Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΟ Julien Creuzet αναδείχτηκε νικητής του BMW Art Journey 2021

Ο Julien Creuzet αναδείχτηκε νικητής του BMW Art Journey 2021

Η Art Basel και η BMW έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν τον Julien Creuzet ως νικητή του BMW Art Journey 2021. Ο καλλιτέχνης απέσπασε την πρώτη θέση με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής. Η λίστα των φιναλίστ περιλάμβανε τρεις υποψηφίους που εκπροσωπούνται από αντίστοιχες γκαλερί, και είχαν επιλεγεί για τη φετινή Art Basel στο Hong Kong.

Ο Julien Creuzet εκπροσωπείται από τη γκαλερί High Art, του Παρισιού. Το BMW Art Journey είναι μία πρωτοβουλία πολιτιστικού χαρακτήρα του BMW Group που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 50 χρόνων του. Με την αφοσίωση που έχει επιδείξει σε τομείς όπως η μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, η κλασική μουσική, η τζαζ, ο ήχος καθώς και η αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, το BMW Group επιβεβαιώνει την εμπλοκή του στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Για τον Julien Creuzet, μέλος της Καραϊβικής διασποράς στο Παρίσι, το BMW Art Journey – το δέκατο της σειράς – θα σηματοδοτήσει μία επιστροφή στην πατρογονική εστία, ένα μέρος που ο ίδιος αποκαλεί “η καρδιά της φαντασίας μου.

” Σε ένα ποιητικό ταξίδι που συνδυάζει την προσωπική ανακάλυψη με βαθιά περιβαλλοντική ανησυχία και ένα γενναιόδωρο πνεύμα διαμοιρασμού, κεντρικός άξονας θα είναι μία γεωγραφικά και πολιτισμικά ξεχωριστή περιοχή. Στη Μαρτινίκα, θα συνεργαστεί με μία κοινότητα φοιτητών καλών τεχνών από το Fort-de-France, και με μουσικούς και κινηματογραφιστές. Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν τη δημιουργία υβριδικών αγαλμάτων της πανίδας των Αντιλλών καθώς και πλαστικών και βιομηχανικών αντικειμένων ως μία χειρονομία κυκλικότητας.

Julien CreuzetΣτη Γουαδελούπη, θα τραβήξει υποβρύχιες σκηνές και θα κάνει εναέριες λήψεις με drones. Συχνά παραμελημένες στη μητροπολιτική φαντασία, οι Αντίλλες δεν είναι μόνο πατρίδα για τον Creuzet αλλά μία περιοχή το όνομα της οποίας είναι συνδεδεμένο με την αποικιοκρατία, τις συγκρούσεις και την περιθωριοποίηση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Creuzet θα συναντηθεί με ηθοποιούς και θα συλλέξει οπτικό υλικό και μουσική για μία ταινία-οδοιπορικό (road movie) στην Καραϊβική, που θα συνδυάζει φαντασία και πραγματικά γεγονότα μέσω της ποίησης και της τρισδιάστατης τέχνης.

Julien Creuzet«Νιώθω πραγματικά ενθουσιασμένος που κέρδισα στο BMW Art Journey:  Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ξανασυνδεθώ με τη καρδιά της φαντασίας μου και τη γενέθλια γη μου. Το ταξίδι αυτό θα μου δώσει την ευκαιρία να συνεργαστώ με τοπικούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, μουσικούς και σπουδαστές για να δημιουργήσω ένα πραγματικό περιβάλλον στη Μαρτινίκα», δήλωσε ο Julien Creuzet.

Μέλη της διεθνούς επιτροπής ειδικών είναι οι Claire Hsu, Director, Asia Art Archive, Hong Kong, Matthias M ü hling, Director, Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau, Μόναχο, Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, President, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Τορίνο, Philip Tinari, Director, UCCA Center for Contemporary Art, Πεκίνο και Samson Young, καλλιτέχνης και νικητής του πρώτου BMW Art Journey.

«Το οδοιπορικό του Julien Creuzet δεν είναι ένα ταξίδι σε μακρινό και άγνωστο προορισμό, αλλά επιστροφή σε ένα γνώριμο μέρος – ένα μέρος συνδεδεμένο με την οικογένεια, τη νεανική ηλικία και τη μόρφωση», ανέφερε η επιτροπή, καταλήγοντας σε ομόφωνη απόφαση.

Julien Creuzet«Το project επαναπροσδιορίζει την κινητικότητα, την κλιματική κρίση, και τις κοινωνικές αλλαγές στον απόηχο του Covid-19. Με σημείο εστίασης μία τοποθεσία, ο Creuzet υπογραμμίζει τη σημασία της περιοχής και της επανασύνδεσης κάποιου με τις ρίζες του. Το ταξίδι του συνδυάζει ιστορίες με φαντασία, και συνδέει την προγονική κληρονομιά με τον κοσμοπολιτισμό. Έχουμε εντυπωσιαστεί από τη γενναιοδωρία του project, από το χώρο που αφήνει για άλλους καλλιτέχνες – μία χειρονομία ενσυναίσθησης και σεμνότητας που εναρμονίζεται με τη δική μας στιγμή ωριμότητας».

Εκτός από τον Julien Creuzet, οι φιναλίστ για το BMW Art Journey 2021 ήταν οι: Kelvin Kyun Kun Park (εκπροσωπούμενος από την Vanguard Gallery, Shanghai) και η Alice Wang (εκπροσωπούμενη από την Capsule Shanghai).

Julien CreuzetΗ πρωτοβουλία BMW Art Journey λανσαρίστηκε το 2015 και είναι μία συνεργασία μεταξύ Art Basel και BMW, που δημιουργήθηκε με σκοπό την αναγνώριση και υποστήριξη αναδυόμενων καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο.

Από το 2020, ο κύκλος των υποψηφίων καλλιτεχνών έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει όχι μόνο αναδυόμενους καλλιτέχνες και δημιουργούς στη μέση της σταδιοδρομίας τους από τον τομέα Discoveries, αλλά και καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από γκαλερί που ιδρύθηκαν πριν από δέκα χρόνια στην έκθεση Art Basel στο Hong Kong. Λόγω των συνεχιζόμενων έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, η διεθνής επιτροπή ειδικών πραγματοποίησε τη διαδικασία επιλογής της online.

Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ένα ταξίδι με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του καλλιτεχνικού έργου τους. Βάσει αυτών των προτάσεων επιλέχθηκε ο νικητής. Ο Julien Creuzet προγραμματίζει να ξεκινήσει το BMW Art Journey το καλοκαίρι του 2021.

Julien CreuzetΜεταξύ των προηγούμενων νικητών του BMW Art Journey είναι ο καλλιτέχνης ήχου & περφόρμερ Samson Young (εκπροσωπούμενος από την a.m. Space, Hong Kong στην έκθεση της Art Basel στο Hong Kong το 2015), οι video καλλιτέχνες Henning Fehr και Philipp R ü hr (εκπροσωπούμενοι από την Galerie Max Mayer, Dusseldorf στην έκθεση της Art Basel στο Miami Beach το 2015), Abigail Reynolds (εκπροσωπούμενος από το Rokeby, London στην έκθεση της Art Basel στο Hong Kong το 2016) και Max Hooper Schneider (εκπροσωπούμενος από την High Art, Paris στην έκθεση της Art Basel στο Miami Beach το 2016), Astha Butail (εκπροσωπούμενος από την GALLERYSKE, New Dehli, Bangalore στην έκθεση της Art Basel στο Hong Kong το 2017), Jamal Cyrus (εκπροσωπούμενος από την Inman Gallery, Houston στην έκθεση της Art Basel στο Miami Beach το 2017), Zac Langdon Pole (εκπροσωπούμενος του Michael Lett, Auckland στην έκθεση της Art Basel στο Hong Kong το 2018), Lu Yang (εκπροσωπούμενος από την gallery Société, Berlin στην έκθεση της Art Basel στο Hong Kong το 2019) και Leelee Chan (εκπροσωπούμενος από την Capsule Shanghai στην έκθεση της Art Basel στο Hong Kong το 2021).

Η BMW είναι χορηγός των εκθέσεων Art Basel στη Βασιλεία, το Miami Beach και το Hong Kong επί πολλά χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες και τα project τους, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.bmw-art-journey.com

Πηγή: BMW

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο