην αφή αλλά δείχνουν μάλλον ανθεκτικά στην χρήση.

Το κέντρο του ενδιαφέροντος στο εσωτερικό είναι σίγουρα η ογκώδης κεντρική κονσόλα που είναι φτιαγμένη από ένα ασημί πλαστικό και περιλαμβάνει τρία ντουλάπια με τα δύο μπροστινά να έχουν θέση για φόρτιση του κινητού και για τα ροφήματα, το βαθύ πίσω ντουλάπι είναι κλιματιζόμενο για να κρατά τα ποτά σας δροσερά!

Κάτω από το «δοκάρι» της «αιωρούμενης» κονσόλας υπάρχει μια πρακτική θήκη με μεγάλη χωρητικότητα ενώ και οι πόρτες έχουν μεγάλες θήκες που χωρούν μεγάλα μπουκάλια νερού.

Το τριάκτινο τιμόνι είναι D-shaped  και ξεχωρίζει από την επένδυση αλκανταρα και ένα μέτριας εκτύπωσης σήμα του βελτιωτή, ενώ πίσω του θα βρείτε ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων ο οποίος αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 9,2’’.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων προβάλει με καρτουνίστικα γραφικά όλες τις  απαραίτητες πληροφορίες-διαθέτει μάλιστα και μια αλεπού ή μια τίγρη για ψηφιακό βοηθό- ενώ στην έκδοση της δοκιμής υπάρχει και ένα ευκρινές  head-up display 10’’.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα και εδώ οι σχεδιαστές δείχνει να έχουν «τσακωθεί» με τους αναλογικούς διακόπτες και έχουν αντικαταστήσει τις περισσότερες λειτουργίες με πλήκτρα αφής- που μαζί με τις οθόνες αποτελούν βέβαια μόδα, άλλα στη πράξη σκοτώνουν την φιλικότητα και την εργονομία.

Επειδή τα πάντα περνούν μέσα από την οθόνη-ακόμη και η ρύθμισή των εξωτερικών καθρεπτών- θα χρειαστούν 2-3 ημέρες για να νοιώσετε «σαν στο σπίτι σας» μέσα στο #3…

Η οθόνη πολυμέσων 12,8’’ έχει αρκετά μόνιμα εικονίδια στο επάνω και το κάτω μέρος κάνοντας την χρήση των διαφόρων λειτουργιών αρκετά πιο εύκολα, ωστόσο η πλοήγηση στα μενού  έχει την δική της διαφορετική λογική και απαιτεί συνήθεια.

Κατά τα αλλά η οθόνη είναι παραμετροποιήσιμη, υπερπλήρης, ευδιάκριτη, προσφέρει ν όλες τις πληροφορίες -και φυσικά διαθέτει αξιόπιστη ασύρματη διασυνδεσιμότητα με όλους τους τύπους λειτουργικών .

Αυτό που ξεχωρίζει για εμάς σε αυτή την σελίδα είναι η δυνατότητα ρύθμισης των προγραμμάτων οδήγησης στις θέσεις Eco, Comfort, Sport και Brabus οι οποίες παραμετροποιούν τον χάρτη απόκρισης στο ποτενσιόμετρο της επιτάχυνσης, την σκληρότητα του τιμονιού-και κυρίως τον υπέροχα πειστικό ψηφιακό ήχο από V8 κινητήρα που παρότι γνωρίζω ότι δεν είναι αληθινός πρέπει να παραδεχθώ ότι πλημυρίζει ευχάριστα το σαλόνι.

Στην θέση Eco η χαρτογράφηση κάνει την παροχή ροπής εξαιρετικά ομαλή και δεν ακούγεται στο εσωτερικό κανένας ψηφιακός ήχος, ενώ στην θέση Comfort το #3 Brabus γίνεται όσο γρήγορο χρειάζεται να είναι ένα αυτοκίνητο την ώρα που στο εσωτερικό ακούγεται ένας χαμηλός/χαλαρωτικός  μπάσος ήχος σαν να οδηγείς μια V8 S Class.

Στην θέση  Sport το τιμόνι σφίγγει, η απόκριση στο γκάζι και το φρένο γίνονται  άμεσα και ο ήχος από τον κινητήρα γίνεται δυνατός και σε συνοδεύει ευχάριστα όταν αποφασίσεις να οδηγήσεις στο βουνό.

Και μετά υπάρχει η θέση Brabus που είναι η θέση που θα επιλέξει κάθε «ΑυτοκινητόΣαυρος» που θα καθίσει στο μπάκετ και θέλει να ολοκληρώσει την εμπειρία.

Η απόκριση στο γκάζι τρομάζει-σχεδόν ενοχλεί, τα φρένα μαγκώνουν στο παραμικρό άγγιγμα και ο βροντερός ψηφιακός ήχος τα δικά μου αυτιά δημιουργεί μια αίσθηση ευτυχίας που είναι αντιστροφή αλλά ανάλογης αξίας με την γαλήνη που νοιώθω όταν χαλαρώνω δίπλα από την θάλασσα.

ΚΟΛΑΣΗ με τον ήχο από τον V8 να είναι τόσο δυνατός που ενοχλεί τους μη συμμετέχοντες στην μαγεία επιβάτες μετά από λίγη ώρα, αλλά σε προκαλεί να οδηγήσεις γρήγορά..

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όρους επιτέλους κατάλαβαν ότι η οδήγηση είναι μια διαδικασία που αναζητά ερεθίσματα από όλες τις αισθήσεις, ωστόσο στην επόμενη ασύρματη αναβάθμιση θα ήθελα για να ολοκληρωθεί η μαγεία (…γιατί περί αυτού πρόκειται) να ακούω σκασίματα όταν αφήνεις το «γκάζι» και να προσομοιώνεται ο ήχος από τις αλλαγές ταχυτήτων- έστω και εκείνες ενός αυτόματου φυγοκεντρικού κιβωτίου.

Άνεση-Χώροι

Οι επιβάτες στο μπροστινό κάθισμα κάθονται χαμηλά εκτός από την άψογη πλευρική στήριξη που παρέχουν τα ημιμπάκετ απολαμβάνουν επίσης ένα ευάερο και ευήλιο περιβάλλον χάρη στην πανοραμική οροφή με το φωτοχρωμικό κρύσταλλό -που όμως δεν θα  σας καλύψει στο Ελληνικό καλοκαίρι και μάλλον θα χρειαστεί να επενδύσετε στο Temu περίπου €20 για να αποκτήσετε την ειδική «Κινεζοπατέντα» που λύνει το πρόβλημα!

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς, ενώ επειδή το εσωτερικό ύψος είναι ικανοποιητικά τα καθίσματα μπορούν να ρυθμιστούν ψηλά, σε μια σχεδόν SUV θέση που εξασφαλίζει εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα.

Αντίθετα, ο χώρος για τα γόνατα των μπροστινών επιβατών περιορίζεται από την αχρείαστα φαρδια κονσόλα, η οποία παρότι ενοχλεί λιγότερο από ότι στο #1 αφού είναι λίγο πιο στενή θα ενοχλήσει τους πολύ ψηλούς οδηγούς.

Επίσης αν ο οδηγός είναι ψηλός πιθανότατα θα παραπονεθεί και από τον μεγάλο αριστερό θόλο που δεν του επιτρέπει να τεντώσει το πόδι του σε ένα μεγάλο ταξίδι, αλλά αυτό είναι ένα σχεδιαστικό πρόβλημα της πλατφόρμας που δεν φτιάχνεται αφού το πρόβλημα αυτό ενοχλεί και στο Volvo.

Καθώς το μεταξόνιο είναι περίπου 20εκ. μεγαλύτερος από εκείνον του #1 και επειδή η πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει χτιστεί εξασφαλίζει ότι  το πάτωμα είναι εντελώς επίπεδο κ οι χώροι για τα πόδια στο πίσω κάθισμα είναι εξαιρετικά άνετοι ακόμη και για  επιβάτες.

Από εκεί και πέρα αν οι πίσω επιβάτες είναι πιο ψηλοί από 1,85 θα πρέπει να συνηθίσουν στην επαφή του κεφαλιού τους με την οροφή, ενώ αν είναι ευτραφείς ίσως να στριμωχτούν από το πλάτος του πίσω καθίσματος.

Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα επιτρέποντας την άνετη είσοδο στο αυτοκίνητο, ενώ  ο χώρος αποσκευών των 370 λίτρων είναι μάλλον μικρός για τις διαστάσεις του Smart #3 Brabus 428 PS AWD.

Κινητήρες/Επιδόσεις/Κατανάλωση

To Smart #3 Brabus 428 PS AWD χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά αποδίδουν 428 ίππους και 543 Nm ροπή, εκ των οποίων τα 200 Nm κατευθύνονται στους εμπρός τροχούς και τα 343 Nm στους πίσω.

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 69 ωφέλιμες kWh (74,2 ονομαστικές), βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου που αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP

Η ισχύς των 428 ίππων καθιστούν τo Smart #3 Brabus 428 PS AWD έτοιμο για αστικούς αγώνες dragster, αφού επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω στον παράλογο χρόνο των 3,7 δευτερολέπτων(σύμφωνα με την εταιρεία) και στάματα να επιταχύνει μόλις 9 δευτερόλεπτα αργότερα όταν ο κόφτης περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 182 χλμ/ω. Δηλαδή αν δεν καταλάβατε σε λιγότερο από 20 δλ. το αυτοκίνητο κινείται με 182 χλμ/ω…

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση υπάρχει ειδικό πρόγραμμα με «Launch Control» που ηχητικά μάλιστα θυμίζει Playstation, που χρησιμοποιώντας το σε δρόμο με καλή άσφαλτό πέτυχα χρόνο 3,6δλ. την πρώτη φορά και 3,4δλ(!) την δεύτερη- χρόνο που νομίζω ότι αποτελεί το προσωπικό μου ρεκόρ ξεπερνώντας τις επιδόσεις που είχα δοκιμάζοντας το υπέροχο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μιας άλλης εταιρείας με υπερόπτες πωλητές- χωρίς αιτία.

Αυτές είναι επιδόσεις που πριν από 5χρόνια θα ντρόπιαζαν μια 911Turbo!

Βεβαίως οι επιδόσεις του Smart #3 Brabus 428 PS AWD έχουν επίπτωση στην βέλτιστη κατανάλωση η οποία με πολύ προσεκτική οδήγηση φτάνει τα 17-18 Kwh /100 χλμ, ενώ όποιος υποκύψει χωρίς λογική στην πλανεύτρα ροπή ας περιμένει καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 32 Kwh/100χλμ…και μπράβο τους!

Για την ιστορία η μέση κατανάλωση του τεστ ήταν περίπου 21 Kwh/100 χλμ.

Η αυτονομία μέσα στην πόλη δύσκολα ξεπερνά τα 410 χιλιόμετρα, ενώ στον αυτοκινητόδρομο ή στο επαρχιακό δίκτυο όποιος καταφέρει να κρατηθεί και να οδηγήσει με νομιμοφροσύνη θα καλύψει άνετα πάνω από 320 χλμ.

Αν όμως παραδοθεί στις αδυναμίες του όπως κάθε άνθρωπος που σέβεται την αξία που έχει η ζωή όταν την διασκεδάζεις, τότε καλό είναι να μην απομακρύνεται-γιατί η ζωή με ένα δυνατό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάντα καλύτερη κοντά σε μια πρίζα!

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Smart #3 Brabus 428 PS AWD είναι 36 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα,4 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW. Η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει αναβαθμισμένη φόρτιση 150 kW σε συνεχές ρεύμα, ενώ σε αυτή την περίπτωση η φόρτιση από το 10% έως το 80% απαιτεί περίπου 28 λεπτά.

Αναρτήσεις/ Φρένα

Το Smart #3 Brabus διαθέτει γόνατα Μc Pherson εμπρός και μια διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω που έχουν μια ξεκάθαρα σφικτή ρύθμιση που σαν στόχο έχει τον έλεγχο του αμαξώματος.

Και στους δύο άξονες υπάρχουν ισχυρές αντιστρεπτικές για να ελέγχουν τους 1,85 τόνους του βάρους ενώ οι μπροστινού θόλοι δένονται με ισχυρές θολόμπαρες στο firewall του πλαισίου.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 320 mm πίσω και 342 mm εμπρός και οι μπροστινές δαγκάνες έχουν 4 αντικριστά έμβολα.

Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας τα φρένα είναι ακούραστα και πανίσχυρα, ενώ καθώς η ηλεκτροκίνηση  «γλυκαίνει» το φρενάρισμα βλέπουμε το ABS να μην αντιδρά απότομα ακόμη και σε δρόμους με διαμήκεις ανωμαλίες.

Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τα φρένα του.

Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι διαθέτει ισχυρή υποβοήθηση στις θέσεις ECO και Comfort  και σφίγγει πολύ και αποκτά αίσθηση στις θέσεις Sport και Brabus.

Στην Πόλη

Η ηλεκτροκίνηση έχει φτιαχτεί για το αστικό περιβάλλον και το Smart #3 Brabus 428 PS AWD παρά την σκληρή ρύθμισή της ανάρτησης λάμπει σε αυτόν τομέα.

Οι αναρτήσεις καταφέρνουν να  καταπίνουν το μεγαλύτερο μέρος από τις πολλές λακκούβες του Δ.Λ.Δ με ανέλπιστη ικανότητα κάτι που σίγουρα οφείλεται και στο γεγονός ότι πάρα τις 20 ίντσες τους οι ζάντες φορούν σχετικά ψηλά 40ρια ελαστικά που έχουν αρκετό «μάγουλο».

Ένα βαρύ σπορ αυτοκίνητο χρειαζεται τα σκληρά ελατήρια και την αργή απόσβεση συμπίεσης, ωστόσο οι μηχανικοί της Brabus έχουν ρυθμίσει τόσο καλά την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ που σβήνει τις αναμενόμενες τάσεις για αναπηδήσεις που θα περίμενα να υπάρχουν.

Δεν λέω ότι το αυτοκίνητο είναι βελούδινο στην πόλη και σίγουρα θα νοιώσετε στα μαλακά σας μόρια κάθε ανωμαλία του δρόμου, όμως το σίγουρο είναι ότι η ανάρτηση ελέγχει πλήρως την επαφή των τροχών με τον δρόμο και αυτό είναι κάτι που αργότερα θα το εισπράξουμε σαν διασκεδαστική συμπεριφορά στις στροφές.

Ζώντας με το αυτοκίνητο εκτιμάς τις δυνατότητες του στις στροφές και δέχεσαι την σφικτή ανάρτηση σαν ένα κομμάτι ενός σπορ χαρακτήρα που θα σε κάνει να  συγχωρείς τα πάντα!

Η ανάκτηση ενέργειας ρυθμίζεται σε 3 στάδια, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος S-Pedal  που ουσιαστικά βελτιώνει την κατανάλωση ενέργειας μέσα στην πόλη και κάνει την ζωή του οδηγού πιο εύκολη γιατί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί το πετάλι του φρένου.

Μέσα στην πόλη συνήθως επέλεγα το πρόγραμμα Comfort γιατί όταν κινείται το αυτοκίνητο παράγεται ένας μπάσος ήχος σοβαρού κινητήρα που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάτι πολύ ιδιαίτερο, ασφαλές και ακριβό!

Η επιλογή της θέσης ECO μειώνει αρκετά την απόκριση στο πετάλι και την συνολική δύναμη των κινητήρων, ενώ επειδή από τα ηχεία δεν ακούγεται κανένας ήχος(… όπως δηλαδή συμβαίνει στα περισσότερα ηλεκτρικά) αυτό ίσως να είναι το mode που θα επιλέγουν οι ακροατές του 3ου προγράμματος…

Η ορατότητα είναι άριστη προς τα εμπρός και στα πλάγια, ενώ προς τα πίσω το μικρό πίσω παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.

Το παρκάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος με την κάμερα και τους αισθητήρες οπισθοπορείας κάνουν την διαδικασία άνετη και ασφαλή, όμως για όνομα του θεού προσέξτε γιατί οι πανέμορφες ζάντες είναι εκτιθέμενες σε γρατζουνιές αν έρθουν σε επαφή με το πεζοδρόμιο.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη με προσοχή μπορεί να μειωθεί και στις 17,5 KW/h, κάτι που σημαίνει ότι η πραγματική αυτονομία στην συγκρατημένη αστική χρήση θεωρητικά μπορεί και να ξεπεράσει τα 410 χιλιόμετρα.

Στον αυτοκινητόδρομο

Το Smart #3 Brabus 428 PS AWD στον αυτοκινητόδρομο εντυπωσιάζει με την αεροδυναμική και μηχανική ησυχία αλλά και από την ποιότητα κύλισης των τροχών.

Με την αεροδυναμική να περιορίζει τον θόρυβο του αέρα (αν εξαιρέσουμε ένα σφύριγμα από την ηλιοροφή στα 140 χλμ/ω) και τα 450 κιλά του βάρους των μπαταριών να βρίσκεται πολύ χαμηλά αυτό το αυτοκίνητο δείχνει να αδιαφορεί εντελώς για τις πλαγιομετωπικές ριπές ανέμου δείχνοντας έναν ακλόνητο χαρακτήρα.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά χαμηλού προφίλ είναι ελάχιστος και φυσικά οι ηλεκτροκινητήρες δεν ακούγονται καθόλου δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο περιβάλλον.

Δυστυχώς όσο καλό και να είναι το #3, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία γύρω στα 280 χιλιόμετρα.

Βέβαια στο GPS φαίνονται διαρκώς τα σημεία φόρτισης που θα βρείτε στον δρόμο σας και μάλιστα το σύστημα δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα φόρτισης και θα σας δώσει την βέλτιστη αυτονομία λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία της διαδρομής.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω η αυτονομία πλησιάζει τα 320 χλμ στον υπολογιστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μετά από 270 χιλιόμετρα θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν και θα σας υποχρεώσουν να σταματήσετε νωρίτερα σε κάποιο σταθμό φόρτισης.

Είπαμε… τα ηλεκτρικά δεν αγαπάνε τα ταξίδια!

Στις Στροφές

Το Smart #3 Brabus 428 PS AWD είναι ένα καθημερινό αυτοκίνητο που μεταφέρει με άνεση σε χώρους, ασφάλεια και οικονομία μια οικογένεια, ωστόσο επειδή είναι περισσότερο Brabus από ότι Smart με το πάτημα ενός κουμπιού ο ιδιοκτήτης του εξαργυρώνει άμεσα την όποια ταλαιπωρία μπορεί να έχει υποστεί από την σφικτή ανάρτηση ή από την δυσκολία στην φόρτιση που τον υπέβαλλε το υπανάπτυκτο προς αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών για να φτάσει στην αγαπημένη του διαδρομή.

Στις στροφές, οδηγώντας με το πρόγραμμα Comfort θα απολαύσει το σταθερό πλαίσιο, τις ελάχιστες κλίσεις στις στροφές και θα φτάσει απρόσμενα γρήγορα στο ξενοδοχείο ή το σπίτι στο οποίο θα «ξεφορτώσει» τα βάρη της οικογένειας.

Αν έχει καταφέρει να φτάσει εκεί με ικανές ποσότητες ενέργειας στις μπαταρίες του θα επιλέξει το πρόγραμμα Sport και θα ξεκινήσει το ζέσταμα μαθαίνοντας τα όρια του  #3 Brabus με την προστασία των ηλεκτρονικών συστημάτων και με την τετρακίνηση να κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει το αυτοκίνητο ουδέτερο.

Εκεί επειδή τα ηλεκτρονικά είναι ρυθμισμένα να εξοντώνουν την τάση υπερστροφής με το που εμφανίζεται ο οδηγός θα νομίσει όταν αρχίσει να πιέζει στο 60-70 % πως το αυτοκίνητο έχει μια ασάφεια στο τιμόνι που εκδηλώνεται με μια απότομή τάση υποστροφής που οφείλεται στην απότομή διακοπή δύναμη της ισχύος από τα ηλεκτρονικά.

Μαθαίνεις να επιταχύνεις δυνατά σχεδόν από την είσοδο της στροφής και εμπιστευόμενη το μπροστινό να φτάνεις στην έξοδο της στροφής με την ταχύτητα που θα είχες αναπτύξει με κάποιο άλλο θερμικό αυτοκίνητο στην μέση της ευθείας που ακολουθεί…

Η ευθεία που ακολουθεί μοιάζει μονίμως να εξαφανίζεται καθώς η καθηλωτική ισχύς επιταχύνει αδιάκοπα το αυτοκίνητο και χωρίς δράματα σε φτάνει στην επομένη στροφή τόσο γρήγορά που κάνει την ευθεία να μοιάζει ότι δεν υπάρχει.

Πέφτοντας στα φρένα για την στροφή είναι η μόνη στιγμή που καταλαβαίνεις πρώτον το πόσο γρήγορα πας και δεύτερον το μεγάλο βάρος του αυτοκινήτου που φέρνει τα φρένα και τα ελαστικά στα όρια τους-και όμως, εκει είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι το αυτοκίνητο είναι tail happy ακόμη κι στην επιβράδυνση.

Καταγράφεις την συμπεριφορά και προχωράς σιγά- σιγά στο χτίσιμό της εμπιστοσύνης που απαιτείται για να ανεβάσεις τον ρυθμό…   Επειδή ήδη θα κινείται πιο γρήγορά από ότι το 85% των οδηγών μπορεί να διαχειριστεί μπορεί να μείνεις εκεί και να απολαύσεις την εξαιρετική πλευρική πρόσφυση από τα φαρδια ελαστικά και ελκτική πρόσφυση της τετρακίνησης.

Θα απολαύσεις έτσι μια γρήγορη και ασφαλή οδήγηση που θα θυμάσαι για καιρό…από ένα αυτοκίνητο που κοστίζει 2 με 3 φορές πιο φτηνά από ότι ένα θερμικό αντίστοιχων επιδόσεων.

Αν όμως μπει ο ακατανόμαστος μέσα στο κεφάλι, σίγουρα θα παρασυρθείς και θα επιλέξεις το πρόγραμμα Brabus, ενώ ταυτόχρονα μια καταχθόνια φωνή θα σε διατάξει να κλείσεις τα ηλεκτρονικά-που επειδή το #3 αυτό εδώ είναι Brabus απομονώνονται εντελώς!

Προσοχή: αν ο δρόμος έχει πολύ καλή πρόσφυση και ξεκινήσετε απότομα για να αποσταθεροποιήσετε το πίσω μέρος (διάβαζε: η κολία του νιούμπη)  το πιο πιθανό είναι ότι το σύστημα θα διαμαρτυρηθεί και θα σας βγάλει τρομακτικά μηνύματα στο ταμπλό του τύπου «πρόβλημα στην διαχείριση, μειωμένη ισχύς στο σύστημα, ακινητοποιήστε το όχημα το συντομότερο και επικοινωνήστε με το συνεργείο σας»!

Μην μασάτε, απλά σταματήστε, επιλέξτε το «P», ξαναβάλτε το «D», επιλέξτε το πρόγραμμά Brabus, κλείστε το  ESP και είστε έτοιμοι για νέες περιπέτειες χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλά να θυμάστε πως για να μην ξανασυμβεί αυτό είναι φρόνιμό οι αποσταθεροποιήσεις του πίσω μέρους να γίνονται με ταχύτητες πάνω από 20 χλμ/ω.

Όχι ότι εγώ έκανα τίποτες τέτοιο, όμως  κάποιοι κατάπτυστοι καμικάζηδες-από τους οποίους φυσικά διαχωρίζω την θέση-διαδίδουν φήμες που δεν βλέπω τον λόγο να μην τις πιστέψω.

Συνήθως οι ευθείες είναι το βαρετό τμήμα του δρόμου που ενώνει δύο στροφές- και όταν απουσιάζουν, η οδήγηση αποκτά ενδιαφέρον και κάνει τον οδηγό να χαμογελά.

Το Smart #3 Brabus με τις σωστές ρυθμίσεις, σε μια στριφτερή διαδρομή επιταχύνει τόσο γρήγορα που οι ευθείες εξαφανίζονται- και όλα τα σημάδια που έχεις βάλει λίγο πριν φεύγουν πίσω σου πολύ πιο γρήγορα, ή τα συναντάς πιο γρήγορα.

Μετά είναι και ο δυνατός ήχος από τον μεγάλο V8 της Mercedes-που ναι εντάξει είναι ψηφιακός κτλ, κτλ- αλλά πιστέψτε με όταν σας λέω ότι ανεβάζει τους σφυγμούς όπως και ο θόρυβός ενός πανίσχυρου θεριού.

Η ικανότητα του #3 Brabus να επιταχύνει από το μέσον της στροφής χωρίς καμιά καθυστέρηση και να κατασπαράζει την ευθεία  είναι κάτι που θέλει συνήθεια και πολύ προσοχή ακόμη και σε ικανοτάτους  οδηγούς.

Τοποθετείς το αυτοκίνητο στην είσοδο της στροφής, στρίβεις το τιμόνι όσο χρειάζεται και πατάς το γκάζι νοιώθοντας στο τιμόνι τους μπροστινούς τροχούς αρχικά να γλιστρούν ελάχιστα αλλά αμέσως μετά να βιδώνουν στην άσφαλτό και να κλείνοντας  την τροχιά του μπροστινού μέρους προς το εσωτερικό της στροφής και το πίσω μέρος να ανοίγει ξεδιπλώνοντας την ροπή του στο δρόμο.

Όλα γίνονται μόνα τους-και επειδή η πλευρική πρόσφυση είναι αντίστοιχη της ελκτικής, στην αρχή τρομάζεις και αφήνεις το γκάζι μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό δεν έτυχε, αλλά πέτυχε!

Η αντοχή των φρένων βοηθά και το παιχνίδι συνεχίζεται …επιταχυνόμενο με την

την οδήγηση να γίνεται πιο θεαματική όταν ελευθερώνεται η υπερστροφική τάση της τετρακίνησης που με ένα φλικάρισμα στο φρενάρισμα διώχνει το πίσω μέρος όσο χρειάζεται για να βιδώνει το μπροστινό!

Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι υπερβολικές και αν έχεις δυο δράμια μυαλό σταματάς μετά από δυο… άντε τρεις στροφές! Θέλει πολύ προσοχή και φαντασία η γρήγορη οδήγηση με ένα τόσο καλό και στριφτερό ηλεκτρικό αυτοκίνητο…

Προσωπικά πείστηκα ότι α περιθώρια και επιτάχυνσης πρόσφυσης αυτού του πραγματικού Brabus είναι πρακτικά ανεξάντλητα σε ένα δημόσιο δρόμο με ένα λογικό οδηγό και σταμάτησα.

Είναι δύσκολο να αποδεχθώ ότι αυτό το χαμηλωμένο και σωστά στημένο από ειδικούς ηλεκτρικό SUV όταν βρεθεί μέσα σε μια πίστα θα στεναχωρήσει πολύ κόσμο με πολύ ακριβά αυτοκίνητα  και θα κάνει πολλούς από αυτούς να αναθεωρήσουν την άποψη τους για τα «πολύμπριζα».

Ειδικά όταν μάθουν ότι Smart #3 Brabus 428 PS AWD κοστίζει τόσο πιο φτηνά από όσο το δικό τους αυτοκίνητο!

Συμπέρασμα

Δεν περίμενα ότι θα έρθει η  στιγμή που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μου αρέσει τόσο πολύ -και κυρίως ότι το αυτοκίνητο αυτό θα είναι σχετικά φτηνό Smart!

To Smart #3 διατίθεται με δύο μπαταρίες νικελίου μαγγανίου οξειδίου κοβαλτίου (NMC) 49 kWh και 66 kWh , και τρεις επιλογές ιπποδύναμης- μια πισωκίνητη 272 ίππων(τιμή ξεκινά από €41Κ), μια τετρακίνητή με 368 ίππους (από €50,5Κ) και η φυσικά την πιο value for money έκδοση Brabus της δοκιμής με 428 ίππους και μόλις €55.400!

Ναι είπα «μόλις €55Κ» όχι γιατί εγινα «μπρούκλισσα» αλλά επειδή το επίπεδο εξοπλισμού, οι χώροι, o χαρακτήρας, η δύναμη και η ευχαρίστηση στην οδήγηση σε μια ορεινή διαδρομή του επιτρέπουν να στέκεται χωρίς πρόβλημα δίπλα σε αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα που έχουν την διπλή ή και τριπλή τιμή.

Αφήστε που για παραγγελίες μέχρι τις 31 Ιουλίου τρέχει μια προωθητική ενέργεια  που μαζί με το νέο ΚΗ4(€3Κ) μειώνουν συνολικά την τιμή κατά €9,500!

Το αν χρειάζονται 428 ίπποι σε ένα αυτοκίνητο που κινείται κυρίως στην πόλη είναι ένα πράγμα, όμως όταν είναι άριστα στημένο τότε το αποδέχεσαι και το σέβεσαι χωρίς να γκρινιάζεις.

Αν κάποιος πρέπει να γκρινιάζει για τέτοια ηλεκτρικά σαν το Smart #3 Brabus 428 PS AWD είναι ίσως όσοι έχουν δώσει ένα σκασμό λεφτά  για να αγοράσουν ένα σπορ αυτοκίνητο και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι θα μπορούσαν να έχουν σχεδόν την ίδια χαρά με το μισό κόστος κτήσης και χρήσης!

Τα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης μοιάζει να είναι το μέλλον της αυτοκίνησης , όμως για όσους αγαπούν τα γρήγορα αυτοκίνητα κάποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιτρέπουν σε ΄΄ένα μεγαλύτερο αριθμό φίλων της οδήγησης να αποκτήσουν ένα οικογενειακό αυτοκίνητο με πολύ διασκεδαστικό στρίψιμο και επιδόσεις SuperCar που αντί να κοστίζει €120-140Κ κοστίζει γύρω στα €55Κ ( …και για λίγες μέρες ακόμη €46Κ)!

Η τεχνογνωσία της Brabus μετέτρεψε ένα συνηθισμένο καλό ηλεκτρικό αυτοκίνητο σαν το #3 σε μια μηχανή ευχαρίστησης που επιτρέπει σε περισσότερο κόσμο να την βιώσει -και για αυτό την ευχαριστούμε.

Δηλώνω εντυπωσιασμένη!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing 👉  CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΥΓ. Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο