Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςBMW 320d MPack-Test Drive

BMW 320d MPack-Test Drive

Η ΒΜW Σειρά 3 είναι κοντά μας από το 1975. Φτάνοντας στην έκτη γενιά καταφέρνει ακόμη και σήμερα να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή οικογενειακά αυτοκίνητα. Με μικρές ανανεώσεις καταφέρνει να διατηρεί το μοντέλο της ψηλά απέναντι στον ανταγωνισμό.

Αμάξωμα Εμφάνιση

Εξωτερικά ενώ θα λέγαμε ότι το αυτοκίνητο μοιάζει πολύ με τον προκάτοχό του, η BMW με επιτυχία έχει επανασχεδιάσει τους προφυλακτήρεBMW 320d MPack Autoholix pic1ς και τους προβολείς.  Παρόλο που το επιβλητικό μπροστινό μέρος έχει τραβήξει το βλέμμα μας, το πίσω καταφέρνει και αυτό με την σειρά του να μας εντυπωσιάσει θετικά με τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.  Το μοντέλο της δοκιμής είναι εξοπλισμένο με το αθλητικό στιλ « Μ Sport» (ποδιές, νίκελ, σήματα κ.α.) γι αυτούς που επιθυμούν ή απλά «γουστάρουν» να έχουν ένα αυτοκίνητο πιο προκλητικό και όμορφό.

Εσωτερικό-Χώροι

Εσωτερικά όλα είναι ταξινομημένα με ιδιαίτερη εξυπνάδα και λειτουργικότητα για αυτό αισθάνεσαι την άνεση του χώρου τόσο στις μπροστινές θέσεις όσο και στις πίσω θέσεις αφού χωράνε εύκολα τρεις ενήλικες. Ο χώρος αποσκευών των 480l χωράει άνετα τα πράγματα μιας πενταμελούς οικογένειας σαν την δική μου. Τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής που περικλείουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι από ποιοτικές πρώτες ύλες που δεν θα τρίξουν, δεν θα ξεθωριάσουν και δεν θα χάσουν την απαλότητά τους. Τα σπορ καθίσματα σε στιλ bucket είναι επενδεδυμένα με ύφασμα που δεν γλιστράει αγκαλιάζουν τέλεια το σώμα με ένα ηλεκτρικό μηχανισμό που εφαρμόζει το κάθισμα γύρω από την μέση, ενώ  διαθέτουν και ρύθμιση τριών διαφορετικών επιλογών.

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του αφού σου δίνει την ευκαιρία να ανεβοκατεβάσεις ταχύτητες χρησιμοποιώντας τους μοχλοδιακόπτες με τις άκρες των δακτύλων σου. Ευτυχώς ο πίνακας οργάνων δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα από την νέα τάση i-phone look που έχει λανσάρει η i3, οπότε παραμένει κλασικός (στροφόμετρο-ταχύμετρο) πλαισιωμένος με χρώμιο, ενώ  η κεντρική Οθόνη Ελέγχου 8.8” μας αρέσει γιατί μας παρέχει πληροφόρηση για όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

Στον τομέα του εξοπλισμού, η σειρά 3 παρέχει σημαντικά πακέτα σε στον στάνταρ εξοπλισμό. Το σύστημα  πλοήγησης είναι στάνταρ μαζί με μια έγχρωμη οθόνη 8,8ιντσων όπως και ο κλιματισμός  διπλής ζώνης. Στάνταρ είναι  και το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος( PDC), η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων. Το Cruise Control έχει λειτουργία φρεναρίσματος ενώ μέτρησα 8 αεροσάκους.

Αναρτήσεις -ΦρέναBMW 320d MPack Autoholix pic2

Σημαντικές αλλαγές υπάρχουν στο πάτωμα του αυτοκινήτου με  νέες αναρτήσεις, ενώ το σύστημα διεύθυνσης και ο αναβαθμισμένη γκάμα κινητήρων σε κάνουν να θέλεις να βρίσκεσαι στην θέση του οδηγού. Οι αναρτήσεις όπως και αρκετά μέρη του αμαξώματος είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο και είναι φυσικά ανεξάρτητες- με τις πίσω να έχουν συνδεσμολογία πολλαπλών συνδέσμων. Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερις σεβαστών διαστάσεων αεριζόμενους δίσκους, ενώ υπάρχουν ψήκτρες στις εμπρός δαγκάνες για να διασφαλίσουν την αντοχή και την διάρκειά στο φρενάρισμα.

Κινητήρας-Μετάδοση

Ο κινητήρας της δοκιμής μας είναι o τετρακύλινδρος turbo diesel, οκτώ ταχυτήτων αυτόματος. Πιο ισχυρός κατά 6 ίππους σε σχέση με τον προηγούμενο δηλ. 190PS με 0-100 σε 7.2sec και 400Nm εμφανίζεται ο κινητηρας. Επίσης χάρη στο σύστημα άμεσου ψεκασμού Common-Rail νέας γενιάς, βελτιώθηκαν οι εκπομπές CO2 116g/km 67,3mpg καθώς και η κατανάλωση καυσίμου στην πόλη βρίσκεται στα 5,6λίτρα/100χλμ- και αυτό είναι ένα νούμερο πραγματικό!

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι στην λειτουργία ECO PRO μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 18% για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Επιπλέον 5% οικονομία μπορεί να γίνει χάρη στο σύστημα προνοητικής οδήγησης δηλ. σταθερή ταχύτητα κίνησης χωρίς το πάτημα του γκαζιού, λειτουργεί μόνο σε ευθείες.   Το κιβώτιο ταχυτήτων με τις οκτώ σχέσεις του και την έξυπνη λειτουργία του φροντίζει έτσι ώστε ο κινητήρας να γυρνά μέσα στην ροπή του βοηθώντας τον να δείχνει πάτα πρόθυμος. Ειδικά στην θέση Sport οι σχέσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ακριβώς την στιγμή που χρειάζεται κάνοντας την χρήση του χειροκίνητου προγράμματος αλλαγών να φαίνεται περιττό ακόμα και στην γρήγορη οδήγηση.

Το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να πει κάνεις για την λειτουργία στην θέση sport είναι οι κάπως απότομες αλλαγές των σχέσεων-που γίνονται όμως γλυκύτατες όταν το joystick επιλέξει το νορμάλ πρόγραμμά. Σε γενικές γραμμές όταν οδηγώ οικογενειακά αυτοκίνητα με τόσο καλά αυτόματα κιβώτια απορώ γιατί ακόμα προσφέρονται οι χειροκίνητες εκδόσεις…

Ο κινητήρας είναι  (λειτουργία COMFORT) θα έλεγα ότι είναι άμεσος και ζωντανός  αφού διατηρεί σταθερές στροφές με μέγιστη ισχύ χωρίς να αγκομαχά για το βάρος του που φτάνει περίπου τα 1500kg φορτωμένο. Σε ώρα όμως «έκτακτης ψυχικής εκτόνωσης» (λειτουργία SPORT+) τα πράγματα σοβαρεύουν αφού κινητήρας , αναρτήσεις, ηλεκτρονικά, σύστημα μετάδοσης  και φρένα μεταμορφώνονται και σε προκαλούν να πατήσεις ακόμα πιο πολύ το γκάζι  για να νοιώσεις πόσο καλοστημένο και ασφαλές είναι η μέσα στην στροφή. Την ώρα που το μπροστινό μέρος είναι καρφωμένο στον δρόμο αν απενεργοποιήσετε πλήρως τα ηλεκτρονικά το πίσω μέρος αναλόγως τα προσόντα σας θα ακολουθήσει  χορεύοντας ότι χορό του ζητήσετε.

Στον δρόμο

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να παρκάρεις την 320 μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε. Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε… ανώμαλή ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας στην πόλη, ενώ η ηχομόνωση εξαφανίζει τον θόρυβό τόσο από τον πετρελαιοκινητήρα, όσο και την ηχορύπανση των πηγμένων λεωφόρων. Απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης!  Μερικές φορές η πολυτέλεια χρειάζεται – και μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα.

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το 320d βρίσκεται στο περιβάλλον που του ταιριάζει. Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, του αέρα και του δρόμου ακόμα και όταν κινείται με ταχύτητες πάνω από τα 220 χλμ. Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι μοναδικό σε αίσθηση και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει. Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υπερπαράνομες ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές  να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,2 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 9 ακόμη και εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ. Στο επαρχιακό δίκτυο η 320d μικραίνει και μοιάζει σαν τις παλιές μικρές 3αρες την ώρα που δεν διστάζει να  βολεύεται σε φουρκέτες  και σε αλλεπάλληλες στροφές πηγαίνοντας διαρκώς με το πλάι.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση το 320 είναι ουδέτερο, γέρνει ελάχιστα, φρενάρει άμεσα και αποτελεσματικά και συνεργάζεται άψογα με τον κινητήρα για να  προσφέρει διασκέδαση στον πραγματικό οδηγό. Το τιμόνι στην θέση sport + δίνει φανταστική πληροφόρηση στις υψηλές ταχύτητες, όμως για την δική μου μυϊκή δύναμη παραγίνεται βαρύ- σε έναν άντρα αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Το κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση sport  δίνει  ρεσιτάλ τεχνολογικής υπεροχής, και  οι 190 ίπποι με την βοήθεια του απίστευτου κιβωτίου αρκούν για να σε προκαλέσουν να «περάσεις απέναντί»!

O ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία είναι έντονός και με αυτοκίνητα σαν τα Α4 και τα νέα Mercedes C, η ζωή της τριάρας δεν είναι όσο εύκολη όσο ήταν παλαιότερα που έπαιζε σε άδειο τέρμα.  Σε ότι αφορά το Audi και άλλους μπροστοκούνητους  ανταγωνιστές το μόνο που μπορεί να τρομάξει την BMW είναι ίσως η πιο φρέσκια τους εμφάνιση. Ο ανταγωνισμός με τα ηλεκτρονικά στην θέση «on» είναι τόσο κοντά που αρχίζεις να προσέχεις το πιο φρέσκο σχεδιασμό και τις πιο ανταγωνιστικές τιμές του.  Όμως το πνεύμα και  οι αξίες που πρεσβεύει η 320 δεν βρίσκονται μόνο στην ομορφιά του αμαξώματος της. Όταν κλείσουν τα ηλεκτρονικά και ο οδηγός μείνει μόνος του με τις αναρτήσεις, τα φρένα και το ακριβές τιμόνι θα διαπιστώσει ότι ακόμη και με ένα πετρελαιοκινητήρα μπορεί να διασκεδάσει. Αυτό φίλοι μου μόνο οι Βαυαροί ξέρουν να το κάνουν!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το «σοβαρό» και ίσως κουρασμένο design(ειδικά εξωτερικά)
  • Η υπερ-τσιμπημένη τιμή.

Θα θυμάμαι

  • Την συναρπαστική οδική συμπεριφορά..
  • Την απόδοση και την οικονομία του κινητήρα και του οκτατάχυτου κιβωτίου .

Ισμήνη Φαμπίατου

 

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο