Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADNissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS Δοκιμή / Test drive

Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS Δοκιμή / Test drive

Το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο, αφού είναι η τρίτη γενιά του πατριάρχη μιας υποκατηγορίας των δικίνητων SUV που όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007, τα χαρακτηριστικά του σόκαραν το κατεστημένο και γέννησαν περισσότερες ίσως ερωτήσεις από ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα.

Πως θα μπορούσε κάποιος πριν δεκαπέντε χρόνια να φανταστεί ότι ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε να είναι ψηλό σαν SUV και ταυτόχρονα να μην είναι τετρακίνητο?

Θα έστριβε ένα τόσο ψηλό αυτοκίνητο μόνο με μπροστινή κίνηση-και τέλος πάντων ποιος παλαβός θα αγόραζε ένα «τζιπ» που ουσιαστικά ήταν κάτι σαν ένα ψηλωμένο Hatchback?

Οι διάφορες προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια με τα μπροστοκίνητα crossovers τύπου Rover Streewise (..για όσους δεν θέλουν να θυμούνται ) και τα υπερυψωμένα Station Wagons τύπου Subaru Outback (…για όσους τα αγάπησαν και δεν θέλουν να τα ξεχάσουν ποτέ) εμπορικά δεν έπεισαν τότε το αγοραστικό κοινό που εξακολουθούσε να αγοράζει “Golf” για τον δρόμο και “RAV-4” για να πηγαίνουν και «εκτός δρόμου» .

Κάτι συνέβαινε στις προτιμήσεις των ανθρώπων/καταναλωτών- που κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει μεχρι τότε- και ήθελαν τετρακίνητα αυτοκίνητα ακόμη και όταν οδηγούσαν αποκλειστικά μέσα στο κέντρο της πόλης.

Ώσπου κάποιος στην Nissan είδε την εμπορική αξία της ανθρώπινης ματαιοδοξίας όταν  συνειδητοποίησε ότι εμείς οι άνθρωποι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία για το τι λένε οι διπλανοί μας για εμάς-παρά για το πως νοιώθουμε εμείς οι ίδιοι …για κάθε τι ουσιαστικό!

Την σημασία του «Θεαθήναι» στην αυτοκίνηση κατανόησε σε βάθος κάποιος σχεδιαστής της Nissan, κάπου στην βροχερή Αγγλία το 2004-και σχεδίασε το πρώτο Nissan Qashqai που όταν παρουσιάστηκε το 2007 έκανε τον κόσμο της αυτοκίνησης να μοιάζει πως σταματά να περιστρέφεται – καθώς όλοι έμειναν άφωνοι από το θράσος που είχε η Nissan να παρουσιάσει ένα δικίνητο αυτοκίνητο με την εμφάνιση τετρακίνητου!

Έμοιαζε με SUV- αλλά δεν ήταν, ενώ δεν ήταν MPV -όπως θα έπρεπε να είναι …αφού έδειχνε σαν SUV…  Τέλος πάντων, μπέρδεμα!

Όλοι το κοιτούσαν και έξυναν το κεφάλι τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι βλέπουν, ωστόσο η ιστορία και οι πωλήσεις έδειξαν ξεκάθαρα “who’s the Boss”!

Οι άνθρωποι της Nissan έδειξαν στον κόσμο ότι στην πραγματικότητα οι κάτοχοι των SUV σπανίως ενδιαφέρονται για τις off-road δυνατότητες των αυτοκινήτων τους, αλλά αντίθετα «φτιάχνονται» διαρκώς από τον περιπετειώδη χαρακτήρα που εκπέμπουν.

Και «φτιάχνονται» τόσο πολύ, που στην Ευρώπη όχι μόνο σταμάτησαν να αγοράζουν MPV, αλλά άρχισαν να μην αγοράζουν και Hatchbacks.

Έτσι σήμερα η κατηγορία των Crossovers-της οποίας το Nissan Qashqai είναι ο πατριάρχης τείνει να κατακτήσει το 50% των πωλήσεων στην Ευρώπη, ενώ η ίδια η Nissan έχει πράξει και πουλήσει παγκοσμίως σχεδόν 3 εκατομμύρια μονάδες των δύο προηγούμενων γενεών.

Το Nissan Qashqai είναι λοιπόν ένα σημαντικό αυτοκίνητο, τόσο για τον Ιάπωνα κατασκευαστή όσο και για ολόκληρη την αγορά –και είναι για τα SUV ότι είναι το Golf για τα Hatchbacks.

Ωστόσο η κορυφαία θέση στην κατηγορία δημιουργεί ταυτόχρονα και το άγχος της διατήρησης της- και έτσι βλέπουμε ότι στην τρίτη γενιά του Qashqai οι επιλογές που έχουν γίνει στον σχεδιασμό είναι εξαιρετικά προσεκτικές –και όπως συμβαίνει και με το νέο Golf, ενώ πρόκειται για ένα νέο αυτοκίνητο-αν δεν γνωρίζεις τι να κοιτάξεις, είναι σχετικά δύσκολο να το ξεχωρίσεις από το προηγούμενο μοντέλο.

Εξωτερική Εμφάνιση

Η εμφάνιση του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS καθορίζεται από τα 18 εκατοστά που απέχει το πάτωμα του από το έδαφος (2 εκ. πιο χαμηλό από το απερχόμενα μοντέλο) και από τις μοντέρνες και ανάγλυφες καμπύλες που χαράζουν το προφίλ του.

Το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMF–C και έτσι το συνολικό μήκος μεγάλωσε κατά 35 mm, το ύψος κατά 25 mm και το πλάτος του κατά 32 χλστ. φτάνοντας έτσι τα 4.425×1.835×1.625 χλστ.

Αυτές οι διαστάσεις σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο κατά 20 χλστ μεταξόνιο που φτάνει στο νέο Nissan Qashqai τα 2.665 χιλιοστά,  σίγουρα αφήνουν υποσχέσεις για πολύ μεγάλους χώρους στο εσωτερικό του.

Επειδή όμως δεν αλλάζεις «ομάδα που κερδάει» οι αλλαγές στον γενικότερο σχεδιασμό δεν είναι ρηξικέλευθες έτσι ώστε να μην επηρεάσουν την γενικότερη εικόνα του αυτοκινήτου που πρέπει να θυμίζει Qashqai, όπως ένα Golf θα πρέπει να θυμίζει πάντα ένα Golf!

Όταν έχεις μια παράδοση να τιμήσεις πολλές φορές βρίσκεσαι να περιορίζεσαι από την ίδια σου την επιτυχία!

Αλλαγές λοιπόν στην μπροστινή μάσκα και τον προφυλακτήρα με πιο βαθύ και τονισμένο το χαρακτηριστικό V της Nissan, και εντελώς νέα  φωτιστικά σώματα LED τόσο εμπρός όσο και πίσω.

Μια πολύ όμορφη λεπτομέρεια που ξεχωρίζει αμέσως το νέο μοντέλο είναι οι φουσκωμένοι θόλοι των πίσω τροχών που φιλοξενούν στο πάνω μέρος τους την ακμή των πίσω φωτιστικών σωμάτων.

Οι εντελώς διαφορετικής σχεδίασης ζάντες που στο μοντέλο της δοκιμής φιλοξενούν τα σχετικά στενά ελαστικά 215/65 R17 και ένα χαραγμένο λογότυπο “QASHQAI” στο πλαϊνό μέρος των μπροστινών προφυλακτήρων ολοκληρώνουν τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από το προηγούμενο μοντέλο!

Όλα τα πάνελς  είναι όλα κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά με τις πόρτες, τα μπροστινά φτερά και το καπό να είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο εξοικονομώντας 21 κιλά και την πίσω πόρτα να είναι φτιαγμένη από συνθετικά υλικά εξοικονομώντας αλλά 3 κιλά-και χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους.

Το βάρος του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS είναι μόλις 1330 κιλά, ωστόσο η στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος είναι κατά 40% πιο αυξημένη –κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο στους γεμάτους λακκούβες δρόμους της χώρας μας.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Nissan καθώς ο σχεδιασμός του ταμπλό ακολουθεί τον νέο οικογενειακό σχεδιασμό της εταιρείας που τον συναντάμε πια σε όλα τα μοντέλα.

Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό και έχουν κάποια τμήματα που επικαλύπτονται από ραμμένο συνθετικό δέρμα, αλλά καθώς κοιτάς πιο κάτω από το ύψος των αεραγωγών η ποιότητα των πλαστικών γίνεται πιο σκληρή στην όψη και στην αφή.

Φυσικά η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Nissan και έτσι στο εσωτερικό δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός από τα πλαστικά ή τις πόρτες.

Στα πλαστικά του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS κυριαρχεί το μαύρο χρώμα στο εσωτερικό και μου φάνηκε κάπως σκοτεινό παρά τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες του αμαξώματος που επιτρέπουν σε άπλετο φως να φτάσει στο εσωτερικό.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων που αποτελείται από δύο αναλογικά όργανα που περικλείουν μια μεγάλη οθόνη TFT πολλαπλών ενδείξεων, είναι ξεκάθαρες  και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους

Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί που πρέπει και έχουν ποιοτική λειτουργία, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη TFT 12’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, και το κινητό τηλέφωνο ενώ είναι συμβατή με το Android Auto και το Apple CarPlay με ασύρματη σύνδεση.

Λίγο πιο κάτω στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα ξεχωριστά χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού που διαθέτει ξεχωριστές ρυθμίσεις για την ισχύ του ανεμιστήρα στην θέση αυτόματης ρύθμισης της θερμοκρασίας!

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όταν βλέπω απλά ανθρώπινα χειριστήρια που σου επιτρέπουν να παρακάμπτεις την οθόνη… και απλές, μα έξυπνες ιδέες όπως η εύκολη ρύθμιση του ανεμιστήρα στην αυτόματη θέση χαίρομαι-πολύ όμως!

Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και είναι ραμμένο με λευκές κλώστες, έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν! Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Χαμηλότερα υπάρχει μια θήκη για το κινητό με επαγωγική φόρτιση και δύο USB για την φόρτιση συσκευών, ενώ πίσω από τον επιλογέα υπάρχει το ηλεκτρικό χειρόφρενο και ο επιλογέας των προγραμμάτων λειτουργιάς (Eco, Standard,  Sport).

Αυτό που δεν βρήκα όσο και να έψαξα είναι το πώς απενεργοποιείται το ESP που θα μου ήταν χρήσιμο τις ημέρες της κακοκαιρίας «Ελπίς» που σε συνδυασμό με την ανικανότητα του Δήμου Διονύσου μας καθήλωσε μέσα στα σπίτια μας για 5 ημέρες…

Που να καθαρίζεις τώρα τον δρόμο των δημοτών σου όταν οι Φρέντοι κινδυνεύουν να ζεσταθούν… «Βρε μην είσαι κορόιδο, κάτσε δίπλα από την σόμπα… το ίδιο θα πληρωθείς»!

Χώροι/ Άνεση

Η θέση οδήγησης του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS θέλει τον οδηγό να κάθεται αρκετά ψηλά και να απολαμβάνει την καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση και είναι κλασικά SUVάδικη.

Τα καθίσματα είναι ευρύχωρα και παρέχουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη στις στροφές δεδομένου του χαρακτήρα του αυτοκίνητου.

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες η ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια είναι άριστη, κάτι που διευκολύνει πολύ το παρκάρισμα και την κίνηση μέσα στα στενά της πόλης.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι εντυπωσιακοί τόσο για σας μπροστινούς επιβάτες όσο και για σας πίσω. Παντού υπάρχει η αίσθηση του άπλετου χώρου τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός, όπως είναι άλλωστε και για τα κεφάλια των επιβατών ακόμη και αν αυτοί είναι ψηλοί.

Το τούνελ σο πάτωμα δεν είναι ιδιαιτέρα ογκώδες και έτσι το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 θα φιλοξενήσει με μεγάλη άνεση δυο ενήλικες στο πίσω κάθισμα-και με κάποιους περιορισμούς στους ώμους, ίσως να ταξιδέψει και ένας τρίτος.

Παντού υπάρχουν θήκες για ποτήρια και μικροπράγματα, οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο για να διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο και επίπεδο πάτωμα προσφέροντας από 504 λίτρα χώρου.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS θα βρείτε το νέο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1,33 λίτρων που έχει εξελιχτεί μαζί με την Renault/Mitshubishi/Nissan και Mercedes που αποδίδει για την περίσταση 140 ίππους/5.500 σ.α.λ. και ροπή 240 Nm/1.650-4.000 σ.α.λ.

Και μπορεί να είναι κρίμα που δεν προσφέρεται πλέον ο αλεξίσφαιρος πετρελαιοκινητήρας των 1,5 λίτρων, όμως οι βελτιώσεις στον βενζινοκινητήρα είναι πολλές και σημαντικές.

Έτσι το  μπλοκ κινητήρα είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής, ελαφρό κράμα αλουμίνιου ενώ ο υπερσυμπιεστής καυσαερίων είναι δύο σταδίων για βέλτιστη ανταπόκριση στις χαμηλές στροφές περιστροφής με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος ψηλά.

Διαθέτει την γνωστή τεχνολογία που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. προσφέροντας επιπλέον οικονομία, ενώ είναι εξοπλισμένο με ένα υβριδικό σύστημα των 12V.

Όταν το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS κινείται κανονικά φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι, το σύστημα λειτούργει σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 10Ah.

Η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργιά του συστήματος εκκίνησης Start-GO, ενώ ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά τον τετρακύλινδρο κινητήρα παρέχοντας «δωρεάν» ισχύ περίπου 6 Nm για μέχρι 20 δευτερόλεπτα στις ομαλές επιταχύνσεις από τις 1,500 έως τις 4.400 σ.α.λ. Έτσι η ενέργεια του φρεναρίσματος που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, αξιοποιείται προσφέροντας οικονομία κυρίως μέσα στην πόλη!

Στην πράξη το μόνο που μπόρεσα να αντιληφθώ είναι η άψογη λειτουργία του συστήματος  Start Stop, ωστόσο η Nissan υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό παρουσιάζει βελτιώσεις στην κατανάλωση και στις μειωμένες κατά 4 γρ./χλμ εκπομπές CO2. και όπως έλεγε η Annie Lennox, «Sweet dreams are made of this, Who am I to disagree»!΄

Ο κινητήρας ζωντανεύει μετά τις 1,800 σαλ και παρότι είναι αρκετά θορυβώδης στο εξωτερικό, η πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει στην ηχομόνωση και στις βάσεις του, κρατούν τον θόρυβο και τους κραδασμού έξω από την καμπίνα όσο ο ρυθμός περιστροφής δεν ξεπερνά τις 5,000 σαλ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός 6τάχυτου κιβωτίου με μεγάλες διαδρομές και χαλαρό κούμπωμα στον επιλογέα που έχει όμως εξαιρετική κλιμάκωση και βοηθά τον κινητήρα να ξεδιπλώσει την δύναμη του..

Αν θέλετε τετρακίνηση θα χαρείτε να μάθετε ότι ο ίδιος κινητήρας αποδίδει 160 ίππους, αλλά θα πρέπει να ανεχθείτε υποχρεωτικά το αυτόματο κιβώτιο CVT…που όπως ξέρουμε, λίγο ή πολύ,  μετατρέπει την ροπή του κινητήρα σε μηχανική γκρίνια!

Ωστόσο σε ότι αφορά την οικονομία καυσίμων –και παρά το χαμηλό  βάρος, την καλή αεροδυναμική και την υψηλή τεχνολογία δεν κατάφερα πότε να πετύχω καταναλώσεις κάτω των  8,2 λίτρων /100 χλμ, με τις πίο συχνές ενδείξεις σαν κυμαίνοντας μεταξύ 9,5 και 10,50 λίτρων ανά 100 χλμ.

Τέλος στην διαδικασία επιτάχυνσης 0-100 η Nissan δίνει 10,2 δευτερόλεπτα-που σαν αίσθηση επιβεβαιώνεται και μια τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 196 χλμ/ω.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω- και χωρίς να είναι πολύ σφικτές ελέγχουν με καλό τρόπο το αμάξωμα- χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης,

Παρά την ύπαρξη του ημιάκαμπτου άξονα, τις ημέρες της δοκιμής δεν αντιλήφτηκα πουθενά αναπηδήσεις από τις πίσω ρόδες –και αν δεν έβλεπα με τα μάτια μου την διάταξη της ανάρτησης θα υποστήριζα ότι πρόκειται για  ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους. Τόσο καλά λειτούργει!

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται λιγότερες από 2 ¾ στροφές από άκρη σε άκρη και έχει μια εξαιρετική αίσθηση στον δρόμο που εμπνέει σιγουριά.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 296 χλστ εμπρός και 292 χλστ πίσω- και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Στην Πόλη

Η ψηλή θέση οδήγησης τύπου SUV τοποθετεί τον οδηγό περήφανα πάνω από την «πλέμπα» με τα «κουρσάκια» χαρίζοντας απλόχερα το συναίσθημα της υπεροχής έναντι των πληβείων-και στα αλήθεια- πολύ καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Μέσα στην πόλη ο ήσυχος στις χαμηλές στροφές κινητήρας και η εξαιρετική ηχομόνωση φροντίζουν για την ησυχία των επιβατών, ενώ τα μαλακά πεντάλ κάνουν ότι μπορούν για να παρηγορήσουν τον οδηγό που παλεύει με τις μεγάλες διαδρομές του χειροκίνητου κιβωτίου. Χρειάζεται λίγη δουλίτσα στο κιβώτιο…

Το τιμόνι του NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS είναι μαλακό και κοφτερό και έτσι η κίνηση μέσα στα στενά είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά το παρκάρισμα και την αλλαγή λωρίδων.

Η άψογα ρυθμισμένη ανάρτηση με τις μεγάλες διαδρομές απλά αδιαφορεί για τις εκπλήξεις του Δ.Λ.Δ* και έτσι λακκούβες κάθετες, λακκούβες εγκάρσιες, λακκούβες αιωρούμενες, χαντάκια, αναχώματα, σαμαράκια, πτώματα μικρών ζώων, … μάσκες και γάντια covid19… και ότι άλλο περιμένει να βρει κανείς στους δρόμους του πιο αφρικανικού προαστίου της Ευρώπης  φιλτράρεται με καταπληκτική άνεση.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS νοιώθει άνετα, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες παρά το μεγάλο ύψος του αμαξώματος και δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS που είναι ευθύβολο και δεν γέρνει υπερβολικά.

Έτσι στο ταξίδι ο οδηγός του απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή .

Ταξιδεύοντας με σταθερή ταχύτητα 140 χιλιομέτρων η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τα 9  λίτρα ωστόσο με όλη την τεχνολογία που διαθέτει ο κινητήρας θα περίμενα μια καλύτερη επίδοση..

Στις Στροφές

Tο NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS είναι βέβαια ένα ψηλό αυτοκίνητο με άκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος και έναν κινητήρα που μοιάζει να μην μπορεί να κάνει τίποτε για να ανησυχήσει το καλοκουδρισμένο πλαίσιο- και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα γιατί ο οδηγός αναζητά διαρκώς περισσότερη δύναμη την οποία το πλαίσιο θα μπορούσε  εύκολα να διαχειριστεί.

Φυσικά αυτό οφείλεται και στο ακριβέστατο σε αίσθηση τιμόνι που με εξέπληξε θετικότατα. Η κρεμαγιέρα είναι γρήγορη- και αυτό σε συνδυασμό με την έξυπνη ρύθμιση της ανάρτησης κάνουν το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS  να ανταποκρίνεται μέσα στην στροφή με μια αμεσότητα που το κάνει να μπορεί να σταθεί δίπλα ακόμη και στους πιο «σπορτίφ» ανταγωνιστές του.

Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολά ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες. Το πίσω μέρος θέλει μαεστρία  για να βγει από την τροχιά του και για να συμβεί αυτό χρειάζεται βοήθεια από το χειρόφρενο το οποίο όμως επειδή είναι ηλεκτρικό… δεν είναι διαθέσιμο!

Μπορείς αν θέλεις φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας την ουρά να γυρίσει ελαφρά με την μεταφορά βάρους – ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό, δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καθώς πρώτον ο κινητήρας δεν έχει αρκετή δύναμη για να ολοκληρώσει την διαδικασία… και δεύτερον το ESP θα σας συγκρατήσει χωρίς καθυστέρηση εντός των λογικών ορίων.

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων -παρά τις κλίσεις που τελικά παρουσιάζονται, ο «πατριάρχης» των συγχρόνων SUV παραμένει ουδέτερος και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα.

Στο Χώμα

Παρέλαβα το NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS τρεις ημέρες πριν την κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΔΑ” που σκόρπισε απελπισία σε όλους μας καθώς με πίκρα βλέπαμε τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και των δήμων να στέκεται και πάλι ανήμπορος-και κυρίως με τεμπελιά απέναντι στα φαινόμενα.

Στους χωματόδρομους που το οδήγησα για την φωτογράφιση διαπίστωσα ότι η ανάρτηση είναι κάπως ξερή στις αντιδράσεις της –κάτι που σε συνδυασμό με το χαμηλό μπροστινό σπόιλερ και τους μακριούς προβόλους  αποτρέπει τον οδηγό από το να κάνει παράτολμες ασκήσεις!

Ωστόσο γίνεται ξεκάθαρό σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα λάστιχα ότι το αυτοκίνητο διαθέτει πολύ καλή ελκτική πρόσφυση καθώς τα ηλεκτρονικά κάνουν τους δύο μπροστινούς τροχούς να συμπεριφέρονται στις χαμηλές ταχύτητες σαν να υπάρχει ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης το αυτοκίνητο θάφτηκε κάτω από περίπου 70 πόντους χιόνι-και όταν εδέησαν μετά από 5-6 ημέρες να μας καθαρίσουν τον δρόμο με ενθουσίασε ο τρόπος με τον οποίο το αυτοκίνητο περπατούσε στο χιόνι-ήταν σχεδόν σαν να ήταν τετρακίνητο.

Συμπέρασμα

Το πιο επιτυχημένο SUV της αγοράς με προσεκτικά βήματα έγινε πιο ικανό, πιο όμορφό, πιο άνετο σε χώρους και προετοιμάστηκε για την νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης που έρχεται χωρίς τίποτε να μπορεί να την σταματήσει.

Με γνώση και σύνεση οι άνθρωποι της Nissan κοίταξαν με την μοναδικά επιτυχημένη ματιά τους στο μέλλον και παρουσίασαν το νέο QASHQAI που ουσιαστικά σεβόμενο την βαριά παράδοση είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τους στόχους της εταιρείας που προβλέπουν εξηλεκτρισμένες πωλήσεις στην Ευρώπη σε ποσοστό 50% έως το 2024.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάργηση του πετρελαιοκίνητου μοντέλου στεναχώρησε πολλούς που θέλουν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με οικονομία και ανεξαρτησία, ωστόσο η Nissan θεωρεί ότι το μέλλον της βρίσκεται στο πλήρως υβριδικό e–Power QASHQAI που θα παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι του 22 και θα αξιοποιεί όλη την τεχνογνωσία που απέκτησε η εταιρεία στην ηλεκτροκίνηση από το Leaf.

Σήμερα το προσφέρεται μόνο μένα κινητήρα 1,3 λίτρων  που αποδίνει ανάλογα με την έκδοση 140 ίππους συνδυαζόμενος με χειροκίνητο κιβώτιο, ή 158 μ αυτόματο  κιβώτιο “Crying Vocally Transmission” και δυνατότητα τετρακίνησης μόνο στην αυτόματη έκδοση.

Είναι προφανές λοιπόν ότι μέχρι να δούμε το  e–Power QASHQAI, η πιο σοφή επιλογή είναι το αυτοκίνητο της δοκιμής μας με τον χαμηλής απόδοσης 1,3 και το χειροκίνητο (..υποχρεωτικά ) κιβώτιο.

Τo NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS ξεκινά στην έκδοση Elite από τα €25.000 και διαμορφώνεται στα €26,790 στην πιο συμφέρουσα έκδοση του που είναι αυτή της δοκιμής.

Είναι η έκδοση που δεν έχει τον ψηφιακό ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων και κάποια ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αλλά  είναι η έκδοση που το διατηρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των  €30Κ.

Ο ανταγωνισμός είναι εντονότατος σε αυτή την κατηγορία τιμής, ωστόσο αυτό επειδή αυτό είναι το πιο καλοπουλημένο SUV στην Ελλάδα, με 40 χιλιάδες πωλήσεις, έχει πολλούς φίλους που το σκέπτονται σαν αντικαταστάτη του δικού τους Qashqai.

Και από ότι έχω δει στους δρόμους έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν αρκετά νέα Qashqai αποδεικνύοντας ότι ό εύστοχος σχεδιασμός μπορεί με ευκολία να ξεπεράσει την έλλειψη του πετρελαιοκινητήρα από την γκάμα του μοντέλου.

Τα SUV είναι πλέον η πιο δημοφιλής κατηγορία και οι προτάσεις των Γερμανών, Γάλλων  και των Κορεατών  κάνουν την ζωή του πατριάρχη αρκετά  δύσκολή. Παραμένει όμως μια σταθερή αξία και ως μια τέτοια είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθεί και αυτό όπως αγαπήθηκαν και οι προηγούμενες δύο γενεές.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αυξημένη κατανάλωση και ο θόρυβος στις υψηλές στροφές
  • Η αίσθηση του επιλογέα στο κιβώτιο ταχυτήτων

Θα θυμάμαι

  • Την εξαιρετική οδική συμπεριφορά στις στροφές και τα δυνατά φρένα.
  • Τους εσωτερικούς χώρους και την άριστη ποιότητα κύλισης

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 140 PS

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο