Friday, August 19, 2022
HomeΔιαφοραΗ ποιότητα κατασκευής του νέου Renault Austral

Η ποιότητα κατασκευής του νέου Renault Austral

Η ποιότητα κατασκευής του νέου Renault Austral, αφορά πολλά περισσότερα από την απλή επιλογή των υλικών και την κορυφαία τεχνολογία που εξοπλίζει το νέο μοντέλο. Κάθε λεπτομέρεια μελετήθηκε εξονυχιστικά ώστε να αναβαθμίσει το όλο project. Σε αυτό το Renault story, ο Olivier, ειδικός στον τομέα της απτής ποιότητας, εξηγεί τη δουλειά που έγινε σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εσωτερικού, το συρόμενο υποβραχιόνιο, καθώς και τους λόγους που κάνουν την συρόμενη λειτουργία του τόσο εκλεπτυσμένη.

Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή στο high-tech cockpit του νέου Austral, είναι η αρμονία. Το επόμενο που τραβάει το βλέμμα είναι η εντυπωσιακή οθόνη του συστήματος OpenR, που ενεργοποιείται εκπέμποντας έναν ήχο καλωσορίσματος.

Το τρίτο χαρακτηριστικό, που είναι αδύνατο να μην προσέξει κανείς, είναι το μέρος που αντανακλά όλη τη μαεστρία των σχεδιαστών και το συναντάμε στις εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων: πρόκειται για το συρόμενο υποβραχιόνιο. Οδηγεί το χέρι στη σωστή θέση, ώστε να διευκολύνει τη χρήση της οθόνης πολυμέσων, αλλά και των πιεζοηλεκτρικών μπουτόν που βρίσκονται από κάτω. Η αίσθηση χειρισμού αυτού του εργονομικού στοιχείου είναι πολύ ιδιαίτερη.

“Ένας ειδικός στον τομέα της απτής ποιότητας έχει καθήκον να δίνει αξία σε βασικές λειτουργίες και να προκαλεί θετικές εντυπώσεις στο χρήστης εκεί που δεν τις περιμένει”

Olivier, ειδικός τομέα απτής ποιότητας της Renault

 Προσελκύοντας τα βλέμματα με βοηθό το design

Renault AustralΗ δουλειά του Olivier ως ειδικού σε θέματα απτής ποιότητας, απαιτεί εξαιρετική λεπτότητα: πρέπει να είναι σίγουρος ότι κάθε νέο μοντέλο της γκάμας της Renault αντανακλά συνέπεια παντού και ότι τα διάφορα μέρη του αμαξώματος και του θαλάμου των επιβατών συνθέτουν ένα αναβαθμισμένο σύνολο.

Ελέγχει την ποιότητα των υλικών, επιβλέπει ολόκληρη τη διαδικασία μετατροπής μιας εικόνας από το σχεδιαστήριο, σε ένα όχημα έτοιμο για το δρόμο, ελέγχει ότι οι κινήσεις γίνονται ομαλά και οι επιφάνειες είναι λείες, βεβαιώνεται ότι τα κινούμενα μέρη χρησιμοποιούνται με ευκολία, ενώ ψάχνει τρόπους να «μαγνητίζει» το ενδιαφέρον των χρηστών.

Το νέο Renault Austral, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Olivier και οι συνεργάτες του μελέτησαν εξονυχιστικά και την παραμικρή του λεπτομέρεια, έχοντας στόχο να εκτοξεύσουν την ποιοτική εμπειρία που βιώνει κανείς στο εσωτερικό του.

“Δουλέψαμε πάνω σε όλα τα κινούμενα μέρη του νέου Austral. Αν όμως πρέπει να θυμηθώ κάτι ειδικότερα, αυτό είναι συρόμενο υποβραχιόνιο”

Όταν ο ήχος είναι κομβικής σημασίας

Renault AustralΗ προσθήκη των εγκοπών και των ήχων που κάνουν αυτές, όταν μετακινείς κάτι μπρος-πίσω, σύντομα έγινε ο προφανής λόγος που μας οδήγησε να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση αυτής της καινοτομίας στο υποβραχιόνιο.

“Αμέσως, σκεφτήκαμε να προσθέσουμε έναν ήχο που να συνοδεύει τη μετακίνηση του υποβραχιόνιου: ένας ήχος που να ταιριάζει και να θυμίζει μετακίνηση πάνω σε ‘ράγες με καστάνια’.”

Ο Olivier ήξερε ακριβώς πώς ήθελε να ακούγεται, αλλά έπρεπε να βρει τις λέξεις για να περιγράψει την αίσθηση στην υπόλοιπη ομάδα… και αυτό δεν ήταν και τόσο απλό! Ευτυχώς, η ασχολία του και με άλλου είδους μηχανισμούς τον βοήθησε να βρει αυτόν που χρειαζόταν για να κάνει όλη την ομάδα να καταλάβει τι εννοούσε.

Renault AustralΩς φανατικός λάτρης των ρολογιών, των οποίων θαυμάζει την απόλυτη ακρίβεια του μηχανισμού τους και τον συναρπάζει το τέλειο φινίρισμά τους, φορούσε ένα τέτοιο που έκανε ακριβώς τον ήχο που είχε στο μυαλό του.

«Έτυχε κάποια στιγμή να περιστρέψω τη στεφάνη του ρολογιού που φοράω και άκουσα ακριβώς αυτό τον ήχο που σκεφτόμουν για το συρόμενο υποβραχιόνιο του Austral. Είναι ένας ήχος που αναδεικνύει την ποιότητα κατασκευής και την ακρίβεια του μηχανισμού»

 Ήταν ένα από τα ρολόγια του Olivier, με καστάνια στον μηχανισμό περιστροφής της στεφάνης, που τον οδήγησε να δημιουργήσει τον ήχο που φανταζόταν για το συρόμενο υποβραχιόνιο στο νέο Renault Austral.

Η ακρίβεια και ο απόλυτος έλεγχος προσδιορίζουν την έννοια της απτής ποιότητας

Renault AustralΟι ομάδες του project και της σχεδίασης ενθουσιάστηκαν αμέσως με την ιδέα και όλοι στρώθηκαν στη δουλειά για να δημιουργήσουν αυτό τον μεταλλικό ήχο της καστάνιας, βασιζόμενοι στον ήχο της περιστρεφόμενης στεφάνης ενός ρολογιού. Έφτιαξαν 13 ομοιόμορφα τοποθετημένες εγκοπές στον μηχανισμό μετακίνησης του υποβραχιόνιου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση της ‘χιλιοστομετρικής’ ακρίβειας των ρυθμίσεων και του ευχάριστου ήχου που συνοδεύει την μετακίνησή του.

Ο ίδιος εργάζεται για να συμπεριλάβει την ίδια ηχητική αίσθηση σε πολλά μελλοντικά μοντέλα στη γκάμα της Renault, τα οποία θα αποκαλυφθούν σύντομα.

Renault

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty