Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήVideo LibrayHyundai i20N Δοκιμή στα Μέγαρα (+Video)

Hyundai i20N Δοκιμή στα Μέγαρα (+Video)

Στην παρουσίαση του νέου Hyundai i20N που έγινε στην πίστα των Μεγάρων πολλά ήταν εκείνα που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή μου.

Ξεκινώντας από το ανανεωμένο i30N με το κιβώτιο DCT και φυσικά την απάντηση της Hyundai στην κατηγορία των γρήγορων SUV’s- με το εκρηκτικό Kona N!

Ωστόσο ήταν η παρουσία του Thierry Neuville που προσωπικά με έκανε να χάσω τα λόγια μου-καθότι είμαι μεγάλη θαυμάστρια του οδηγικού του ταλέντου.

Είχα σκεφτεί πολλά να του πω, αλλά όταν τον είδα ψέλλισα σαν κοριτσάκι του γυμνασίου ένα τρεμάμενο «Neuville, you are the best”! Να φανταστείτε μου υπέγραψε και το παγούρι-τόσο fan!

Το νέο I30N κατάφερα να το οδηγήσω για πολύ λίγο, ενώ στο KONA N τα ελαστικά είχαν αχρηστευτεί όταν είχε έρθει η σειρά μου και έτσι δεν είχα την ευκαιρία να το βιώσω.

Ο λόγος όμως που βρέθηκα στην πίστα-εκτός από το να δω τον θρυλικό οδηγό- ήταν να γνωρίσω επιτέλους από κοντά ίσως το πιο ενδιαφέρον οδηγικά και συνάμα προσιτό αυτοκίνητο της Ελληνικής αγοράς.

Με τις προσφορές λανσαρίσματος στης Ελληνικής αντιπροσωπείας στο i30N να έχουν περάσει στην ιστορία, πλέον η τιμή του έχει σκαρφαλώσει στα €37Κ κάνοντας το- σε συνδυασμό με τον δίλιτρο κινητήρα- να είναι προσιτό σε λίγους.

Αντίθετα χάρη στον κινητήρα των 1,600 κ.εκ και 204 ίππων, το Hyundai i20N καταφέρνει με μια τιμή που βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των €25Κ να ξυπνά αγωνιστικές ανησυχίες μέσα στην πίστα και να κινείται με απόλυτη αξιοπρέπεια και καλούς χρόνους.

hyundaia i20nΤο μεγάλο ατού του αυτοκινήτου δεν είναι ούτε οι πολλοί ίπποι αλλά ούτε η γραμμική ροπή των 275Nm του κινητήρα που ωστόσο θα ήθελα να είναι πιο εύστροφος στα πολύ ψηλά.

Όμως η ροπή του μπορεί να επιτρέψει την οδήγηση με μια ταχύτητα επάνω, ενώ τραβάει από τις 1,500 σαλ κάτι που λογικά θα τον κάνει ευχάριστο και στην πόλη.

Η συνταγή για ένα σπορ αυτοκίνητο είναι το χαμηλό βάρος -και εδώ πραγματικά, το i20 με τα 1,220 κιλά του αλλάξει πορεία με την σκέψη και φρενάρει χωρίς να νοιώθεις ότι «μπρουμιτίζει».

Πετιέται από την μια πλευρά της στροφής στην άλλη πατώντας πάνω στις καλορυθμισμένες αναρτήσεις από τον τσελεμεντέ της Βαυαρικής κουζίνας του κ. Bierman και σε συνδυασμό με το μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης κάνει τους 204 ίππους να φαίνονται αν όχι λίγοι-τότε σίγουρα- όσοι χρειάζονται για ένα track day που να καλύπτεται και από εργοστασιακή εγγύηση.

Πολύ καλά ακούσατε! Τα Hyundai N έχουν 5 χρόνια εγγύηση ακόμη και όταν τα οδηγείτε στην πίστα!

Έριξα διάφορες “βομβίτσες” στους ανθρώπους της Hyundai για την δημιουργία ενός ενιαίου i20N στην Ελλάδα, αφού και η εγγύηση θα λύνει τα προβλήματα των αγωνιζόμενων (αν ισχύει και σε αγώνες) και το μικρό hatchback είναι σχετικά προσιτό, αλλά και οτ Hyundai i 20N  έχει την δύναμη και το ταπεραμέντο που θα βάλουν φωτία στους αγώνες ενιαίου.

Το τιμόνι είναι ακριβέστατο και με την βοήθεια του μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης δεν παρουσιάζει «ψαρέματα» στην επιτάχυνση χαράζοντας μια πορεία που την  ακολουθεί πάντα το πίσω μέρος χωρίς διαμαρτυρίες και αναπηδήσεις από τον καλοστηριγμένο ημιάκαμπτο άξονα που βρίσκεται εκεί.

hyundaia i20nΤο κιβώτιο είναι σωστά κλιμακωμένο και με θετικό κούμπωμα αναδεικνύοντας τα χαρίσματα του κινητήρα του.

Όλα βρίσκονται σε ισορροπία, ακόμη και η θέση οδήγησης συνδυάζει την άνεση και την σωστή ορατότητα για την καθημερινότητα με την καλή πλευρική στήριξη για τις γρήγορες εξορμήσεις.

Μια σειρά από αναρίθμητα συστήματα θα περιγραφούν από τους ειδικούς, ωστόσο εγώ θα ήθελα να σταθώ μόνο στο δυνατό μηχανικό χειρόφρενο που εγγυάται «χαρούλες» και που πλέον αποτελεί για πολλούς από εμας σημάδι πίστης στην “ιδέα”.

Έχοντας οδηγήσει μόνο μέσα στην πίστα για δυο τρεις γύρους δεν θέλω να βιαστώ και να πω ότι μου αρέσει περισσότερο από το i30N…αλλά μάλλον επειδή είναι πολύ πιο ελαφρύ νομίζοω ναι!

Είναι όσο μεγάλο πρέπει , είναι ευέλικτο στην καθημερινότητα και κοφτερό στις στροφές.

Δεν έχω οδηγήσει το Fiesta ST για να πω ότι αυτό είναι το καλύτερο μικρό μέσα στην πίστα, όμως είναι σίγουρο ότι η Hyundai πλέον μπορεί-όποτε θέλει-να ορίζει την κορυφή.

Μέχρι να πέσει το μικρό πυραυλάκι στα χέρια μου για κανονική δόκιμη, δείτε το βίντεο που ακολουθεί με το την οδήγηση του Hyundai i20N στα Μέγαρα και τον χωμάτινο Λάμπρο Αθανασούλα να μου διαβάζει την πίστα από το δεξί μπάκετ!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο