Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Hyundai Kona Electric 64 kWh Δοκιμή / Test drive

Hyundai Kona Electric 64 kWh Δοκιμή / Test drive

Το Hyundai Kona Electric 64 kWh είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δοκιμάζω και κατακτά κυριολεκτικά την λογική μου χωρίς η κρίση μου να περάσει πρώτα από την δαιδαλώδη διαδρομή της καρδιάς.

Κάνει «τικ σε όλα τα κουτάκια» που έπρεπε να έχουν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα –και στέκεται με μια αφοπλιστική τιμιότητα απέναντι μου με μια εμφάνιση που μπορεί να μην με κερδίζει με την διαφορετικότητα και την φρεσκάδα της, αλλά που σίγουρα δηλώνει «ηλεκτροκίνηση»

Όσο και να μην θέλουμε εμείς οι Autoholix να το παραδεχτούμε, η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και πλέον πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που ψάχνουν για ένα ηλεκτρικό όχημα που να είναι άνετο για την καθημερινότητα της οικογένειας, οικονομικό στην αγορά και την χρήση του, αλλά και να έχει ταυτόχρονα μεγάλη αυτονομία και χαμηλό χρόνο φόρτισης.

Ανέλπιστα, το Hyundai Kona Electric 64 kWh είναι όλα αυτά μαζί καθώς έχει άπλετους χώρους και κορυφαία ορατότητα για τις αστικές μετακινήσεις , η τιμή του στο «φορτωμένο επίπεδο εξοπλισμού DISTINCTIVE της δοκιμής  είναι 42.190 € και με την  έκπτωση 8.000€ του προγράμματος « Κινούμαι ηλεκτρικά» γίνεται 34.190€,  η αυτονομία του στην πραγματικότητα υπερβαίνει κατά πολύ τα 484 χιλιόμετρα που δίνει η  Hyundai και η φόρτιση σε απλό οικιακό ρεύμα από 50 στο 90% διαρκεί περίπου 9-10ώρες δίνοντας εύκολα 250 χιλιόμετρα κίνησης στην πόλη!

Όλα αυτά… σε ένα περίβλημα συνηθισμένο αλλά χρηστικό, διακριτικό αλλά και αντιπροσωπευτικό της ηλεκτροκίνησης που- όμως, όπως και το εσωτερικό του δεν καταφέρνει να ανεβάσει ούτε έναν σφυγμό παραπάνω από τον καρδιακό σας ρυθμό όταν το κοιτάτε…

Μια όχι και τόσο ξεχωριστή  εμφάνιση λοιπόν…  που όμως ζώντας μαζί του, διαπιστώνεις με την λογική ότι ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του καλύτερου-όπως θα δούμε-πακέτου της αγοράς…

Εμφάνιση

Το Hyundai Kona αποτελεί το πρώτο σχεδιαστικό δείγμα του διάσημου Βέλγου σχεδιαστή με καταγωγή από την Χιλή Luc Donckerwolk, που πριν γίνει ο Διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού του ομίλου Hyundai/KIA, είχε εξέχουσα θέση στον όμιλο VAG.

Όπως εκείνος ο γερμανός κύριος από το τμήμα αναρτήσεων (Albert Biermann) της BMW M Division που ήρθε στον όμιλο KIA-Hyundai με το γαλανόλευκο ντοσιεδάκι που περιείχε όλες τις σωστές ρυθμίσεις αναρτήσεων- έτσι και αυτός ήρθε με τις περγαμηνές του σχεδιαστή των Lamborghini Murcielago, Diablo και Gallardo!

Όσοι από εσάς ψάχνουν να βρουν σχεδιαστικές συγγένειες μεταξύ του Hyundai Kona και της Lamborghini Murcielago, θα σας πρότεινα να μην κουράζεστε καθώς σίγουρα ο Βελγο-Χιλιανός σχεδιαστής δεν ήταν στις καλύτερες στιγμές του όταν καταπιάστηκε με το KONΑ.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση, το αισθητικό αποτέλεσμα του Hyundai Kona Electric 64 kWh δεν είναι κάτι ιδιαίτερα όμορφο, ούτε όμως και προκλητικό μέσα στην πόλη-και αυτό για εμένα είναι καλό, γιατί όταν δεν προκαλείς μέσα στην πόλη περνάς πολύ καλύτερα!

Έχει ένα ξεκάθαρο συμβατικό SUV χαρακτήρα, όμως με την ηλεκτροκίνηση να κάνει εμφανή την παρουσία της στην χωρίς γρίλιες μάσκα και την τάπα φόρτισης που είναι βαμμένη στο χρώμα του αυτοκινήτου θα ψυλλιάσουν κάθε ανυποψίαστο ότι αυτό είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Hyundai.

Η μεγάλη κάθετη μάσκα στο εμπρός τμήμα έχει ένα μεγάλο σήμα της Hyundai δείχνοντας την υπερηφάνεια των σχεδιαστών για το δημιούργημά τους με την χαρακτηριστική μάσκα και τους φουλ LED προβολείς που φωτίζουν εξαιρετικά στην βραδινή οδήγηση..

Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι γεμάτο καμπύλες, έχει μεγάλα παράθυρα και διαφορετικά επίπεδα στα «νεύρα» που το διατρέχουν ενώ η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα θερμικά Kona βρίσκεται στα μαύρα προστατευτικά κομμάτια των θόλων που τώρα είναι βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος βελτιώνοντας κατά πολύ την εμφάνιση.

Η εικόνα βελτιώνεται από τις όμορφες ζάντες με τα ελαστικά 215/50R17 να δικαιολογούν την τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής και να γεμίζουν πειστικά του μεγάλους θόλους.

Το πίσω μέρος ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, με τα διπλά φωτιστικά – όμως το μαύρο πλαστικό εν είδει προστατευτικού στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα αφήνει κάποιες υποσχέσεις για εκτός δρόμου αποδράσεις…

Σίγουρα το πίσω μέρος είναι το πιο όμορφο κομμάτι του αυτοκινήτου, ενώ κάπου εκεί στο δεξί μέρος υπάρχει και η ένδειξη “Electric ” που όσοι γνωρίζουν τι βλέπουν διαβάζουν «πρεσβευτής της ηλεκτροκίνησης».

Εσωτερικό

Το εσωτερικό του Hyundai Kona Electric 64 kWh χωρίς να διεκδικεί κάποιο βραβείο σχεδιασμού είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου, ενώ τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες είναι σκληρά κυρίως στην αφή και δευτερευόντως στο βλέμμα, αλλά μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση έχοντας άριστη ποιότητα συναρμογής και δεν έτριξαν ποτέ.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’που αλλάζει τα γραφικά της ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί- με το πρόγραμμα Comfort να κερδίζει αισθητικά με τα λευκά “πολυτελή” γραφικά του.

Το τιμόνι είναι δερμάτινο και περιέχει εκτός από τα γνωστά πλήκτρα και μερικά ακόμη που αφορούν την ρύθμιση του συστήματος διατήρησης της απόστασης του cruise control και την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης.

Η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων των 10’’ (…νομίζω δεν παίρνω και όρκο) που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό φέρνει μνήμες από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές, ενώ η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων είναι απολαυστικά γρήγορη και κατανοητή διαθέτοντας ασύρματη διασύνδεση μέσω Android Auto και Apple CarPlay .

Υπάρχει φυσικά και το ειδικό πρόγραμμα στο σύστημα πολυμέσων που αναπαριστά γραφικά την λειτουργία του υβριδικού συστήματος, βοηθώντας στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί είτε κατά την διάρκεια της ανάκτησης της ενέργειας, είτε κατά την κίνηση.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα-ευτυχώς ξεχωριστά-χειριστήρια του ηχοσυστήματος με απολαυστικά κουμπιά για τον ήχο και το ψάξιμο σταθμών (…επιτέλους το trend της εποχής έχει αρχίσει να γίνεται “Back to the future”)  ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κεντρικής κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού, καθώς η Hyundai είναι από εκείνες τις εταιρίες που αντιστέκονται στην μόδα που θέλει τον χειρισμό του κλιματισμού να γίνεται μέσα από την οθόνη-και την ευχαριστούμε πολύ!

Μπροστά από την υπερυψωμένη κονσόλα με τα πλήκτρα του επιλογέα υπάρχουν οι διακόπτες για τα έξτρα θερμαινόμενα καθίσματα , ενώ τέλος η εικόνα της καμπίνας γίνεται πιο όμορφη το βράδυ χάρη στον ατμοσφαιρικό μπλε «κρυφός φωτισμός».

Χώροι/Άνεση

Με διατάσεις του αμαξώματος  (Μήκος xΠλάτος  xΎψος: 4.205×1.800×1.570 χλστ)  και το σχετικά μεγάλο μεταξόνιο  των 2.6 μ που προκύπτει από την τοποθέτηση των τροχών στα άκρα του αμαξώματος, το βάρους 1700 κιλών Hyundai Kona Electric 64 kWh είναι ένα άνετο στην καθημερινότητα αυτοκίνητο.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά και προσφέρει άριστη ορατότητα γύρω-γύρω μέσα από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα καθίσματα είναι άνετα-του οδηγού ρυθμίζεται και ηλεκτρικά- αλλά εάν αποφασίσετε να κινηθείτε πιο γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν παρέχουν σωστή πλευρική στήριξη κάτι που όμως είναι αναμενόμενο στην κατηγορία.

Για εξοικονόμηση ενέργειας τις κρύες ημέρες του χειμώνα τόσο τα καθίσματα, όσο και το τιμόνι είναι θερμαινόμενα έτσι ώστε να περιορίζεται η χρήση του κλιματισμού.

Επαρκείς είναι και οι χώροι του Hyundai Kona Electric 64 kWh στο πίσω κάθισμα που μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση δύο ενήλικες ή τρία παιδιά, παρέχοντας ταυτόχρονα ικανοποιητική άνεση στα γόνατα.

Το μόνο που ίσως να ενοχλήσει (κυρίως) τα μικρά παιδιά είναι ότι τα παράθυρα είναι πολύ ψηλά τοποθετημένα κάτι που περιορίζει την ορατότητά τους προς τα έξω.

H Hyundai φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το Hyundai Kona Electric 64 kWh με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports.

Με τις μπαταρίες να έχουν απλωθεί κάτω το πάτωμα και στον πίσω άξονα να υπάρχει ανεξάρτητη ανάρτηση, ο χώρος αποσκευών έχει μειωθεί κατά 30 λίτρα στα 331 παραμένοντας κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Επιπλέον έχει ψηλό κατώφλι φόρτωσης δυσκολεύοντας την τοποθέτηση βαριών αποσκευών, όμως σε αντάλλαγμα έχει απόλυτο τετραγωνισμένο σχήμα που σίγουρα βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίηση του χώρου, ενώ όταν πέφτουν τα καθίσματα δημιουργούν ένα επίπεδο χώρο φόρτωσης που χωρά ένα 26αρι ποδήλατο χωρίς να χρειαστεί να βγάλετε τον τροχό!

(Ηλεκτρο)Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Hyundai Kona Electric 64 kWh βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας  που αποδίδει 204 ίππους και 395 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..0 σαλ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών των 64kWh της “Long Range” έκδοσης της δοκιμής βρίσκεται όπως είπαμε κάτω από τους επιβάτες, ενώ αν επιθυμεί ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει την μικρότερη και οικονομικότερη έκδοση με 136 ίππους και μπαταρίες στα 39,2kWh.

Η «εκκίνηση» του μοτέρ γίνεται από ένα κουμπί στην κονσόλα το οποίο όταν πατηθεί προσφέρει την ίδια συγκίνηση που προσφέρει και το πλήκτρο εκκίνησης του πλυντηρίου ρούχων σας! Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό!

Ωστόσο χάρη στην ροπή των 395Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που λειτουργεί με προοδευτικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες-και όχι σε άχρηστη ζέστη από τα φρένα .

Το σύστημα ρυθμίζεται ως προς την λειτουργία του από τα paddles πίσω από το τιμόνι και με την σωστή χρήση του θα μπορέσετε να εξοικονομείτε περίπου 10-15 χιλιόμετρα σε κάθε φόρτιση χάρη στην καλύτερη ανάκτηση ενέργειας που προσφέρει.

Αξίζει να προσπαθήσετε!

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες η βέλτιστη κατανάλωση με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει αρκετά κάτω από τις 12 Kwh /100 χλμ (…μια απολύτως εντυπωσιακή επίδοση που δεν έχω ξανασυναντήσει σε ένα μήκος διαδρομής περίπου 600 χλμ ), η μέση είναι περίπου13,5 Kwh/100 χλμ, ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 24,6 Kwh/100 χλμ.

Η σωστή οδήγηση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγάτε παίζουν σπουδαίο ρόλο. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε πολύ τον κλιματιστικό ή την θέρμανση…

Οδηγώντας με σύνεση η διαδρομή Διόνυσος – Γλυφάδα-βόλτες εκεί και πίσω (περίπου 100 χλμ), καλύπτεται εύκολα με ένα βράδυ φόρτισης (7 ώρες) και κόστος ρεύματος ακόμη και με τις σημερινές τιμές κάτω από 5 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις μέτρησα ότι τα πρώτα 100 χλμ/ω έρχονται σε περίπου 8 δευτερόλεπτα και ότι η τελική-σύμφωνα με φήμες- περιορίζεται τα 168 χλμ/ω.

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Hyundai Kona Electric 64 kWh απείναι 26 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 8,5 ώρες σε wallbox με ισχύ 7,2 kW και μόλις 42 λεπτά για την φόρτιση από 0% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 100 kW που θα βρείτε σε ορισμένα πρατήρια.

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση του Hyundai Kona Electric 64 kWh αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια ανεξάρτητη διάταξη τεσσάρων συνδέσμων πίσω.

Χωρίς να είναι πλαδαρή, είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες και τελικά καταφέρνει χάρη την σωστή στήριξη της να μην επιτρέπει υπερβολικές κλίσεις στις στροφές παρά το αυξημένο βάρος σε σχέση με τις κατά 450 κιλά ελαφρύτερες θερμικές εκδόσεις.

Τα φρένα λόγω του συστήματος ανάκτησης ενεργείας θέλουν συνήθεια, όμως είναι αποτελεσματικά και ακούραστα για τον χαρακτήρα του, ενώ χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω.

Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση -και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Πολύ σωστά η Hyundai έχει επιλέξει να φτιάξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που απευθύνεται στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη. Εκεί ζούμε κυρίως…

Η ψηλή θέση οδήγησης του Hyundai Kona Electric 64 kWh θα σας βοηθήσει μέσα στην πόλη καθώς χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που κινούνται στην ΛΕΑ και αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς μιλώντας στο τηλέφωνο πίνοντας «φρέντους».

Ο περίγυρος νοιώθει άνετα με την συνηθισμένη παρουσία του Kona και ενώ σίγουρα παραξενεύονται από την «ηλεκτρική μάσκα» χωρίς τις γρίλιες και με το πορτάκι της φόρτισης γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι το Kona είναι ένα συμπαθητικό και εμφανισιακά  ταπεινό SUV .

Μέσα στο «συνηθισμένο εσωτερικό» του Kona, πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανεξάρτητη ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά άμεσα και με ακρίβεια με έναν τρόπο που θα τον καταλάβεις μόνο εάν οδηγήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η ησυχία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες, είναι εκκωφαντική!

Ο ήχος του μοτέρ είναι ανύπαρκτος και έτσι για λόγους ασφαλείας στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου που μέχρι τα 30 χλμ/ω παράγει ένα sci-fi ήχο για να προειδοποιεί τους περιπατητές και τους ποδηλάτες που μοιράζονται τον δρόμο της πόλης μαζί του.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα  μέσα στην πόλη που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. στην αρχή ενοχλεί-και πιστέψτε με λυπάμαι που το λέω αυτό!

Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενώ η καλή ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που κάνει αυτό το αυτοκίνητο ιδανικό για την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη.

Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται μεταξύ 500 και 520χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.

Στον Αυτοκινητόδρομο.

Παρότι αυτό είναι το περιβάλλον στο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν» με το Hyundai Kona Electric 64 kWh είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύοντας στον αυτοκινητόδρομο δεν ένοιωσα τον τρόμο της περιορισμένης αυτονομίας που συνήθως βιώνω με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μικρά ταξίδια γίνονται χωρίς πρόβλημα, αφού η αυτονομία αν κινείστε μεταξύ 120-130 χλμ/ω είναι εύκολο να κρατηθεί πάνω από τα 400 χλμ, ενώ αν γνωρίζετε που θα βρείτε «δυνατούς» φορτιστές 100KWh που φορτίζουν τις μπαταρίες από το 20-80% μέσα σε 40 λεπτά τότε θα μπορούσατε να αποτολμήσετε άνετα και μεγαλύτερα ταξίδια.

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 165 χλμ/ω και κοιτώντας την οθόνη της οικονομίας ..καταβαίνεις το γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται μετά τα 140 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.

Σκεφτείτε πως με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει στις 18 KWh/100 με την αυτονομία να πέφτει στα περίπου 350 χιλιόμετρα…

Πρέπει να πω ξανά-και ξανά, ότι με αυτό το ηλεκτρικό Kona, ένοιωσα απολυτή ασφάλεια να δοκιμάσω να κάνω μεγαλύτερες εκδρομές και έτσι μέσα στην εβδομάδα που το είχα στα χέρια μου κάλυψα-χωρίς να το καταλάβω-περίπου 1700 χλμ…

Το Hyundai Kona Electric 64 kWh είναι ένα ώριμο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να έχει «θερμική» εξωτερική εμφάνιση και εσωτερικό σχεδιασμό, όμως είναι το πρώτο ηλεκτρικό που μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να ταξιδέψω μαζί του.

Και αυτό από ένα budget όχημα όπως είναι το Kona είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστο και δείχνει ξεκάθαρα τον σεβασμό που δείχνουν οι Κορεάτες στους πελάτες τους ακόμη και όταν αυτοί αγοράζουν συνηθισμένα μοντέλα.

Στις Στροφές

Καταρχήν στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπουν το Hyundai Kona Electric 64 kWh σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων!

Μια που φτάνεις τον προπορευόμενο… και με το που ελέγξεις και πατήσεις το ποτενσιόμετρο -σε μηδενικό χρόνο έχεις περάσει μπροστά.

Αυτό που θέλει προσοχή εδώ είναι οι μπροστινοί τροχοί που στις απότομες επιταχύνσεις ενημερώνουν σχεδόν όλες τις αισθήσεις του οδηγού ότι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα σχεδόν 400Nm ροπής.

Σε τσαρουχώματα λοιπόν, ακούς τους τροχούς να στριγγλίζουν, νοιώθεις το τιμόνι να τράβα δεξιά αριστερά και καθώς το «ανοιχτό» διαφορικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ροπή, βλέπεις το μπροστινό μέρος να κινείται δεξιά αριστερά παρά την παρέμβαση του ESP που δουλεύει υπερωρίες –ενώ η μυρωδιά του καμένου ελαστικού πλημυρίζει ευχάριστα την καμπίνα.

Όταν ο οδηγός χορτάσει την αίσθηση της άμεσης παροχής ροπής και αποφασίσει να ηρεμίσει και να οδηγήσει όπως ταιριάζει σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο τότε θα εκτιμήσει το χαμηλό κέντρο βάρους που εξασφαλίζουν οι μπαταρίες, και θα διαπιστώσει ότι το  Hyundai Kona Electric 64 kWh όταν οδηγείται με τους ρυθμούς για τους οποίους έχει σχεδιαστεί είναι απολύτως ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Το τιμόνι δεν έχει άμεση αίσθηση διατηρώντας την ισχυρή υποβοήθηση ακόμη και στο πρόγραμμα Sport, αλλά και πάλι χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους που προσδίδουν οι μπαταρίες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα και κυρίως την άψογη συνεργασία των ηλεκτρονικών συστημάτων το Kona τελικά κινείται απροσδόκητα γοργά!

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης θα καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων οδηγών και όταν αρχίσετε να το παρακάνετε θα διαπιστώσετε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι φτιαγμένο για να πηγαίνετε με «τις πόρτες»!

Είναι απλά ρυθμισμένο να παραμένει ουδέτερο και όταν πιεστεί περισσότερο από τα λογικά όρια, σε πρώτη φάση θα υποστρέψει, ενώ στην συνέχεια την ισορροπία του αμαξώματος θα αναλάβουν τα διακριτικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Αν θελήσετε να υπερβείτε τα όρια θα πρέπει να ξεκινήσετε απομονώνοντας το ESP, κάτι που γίνεται εύκολα εάν σταματήσετε, στρίψετε το τιμόνι τέρμα δεξιά- αριστερά και μετά πατήσετε το πλήκτρο απενεργοποίησης.

Με αυτό το μικρό «χακάρισμα» όλα τα ηλεκτρονικά πάνε για ύπνο και αρχίζεις να σκέπτεσαι για πιο λόγο οι μηχανικοί επέτρεψαν αυτή την τρέλα σε ένα μεσαίο ηλεκτρικό αυτοκίνητο-και κυρίως σκέπτεσαι «Να μπορείς να θέσεις εκτός του ESP σε ένα προσθιοκίνητο ηλεκτρικό Hyundai…και να μην σε αφήνει να το κάνεις πισωκίνητη AR Giulia.

Μια διαδικασία που έχει πολύ πλάκα και που όπως η εξωπραγματική αυτονομία του Kona Electric έρχεται σαν έκπληξη εκεί που δεν την περιμένεις!

Κάνοντας την πρώτη εκκίνηση το σύννεφο καπνού που παράγουν τα μπροστινά ελαστικά φέρνουν στο μυαλό τις ταρζανιές που έκανα μικρή με το Saxo VTS μου-που και εκείνο με καπνούς από τα λάστιχα προσπαθούσε να δαμάσει λιγότερη από την μισή ροπή από αυτή που έχει το Kona.

Και ενώ το Saxo στην συνέχεια γύριζε το πίσω μέρος του κάθε φορά που άφηνα το γκάζι…. και όποιος ήξερε τι να κάνει ζούσε, εδώ στο Κona Electric το πίσω μέρος είναι καρφωμένο στον δρόμο και είναι αδύνατον να αποσταθεροποιηθεί.

Σε συνδυασμό με την ροπή των 400 Ν/μ η μόνη διέξοδος στη υπερβολική πίεση είναι η υποστροφή που έρχεται σχετικά πιο νωρίς από ότι περιμένεις λόγω του βάρους των 1700 κιλών και ελέγχεται άμεσα με το που αφήνεις το πόδι από το πεντάλ της επιτάχυνσης κλείνοντας την τροχιά μέσα στην στροφή.

Αυτό δείχνει και την γενικότερη ρύθμιση της ανάρτησης που σε συνδυασμό με το ικανότατο ESP εξασφαλίζουν την απόλυτα ασφαλή συμπεριφορά σε όσους χρησιμοποιήσουν το Κona Electric σε μια ορεινή διαδρομή μέσα στα πλαίσια του σχεδιασμού του.

Συμπέρασμα

Το Hyundai Kona Electric 64 kWh αντανακλώντας την λογική και τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις αστικές και περιαστικές τους μετακινήσεις καταφέρνει να είναι το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί κάποιος να αγοράσει με το μυαλό του.

Σημειώστε ότι το Kona Electric έχει τρία επίπεδα εξοπλισμού (Premium, Distinctive, Limited) και δύο εκδόσεις ισχύος κινητήρα  και μπαταρίας- με 136 PS και μπαταρία 39,2 kWh(…η βασική έκδοση με την μικρή μπαταρία Kona Electric  PREMIUM 136ps 39kWh με την  έκπτωση 8.000 ξεκινά από τα €27Κ!!), ή εναλλακτικά 204 PS και μπαταρία 64 kWh που δίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP, η έκδοση με την μπαταρία των 39,2 kWh  μέγιστη αυτονομία 305 km, και αυτή με την μπαταρία των 64 kWh αυτονομία 484 km.

Εκτός από την προσιτή τιμή το Kona Electric προσφέρει 5 Χρόνια εργοστασιακή εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων, 5 Χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια, 5 Χρόνια δωρεάν ετήσιο τεχνικό έλεγχο, 5 Χρόνια εργοστασιακή εγγύηση βαφής και  8 Χρόνια ή 160.000χλμ εργοστασιακή εγγύηση μπαταρίας. (Κάντε κλικ ΕΔΩ)

Παράλληλα με αυτονομία που χάρη στην πραγματικά χαμηλή κατανάλωση ενεργείας υπερβαίνει τις υποσχέσεις της Hyundai, ταχύτητα στην φόρτιση και χαμηλή τιμή κτήσης ξεπερνά στην χρήση ηλεκτρικά μοντέλα με την διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή και κατανάλωση ενεργείας.

Ναι, θα συμφωνήσω ότι εμφανισιακά είναι πολύ «ήσυχο» και ότι οδηγώντας το ξεχνάς ότι οδηγείς κάτι διαφορετικό… Όμως ζώντας μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι ο λόγος που το Hyundai Kona Electric 64 kWh δεν σου φαίνεται εξεζητημένο και ξεχωριστό είναι επειδή τίποτε σε αυτό δεν σε ενοχλεί.

Το οδηγείς  κάθε μέρα χωρίς να προκαλείς, όλα λειτουργούν όπως πρέπει και έτσι δεν σκέπτεσαι «οδηγώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο» αλλά λες ότι «αυτό είναι το καλύτερο αυτοκίνητο που θα μπορούσα να οδηγώ μέσα στην πόλη, ασχέτως καυσίμου»!

Ένα προσιτό, καθημερινό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που βρίσκει την παρακαμπτήριο οδό προς το μυαλό χωρίς να καθυστερεί στις ορεινές και δαιδαλώδεις διαδρομές της καρδίας που πολλές φορές μας παιδεύει.

Δεν περίμενα ποτέ να ανοίξουμε συζήτηση για την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα στην οικογένεια μας, όμως το Kona με έναν αθόρυβο τρόπο το κατάφερε!

Αν σκέπτεστε λοιπόν να αγοράσετε ένα καθημερινό και προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνα σας κοιτάζοντας το Kona-που σε κάθε περίπτωση θα σας προσφέρει περισσότερα από όσα υπόσχεται η Hyundai και περιμένετε εσείς από αυτό!

Το Hyundai Kona Electric 64 kWh σήμερα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της ηλεκτροκίνησης.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο συμβατικός σχεδιασμός στο εσωτερικό και ο περιορισμένος χώρος αποσκευών.
  • Η ομοιότητα με το θερμικό μοντέλο που θα στεναχωρεί όσους θέλουν να ξεχωρίζουν

Θα θυμάμαι

  • Την εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση ενεργείας, την απίστευτη αυτονομία.
  • Την συμφέρουσα τιμή, την απροβλημάτιστη οδήγηση και την άνεση στην καθημερινότητα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Hyundai Kona Electric 64 kWh

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο