Διαβάζοντας μια ανάρτηση στο Autoholix Group του Facebook (στο οποίο σας προσκαλώ να γίνετε μέλη (ΕΔΩ)) σχετικά με τους αγώνες οικονομίας Shell Eco Marathon, θυμήθηκα ότι συμμετείχα και εγώ στον δεύτερο και τον τρίτο αγώνα Shell Eco Race που είχε διοργανώσει η Shell μαζί τον Antenna το 1993 και το 1994-όπου επίσης συμμετείχε και ο κ. Κώστας Λάσκαρης (σήμερα κορυφαίος μηχανικός της Tesla) με την ομάδα του ΕΜΠ το 2012.
Για να είμαι πιο ακριβής- δεν συμμετείχα απλά, αλλά είχα βγει πρώτη στην γενική κατάταξη του θεσμού το 1993 και το 1994 καλύπτοντας 144,14 χιλιόμετρα με 1 (ένα) λίτρο βενζίνης!
Είναι από αυτές τις αναμνήσεις που είναι θαμμένες κάπου βαθιά στο μυαλό μας και μοιάζουν σαν να μην έχουν συμβεί ποτέ…
Θυμάμαι σήμερα με νοσταλγία με πόση μαστοριά αλλά και με πόσο «πρόχειρα υλικά»( …σε σχέση με τις εξωτικές κατασκευες του σήμερα) κατασκεύασε ο πατέρας μου το αυτοκινητάκι που συμμετείχα.
Οι εικόνες ανασύρονται με απίστευτη ταχύτητα από την μνήμη μου!
Βλέπω όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα και δεν μπορώ παρά να χαμογελώ όταν θυμάμαι ότι σαν βάση χρησιμοποιήθηκε κατι σαν “το κολλημένο παπί του «Μήτσου» – και το ποδήλατο κούρσα του Νιόνιου-του αδελφού μου”!
Κι όμως αν έχεις όραμα μπορείς να πετύχεις μικρά θαύματα με κύριο συστατικό τις γνώσεις σου.
Για να μην φανεί μελαγχολικό το άρθρο, αφήνω επίτηδες να φαίνεται αστείο-και εύκολο, αλλά ένας θεός ξέρει πόσες μέρες ξημεροβραδιάστηκε ο πατέρας μου για να κατασκευάσει αυτό το όχημα…
Η ανάπτυξη της τεχνολογικής πλατφόρμας του οχήματος οικονομίας ”FabMobile” έγινε… στα ερευνητικά εργαστήρια του τεχνολογικού ιδρύματος FABIATOS MOTO, στην Χαμοστέρνας 😎 σε ειδικά διαμορφωμένο αεροστεγή χώρο- δίπλα από τα Ducatiα που ήταν εκεί για Service.
Οπότε-από όσμωση και μόνο, το όχημα ήταν γραφτό να κερδίσει!
Κινητήρας
Το μοτέρ από το παπί του «Μήτσου» των 80κ.εκ, ήταν κολλημένο όταν το πήραμε- και έτσι δέχθηκε εξαρχής τις «περιποιήσεις» του ειδικού σε ότι αφορά τα μηχανικά του μέρη και την κεφαλή.
Στο καρμπυρατέρ ο Παναγιώτης Φαμπιάτος είχε κάνει κάποιες μαγικές πατέντες ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί με φτωχό μείγμα, σε σταθερές στροφές και στην ιδανική περιοχή απόδοσης-οικονομίας ώστε να επιτυγχάνει χαμηλή κατανάλωση..
Η ρύθμιση του συστήματος τροφοδοσίας έγινε με την χρήση τεχνολογιών μέτρησης και συστημάτων τηλεμετρίας της NASA.
Η μεθοδολογία-αν και πολύπλοκη, συνοψιζόταν στο ότι ο κινητήρας τροφοδοτούμενος με κάυσιμο από ένα ποτηράκι του κρασιού ρυθμίστηκε έτσι ώστε να λειτουργεί όσο περισσότερο χρόνο γινόταν με το περιεχόμενο του ποτηριού.
Ατελείωτες ώρες δοκιμών και ρυθμίσεων..
Πλαίσιο
Το πλαίσιο ήταν Κατασκευασμένο από σωλήνες ποδηλάτου (…ακόμα την κλαίμε την κούρσα») το οποίο δώρισε και τις ρόδες, ενώ η αεροδυναμική του cabrio αγωνιστικού έγινε στο αεροδυναμικό τούνελ της Λ. Κατεχάκη!
Στα αλήθεια όμως.. είχε φτιάξει ένα αλουμινένιο πλαίσιο που ήταν κολλημένο με μια ειδική κόλλα για χαμηλό βάρος και μεγάλη αντοχή.
Η πιλότος
Η υπογράφουσα τότε μόλις είχε βγάλει δίπλωμα οδήγησης και ήδη συμμετείχε στην F3, όπου είχε βγει τέταρτη στο πρωτάθλημα, ενώ ήταν τόσο ελαφριά που όταν έβγαζε απαγορευτικό το λιμενικό δεν της επιτρεπόταν να βγει από το σπίτι για να μην την πάρει ο αέρας.
Να σημειώσω ότι σαν κοριτσάκι ήμουν πολύ υπερήφανη που έτρεχα με F3-οπότε όταν έμπαινα στο “FabMobile” τότε ντρεπόμουν σκεπτόμενη ότι κινείται με μόνο 25χλμ/ω..
Σήμερα που το θυμήθηκα, μόνο υπερηφάνεια νοιώθω για τον Fabi.
Οι οδηγίες
Ο τιμ μάνατζερ (Guess Who?) έδωσε σαφείς οδηγίες:
- Μπες μέσα, ξεκίνα και μην κόψεις πουθενά.
- Διατήρησε σταθερή ταχύτητα.
- Τις στροφές θα τις παίρνεις ανοικτά χωρίς να ζορίζεις το μοτέρ-και όταν θα ακούς να ζορίζεται θα ανοίγεις την τροχιά σου.
- Βάλε μέσα τον αγκώνα σου-δεν οδηγάς ταξί!
- Βγες πρώτη –και κοίτα αν γίνεται να περάσεις καλά!
Τα αποτελέσματα
Το “FabMobile” με οδηγό το κοριτσάκι που ντρεπόταν όταν οδηγούσε σιγά, κάλυψαν με ένα λίτρο 144,14 χιλιόμετρα(!) με μέση ωριαία 25 χλμ/ω καταγράφοντας ένα ρεκόρ που χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να καταρριφθεί στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά με το κολλημένο μοτέρ από το πάπι του Μήτσου!
Βλέπετε ότι πέρα από την αστεία διήγηση-η προσπάθεια ήταν εξαιρετικά σοβαρή και τα αποτελέσματα που πετύχαμε με κάνουν σήμερα να θαυμάζω τον FABI ακόμη περισσότερο.
Χορηγός της συμμετοχής μας το 1994 ήταν η Λέσχη Ελλήνων Μοτοσικλετιστών (Λ.Ε.ΜΟΤ).
Ο τύπος τότε έγραψε* (LINK του άρθρου των 2T ΕΔΩ) :
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Δυο φορές χρειάστηκε να καταρίψει το Πανελλήνιο Ρεκόρ Οικονομίας που η ίδια δημιούργησε σε τρις διαδοχικές προσπάθειες την ίδια μέρα για να ανακυρηχθεί Πρωταθλήτρια 1993 η πρωτοεμφανισθείσα ομάδα της ΛΕΜΟΤ που σχεδίασε, κατασκεύασε και οδήγησε το εικονιζόμενο όχημα.
Πρόκειται για το θεσμό Shell Marathon ή αλλιώς Αγώνα Οικονομίας που οργανώθηκε από την Shell, το περιοδικό CAR & DRIVER και το τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό σταθμό του Αντέννα.
O τελευταίος αγώνας έγινε στην πίστα του Ασπρόπυργου στις 19/9 όπου συμμετείχαν 24 πληρώματα με αντίστοιχες ιδιοκατασκευές.Το νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ Οικονομίας που κατέχει η ΛΕΜΟΤ για το 1993 είναι 144,14 χιλιόμετρα με 1 (ένα) λίτρο βενζίνης και μέση ταχύτητα πάνω από 25 χ.α.ω.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
Υ.Γ… 😉
*μόλις πρόσεξα ότι στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά μόνο στην ομάδα που συμμετείχε σαν χορηγός και όχι στην οδηγό, ή τον κατασκευαστή!
Καταλαβαίνω σήμερα το γιατί.. Ήμουν 18 χρονών κορίτσι…και κόρη του συγκεκριμένου πατέρα. Η απαγορευμένη λέξη ήταν πάντα “Φαμπιάτος” και αργότερα προστέθηκε και το επίθετο σε θυλικό γένος!
Τόση αγάπη μας είχαν τότε στα περιοδικά, που όταν ο “Fabi” έβγαινε πρώτος (…δηλαδή σχεδόν πάντα!) τα άρθρα ανέφεραν μόνο για τον 2ο και τον 3ο της κατάταξης παραλλείποντας τον νικητή! 😉
Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ… και κρατούν όσο κρατιούνται εκείνοι που τα κρατούν! 8-).