Wednesday, November 30, 2022
HomeΔοκιμεςAlfa Romeo Giulia 2.0 TB (200hp)-Test Drive

Alfa Romeo Giulia 2.0 TB (200hp)-Test Drive

Η ιστορία λέει πως ο Χένρυ Φορντ έβγαζε το καπέλο του κάθε φορά που μια Alfa Romeo περνούσε από μπροστά του και ότι ο Έντσο Φερράρι, την ημέρα που ένα δικό του αυτοκίνητο κατάφερε να νικήσει τις Alfa Romeo, έκλαιγε σαν παιδί από την χαρά του!

Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας ποιητής- ο Οδυσσέας Ελύτης, τίμησε την αυτοκίνηση με τους στίχους που γέννησε όταν κάποιος τον πήγε μια γρήγορη βόλτα με μια Giulia Sprint GT Veloce.

Έγραψε τότε:

«Θαύμασα τον Παρθενώνα

και στην κάθε του κολόνα βρήκα τον χρυσό κανόνα.

Όμως σήμερα το λέω

βρίσκω το καλό κι ωραίο σε μια σπορ Alfa Romeo».

Συγχωρέστε με για την παρένθεση, αλλά εδώ ο στόχος του Autoholix δεν είναι να παρουσιάζει μόνο αυτοκίνητα, αλλά κυρίως να αναζητά την κουλτούρα της αυτοκίνησης.

Πιστεύω ότι οι Alfa Romeo 156 και Alfa Romeo 159 όσο όμορφες και καλές-όσο τεχνολογικά άρτιες- και να ήταν, δεν μπόρεσαν ποτέ να ανταποκριθούν στην πλούσια παράδοση της Μιλανέζικής εταιρείας που ήθελε ένα πισωκίνητο Berlina σαν την  Alfa 1750 και αργότερα την Alfa 75 να βρίσκονται στην κορυφή των αυτοκινήτων παραγωγής που προσέφερε.

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από τότε που η Alfa Romeo 75 με τον «πολύστροφο κινητήρα» με τους δύο εκκεντροφόρους, το κιβώτιο ταχυτήτων και την κίνηση στον πίσω άξονα πέρασαν στην ιστορία.

Θυμηθείτε εκείνη την «υστερική» μα ταυτόχρονα απολαυστική Alfa 75 Turbo και τέλος νοσταλγήστε τις πανέμορφες GTV.

Βαριά η παράδοση.

Alfa Romeo Giulia 2.0 TB

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_12Η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την Μιλανέζικη φίρμα. Με την «επανα-υιοθέτηση» της πίσω κίνησης τόσο από άποψη συμβολισμού, όσο και στην ουσία οι Ιταλοί αποφάσισαν να χτυπήσουν στα ίσα τον προαιώνιο εχθρό από το Μοναχό. Και αν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι οι σχεδιαστές της Alfa Romeo δεν κοίταζαν με μικροσκόπιο την BMW της σειράς 3 όταν δημιουργούσαν την Giulia ας μας το πει!

Έχοντας πρόσφατα  οδηγήσει σχεδόν όλες τις BMW της σειράς 3 θα χρησιμοποιήσω τις σημειώσεις μου για τα γερμανικά αυτοκίνητα σαν σημείο αναφοράς για να δούμε που έχει βρεθεί η Alfa Romeo Giulia- και αν κέρδισε την μάχη απέναντι στην αιώνια αντίπαλο της.

Αρχίζει το ματς:

Buongiorno Vs Guten Morgen: 0-0

Σχεδίαση

Μην ακούτε τι λένε… Η αλήθεια είναι ότι αν η εξωτερική εμφάνιση δεν σε ελκύει, δεν έχεις καμία διάθεση να μάθεις για την λεγόμενη ποιότητα του εσωτερικού κόσμου. Η ομορφιά της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν λέει τίποτα μπροστά στην εντύπωση που προκαλεί το αυτοκίνητο όταν το βλέπεις ζωντανό μπροστά στα μάτια σου.

Είναι αυτό που θα ήθελε να έχει σχεδιάσει ο ανταγωνισμός αλλά δεν μπόρεσε γιατί το πρωί όταν ξυπνά δεν λέει “Buongiorno a tutti” και γιατί δουλεύοντας δεν φαντασιωνόταν  την Monika Bellucci να οδηγά τα αυτοκίνητα που δημιουργεί!

Είχε λιακάδα όταν βρέθηκα να κοιτάζω το σηματάκι στο κέντρο της μεγάλης γρίλιας ψύξης στην παραδοσιακή μάσκα της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB. Η γρίλια είναι μεγάλη και φτάνει χαμηλά, ενώ έχει σχήμα «V» (for Victory)και σε κάνει να στέκεσαι με δέος μπροστά στην ιστορία της.

Το έμβλημα της Μιλανέζικης φίρμας παρουσιάζει ένα φίδι να κοιτάζει έναν σταυρό στο ύψος της καρδιάς, της ψυχής δηλαδή. Λες και το φίδι μιλάει στην ψυχή του σταυρού – και μαγεύοντας την – την παρασύρει στον «κολασμένο» κόσμο των αισθήσεων της οδήγησης με ένα τρόπο που μόνο τα ιταλικά μέταλλα γνωρίζουν πως γίνεται.

Να που ξεφύγαμε-και πάλι!

Με ορατό τον κίνδυνο να γίνω περισσότερο γραφική… δείτε τις φωτογραφίες της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB για να νοιώσετε μέσα σας τι είναι αυτό που δεν περιγράφεται με χίλιες λέξεις!

Θέλω απλά να πω ότι η εμφάνιση της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB είναι εκτός συναγωνισμού…

«Δεν περιγράφω άλλο»!

Buongiorno Vs Guten Morgen: 1-0

Εσωτερικό/ Άνεση

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_09Ανοίγοντας την πόρτα αμέσως αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση ποιότητας που αποπνέει το εσωτερικό. Ακόμη και ο ήχος που κάνει η πόρτα όταν κλείνει είναι πιο γερμανικός από εκείνον των γερμανών. Πηγαίνετε σε μια αντιπροσωπεία και ακούστε τις πόρτες της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB καθώς ανοιγοκλείνουν- είναι πραγματικά απολαυστικός!

Δεν είναι μόνο το ταμπλό που είναι ντυμένο με ποιοτικά και μαλακά υλικά, αλλά είναι και η οδηγοκεντρική σχεδίαση που συνδυάζεται με το καλόγουστο design το οποίο δεν έχει σαν στόχο μόνο να εντυπωσιάσει, αλλά να φτιάξει την διάθεση των επιβατών που φιλοξενεί. Και αυτό το κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιους εντυπωσιακούς χρωματισμούς, ή κομμάτια αλουμινίου.Το εσωτερικό της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB είναι απλό, σοβαρό και κλασικά-παντοτινά όμορφο.

Όταν κάποιος καθίσει στην θέση του οδηγού, θα συνειδητοποιήσει αμέσως πως όλα είναι τοποθετημένα γύρω του με έναν εργονομικό τρόπο, αφού τόσο ο πίνακας οργάνων όσο και η κεντρική κονσόλα περικυκλώνουν «πονηρά» το σώμα του οδηγού προκειμένου να τον παρασύρουν στον κόσμο της σπορ οδήγησης.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_02Το δερμάτινο τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και περιλαμβάνει το κουμπί της μίζας, ενώ τα ευμεγέθη αλουμινένια χειριστήρια(Gear pads) βρίσκονται σταθερά τοποθετημένα πάνω στην κολώνα και-έτσι χωρίς να γυρνάνε μαζί με το τιμόνι, βρίσκονται πάντα εκεί που τα είχες αφήσει πριν την στροφή! Επιπλέον καθώς είναι φτιαγμένα από πραγματικό αλουμίνιο έχουν και απολαυστική αφή. Τα πάντα θυμίζουν Ferrari!

Στον βασικό πίνακα οργάνων της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB διακρίνονται δύο μεγάλα στρογγυλά όργανα και ανάμεσα τους βρίσκεται ένας ψηφιακός πίνακας που ενημερώνει τον οδηγό για ότι συμβαίνει στην Guilia αλλά και γύρω της.

Δεν μπορώ να πω ότι ο πίνακας οργάνων μου αρέσει αισθητικά περισσότερο από ότι εκείνο των ανταγωνιστών- που είναι πιο «τακτοποιημένος» και ευανάγνωστος, αλλά σίγουρα είναι σύμφωνος με την παράδοση της εταιρείας που θέλει τα δύο βασικά όργανα να βρίσκονται κάτω από ένα γείσο που διαγράφεται έντονα στο επάνω μέρος του ταμπλό.

Στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας βρίσκεται η οθόνη 7’’ που απεικονίζει την  λειτουργία του συστήματος πολυμέσων και των διαφόρων συστημάτων δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκίνητου. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό όπου η οθόνη βρίσκεται μετέωρη κάπου πάνω στο ταμπλό, στην Alfa Romeo Giulia 2.0 TB η οθόνη ενσωματώνεται με άψογο τρόπο στην κονσόλα και σε αισθητικό τουλάχιστόν επίπεδο κερδίζει όλες τις εντυπώσεις.

 

Όμως σε επίπεδο λειτουργικότητας, χειρισμού και ταχύτητας απόκρισης των συστημάτων οι γερμανοί βρίσκονται αρκετά μπροστά, καθώς η οθόνη των Ιταλών δεν έχει χειρισμό αφής, η ανάλυση είναι συγκριτικά χαμηλή, το χειριστήριο δεν είναι αρκετά ακριβές, και  η τοποθέτηση του χειριστηρίου του ηχοσυστήματος πάνω στην κεντρική κονσόλα είναι αφύσικη και μπερδεύει στην χρήση.

Αντίθετα το σύστημα δυναμικής συμπεριφοράς  DNA , είναι απλό και αποτελεσματικό ελέγχοντας την ανάφλεξη, την λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και του ήχου. Στο Alfa Romeo Giulia 2.0 TB της δοκιμής υπήρχε η δυνατότητα  να αλλάξει ο οδηγός την απόσβεση της ανάρτησης σκληραίνοντας την από ένα κουμπί πάνω στον περιστροφικό διακόπτη του DNA.

Οι διαφορές μεταξύ των τριών προγραμμάτων είναι εύκολο να τις αναληφθεί ο οδηγός  και σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό η χρήση του συστήματος είναι πολύ απλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα χωρίς να απαιτεί γνώσεις… προγραμματιστή Η/Υ .

Τα εμπρός καθίσματα είναι πολυτελή, άνετα, παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_10και τοποθετούν τον οδηγό χαμηλά και κοντά στον δρόμο αποτρέποντας το σώμα να μετακινείται στις στροφές. Παρά την χαμηλή θέση οδήγησης η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις και το μόνο που θα ενοχλήσει είναι οι πολύ φαρδιές μπροστινές κολώνες που ενοχλούν στις διασταυρώσεις μέσα στην πόλη και στο «κάρφωμα» του βλέμματος στο Apex πριν την στροφή στην γρήγορή οδήγηση.

Οι χώροι στο εσωτερικό είναι άπλετοι και θα έλεγα ότι δεν υστερούν ούτε ένα χιλιοστό από εκείνους του ανταγωνισμού. Στο μόνο που υστερεί είναι στην άνεση του πέμπτου (μεσαίου) επιβάτη, καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι πολύ ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_06Στα μείον θα πρέπει να αναφερθεί ότι για να μπουν οι πίσω επιβάτες χρειάζεται  να σκύψουν για να αποφύγουν τους μεγάλους θόλους των πίσω τροχών, ενώ και ο χώρος αποσκευών είναι μεγάλος με κανονικό σχήμα και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος εάν ρίξετε τις πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Σε σχέση με την τριάρα το εσωτερικό της Giulia σε κάνει να νοιώθεις πολύ πιο ιδιαίτερα πίσω από το τιμόνι της, τόσο σε σχέση με την ποιότητα των πλαστικών όσο και από την θαλπωρή που εκπέμπει το οδηγοκεντρικό ταμπλό.

Σε ότι αφορά τους χώρους θα έλεγα ότι υπάρχει απόλυτη ισοβαθμία, καθώς η BMW διαθέτει πιο λειτουργική και πιο ποιοτική οθόνη πολυμέσων, ενώ και η γενικότερη αίσθηση εργονομίας σε ότι αφορά τον χειρισμών των διαφόρων συστημάτων γέρνει την ζυγαριά προς το μέρος των γερμανών παρά τα χρόνια που έχει στην πλάτη της η τριάρα.

Έτσι στο εσωτερικό και οι δύο παίκτες σκοράρουν από έναν πόντο με το σκορ να διαμορφώνεται σε:

Buongiorno Vs Guten Morgen: 2-1

Πλαίσιο/ Αναρτήσεις

Το πλαίσιο-όπως και οι αναρτήσεις της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB, είναι φτιαγμένο εξαρχής για να ανταποκρίνεται στις κτηνώδεις επιδόσεις της QV- και έτσι όπως είναι αναμενόμενο είναι εξαιρετικά άκαμπτο και ελαφρύ. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι κινητήρες και τα κιβώτια να τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα και πίσω από τους εμπρός τροχούς έτσι ώστε η κατανομή βάρους να βρίσκεται πάντα στο επιθυμητό 50:50.

Οι πόρτες, τα φτερά, τα καπό αλλά και τα διπλά ψαλίδια της ανάρτησης είναι φτιαγμένα από κράματα αλουμίνιου, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι ο κεντρικός άξονας μετάδοσης είναι κατασκευασμένος από ανθρακονήματα για χαμηλό βάρος, άμεση απόκριση, ακαμψία και άψογο ζύγισμα.

Η ανάρτηση AlfaLink™ της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο για μικρότερο μη φερόμενο βάρος και διαθέτει διπλά ψαλίδια εμπρός για λιγότερη υποστροφή, ενώ και η πίσω ανάρτηση με τέσσερα ψαλίδια παρέχει κράτημα και εξαιρετική άνεση για όλους τους επιβάτες.

Ο συνδυασμός του άκαμπτου πλαισίου με τις αναρτήσεις που έχουν την ίδια γεωμετρία με εκείνες της QV, χαρίζουν στην Alfa Romeo Giulia 2.0 TB με τον «μικρό» κινητήρα των 200 ίππων, άνεση και πρόσφυση που εύκολα ξεπερνά εκείνες των γερμανών.

Buongiorno Vs Guten Morgen: 3-1

Τιμόνι/Φρένα.

IMG_5471H Giulia δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένη με πολύ φαρδιά πίσω ελαστικά πάχους 255(!) που δείχνουν υπερβολικά όμορφά στο μάτι, αλλά που δυστυχώς επηρεάζουν την αίσθηση του αυτοκινήτου στην θέση της ευθείας. Ειδικά στην βροχή έχουν την τάση να ακολουθούν τις διαμήκεις ανωμαλίες του δρόμου και να δημιουργούν μια ελαφριά νευρικότητα στο τιμόνι με την πολύ κοντή κρεμαγιέρα.

Μετά από λίγο το συνηθίζεις και δεν σε ενοχλεί, αλλά καλά θα κάνετε να επιλέξετε την δική σας  Alfa Romeo Giulia 2.0 TB με πιο στενά πίσω ελαστικά ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευστάθεια γλυτώνοντας χρήματα!

Το πολύ γρήγορο ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι με περίπου 2,3 στροφές από άκρη σε άκρη έχει υπερβολικά δυνατή υποβοήθηση- για τα γούστα μου- και τελικά προσφέρει χειρότερη αίσθηση από εκείνο του ανταγωνισμού. Και αυτό είναι κρίμα γιατί η γεωμετρία της μπροστινής ανάρτησης είναι εξαιρετικά ακριβής φροντίζοντας έτσι ώστε να μην υπάρχει ίχνος υποστροφής και να σκοπεύει το apex της στροφής με φοβερή ακρίβεια και χωρίς γλιστρήματα.

Όπως και με το τιμόνι, έτσι και τα τέσσερα δισκόφρενα της τριάρας είναι λιγότερο δυνατά από εκείνα της AR με τις πανέμορφές κατακόκκινες δαγκάνες, όμως έχουν καλύτερη αίσθηση και γραμμικότητα, ενώ νομίζω ότι ήταν και πιο ανθεκτικά στην χρήση.

Έτσι σε αντίθεση με όσα διαβάζω στο internet από τους ειδικούς, σε αυτό το σημείο-έστω και οριακά-για εμένα η ζυγαριά γέρνει υπέρ των γερμανών και το σκορ διαμορφώνεται σε

Buongiorno Vs Guten Morgen: 3-2

Κινητήρας –Κιβώτιο

Με διάμετρο 84 mm και διαδρομή 90 mm ο υποτετράγωνος, δεκαεξαβάλβιδος υπερτροφοδοτούμενος, δίλιτρος κινητήρας MultiAir αποδίδει 200 ίππους στις 5.000 rpm και ροπή 33,6 kgm στις 1.750 rpm.

Στην πράξη ο κινητήρας είναι δυνατός και «φουσκώνει» μόλις από τις 1,500 σαλ φτάνοντας με τρόπο γραμμικό –και δυστυχώς  χωρίς κανένα ξέσπασμα μέχρι τις 5,000 σαλ.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_04Το ότι ο κινητήρας της  Alfa Romeo Giulia 2.0 TB έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί στις μεσαίες στροφές, είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο οδηγός μόλις κοιτάξει το στροφόμετρο όπου η κόκκινη περιοχή ξεκινά από τις 5,500 σαλ. Μου φάνηκε τόσο περίεργο, έτσι ώστε μόλις πήρα την Alfa Romeo Giulia 2.0 TB, λίγα μέτρα πιο κάτω σταμάτησα δεξιά και μάρσαρα τον κινητήρα για να βεβαιωθώ ότι δεν εκπέμπει το χαρακτηριστικό κροτάλισμα ενός πετρελαιοκινητήρα.

Αυτό φυσικά δεν συνέβαινε- όμως εκεί βρήκα ότι όταν το κιβώτιο βρίσκεται στο νεκρό ο κινητήρας αρνείται να στροφάρει πάνω από τις 3,500 σαλ- κάτι που επίσης μου φάνηκε περίεργο…

Ο παραδοσιακός Alfa Romeo κινητήρας οφείλει να έχει δύο εκκεντροφόρους (ο MultiAir έχει έναν), θα πρέπει να στροφάρει ψηλά σαν τρελός και θα έπρεπε να έχει λίγο πιο «αλήτικο» θόρυβο.

Δεν ξέρω γιατί έχουν κάνει αυτή την επιλογή οι Ιταλοί, αλλά πραγματικά έχω την αίσθηση ότι αυτό το μοτέρ δεν ταιριάζει με την σπορ προδιάθεση που σου δημιουργεί το μαγικό σε αισθητική αμάξωμα- και κυρίως είναι αντίθετο με την παράδοση της εταιρείας.

Έμφαση στις μεσαίες στροφές δίνουν οι κινητήρες των καθημερινών αυτοκινήτων, αλλά ακόμη και αυτά σήμερα έχουν δύο εκκεντροφόρους, άμεσο ψεκασμό και γυρίζουν εύκολα γύρω στις 6,500 σαλ.

Το φάουλ στην αίσθηση που περίμενα από τον κινητήρα της  Alfa Romeo Giulia 2.0 TB έγινε μέσα στην μικρή περιοχή και έτσι σφύριξα αμέσως πέναλτι!

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_02

Η γερμανίδα εκτέλεσε χωρίς δισταγμό το πέναλτι που σφύριξα νωρίτερα ισοφαρίζοντας το σκορ σε:

Buongiorno Vs Guten Morgen: 3-3

Στην Πόλη

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_13Κοιτώντας τις τεράστιες ζάντες  με τα πασίχοντρα ελαστικά και το χαμηλό ύψος του Alfa Romeo Giulia 2.0 TB φαινόταν ξεκάθαρα ότι σε αυτόν τον τομέα ο γερμανικός ανταγωνισμός θα είχε το επάνω χέρι.

Ωστόσο διαπίστωσα ότι παρότι η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό πολύ χαμηλά, η ορατότητα προς όλες τις  κατευθύνσεις παραμένει σχεδόν άριστή, ενώ είναι εύκολο να ορίσεις τις διαστάσεις του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη. Στα φανάρια ο κινητήρας σβήνει για οικονομο-οικολογικούς λόγους και η απόλυτη ησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό σε βοηθά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την αστική διαδρομή.

Το τιμόνι κόβει υπερβολικά πολύ και έτσι το Alfa Romeo Giulia 2.0 TB ελίσσεται μέσα στα στενά της πόλης με την ευκολία  μικρότερου αυτοκινήτου ξεπερνώντας σε ευκινησία την γερμανίδα αντίπαλο. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαδικασία του παρκαρίσματος όπου η ορατότητα προς τα πίσω είναι ανέλπιστα καλή και που οι σεβαστές διαστάσεις του αυτοκινήτου μοιάζουν να βολεύονται σε θέσεις που δεν σου γεμίζουν το μάτι.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_16Η ανάρτηση χωρίς να είναι χαλαρή καταφέρνει να συνεργάζεται με το στιβαρότατο πλαίσιο κάνοντας την  Alfa Romeo Giulia 2.0 TB να κινείται στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Λακκούβας (που εμείς εδώ την λέμε Αθήνα) με ένα τρόπο που εντυπωσιάζει.

Χάρη στα ποιοτικά πλαστικά και την τέλεια συναρμογή δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε κανέναν τριγμό στο εσωτερικό της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB- όσο φιλότιμα και αν προσπαθούν οι άχρηστοι συντηρητές των διαφόρων λακουβοδρομίων που εμείς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ονομάζουμε  λεωφόρους…

Άσχετο μήνυμα, προς Δημάρχους, Υπουργούς και λοιπούς Αναρμόδιους: «ΜΑΓΚΕΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ! Φτιάξτε τους δρόμους μας ΤΩΡΑ»!

Πίσω στην πανέμορφη Alfa Romeo Giulia 2.0 TB που χάρη στην φινετσάτη της εμφάνιση καταφέρνει να αρέσει πολύ χωρίς να προκαλεί. Παρατήρησα ότι όποτε βρισκόμουν σε διασταύρωση οι άλλοι οδηγοί με ένα χαμογελαστό βλέμμα μου παραχωρούσαν προτεραιότητα για να θαυμάσουν το αυτοκίνητο από όλες τις πλευρές!

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη κυμαίνεται στα 11-12 λίτρα/100 χλμ που είναι σίγουρα υψηλότερη από εκείνη του ανταγωνισμού, όμως όποιος επιλέγει να αγοράζει και να κυκλοφορεί με τόσο ακριβά  αυτοκίνητα δεν πολυαπασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες! Μέσα στην πόλη-έστω και οριακά-η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB πιστεύω ότι κινείται πιο ευχάριστα από την BMW και έτσι οι ιταλοί σκοράρουν και εδώ:

Buongiorno Vs Guten Morgen: 4-3

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB βρίσκεται στο στοιχείο της και γίνεται προφανές ότι έχει φτιαχτεί για να ταξιδεύει αμέτρητες ώρες στην Autostrada. Σε ταχύτητες «αφαίρεσης διπλώματος, αστυνομικής ταυτότητας και πολιτικών δικαιωμάτων» ο κινητήρας με την 8η στο κιβώτιο ταξιδεύει με 160 χλμ/ω στις 2,800 σαλ. και είναι ήσυχος και πρόθυμος να πάει στα 230χλμ/ω ανά πάσα στιγμή. Tα πάντα μοιάζουν τόσο ελεγχόμενα και ήσυχα που θα θέλετε να ανοίξετε την πόρτα και να κατεβείτε.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_28Η απουσία αεροδυναμικών θορύβων και η απίθανη αίσθηση του τιμονιού σε κάνουν να νομίζεις ότι τρέχεις με την μισή ταχύτητα από αυτή που πηγαίνεις. Το πλαίσιο είναι στιβαρό και η σφικτή ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω δεν αφήνουν το αυτοκίνητο να γείρει, κρατώντας την Alfa Romeo Giulia 2.0 TB σταθερή στην πορεία που χάραξε ο οδηγός της σε γρήγορες παρατεταμένες στροφές.

Στρίβοντας με πολλά-πολλά χιλιόμετρα στις στροφές της Υλίκης έμεινα άφωνη από την σταθερότητα και την άνεση με την οποία η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB καταπίνει τις γρήγορες στροφές στον αυτοκινητόδρομο. Η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB αρνείται πεισματικά να γλιστρήσει, ενώ ακόμα και εάν υπάρχει υγρασία ή χαμηλή πρόσφυση, το εμπρός μέρος θα μείνει στην θέση του και το ESP θα ελέγξει το πίσω ότι και αν σκεφτείτε να κάνετε.

Απόλυτη ασφάλεια μέσα από μια σπορ και ταυτόχρονα πολιτισμένη συμπεριφορά! «Άριστα- δέκα με τόνο» λοιπόν στους μηχανικούς της Alfa Romeo για το πιο ταξιδιάρικο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει μέχρι σήμερα.

Στον αυτοκινητόδρομο χάρη τον πολύ καλό αεροδυναμικό συντελεστή το αυτοκίνητο καταναλώνει μόνο 8 λίτρα/100χλμ ακόμα και αν κινείται με 150χλμ/ω.

Buongiorno Vs Guten Morgen: 5-3

Στρίβοντας..

…και συνεχίζει ο ποιήτης:

«Κι όπου μπρος μου ο δρόμος βγάζει

και σε πειρασμό με βάζει δωσ`του να πατάω το γκάζι

Με την δύναμη του λιόντα και με του πουλιού τα φόντα πιάνω τα εκατόν ογδόντα»

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_21Τα ξημερώματα πριν ξυπνήσουν τα παιδιά για το σχολείο βρέθηκα στην γνωστή διαδρομή που οδηγεί από τον Διόνυσο προς την Πεντέλη-και όταν άρχισα να ανεβάζω ρυθμό εντυπωσιάστηκα από την απουσία υποστροφής στην συμπεριφορά της ντίβας.

Ακόμα και σε εκείνο το πρώτο κατηφορικό εσάκι- στην αρχή της διαδρομής πριν την πρώτη ευθεία- που τα περισσότερα αυτοκίνητα θέλουν οπωσδήποτε να πάνε ευθεία, η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB κέρδισε την εμπιστοσύνη μου και πέρασε χωρίς φρένα και χωρίς να επηρεάζεται από το χάσιμο που κάνει ο δρόμος. Το τιμόνι έχει υπερβολική υποβοήθηση για τα δικά μου γούστα, αλλά η ακρίβεια με την οποία σημαδεύει η μπροστινή ανάρτηση το Apex, εξακολουθεί να αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_22Επέλεξα το πρόγραμμα Dynamic και άρχισα να μαζεύω χιλιόμετρα… Στις επόμενες στροφές που είναι λίγο πιο ανοικτές ένιωθα το αυτοκίνητο να γλιστρά απειροελάχιστα με τα τέσσερα, αλλά όταν ζητούσα να μου γυρίσει την ουρά, η να επιταχύνει λίγο πιο πολύ για να ανεβάσω τον ρυθμό τα ηλεκτρονικά με μάζευαν κόβοντας μου κάθε ίχνος ενθουσιασμού.

Οδηγούσα ψάχνοντας να βρω από πού κλείνει το ESP, πιέζοντας όλους τους διακόπτες και περιπλανόμενη σε όλα τα μενού της οθόνης του αυτοκινήτου.

Σταμάτησα μέσα στα άγρια χαράματα στο παρκινγκ του Α. Πέτρου και Googlαρα : “Alfa Romeo Giulia -How do you deactivate traction control”. Με έκπληξη είδα ότι αυτό δεν γίνεται- και ότι όλοι οι ιδιοκτήτες στα forum γκρινιάζουν ασταμάτητα.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_33Δοκίμασα όλα τα γιατροσόφια που διάβασα, του τύπου: «με πατημένο το γκάζι, ανοίξτε τον διακόπτη και πατήστε τρεις φορές το φρένο», ή το άλλο που έλεγε «με πατημένο το κουμπί των φωνητικών εντολών και το DNA στην θέση D φωνάξτε δυνατά: Alfa Romeo WTF??!», αλλά τίποτε δεν δούλεψε.

Βρήκα ακόμη και την ασφάλεια που πρέπει να αφαιρέσω στην ασφαλειοθήκη για να στείλω το ESP για ύπνο, άλλα φυσικά δεν τόλμησα να την αφαιρέσω γιατί το Alfa Romeo Giulia 2.0 TB δεν μου ανήκει-δυστυχώς δηλαδή γιατί πολύ θα ήθελα να μου ανήκει!

Είχε ξημερώσει για τα καλά και παρότι ένοιωθα σαν παιδάκι που ττου πήρες την σοκολάτα, είχα πάρει απόφαση ότι οι πίσω τροχοί δεν πρόκειται να σπινάρουν ποτέ!

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_18Στρίβοντας προς Πεντέλη ανέβασα κι άλλο τον ρυθμό οδηγώντας με πεντακάθαρες γραμμές, ισορροπώντας μεταξύ ηλεκτρονικών και μιας υποψίας υποστροφής- όταν ξαφνικά ένοιωσα το antispin να κόβει στιγμιαία τον κινητήρα. Η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB δεν μου έδινε την αίσθηση ότι έτρεχα και στεκόταν άνετη στον δρόμο, αλλά όταν είδα στο ταχύμετρο με πόσα πήγαινα… «χλώμιασα»!

Και όμως το αυτοκίνητο έχει πολύ ακόμη…

Πρέπει να οδηγείς με μια ταχύτητα επάνω και να στρίβεις σαν διαβήτης αποφεύγοντας την αντίδραση των ηλεκτρονικών που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να σου κόψουν το γκάζι.Η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB είναι πισωκίνητη- αλλά εξαιτίας των ηλεκτρονικών –μοιάζει ότι δεν είναι!

Βλέπετε όταν το μπροστινό μέρος αρχίζει να γλιστρά θα έπρεπε οι πίσω τροχοί να τους στείλουν περισσότερη δύναμη για να διατηρήσει το αυτοκίνητο την ισορροπία του μέσα στην στροφή και να συνεχίσει να στρίβει σε μια πιο ανοικτή τροχιά με μεγαλύτερη όμως ταχύτητα. Με τα ηλεκτρονικά να κόβουν άμεσα το γκάζι αυτή η «γρήγορη ισορροπία» διακόπτεται βίαια και τα ηλεκτρονικά είναι υποχρεωμένα να μειώσουν δραστικά την ταχύτητα.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_14Το κράτημα που προσφέρει αυτή η ανάρτηση και αυτό το πλαίσιο μετριούνται μόνο από το επιταχυνσιόμετρο -που βρίσκεται στην οθόνη μεταξύ των οργάνων- που στις εναλλασσόμενες στροφές τερματίζει τις ενδείξεις του από την μια άκρη στην άλλη.

Αν μπορούσες να γλιστρήσεις έστω και λίγο τους πίσω τροχούς- όπως γίνεται με το πρόγραμμα Sport+ της BMW -που επιτρέπει να φεύγει με ασφάλεια και μέχρι κάποιο σημείο το πίσω μέρος στην στροφή, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Η BMW σειρά 3 που δεν έχει ούτε ελεγχόμενο διαφορικό –ούτε την ακρίβεια της μπροστινής ανάρτησης της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB, σε εμπιστεύεται και σου δίνει την δυνατότητα -αν ξέρεις, να απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά και πιέζοντας το γκάζι να τοποιθετήσεις το αυτοκίνητο δυνατά μέσα στην στροφή με ένα ελαφρύ πλασάρισμα.

Alfa_romeo_giulia_2.0_200hp_autoholix.com_24Το πλαίσιο της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB μπορεί να κρατάει καλυτέρα από της τριάρας αλλά εξαιτίας των ηλεκτρονικών σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις μόνο το 90% των δυνατοτήτων του, όταν ο γερμανικός ανταγωνισμός σου δίνει την ελευθερία να εξαντλήσεις όλες τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Όμως οι δύο μονομάχοι είναι τόσο κοντά που όπως καταλαβαίνετε το 90% των δυνατοτήτων της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB είναι λιγότερο από το 100% εκείνων της BMW 3.

Γνωρίζοντας ότι «οι λύκοι» του Facebook θα με φάνε ζωντανή βασιζόμενοι σε όσα γράφουν σύσσωμοι οι ειδικοί- ότι δηλαδή η Alfa στρίβει καλύτερα από την BMW- χρειάστηκαν αρκετές ασκήσεις θάρρους για να τολμήσω να δώσω τον πόντο του στριψίματος στην BMW.

Και το έκανα αυτό- εντελώς καλόπιστα- ελπίζοντας ότι στην επόμενη ανανέωση της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB οι μηχανικοί της Alfa Romeo θα μας εμπιστευτούν και θα μας επιτρέψουν να ευχαριστηθούμε όλες τις δυνατότητες του ποιήματος (σε ρόδες) που δημιούργησαν.

 Buongiorno Vs Guten Morgen: 5-4

Συμπέρασμα

Βλέποντας το σκορ είναι ξεκάθαρο ότι οι Ιταλοί κερδίζουν την μάχη παρότι ο τελικός πόντος  πήγε ανέλπιστα στους Γερμανούς. Η Σειρά 3 έχει έρθει η ώρα να ανανεωθεί και επιτέλους βρέθηκε ένας αντίπαλος ικανός να την κατεβάσει από την πρώτη θέση του βάθρου.

Η Alfa Romeo Giulia 2.0 TB είναι φρέσκια, διαχρονικά όμορφη και πολύ ερωτεύσιμη. Ο κινητήρας της μπορεί να μην είναι σύμφωνος με τις παραδόσεις της Alfa Romeo που απαιτούν ένα πολύστροφο με δύο εκκεντροφόρους μοτέρ, αλλά είναι πανίσχυρος και σε συνδυασμό με το άριστο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων δεν θα αφήσει κανέναν να υπονοήσει ότι δεν είναι αρκετός.

Το εσωτερικό σε κάνει να θέλεις να ζεις εκεί μέσα για πάντα και το σύνολο πλαισίου αναρτήσεων βρίσκονται στην κορυφή προσφέροντας κορυφαία άνεση και κράτημα παρά τον παρεμβατικό χαρακτήρα των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου.

Η τιμή της Alfa Romeo Giulia 2.0 TB που ξεκινά από τα των €42,000 είναι υψηλή και κάνει πολλούς από τους ανταγωνιστές της να φαίνονται ελκυστικοί, όμως αν καθίσετε μέσα της και την οδηγήσετε για λίγο δεν πιστεύω ότι θα έχετε μάτια για τίποτε άλλο.

Και καταλήγει ο ποιητής:

«Γεια σας θάλασσες και όρη

γεια σας κι έχω βάλει πλώρη

για της Αστραπής την Κόρη»

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο χαρακτήρας του κατά τα άλλα ισχυρού κινητήρα και η αδυναμία απενεργοποίησης των ηλεκτρονικών.
  • Η υψηλή τιμή αγοράς και ο χειρισμός του infotainment.

Θα θυμάμαι

  • Την συγκλονιστική εμφάνιση και το φιλόξενο εσωτερικό.
  • Το πανίσχυρο πλαίσιο και οι κορυφαίες αναρτήσεις.

Φωτογραφίες

 

 

 

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty