Η χώρα μας, σημειώνει μια τραγική πρωτιά στους νεκρούς, τους σοβαρά τραυματίες και τραυματισμούς που επιφέρουν μόνιμη ανικανότητα εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων, οι παράγοντες είναι παρά πολλοί και αρκετά συχνά αλληλοσυνδέονται. Το αποτέλεσμα τραγικό και η μόνη ευχή είναι, όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο!
Στην θέα των εικονοστασιών στους δρόμους, πόσες φορές ένα ρίγος μας διαπερνάει, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους! Και αμέσως η αντίδραση… Κρίμα, και γιατί;
Γιατί ένα στιγμιαίο λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο!
Γιατί η άτοπη ρήση… Έλα τώρα, σιγά να μην συμβεί σε εμένα… παίρνει σάρκα και οστά…
Μόνο το 2017 οι νεκροί από τα τροχαία ήταν περίπου 1500 και οι σοβαροί τραυματισμοί περίπου 2400 ανάμεσα σε αυτούς άνθρωποι που έχασαν την επαγγελματική τους ικανότητα.
Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν σήμερα την 9η συχνότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων γενικά, και την 1η αιτία θανάτου σε παιδιά και νέους έως 25 ετών.
Το κόστος για τις ανθρώπινες ζωές αφορά κυρίως νέους ανθρώπους στην πιο παραγωγική τους ηλικία, αυτό είναι ανεκτίμητο!
Το ασφαλιστικό κόστος από ζημιές, θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς…
Πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα οικονομικούς κλυδωνισμούς στην ασφαλιστική αγορά και τελική αύξηση ασφαλίστρων.
Και οι νοσοκομειακές δαπάνες…. Είναι τόσο υψηλές που γονατίζουν τον ήδη υψηλό κρατικό προϋπολογισμό.
Το κόστος τεράστιο για όλη την χώρα!
Ας εξετάσουμε κάθε παράγοντα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος χωριστά, αλλά πρώτα από όλα να πούμε ότι ο βασικός παράγοντας από τον οποίο πηγάζουν όλοι οι επόμενοι είναι η έλλειψη παιδείας, η νοοτροπία και η ανευθυνότητα.
Αλλά ας τα δούμε ξεχωριστά τον κάθε παράγοντα.
Ζώνες Ασφαλείας
Ως ζώνη ασφαλείας εννοούμε τον μηχανισμό ασφαλείας με τρία σημεία συγκράτησης του σώματος, εφευρέθηκε από την Volvo, η οποία χάρισε την πατέντα για την εκτεταμένη χρήση από ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία!
Η χρήση της είναι υποχρεωτική γιατί, λόγω της ορμής από την απότομη και βίαιη αλλαγή ταχύτητας, το βάρος του σώματος του επιβάτη πολλαπλασιάζεται επί την ταχύτητα του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την ώρα της σύγκρουσης να ζυγίζει τόνους που σημαίνει πως αν δεν φοράει ζώνη, τότε θα προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, ακόμα και τον θάνατο!
Αυτό όμως που δεν γίνεται κατανοητό, είναι η σημασία να φοράνε ζώνη ασφαλείας και οι πίσω επιβάτες, σε περίπτωση μετωπικής κυρίως σύγκρουσης το σώμα του επιβάτη ορμώμενο με το παραπάνω βάρος θα συνθλίψει τα σώματα των μπροστινών, κατά 80% θα είχαν αποπεμφθεί τέτοιοι θάνατοι αν οι πίσω επιβάτες ήταν δεμένοι στα κάθισμα τους!
Γιατί όμως οι περισσότεροι οδηγοί δεν φοράνε ή προσπαθούν να αποφύγουν την χρήση ζώνης;
Γιατί αφενός δεν έχουν κατανοήσει την σημασία της, και αφετέρου αρκετούς δυστυχώς τους ενοχλεί και αισθάνονται εγκλωβισμένοι…
Ας δούμε και τις αντιρρήσεις που προβάλουν
1. Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία είναι πως πάει κάπου κοντά, και τίποτα δεν μπορεί να συμβεί, λανθασμένη άποψη καθώς τα περισσότερα σοβαρά τροχαία γίνονται στα στενά των πόλεων με ταχύτητες που δεν υπερβαίνουν τα 50χλμ/ώρα
2. Είμαι καλός οδηγός, δεν θα μου συμβεί τίποτα, η πλέον ανεύθυνη και εγωιστική δήλωση που μπορεί να κάνει κάνεις! Όσο καλός οδηγός και να είσαι πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας! Όπως και υπάρχουν άλλοι, όχι τόσο καλοί οδηγοί που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο τροχαίο.
3. Κάποιοι, δεν μπορούν να αντιληφθούν την δύναμη του σώματος και πιστεύουν πως θα κρατηθούν από το τιμόνι… Αλλά με την δύναμη που ασκείται θα πεταχτούν εκτός αυτοκινήτου!
4. Έχω αερόσακο…. Δήλωση που δείχνει πως ο κόσμος δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την οδική ασφάλεια. Ο αερόσακος ανοίγει με ταχύτητα άνω των 300χλμ/ώρα! Φεύγει σαν σφαίρα! Αν δεν υπάρχει η ζώνη να συγκρατήσει τον επιβάτη θα τον σκοτώσει ακαριαία!
5. Κάνω συχνά στάσεις! Ακούγεται κυρίως από επαγγελματίες! Η πιο ανόητη δικαιολογία… Νομίζω τις σύγχρονες ζώνες δεν κάνεις πάνω από ένα δευτερόλεπτο να τις κουμπώσει και να τις λύσει κανείς! Επίσης είναι πολύ άνετες…
Όλα αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον συνομιλητή τους, μη έχοντας επιχειρήματα!
Η μόνη δικαιολογία που ταιριάζει είναι… Είμαι ανεύθυνος…
Το πιο παράλογο που βλέπουμε είναι τα κλίπς που τα πουλάνε ελεύθερα στο εμπόριο και σκοπός τους είναι να κοροϊδεύουν το λογισμικό του αυτοκινήτου, ώστε να απενεργοποιείται ο ήχος ειδοποίησης που προειδοποιεί ότι ο επιβάτης δεν έχει βάλει την ζώνη!
Πως γίνεται να παίρνει άδεια αυτό το πράγμα, όταν ο νόμος δηλώνει πως είναι υποχρεωτική η ζώνη ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή αυτό το προϊόν τον αναιρεί;
Να τονίσουμε πως η ζώνη ασφαλείας φροντίζει για την σωστή θέση οδήγησης, μειώνοντας ενδεχόμενα λάθη των οδηγών!
Κράνος
Οι δικυκλιστές ίσως είναι η πιο εκτεθειμένη ομάδα οδηγών! Αλλά και οι πλέον απρόσεχτοι κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα, πηγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και πάντα παραβιάζοντας την προτεραιότητα!
Η πλειοψηφία δεν φοράει ποτέ κράνος! Οι λόγοι κατά τα λεγόμενα τους;
1. Βλέπω καλύτερα χωρίς το κράνος…
2. Αν είναι να συμβεί κάτι, το κράνος θα με σώσει;
3. Είμαι καλός και προσεκτικός και δεν μου έχει συμβεί ποτέ τίποτα
4. Χαλάει το μαλλί…
5. Με το χέρι θα πέσω!
Δικαιολογίες όμοιες με αυτές των οδηγών αυτοκινήτων!
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει, με το δίκυκλο ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να αποβεί μοιραίο με ταχύτητα μόνο 5χλμ/ώρα – επομένως η μη χρήση κράνους αντιστοιχεί με αυτοκτονία!
Τόσο για την περίπτωση ζώνης, όσο και για το κράνος, η κάθε ασφαλιστική μπορεί να μην δεχτεί να πληρώσει τις σωματικές βλάβες στο ακέραιο καθώς θεωρεί τον τραυματία συνυπεύθυνο για τον τραυματισμό του, λόγω αμέλειας! (Εφόσον δεν έφταιγε ή ήταν απλά επιβάτης)
Αλκοόλ
Ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση και την επικινδυνότητα των τροχαίων ατυχημάτων! Όταν λέμε αλκοόλ δεν χρειάζεται να μεθύσει κάποιος, καθώς η επίδραση του στα αντανακλαστικά είναι άμεση και για αυτό το όριο των αλκοτέστ είναι χαμηλό, ώστε να αποτρέψει την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών!
Θα πείτε! Και πως θα διασκεδάσω χωρίς ποτό;
Με το ποτό ή την καλή παρέα περνάει κάνει καλά, ο άνθρωπος που θα οδηγήσει στην παρέα είναι καλό να καταναλώσει μόνο μη αλκοολούχα ποτά ώστε να συμμετέχει στην διασκέδαση, αλλά να είναι νηφάλιος ώστε να γυρίσουν όλοι με ασφάλεια!
Η αιθανόλη επιβραδύνει την λειτουργία του εγκεφάλου και διεγείρει την έκκριση ουσιών που ρυθμίσουν την κίνηση των μυών και οδηγούν σε αδεξιότητα, συγχρόνως προκαλεί παραγωγή αδρεναλίνης, νορεπινεφρινης και κορτιζόλης που μας ωθούν να κάνουμε πράγματα που σε φυσιολογικές συνθήκες θα αποφεύγαμε!
Έτσι λοιπόν συμβαίνουν τα παρακάτω!
Καθώς εκτιμάται ότι μία μονάδα αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει το χρόνο αντίληψης της απόστασης κατά 20%.
Σύμφωνα με έρευνες, αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ και οδηγήσεις, θα αντιμετωπίσεις κάποιο ή και όλα από τα ακόλουθα:
• Θα υποτιμήσεις τις αποστάσεις και την ταχύτητα των άλλων οχημάτων στο δρόμο.
• Θα επηρεαστεί η όρασή σου.
• Θα επιβραδυνθεί ο χρόνος αντίδρασης.
• Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητές σου. Συμπερασματικά λοιπόν ποτό και οδήγηση δεν συμπίπτουν! Γίνονται ένα επικίνδυνο μείγμα που μπορεί να φέρει την καταστροφή!
Η ασφαλιστική θα ζητήσει στο ακέραιο το ποσό που προκάλεσε το άτομο που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.
Υπερβολική ταχύτητα
Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η ταχύτητα σκοτώνει, αλλά δεν γίνεται κατανοητό από την πλειοψηφία των οδηγών, καθώς υπάρχει ελλιπής ενημέρωση σχετικά με Crash Test, πόσες φορές έχουμε ακούσει την δικαιολογία ότι το αυτοκίνητο που αγόρασα έχει πέντε αστέρια στις δοκιμές του Euroncap και δεν κινδυνεύω…
Πέντε αστέρια όμως σε τυποποιημένες συνθήκες και με ταχύτητα μόλις 65 χιλιομέτρων σε σταθερό σημείο, τα συμπεράσματα μάλιστα δεν είναι ασφαλή καθώς σε μια ελεύθερη σύγκρουση με ταχύτητα δεν μπορείς να ξέρεις που θα χτυπηθεί το αυτοκίνητο, ή αν εισέλθει κάποιο εμπόδιο στην καμπίνα.
Αλλιώς θα αντιδράσει ο εγκέφαλος σε συνάρτηση με τον χρόνο αντίδρασης όταν κινείται κάποιος με 50χλμ, αλλιώς με 100 και αλλιώς με 200, όλα είναι απλή φυσική!
Λάθη κατά την μεταφορά
Κάτι συνηθισμένο για την ελληνική νοοτροπία, πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει περίεργα φορτωμένα οχήματα με τοποθετημένα αντικείμενα εντός της καμπίνας, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ακόμα και χωρίς σύγκρουση;
Απλά με ένα φρενάρισμα ή μετατόπιση του φορτίου; Ή αδέξια τοποθετημένα σε εξωτερική αυτοσχέδια σχάρα, ώστε το όχημα να χάνει το κέντρο βάρους του, ή ακόμα και να κοντεύει να ανατραπεί, με κίνδυνο τόσο για τον ίδιο αλλά και για τους γύρω του!
Βλέπουμε συχνά την μεταφορά επικίνδυνων φορτίων ακόμα σε δίκυκλα, μπροστά στα πόδια του αναβάτη, φιάλες υγραερίου που μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη, την τοποθετούν ανάμεσα στα πόδια τους!
Υπεράριθμους επιβάτες να στοιβάζονται στην καμπίνα με το πρόσχημα ότι πάνε κάπου κοντά, τρικάβαλα και τετρακάβαλα σε δίκυκλα, με το χειρότερο να ανεβάζουν τα παιδιά, φυσικά χωρίς κράνος! Έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο λόγω ανευθυνότητας.
Ελιγμοί
Η αλλιώς σφήνες, το έχουμε δει συχνά στους ελληνικούς δρόμους, μάλιστα όλοι όσοι τις κάνουν προκειμένου να κερδίσουν λίγα μέτρα φέρνοντας αντιμέτωπους με τον κίνδυνο και τους άλλους οδηγούς, αντιδρούν με οργή αν ο άλλος δεν τους δώσει χώρο να χωθούν, πολύ συχνό είναι το φαινόμενο με τα δίκυκλα που έχεις το μυαλό σου, ότι θα τον δεις να έρχεται από αριστερά και ξαφνικά κινείται και προσπερνάει από δεξιά, αρκετά συχνά η κίνηση τόσο δικύκλων όσο και αυτοκινήτων που κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς, βρίσκεται στην νεκρή γωνία!
Παραβίαση προτεραιότητας
Ίσως το πιο συχνό φαινόμενο παραβίασης, και μάλιστα όταν αφορά το κόκκινο φανάρι, συχνά δεν είναι λάθος, αλλά επίτηδες!
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει με την παραβίαση της προτεραιότητας, όσον αφορά τα στοπ στα στενά, ο κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως ότι η σήμανση είναι τοποθετημένη σε λάθος σημεία ώστε να μην το βλέπουν καθαρά οι οδηγοί, θα εξεταστεί αυτό το πρόβλημα στις κακοτεχνίες παρακάτω, αλλά η εσκεμμένη παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη είναι έγκλημα, γιατί το κάνουν;
Να κερδίσουν χρόνο πηγαίνοντας αργά μέχρι την διασταύρωση και αν δεν περνάει κανένας τότε περνάνε! Το φαινόμενο αφορά τόσο αυτοκίνητα όσο και δίκυκλα. Επίσης την στιγμή που κάνουν αυτή την κίνηση εμποδίζουν και τους πεζούς καθώς στέκονται στις λευκές διαβάσεις.
Δεν θα συμβεί τίποτα αν χάσετε ένα λεπτό να περιμένετε στο φανάρι! Άλλωστε δεν υπάρχει ο λόγος και όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο! Το ότι όμως εκείνη την δεδομένη στιγμή επιλέγει κανείς να περάσει έστω και αν προσέχει δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς από την άλλη μεριά προκειμένου να προλάβουν το πράσινο (ακόμα και το πορτοκαλί) αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ατυχήματος με την ευθύνη αυτού που παραβίασε ηθελημένα και ανεύθυνα το κόκκινο να είναι ορατός.
Επικίνδυνη προσπέραση
Έχω καλό αμάξι με ροπή και δεν με πουλάει, η παραπλανητική αίσθηση της δύναμης, ακριβώς όπως γίνεται και με την υπερβολική ταχύτητα, μπορεί να κάνει κάποιον να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες του, και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου του και να προκαλέσει ατύχημα, πολλές φορές αρκετά σοβαρό.
Η προσπέραση που αναφέρω, αφορά μόνο διπλή διαχωριστική γραμμή, σε στροφές και ανηφόρες που δεν υπάρχει η κατάλληλη ορατότητα. Ειδικά στις επαρχιακές οδούς με μεγάλη ταχύτητα μια μετωπική σύγκρουση είναι κατά 90% μοιραία καθώς η ταχύτητα των δυο οχημάτων δρα αθροιστικά.
Εφόσον βρεθεί κάποιος σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, δεν έχει άλλη επιλογή από το να βγάλει το αυτοκίνητο στην άκρη και να αποφύγει την σύγκρουση!
Πεζοί
Μία ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από τα τροχαία δυστυχήματα είναι οι πεζοί, θεωρώντας πως οι αυτοκινητιστές τους βλέπουν και τους προσέχουν είναι ιδιαίτερα απρόσεχτοι, περνάνε συχνά από όποιο σημείο του δρόμου και αν βρεθούν, χωρίς να περπατήσουν μερικά μέτρα ώστε να περάσουν με ασφάλεια από τις διαβάσεις και από τον φωτεινό σηματοδότη. Συχνά περνούν ανάμεσα από τα αυτοκίνητα που είναι σταματημένα στην κίνηση, με τον κίνδυνο να τους παρασύρει κανένα δίκυκλο που κάνει ελιγμούς.
Οι πεζοί οφείλουν να είναι προσεχτικοί, καθώς ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας δεν τους δίνει το δικαίωμα να θεωρούν πως έχουν πάντα προτεραιότητα. Παλαιότερο άρθρο του Σέργιου Μαναράκη στο Autoholix, θα σας διαφωτίσει για το τι ακριβώς ισχύει.
Κακοτεχνίες
Η Ελλάδα είναι η χώρα των κακοτεχνιών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα! Βλέπουμε δρόμους σκαμμένους αρκετές φορές με μπαλώματα, ή με λακκούβες που δεν έχουν καλυφθεί ποτέ! Προβλήματα από αδιαφορία.
Αλλά υπάρχουν και οι κακοτεχνίες που προκλήθηκαν από κακή και επιπόλαια μελέτη, στροφές απότομες χωρίς κλήση, οι οποίες δεν μπορούν να συγκρατήσουν το όχημα εντός του δρόμου, πετώντας το εκτός δρόμου.
Η λάθος σήμανση επίσης συχνή, όπως προαναφέρθηκα προηγουμένως με αφορμή την παραβίαση προτεραιότητας, πόσες φορές υπάρχει σήμανση, εξαιρετικής σημασίας πίσω από δέντρα ή εμπόδια, που δεν μπορούν να δουν καθαρά οι οδηγοί! Φυσικά η ευθύνη είναι είτε του δήμου, είτε του ίδιου του κράτους, την οποία δεν θα αποδεχθούν ποτέ!
Οι κακοτεχνίες και η κακή σήμανση είναι ένας βασικός παράγοντας πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή! Είναι μια κατηγορία ατυχημάτων τα οποία με τις σωστές ενέργειες μπορούν να αποφευχθούν.
Χρήση κινητού τηλεφώνου
Ένα ακόμα φαινόμενο και συχνός παράγοντας πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, είναι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.
Αποσπάται η προσοχή του οδηγού στο χέρι και στην ομιλία, περιορίζοντας τα αντανακλαστικά του, ακόμα και το Bluetooth ο κίνδυνος παραμένει, επομένως μόνο με την εφαρμογή της ανοιχτής ακρόασης από multimedia station, μπορούμε να υποθέσουμε πως υπάρχει κάποια ασφάλεια!
Το χειρότερο όμως είναι αρκετοί οδηγοί να μιλάνε στα κοινωνικά δίκτυα και να σερφάρουν στο Ίντερνετ την ώρα που οδηγάνε, χωρίς να έχουν την προσοχή τους στο δρόμο, όπως και συχνό είναι και το φαινόμενο αυτοφωτογραφίας την ώρα της οδήγησης!
Προσοχή!!! Η οδήγηση είναι ευθύνη! Δεν παίζουμε!!!
Κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Όσο και αν δεν αναφέρονται στο κάπνισμα κατά την οδήγηση, οι επιπτώσεις του οδηγού την ώρα που καπνίζει είναι όμοιες με την χρήση του κινητού καθώς αποσπάται η προσοχή του από τον δρόμο, επιπλέον η δυσοσμία στην καμπίνα των επιβατών, μειώνει τις αισθήσεις και την ευεξία του οδηγού!
Ακόμα και οι επιβάτες θα πρέπει να σεβαστούν τον κλειστό χώρο και να μην κάνουν θάλαμο αερίων το σαλόνι, καθώς κακή οξυγόνωση μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία στον οδηγό.
Χρήση πιστοποιημένου παιδικού καθίσματος
Η σημασία για την ασφάλεια των παιδιών, τα τελευταία χρόνια με την αφύπνιση των γονιών άρχισε να γίνεται κατανοητή, ωστόσο μεγάλη μερίδα γονιών αφήνουν τα παιδιά τους ελεύθερα συνήθως στα πίσω καθίσματα, αν και έχω δει και στο μπροστινό, να χοροπηδάνε και να παίζουν!
Ακόμα και με ένα ξαφνικό φρενάρισμα ή ελιγμό, το παιδί μπορεί να χτυπήσει πολύ σοβαρά. Ακόμα και για κοντινές αποστάσεις με χαμηλή ταχύτητα είναι εξίσου επικίνδυνο! Για αυτό τα παιδιά πάντα δεμένα!
Πόδια στο ταμπλό
Ένα επικίνδυνο και αντιαισθητικό φαινόμενο! Δεν ξέρω αν εντοπίζεται και σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις μόδας…
Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού παρατηρείται σχεδόν πάντα! Άσχημη και αποκρουστική εικόνα, ταυτόχρονα όμως άκρως επικίνδυνη, καθώς με την ενεργοποίηση του αερόσακου κόβεται το σώμα στην μέση επειδή η δύναμη ασκείται σε δυο σημεία, η κάθε ασφαλιστική έχει δικαίωμα από τον νόμο να μην αποζημιώσει θάνατο ή τραυματισμό εξολοκλήρου καθώς θεωρείται ο ίδιος ο επιβάτης συνυπεύθυνος για τον τραυματισμό του!
Ανανεώσεις διπλωματών οδήγησης
Διπλώματα οδήγησης υπερηλίκων κυρίως ανθρώπων, τα οποία για θέματα υγείας δεν θα έπρεπε να ήταν σε ισχύ, ανανεώνονται τις περισσότερες φορές με μια τυπική ιατρική γνωμάτευση χωρίς εξέταση, μόνο και μόνο να διαθέτει το δίπλωμα οδήγησης χωρίς να είναι σε θέση να χειριστεί πλέον το αυτοκίνητο, καθιστώντας τον κινούμενο κίνδυνο τόσο για τους άλλους οδηγούς όσο και για τους πεζούς!
Ευθύνη έχουν και οι οικείοι τους, οι οποίοι επειδή τους λυπούνται αδυνατούν να τους πάρουν τα κλειδιά του οχήματος!
Η οδήγηση ίσως είναι η πλέον απαιτητική εργασία, καθώς πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια όλες οι αισθήσεις του οδηγού! Για αυτό την ευθύνη πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να τις αποδίδουν και στους γιατρούς που παραχωρούν μια τόσο σοβαρή γνωμάτευση η οποία μπορεί γίνει η αιτία να χαθούν ζωές!
Απρεπής Συμπεριφορά
Οι δρόμοι μας θυμίζουν ζούγκλα, ένταση κορναρίσματα και κούραση που φέρνουν ψυχολογική κόπωση, η αιτία του εκνευρισμού και της βιασύνης που συντελούν σε απροσεξία και ατυχήματα!
Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει από τους οδηγούς οι οποίοι χωρίς ίχνος σεβασμού «χώνονται» στους άλλους, προσπαθώντας να τους εκτοπίσουν από το δρόμο! Το πιο συχνό φαινόμενο είναι σε στροφή φαναριού, μιας λωρίδας, όταν βρίσκονται «έξυπνοι» οι οποίοι μπαίνουν από την σειρά για να περάσουν πρώτοι, δημιουργώντας τόσο κίνδυνο ατυχήματος όσο και εκνευρισμό στους υπόλοιπους!
Λοιποί λόγοι
Δεν είναι σπάνιες φορές που ένας οδηγός δεν είναι σε θέση να οδηγήσει λόγω παροδικής φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να παίρνει, η οποία μπορεί να επιδρά ανασταλτικά στις αισθήσεις του, φέρνοντας του υπνηλία και μείωση των αντανακλαστικών!
Σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι καλό να κοιτάμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες και να αποφεύγεται η οδήγηση εκείνες τις μέρες. Ίσως και ο γιατρός θα μπορούσε να το προτείνει.
Αιφνίδιο πρόβλημα υγείας του οδηγού, δεν είναι λίγες οι φορές που ένας οδηγός από αδιαθεσία η λιποθυμία, βγήκε από τον δρόμο! Υπάρχουν και περιπτώσεις εμφράγματος πάνω στο τιμόνι.
Καλό λοιπόν θα ήταν για οποιαδήποτε αδιαθεσία νιώσει ο οδηγός, να σταματήσει στην άκρη, προστατεύοντας και τον εαυτό του και όλους τους υπόλοιπους!
Τεχνικό πρόβλημα του αυτοκινήτου, ας πούμε λοιπόν πως είμαστε προσεχτικοί και νόμιμοι, αλλά ξαφνικά κόλλησε το τιμόνι ή έσπασε η ανάρτηση με αποτέλεσμα να βγει το αυτοκίνητο από τον δρόμο! Θα πείτε, απρόβλεπτος παράγοντας η ατυχία…
Και όμως τακτικοί έλεγχοι και σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου μπορεί να εκμηδενίσει αυτόν τον κίνδυνο, όπως επίσης να δώσει η πολιτεία την δυνατότητα στους πολίτες μέσω φοροαπαλλαγών ή μέσω χρονομίσθωσης την δυνατότητα απόκτησης νέων αυτοκινήτων! Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά η ανάγκη να νιώθουμε ασφάλεια!
Σε όλα τα παραπάνω φυσικά παίζει ρόλο η τύχη, ο τόπος και ο χρόνος, το μέρος που θα χτυπήσει το αυτοκίνητο και αλλά πολλά, ας προσέχουμε και ας παίρνουμε τα μέτρα μας, μειώνοντας όσο είναι εφικτό την έκθεση μας στον κίνδυνο.
Για αυτό που συμβαίνει στους δρόμους, είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας! Αρκετά από τα προηγούμενα ασυναίσθητα τα κάνουμε οι περισσότεροι γιατί η οδήγηση είναι μια πράξη που γίνεται μηχανικά. Πριν μπούμε λοιπόν στο αυτοκίνητο, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στους ανθρώπους που αγαπάμε! Ας σκεφτούμε και οι άλλοι άνθρωποι έχουν τους αντίστοιχους δικούς τους, δυστυχώς είμαστε ευάλωτοι και κινδυνεύουμε πολύ εύκολα με το παραμικρό.
Σε περιπτώσεις πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήματος με σοβαρά τραυματισμένους, ακόμα και με νεκρούς, κυρίως σε περιπτώσεις μέθης και παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει για την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων οδηγών, σε καταναγκαστικές κοινωφελείς εργασίες, σε νοσοκομεία και νεκροταφεία ώστε να ζήσουν τον πόνο που προκάλεσαν.
Να θυμόμαστε, για ότι βλέπουμε στους δρόμους, άλλοι σε μικρότερο βαθμό και άλλοι σε μεγαλύτερο είμαστε συνυπεύθυνοι και όλοι μας, με την ευθύνη που μας αναλογεί μπορούμε να συμβάλουμε στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και φυσικά με την έμπρακτη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της πολιτείας προς αυτόν τον σκοπό! Τα τροχαία ατυχήματα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους μας!
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Νίκος Μιχαλόπουλος