Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Subaru Crosstrek e-BOXER Πρώτες Εντυπώσεις -Παρουσίαση

Subaru Crosstrek e-BOXER Πρώτες Εντυπώσεις -Παρουσίαση

To Subaru Crosstrek e-BOXER είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μετονομασία του γνωστού μας XV που με τον κινητήρα των 1.600 κατάφερε να υπερπηδήσει το εμπόδιο της υψηλής τιμής και των οριακών επιδόσεων και να γοητέψει αρκετούς Έλληνες οδηγούς με τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.

Είχα την ευκαιρία να το γνωρίσω Crosstrek e-BOXER με τον δίλιτρο πλέον κινητήρα-καθώς ο 1.6 καταργήθηκε- για μερικές ώρες σε μια διαδρομή που ξεκίναγε από τους πηγμένους δρόμους του Χαλανδρίου και μέσω του αυτοκινητόδρομου κορυφώθηκε στους δρόμους του κρασιού της Νεμέας και τις όμορφες ανηφοριές της Αρκαδίας.

Είναι ένα αυτοκίνητο που από πλευράς επιδόσεων υπολείπεται από τον ανταγωνισμό, αλλά που παραμένει πολύ ιδιαίτερο και καταφέρνει στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο να κερδίζει ένα σεβαστό ποσοστό της αγοράς, αφού έχει τους χώρους, την εμφάνιση αλλά κυρίως την τετρακίνηση που του επιτρέπει να κινηθεί σε ολισθηρά οδοστρώματα με ένα τρόπο που τα περισσότερα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν.

 

Εμφάνιση/ σχεδιασμός

Το Subaru Crosstrek e-BOXER διαθέτει έναν ιδιαίτερο και δυναμικό παρουσιαστικό που το ξεχωρίζει από ότι άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους. Αποκλείεται να το δεις σε ένα παρκινγκ και να το μπερδέψεις με οτιδήποτε άλλο… Ξέρεις με σιγουριά ότι είναι Subaru!

Μοιάζει-και είναι- με ένα υπερυψωμένο Impreza που στέκεται 22 εκατοστά πάνω από το έδαφος και με τις σχετικά συμπαγείς διαστάσεις των 4.453 x 1.780 x 1.615 mm καταφέρνει να δείχνει έτοιμο για εκτός δρόμου περιπέτειες.

Μαζί με το Subaru Levorg 1.6 GT-S είναι τα δύο πιο όμορφα αυτοκίνητα που έχει βγάλει η ιαπωνική εταιρεία και- για το προσωπικό μου γούστο- είναι αυτά τα δυο μοντέλα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι σχεδιαστικά η Subaru έχει βγει για πάντα από τα σχεδιαστικά «κάτεργα»!

Το παρουσιαστικό από το πλάι, παρά τις πανέμορφες σπορ ζάντες και το μεγάλο ύψος προσπαθεί να δώσει μια πιο χαμηλών τόνων οικογενειακή εμφάνιση καθώς είναι μάλλον διακριτικό.

Η πίσω όψη με την στρογγυλεμένη πόρτα και τους ακόμη πιο φουσκωμένους προφυλακτήρες συνδυάζει την πολιτισμένη εμφάνιση με την σπορ παράδοση της εταιρείας.

Εσωτερικό /Σχεδιασμός

Μπαίνοντας στο εσωτερικό η εικόνα παραμένει ευχάριστη και πολύ γνώριμη σε όσους έχουν οδηγήσει Subaru. Σίγουρα δεν έχει το ευφάνταστο εσωτερικό ενός Volvo, ή την τεχνολογία μιας Mercedes, όμως η εργονομία και η ποιότητα συναρμογής των υλικών σε καλωσορίζουν και σε κάνουν να νοιώθεις άνετα.

Τα καθίσματα στο νέο Subaru Crosstrek e-BOXER σε τοποθετούν ψηλά στο αυτοκίνητο σε μια θέση SUV που βοηθά μέσα στην πόλη και προσφέρουν εξαιρετική πλευρική στήριξη στις στροφές ενώ έχουν έναν ιδιαίτερο ορθοπεδικό σχεδιασμό ώστε να κουράζουν καθόλου στο ταξίδι.

Τα χέρια πέφτουν πάνω σε ένα σπορ, ανατομικό τιμόνι με χοντρή στεφάνη που επάνω του στριμώχνονται πολλά κουμπάκια-σίγουρα πιο πολλά από όσα πρέπει ή από όσα θα ήθελα!

Πάνω στο τιμόνι υπάρχουν τα χειριστήρια του lane control, του on board computer, του multimedia, του cruise control,… και είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω δύο –τρία κουμπιά ακόμη!

Μπροστά από τον οδηγό είναι τοποθετημένος ένας πίνακας οργάνων ο οποίος είναι μεγάλος, ευανάγνωστος και φωτεινός,

 

Με τη νέα μεγάλη οθόνη, η Subaru μπορεί να υπέκυψε και αυτή στην μίμηση της Tesla, αλλά παράλληλα μένει πιστή στην ευκολία που παρέχουν οι φυσικοί διακόπτες τόσο στο τιμόνι όσο στο ταμπλό και την κεντρική κονσόλα.  Έτσι έχεις άμεση πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου χωρίς να χρειαστεί να περιπλανηθείς στα διάφορα υπομενού μιας οθόνης.

Η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής είναι επιπέδου Subaru, δεν τρίζει τίποτε και πιθανότατα δεν θα τρίζει ποτέ!

Χώροι/Άνεση

Στο πίσω κάθισμα το πλάτος επαρκεί για δύο ενήλικες ή τρία παιδιά, και υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια και το κεφάλι, όσο οι επιβάτες δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά ύψη.

.

Ο χώρος αποσκευών με την χωρητικότητα των 340 λίτρων έχασε 40 λίτρα λόγω της τοποθέτησης των μπαταριών και είναι αρκετά μικρότερος από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

Από την άλλη στο εσωτερικό θα βρείτε πολλούς χώρους για μικροπράγματα, τέσσερα USB ports, ποτηροθήκες και φυσικά- όπως οφείλει κάθε αυτοκίνητο που σέβεται τις οικογενειακές στιγμές- οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες διευκολύνοντας τους γονείς να βάλουν τα παιδάκια τους στα ειδικά παιδικά καθισματάκια.

Κινητήρας

Η απόδοση του κινητήρα στο Subaru Crosstrek e-BOXER έχει πέσει θύμα των κανονισμών ρύπων και η ιπποδύναμη του φτάνει μόλις τους 136 ίππους στις 5,600 σαλ, ενώ η ροπή του στα 182 Νm στις 4,000 σαλ.

Το Subaru Crosstrek e-BOXER διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο μεταβλητών σχέσεων (CVT) το οποίο διαθέτει δύο προγράμματα λειτουργίας που επιλέγονται από τον οδηγό.

Εφαρμόζοντας την υβριδική τεχνολογία της εταιρείας, ο κινητήρας συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος 16,7 ίππων και 66 Nm ροπής, που είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο και βρίσκεται μετά τον μηχανισμό του CVT παραμένοντας κοντά στο κέντρο βάρους του οχήματος.

Ο ηλεκτροκινητήρας μπαίνει στο παιχνίδι στις χαμηλές μόνο στροφές με αποτέλεσμα η δύναμη και ροπή του να μην προστίθεται στην συνολική δύναμη του Boxer- και έτσι η συνολική δύναμη που ανακοινώνεται να παραμένει στους 136 ίππους- και όχι στους 152 που ίσως να νομίζαμε.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 118V Li-Ion έχει μικρή χωρητικότητα, μόλις 0,57 kWh και βρίσκεται κάτω από τον χώρο αποσκευών και πάνω από τον πίσω άξονα, χαμηλώνοντας κι άλλο το κέντρο βάρους και δίνοντας ακόμα πιο ισορροπημένη κατανομή του βάρους του οχήματος εμπρός/πίσω(51-49) σε σχέση με το XV (52-48).

Φυσικά στο ταξίδι ο ηλεκτροκινητήρας δεν προσφέρει στην κίνηση του Subaru Crosstrek e-BOXER και έτσι η κατανάλωση επηρεαζόμενη από το επιπλέον βάρος του μοτέρ και των μπαταριών εκτινάσσεται στα 9 λίτρα/100χλμ. εάν κινείστε με 140 χλμ/ω. Μετά από αυτή την ταχύτητα, η κατανάλωση ξεφεύγει!

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις θα δείτε κάτω από 11 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει με υπομονή τα 190 χλμ/ω.

Φυσικά δεν είναι τέλειο, αφού αν είστε από εκείνους που ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις θα βρείτε ότι οι επιδόσεις του βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Μετάδοση

Το σύστημα συμμετρικής μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς Symmetrical AWD διασφαλίζει τη βέλτιστη συνεργασία μεταξύ e-Boxer και διαφορικών, και σε συνδυασμό με το σύστημα κατανομής της ροπής – Active Τorque Split AWD, ανά πάσα στιγμή ελέγχεται και διαφοροποιείται η κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών.

Η αρχική κατανομή 60:40 της ροπής του κινητήρα μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα τροχών προσαρμόζεται και κατανέμεται αυτόματα εκεί που χρειάζεται σε περίπτωση ολίσθησης κάποιου τροχού και με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα που στις χαμηλές στροφές συνεισφέρει αποφασιστικά.

 

Ανάρτηση

Το σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης με ανεστραμμένα γόνατα McPherson βρίσκεται στο εμπρός μέρος του Subaru Crosstrek e-BOXER, ενώ πίσω φυσικά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια, σε μια προσπάθεια να δαμαστεί η υποστροφική τάση του XV.

Το συνολικό βάρος της ανάρτησης μειώθηκε χάρη στη χρήση επιμέρους τμημάτων από αλουμίνιο.

 

Φρένα

Το σύστημα φρένων με τέσσερις αεριζόμενους δίσκους είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο σύστημα ABS τελευταίας γενιάς που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών και επιτρέπει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες χρήσης των φρένων. Γενικά τα φρένα είναι πολύ δυνατά, έχουν ισχυρό αρχικό «δάγκωμα» και δεν κουράζονται.

Στον Δρόμο

Δεν μπορώ να σας πω πολλά πράγματα για τη συμπεριφορά του Subaru Crosstrek e-BOXER γιατί το οδήγησα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά επιφυλάσσομαι στο μέλλον (ελπίζω σύντομα) να επανέλθω με πλήρες τεστ όταν βρεθούν στα χέρια μου για μακροχρόνια δοκιμή.

Στα ελάχιστα χιλιόμετρα που έκανα στην πόλη  παρασύρθηκα από την άριστη ηχομόνωση, τον επίπεδο κινητήρα που δεν παράγει κραδασμούς, και τον ηλεκτροκινητήρα και μετά από λίγο ένοιωσα ότι οδηγούσα κάποιο χλιδάτο γερμανικό μοντέλο.

Στον αυτοκινητόδρομο αν δώσετε τον χρόνο στο CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι ταξιδεύει απολαυστικά με 3,300 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 8,5-9 λίτρα.

Το μόνο που χαλά την ηρεμία στο εσωτερικό σε αυτή την ταχύτητα είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος μετά τα 140 χλμ/ω στην περιοχή της μπροστινής κολώνας που μάλλον οφείλεται στους ομολογουμένως μεγάλους καθρέπτες.

Αν θελήσετε όμως να επιταχύνετε απότομα η αίσθηση πατιναρίσματος του CVT που συνδυάζεται με την γνωστή ηχητική γκρίνια παραμένει- και σε κάνει να φαντάζεσαι πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν υπήρχε μια έκδοση με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Στις Στροφές το Subaru Crosstrek e-BOXER είναι πιο ζυγισμένο από το XV καθώς το βάρος των μπαταριών που βρίσκεται στον πίσω άξονα δίνει μια πιο ζυγισμένη συμπεριφορά στο αυτοκίνητο- που είναι συγκριτικά με το XV κάπως πιο «παιχνιδιάρικο» και ρυθμίσιμο μέσα στην στροφή.

Η συμπεριφορά είναι ρυθμίσιμη και εάν θέλεις μπορείς αφήνοντας το γκάζι-ή πατώντας φρένο- να προκαλέσεις μια μικρή ελεγχόμενη υπερστροφή που θα επιτρέψει μια πιο γρήγορη είσοδο στην στροφή-αλλα μέχρι εκεί…καθώς το CVT και τα ηλεκτρονικά θα αναλάβουν δράση…αντιδρώντας!

Στο χώμα δεν χρειάζεται να είσαι «πυρηνικός υδραυλικός» για να καταλάβεις ότι οδηγείς ένα από τα πιο ικανά εκτός δρόμου SUV-και αυτό παρότι τώρα με το CVT το Subaru Crosstrek e-BOXER έχασε το κεντρικό του διαφορικό και στηρίζεται περισσότερο στα ηλεκτρονικά για να αποδώσει.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα όπως το X-Mode συνδυάζεται με τα προγράμματα Snow/Dirt και Deep Snow/Mud και το  Hill Descent Control και θα κάνουν το Crosstrek να κινείται μάλλον εκεί που τα περισσότερα SUV θα σταματούσαν.

Συμπέρασμα

Αν την εποχή των Autoholixsaurus είχατε ένα SUBARU Forester και σήμερα αναζητάτε ένα SUV που να σας θυμίσει τον χαρακτήρα ενός από τα πιο ξεχωριστά αυτοκίνητα που είχατε την τύχη να οδηγήσετε στην ζωή σας φοβάμαι ότι το Subaru Crosstrek e-BOXER θα σας απογοητεύσει-και δεν φταίει η SUBARU για αυτό…εμείς (..οι καταναλωτές) με αρκετή καθοδήγηση από το παγκόσμιο marketing ζητήσαμε να αλλάξει ο χαρακτήρας της.

Σε αυτή την νέα πραγματικότητα το Subaru Crosstrek e-BOXER αποτελεί μια κορυφαία λύση στην κατηγορία των μεγαλομεσαίων SUV’s που ακολουθεί το γενικότερο κατά γράμμα το πλαίσιο της εποχής αλλά που όταν χρειαστεί-στις δύσκολες συνθήκες- έχει ακόμα κάποια τα γονίδια που του επιτρέπουν να ξεπερνά με άνεση τον ανταγωνισμό.

Δεδομένων λοιπόν του ιδιαίτερου χαρακτήρα, της ποιότητας, των εκτός δρόμου δυνατοτήτων και της μνημειώδους αξιοπιστίας που επιτρέπει στην αντιπροσωπεία να δίνει 8 χρόνια εγγύηση με απεριόριστα χιλιόμετρα, τα € 41,945 που κοστίζει το Subaru Crosstrek e-BOXER είναι ίσως πολλά…αλλά όχι παράλογα.

Σε ότι αφορά την συμπεριφορά στον δρόμο επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω όπως πρέπει ότ(αν) το οδηγήσω!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Subaru Crosstrek e-BOXER

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο