Οι Γάλλοι που ανακάλυψαν την κατηγορία των πολυμορφικών οικογενειακών αυτοκινήτων δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να την εξελίσσουν.
Η… σκούφια του C4 Picasso 1.6 Hdi της δοκιμής μας κρατά από το από την γνωστή σειρά Best Seller της Citroen, ή οποία στην αρχή με το Xsara Picasso και στην συνέχεια με το C4 Picasso- που είχα δοκιμάσει το 2006, είχε μια εξαιρετική πορεία στην αγορά. Και όχι άδικα!
Τα αυτοκίνητα της σειράς Picasso ανέκαθεν αποτελούσαν ορόσημο στην κατηγορία παρουσιάζοντας καινοτόμες λύσεις αναφορικά με την εκμετάλλευση των χώρων και την πρακτικότητα. Τι αλλάζει λοιπόν με το μοντέλο που παρουσιάστηκε το 2013 και το οποίο οδηγώ αυτή την στιγμή?
Δεν κρατιέμαι θα το πω: αυτό εδώ βλέπεται!
Έχοντας σχεδόν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους σε ότι αφορά την διαχείριση των χώρων του αμαξώματος, οι άνθρωποι της Citroen στραφήκαν στην αναβάθμιση της ποιότητας και την ικανοποίηση του αισθητικού μας κριτηρίου.. Και «μα τον Τουτατή» τα κατάφεραν! To C4 Picasso είναι τόσο στιλάτο και ταυτόχρονα κομψό- που σε κάνει να το θέλεις ακόμη και αν δεν το χρειάζεσαι.
Ας δούμε λοιπόν με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο γίνεται τα προτερήματα αυτού του υπέροχου αυτοκινήτου, αλλά και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα σημεία που μπορεί να προβληματίσουν τον υποψήφιο αγοραστή.
Εμφάνιση
Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ψηλό και κάπως τετραγωνισμένο- όπως όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας- αλλά οι Γαλάτες σχεδιαστές φρόντισαν να προσθέσουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν όλη την διαφορά.
Καταρχήν η πενταθέσια έκδοση του Picasso διατήρησε την “sports back” εμφάνιση του προηγούμενου μοντέλου, με το αεροδυναμικό σχήμα της πίσω κολώνας φροντίζοντας να στρογγυλέψουν όλες τις ακμές του αμαξώματος. Στην συνέχεια σχεδίασαν τα πίσω φωτιστικά σώματα έτσι ώστε να θυμίζουν Golf-διαφημίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα.
Με τα ξεχωριστά φώτα με τεχνολογία led στο μπροστινό μέρος διατηρείται στο ακέραιο η εταιρική ταυτότητα και αναδεικνύεται η Γαλλική καταγωγή του αυτοκινήτου. Επειδή στην εξωτερική εμφάνιση ισχύει το: «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα» θα πω ότι για τα δικά μου γούστα το C4 Picasso είναι Το ομορφότερο πολυμορφικό της αγοράς και θα σταματήσω εδώ!
Εσωτερικό
Ανοίγοντας την πόρτα η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη καθώς το ταμπλό- που είναι όλο επενδυμένο με μαλακό και ποιοτικό πλαστικό, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις με το μινιμαλιστικό και απέριττο σχεδιασμό του. Βλέπετε, όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ελέγχονται από μια μεγάλη οθόνη αφής (12” νομίζω) στην κεντρική κονσόλα και έτσι όλα τα κουμπάκια για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού απουσιάζουν.
Όλες αυτές οι λειτουργίες μαζί με το on board computer, την ανοιχτή ακρόαση και το navigation system συγκεντρώνονται εκεί σε μια οθόνη με όμορφα γραφικά και φωτισμό.
Όμως η πρακτικότητα και η εργονομία του συστήματος αμφισβητείται –ιδίως από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς για παράδειγμα για να ρυθμίσεις το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να βγεις από το μενού του συστήματος αερισμού και να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο που θα σε οδηγήσει στο μενού με τους σταθμούς, όπου θα αρχίσεις να ψάχνεις.
Επιπλέον η απόκριση της οθόνης αφής δεν είναι άμεση, κόβοντας πόντους από την εμπειρία χειρισμού του συστήματος. Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Citroen έχει τοποθετήσει ένα πλήκτρο στο τιμόνι που επιτρέπει την μετάβαση από το ένα μενού στο άλλο χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο.
Και μιλώντας για τιμόνια.. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ(!!) το “τιμόνι UFO” του προηγούμενου μοντέλου με το σταθερό κέντρο βρέθηκε εκεί που του αξίζει: έξω από το C4! Αυτό από μόνο του κάνει τον πολύπλοκο χειρισμό της κεντρικής μονάδας διαχείρισης να φαίνεται σαν μια μικρή λεπτομέρεια που στο τέλος την συνηθίζεις!
Πράγματι μετά από μια εβδομάδα οδήγησης του Picasso οφείλω να ομολογήσω ότι συνήθισα και χειριζόμουν το σύστημα χωρίς να χρειάζεται να αποσπώ πολύ την προσοχή μου από τον δρόμο.
Μια σημαντική έλλειψη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι η κατάργηση των μεγάλων και πολύ πρακτικών ντουλαπιών δεξιά και αριστερά από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, που αφαιρέθηκαν μάλλον για λόγους ποιότητας.
Στο νέο ταμπλό όλα δείχνουν να είναι φτιαγμένα για να μην τρίξουν ποτέ και το φινίρισμα είναι υπεράνω κάθε κριτικής. Το πανοραμικό παρμπρίζ δίνει την αίσθηση ότι κάθεσαι σε πιλοτήριο ελικοπτέρου και η ορατότητα προς τα εμπρός γίνεται ακόμη καλύτερη χάρη στα παράθυρα που βρίσκονται μπροστά από τις εμπρός κοίλωνες.
Το κάθισμα προσφέρει επαρκή στήριξη στο σώμα του οδηγού- που κάθεται ψηλά και μπροστά- προσφέροντας καλή ορατότητα κατά την οδήγηση μέσα στην πόλη.
Λίγη προσοχή χρειάζεται στο παρκάρισμα καθώς το αυτοκίνητο είναι αρκετά φαρδύ και από την θέση του οδηγού είναι αδύνατον να υπολογίσεις το μήκος προς τα εμπρός καθώς το τέλος του καπό δεν φαίνεται.
Τέλος τα ηλιοσκίαστρα εξαιτίας του πανοραμικού παρμπρίζ βρίσκουν στο κεφάλι ψηλών οδηγών, κάτι που σε σχέση με την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει είναι μάλλον αμελητέο θέμα. Όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, οι πίσω επιβάτες έχουν στην διάθεση τους τρία ξεχωριστά καθίσματα με ISOFIX τα οποία σε συνδυασμό με το επίπεδο πάτωμα κάνουν το C4 Picasso ιδανικό για την μεταφορά 5 ενηλίκων.
Εναλλακτικά εάν θέλετε (εγώ θέλω!) μπορείτε να τοποθετήσετε τρία παιδικά καθίσματα Isofix. Αυτό το τελευταίο το ζήλεψα καθώς στο δικό μας αυτοκίνητο που θεωρητικά είναι εξίσου μεγάλο κάτι τέτοιο είναι απλά αδύνατον.
Ο χώρος αποσκευών με 537-630 λίτρα είναι ο μεγαλύτερος της κατηγορίας και έχει κανονικό σχήμα, ενώ αν χρειαστεί να μεταφέρετε μακριά αντικείμενα αυτό γίνεται με μεγάλη ευκολία ρίχνοντας το μεσαίο κάθισμα.
Υπάρχουν πολλοί αποθηκευτικοί χώροι στις πόρτες, κάτω από τα καθίσματα, και πίσω από τον μοχλό των ταχυτήτων, ενώ τα τραπεζάκια πίσω από τα καθίσματα είναι πολύ γερά και πρακτικά.
Το αυτοκίνητο διαθέτει και δύο θύρες USB για να φορτίζετε το κινητό, ή για να τοποθετήσετε το ipοd σας. (αν)Άξιο αναφοράς είναι το ηλεκτρικό χειρόφρενο που ασφαλίζει από ένα διακόπτη στο μέσον της κονσόλας και που αν μη τι άλλο θέλει αρκετή συνήθεια για να το εμπιστευτείς.
Κινητήρας
To C4 Picasso συνδυάζεται με τέσσερις κινητήρες 1.6 λίτρων, δυο βενζίνης και δύο πετρελαίου. Ο γνωστός βενζινοκινητήρας 1,6 VTi με τους 120 ίππους αποτελεί την βασική έκδοση, ενώ ο 1,6 ΤΗP με τους 155 ίππους εξοπλίζει την πιο γρήγορη έκδοση του αυτοκίνητου.
Όσοι επιλέξουν την πετρελαιοκίνητη έκδοση (..σχεδόν όλοι δηλαδή!) θα βρουν διαθέσιμο τον 1,6 HDi με 90 ή 115 ίππους. Εμείς εδώ έχουμε να κάνουμε με την δυνατή πετρελαιοκίνητη έκδοση των 115 ίππων και 270Νm ροπής που συνδυάζεται με ένα σχετικά πυκνό εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.
Ο επιλογέας θα μπορούσε να είναι πιο σαφής, όμως για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου είναι αποδεκτός, ενώ το πετάλι του συμπλέκτη είναι μαλακό και ακριβές. Ο κινητήρας εκκινεί από ένα κουμπί στο ταμπλό και ο θόρυβος του δυσκολεύεται να φτάσει στους επιβάτες λόγω της πολύ καλής μόνωσης.
Τραβά θετικά μετά τις 1300 σαλ ως τις περίπου 4000 στροφές όπου πάνω από εκεί δεν υπάρχει κανένας λόγος να λειτούργει. Αν δεν πιεστεί μπορεί να κινεί το αυτοκίνητο σε ημιαστικές περιοχές καταναλώνοντας μόλις 5,5 λίτρα/ 100 χλμ. , ενώ αν θέλετε να το πιέσετε πηγαίνοντας με 180 στην εθνική μην εκπλαγείτε εάν δείτε και 11λίτρα/ 100 χλμ.
Στην Πόλη
Απολαυστικά εύστοχο για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου μου φάνηκε το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι που στο παρκάρισμα είναι μαλακό και εύχρηστο, ενώ «σφίγγει» ευχαρίστα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα.
Επιπλέον το τιμόνι εκτός του ότι είναι εμφανισιακά όμορφο και φιλοξένει τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του cruise control, καταφέρνει να «κόβει» πολύ κάνοντας το αυτοκίνητο να χωρά σχεδόν παντού μέσα στην πόλη.
Στην πόλη η μαλακά ρυθμισμένη ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά πάνω από τις λακκούβες με άνεση χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.
Σε κάποιες περιπτώσεις θα παρουσιάσει κάποιες αναπηδήσεις στους πίσω τροχός οι οποίες όμως δεν τρομάζουν τον οδηγό και ελέγχονται από το ακριβές τιμόνι. Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι το C4 Picasso.
Οι μεγάλοι καθρέπτες και η καλή ορατότητα προς τα πίσω βοηθά στους ελιγμούς, ενώ όπως είπαμε χρειάζεσαι λίγη προσοχή στο παρκάρισμα γιατί κοιτώντας μπροστά τα όρια του αμαξώματος δεν είναι ευδιάκριτα.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Αρχικά αν εξαιρεθούν κάποιοι κραδασμοί του κινητήρα στα 130-135 χλμ την ώρα, το Picasso γίνεται απολαυστικό μέτα τα 140χλμ/ω. Σε αυτή την ταχύτητα δεν παρουσιάζεται κανένας αεροδυναμικός θόρυβος, ο κινητήρας γουργουρίζει στις 2.200 σαλ καταναλώνοντας μόλις 6.5 λίτρα πετρελαίου για κάθε 100 χλμ.
Φήμες λένε ότι, με λίγη υπομονή, μπορεί να δείτε στο ταχύμετρο την ένδειξη των 200 χλμ/ω με το αυτοκίνητο να παραμένει σταθερό και ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους.
Η μαλακή ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του ακριβέστατου τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή.
Στις Στροφές
Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκμπτο άξονα πίσω- και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση.
Η μαλακή ρύθμιση των ελατηρίων, οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης- και κυρίως η χαλαρή απόσβεση επαναφοράς στα πίσω αμορτισέρ θα κάνουν αμέσως εμφανή την παρουσία τους σε περίπτωση που αποφασίσετε να κινηθείτε γρήγορα στο επαρχιακό δίκτυο.
Το ότι το Picasso απλά δε «γουστάρει» να κινείται γρήγορα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κιόλας. Όμως οι κλίσεις του αμαξώματος, οι αναπηδήσεις του πίσω μέρους στις ανωμαλίες του δρόμου και η δυσαρέσκεια των πίσω επιβατών τελικά σε αναγκάζουν να συμμορφωθείς.
Το αυτοκίνητο δυσανασχετεί όταν πιέζεται- και ενώ τα φρένα είναι δυνατά και ακούραστα, τελικά λυπάσαι να ακούς τα λάστιχα να τσιρίζουν περισσότερο από τα παιδιά σου στο πίσω κάθισμα και σταματάς.
Αν αυτό που ζητάτε είναι να τρέχετε στο επαρχιακό δίκτυο ρίξτε μια ματιά στο Impreza Sti, ή έστω στο Ford SΜax αν έχετε τάσεις σαδισμού και επιμένετε να κουβαλάτε την οικογένεια μαζί σας την ώρα που θέλετε να διασκεδάσετε..
Τελειώνοντας την δοκιμή, ο αρχικός έρωτας που προκλήθηκε από την εμφάνιση άρχισε να σβήνει.
Τα πραγματικά μειονεκτήματα του αυτοκινήτου εστιάζονται στην συνήθεια που χρειάζεται για να συζήσεις με το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και την δυσαρέσκεια που δείχνει το αυτοκίνητο όταν κινείται σε ρυθμούς για τους οποίους δεν σχεδιάστηκε.
Τώρα που γνώρισα τα μειονεκτήματα του C4 Picasso, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι τα πλεονεκτήματα του είναι περισσότερα. Λαμβάνονταςτέλος υπόψη την σχέση τιμής και προσφερομένων χαρακτηριστικών μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που στην 7θέσια μορφή του –προσωπικά- με βάζει σε σοβαρές σκέψεις!
Δεν με ευχαρίστησε
- Η εργονομία που λόγω της ευρείας χρήσης ηλεκτρονικών θέλει συνήθεια.
- Οι έντονες κλίσεις και οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα όταν το αυτοκίνητο πιεστεί.
Θα θυμάμαι
- Τον απέριττο και μοντέρνο σχεδιασμό του ταμπλό
- Τους άπλετους χώρους, την οικονομία και την άνετη ανάρτηση.
Ισμήνη Φαμπίατου