Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΟδήγηση με ένα ηλεκτρικό ΜΙΝΙ στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας

Οδήγηση με ένα ηλεκτρικό ΜΙΝΙ στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας

Η κυκλοφορία στην πόλη είναι πραγματικά το μεγάλο του ατού, αλλά μερικές φορές το MINI χρειάζεται απλά να ταξιδεύει και εκτός έδρας. Να βγαίνει στη φύση, να ξεφεύγει από την καθημερινή ρουτίνα – και αυτό μπορεί να γίνεται με μία ημερήσια εκδρομή ή μία μίνι απόδραση το Σαββατοκύριακο.

mini-cooper-se-elect 02Στη Β. Γερμανία, το MINI συνήθως έλκεται από τις παραλίες της ακτογραμμής, μιας περιοχής όπου οι περισσότεροι χαιρετούν με τη λέξη “moin” (γειά) οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Υπάρχει πάντα σχεδόν μία αναζωογονητική αύρα και πολλές ανεμογεννήτριες συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, το πρώτο, πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Βρετανικής πολυτελούς μάρκας, όπως είναι φυσικό, ταιριάζει απόλυτα. Και χάρη στην τελευταία τεχνολογία κυψελών μπαταριών, τίποτα δεν θα εμποδίσει το νέο MINI Cooper SE από το να πραγματοποιήσει ένα σύντομο ταξίδι από το Αμβούργο στο νησί Sylt της Βόρειας Θάλασσας.

Με αυτονομία που κυμαίνεται από 235 μέχρι 270 km, το νέο MINI Cooper SE είναι ιδανικό για να αφήσει πίσω του την πόλη με προορισμό την ύπαιθρο προσφέροντας διασκεδαστική οδήγηση μηδενικών ρύπων.

Με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 135 kW/184 hp, το αυτοκίνητο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 150 km/h στο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας – ένα όριο που καθιερώθηκε για τεχνικούς λόγους απόδοσης.

mini-cooper-se-elect 02Η ενέργεια που απαιτείται για κάτι τέτοιο προέχεται από τη μπαταρία υψηλής τάσης που είναι σχεδιασμένη ειδικά για το μοντέλο και χάρη στην τελευταία τεχνολογία κυψελών αποδίδει συνολικά 32,6 κιλοβατώρες.

Αποτελείται από δώδεκα μονάδες διατεταγμένες σε σχήμα Τ στο πάτωμα του νέου MINI Cooper SE. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών ξεκινά από 211 και φτάνει 731 λίτρα, που σημαίνει ότι είναι ίδια με του 3θυρου MINI με συμβατικό κινητήρα.

Το ταξίδι μέχρι το Sylt, ή “το νησί”, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι στο Αμβούργο, μπορεί να ξεκινήσει με πλήρως φορτισμένη μπαταρία και με αποσκευές για ένα Σαββατοκύριακο.

Οδηγώντας μία διαδρομή περίπου 200 χλμ. βγαίνεις από τα όρια της πόλης του Αμβούργου και κατευθύνεσαι προς το τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται στην πάνω αριστερή πλευρά του χάρτη της Γερμανίας.

Το πλήρως ηλεκτρικό MINI δεν θα χρειαστεί να καταναλώσει δικά του ενεργειακά αποθέματα στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού. Στο Niebüll, φορτώνεται στο συρμό Sylt Shuttle του Γερμανικού σιδηροδρομικού δικτύου (German Rail).

mini-cooper-se-elect 07Ο συρμός τρίζει έντονα καθώς κινείται σε μία μονή σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος του Φράγματος Hindenburg. Οι υγροβιότοποι εκτείνονται για πολλά χιλιόμετρα συνεχόμενα δεξιά και αριστερά, ενώ οι υπόλοιπες κιλοβατώρες που είναι αποθηκευμένες στη μπαταρία του νέου MINI Cooper SE μπορούν να αξιοποιηθούν για μία βόλτα γνωριμίας με το νησί.

Όπως είναι φυσικό, το Sylt διαθέτει ενεργειακή επάρκεια. Και αντίθετα με πολλά άλλα είδη, η ενέργεια δεν είναι πιο ακριβή από όσο στην ηπειρωτική χώρα. Το πιο πολύτιμο αγαθό εδώ είναι ο χρόνος.

Αξίζει να απολαμβάνεις το κάθε λεπτό στο βορειότερο νησί της Γερμανίας. Και ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις αυτό το χρόνο είναι να περιηγηθείς στον εκπληκτικό κόσμο των αμμόλοφων. Δεν υπάρχουν ηλεκτρικές πρίζες για πολλά χιλιόμετρα, αλλά η ενέργεια που παράγεται από τα κύματα και τον άνεμο κάνει αισθητή την παρουσία της.

Και όσοι θέλουν να γνωρίσουν το Sylt πρέπει να βιώσουν και τις δύο πλευρές του νησιού. Υπάρχει ένα τοπίο αμμόλοφων με ατελείωτα χιλιόμετρα από αμμώδεις παραλίες που εκτείνονται από το Hörnum νότια μέχρι τη γλώσσα ξηράς “Elbow” μετά από το List στο βορρά.

mini-cooper-se-elect 01Επίσης, υπάρχει η πλευρά του νησιού που συνορεύει με τους υγροβιότοπους και τα λιβάδια με την οργιώδη βλάστηση, η μοντέρνα Χανσεατική πόλη Keitum και γραφικά λιμάνια όπως το Munkmarsch.

Οι πολυσύχναστοι δρόμοι της πρωτεύουσας του νησιού Westerland, τα στιλάτα μπαρ και τα παραδοσιακά εστιατόρια του Kampen, και το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο του Morsum Cliff είναι ιδανικά για εξερεύνηση με τα πόδια, την ώρα που το MINI Cooper SE είναι συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό δίκτυο για να φορτίσει τις μπαταρίες του εν όψει της επιστροφής.

3,5 ώρες σύνδεσης σε έναν επιτοίχιο φορτιστή είναι αρκετές για μία πλήρη φόρτιση –αλλά κανείς δεν θέλει να βιάζεται στο Sylt.

mini-cooper-se-elect 03Μία συμβατική, οικιακή ηλεκτρική πρίζα είναι επίσης αρκετή. Και εάν τύχει να βιάζεστε τρομερά, η μπαταρία του νέου MINI Cooper SE επαναφορτίζεται στο 80% σε ένα σταθμό ταχείας φόρτισης ισχύος έως 50 kW, σε 35 λεπτά μόνο.

Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν χορταίνουν ποτέ τον αναζωογονητικό αέρα στη Βόρεια Θάλασσα. Γι’ αυτό, επιλέγουν μία παράκαμψη για το ταξίδι επιστροφής τους. Από το List, ένα ferry επιστρέφει τους ταξιδιώτες στην ηπειρωτική χώρα.

Κάνει μία στάση στο νησί Rømø της Δανίας. Εμπιστευτικές πληροφορίες:  Ένας σταθμός φόρτισης είναι εγκατεστημένος στο “Sylt Express” ώστε το MINI Cooper SE να μπορεί φορτίσει πλήρως τη μπαταρία του εν πλω. Ο διάπλους διαρκεί 40 λεπτά – που είναι επαρκής χρόνος.

Η πρόσθετη φόρτιση με ηλεκτρική ενέργεια περιλαμβάνεται στα ναύλα του διάπλου. Με γεμάτες τις μπαταρίες του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το MINI Cooper SE ρολάρει στο δρόμο που συνδέει το Rømø με την ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια κατευθύνεται νότια, στο σύνορο μεταξύ Δανίας και Γερμανίας.

Το πλήρως ηλεκτρικό όχημα λειτουργεί πολύ οικονομικά στο GREEN+ drive mode. Η αυτονομία του μπορεί να αυξηθεί όταν βελτιστοποιηθεί η απόκριση του γκαζιού με γνώμονα τη μέγιστη απόδοση και απενεργοποιηθούν τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού (A/C).

Λίγο πριν τη λωρίδα στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου Dithmarscher Geest, μία θαυμάσια παρατεταμένη δεξιά στροφή σε μία μικρή ανηφόρα ενθαρρύνει για υψηλότερες ταχύτητες.

Tο χαμηλό κέντρο βάρους του οχήματος σημαίνει ότι το MINI Cooper SE αγκαλιάζει το δρόμο για άριστο κράτημα. Στην κατηφόρα από τη γέφυρα μέχρι το κανάλι μεταξύ Β. Θάλασσας και Βαλτικής, οι μπαταρίες μπορούν να ανακτήσουν μέρος της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Το αυτοκίνητο συνεχίζει το ταξίδι του μέχρι το κέντρο του Αμβούργου. Ένα πολύχρωμο κύμα από φώτα κατά μήκος της οδού Reeperbahn δημιουργεί την εντύπωση ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ανεξάντλητη.

Όμως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς ήρθε η ώρα που το MINI Cooper SE χρειάζεται επαναφόρτιση. Ευτυχώς, η Χανσεατική πόλη διαθέτει ικανό αριθμό σταθμών φόρτισης και, με λίγη τύχη, είναι εύκολο να βρεις να παρκάρεις σε ένα χώρο με σημείο φόρτισης, κοντά στο λιμάνι. Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως ο οδηγός να θέλει να αναπνεύσει λίγο περισσότερο φρέσκο, θαλασσινό αέρα.

Πηγή: Mini

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο