Σκάνδαλο: Σύστημα Ανίχνευσης Λακκουβών που επιβαρύνει την “ατμομηχανή” της Ελληνικής Οικονομίας

2018_FORD_FOCUS_POTHOLE_16

Σκάνδαλο!

Γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία υπονομεύει την παγκοσμίως καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και των Δήμων της Ελλάδας που με την στρατηγική τοποθέτηση καμουφλαρισμένων λακκουβών, χαντακιών και κουφαριών μικρών( ..και μεγαλύτερων) ζώων διατηρεί την προσοχή των οδηγών σε ακμαίο επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι η τεχνογνωσία της Ελληνικής λακκουβοποιείας εξάγεται σε περισσότερες από 25 χώρες της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με έρευνες αρκετών ανθυποεπιτροπών της Ε.Λ.Π.Υ.Δ.Α (Ελληνική Λακκουβοποιεία  Περιφερειακών Υπηρεσιών Δημοσίων Αν-έργων), που διεξήχθη σε πάνω από δύο βουλκανιζατέρ και τρεις εισαγωγείς μεταχειρισμένων ανταλλακτικών έδειξε ότι χάρη στον στρατηγικό σχεδιασμό και την τοποθέτηση λακκουβών πάνω σε στροφές, ή στην μέση κεντρικών αρτηριών η προσοχή των Ελλήνων οδηγών κατά την διαδικασία της οδήγησης παρουσιάζεται κατά 45% αυξημένη σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπλέον σε παράρτημα της έρευνας που συντάχθηκε από μια ολιγομελή επιτροπή 154 εμπειρογνωμόνων καταδείχτηκε και το όφελος της Ελληνικής οικονομίας από τις λακκούβες.

Συγκεκριμένα, οι έλληνες οδηγοί στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τις λακκούβες καλύπτουν κατά μέσο όρο επτά (7) επιπλέον χιλιόμετρα τον μήνα, από όσα θα κάλυπταν εάν δεν υπήρχαν οι λακκούβες.

Έτσι οι οδηγοί καταβάλλοντας τον ΦΠΑ στην έξτρα βενζίνη που καταναλώνουν- αλλά και στις στραβωμένες ζάντες και αμορτισέρ που πληρώνουν- τονώνουν τα έσοδα του κράτους,ενισχύουν τους εισαγωγείς ανταλλακτικών αυτοκίνητου-και το δημόσιο μπορέι να μεγαλώσει!

Σε έκτακτή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό-και τους συναρμοδίους Φορείς- αποφασίστηκε η δημιουργία Εταιρείας Δημοσίου Δικαίου που θα στεγάσει τις 17 επιτροπές που θα προετοιμάσουν το αίτημα επιβολής επιπλέον φορολόγησης στα τμήματα R&D της εταιρείας Ford προκειμένου- εάν η εταιρεία τελικά “περάσει” το σύστημα αποφυγής λακκουβών στην παραγωγή, να ανακτηθούν οι διαφυγόντες φόροι που θα χαθούν.

Το αίτημα από το Ελληνικό Δημόσιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ένδειξη “Κατεπείγον” και αναμένεται να έχει κατατεθεί στην Conomission το αργότερο μέχρι τις 27 Ιουνίου 2037…

Εντωμεταξύ σε ένα παράλληλο σύμπαν… όπου οι άνθρωποι έχουν συνείδηση-και οι εταιρείες παράγουν έργο..

Οι οδηγοί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις λακκούβες που επιδεινώθηκε φέτος λόγω του λεγόμενου ‘Τέρατος από την Ανατολή’, μιας ψυχρής μάζας αέρα που δημιούργησε παγερές συνθήκες προκαλώντας ζημιές στο οδόστρωμα.

2018_FORD_FOCUS_POTHOLE_13 (1)Μία λακκούβα επισκευαζόταν κάθε 21 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε Αγγλία και Ουαλία τον περασμένο χρόνο.*(Στην Ελλάδα μι αλακκούβα γεννιέται κάθε 21 δευτερόλεπτα 😉 )

Στη Ρώμη, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η πόλη δεσμεύτηκε να επισκευάσει 50.000 λακκούβες σε ένα μήνα, ενώ υπήρξε και εισαγγελική εντολή προς τις Δημοτικές Αρχές για το θέμα των δρόμων. Στην Κολωνία, αναφέρθηκαν πάνω από 6.000 λακκούβες μετά τον φετινό εξαιρετικά βαρύ χειμώνα.

Οι δρόμοι με λακκούβες δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην άνεση του ταξιδιού: η βίαιη πρόσκρουση σε μεγάλες λακκούβες μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε ζάντες, ελαστικά και τα συστήματα ανάρτησης ενός οχήματος, με αποτέλεσμα δαπανηρό κόστος επισκευών για τους ιδιοκτήτες.

Η Ford βοηθά στον περιορισμό των επιπτώσεων των κατεστραμμένων δρόμων για τους οδηγούς του νέου Ford Focus λανσάροντας την πρωτοποριακή τεχνολογία ανίχνευσης λακκουβών. Το σύστημα ανιχνεύει πότε ένας τροχός πέφτει σε λακκούβα και προσαρμόζει την ανάρτηση, ώστε ο τροχός να μην πέσει πολύ βαθιά.

Επειδή το ελαστικό και η ζάντα πέφτουν ελεγχόμενα, δεν χτυπάνε βίαια στην απέναντι πλευρά της λακκούβας. Η πίσω ανάρτηση μπορεί να αντιδρά ακόμα ταχύτερα από την εμπρός, αφού το σήμα από τον εμπρός τροχό προειδοποιεί τον πίσω, πριν φτάσει στη λακκούβα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Το σύστημα ανίχνευσης λακκουβών του νέου Focus είναι ένα στοιχείο της προαιρετικής τεχνολογίας Continuously Controlled Damping, που κάθε 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου παρακολουθεί δεδομένα από την ανάρτηση, το αμάξωμα, το σύστημα διεύθυνσης και το σύστημα φρένων, και προσαρμόζει την απόκριση της ανάρτησης για βέλτιστη ποιότητα κύλισης.

Η Ford εξελίσσει τα συστήματα ανάρτησης, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα δρόμου στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρίας στο Βέλγιο, που αποτελείται από ακριβείς απομιμήσεις μερικών από τις χειρότερες λακκούβες και επικίνδυνων σημείων που υπάρχουν στον πλανήτη.

Οι μηχανικοί βελτιώνουν περαιτέρω τα συστήματα με εκατοντάδες ώρες δοκιμών σε μία μεγάλη ποικιλία Ευρωπαϊκών δημόσιων δρόμων, παρακολουθώντας φορτία και καταπονήσεις με εξοπλισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι για να μελετούν τις σεισμικές δονήσεις.

Πηγή: Ford

Previous articleΗ Citroën παρουσιάζει το 19_19 Concept
Next articleΝέο Nissan NV250 – Νέα
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National