Στο Nissan Qashqai e-Power 190 PS βλέπω τον πατριάρχη μιας δεσπόζουσας σήμερα σχεδιαστικής σχολής-αυτή των crossovers, τις τάσεις της εποχής σε ότι αφορά την στόχευση στην ηλεκτροκίνηση αλλά και τις νέες λύσεις που φέρνει η εταιρεία για μια βιώσιμη ηλεκτροκίνηση για όλους.
Η έννοια της ηλεκτροκίνησης έχει επικρατήσει- κατά την γνώμη μου λανθασμένα- να περιγράφει τον τρόπο αποθήκευσης και την φόρτιση των μπαταριών από το δίκτυο της ΔΕΗ και όχι την εμπειρία που προσφέρουν οι ηλεκτροκινητήρες στην κίνηση των αυτοκινήτων.
Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν βιώσει την ηλεκτροκίνηση για μερικές ημέρες έχουν λατρέψει την αίσθηση της άμεσης απόδοσης της ροπής σε σχέση με ένα οποιοδήποτε θερμικό αυτοκίνητο και φυσικά την ησυχία και την έλλειψη κραδασμών.
Το μεγάλο πρόβλημα δεν προκύπτει τόσο η αυτονομία που με ένα μέσο όρο πάνω από 300 χλμ με μια πλήρη φόρτιση για τα μοντέλα που κυκλοφορούν καλύπτει το 90% των διαδρομών που κάνουμε καθημερινά, αλλά κυρίως από τον χρόνο που απαιτείται για την φόρτιση και την δυσκολία να φορτίζουμε τα αυτοκίνητα όποτε και όπου θέλουμε.
Ένα πλήρως ηλεκτρικό ή ένα PHEV αυτοκίνητο δεν έχει καμία χρησιμότητα για κάποιον που κατοικεί στο Παγκράτι και δεν έχει ιδιόκτητο γκαράζ ή σημείο φόρτισης στην δουλειά του γιατί δεν μπορεί να πετάει ο καθένας μας μια μπαλαντέζα από το μπαλκόνι του για να φορτίζει αλλά ούτε και να πληρώνει 5 φορές πιο ακριβά την κιλοβατώρα στους έτσι και αλλιώς περιζήτητους σταθμούς φόρτισης.
Ήταν οι Ιάπωνες, με πρωτοπόρο την Toyota που καθιέρωσε τα υβριδικά αυτοκίνητα, που αποθήκευσαν την ενέργεια του φρεναρίσματος σε μπαταρίες και στην συνέχεια με την βοήθεια μικρών ηλεκτροκινητήρων που βοηθούν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να την χρησιμοποιήσουν ξανά για την κίνηση του αυτοκινήτου.
Αυτοκίνητα σαν το Prius δημιούργησαν σχολή, όμως σε καμιά περίπτωση δεν έκαναν προσιτή (..με την έννοια της ευκολίας χρήσης της) την ηλεκτροκίνηση, αντίθετα χρησιμοποιώντας σαν βοηθητικούς τους ηλεκτροκινητήρες μαζί με βενζινοκινητήρες-και φυσικά την αγαπημένη στην υπογράφουσα μετάδοση τύπου CVT (Crying Volubly Transmission) δημιούργησαν ποτάμια μηχανών μετακίνησης που δεν προσέφεραν καμία χαρά στην οδήγηση -και που ορκίζονται ότι θα γκρινιάζουν ασταμάτητα κάθε φορά που τολμάς να σκεφτείς να διασκεδάσεις.
Και όμως οι ηλεκτροκινητήρες είναι «FUN» και νομίζω ότι η υβριδική τεχνολογία απλά τους αδικεί…
Είναι όμως και πάλι οι Ιάπωνες που παρουσίασαν μοντέλα σαν το Honda Civic e:HEV και φυσικά το Nissan Qashqai e-Power 190 PS που ουσιαστικά κινούνται αποκλειστικά από ηλεκτροκινητήρες αλλά που οι μπαταρίες τους δεν φορτίζονται από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά από βενζινοκινητήρες που εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ευκολία στην χρήση.
Επειδή οι ηλεκτροκινητήρες δεν χρειάζονται κιβώτιο ταχυτήτων που έχει απώλειες ενέργειας και έχουν βαθμό απόδοσης που ξεπερνά το 85%-έναντι του πολύ χαμηλού 35-45% που παρουσιάζουν οι Κ.Ε.Κ, η ιδέα είναι να χρησιμοποιούνται βενζινοκινητήρες που θα λειτουργούν στην βέλτιστη περιοχή απόδοσής τους για να κινούν ηλεκτρογεννήτριες που φορτίζουν μικρές και ελαφριές μπαταρίες…θα κινούν τον μεγάλο ηλεκτροκινητήρα.
Όσο περίπλοκη και αν ακούγεται είναι μια διάταξη που σε όποια εφαρμογή της και αν την οδήγησα με έπεισε για την οικονομία, την λειτουργικότητα της αλλά και για την ανάδειξη του χαρακτήρα των αυτοκινήτων που την εφαρμόζουν.
Σε ότι αφορά το Nissan Qashqai e-Power 190 PS οι Ιάπωνες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν έναν ήσυχο υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδρο κινητήρα 1,5 λίτρων που είναι και ελαφρύς αλλά και πιο φιλικός προς το πανηλίθιο φορολογικό μας σύστημα που τιμωρεί τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες «μεγάλου κυβισμού» που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός.
Το Nissan Qashqai e-Power 190 PS λοιπόν είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο, αφού είναι η τρίτη γενιά του πατριάρχη των υποκατηγορίας των δικίνητων SUV που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το «δόγμα Qashqai» στην νέα γενναία εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Κάποιος σχεδιαστής της Nissan, κάπου στην βροχερή Αγγλία το 2004 κατανόησε σε βάθος την σημασία του «Θεαθήναι» στην αυτοκίνηση και σχεδίασε το πρώτο Nissan Qashqai που όταν παρουσιάστηκε το 2007 έκανε τον κόσμο της αυτοκίνησης να μοιάζει πως σταματά να περιστρέφεται – καθώς όλοι έμειναν άφωνοι από το θράσος που είχε η Nissan να παρουσιάσει ένα δικίνητο αυτοκίνητο με την εμφάνιση τετρακίνητου!
Έμοιαζε με SUV- αλλά δεν ήταν, ενώ δεν ήταν MPV -όπως θα έπρεπε να είναι …αφού έδειχνε σαν SUV… Τέλος πάντων, μπέρδεμα!
Όλοι το κοιτούσαν και έξυναν το κεφάλι τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι βλέπουν, ωστόσο η ιστορία και οι πωλήσεις έδειξαν ξεκάθαρα “who’s the Boss”!
Σήμερα ξέρουμε ότι ο σχεδιασμός που εισήγαγε το Qashqai στην αυτοκινητοβιομηχανία κυριάρχησε στις πωλήσεις -και έτσι στο ερώτημα του εάν η ηλεκτροκίνηση θα μπει κάποια στιγμή δυνατά στην ζωή όλων μας, θα πρέπει να απαντηθεί με σκέψη και διορατικότητα χρησιμοποιώντας όλα όσα μας έμαθε το Qashqai στην πρώτη του γενιά αλλά και όσα υπόσχεται για το μέλλον η Nissan με την τεχνολογία e-Power που θα αναλύσουμε αργότερα.
Για να ζήσει κάποιος με αυτή την τεχνολογία θα πρέπει πρώτα να αποχωριστεί από €38,990+ που μπορεί κάποιος να πει ότι είναι πολλά για ένα θερμικό Qashqai, αλλά η αλήθεια είναι ότι το καλύτερο Qashqai όλων των εποχών είναι τελικά ένα «φτηνό» ηλεκτρικό crossover που παρουσιάζει την τεχνολογική προσέγγιση της Nissan για την ηλεκτροκίνηση στο μέλλον.
Θέλω δηλαδή να πω ότι παρότι πολλοί θα πουν ότι «τόσο κοστίζει ένα δυάρι στο κέντρο» (Δείτε τον τιμοκατάλογο ΕΔΩ) και ότι με «αυτά τα χρήματα παίρνω το μπρίμιου Χyz» η αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή που τα πάντα έχουν γίνει πανάκριβα, αυτό το Nissan αξίζει κάθε ευρώ της τιμής του.
Είναι το κόστος της νέας τεχνολογίας-και ξέρετε στην τελική…όποιος θέλει είναι ελεύθερος να βάλει ρόδες στο «τόσο κοστίζει ένα δυάρι στο κέντρο» του! 😎
Εμφάνιση
Η εμφάνιση του Nissan Qashqai e-Power 190 PS διαφοροποιείται από εκείνη του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T που γνωρίσαμε πριν μερικά χρόνια από τις ειδικές αεροδυναμικές 19αρες ζάντες και φυσικά από τις ενδείξεις e-Power που υπάρχουν στις πόρτες και στο πίσω μέρος.
Καθορίζεται σαν Crossover από τα 18 εκατοστά που απέχει το πάτωμα του από το έδαφος και χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMF–C και έτσι οι διαστάσεις του παραμένουν στα 4.425×1.835×1.625 χλστ.
Αυτές οι διαστάσεις σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο κατά 20 χλστ μεταξόνιο που φτάνει στο νέο Nissan Qashqai τα 2.665 χιλιοστά, σίγουρα αφήνουν υποσχέσεις για πολύ μεγάλους χώρους στο εσωτερικό του.
Επειδή δεν αλλάζεις «ομάδα που κερδάει» οι αλλαγές στον γενικότερο σχεδιασμό κρίθηκε ότι δεν πρέπει να είναι ρηξικέλευθες έτσι ώστε να μην επηρεάσουν την γενικότερη εικόνα του αυτοκινήτου που οφείλει να θυμίζει Qashqai -όπως ένα Golf θα πρέπει να θυμίζει πάντα ένα Golf-ακόμη και αν αυτό εδώ είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτροκίνητο Qashqai.
Όταν έχεις μια παράδοση να τιμήσεις πολλές φορές βρίσκεσαι να περιορίζεσαι από την ίδια σου την επιτυχία!
Αλλαγές δεν υπάρχουν ούτε μπροστινή μάσκα που διατηρεί όλους τους αεραγωγούς και τον προφυλακτήρα με πιο βαθύ και τονισμένο το χαρακτηριστικό V της Nissan, και τα νέα φωτιστικά σώματα LED τόσο εμπρός όσο και πίσω.
Μια πολύ όμορφη λεπτομέρεια που κερδίζει το μάτι του παρατηρητή από το πλάι είναι οι φουσκωμένοι θόλοι των πίσω τροχών που φιλοξενούν στο πάνω μέρος τους την ακμή των πίσω φωτιστικών σωμάτων.
Όλα τα πάνελς είναι όλα κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά με τις πόρτες, τα μπροστινά φτερά και το καπό να είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο εξοικονομώντας 21 κιλά και την πίσω πόρτα να είναι φτιαγμένη από συνθετικά υλικά εξοικονομώντας αλλά 3 κιλά-και χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους.
Παρόλα αυτά το βάρος του Nissan Qashqai e-Power 190 PS είναι αυξημένο κατά 300 κιλά σε σχέση με το θερμικό μοντέλο φτάνοντας τα 1,612 κιλά, ωστόσο η στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος είναι κατά 40% πιο αυξημένη –κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο στους γεμάτους λακκούβες δρόμους της χώρας μας.
Εσωτερικό
Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Nissan καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό ακολουθεί τον νέο οικογενειακό σχεδιασμό της εταιρείας που τον συναντάμε πια σε όλα τα μοντέλα.
Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό και έχουν κάποια τμήματα που επικαλύπτονται από ραμμένο λευκό συνθετικό δέρμα, αλλά καθώς κοιτάς πιο κάτω από το ύψος των αεραγωγών η ποιότητα των πλαστικών γίνεται πιο σκληρή στην όψη και στην αφή.
Φυσικά η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Nissan και έτσι στο εσωτερικό δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός από τα πλαστικά ή τις πόρτες.
Στα πλαστικά του Nissan Qashqai e-Power 190 PS κυριαρχεί το μαύρο χρώμα στο εσωτερικό όμως το λευκό συνθετικό δέρμα που καλύπτει το ταμπλό και τις πόρτες σε συνδυασμό με την πανοραμική οροφή φωτίζουν το εσωτερικό και το κάνουν να δείχνει ταυτόχρονα πολυτελές αλλα και λιτό!
Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων προβάλλονται σε μια οθόνη 12,5’’ που διαθέτει πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης, ενώ οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες όλα και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους.
Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν ποιοτική λειτουργία, ενώ στην κεντρική κονσόλα οι οθονολόγοι εντοπίζουν μια μεγάλη οθόνη TFT 10’’(…νομίζω) χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, και το κινητό τηλέφωνο ενώ είναι συμβατή με το Android Auto και το Apple CarPlay με ασύρματη σύνδεση.
Λίγο πιο κάτω στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας εύκολα βλέπουμε ότι ο μοχλός των ταχυτήτων έχει αντικατασταθεί από ένα κομψό ηλεκτρονικό επιλογέα ενώ με ανακούφιση βλέπουμε ότι υπάρχουν τα ξεχωριστά χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού που διαθέτει και ξεχωριστές ρυθμίσεις για την ισχύ του ανεμιστήρα στην θέση αυτόματης ρύθμισης της θερμοκρασίας!
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όταν βλέπω απλά ανθρώπινα χειριστήρια που σου επιτρέπουν να παρακάμπτεις την οθόνη… και απλές, μα έξυπνες ιδέες όπως η εύκολη ρύθμιση του ανεμιστήρα στην αυτόματη θέση χαίρομαι-πολύ όμως!
Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και είναι ραμμένο με λευκές κλωστές, έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν! Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.
Χαμηλότερα υπάρχει μια θήκη για το κινητό με επαγωγική φόρτιση και δύο USB για την φόρτιση συσκευών, ενώ πίσω από τον «επιλογέα» υπάρχει το ηλεκτρικό χειρόφρενο και ο επιλογέας των προγραμμάτων λειτουργίας (Eco, Standard, Sport).
Χώροι/ Άνεση
Η θέση οδήγησης του Nissan Qashqai e-Power 190 PS θέλει τον οδηγό να κάθεται αρκετά ψηλά και να απολαμβάνει την καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση και είναι κλασικά SUVάδικη.
Τα καθίσματα είναι ευρύχωρα και παρέχουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη στις στροφές δεδομένου του χαρακτήρα του αυτοκινήτου και είναι ανάλογη με την δυνατότητα παραγωγής πλευρικής πρόσφυσης.
Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.
Χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες η ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια είναι άριστη, κάτι που διευκολύνει πολύ το παρκάρισμα και την κίνηση μέσα στα στενά της πόλης.
Οι εσωτερικοί χώροι είναι εντυπωσιακοί τόσο για σας μπροστινούς επιβάτες όσο και για σας πίσω. Παντού υπάρχει η αίσθηση του άπλετου χώρου τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι -και αυτό παρά την ύπαρξη της πανοραμικής οροφής η οποία δείχνει να μην επηρεάζει καθόλου χωροταξικά το crossover Nissan.
Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός, όπως είναι άλλωστε και για τα κεφάλια των επιβατών ακόμη και αν αυτοί είναι ψηλοί.
Το τούνελ στο πάτωμα δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδες και έτσι το Nissan Qashqai e-Power 190 PS θα φιλοξενήσει με μεγάλη άνεση δυο ενήλικες στο πίσω κάθισμα-και με κάποιους περιορισμούς στους ώμους, ίσως να ταξιδέψει και ένας τρίτος.
Παντού υπάρχουν θήκες για ποτήρια και μικροπράγματα, οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο για να διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο και επίπεδο πάτωμα και έχει χάσει μόνο 24 λίτρα χώρου από τις μπαταρίες προφέροντας τώρα 478 λίτρα χώρου.
Κινητήρας
Κάτω από το καπό του Nissan Qashqai e-Power 190 PS βρίσκουμε πολλά -και ενδιαφέροντα πράγματα…και ξεκινάμε από το νέο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1,5 λίτρων που έχει εξελιχτεί για να μετατρέπει με τον πιο αποδοτικό τρόπο την βενζίνη σε ηλεκτρική ενέργεια και που αποδίδει για την περίσταση 156 ίππους και ροπή 250 Nm/1.650-4.000 σ.α.λ.
Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας ενσωματώνει πολύ υψηλή τεχνολογία και ενδεικτικά διαθέτει μεταβλητό λόγο συμπίεσης, από 8:1 έως 14:1 μεταβαλλόντας την διαδρομή των εμβόλων και έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να λειτουργεί κάτω από όλες τις συνθήκες στην πιο αποδοτική περιοχή στροφών.
Έτσι όταν λειτουργεί με χαμηλό φορτίο η συμπίεση ανεβαίνει στο 14:1 ενώ όταν απαιτηθεί ακόμη περισσότερη δύναμη και στο παιχνίδι μπαίνει δυνατά ο υπερσυμπιεστής ο λόγος συμπίεσης μπορεί να πέσει και στο 8:1 δίνοντας την δυνατότητα να λειτουργεί ο κινητήρας με υψηλή υπερπλήρωση!
Όλα γίνονται σε ένα κοινό αγώνα βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα για την αύξηση της συνολικής απόδοσής του συστήματος ePower της Nissan έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο καλύτερος λόγος μετατροπής της βενζίνης σε ηλεκτρική ενέργεια-και φυσικά για να πέσουν και ο μέσος όρος των ρύπων που φορολογούν τις βιομηχανίες βαριά!
Η εικόνα μας λέει ότι ο βενζινοκινητήρας της φωτογραφίας υπηρετεί τις ανάγκες σε ενέργεια του «άρχοντα» ηλεκτροκινητήρα και έτσι ο θερμικός τρικύλινδρος κινητήρας δεν συνδέεται με την μετάδοση αλλά μόνο με μια ηλεκτρογεννήτρια που παράγει ενέργεια η οποία αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 118V Li-Ion, 1,08 kWh και είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο αποσκευών και πάνω από τον πίσω άξονα- και ζυγίζει μόλις 48 κιλά.
Το συνολικό βάρος του συστήματος της υβριδικής κίνησης είναι περίπου 250 κιλά επιπλέον, ενώ επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του είναι τοποθετημένο πίσω και χαμηλά δίνει μια ισορροπημένη κατανομή του βάρους εμπρός/πίσω (54-46%).
Από τις μπαταρίες η ενέργεια μεταφέρεται στον “master ηλεκτροκινητήρα” που κινεί τους απευθείας και χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων τους μπροστινούς τροχούς αποδίδοντας 190 ίππους και ροπή 330 Nm.
Όταν οι μπαταριές αποφορτιστούν εκκινεί ο βενζινοκινητήρας που λειτουργεί σε σταθερές στροφές ανάλογα με την ζήτηση σε ενέργεια, είτε για να την φορτίσει την μπαταρία είτε παρακάμπτοντας την και τροφοδοτώντας απευθείας την ενέργεια από την γεννήτρια στον ηλεκτροκινητήρα όταν οι απαιτήσεις είναι υψηλές, οπότε και οι στροφές του μεταβάλλονται ανάλογα με την πίεση του πεντάλ της επιτάχυνσης .
Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν επεμβαίνει ποτέ απευθείας στην κίνηση του Nissan Qashqai e-Power 190 PS το οποίο κινείται και συμπεριφέρεται πάντα σαν αμιγώς ηλεκτρικό-και αυτή είναι η μαγεία του!
Φυσικά όταν αφήνουμε το γκάζι ή φρενάρουμε ο μεγάλος ηλεκτροκινητήρας μετατρέπει την κινητική ενέργεια του οχήματος σε ηλεκτρική φορτίζοντας την μπαταρία και όχι ο θερμικός που σβήνει σε αυτή την φάση.
Η καλή ηχομόνωση και στήριξη του κινητήρα που διαθέτει δευτερεύοντα άξονα εξισορρόπησης κραδασμών σε συνδυασμό με την έξτρα μονωμένη πολλαπλή εισαγωγής και το ειδικό μονωτικό κάλυμμα του κινητήρα, μειώνουν τον θόρυβο του τρικύλινδρου που φτάνει στα αυτιά των επιβατών όταν αυτός χρησιμοποιείται σαν γεννήτρια σε απόλυτα ανεκτά επίπεδα.
Παράλληλα το Nissan Qashqai e-Power 190 PS διαθέτει τεχνολογία Active Noise Cancellation (ANC) που είναι σχεδιασμένη για να μειώνει τους θορύβους χαμηλών συχνοτήτων με δύο μικρόφωνα στην καμπίνα που παρακολουθούν τον θόρυβο και στη συνέχεια δημιουργούν συγχρονισμένα ηχητικά σήματα αντίθετης φάσης για την καταστολή των θορύβων μέσω των ηχείων του στερεοφωνικού.
Η διαδικασία 0-100 χλμ/ω με φορτισμένη την μπαταρία στα ¾ + χρειάζεται μόλις 8’’ δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί, ενώ όταν δοκιμάσετε την διαδικασία μετά από μια παρατεταμένη γρήγορη ανάβαση που έχει αδειάσει την μπαταρία είναι εμφανές ότι το ECU στέλνει λιγότερο ρεύμα στον ηλεκτροκινητήρα με αποτέλεσμα η διαδικασία να χρειάζεται περίπου ένα επιπλέον δευτερόλεπτο!
Σε ότι αφορά την τελική ταχύτητα όσο και να έψαξα δεν βρήκα κανέναν σκοτεινό τύπο που να το έχει οδηγήσει για να μου μεταφέρει φήμες, οπότε λέω να πιστέψω την εταιρεία που λέει ότι το ταχύμετρο δείχνει εύκολα τα 170 χλμ/ω-μια ταχύτητα δηλαδή που κανείς καθώς πρέπει δοκιμαστής δεν έχει αγγίξει ποτέ.
Τέλος σε ότι αφορά την οικονομία καυσίμων –και παρά το σεβαστό βάρος χάρη στην καλή αεροδυναμική και την υψηλή τεχνολογία η κατανάλωση περιορίζεται εύκολα κάτω από 5,7 λίτρα /100 χλμ στην πόλη, αλλά μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 8,5 λίτρα /100 χλμ αν κινείστε με περισσότερα από 150 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο.
Αναρτήσεις
Οι αναρτήσεις του Nissan Qashqai e-Power 190 PS αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω- και χωρίς να είναι πολύ σφικτές ελέγχουν με καλό τρόπο το αμάξωμα προσφέροντας ταυτόχρονα μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης.
Παρά την ύπαρξη του ημιάκαμπτου άξονα, τις ημέρες της δοκιμής δεν αντιλήφθηκα πουθενά αναπηδήσεις από τις πίσω ρόδες–και αν δεν έβλεπα με τα μάτια μου την διάταξη της ανάρτησης θα υποστήριζα ότι πρόκειται για ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους. Τόσο καλά λειτουργεί!
Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται λιγότερες από 2 ¾ στροφές από άκρη σε άκρη και έχει μια εξαιρετική αίσθηση στον δρόμο που εμπνέει σιγουριά.
Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 296 χλστ εμπρός και 292 χλστ πίσω- και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.
Στην Πόλη
Η ψηλή θέση οδήγησης του Nissan Qashqai e-Power 190 PS χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς γιατί καπνίζουν μιλώντας στο τηλέφωνο πίνοντας «φρέντους» ή απλά επειδή μπορούν-και μπράβο τους!.
Το Nissan Qashqai e-Power 190 PS είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.
Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-και η κάμερα οπισθοπορείας βελτιώνει την μέτρια ορατότητα προς τα πίσω διευκολύνοντας το παρκάρισμα.
Το τιμόνι είναι κοφτερό και έτσι η κίνηση μέσα στα στενά είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά το παρκάρισμα και την αλλαγή λωρίδων.
Η άψογα ρυθμισμένη ανάρτηση με τις μεγάλες διαδρομές απλά αδιαφορεί για τις εκπλήξεις του Δ.Λ.Δ* και έτσι λακκούβες κάθετες, λακκούβες εγκάρσιες, λακκούβες αιωρούμενες(?!), χαντάκια, αναχώματα, σαμαράκια, πτώματα μικρών ζώων…και ότι άλλο περιμένει να βρει κανείς στους δρόμους του πιο αφρικανικού προαστίου της Ευρώπης φιλτράρεται με καταπληκτική άνεση.
Παράλληλα έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς μέσα στην πόλη το αυτοκίνητο κινείται συχνότερα με τον ηλεκτροκινητήρα, ενώ όταν λειτουργεί η γεννήτρια ο θόρυβος απομονώνεται με εντυπωσιακό τρόπο χάρη σε όλα τα συστήματα που περιγράψαμε ..
Είναι αλήθεια ότι η οδήγηση ενός ηλεκτρικού/υβριδικού αυτοκινήτου σε παρασύρει σε μια διαδικασία όπου η ανάκτηση και η διατήρηση ενέργειας γίνεται ένα εθιστικό παιχνίδι που σε προτρέπει να κινείσαι σε ρυθμούς που συχνά ενοχλούν τους γύρω σου!
Πρέπει να μάθει ο οδηγός να μην πιέζει το πετάλι της επιτάχυνσης απότομα ώστε να δίνει τον χρόνο στον μεγάλο ηλεκτροκινητήρα να αξιοποιεί το ρεύμα που είναι αποθηκευμένο στην μπαταρία, ενώ θα πρέπει να μάθει να κινείται με την «φόρα» του και να αξιοποιεί την ενέργεια που ανακτάται κατά την επιβράδυνση με το σύστημα e-pedal.
Όταν μάθει να παίζει με τους κανόνες ο θερμικός κινητήρας σπάνια κάνει αισθητή την παρουσία του και η κατανάλωση περιορίζεται στα 5,7λίτρα/100 χλμ. ή και λιγότερο!
Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα του Nissan Qashqai e-Power 190 PS είναι ότι εξασφαλίζει στους κατοίκους της πόλης, που δεν έχουν δικό τους γκαράζ για να φορτίσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο το δικαίωμα, να βιώσουν την ησυχία και της ποιοτική κύλιση που προσφέρουν απλόχερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα-απαλλάσσοντας τους μάλιστα και από το άγχος της φόρτισης.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο το Nissan Qashqai e-Power 190 PS νοιώθει άνετα, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες παρά το μεγάλο ύψος του αμαξώματος και δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.
Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Nissan Qashqai e-Power 190 PS που είναι ευθύβολο και δεν γέρνει υπερβολικά.
Καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν και ξεπερνούν τα 140 χλμ ο θόρυβος από τον κινητήρα που πλέον λειτουργεί σε υψηλές στροφές-με την γεννήτρια να στέλνει την παραγόμενη ενέργεια κατευθείαν στον ηλεκτροκινητήρα παρακάμπτοντας την μπαταρία, θα βρει τον δρόμο προς την καμπίνα αλλα τα ψηφιακά συστήματα φροντίζουν έτσι ώστε να τον απαλύνουν και να τον κάνουν πιο ενδιαφέροντα ακουστικά.
Μου είπαν ότι αυτό που ενοχλεί μετά τα 140 χλμ/ω είναι η πανοραμική οροφή που επιτρέπει στους αεροδυναμικούς θορύβους να βρίσκουν τον δρόμο τους προς την καμπίνα και να ενοχλούν τους επιβάτες.
Η λύση είναι απλή …και συνοψίζετε στο να μην πάρετε το δικό σας Nissan Qashqai e-Power 190 PS με οροφή και να γλιτώσετε και κάποια χρήματα!
Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,7 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ οδηγώντας με πολύ παράνομες ταχύτητες λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 8,5-9 λίτρα ανά 100χλμ.
Στις Στροφές
Στο επαρχιακό δίκτυο το Nissan Qashqai e-Power 190 PS με την ανάρτηση να ισορροπεί έξυπνα μεταξύ άνεσης και ελέγχου του αμαξώματος αντιμετωπίζοντας το ψηλό κέντρο βάρους που επιβάλλει το μεγάλο ύψος από το έδαφος.
Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως δεν παύει να έχει μεγάλες διαδρομές για να μπορεί να κινείται και εκτός δρόμου και σχετικά αδύναμες αντιστρεπτικές δοκούς.
Ωστόσο επειδή οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες στο πίσω μέρος το μεγάλο SUV εμφανίζεται ζυγισμένο και κρύβει με άριστο τρόπο το βάρος των 1,6 τόνων και επιτρέποντας στην ανάρτηση να «οπλίσει» και να αντιδράσει στις αλλεπάλληλες στροφές μιας ορεινής διαδρομής γεμίζοντας τον οδηγό με αυτοπεποίθηση.
Φυσικά στην αίσθηση ασφάλειας συνεισφέρει και το ακριβές σε αίσθηση τιμόνι που με εξέπληξε θετικότατα αφού σε συνδυασμό με την έξυπνη ρύθμιση της ανάρτησης κάνουν το QASHQAI να ανταποκρίνεται μέσα στην στροφή με ικανοποιητικό για SUV τρόπο.
Παρά την άφθονη ροπή της ηλεκτροκίνησης το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολα ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες.
Το πίσω μέρος θέλει μαεστρία για να βγει από την τροχιά του και για να συμβεί αυτό χρειάζεται βοήθεια από το χειρόφρενο το οποίο όμως επειδή είναι ηλεκτρικό… δεν ήταν ποτέ διαθέσιμο!
Μπορείς αν θέλεις φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις ελάχιστα το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας την ουρά να γυρίσει ελαφρά με την μεταφορά βάρους – ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καθώς το ESP θα σας συγκρατήσει χωρίς καθυστέρηση εντός των λογικών ορίων.
Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων -παρά τις κλίσεις που τελικά παρουσιάζονται ο ηλεκτροκίνητος «πατριάρχης» των συγχρόνων SUV παραμένει ουδέτερος και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα αν αφήσετε το γκάζι ή αν ανοίξετε την τροχιά σας.
Στο Χώμα
Στους χωματόδρομους που το οδήγησα για την φωτογράφιση διαπίστωσα ότι η ανάρτηση είναι κάπως ξερή στις αντιδράσεις της –κάτι που σε συνδυασμό με το χαμηλό μπροστινό σπόιλερ και τους μακριούς προβόλους αποτρέπει τον οδηγό από το να κάνει παράτολμες ασκήσεις!
Ωστόσο γίνεται ξεκάθαρο σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα λάστιχα ότι το αυτοκίνητο διαθέτει πολύ καλή ελκτική πρόσφυση καθώς τα ηλεκτρονικά κάνουν τους δύο μπροστινούς τροχούς να συμπεριφέρονται στις χαμηλές ταχύτητες σαν να υπάρχει ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.
Τελικά το ύψος των 18εκ. από το θα επιτρέψει στο Nissan Qashqai e-Power 190 PS κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση.
Συμπέρασμα
Στην τρίτη του γενιά το πιο επιτυχημένο SUV της ιστορίας κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα έγινε πιο ικανό, πιο όμορφο, πιο άνετο σε χώρους και εισήλθε στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης χωρίς να χρειαστεί να είναι πολύ βαρύ και χωρίς να αναζητά μακροχρόνια σχέση -με σκοπό τον γάμο-με μια πρίζα!
Το Nissan Qashqai e-Power 190 PS είναι ένα μοναδικό αυτοκίνητο που επιτρέπει σε όλους να γευτούν την υπεροχή της ηλεκτροκίνησης στο αστικό περιβάλλον απαλλάσσοντας όμως ταυτόχρονα τον ιδιοκτήτη του από το άγχος της φόρτισης που θα είχε με ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Η τιμή που στο αυτοκίνητο της δοκιμής πλησιάζει τα €44,000 είναι αντικειμενικά υψηλή-και θα κάνει πολλούς να συγκρίνουν Nissan Qashqai e-Power 190 PS με «Μπρίμιου» επιλογές που έχουν περισσότερη πέραση στο χωριό ή τέλος πάντων επιτέλους να «αγοράσουν εκείνο το δυάρι στο Παγκράτι»!
Ωστόσο αυτή την στιγμή, σε αυτή την τιμή, δεν υπάρχει κανένα άλλο ηλεκτρικό crossover που να απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από το άγχος της φόρτισης, να προσφέρει τόσο ισορροπημένη συμπεριφορά, τόσο μεγάλους χώρους και ποιότητα κατασκευής σε αυτή την τιμή.
Με γνώση και σύνεση οι άνθρωποι της Nissan κοίταξαν με την μοναδικά επιτυχημένη ματιά τους στο μέλλον και παρουσίασαν το Nissan Qashqai e-Power 190 PS που ουσιαστικά σεβόμενο την βαριά παράδοση προσφέρει καινοτόμες λύσεις που ξαναγράφουν τα δεδομένα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης με τον δικό τους-τον Ιαπωνικό-τρόπο!
Τελικά αυτό είναι το καλύτερο Qashqai όλων των εποχών και με την τεχνολογία E-Power καταφέρνει να προσφέρει την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης αφαιρώντας το άγχος της αυτονομίας.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
Twitter, Facebook, YouTube, LinkedIn, Instagram, Autoholix e-shop