Πάρκαρε μια πολύ περιποιημένη 520 εδώ κοντά που καθόμουν… Πάρκαρε τις υπεροχές γραμμές της ακριβώς διπλά από μια προκλητική Χ6 που συμετείχε με τις αντανακλάσεις από την μάσκα της στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας-και προβληματίστηκα…
H 5αρα (Ε12) με την 520 ξεκίνησε την νέα εποχή της εταιρείας στηριζόμενη σε ένα όμορφο και μοντέρνο για την εποχή αμάξωμα που ουσιατικά έμεινε στην παραγωγή από το 1972 μέχρι το 1981.
Αρχικά είχε ένα τετρακύλινδρο δίλιτρο με καρμπυρατέρ που απέδιδε 115 ίππους, ενώ λίγο αργότερα ακλούθησε και η δημοφιλής στην Ελλάδα 518 που αγαπήθηκε μετά το facelift του 1977 που μεγάλωσε τα πίσω φωτιστικά σώματα και μετέφερε την τάπα ανεφοδιασμού στο πλάι.
Η 518 χωρίς δεξί καθρέπτη κόστιζε το 1977 850.000 δραχμές ( €2000), που τότε ήταν πολλά χρήματα όμως ιδιοκτήτης της μπορούσε να έχει ένα αυτοκίνητο που έμοιαζε εμφανισιακά με την εξακύλινδρη 525-η οποία λόγω των παράλογων φόρων και δασμών που από τότε εφάρμοζε το Φορολογιστάν…κόστιζε τα διπλά χρήματα!
Αργότερα ήρθε η εξακύλινδρη 528 και το 1980 η υπερσπάνια Μ535ι που είχε 218 ίππους,0-100 σε 7,2 δλ, μπλοκέ διαφορικό, μπάκετ της Recaro και εξελεγμένη ανάρτηση/φρένα από το νεοιδρυθεν Motorsport GmbH – και που δικαίως θεωρείται η πρόγονος όλων των μοντέλων της σειράς Μ.
Η ανάρτηση της Ε12 ήταν ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς ,όμως οι ημιυστερούντες βραχίονες πίσω όταν έβρεχε επειδή κατά την συμπίεση άλλαζαν απότομα την γεωμετρία ήθελε αρκετή προσοχή και σωστή διαχείρηση του γκαζιού.
Από την αλλή… αυτή η ανρτηση επέτρεπε θρυλικές υπερστροφές ακόμη και με τους 90 ίππους της 518!
Ωστόσο η εργονομία, η ποιότητα και η εμφάνιση στο εσωτερικό και το εξωτερική μαζί με την αξιοπιστία και την ενδιαφέρουσα πισωκίνητη συμπεριφορά χάραξε τον νέο δρόμο για την Βαυαρική εταιρεία.
Ένα δρόμο με ουσία και προοπτική.
Εναν δρόμο σαν αυτόν που η εταιρεία σήμερα αναζητά μέσα σε σχεδιαστικές ακροβασίες με τα νέα υπερφίαλα ογκώδη και υπεροπτικά αυτοκίνητα σαν την ΧΜ που στοχεύουν σε πελάτες που ζούνε στα Εμιράτα και την Κίνα-και αρέσκονται απλά να προκαλούν επιδεικνύωντας τον πλούτο τους, χωρίς οι περισσότεροι να καλοκαταλαβαίνουν το τεχνολογικό διαμάντι οδηγούν ή την ιστορία που αυτό κουβαλά….
Παρά τις 7 αμαρτίες που υπέπεσαν οι πωλητές στην χώρα μας- που κατάφεραν να συνδυάσουν την γερμανική υπεροψία με το ελληνικό ταπεραμέντο στην εμπάθεια και την ασχετοσύνη, αυτή είναι μια εταιρεία που έχει δημιουργήσει μερικά από τα καλύτερα αυτοκίνητα που κύλησαν τους τροχούς τους στον πλανήτη και πονάμε όταν βλέπουμε που έχουν οδηγησει την εικόνα της οι ακραίες σχεδιαστικές της επιλογές.
Εύχομαι όλοι οι σχεδιαστές της εταιρείας να ρίξουν μια ματία στην ιστορία των μοντέλων που προηγήθηκαν, αλλά και στις αναγκές των πελατών που την αγάπησαν και την ανέδειξαν.
Για τους πωλητές στην χώρα μας…απλά δεν χάνουμε τα λόγια και τις ευχές μας για κάτι που δεν αλλάζει.
Οι συνειρμοί που γεννιούνται από ένα σύμβολο της δεκαετίας του 70 κάνουν εμάς τους Autoholix να δείχνουμε σκεπτικοί στους γύρω μας ακόμη και στις διακοπές μας- κανοντας τους να αναρωτιούνται που “που τρέχει το μυαλό σου πάλι”….
Τώρα ξέρεις που έτρεχε η σκέψη όλη αυτή την ώρα, απλά είναι πράγματα στο έχω πει! Ισμήνη Φαμπιάτου