Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝεαΝεα ΜοντέλαKIA Rio 1.4 Diesel - Test Drive

KIA Rio 1.4 Diesel – Test Drive

Έχοντας πια κερδίσει τις εντυπώσεις και ξεπεράσει όλες τις προκαταλήψεις του έλληνα καταναλωτή, τα αυτοκίνητα της KIA στέκονται στα ίσια απέναντι στον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό προσφέροντας κορυφαία σχέση τιμής- ποιότητας.

Το KIA Rio 1.4 Diesel μπορεί να μην καινοτομεί σε κάτι ιδιαίτερα, όμως αυτό δεν είναι αρνητικό όταν ψάχνεις να βρεις ένα τίμιο και αξιόπιστο καθημερινό μέσο μετακίνησης που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της οικογένειας-και μάλιστα με 7 χρόνια εγγύηση!

Εξωτερικό

Εξωτερικά- και ιδιαίτερα σε αυτό το βαθυκόκκινο χρώμα, το KIA Rio 1.4 Diesel μοιάζει αρκετά με το VW Polo, όμως δείχνει πιο κομψό και σπορ από ποτέ. Οι δυναμικές γραμμές δένουν με την χαρακτηριστική του μάσκα (..του τίγρη όπως λέει η ΚΙΑ) που ενώνεται αρμονικά με τα εμπρός φωτιστικά σώματα.

 

Γενικά το νέο Rio είναι  μεγαλύτερο από το προηγούμενο κατά 5 χιλιοστά σε πλάτος (στα 1.725 χιλιοστά), 15mm σε μήκος (στα 4.065mm) και 5mm χαμηλότερο σε ύψος (στα 1.450mm).

Έχοντας λοιπόν σχεδόν πανομοιότυπες διαστάσεις και αναλογίες αμαξώματος με το Polo γίνεται αμέσως αποδεκτό από το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου. Το τιμόνι έχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες ενώ μπορεί να ρυθμιστεί πάνω κάτω/μέσα έξω.

Πίσω από το τιμόνι ο πίνακας οργάνων- που είναι ολόιδιος με εκείνο ενός Hyundai i30 που οδηγούσα πριν λίγο καιρό, αλλά με πορτοκαλί αντί για μπλε φωτισμό- και περιέχει δύο μεγάλα όργανα που δείχνουν τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα, ενώ στην μέση μια οθόνη με ενδείξεις για την οικονομία και τις λειτουργίες trip computer.

Στην κεντρική κονσόλα του KIA Rio 1.4 Diesel υπάρχει ο υπολογιστής ταξιδίου, το ηχοσύστημα και ο αποδοτικός ηλεκτρονικός κλιματισμός που φωτίζονται επίσης με το ίδιο πορτοκαλί φωτισμό. Η οθόνη των 8’’ που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό φέρνει μνήμες από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του KIA Rio 1.4 Diesel είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, όπως άλλωστε και η λειτουργία του διζωνικού κλιματισμού που βρίσκεται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα.

Η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις και η κάμερα οπισθοπορείας την κάνει ακόμη καλύτερη!

Οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι τόσο για τους μπροστινούς όσο και για τους πίσω. Ο χώρος του οδηγού είναι υπέρ αρκετός σε σχέση με του συνοδηγού που αισθάνθηκα λίγο πιεσμένα.

 

Ωστόσο ο χώρος των πίσω επιβατών είναι μεγάλος και μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση δύο ενήλικες ή τρία παιδιά, παρέχοντας τους άνεση στα πόδια και στο κεφάλι.

Η Kia φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το  KIA Rio 1.4 Diesel με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports.

Ο χώρος αποσκευών είναι φαρδύς και βαθύς με μεγάλο άνοιγμα τις πόρτας και με χωρητικότητα 325 λίτρα (μεγαλύτερη των Ford Fiesta και VW Polo) ενώ χάρη στα αναδιπλούμενα 40/60 πίσω καθίσματα μπορείτε να χωρέσετε και κάτι μεγαλύτερο, αφού η χωρητικότητα φτάνει τα 985 λίτρα.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν ντυμένο με δίχρωμα δερμάτινα καθίσματα, που ήταν ωραία στην αφή και στο μάτι αλλά λίγο άβολα αφού δεν παρείχαν την απαραίτητη πλευρική στήριξη και γλιστρούσαν.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του κόκκινου Rio υπάρχει ο πετρελαιοκινητήρας 1.4-λίτρων, με απόδοση 90 ίππων, και ροπή 24,5 kgm μεταξύ 1.500 και 2.500 rpm. Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της ηχομόνωσης κρύβει το χαρακτηριστικό κροτάλισμα του πετρελαιοκινητήρα και έτσι όσο το μοτέρ δεν πιέζεται, στο εσωτερικό είναι αδύνατον να καταλάβει κάποιος ότι κάτω από το καπό του KIA Rio βρίσκεται ένας κινητήρας Diesel.

Η ηχομόνωση στο εσωτερικό είναι επαρκής και δεν κουράζει τον οδηγό και τους επιβάτες αφού ο ήχος από τον κινητήρα και τον δρόμο δεν θα φτάσει στα αυτιά τον επιβατών. Όσο αφορά την κατανάλωση του ντίζελ κινητήρα μάλλον είναι λίγο τσιμπημένη αφού καίει περίπου 6 με 7 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, τιμή που είναι υψηλή για την κατηγορία.

KIA_Rio_1.4_Diesel_autoholix_12Ο κινητήρας τραβάει καλά από χαμηλά δηλ. τις 1.300σ.α.λ και φτάνει γραμμικά μέχρι τις 3,800.α.λ όπου μετά αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πετρελαιοκινητήρες.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.

Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει τα καλά στοιχεία του κινητήρα. Σε ότι αφορά τον συμπλέκτη όμως παρατήρησα ότι εάν παρασυρθείς και αρχίσεις να τον πιέζεις πολύ, θα ζεσταθεί εύκολα και θα χάσει γρήγορα ένα μεγάλο μέρος από την απόδοση του.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του KIA Rio 1.4 Diesel αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι προσανατολισμένες προς την άνεση, αλλά ελέγχουν με πολύ καλό τρόπο το αμάξωμα χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης και να χοροπηδούν στις ανωμαλίες που συναντούν μέσα στις στροφές.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα, είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Στην πόλη

Η καθημερινή οδήγηση του KIA Rio 1.4 Diesel μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και εύκολη. Η ανάρτηση  χτυπάει λίγο στις λακκούβες της πόλης μας, αλλά αυτό έχει επίδραση μόνο στα αυτιά των επιβατών καθώς ουσιαστικά παραμένει άνετη και ασφαλής.

Η καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και το κοφτερό τιμόνι είναι σύμμαχοι του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το KIA Rio 1.4 Diesel ταξιδεύει σαν ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, παραμένοντας στην πορεία του και αδιαφορώντας για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα.

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα, όμως στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές θα υπάρξουν κάποιες κλίσεις που σίγουρα θα κάνουν τον οδηγό να αισθανθεί περίεργα.

Παρόλα αυτά είναι ικανοποιητική η πλευρική πρόσφυση του KIA Rio 1.4 Diesel για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι λιγοστοί, ενώ στο ταξίδι με υψηλές ταχύτητες ο θόρυβος του πετρελαιοκινητήρα κάποια στιγμή γίνεται αισθητός.

Το KIA Rio 1.4 Diesel ταξιδεύει με άνεση και οικονομία με 160 και 3.000 σ.α.λ, ενώ κάποιοι μου είπαν ότι αν το κυνηγήσεις το ταχύμετρο θα δείξει με αρκετή υπομονή τα 185 χλμ/ω στις 3.700 σ.α.λ.

Στρίβοντας

Η συμπεριφορά του KIA Rio 1.4 Diesel με κέρδισε- και θα έλεγα ότι σχεδόν με διασκέδασε εάν δεν είχα να κάνω με τον πετρελαιοκινητήρα που όπως και να το κάνεις σε ξενερώνει επειδή σου χαλάει το πάρτι από τις 3,800 στροφές. Για αυτό άλλωστε η ΚΙΑ προσφέρει και τον νέοχιλιάρη τούρμπο που αποδίδει 120 ζωντανά άλογα στις 6,000σαλ.

Το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως αλλά  επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο.

 

Η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή και η δύναμη του κινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο. Όταν όμως ο ρυθμός ανέβει πολύ τότε το KIA Rio 1.4 Diesel αρχίζει να γέρνει και η υποστροφή κάνει αισθητή την παρουσία της – ευτυχώς με έναν γραμμικό τρόπο που διορθώνεται αμέσως αν ο οδηγός αφήσει λίγο το γκάζι ώστε  να επανέλθει το αυτοκίνητο σε ισορροπία.

Το καλό είναι ότι το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε γενικές γραμμές πολύ δύσκολά θα χάσει την πρόσφυση του – που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον μέσο οδηγό.

Συμπέρασμα

Το KIA Rio 1.4 Diesel μπορεί να έχει δανειστεί σχεδιαστικά διάφορες ιδέες από τον γερμανικό ανταγωνισμό-κάτι που το έχουν κάνει όλοι- όμως οι Κορεάτες κατάφεραν να δώσουν στο αυτοκίνητο ένα δικό ξεχωριστό και νεανικό του χαρακτήρα.

Οδηγώντας το KIA Rio 1.4 Diesel σε πείθει για την τεχνολογία, την αξιοπιστία  και την ποιότητα κατασκευής του και εύκολα ταυτίζεσαι με τις αξίες που πρεσβεύει. Ποιότητα, ασφάλεια, τεχνολογία και value fοr money είναι το όπλα που προτάσσει η KIA  στον σκληρό ανταγωνισμό – από όπου και αν προέρχεται.

Οι τιμές του KIA Rio ξεκινούν από τα €12.190, ενώ όλα τα μοντέλα καλύπτονται από τον κατασκευαστή με επταετή εγγύηση.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η υψηλή κατανάλωση (για Diesel) μέσα στην πόλη και οι περιορισμένοι χώροι πίσω.
  • Η έλλειψη πρωτοτυπίας στον εξωτερικό σχεδιασμό-και τα δερμάτινα καθίσματα του αυτοκινήτου της δοκιμής.

Θα θυμάμαι

  • Τα ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό και τον νεανικό χαρακτήρα.
  • Τους χώρους και τη ζυγισμένη συμπεριφορά του πλαισίου.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο