Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS Δοκιμή / Test drive

Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS Δοκιμή / Test drive

Ακόμη και σε μια μαγική δουλειά που σου επιτρέπει  να οδηγείς νέα μοντέλα κάθε εβδομάδα έρχεται εκείνη η στιγμή που κουράζεσαι όταν διαπιστώνεις ότι όχι μόνο οδηγείς καθημερινά υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα με έλλειψη συναρπαστικού χαρακτήρα, αλλά και ότι έχεις αρχίσει να διαβρώνεσαι και να απολαμβάνεις την άνεση που η ηλεκτροκίνηση σου προσφέρει μέσα στην πόλη.

Οδηγείς δηλαδή αυτοκίνητα που είναι «καλά παιδιά», όταν όλοι γνωρίζουμε ότι στην ζωή  τελικά ψάχνουμε για τον «αλήτη» που θα μπορέσουμε να δαμάσουμε!

Πριν μέρες με το Hyundai Kona Electric να με έχει σχεδόν προσηλυτίσει στις νέες τεχνολογίες, που συχνά πυκνά μου αρέσει να καυτηριάζω, σταμάτησα στην κορυφή της αγαπημένης μου διαδρομής. Εκεί που το βλέμμα ξανοίγει αγναντεύοντας τον Νότιο Ευβοϊκό.

Κάτι με ενοχλούσε –και αυτό δεν ήταν το Kona, αλλά μάλλον τα μπερδεμένα συναισθήματα που βίωνα και είχαν να κάνουν με την ιστορία του σημείου που βρισκόμουν.

Εδώ ερχόμουν με το μοναδικό αυτοκίνητο που έχω αγοράσει στην ζωή μου και που  αντιπροσώπευε με ακρίβεια τον χαρακτήρα μου. Ένα μπορντό Saxo VTS που με τους 120 ίππους του και την αλλόκοτη-και πολύ ενδιαφέρουσα-συμπεριφορά του στις στροφές έδινε νόημα όχι μόνο στο κάθε ευρώ που πλήρωνα στις δόσεις, αλλά και στην καθημερινότητα μου που κυλούσε γοργά προσμένοντας να το οδηγήσω προς τον Αγ. Πέτρο…

Μια χαρτογραφημένη διαδρομή, γεμάτη γνώριμες στροφές οι οποίες με το VTS που αρεσκόταν να στρίβει όσο άντεχες να μείνεις στο γκάζι-και την εύρισκε να σε τιμωρεί όταν λιγοψυχούσες, έχει γίνει το ψυχοφάρμακο μου όποτε ένοιωθα πιεσμένη ή πολύ αφομοιωμένη από την κοινωνία.

Ήταν το αλητάκι που δάμασα..

Στο ίδιο μέρος βρέθηκα κάποιες φορές χαρούμενη με την Giulia, την Μ2, την A45 αλλά και πρόσφατα την υπεράνθρωπη i4 M50, ενώ κάποιες άλλες φορές ήμουν προβληματισμένη έχοντας οδηγήσει κάποιο SUV, ή κάποιο ηλεκτρικό που συχνά έστριβε από μόνο του πιο γρήγορα από ότι ο συνδυασμός του παλιού σαξόραλου με εκείνη την αυτοκινητικά νεραϊδοπαρμένη εκδοχή του εαυτού του στο μακρινό παρελθόν…

Κοιτώντας λοιπόν το Kona, άρχισα να σκέπτομαι αν υπάρχει σήμερα κάποιο σύγχρονο   αλητάκι σαν το Saxo VTS που είχα-και με το Fiesta ST να οδηγείται πλέον στο τέλος του κύκλου του, δεν δυσκολεύτηκα να καταλήξω στο Hyundai i20N.

Το είχα οδηγήσει πριν περίπου 1 ½ χρόνια στα Μέγαρα-και από τότε μέσα στον ηλεκτροϋβριδικό πανικό που με κυνηγά να τον οδηγήσω κάθε εβδομάδα είχα ξεχάσει να το ζητήσω για δοκιμή στον δρόμο.

Το τηλέφωνο έγινε άμεσα… και αφού εξήγησα το επείγον της κατάστασης οι άνθρωποι της Hyundai  το συνταγογράφησαν άμεσα!

Θα άφηνα το ΚΟΝΑ και θα έπαιρνα το Hyundai i20N στο καπάκι για να συνέλθω!

Και συνήλθα με το που το αντίκρισα… Κατάλαβα από το πως δείχνει και το πως ακούγεται ότι αυτό εδώ το αλητάκι θα με ξανανιώσει…

Όταν πριν από αρκετά χρόνια είχε παρουσιαστεί το i30N είχαμε εντυπωσιαστεί από τα χαρίσματα και την τιμή που βρισκόταν στα €30Κ, όμως όσα μεσολάβησαν από τότε στον τρελό μας κόσμο σε συνδυασμό με την απόφαση των κατασκευαστών να εξισώσουν τις τιμές των θερμικών και των ηλεκτρικών μοντέλων (…μετακυλώντας το κόστος εξέλιξης των ηλεκτρικών στα θερμικά) εκτόξευσαν την τιμή του κοντά στα €38Κ- που είναι πλέον παράλογά..

Έτσι το βάρος της προσιτής διασκέδασης πέφτει πλέον στο Hyundai i20N που ξεκινά από τα €27,190 στην βασική έκδοση-και φτάνει στα €28,690 στην “must buy” έκδοση  PERFORMANCE PACK που διαθέτει μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και κάποια αλλά δευτερευούσης σημασίας καλούδια.

Το Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS είναι σήμερα ότι ήταν τότε το Saxo 120 VTS και καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε ο σκοπός εδώ είναι να μάθουμε πως λειτουργεί ο συνδυασμός ενός SuperHot Hatchback, με μια Cooling Down οδηγό που ωριμάζει στα πρέπει της εποχής.

Το αλητάκι από την Κορέα θα μπορέσει να ξυπνήσει μνήμες που βρίσκονται κρυμμένες κάπου βαθειά στην ψυχή της/του οδηγόσαυρου, ή απλά είναι ένα ακόμη γρήγορο αυτοκίνητο φτιαγμένο για να μετρηθεί από τον Μαθιό του Εσυσωλήνα στο καθοριστικό για το 95% των σημερινών φίλων του αυτοκινήτου «Launch 0-100 χλμ/ω»?

Εμφάνιση

To Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS σχεδιάστηκε από το σχεδιαστικό τμήμα της Hyundai Ευρώπης με στόχο να μεταφέρει τον αέρα του i30N στην μικρότερη κατηγορία.

Η μεγάλη μάσκα κυριαρχεί, όμως  με την μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα για της ψύξη του turbo κινητήρα και των φρένων, αλλά και το πρόσθετο σπόιλερ κάτω από τον μπροστινό προφυλακτήρα που βελτιώνει την αεροδυναμική αποτρέποντας στον αέρα να περνά κάτω από το αυτοκίνητο γίνεται πιο πικάντική.

Στα πλαϊνά, ξεχωρίζουν οι ειδικές 18 ιντσών ζάντες με το γκρι ματ φινίρισμα αλλά και οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων με το διακριτικό Ν, καθώς και τα αεροδυναμικά μαρσπιέ, υπογραμμίζοντας τα σπορ χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Η πίσω αεροτομή βελτιώνει την αεροδυναμική του απόδοση βελτιώνοντας θεωρητικά την πρόσφυση στις υψηλές ταχύτητες, αλλά πρακτικά αυτό που κάνει είναι να ξεχωρίζει από μακριά το προνομιούχο παιδί του Ν Division από τα καθημερινά i20 που βλέπουμε παντού.

Την οπτική διαφοροποίηση ολοκληρώνει η επιλογή του υπέροχου χρώματος  Performance Blue το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στα μοντέλα N και η διχρωμία της οροφής σε μαύρο χρώμα.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση του, ακόμη και ο καλός μου «Κακογουστίξ» που έχει μάτια μόνο για SUV το βρήκε όμορφο (…όταν του εξήγησα ότι πωλείται χωρίς το αυτοκόλλητο «Ν» που έβλεπε στην πόρτα) ενώ παραδέχτηκε ακόμη ότι σε συνδυασμό με την τιμή του είναι ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να αγοράσει…αν ήταν SUV και είχε V8! Ο εχθρός μέσα στο σπίτι μου…

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό είναι ξεκάθαρό ότι το Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS διαθέτει το ίδιο εργονομικό ταμπλό με το καθημερινό μοντέλο με τα σκληρά αλλά ποιοτικά συναρμολογημένα πλαστικά να ικανοποιούν το βλέμμα, αλλά όχι την αφή.

Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο-και κυρίως πάρα το σκληρό σετάρισμα των αναρτήσεων.

Το δέρμα στο τιμόνι που γράφει «Ν» στο μπράτσο είναι ραμμένο με κόκκινη κλωστή, όπως και η «φούσκα» του επιλογέα, ενώ οι αλουμινένιες λεπτομέρειες στα πετάλια και τον επιλογέα (που γράφουν Ν) φτιάχνουν την διάθεση και του χειρότερου γρουσούζη που θα καθίσει στο εσωτερικό.

Πάνω στο τιμόνι ενσωματώνονται δύο πλήκτρα για την γρήγορη μετάβαση στα προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Sport, N και individual) και τον συγχρονιστή στροφών κατά τις αλλαγές των ταχυτήτων.

Στην κεντρική κονσόλα του Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS θα βρούμε το Multimedia Center και τον αποδοτικό ηλεκτρονικό κλιματισμός που φωτίζονται με το γνώριμο μπλε φωτισμό.

Η οθόνη των νομίζω 8’’(δεν την μέτρησα και δεν με ενδιαφέρει!) που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό ακολουθεί τις σχεδιαστικές επιταγές της μόδας.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, όπως άλλωστε και η λειτουργία του διζωνικού κλιματισμού που βρίσκεται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα-καθώς η Hyundai είναι από εκείνες τις εταιρίες που αντιστέκονται στην μόδα που θέλει τον χειρισμό του κλιματισμού να γίνεται μέσα από την οθόνη.

Από την κεντρική οθόνη μπορεί κανείς στα αυτοκίνητα του Ν Division να δει πιο πρόγραμμα έχει επιλέξει αλλά και να ρυθμίσει στο πρόγραμμα Ιndividual) όπως ακριβώς θέλει την σκληρότητα του τιμονιού,το Rev Matching, τον ήχο της εξάτμισης και φυσικά το πρόγραμμα χαρτογράφησης της τροφοδοσίας σε τρεις θέσεις.

Η διαφοροποίηση των εκδόσεων Ν από τα απλά μοντέλα στο ταμπλό γίνεται από δύο κόκκινα σιρίτια στους πλαϊνούς αεραγωγούς αλλά και από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων που διαθέτει ξεχωριστά γραφικά για την θέση Sport.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’ που αλλάζει τα γραφικά της ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί -με το πρόγραμμα Normal να με κερδίζει αισθητικά με τα άσπρα πολυτελή γραφικά τους.

Τέλος θα ήθελα να σταθώ μόνο στο δυνατό μηχανικό χειρόφρενο που εγγυάται «χαρούλες» και που πλέον αποτελεί για πολλούς από εμάς σημάδι πίστης στην “ιδέα”.

Χώροι Άνεση

Τα μπάκετ καθίσματα του Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS είναι κάπως σκληρά αλλά προσφέρουν αξιόλογη πλευρική στήριξη, ενώ διαθέτουν και βίγκαν χαρακτήρα αφού είναι φτιαγμένα από ύφασμα και δερματίνη που προέρχεται από συμπιεσμένους για εκατομμύρια χρόνια δεινοσαύρους (..μην το πείτε στους Βιγκάν φίλους σας)-η οποία όμως ακόμη και στο σχετικά καινούριο αυτοκίνητο της δοκιμής έδειχνε κουρασμένη.

Όλα βρίσκονται σε ισορροπία και η θέση οδήγησης συνδυάζει τον σπορ χαρακτήρα, την σωστή ορατότητα για την καθημερινότητα και την καλή πλευρική στήριξη για τις γρήγορες εξορμήσεις.

Χάρη στο μεγάλο πίσω παράθυρο και την λεπτή πίσω κολώνα, η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα!

Οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι τόσο για τους μπροστινούς όσο και για τους πίσω επιβάτες και μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και τρεις επιβάτες, παρέχοντας τους ταυτόχρονα άνεση στα πόδια και στο κεφάλι.

Το πορτμπαγκάζ θεωρητικά είναι 352 lt, συνυπολογίζοντας και το χώρο κάτω από το πάτωμα που προορίζεται για τη ρεζέρβα και που δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην φόρτωση.

Κινητήρας-Μετάδοση

Κάτω από το καπό του i20N PERFORMANCE PACK 204 PS βρίσκεται ένας ροπάτος κινητήρας  1.600 κ.εκ. που με την προσθήκη υπερσυμπιεστή αποδίδει 204 ίππους και 275 Nm ροπής, ή 298Nm με overboost (1,2 bar).

Στην πράξη τραβά με γραμμικό τρόπο από χαμηλά και έχει υπέροχο ήχο που συνοδεύει την οδήγηση του, όμως μετά τις 5.800 σαλ μοιάζει να μην είναι πρόθυμός να γυρίσει σε υψηλούς ρυθμούς.

Το βαρύ βολάν του κινητήρα είναι φάρμακο για την οδήγηση στις μεσαίες σαλ, αλλά δυσκολεύει την λειτουργία ψηλά, ενώ έχει και την τάση να διατηρεί τις στροφές ψηλά όταν αφήνουμε το πετάλι του γκαζιού στις αλλαγές.

Η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός θετικού 6αριου κιβωτίου με μικρές διαδρομές στον επιλογέα, αλλά μερικές φορές παρουσιάζει ένα κόλλημα μεταξύ 2αρας-3ης.

Με την βοήθεια του συστήματος rev-syncing, οι σχέσεις διαδέχονται η μια την άλλη σε σχεδόν μηδενικό χρόνο χωρίς τινάγματα ή σκορτσαρίσματα στις επιβραδύνσεις χάρη στον συγχρονισμό των στροφών του κινητήρα μεταξύ των ταχυτήτων.

Ο ήχος του δεν είναι καθόλου τυχαίος και έχει συντεθεί έτσι ώστε ακόμη και στο πρόγραμμα Normal να σου θυμίζει κάθε στιγμή τι οδηγείς… και να ανοίγεις τα παράθυρα για να μην χάσεις καμία νότα!

Η μόνη περίπτωση να ακούγεται σαν κανονικό αυτοκίνητο είναι να επιλέξετε το πρόγραμμα Eco, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να πάτε να κοιταχτείτε σε κάποιο γιατρό… καθώς εδώ μιλάμε για το Hyundai i20N Performance 204 HP!

Με το πρόγραμμα Ν που χρησιμοποιούσα μονίμως λοιπόν, η κατανάλωση κυμάνθηκε μέσα στην πόλη γύρω στα 9 λίτρα-με έναν κανονικό οδηγό, όμως εγώ κατάφερα να φτάσω ακόμη και τα 14 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα μαρσάροντας σαν «κάγκουρας» στα φανάρια και φτάνοντας τον κινητήρα στον κόφτη με κάθε ευκαιρία για να ακουστεί το «μπαμ-μπαμ» από την εξάτμιση…

Στιγμές ντροπής ζήσαμε με την οικογένεια μας, καθώς όλα τα μέλη αρνούνταν να μπουν μέσα όταν οδηγούσε η μαμά και απαιτούσαν να οδηγήσει ο μπαμπάς, ή να πάμε με το άλλο αυτοκίνητο… που έτσι και αλλιώς καλό θα ήταν το οδηγεί ο μπαμπάς.

«Όταν έρχεσαι στο σχολείο να μας πάρεις ακούγεσαι στην ανηφόρα από μακριά- και οι άλλοι γονείς κουνάνε το κεφάλι τους όταν σε βλέπουν», είπε ο μικρός μου γιός σε μια στιγμή απόγνωσης!

Κάτι είχα πάθει εκείνες τις μέρες…

Για την διαδικασία 0-100 χλμ/ω μέτρησα με το κινητό μου ήταν περίπου 7 δευτερόλεπτα-τιμή που είναι αξιοπρεπής, αλλά θα μπορούσε να ήταν καλύτερη εάν η επιθετική ρύθμιση του κάμπερ (..για να πατάει σωστά μέσα στις στροφές) δεν επηρέαζε αρνητικά την ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση.

Μια ρύθμιση που έγινε με…καλό σκοπό, οπότε και συγχωρείται!

Αντίθετα χάρη στην καλή αεροδυναμική- κάποιοι μου είπαν ότι όχι μόνο φτάνει εύκολα τα 230 χλμ/ω, αλλά τα ξεπερνά κατά πολύ κιόλας-όμως δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν ξέρω-φήμες έχω ακούσει και εγώ…

Εγώ, αυτά τα ακούω από τους περιθωριακούς αλλά τολμηρούς τύπους-καθώς όπως είναι γνωστό ποτέ δεν τρέχω στις δοκιμές και πάντα τηρώ τον ΚΟΚ, ενώ ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών ποτέ σε αυτά που γράφω δεν παρακινώ κανέναν να οδηγεί γρήγορα-αντίθετα του προτείνω να κινηθεί μέχρι το πολύ 130 χλμ/ω και στις στροφές να κινείται όπως αν είχε πάρει το απλό i20….

Τι?? όχι?!

Έχει και η υποκρισία την πλάκα της… δεν νομίζετε?

Κλείνοντας στο ίδιο πνεύμα να σας παρακινήσω στα αλήθεια να αναζητήσετε τις επιδόσεις οικονομίας σε άλλους πιο εγκρατείς ιστότοπους, γιατί σε αυτόν τον τομέα τα έκανα μαντάρα και αυτή την φορά….

Τεχνολογίες «Ν»

Αδιαφορώντας για ανούσια και ενοχλητικά συστήματα, όπως η διατήρηση της απόστασης από τον προπορευόμενο όχημα και την διατήρηση της πορείας μέσα σε μια λωρίδα, το Hyundai i20N εστιάζει την προσοχή του σε τεχνολογίες που εξαργυρώνονται αποκλειστικά στην οδηγική απόλαυση.

Έτσι έχουμε:

  • «N Corner Carving Differential»:Είναι το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο περιορισμένης ολίσθησης μηχανικό διαφορικό που προσπαθεί με την βοήθεια των αισθητήρων του ABS να περιορίζονται τα «κλοτσήματα» στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση και να μεταφέρεται η δύναμη στον τροχό με την μεγαλύτερη πρόσφυση μέσα στην στροφή με πλήρες φορτίο από τον κινητήρα.
  • N Power Sense Axle: Είναι ένας συνδυασμός μιας γεωμετρίας ανάρτησης με θετικό κάμπερ (διαβάστε περισσότερα εδώ https://www.carthrottle.com/post/what-is-scrub-radius-and-why-is-it-important/)) που εξασφαλίζει περιορισμένες κλίσεις στις στροφές και μικρότερη βύθιση στο φρενάρισμα, ακρίβεια στην αίσθηση του τιμονιού, καλύτερη αίσθηση στην θέση της ευθείας και γραμμικότητα στο στρίψιμο- με μόνο αντάλλαγμα την μεγάλη ακτίνα στροφής που περιορίζει την ευελιξία μέσα στην πόλη και στο παρκάρισμα..
  • N Grin Control System: Είναι το διαβόητο σύστημα επιλογής προγραμμάτων που επεμβαίνει στην απόκριση του γκαζιού, στην σκληρότητα του τιμονιού, τον ήχο της εξάτμισης και τον συντονισμό των στροφών του κινητήρα και μετάδοσης (Rev Syncing). Τα προγράμματα λειτουργιάς είναι τα εξής:
    1. Eco Μια άχρηστη θέση που φημολογείται ότι επιτυγχάνει οικονομία στα καύσιμα. Μην την χρησιμοποιείτε, είναι ανέκδοτο!
    2. Normal Η απόκριση του γκαζιού είναι προσανατολισμένη προς την καθημερινότητα, η εξάτμιση δεν κάνει πολύ θόρυβο, δεν λειτουργεί το Rev Syncing και το τιμόνι έχει πιο έντονη υποβοήθηση .
    3. Sport Η χαρτογράφηση του γκαζιού δίνει πιο άμεσες αντιδράσεις στον κινητήρα, η εξάτμιση κάνει μέτριο θόρυβο, ενώ παρότι δεν λειτουργεί το Rev Syncing το τιμόνι γίνεται λίγο πιο άμεσο .
    4. N Mode: Ο Ταρζάν προσγειώνεται μέσα στο καπό σας! Η εξάτμιση κάνει «μπαμ-μπούμ» όταν αφήνετε το γκάζι στις ψηλές στροφές, η χαρτογράφηση στο γκάζι γίνεται άγρια, το ESP χαλαρώνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το Rev Syncing μπαίνει στο παιχνίδι και στο κατέβασμα ο κινητήρας ανεβάζει στιγμιαία στροφές ώστε να συντονίζεται με την μετάδοση. Το τιμόνι και τα φρένα γίνονται πιο σκληρά και άμεσα.
    5. N-Custom: Δίνει το δυνατότητα να επιλεχθούν ξεχωριστά τρεις θέσεις χαρτογράφησης για τον κινητήρα, δύο για τα φρένα, και το τιμόνι, τρεις για το Rev-Syncing και δύο για τον ήχο της εξάτμισης. Προσωπικά, είχα επιλέξει τις ρυθμίσεις του N Mode…μονίμως!

 

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS είναι αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ένα καλοστηριγμένο ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι σκληρές και προσανατολισμένες στην γρήγορη οδήγηση.

Για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δίνει το N Division στην γρήγορη οδήγηση το αμάξωμα έχει ενισχυθεί με 15% μεγαλύτερη ακαμψία σε σχέση με το απλό Hyundai i20N, τα ελατήρια έχουν σκληρύνει, τα αμορτισέρ έχουν πιο αργή απόσβεση επαναφοράς και έχει μικρύνει η διαδρομή τους κατά 12χιλ, οι αντιστρεπτικές είναι κατά 40% πιο ισχυρές, τα σίλεντ μπλοκ στους συνδέσμους έχουν σκληρύνει δραματικά(…δεν μπόρεσα να δω αλλά θα μπορούσαν να ήταν και από τεφλόν), ενώ τέλος η γεωμετρία έχει γίνει πιο επιθετική ώστε οι μπροστινοί τροχοί να έχουν πλήρη επαφή με την άσφαλτο όταν πιέζονται μέσα στην στροφή.

Τα φρένα έχουν τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα με κόκκινες δαγκάνες και δεν είναι Βrembo-αλλά έτσι για σπάσιμο καταφέρνουν να σταματήσουν το αυτοκίνητο από την ταχύτητα των 100χλμ/ω σε μόλις 37 μέτρα!

Η Hyundai σκέφτηκε ότι μπορεί πλέον να φτιάξει και μόνη της δαγκάνες φρένων χωρίς να πληρώνει δικαιώματα σε τρίτους και πολύ καλά έκανε αφού τα φρένα είναι πανίσχυρα και πρακτικά ακούραστα.

Στην πόλη

Στην θέση Normal o κινητήρας είναι σχετικά ήσυχος και ροπάτος, τα πετάλια του φρένου και του συμπλέκτη είναι μαλακά και ακριβή, ενώ η εργονομία του εσωτερικού και η καλή ορατότητα σε κάνουν να νοιώθεις ότι το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για εσένα-και γύρω από εσένα.

Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα όταν ξεκινάει το αυτοκίνητο από το μπουτόν εκκίνησης είναι το Normal αλλά όπως είπαμε το Hyundai i20N Performance 204HP είναι φτιαγμένο για να κινείται γρήγορα και έτσι είναι αρκετά σκληρό, απόλυτο και απότομο στην διαχείριση των «αστικών τάφρων».

Οδηγώντας στο Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου αρκετές φορές ράγισε η καρδία μου όταν οι πανάκριβοι τροχοί κοπανούσαν σε ανωμαλίες που αρχικά δεν μου γέμιζαν το μάτι, αλλά που η ανάρτηση του Hyundai i20N τις ανακάλυπτε με ευκολία.

Κάθε ανωμαλία καταγράφεται από τα μαλακά μόρια-και παρόλο που το εσωτερικό του αυτοκινήτου μοιάζει σκαλισμένο από ένα κομμάτι και τίποτα δεν τρίζει- ο ήχος των πανάκριβων τροχών διαμέτρου 18’ που σκάνε πάνω στις τριτοκοσμικές λακκούβες ξεσκίζουν την ψυχή.

Δεν φταίει η σκληρή ανάρτηση του για τα χάλια των δρόμων μας, αλλά σίγουρα τα αναδεικνύει.

Το τιμόνι χωρίς να χαρακτηρίζεται άνετο παραμένει μαλακό, στην θέση Normal όμως η μεγάλη ακτίνα στροφής που επιβάλλει η γεωμετρία της μπροστινής αναρτήσεως κάνει την διαδικασία του παρκαρίσματος και των αναστροφών μέσα στην πόλη προβληματική.

Μέσα στην πόλη ο κόσμος κοντοστέκεται και κοιτά το αυτοκίνητο με ενδιαφέρον, είτε επειδή τους αρέσει, είτε επειδή σκέφτονται «κοίτα που έφτασε η Hyundai ρε φίλε»…

Έτσι κάθε προσπάθεια να αλλάξω λωρίδα συνοδευόταν από την αυτόματη παραχώρηση προτεραιότητας από εκείνους που το θαύμαζαν, ή που ήθελαν να ρωτήσουν κάτι στο επόμενο φανάρι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κινητήρας αν δεν πιεστεί δεν γίνεται θορυβώδης, ενώ η πρακτικότητα και οι λύσεις σε χώρους που προσφέρει το αμάξωμα του i20 σε κάνουν μετά από λίγο να εθίζεσαι-και ξαφνικά παύεις να ενοχλείσαι από την σκληρότητα των αναρτήσεων και αρχίζεις να ζεις στον φανταστικό κόσμο του «Fast N’ Furious & The City»!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS είναι ένα αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για να συνδυάσει την καθημερινότητα μέσα στην πόλη μαζί με την δυνατότητα για track days τα σαββατοκύριακα..

Με το σύνολο σχεδόν των αυτοκινήτων να προσφέρουν άνεση στην καθημερινή αστική διαβίωση, η περιορισμένη άνεση που προσφέρει το Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS συγκρινόμενο με ένα απλό Hyundai i20N 1.0 είναι κάτι που προσωπικά το αποδέχομαι με ανακούφιση, αλλά οφείλω να καταγράψω τι θα ενοχλήσει αντικειμενικά τους ιδιοκτήτες τους.

Γνωρίζοντας τα πάντα, καλά θα κάνουν να το επιλέξουν αν είναι νέοι στην ψυχή, ή να το απορρίψουν αν έχουν γίνει ευερέθιστοι στα χούγια του σκληροπυρηνικού χαρακτήρα της ανάρτησης και της εξάτμισης του.

Τα χαμηλού προφίλ ελαστικά σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά σκληρά σιλεντμπλόκς των  συνδέσμων της ανάρτησης μεταφέρουν έντονα μετά τα 120 χλμ/ω τον θόρυβο κύλισης των τροχών, η μελωδική στην γρήγορη οδήγηση εξάτμιση κουράζει με το πίσω τελικό να υπερκαλύπτει τον θόρυβο του κινητήρα, ενώ η κοντή 6η ταχύτητα επιδεινώνει το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.

Όταν το Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS ταξιδεύει με 120 χλμ/ω ο κινητήρας γυρνά στις 3.100 σαλ ( συγκριτικά το απλό Hyundai i20 1.0Τ στις ίδιες σαλ έχει πάνω από 140 χλμ/ω) και έτσι ο  θόρυβός και οι κραδασμοί στο εσωτερικό αφαιρούν πολλούς πόντους από την άνεση στον αυτοκινητόδρομο.

Οποίος τα φοβάται όλα αυτά…πέφτει και κοιμάται, δηλαδή πάει στο κατά πολύ φτηνότερο βασικό μοντέλο που είναι ένας άριστος και οικονομικός ταξιδευτής.

Στις στροφές

Καθώς χάραζε η Κυριακή σηκώθηκα έφτιαξα την καφεδιά μου και περπατώντας στις μύτες των ποδιών μου έκλεισα προσεκτικά την πόρτα του σπιτιού.

Το «Μην τρέχεις» που ακούστηκε καθώς εκείνος γύριζε πλευρό ακούστηκε περισσότερο σαν ευχή παρά σαν μια ρεαλιστική προτροπή…

Το πρώτο μπροστά-πίσω προς τον Άγιο Πέτρο έγινε με ένα ρυθμό κοντά 60% όχι τόσο για να γνωριστώ με το αυτοκίνητο που από την  αρχή δείχνει εντελώς προβλέψιμό, αλλά για να ενημερωθεί η πανίδα της Πεντέλης ότι κυκλοφορώ και αυτό το ξημέρωμα, αλλά αυτή την φόρα με κάτι που κάνει πάρα πολλή φασαρία!

Η πρωινή δροσιά είναι βάλσαμο για το turbo που στέλνει πυκνό, υγρό και καθαρό αέρα στο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ!

Οδηγώντας στην αγαπημένη μου διαδρομή επέλεξα αρχικά το πρόγραμμα Sport με απενεργοποιημένο το ESP- το οποίο όμως όπως διαπίστωσα, ενώ αρχικά επιτρέπει ένα ελαφρύ σπινάρισμα των τροχών μετά από λίγο και με απόλυτα διακριτικό τρόπο επεμβαίνει ισορροπώντας την υποστροφή.

Ο ρυθμός έφτασε γρήγορα στο τέμπο που ήθελα, και όπως ήταν αναμενόμενο το Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS σε αυτές τις ταχύτητες άφηνε μονίμως μια υποψία ότι το πίσω μέρος αν το ζορίσεις λίγο μέσα στην στροφή θα ανοίξει ελαφρά την πορεία του σπρώχνοντας το μπροστινό μέσα στην στροφή.

Απενεργοποίηση του ESP, επιλογή Ν Mode και ξεκινάω για το τρίτο σετ πάνω κάτω γνωρίζοντας ότι οι σκύλοι, οι αλεπούδες …και τα αγριογούρουνα(!) έχουν πάρει εδώ και ώρα την διαδρομή που οδηγεί μακριά από τον δρόμο.

Ο ήχος- ώ θεέ μου ο ήχος… σε κάνει να χάνεις δευτερόλεπτα, καθώς σε κάθε αλλαγή χαλαρώνεις στιγμιαία περιμένοντας να ακούσεις τα σκασίματα από την εξάτμιση.

Δεν αργείς να αρχίσεις να οδηγείς με γκαζόφρενο που υποχρεώνει το πίσω μέρος να ανοίγει την τροχιά του σχεδόν σαν πισωκίνητο- και τότε όλα αρχίζουν να φέρνουν μνήμες από την εποχή που έκανα την ίδια διαδρομή κάτι βράδια πριν από 20 χρόνια με το VTS μου.

Το τιμόνι του ήταν αν θυμάμαι πιο ελαφρύ και ασαφές από αυτό εδώ, όμως χάρη στο μικρό βάρος η δύναμη επαρκούσε για να ευχαριστηθείς οδήγηση.

Σε αντίθεση με το Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS που πάει γρήγορα και με καθαρή οδήγηση με γραμμές-αν θες, το saxorallo πετούσε στο ακραίο φρενάρισμα το πίσω μέρος του προσφέροντας «άλλα επίπεδα πρόσφυσης» στους ανίδεους και στους άτολμους…

Στο Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS τα πράγματα είναι μεν διασκεδαστικά αλλά ταυτόχρονα και απολύτως ελεγχόμενα δείχνοντας τα χρόνια που έχουν περάσει και την πρόοδο που έχει γίνει στα μικρά hot hatchbacks.

Τα φρένα είναι πανίσχυρα και μετά από 30 λεπτά βασανιστηρίων το μόνο που μαρτυρούσε την ταλαιπωρία ήταν η μυρωδιά των υλικών τριβής τα οποία παρότι είχαν πυρώσει εξακολουθούσαν να φρενάρουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο.

Η αίσθηση που δίνει το τιμόνι σε σχέση με το τι συμβαίνει στις μπροστινές ρόδες κερδίζει αμέσως την εμπιστοσύνη του οδηγού καθώς είναι απόλυτα ακριβές χωρίς να γίνεται βαρύ..

Μέσα στην στροφή το Hyundai i20N Performance 204HP με την βοήθεια του μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησής και το έντονα αρνητικό κάμπερ στους τροχούς απλώνει τους 204 ίππους με ένα τρόπο που τους κάνει να φαίνονται λίγοι καθώς τραβούνε το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτά το τιμόνι-δηλαδή την έξοδο…

Και ξαφνικά νικώ τον χρόνο και είμαι και πάλι νέα- όπως τότε με το SaxoRallo- οδηγώντας με το πλάι, όμως είχε ξημερώσει και σταμάτησα στο παρηκμασμένο καφέ με την συναρπαστική θέα προς την Εύβοια που θαμποφαινόταν μπροστά από ένα έντονο, φρέσκο κίτρινο φως που ζωγράφιζε την καινούρια μέρα.

Τα κορεάτικα μέταλλα έπαιζαν το ευχάριστο κονσέρτο τους καθώς κρυώνανε την ώρα που οι τοξικές αλλά γνώριμες μυρωδιές από λάδια, φρένα και λάστιχα συμπληρώνανε την πανδαισία των αισθήσεων που ήθελα εδώ και καιρό να νοιώσω ώστε να θυμηθώ ποια είμαι.

Και όλα αυτά δεν έγιναν με κάποια ντίβα των €70-80Κ, αλλά με ένα προσιτό-σχεδόν ταπεινό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από μια εταιρεία που αξίζει τον θαυμασμό μας για όσα τολμά να κάνει…

Τα μάγια λύθηκαν, η άμαξα έγινε πάλι κολοκύθα και καθώς το κορίτσι πέρασε καλά με την χρονομηχανή της, γύρισε ήρεμη με το φως της νέας ημέρας να αντανακλάται στον καθρέπτη του Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS πίσω στο σπίτι της όπου μεταμορφώθηκε πάλι σε μια μητέρα για να ετοιμάσει πρωινό για την οικογένεια…

Μόνο μέχρι την επόμενη φορά…με αγάπη η «Εγώ από Τότε»!

 

Στην Πίστα

Τι περισσότερο να πω από ότι ένα βίντεο στα Μέγαρα?

Δείτε  https://youtu.be/nzIlAFhRrTU

Συμπέρασμα

Έχω οδηγήσει πιο όμορφα και πιο γρήγορα, αλλά αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που είναι προσιτό και μου επιτρέπει όχι μόνο να το οδηγήσω, αλλά και να ονειρευτώ ότι μπορώ να το αποκτήσω.

Τα σκασίματα από την εξάτμιση και το θετικό τιμόνι ακόμη γυρνούν μέσα στο μυαλό μου – ενώ η χαμηλή τιμή του σε συνδυασμό με τους χώρους δημιουργούν ένα μοναδικό κοκτέιλ που μοιάζει να έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για εμένα –αλλά μπορούν να το πάρουν και άλλοι!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Hyundai i20N PERFORMANCE PACK 204 PS

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο