Thursday, June 30, 2022
HomeΔιαφοραΑπόδραση στα χιόνια με το MINI Electric

Απόδραση στα χιόνια με το MINI Electric

Το κάλεσμα του βουνού γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό το χειμώνα. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι βουνοκορφές που προσελκύουν το ενδιαφέρον των φίλων των χειμερινών σπορ, κυρίως από το Μόναχο και τη γύρω περιοχή.

Μία αυθόρμητη βόλτα για σκι ή έλκηθρο δεν αφήνει ασυγκίνητους τους κατοίκους της Βαυαρικής πρωτεύουσας. Άλλωστε, ακόμα και από το κέντρο της πόλης, τα βουνά μοιάζουν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

mini-electri-04Επιπλέον, μία ημερήσια εκδρομή στο χιόνι συνιστά νέα πρόκληση για την ηλεκτροκίνηση, σε διαδρομές εκτός των ορίων της πόλης, όπου μπορούν να δοκιμαστούν τις ικανότητες του νέου MINI Cooper SE (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 0,0 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 16,8 – 14,8 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0 g/km) το χειμώνα.

Υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα όπου μπορεί κανείς να φτάσει σχετικά γρήγορα, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές από την αρχή: ο φιλόδοξος χαρακτήρας του ηλεκτρικού MINI.

Εισαγωγή προορισμού ‘Sölden, Austria’ στο στάνταρ σύστημα πλοήγησης. Λόγω της θέσης του σε υψόμετρο περίπου 1.350 m και με δύο παγετώνες εκεί όπου εκτείνονται οι πίστες του σκι, το θέρετρο αυτό στην καρδιά της κοιλάδας Tyrolean Ötztal είναι γνωστό ότι μαζεύει χιόνι από τα τέλη του φθινοπώρου.

Πρόκειται για έναν κοντινό προορισμό όπου μπορεί κανείς να φτάσει με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η απόσταση από το BMW Welt στο Μόναχο μέχρι το σταθμό του τελεφερίκ Gaislachkoglbahn στο Sölden είναι ακριβώς 200 km.

mini-electri-02Η αυτονομία του MINI Cooper SE στον επίσημο κύκλο δοκιμών κυμαίνεται μεταξύ 235 και 270 km – οι τιμές αυτές που μπορούν να επιτευχθούν με την προϋπόθεση ότι ολόκληρη η ισχύς του κινητήρα 135 kW/184 hp δεν χρησιμοποιείται συνεχώς.

Η διαδρομή από τα νότια του Μονάχου μέχρι το χιονοδρομικό, οδηγεί αρχικά στον αυτοκινητόδρομο 95. Σύντομα, οι πρόποδες των Άλπεων αρχίζουν να γίνονται ορατές στη δεξιά και αριστερή πλευρά του δρόμου.

Ταξιδεύοντας με ενεργό το GREEN mode, η απόκριση του γκαζιού είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την απόδοση. Το MINI Cooper SE πλησιάζει στο όρος Zugspitze. Από το Garmisch-Partenkirchen, η πορεία συνεχίζεται με νοτιοανατολική κατεύθυνση προς το σύνορο μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, στην παραμεθόριο πόλη του Mittenwald.

Εναλλακτικά, τα MINI Driving Modes προσφέρουν τη ρύθμιση GREEN+ όπου απενεργοποιείται επιπλέον η θέρμανση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αύξηση της αυτονομίας – χωρίς αυτό να είναι πραγματικά απαραίτητο.

Το MINI Electric διαθέτει 2-ζωνικό, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού στάνταρ, η εσωτερική θέρμανση παράγεται μέσω μιας αντλίας θερμότητας που ανακτά τη θερμότητα η οποία αποβάλλεται από το μοτέρ, τη μονάδα ελέγχου κίνησης, τη μπαταρία υψηλής τάσης και από τον εξωτερικό αέρα, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι πηγές θερμότητας μαζί να παράγουν ευχάριστες θερμοκρασίες.

mini-electri-01Η θέρμανση βασίζεται στην αρχή της υψηλής απόδοσης και χρησιμοποιεί μέχρι 75% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με ένα συμβατικό, ηλεκτρικό σύστημα του είδους, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον γεμάτο θαλπωρή ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα.

Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοριέται μπουφάν του σκι, σκουφί και γάντια μέσα στο αυτοκίνητο. Πόσο μάλλον αφού το πορτμπαγκάζ προσφέρει άφθονο χώρο για ογκώδη, σπορ ρούχα, πέραν του εξοπλισμού του σκι και ένα έλκηθρο.

Χάρη στην έξυπνη εγκατάσταση της μπαταρίας υψηλής τάσης στο κεντρικό τούνελ σε ενδοδαπέδια διάταξη, η χωρητικότητα 211 και 731 L του χώρου αποσκευών είναι ακριβώς ίδια με των συμβατικών εκδόσεων του 3-θυρου MINI.

Στους επαρχιακούς δρόμους της Αυστρίας, το MINI Cooper SE επιτέλους αρχίζει να αναζωογονείται με γνήσιο, βουνίσιο αεράκι. Σε υψόμετρο 1.200 m φτάνει στο Τυρολέζικο χωριό του Ζέεφελντ (Seefeld).

Το μέρος είναι ιδανικό για cross-country σκι, αλλά και το MINI Cooper SE κινείται με άνεση στους δρόμους που οδηγούν στο διάσελο. Στροφές φουρκέτες και χιόνι προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για να δοκιμαστεί το ταλέντο του στη διασκεδαστική οδήγηση.

Το σύστημα ελέγχου ευστάθειας με ενεργοποιητή περιορισμού ολίσθησης τροχών επιτρέπουν ταχεία και ακριβή απόκριση στις μεταβαλλόμενες οδηγικές συνθήκες και αυξάνουν την ευελιξία που αποτελεί σήμα κατατεθέν της μάρκας.

Παρά τα αρκετά γρήγορα κομμάτια της διαδρομής, τις ενεργοβόρες ανηφόρες και τις παγερές θερμοκρασίες, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά αποθέματα ενέργειας καθώς το αυτοκίνητο φτάνει στα περίχωρα του Ζέλντεν (Sölden).

mini-electri-0Εδώ καταξιώνεται η μακρόχρονη εμπειρία του BMW Group στην εξέλιξη και παραγωγή μπαταριών υψηλής τάσης. Η χωρητικότητα των κυψελών αυξήθηκε περαιτέρω με την τελευταία γενιά της τεχνολογίας μπαταριών του MINI Cooper SE.

Η σταθερότητα του κύκλου αποφόρτισης βελτιστοποιήθηκε επιπλέον, κάτι που αυξάνει την αντοχή της μπαταρίας υψηλής τάσης. Ως εκ τούτου, η εγγύηση, που ισχύει για μία περίοδο οκτώ ετών μετά την πρώτη ταξινόμηση, επεκτάθηκε χιλιομετρικά στα 160.000 km.

Ενώ οι ιδιοκτήτες διασκεδάζουν στις χιονισμένες πλαγιές, το MINI Cooper SE μπορεί να επαναφορτίζεται σε ένα σημείο φόρτισης κοντά στο σταθμό της κοιλάδας. Η ικανότητα φόρτισης των 11 kW, παρόμοια με του MINI ELECTRIC Wallbox, αρκεί για την πλήρη φόρτιση μιας άδειας μπαταρίας σε 3,5 ώρες.

Επιπλέον, η μπαταρία και η μονάδα φόρτισης του MINI Cooper SE είναι κατάλληλες για ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα έως 50 kW. Αυτό επιτρέπει μία πλήρη φόρτιση σε λιγότερο από 1,5 ώρα.

Η διασκέδαση στο χιόνι μπορεί να ‘ανέβει επίπεδο’, για όσους το επιθυμούν. Το τελεφερίκ Gaislachkoglbahn ανεβάζει τους σκιέρ σε υψόμετρο έως 3.040 m σε δύο στάδια. Η διαδρομή μέχρι το εστιατόριο “Ice Q” στην κορυφή του βουνού διαρκεί λιγότερο από ένα τέταρτο.

Αυτός ο φουτουριστικός γυάλινος κύβος αποτέλεσε κινηματογραφικό σκηνικό για την ταινία του James Bond “Spectre”. Το Ζέλντεν (Sölden) προσφέρει πίστες σκι συνολικού μήκους 144 km με διάφορα επίπεδα δυσκολίας και τρεις βασικές κορυφές ύψους πάνω από 3.000 m. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Schwarze Schneid στα 3.340 m.

Ξεκινώντας από την κορυφή, οι σκιέρ μπορούν να κατέβουν μία πλαγιά μήκους15 km καλύπτοντας υψομετρική διαφορά 1.970 m. Επίσης, υπάρχει μία πίστα για έλκηθρο μήκους 7,3 km από το μεσαίο σταθμό του Gaislachkoglbahn μέχρι την κοιλάδα.

Λίγο πριν την τελευταία κατάβαση της ημέρας, ήρθε η ώρα για την εφαρμογή MINI Connected Remote. Η πρόοδος της διαδικασίας φόρτισης δεν είναι η μοναδική παράμετρος που μπορείτε να παρακολουθήσετε από απόσταση.

Μία άλλη απομακρυσμένη λειτουργία είναι η ενεργοποίηση του ανεξάρτητου καλοριφέρ του MINI Cooper SE. Εισάγετε την επιθυμητή ώρα εκκίνησης στο smartphone, και το χρονόμετρο θα ενεργοποιήσει τη θέρμανση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Κανείς δεν θα τουρτουρίζει πίσω από το τιμόνι με βρεγμένα ρούχα. Και η ξύστρα πάγου αποτελεί παρελθόν. Συμπέρασμα: Τέλειο για σκι και έλκηθρο, ιδανικό για το ταξίδι επιστροφής.

Ασφαλώς, δεν λείπουν και οι ζηλόφθονες ματιές όπως θα διαπιστώσετε κοιτάζοντας από τα παγωμένα τζάμια. Η αλήθεια είναι ότι το MINI Cooper SE καταφέρνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής στην κοιλάδα Ötztal.

Ο κόσμος ρωτάει για την έναρξη πωλήσεων – από το Μάρτιο του 2020 – όπως και για την επιτάχυνση – 0 – 60 km/h σε 3,9 δεύτερα και το σπριντ 0 – 100 km/h σε 7,3 δευτερόλεπτα. Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι 100 000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της MINI.

Οι πρώτοι ιδιοκτήτες του MINI Cooper SE, ήδη θα μπορούν να δοκιμάζουν τις ικανότητες του πηγαίνοντας για σκι από τη φετινή χειμερινή σεζόν. Άλλωστε, το χιόνι είναι άφθονο, όποτε υπάρχει διάθεση για μία χειμερινή απόδραση στο Ζέλντεν (Sölden), μέχρι το Μάιο.

Πηγή: MINI 

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty