Το Volkswagen ID 5 GTX συνδυάζοντας την liftback σιλουέτα με την τετρακίνηση και την ισχύ των 340 ίππων είναι αυτή την στιγμή η πιο σπορ και νεανική πρόταση της εταιρείας στην γκάμα των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων.
Μια γκάμα που είχε την ατυχία να παρουσιαστεί το 2019 μέσα στο lockdown Covid, κάτι που δεν βοήθησε καθόλου στην αρχική υποδοχή της από το κοινό αφού υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση, ενώ επιπλέον όσοι είμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας το τελευταίο που σκεφτόμασταν ήταν να αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο…
Παρόλα αυτά το VAG Group πιστό στη γραμμή του να λανσάρει 75 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2030 σχεδίασε να διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 26 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα κατοχυρώνοντας τα αρχικά ID που προέρχονται από τις αγγλικές λέξεις «Intelligent Design» ( “έξυπνος σχεδιασμός”) μαζί με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 για τα μελλοντικά μοντέλα.
Το ID5 βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB της Volkswagen, η οποία χρησιμοποιείται και στα ID.3, ID4 και ID7(αλλά και στα ENYAQ IV, Q4 Etron & BORN) και διατίθεται σε δύο πισωκίνητες εκδόσεις με μπαταρία 52 kWh και 170 PS(Pure) ή με μπαταρία και 77 kWh (Pro) και 286 ίππους, ενώ υπάρχουν δύο τετρακίνητες εκδόσεις με μπαταρία 77 kWh και 286 PS(ID.4 Pro 4MOTION) και τέλος η ID.5 GTX της δοκιμής που αποδίδει 340 ίππους.
Μιλώντας για το αυτοκίνητο της δοκιμής θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως αυτό είναι το μοντέλο πριν από την γενναία αλλαγή που έγινε τον Απρίλιο του 2024 και έχει «μόνο» 299 ίππους μαζί με λειτουργικό και οθόνες της προηγούμενης γενιάς.
Για να έχει νόημα αυτή η δοκιμή θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά της έκδοσης που πωλείται σήμερα, αλλά θα «οδηγήσουμε» το αυτοκίνητο της δοκιμής γνωρίζοντας ότι το νέο μοντέλο διαθέτει και περισσότερη δύναμη-αν επιλεχθεί και πιο αποδοτικά συστήματα διαχείρισης της ισχύος και της ανάρτησης με το εξτρά(€770) Adaptive Chassis Control και Progressive Steering.
Εμφάνιση
Με μήκος 4.599 χιλιοστά, πλάτος 1.8522 χιλιοστά και ύψος 1.615 χιλιοστά πάρα το σπορ σχεδιασμό οι διαστάσεις του Volkswagen ID 5 GTX παραπέμπουν σε ένα ογκώδες SUV, όμως επειδή κάτω από το μπροστινό καπό δεν θα τοποθετηθεί ποτέ κινητήρας, η καμπίνα έχει μεταφερθεί προς τα μπροστά και οι τροχοί έχουν μεταφερθεί στις άκρες του αμαξώματος προς όφελος του μήκους του μεταξονίου που με μήκος 2.771 χλστ υπόσχεται θαύματα στους χώρους του πίσω καθίσματος.
Η εμφάνιση σε γενικές γραμμές θέλει να αναδείξει ένα σπορ χαρακτήρα όχι μόνο από το δυναμικό σχήμα του πίσω μέρους αλλά και από πολλές λεπτομέρειες που όμως χάνουν την δυναμική τους από το μουντό μαύρο χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής.
Σε μια εποχή που όλοι μας γκρινιάζουμε για τις τεράστιες μάσκες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές το να βλέπεις το Volkswagen ID.5 χωρίς μπροστινή μάσκα σε ξενίζει… ωστόσο ειδικά στην έκδοση GTX ο σχεδιασμός του προφυλακτήρα έγινε πιο επιθετικός.
Οι ανάγκες για την ψύξη των ψυγείων του κλιματισμού, των μπαταριών και των ηλεκτροκινητήρων καλύπτεται από μια στενή γρίλια στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου που έχει ένα πονηρό χαμογελαστό σχήμα.
Σε κάθε περίπτωση το μπροστινό τμήμα με τους προβολείς τεχνολογίας IQ LED Matrix στις ακμές των φτερών έχει τα απίστευτα αποδοτικά στην νυκτερινή οδήγηση φωτιστικά σώματα που ρυθμίζουν την δέσμη τους και ενεργοποιούν αυτόματα τους πανίσχυρους προβολείς τους όταν δεν έρχεται αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα.
Το μπροστινό μέρος έχει ένα «χαρούμενο παιδικό χαμόγελο», που δεν ξέρω αν είναι όμορφο ή όχι, αλλά μπορώ να σας πω ότι το συμπάθησα πολύ από την αρχή και ότι κάθε φορά που το βλέπω μου έρχεται ένα αυθόρμητο χαμόγελο!
Στο προφίλ του οι ανάγλυφες μεγάλες επιφάνειες στις πόρτες και οι όμορφες 20αρες ζάντες που φορούν ελαστικά Pirelli Scorpion διαστάσεων 235/50 R20 και με τις μαύρες λεπτομέρειες που έχουν κρύβουν αριστοτεχνικά τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς.
Το προφίλ του αυτοκινήτου με την ριχτή πίσω οροφή και την πίσω αεροτομή που βελτιώνει την αεροδυναμική θα μπορούσε να βρίσκεται σε μεγαλύτερη αρμονία με το σπορ αποτέλεσμα αν οι διαδρομές της ανάρτησης ήταν μικρότερες και το αμάξωμα είχε απόσταση από το έδαφος σημαντικά μικρότερη από τα 17,5 εκ.
Το πίσω μέρος πάντως είναι πράγματι ιδιαίτερο καθώς τα μεγάλα LED φωτιστικά σώματα είναι ενώνονται με μια μπάρα φωτιστικών στο μέσον της πίσω πόρτας που κατεβαίνει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα, ενώ μου άρεσε που στο πίσω μέρος το σήμα GTX ήταν βαμμένο μαύρο.
Εσωτερικό
Ανοίγοντας την πόρτα του ID 5 GTX σε ένα περιβάλλον σίγουρα μινιμαλιστικό, όμορφο και ταυτόχρονα αρκετά φωτεινό χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και την οροφή που παρά το κάλυμμα της αφήνει το αμείλικτο καλοκαιρινό φως του ελληνικού ήλιου να φτάσει στο εσωτερικό .
Τα υλικά στο εσωτερικό του ID.5 αποτελούνται από μέτριας ποιότητας πλαστικά στα τα χαμηλά σημεία των θυρών και της κονσόλας, ωστόσο το κομμάτι ραμμένου με κόκκινη κλωστή συνθετικό δέρμα στο επάνω μέρος συνδυάζεται ευστοχά με τα λογότυπά GTX στο τιμόνι και τα καθίσματα δημιουργώντας μια σπορ αίσθηση..
Ο πίνακας των οργάνων να αποτελείται από μια οθόνη 5,3’’και μετακινείται μαζί με την κολώνα του τιμονιού ενώ και ο επιλογέας βρίσκεται πάνω σε ένα περιστροφικό διακόπτη δεξιά από τον πίνακα οργάνων.
Στο νέο μοντέλο η VW έχει διαχωρίσει τον επιλογέα από το τιμόνι αντικαθιστώντας τον με ένα λεβιέ – όπως στο νέο ID.7, για να δημιουργηθεί χώρος για τη μεγαλύτερη οθόνη infotainment.
Περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες ενδείξεις σε ότι αφορά την αυτονομία και την ταχύτητα και πραγματικά ξεκουράζει το μάτι κατά την νυχτερινή οδήγηση καθώς δεν φορτώνει τον οδηγό με εκατοντάδες αχρείαστες πληροφορίες.
Tο ID.5 παραμένει «τσακωμένο» με τους αναλογικούς διακόπτες και έχει αντικαταστήσει τις περισσότερες λειτουργίες με πλήκτρα αφής που μαζί με τις οθόνες αποτελούν βέβαια μόδα, άλλα στη πράξη σκοτώνουν την φιλικότητα και την εργονομία.
Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσα από την κεντρική οθόνη των 12.9’’ που στο αυτοκίνητο της δοκιμής είχε την έκδοση λογισμικού 3.5 ,αλλά που μετά την αναβάθμιση που έγινε το 2024 λειτουργεί με το MIB 4 του VW Group
Το καλό με την νέα έκδοση είναι ότι έχει πλέον αρκετά μόνιμα εικονίδια στο επάνω και το κάτω μέρος κάνοντας την χρήση των διαφόρων λειτουργιών αρκετά πιο εύκολη όπως το ράδιο και ο κλιματισμός, ωστόσο δεν διαθέτει διακόπτες που κάνουν κλικ στην καρδία μας.
Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει ότι «μπλιμπλίκι» μπορεί να ζητήσει ο οδηγός, ενώ διαθέτει αξιόπιστη διασυνδεσιμότητα Apple Car και Android Auto και. έχει γίνει πιο γρήγορο σε ότι αφορά την ταχύτητα και όμορφό στην ευκρίνεια.
Οι διακόπτες αφής πάνω στο όμορφο τιμόνι αφήνουν μια απογοήτευση /ασάφεια στην χρήση τους, ενώ με τους διακόπτες των παραθύρων πραγματικά προβληματίστηκα όταν είδα ότι υπάρχουν και εδώ μόνο δύο διακόπτες για τον έλεγχο των τεσσάρων ηλεκτρικών παραθύρων.
Υπάρχει ένα πλήκτρο αφής που γράφει “rear” – που δεν φαίνεται καλά στον ήλιο και που το πατάς κατά λάθος διαρκώς- με το οποίο ο οδηγός επιλέγει αν αυτοί οι δύο διακόπτες ανοίγουν τα εμπρός ή τα πίσω παράθυρα…
Πολλές φορές κατά την διάρκεια της δοκιμής άνοιγα τα πίσω αντί για τα μπροστινά παράθυρα που ήθελα και μετά θέλοντας να τα κλείσω… άνοιγα και τα μπροστινά…
Επιπροσθέτως πατώντας διαρκώς το πλήκτρο που γράφει rear αυτό αρχίζει να αναβοσβήνει και τότε θεωρητικά χειρίζεσαι και τα τέσσερα παράθυρα, αρκεί να μην πατήσει κάποιος επιβάτης το πλήκτρο του την ίδια στιγμή γιατί τότε όλα τα παράθυρα αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν κατά βούληση( … του αυτοκινήτου!) χωρίς να μπορείς να τα σταματήσεις και εύκολα!
Αλήθεια, πόσο κοστίζουν δύο επιπλέον διακόπτες στην πόρτα του οδηγού- και ποιος είχε αυτή την φαεινή ιδέα-και τέλος γιατί δεν αντικαταστάθηκαν 6 χρόνια μετά από την παρουσίαση της «καινοτομίας»?
Το “keyless entry” με την ουσιαστική κατάργηση του πλήκτρου εκκίνησης είναι μια εκπληκτική ιδέα μόλις συνηθίσεις.
Έτσι αν έχετε τα κλειδιά στην τσέπη οι πόρτες ανοίγουν με το που τραβάτε το πόμολο, ενώ ειδικοί αισθητήρες στο κάθισμα καταλαβαίνουν ότι έχετε καθίσει και ενεργοποιούν το αυτοκίνητο!
Είστε έτοιμοι να φύγετε και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε το D ή το R από τον περιστροφικό διακόπτη επιλογής κατεύθυνσης κίνησης και να πατήσετε το γκάζι για να ξεκινήσετε!
Χώροι-Άνεση
Ο οδηγός του Volkswagen ID 5 GTX κάθεται σε μια σχεδόν SUVαδική από άποψη ύψους θέση που του εξασφαλίζει καλή ορατότητα προς τα μπροστά και στο πλάι, ενώ προς τα πίσω θα ενοχλήσουν λίγο οι φαρδιές πίσω κολώνες και το σχετικά μικρό πίσω παράθυρο, ωστόσο η κάμερα οπισθοπορείας έχει εκπληκτική ακρίβεια και θα σας βοηθήσει να παρκάρετε με άνεση.
Ένα μικρό παράπονο γεννιέται με το μικρό μέγεθος και κυρίως το σχήμα των πλαϊνών καθρεπτών που περιορίζουν την ευκολία αλλαγής λωρίδας.
Μιας και μιλάμε για ορατότητα θα ήθελα να τονίσω το άψογο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι καθαριστήρες καθαρίζοντας σχεδόν το 90% του παρμπρίζ!
Η πλευρική στήριξη που προσφέρουν τα σπορ καθίσματα με το λογότυπο GTX είναι ισάξια του χαρακτήρα και τις ικανότητες του αυτοκίνητου ενώ η φαρδια κεντρική κονσόλα λειτουργεί και σαν υποβραχιόνιο και θα σας ξεκουράσει.
Αυτό που με προβλημάτισε με τα καθίσματα είναι ότι δεν είναι ηλεκτρικά- κάτι που προσωπικά δεν με πειράζει αφού είναι περιττό βάρος και κόστος, όμως αυτό είναι μια απρόσμενη έλλειψη πολυτέλειας σε ένα αυτοκίνητο που κοστίζει €65Κ!
Ο «πάγκος» του πίσω καθίσματος έχει τοποθετηθεί ψηλά και οι πίσω επιβάτες έχουν άριστη ορατότητα προς τα μπροστά ενώ οι μηροί τους στηρίζονται άψογα από το κάθισμα κάνοντας τις μεγάλες διαδρομές ξεκούραστες.
Ο χώρος για τα γόνατα και το κεφάλι είναι υπεραρκετός-παρά την χαμηλωμένη οροφή, ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν χωρίς περιορισμούς ακόμη και τρεις ενήλικες στο πίσω κάθισμα καθώς το απολύτως επίπεδο πάτωμα προσφέρει άπλετο χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.
Παντού στο εσωτερικό υπάρχουν χώροι για μπουκάλια και ποτήρια, ενώ μπροστά η κεντρική κονσόλα διαθέτει τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους και μια σειρά από πρωτότυπα χωρίσματα που μπορούν να διαμορφώσουν τον χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Ο χώρος αποσκευών είναι 549 (1.561 με τα καθίσματα ριγμένα) λίτρα, έχει κανονικό σχήμα και το μόνο μειονέκτημα του είναι το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι εντελώς επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα για να διαμορφώσει έναν ενιαίο χώρο φόρτωσης 1500 λίτρων.
Κινητήρες
Το Volkswagen ID 5 GTX χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες, ένα σε κάθε άξονα, με τον πίσω να είναι σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη PSM αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 204 PS στις 16,000 σαλ και μέγιστη ροπή 310 Nm, ενώ ο μπροστινός είναι ασύγχρονος, αποδίδει 109 PS, και ροπή 162 Νm, ενώ περιστρέφεται ως τις 14.000 rpm
Η συνδυαζόμενη μέγιστη ισχύς τους φτάνει στους 299 PS και η μέγιστη ροπή στα 460 Nm, ενώ η ροπή τους περνά απευθείας στους τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.
Σημειώστε εδώ ότι μετά την ανανέωση του 2024 οι κινητήρες στο Volkswagen ID.5 GTX αποδίδουν συνδυαστική ισχύ 250 kW (340 ίπποι), δηλαδή 30 kW (41 ίπποι) περισσότερο από το αυτοκίνητο που δοκιμάζουμε, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 6 δλ. και ολοκληρώνοντας στην διαδικασία «0-100» σε 5,4δλ.
Η αυξημένη ιπποδύναμη προέκυψε από τον νέο κινητήρα στον πίσω άξονα που πλέον αποδίδει 210 kW (286 ίπποι) δηλαδή έχει 60 kW επιπλέον σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η ροπή αυξήθηκε και αυτή από τα 310 στα 545 Nm (+75%).
Οι δύο κινητήρες συντονίζονται από το σύστημα VDM, τo οποίο διαθέτει και ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό XDS+ και το σύστημα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς ESC που στην θέση λειτουργίας sport επιτρέπει κάποια γλιστρήματα…που δεν είδα!
Η συστοιχία των μπαταριών ζυγίζει περίπου 500 κιλά και αποτελούμενη από 288 στοιχεία και φτάνει σε χωρητικότητα τις 79 kWh (77 ωφέλιμες), ενώ βρίσκεται στο πάτωμα κάτω από τους επιβάτες και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.
Με λίγη προσοχή στην οδήγηση μπορεί να σας προσφέρει ακόμη και 480 χιλιόμετρα σε πραγματικές αστικές συνθήκες ενώ η εργοστασιακή αυτονομία (WLTP) είναι 497 χλμ.
Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μέσα στην πόλη χωρίς πολύ κίνηση αλλά με κλιματισμό μπορεί να πέσει στις 15,5 Kwh /100 χλμ, η μέση τα 19,5 Kwh/100 χλμ, ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 35 Kwh/100 χλμ. με την αυτονομία να παίρνει την κατηφόρα.
Το Volkswagen ID 5 GTX της δοκιμής επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 6,5”(…σύμφωνα με το κινητό μου) και η τελική μου είπαν ότι περιορίζεται από ηλεκτρονικό κόφτη στα 184 χλμ/ω.
Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 72(!) ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10-12 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.
Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 11 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά για το 80% της φόρτισης , ενώ αν βρείτε έναν ταχυφορτιστή 150 kW τότε το Volkswagen ID 5 GTX θα προσλαμβάνει ρεύμα για 110 χιλιόμετρα κάθε 10 λεπτά!.
Ανάρτηση
Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και ενώ είναι γερμανικά σφικτή εμφανίζεται να είναι πιο άνετη από όσο την περίμενα..
Σημειώστε ότι στο καινούριο μοντέλο διατίθεται το σύστημα Adaptive Chassis Control που σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τα 2.400 κιλά του βάρους τα αμορτισέρ διαθέτουν δυνατότητα ρύθμισης σε 15 θέσεις όχι μόνο της απόσβεσης συμπίεσης , αλλα και της απόσβεσης επαναφοράς επιτρέποντας στους μηχανικούς να τοποθετήσουν πιο σκληρά ελατήρια και αντιστρεπτικές με ανεπαίσθητο κόστος στην άνεση.
Τα αμορτισέρ πάρα τα σχετικά σκληρά ελατήρια που απαιτεί το μεγάλο βάρος έχουν αργή απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς και έτσι παρά τις ζάντες των 20’’ η ποιότητα κύλισης είναι αξιοπρεπέστατη.
Η τετρακίνηση εξασφαλίζει πως δεν υπάρχουν αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την απότομη επιτάχυνση και έτσι το σύστημα διεύθυνσης είναι ακριβές παρά την σχετικά έντονη υποβοήθηση που προδίδει αίσθηση στις στροφές. Στο νέο μοντέλο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με το Progressive Steering που θεωρητικά βοηθά στην πιο σπορ αίσθηση.
Τα φρένα αποτελούνται από διπλά αεριζόμενα δισκόφρενα μπροστά και κάτι τεράστια ταμπούρα πίσω… αφού η VAG υποστηρίζει ότι επειδή κατά την επιβράδυνση η ανάκτηση ενεργείας φτάνει να δίνει επιβράδυνση με ρυθμό έως και 0,25 g τα δισκόφρενα πίσω δεν χρειάζονται.
Τι να πω…οκ!
Στην Πόλη
Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό ενώ η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία των ηλεκτροκινητήρων χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται παντού και χωρίς αναπηδήσεις, αφού παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ η ανεξάρτητή ανάρτηση και το μεγάλο βάρος δίνουν μια «αρχοντιά» στο πάτημα του Volkswagen ID 5 GTX.
Οι αναρτήσεις καταπίνουν όποια «προηγμένη λακκούβα» έχει βάλει η Φρεντοκράτωρ στο Δ.Λ.Δ, ενώ το ποιοτικά συναρμολογημένο εσωτερικό σε συνδυασμό με τα άνετα καθίσματα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης στους επιβάτες.
Εξίσου εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράρει τον θόρυβο κύλισης των τεράστιων ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από εκείνα που έχουν πιο ψηλό προφίλ και πιο λογικές διαστάσεις .
Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στα μοτέρ που αντιδρούν γλυκά και με ακρίβεια, ενώ ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα είναι τόσο διακριτική που είναι αδύνατόν να καταλάβεις πότε το αυτοκίνητο φρενάρει με τα δισκόφρενα και πότε κάνει ανάκτηση ενέργειας.
Μιλώντας για φρενάρισμα μου άρεσε επίσης ότι μέσα στην κίνηση τα ηλεκτρονικά «παρατηρούν» την ροή των αυτοκινήτων και αυτόματα χρησιμοποιούν την ανάκτηση ενέργειας για να μειώσουν την ταχύτητα χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να πατά φρένο.
Η ζωή μέσα στην πόλη με το Volkswagen ID 5 GTX είναι εθιστικά όμορφη καθώς δεν αργείς να συνηθίσεις στην διαρκή και χωρίς ξεσπάσματα επιτάχυνση, την έλλειψη κραδασμών και θορύβων από τον κινητήρα και την απίστευτα καλή ορατότητα που εξασφαλίζει η ψηλή θέση μέσα στην κίνηση.
Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται ευκολά μεταξύ 410-440 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχει αρχίσει να πυκνώνει.
Αν και είναι κάπως πιο μεγάλο από ότι απαιτεί το αστικό περιβάλλον, το ΙD 5 GTX είναι ένα άριστο αυτοκίνητο πόλης που κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη.
Αν ήμουν πολύ πλούσια…γιατί €65Κ για μέσα στην πόλη θα διέθετα μόνο αν κέρδιζα το τζόκερ-που ξεχνά να παίξω!
Στον Αυτοκινητόδρομο
Το Volkswagen ID 5 GTX στον αυτοκινητόδρομο εντυπωσιάζει με την αεροδυναμική (CX0,28) και μηχανική ησυχία αλλά και από την ποιότητα κύλισης των τροχών.
Υπάρχουν τέσσερα προγράμματα οδήγησης: το Eco που κάνει την απόκριση του γκαζιού λίγο πιο αργή , το Comfort, το Sport που σφίγγει το τιμόνι και την απόκριση στο γκάζι και η θέση individual που δίνει το δικαίωμα στον οδηγό να ρυθμίσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.
Με την αεροδυναμική να περιορίζει τον θόρυβο και τα 500 κιλά του βάρους των μπαταριών να βρίσκεται πολύ χαμηλά αυτό το αυτοκίνητο δείχνει να αδιαφορεί εντελώς για τις πλαγιομετωπικές ριπές ανέμου δείχνοντας έναν ακλόνητο χαρακτήρα.
Η τελική ταχύτητα μου είπαν ότι περιορίζεται στα 184 χλμ/ω και κοιτώντας την οθόνη της διαχείρισης της ενέργειας ..καταλαβαίνεις και το γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται μετά τα 130-140 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.
Με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει στις 24-27 KWh/100 με την αυτονομία να πέφτει στα περίπου 300 χιλιόμετρα κάτι που σε συνδυασμό με το πρωτόλειο δίκτυο φορτιστών δεν μπορεί σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων.
Εντυπωσιακό είναι το Cruise Control που διαθέτει αισθητήρα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροκίνησης, επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να κινείται πραγματικά μόνο του μέσα στην πόλη και τους αυτοκινητόδρομους.
Θέλει επίβλεψη, όμως λειτουργεί σχεδόν άψογα και προσφέρει επιπλέον άνεση και ασφάλεια όταν κινούμαστε σημειωτόν μέσα στις πηγμένες λεωφόρους. Βλέποντας τον σχεδόν αλάθητο τρόπο που λειτουργεί το σύστημα γίνεται προφανές ότι η ημέρα που τα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται οδηγό είναι -ευτυχώς και δυστυχώς- πολύ κοντά..
Αντίθετα, η μέρα που οι μπαταρίες θα έχουν ικανή αυτονομία για να ταξιδεύουμε και θα φορτίζουν γρήγορα σε ένα πυκνό δίκτυο φορτιστών μπορεί να πλησιάζει ..αλλά επειδή δεν έφτασε ακόμη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στα τείχη της πόλης.
Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω η αυτονομία πλησιάζει τα 350 χλμ στον υπολογιστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μετά από 280 χιλιόμετρα θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν.
Είπαμε… τα ηλεκτρικά δεν αγαπάνε τα ταξίδια!
Στις Στροφές
Με χαμηλό κέντρο βάρους, τετρακίνηση, σωστό ζύγισμα τα 300 ηλεκτρικά άλογα και ροπή βαποριού τα 2400 κιλά του Volkswagen ID 5 GTX ελέγχονται με ακρίβεια στο στεγνό οδόστρωμα όπου τα πολύ φαρδιά ελαστικά προσφέρουν μεγάλες ποσότητες πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης.
Στην σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.
Ανεβάζοντας ρυθμό λίγο ακόμη βλέπεις ότι μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει να γλιστρά και να ενδίδει σε μια υποστροφή που θα στεναχωρήσει τους πιο γλίγκορους από εμάς ..
Οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν νομίσεις ότι μπορείς να συμπεριφερθείς στο βαρύ Volkswagen ID 5 GTX σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για ατέλειωτα πλασαρίσματα από την μια στροφή στην άλλη σε μια ορεινή διαδρομή με εναλλασσόμενες στροφές.
Τέλος η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βάρους από την μια στροφή στην άλλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και έτσι σύντομα το Volkswagen ID 5 GTX μπουρδουκλώνεται και παραδίδεται στα ικανότατα ηλεκτρονικά του. Το πρόβλημα σίγουρα θα βελτιώνεται δραματικά με το ACC του νέου μοντέλου.
Το Volkswagen ID 5 GTX παρότι θα ήθελε, τελικά δεν έχει φτιαχτεί για να χαρίζει ευτυχισμένα χαμόγελα σε μια στριφτερη διαδρομή με παράλογές ταχύτητες.
Αντίθετα η άμεση ανταπόκριση των ηλεκτροκινητήρων θα σας εξασφαλίσουν άμεσα προσπεράσματα στο επαρχιακό δίκτυο και η καλορυθμισμένη ανάρτηση θα κρατήσει τους επιβάτες ξεκούραστους.
Συμπέρασμα
Το Volkswagen ID 5 GTX είναι ένα SUV πόλης που χαρίζει εξαιρετική ποιότητα κύλισης σε όλα τα οδοστρώματα και είναι φτιαγμένο κυρίως για να προσφέρει άνεση και ξεκούραση στον σύγχρονο κάτοικο της πόλης.
Οι χώροι στο εσωτερικό είναι άνετοι για πέντε ενήλικες και η άριστη εργονομία βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας.
Ωστόσο παρότι είναι αναμφίβολα ένα πολύ καλό αυτοκίνητο,τιμολογιακά βρίσκεται στην περιοχή των €64,900 και εκεί θα έπρεπε να διαθέτει πολύ περισσότερο χαρακτήρα και δυναμικές επιδόσεις στις στροφές για να ανταπεξέλθει απέναντι στον ανταγωνισμό.
Απέναντι σε μια EQC, μια Mach E, ένα Ioniq5N ή ακόμη και ένα Smart#3 Brabus το Volkswagen ID 5 GTX δυσκολεύεται να σταθεί με αξιώσεις, ενώ και ο αναμενόμενος σπορ χαρακτήρας GTX δεν γίνεται εμφανής, αφήνοντας τους Αμερικάνους, τους Κορεάτες, ακόμη και τους Κινέζους να κυριαρχούν στην οδηγική απόλαυση που προσφέρει η δική τους ηλεκτρική πρόταση.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
MY Racing 👉 CV
Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini
ΥΓ. Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.