Η Mercedes-Benz Ελλάς παρουσίασε στην Ελλάδα τις πλήρως εξηλεκτρισμένες εκδοχές της ΒClass και της S Class που εισάγουν την κορυφαία γερμανική εταιρεία στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Στην στατική παρουσίαση που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά από τον CEO της εταιρείας κ. Ιωάννη Καλλίγερο και τους συνεργάτες του είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο μοντέλα που καλύπτουν δύο διαφορετικές πτυχές της ηλεκτροκίνησης.
Η EQB με τον επταθέσιο σχεδιασμό της καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε χώρους της σύγχρονης οικογένειας , ενώ η avant-garde γραμμή της EQS υπερκαλύπτει σε επίπεδο τεχνολογίας, πολυτέλειας και τεχνικών χαρακτηριστικών τους λάτρεις των πολυτελών αυτοκινήτων.
Mercedes EQB
Έχουμε πει ότι η B Class αποτελεί την πιο σωστή επιλογή για τον σύγχρονο οικογενειάρχη με ακριβά γούστα, συνδυάζοντας χώρους για μέχρι και 7 άτομα με συμφέροντες για τα ελληνικά φορολογικά δεδομένα κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Διαβάστε δοκιμή του Autoholix ΕΔΩ.
H Mercedes EQB συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το αμάξωμα των 4,68 μέτρων και το μεταξόνιο των 2.829 χλστ. με την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης της MB.
Εμφανισιακά εκτός από τις ενδείξεις EQB στο πίσω μέρος η ηλεκτροκίνητη B-Class προδίδεται από την γυαλιστερή μαύρη κλειστή μάσκα στο μπροστινό μέρος με τα ενσωματωμένα LED φωτιστικά σώματα, την απουσία εξατμίσεων συνένωση των πίσω φωτιστικών σωμάτων αλλά και από τις 20αρες ζάντες με την ιδιαίτερη αεροδυναμική σχεδίαση.
Στο εσωτερικό, οι ομοιότητες με την GLB είναι ευπρόσδεκτες με το σύστημα πολυμέσων MBUX με τις δύο οθόνες αφής 10,25. Οι αεραγωγοί διαφοροποιούνται από μια –για εμένα –υπερβολική χρυσή επίστρωση και φυσικά την αντικατάσταση του στροφόμετρου με ένα όργανο διαχείρισης της ενέργειας στον ψηφιακό πίνακα οργάνων.
Θα προσφέρονται τόσο μια προσθιοκίνητη έκδοση με ηλεκτροκινητήρα 190 ίππων που σε συνδυασμό με την μπαταρία των 66,5 kWh θα προσφέρει μια θεωρητική ακτίνα δράσης 400 χιλιομέτρων, όσο και τετρακίνητες εκδόσεις με δυο ηλεκτροκινητήρες 273 ίππων –που στην έκδοση EQB 350 4Matic AMG Line θα φτάνει τους 292 ίππους. Οι τετρακίνητες εκδόσεις θ α εξοπλίζονται με ισχυρότερες μπαταρίες που θα διευρύνουν την ακτίνα δράσης στα 480 χιλιόμετρα.
Mercedes EQS
Το να βρεθείς δίπλα στην Mercedes EQS αποτελεί από μόνο του μια εμπειρία καθώς το αμάξωμα των 5 μέτρων σε καθηλώνει με τον αεροδυναμικό σχεδιασμό του (cd 0,20) που αποτελεί ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής ,αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο κρύβεται ο όγκος του αμαξώματος.
Η Mercedes EQS βασίζεται πάνω στην νέα ηλεκτρική πλατφόρμα της γερμανικής εταιρείας πάνω στην οποία θα βασιστούν και η σεντάν EQE, αλλά και δύο πολυτελή ηλεκτρικά SUV στο μέγεθος των EQE και EQS.
Η μάσκα ακολουθώντας την σχεδιαστική σχολή των EQ έχει αντικαταστήσει τις γρίλιες με ένα γυαλιστερό μαύρο τμήμα που ενσωματώνει μια μπάρα από LED που ενώνουν τα φωτιστικά της σώματα, ενώ το προφίλ κυριαρχείται από τους ειδικής σχεδίασης τροχούς των 22’’ και το «ρυχτό πίσω μέρος της.
Το εσωτερικό της κάνει το διαστημόπλοιο Enterprise να ντρέπεται, καθώς τρεις οθόνες υψηλής ευκρίνειας δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο που η ΜΒ ονομάζει Hyperscreen το οποίο καταλαμβάνει το πλήρες μήκος του ταμπλό.
Η κεντρική οθόνη των 17,7 ιντσών είναι για τον χειρισμό των λειτουργιών του συστήματος πολυμέσων ενώ άλλες δύο οθόνες 12,3 ιντσών που βρίσκονται εκατέρωθεν προβάλουν τις ενδείξεις του πίνακα οργάνων η μια και διάφορες λειτουργιές διασκέδασης του συνοδηγού η άλλη.
Το σύνολο αν και εκθαμβωτικό στην εμφάνιση μπορεί να κερδίζει την Ασιατική τάση, αλλά μαλλον προβληματίζει τον «μέσο εμείς» με τον όγκο των πληροφοριών που προβάλει στον οδηγό που ζαλίζεται στην προσπάθεια να αφομοιώσει αυτό που βλέπουν τα μάτια…
Οι καιροί έχουν αλλάξει και μπορεί η εικόνα στο εσωτερικών να εντυπωσιάζει τους νεότερους, αλλά σίγουρα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο εντυπωσιασμού που ελπίζω να καταλαγιάσει σε κάτι πιο ανθρώπινο.
Στο πίσω κάθισμα υπάρχουν και εκεί μερικές ακόμη οθόνες ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει εκεί είναι οι προσφερόμενοι χώροι και το απόλυτο αίσθημα πολυτέλειας που κάνει ανθρώπους σαν την υπογράφουσα να παγώνουν σαν να πέφτουν μέσα σε ένα καζάνι με υγρό άζωτο.
Η ποιότητα των δερμάτων, οι ραφές, η άνεση των καθισμάτων-ακόμη και οι χρωματισμοί των υλικών- με έκαναν να θέλω να κερδίσω το τζόκερ για όλους τους λάθος λόγους.
Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πόσο άνετο και γουστόζικο θα είναι το σπίτι κάποιου που έχει μάθει- και μπορεί – να μετακινείται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον απόλυτης χλιδής!
Δεν ντρέπομαι να πω ότι ζήλεψα για λίγο, αλλά ευτυχώς η στοίβα των ρούχων που περίμεναν για σιδέρωμα στο σπίτι σίγουρα με επανέφεραν βίαια στην πραγματικότητα! Reality Check λοιπόν!
Σε ότι αφορά τους ηλεκτροκινητήρες που προσφέρονται στην EQS 450 θα υπάρχει ένας τοποθετημένος στον πίσω άξονα και θα αποδίδει 333 ίππους και ροπή 568 Nm, ενώ στην EQS 580 4MATIC θα υπάρχει και ένας ακόμη ηλεκτροκινητήρας στον μπροστινό άξονα που θα ανεβάζει την συνολική ισχύ στους 523 ίππους και την ροπή στα 855 Nm.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το βάρους 2,5 (+) τόνων αμάξωμα επιταχύνει στα 100 χλμ/ω σε 6,2 δλ στην πρώτη περίπτωση και σε 4,3 δευτερόλεπτα στην δεύτερη, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται και στις δύο εκδόσεις στα 210 χμ/ω.
Η γιγαντιαία μπαταρία χωρητικότητας 108 kWh θα είναι κοινή και για τα δύο μοντέλα και θα εξασφαλίζει θεωρητική αυτονομία 770-κάτι που σημαίνει ότι μια EQS έχει αρκετή ακτίνα δράσης που υπερκαλύπτει την απόσταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας.
Εκεί αν βρείτε σταθμό ταχείας φόρτισης DC με τάση τροφοδοσίας 400V και ένταση ρεύματος τουλάχιστον 500Α, τότε ο χρόνος φόρτισης που χρειάζεται για να αναπληρωθεί η ενέργεια από το 10-80% είναι μόλις 31 λεπτά!
Τιμές
- EQS 450+: €145,000, (κατανάλωση ρεύματος σε kWh/100 km (σε μικτό κύκλο): 20.4-15.7, εκπομπές CO2 σε g/km (σε μικτό κύκλο): 0.
- EQS 580 4MATIC: €163.000, (κατανάλωση ρεύματος σε kWh/100 km (σε μικτό κύκλο): 21.8-17.4, εκπομπές CO2 σε g/km (σε μικτό κύκλο): 0.
Together in Electric Dreams .. ή και όχι για όσους θυμούνται το μέλλον στο βίντεο που ακολουθεί!
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου