Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Suzuki Swace Hybrid 140 PS Δοκιμή / Test drive

Suzuki Swace Hybrid 140 PS Δοκιμή / Test drive

To Suzuki Swace Hybrid 140 PS είναι ένα μεγάλο Station Wagon που έχει βρει την θέση του στην γκάμα της ιστορικής εταιρείας και που για όσους έχουν ιεραρχήσει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες τους είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα οικογενειακά μοντέλα της κατηγορίας του.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και παρατηρητικότητα για να διαπιστώσει κανείς ότι το  Suzuki Swace Hybrid 140 PS είναι ουσιαστικά το ίδιο αυτοκίνητο με το αντίστοιχο Toyota Corolla με διαφορετικά  σήματα, αφού η Suzuki έχει μια μακριά παράδοση συνεργασίας με την Toyota-κάνοντας re-budging η μία στα μοντέλα της άλλης, ώστε να εμπλουτίσουν την γκάμα τους στις διάφορες  παγκόσμιες αγορές.

Σήμερα που η ηλεκτροκίνηση και τα Hybrids είναι στο κέντρο της επικαιρότητας –και κυρίως εξασφαλίζουν χαμηλότερο μέσο όρο ρύπων για τον κατασκευαστή τους, οι άνθρωποι της Suzuki σκέφτηκαν  ότι ένα απλό re-budging του Toyota Corolla Touring Sports Hybrid ήταν αυτό που χρειαζόντουσαν για να ολοκληρώσουν την γκάμα τους μειώνοντας ταυτόχρονα και το μέσο όρο των ρύπων  που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα τους..

Σε μια εποχή που τα καύσιμα και η ενέργεια έχουν πάρει την ανιούσα-και οι απολαβές μας την κατιούσα- οι Ιάπωνες παρουσιάζουν διάφορες και ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που στην πράξη κάνουν ότι υπόσχονται- δηλαδή προσφέρουν οικονομία στα καύσιμα και χαμηλούς ρύπους-τουλάχιστον μέσα στην πόλη- χωρίς να καταφεύγουν στην σύνθετη και βαριά τεχνολογία των PHEV ή την πολύ βαριά τεχνολογία των αμιγώς ηλεκτρικών.

Έτσι ακόμη και στην ιδιόμορφή αγορά του πολύπαθου Φορολογιστάν το Suzuki Swace Hybrid 140 PS ευνοείται από τον νέο νόμο για τα αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους ο οποίος μηδενίζει τα τέλη κυκλοφορίας και επιτρέπει την απρόσκοπτη κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

Για τo 2023 η Corolla ενσωμάτωσε την 5η γενιά της τεχνολογίας Strong Hybrid η οποία φυσικά βρήκε τον δρόμο της και στο Suzuki Swace Hybrid 140 PS που απέκτησε ένα πιο δυνατό και ελαφρύτερο ηλεκτροκινητήρα 93, από 71 ίππων που είχε το προηγούμενο μοντέλο  βελτιώνοντας τις επιδόσεις και την κατανάλωση ενώ ταυτόχρονα αναβάθμισε και εμπλούτισε τα ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας.

Ο λόγος που κάποιος επιλέγει να προτιμήσει το Suzuki Swace από το Toyota μπορεί να έχει να κάνει με το ότι είναι χρόνια πελάτης της εταιρείας, επειδή του αρέσει να οδηγεί ένα πιο «σπάνιο» αυτοκίνητο στους δρόμους  ή επειδή ο χρόνος παράδοσης  του αυτοκινήτου του να είναι πιο σύντομός.

Όποιος και να είναι ο λόγος το Suzuki Swace Hybrid 140 PS με τις αναβαθμίσεις που δέχτηκε το 2023. μπορεί να μοιάζει εμφανισιακά με  το αρχικό μοντέλο του 2020 ωστόσο πρόκειται για ένα νέο πιο γρήγορο, πιο οικονομικό και πιο ασφαλές αυτοκίνητο που νομίζω ότι δικαιολογεί με την ευρυχωρία του και τα €29.180 που κοστίζει.

Εμφάνιση

Την ώρα που αυτοκίνητα τύπου Station Wagon τείνουν να αντικατασταθούν από τα Crossovers, η Suzuki κινούμενη-όπως συνηθίζει- αντίθετα στο ρεύμα και αδιαφορώντας για την μόδα, έχει τώρα το Suzuki Swace Hybrid 140 PS που κάνει τα πάντα καλύτερα από τα Crossovers συνδυάζοντας τους μεγάλους χώρους με την συμπεριφορά ενός συγχρόνου hatchback.

Το Suzuki Swace Hybrid 140 PS δείχνει αναμφίβολα σαν ένα μοντέρνο αυτοκίνητο όμως δεν προκαλεί καθώς είναι τόσο διακριτικό που τις περισσότερες φορές μπορεί να περάσει δίπλα σας και να μην το προσέξετε- και αυτό πιστέψτε με, για κάποιους από εμάς αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα!

Βασίζεται σε μια επιμηκυμένη εκδοχή της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η Corolla και έχει μήκος 4.655 χλστ., πλάτος 1.790 χλστ και μεταξόνιο 2.700χλστ.- διαστάσεις δηλαδή που εγγυώνται άπλετους χώρους για 5 ενήλικες επιβάτες και τις αποσκευές τους!

Η μάσκα του Suzuki Swace Hybrid 140 PS δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη του Corolla …παρά μονάχα στην αντικατάσταση του «Τ» της Toyota με το «S» της Suzuki στο κέντρο της, ενώ για το 2023 παραμένει ακριβώς η ίδια με εκείνη του αρχικού μοντέλου!

Το καπό συναντά ψηλά την οκτάγωνη μάσκα που είναι σε αρμονία με την μόδα που την θέλει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι ορατή από το διάστημα, ωστόσο καθώς οι αεραγωγοί μπλέκονται με τον προφυλακτήρα και ειδικά στο μαυρό χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής δημιουργούν  μια πιο επιθετική εικόνα από εκείνη που ορίζεται από τον χαρακτήρα του.

Το προφίλ του Suzuki Swace Hybrid 140 PS είναι ένα παιχνίδισμα από ακμές και καμπύλες σε διαφορετικά επίπεδα και πιστεύω ότι καλύπτει αισθητικά όλους όσους αγαπούν την ταξιδιάρικη αύρα των Station Wagon.

Το μεγαλύτερο μεταξόνιο είναι εμφανές και ευπρόσδεκτο καθώς σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες σε άνοιγμα πόρτες και το μεγαλύτερο ύψος στο πίσω μέρος λύνουν το πρόβλημα χώρων που προβληματίζει στην hatchback έκδοση της Corolla.

Το πίσω μέρος με τα νέα φωτιστικά σώματα που μοιάζουν στον σχεδιασμό με μπούμερανγκ και τους νέας σχεδίασης φουσκωμένους προφυλακτήρες είναι ίσως το μόνο σημείο του αυτοκινήτου που προδίδει στους γνώστες την έκδοση που έχει δεχθεί το facelift.

Εσωτερικό

Αν εξαιρεθεί το σήμα στο κέντρο του τιμονιού το εσωτερικό του Suzuki Swace Hybrid 140 PS είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο της Corolla – κάτι που σημαίνει ότι είναι καλοφτιαγμένο, έχει ως κριτήριο την εργονομία, αλλά και ότι δείχνει να είναι κάπως συντηρητικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Χωρίς να διεκδικεί κάποιο βραβείο σχεδιασμού είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου, με τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες κερδίζουν την αφή και το βλέμμα,  μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση- και κυρίως έχουν άριστη ποιότητα συναρμογής.

Ο πίνακας οργάνων είναι και αυτός υβριδικός(!) καθώς στο δεξί του μέρος θα βρείτε μια μπάρα με LED για την θερμοκρασία του κινητήρα, στο κεντρικό του τμήμα του σε μια οθόνη 7’’προβαλεται το ταχύμετρο και όλες οι πληροφορίες της οδήγησης, σχετικά με την αυτονομία και την διαχείριση της ενεργείας κτλ, ενώ στο δεξί τμήμα υπάρχει μια ακόμη μπάρα  που δείχνει την στάθμη στο δοχείο της βενζίνης.

Το mediacenter διαθέτει μια οθόνη 8’’ που έχει ικανοποιητική ευκρίνεια και λειτουργικότητα όμως παρότι διαθέτει πλέον συνδεσιμότητα για IOS και Android πιστεύω ότι «κουρασμένα» γραφικά αδικούν τις δυνατότητες του συστήματος.

Ευτυχώς σε πείσμα της εποχής των “space invaders” με τα πλήκτρα αφής να έχουν μια τάση να κυριαρχήσουν στα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού, το Swace εξακολουθεί να διαθέτει διακόπτες που κάνουν “κλικ” και βρίσκονται στην σωστή θέση, ενώ το αποδοτικό σύστημα κλιματισμού ρυθμίζεται από μια ξεχωριστή κονσόλα που περιλαμβάνει και περιστροφικούς ρυθμιστές για την επιλογή της θερμοκρασίας κτλ.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που προφέρονται ως στάνταρντ εξοπλισμός (!) και περιλαμβάνουν σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, αποφυγής πρόσκρουσης με ανίχνευση πεζών, αποφυγής πρόσκρουσης με ανίχνευση ποδηλάτων κατά την ημέρα, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αλλά και το Intelligent Adaptive Cruise Control!

Η αρχιτεκτονική του ταμπλό φέρνει τον μοχλό του αυτομάτου e-CVT κιβωτίου κοντά στα χέρια του οδηγού ενώ πίσω από τον επιλογέα θα βρούμε το πλήκτρο για το ηλεκτρικό χειρόφρενο και τα πλήκτρα διαχείρισης της ηλεκτροκίνησης και των προγραμμάτων χαρτογράφησης ( Eco, Normal, Sport).

Άνεση /Χώροι

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο με τα καθίσματα να παραμένουν άνετα και να προσφέρουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη.

Όπως είπαμε η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα καθώς οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες επιτρέπουν στον οδηγό να έχει μια πολύ καλή αίσθηση του χώρου που καταλαμβάνει το αρκετά μεγάλο αμάξωμα του  .

Το τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια- που ούτε εργονομικά με ενθουσίασαν, ούτε με την εμφάνιση τους. Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Οι χώροι είναι απολύτως επαρκείς ακόμη και για 5 επιβάτες των -ακόμη και αν είναι ψηλοί, καθώς το μεγαλύτερο μεταξόνιο σε σχέση με την hatchback Corοlla επέτρεψε και στην απόσταση των γονάτων των πίσω επιβατών  να πλησιάζει το ένα μέτρο (928χιλ.) αλλά και να μεγαλώσει το μήκος των πίσω θυρών που εδώ πλέον επιτρέπουν την άνετη επιβίβαση στο πίσω κάθισμα και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Παράπονο θα έχουν στο πίσω κάθισμα μόνο ανοικονόμητων διαστάσεων επιβάτες (1,95μ.+) που έτσι και αλλιώς έχουν συνηθίσει το κεφάλι τους να ακουμπά στο ταβάνι στα περισσότερα -εκτός μεγάλων  SUV-αυτοκίνητα

Πάντως συνολικά οι χώροι είναι παραπάνω από αρκετοί για 3 κανονικά άτομα στο πίσω κάθισμα και καθώς οι πλάτες των πίσω καθισμάτων πέφτουν σε αναλογία 2/3, 1/3 η πρακτικότητα του Station Wagon αμαξώματος είναι δεδομένη.

Ο χώρος αποσκευών δεν επηρεάζεται από την τοποθέτηση της μπαταρίας κάπου εκεί πίσω και τα σχεδόν 600 λίτρα που διαθέτει σε συνδυασμό με την μεγάλη πίσω πόρτα θα ικανοποιήσει κάθε απαίτηση.

Κλείνοντας την περιγραφή, θέλω να επισημάνω κάτι που ανακάλυψα εντελώς τυχαία κοιτώντας τον χώρο αποσκευών, ότι δηλαδή το κάλυμμα του πατώματος από την μια πλευρά είναι ντυμένο με μοκέτα, ενώ από την άλλη πλευρά έχει μια αδιάβροχή ελαστική επένδυση που είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη λύση για όσους μεταφέρουν το σκυλάκι τους! Πως δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι τώρα.. με ξεπερνά!

Κινητήρας-Μετάδοση

Η αναβάθμιση που έγινε στο Suzuki Swace Hybrid 140 PS μπορεί να ήταν περιορισμένη εμφανισιακά αλλά ήταν μηχανολογικά ουσιαστική καθώς το σύστημα Strong Hybrid 5ης γενιάς απέκτησε ένα νέο λογισμικό διαχείρισης και έναν ελαφρύτερο ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει τώρα 93 αντί  για 71 ίππους κάνοντας το αυτοκίνητο πιο αποδοτικό.

Ανοίγοντας το καπό εξακολουθούμε να βλέπουμε τον μοντέρνο τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson με συμπίεση 14:2 κ-αποδίδει μόλις 102 ίππους- αλλά που έχει  θερμοδυναμική απόδοση που πλησιάζει το 40%.

Στην συνέχεια συνεργάζεται με ένα νέο υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα 580V που αποδίδει  93 ίππους και  βρίσκεται στο κέντρο του υβριδικού συστήματος κίνησης 5ης γενιάς,  δηλαδή μέσα στο e CVT, ενώ ένας μικρότερος περιφερειακός ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί σαν γεννήτρια κατά την κίνηση και παίζει τον ρόλο της μίζας για τον βενζινοκινητήρα.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια μπαταρία ιόντων λιθίου 1,25KWh με πολύ μικρές διατάσεις που σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να αποθηκεύει τη διπλάσια ενέργεια κατά το φρενάρισμα και να προσφέρει 50% περισσότερη ενέργεια στον νέο πιο δυνατό ηλεκτροκινητήρα κατά την επιτάχυνση.

Η συνολική ισχύς του συστήματος μπαταρία+ηλεκτροκινητήρας φτάνει τους 140 ίππους, όμως η  συνολική ροπή των 335 Νm επαρκεί για να επιταχύνει το Suzuki Swace Hybrid 140 PS τα 100 χλμ σε 9.5 δευτερόλεπτά -βελτιώνοντας τον χρόνο κατά σχεδόν 2 δευτερόλεπτα- και να φτάσει την τελική ταχύτητα στα 180 χλμ/ω όπου θα περιοριστεί ηλεκτρονικά.

Το Swace χρησιμοποιεί για μετάδοση της κίνησης στους μπροστινούς τροχούς το γνωστό  κιβώτιο CVT της Toyota -με ένα «e» πριν τα τρία γράμματα του αρκτικόλεξου του τρόμου να περιλαμβάνει τον  νέο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα που περιγράψαμε…

Το  e CVT αν πατάτε το γκάζι μέχρι την μέση και καταλαβαίνετε τον τρόπο που λειτουργεί δεν θα ενοχλήσει ποτέ ιδιαίτερα, ενώ και ο κινητήρας αν δεν ξεπεράσει τις 3.500 σαλ -κάτι απολύτως εφικτό μέσα στην πόλη- είναι πολιτισμένος και ήσυχος..

Αν ξυπνήσει όμως ο ραλλίστας μέσα σας και πατήσετε το πετάλι της επιτάχυνσης μέχρι το τέρμα, εύκολα θα ακούσετε το μουγκρητό του κινητήρα να στέλνει την ροπή του σαν σπονδή μέσα στην «άβυσσο του πνεύματος των CVT», παρότι δεν είναι παραδοσιακό CVT.

Οφείλω ωστόσο να παραδεχθώ ότι το eCVT λειτουργεί πολύ-μα πολύ- καλύτερα από τα CVT του παρελθόντος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει την αίσθηση σύνδεσης με το κινητήριο σύνολο που απαιτεί ένας πραγματικός Autoholix.

Όμως όπως είπαμε οι επιδόσεις δεν ήταν το ζητούμενο στον σχεδιασμό του Swace και έτσι παρατηρώντας την τάση που έχει το σύστημα για την όσο πιο μακροχρόνια διακοπή της λειτουργίας του βενζινοκινητήρα και την δυνατότητα του ηλεκτροκινητήρα να κινεί το αυτοκίνητο αυτόνομα σε ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ/ω  περιμένουμε να έχει  χαμηλές τιμές κατανάλωσης.

Και πράγματι, η μέση κατανάλωση για τα 700 χιλιόμετρα της δοκιμής ήταν μόλις 5,6 λίτρα και έτσι το e-CVT σε αυτήν εδώ την εφαρμογή γίνεται αποδεκτό επειδή παραδίδει ακριβώς ότι υπόσχεται: οικονομία στα καύσιμα!.

Ανάρτηση Φρένα

Η ανάρτηση της Suzuki Swace Hybrid 140 PS αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά, ενώ πίσω διαθέτει πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Είναι εξαιρετικά ρυθμισμένη με ξεκάθαρο προσανατολισμό προς την άνεση επιτρέποντας κάποιες κλίσεις στις στροφές και κάποιες πλεύσεις -ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι πλήρως φορτωμένο.

Τα φρένα περιλαμβάνουν αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς και είναι δυνατά και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις, αν και η υποβοήθηση από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας ακόμη και στην θέση Β δεν είναι σπουδαία

Τέλος, το τιμόνι είναι όσο βαρύ ορίζει ο χαρακτήρας του και διατηρεί σε όλες τις καταστάσεις μια εξαιρετική πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν στους μπροστινούς τροχούς.

Στην Πόλη

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, με τις αναρτήσεις να καταπίνουν κάθε ανωμαλία που θα τοποθετήσει ο δήμος ή η περιφέρεια στον δρόμο σας.

Η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα που κυριαρχεί στην αστική μετακίνηση χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που κάνει αυτό μεγάλο SW ιδανικό για την καθημερινή μετακίνηση.

Το τιμόνι είναι σχετικά μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί και βοηθούν στο να κάνεις μια αναστροφή, ή να ελιχτείς σε κάποιο στενό.

Η καλή ορατότητα που έχεις από την θέση του οδηγού (εφόσον το κάθισμα είναι  ρυθμισμένο ψηλά) το να σταθμεύσεις με το Suzuki μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε.

Το Suzuki Swace Hybrid 140 PS είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα σε ότι αφορά την εργονομία, όμως σίγουρα θα προβληματίσει λίγο με τις μεγάλες διαστάσεις και ειδικά με το μεγάλο μεταξόνιο του που απαιτεί συνήθεια μέσα στα στενά της πόλης.

Όταν ο οδηγός μάθει να παίζει με τους κανόνες της Υβριδικής τεχνολογίας, ο θερμικός κινητήρας επεμβαίνει σπάνια και η κατανάλωση περιορίζεται στα 5,5 λίτρα/100 χλμ. μέσα στην πόλη.

Τέλος μου άρεσε το σύστημα deceleration assist- που διαβάζει τον δρόμο και τις κυκλοφορικές συνθήκες συνδυάζοντας τις πληροφορίες που συλλέγουν οι αισθητήρες και το GPS- και λειτουργεί αυτόματα ως πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι, επιβραδύνοντας πλησιάζοντας το προπορευόμενο όχημα ή αν πλησιάζουμε μια στροφή στο επαρχιακό δίκτυο.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο  παρά την ηλεκτρική της φύση το Suzuki Swace Hybrid 140 PS  βρίσκεται σε περιβάλλον που ταιριάζει στο αεροδυναμικό αμάξωμα του και όσο τηρείται το όριο ταχύτητας ταξιδεύει άνετα.

Ωστόσο καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν και ξεπερνούν τα 130 χλμ ο θόρυβος από τον κινητήρα που εκκινεί θα βρει τον δρόμο προς την καμπίνα και θα ενοχλήσει -όπως συμβαίνει με όλες τις εφαρμογές του CVT.

Η αλήθεια είναι ότι αν δώσετε χρόνο στο e-CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι κάποια στιγμή εκεί στα 130-140  χιλιόμετρα το σύστημα έρχεται σε κάποια ισορροπία καθώς ο κινητήρας περίπου στις 3.500 σαλ συνεργαζόμενος με το δυνατό ηλεκτρομοτέρ ησυχάζει.

Καθώς και το e-CVT αρχίζει να βρίσκει την ισορροπία του οι στροφές το κινητήρα πέφτουν χαμηλά και η ησυχία στο εσωτερικό ικανοποιεί πλήρως.

Οι αναρτήσεις είναι πιο χαλαρές από ότι θα τις ήθελα και επιτρέπουν  κάποιες κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την πορεία του αυτοκινήτου και τελικά περιορίζονται από τις μικρές διαδρομές των αμορτισέρ.

Ωστόσο αν ταξιδεύετε με πλήρες φορτίο και πετύχετε μια μεγάλη ανωμαλία κινούμενος ε αρκετά χιλιόμετρα, η πίσω ανάρτηση θα τερματίσει επηρεάζοντας περισσότερο την άνεση του αυτοκινήτου που θα παρουσιάσει κάποια τάση πλεύσης μέχρι να ισορροπήσει .

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,8-6 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν αντέχετε τον θόρυβο που σας αποτρέπει και εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ οδηγώντας με πολύ παράνομες ταχύτητες (150+) θα ξεπεράσει και τα 9 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Η ανάρτηση του Suzuki Swace Hybrid 140 PS  βρίσκεται είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση των επιβατών και την προσπάθεια διαχείρισης του επιπλέον βάρους  του υβριδικού συστήματος – που όμως βρίσκεται χαμηλά και σχεδόν ισόποσα κατανεμημένο μεταξύ των δύο αξόνων.

Ο τρόπος που το τιμόνι μεταφέρει το τι ακριβώς συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς είναι απρόσμενος, ενώ ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρά τις κάποιες κλίσεις που παρουσιάζει το αμάξωμα μέσα στην στροφή το μπροστινό κρατάει την τροχιά του μέσα στην στροφή και η πίσω ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους, παραδίδει μαθήματα ποιότητας κύλισης σε πολλούς ανταγωνιστές.

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων παραμένει ουδέτερο ωστόσο αν πιεστεί θα  παρουσιάσει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα και γραμμικά από τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Τα περιθώρια πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει η ανάρτηση μπορούν με άνεση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός πολύ μεγαλύτερου κινητήρα και έτσι σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μαζεύετε πολύ φόρα και καταφέρνετε να κινείστε με ενδιαφέρουσες  ταχύτητες μέσα στις στροφές!

Παράλληλα όμως θα διαπιστώσετε ότι τα ηλεκτρονικά είναι εξαιρετικά παρεμβατικά σε ότι αφορά την ουρά του αυτοκινήτου καθώς ότι και να κάνεις είναι αδύνατον να ανοίξεις την τροχιά του πίσω μέρους με μεταφορά του βάρους στην στροφή.

Η αλήθεια είναι ότι και ο κινητήρας στην πράξη αδυνατεί να υπερνικήσει το βάρος του αυτοκινήτου (με δύο επιβάτες 1650kg)-και κυρίως, είναι το e-CVT που κόβει τα φτερά με την δύναμη κάτω από πίεση να εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο, κάνοντας τον οδηγό να πατά με απόγνωση βαθιά το πετάλι του γκαζιού.. εις μάτην όμως.

Το ουρλιαχτό που παράγεται από τον κινητήρα λόγω του CVT και κυρίως η έλλειψη αμεσότητας στις αντιδράσεις όταν απαιτείται έντονη επιτάχυνση για κινηθεί διασκεδαστικά το Swace θα κάνει τον οδηγό να χάσει τον ενθουσιασμό του και να επιστρέψει στους ρυθμούς που επιτάσσει η καθώς πρέπει εποχή που ζούμε.

Σε παρατεταμένες ανηφορικές διαδρομές καθώς η μπαταρία αδειάζει η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα περιορίζεται ακόμη περισσότερο επηρεάζοντας και τον χρόνο που χρειάζεται για τις προσπεράσεις αλλά και τον έλεγχο του αυτοκινήτου στην γρήγορη οδήγηση.

Οι προδιαγραφές της ανάρτησης και η αίσθηση που δίνει το τιμόνι προϊδεάζουν μια για πιο ζωντανή αίσθηση στις στροφές- που όμως δεν επιτυγχάνεται  ποτέ λόγω των παρεμβατικών ηλεκτρονικών και του e CVT.

Τέλος τα φρένα δεν μου άφησαν το παραμικρό περιθώριο για σχόλια καθώς είδα ότι είναι δυνατά, συνεργάζονται άψογα με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας και έτσι παρά το eCVT είναι ανθεκτικά ακόμη και όταν το  Swace είναι φορτωμένο.

Συμπέρασμα

Το Suzuki Swace Hybrid 140 PS είναι ένα από τα καλύτερα οικογενειακά αυτοκίνητα της αγοράς όχι επειδή είναι το πιο φτηνό ούτε επειδή ξεχωρίζει από την πολυτέλεια του εσωτερικού του( που μοιάζει κάπως συντηρητικό και άτολμο), αλλά επειδή είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες που απαιτούν οικονομία και άνεση στις αστικές μετακινήσεις-έστω και με κάποιο κόστος όταν βρεθεί το αυτοκίνητο έξω από το κλεινόν άστυ.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου και θα σας πω ότι η εμφάνιση του εσωτερικού και του εξωτερικού που δεν με ξετρελαίνει και ότι σίγουρα δεν συμβαδίζει με όσα θαυμαστά και απρόσμενα αποδείχθηκε να είναι στα αλήθεια το Suzuki Swace Hybrid 140 PS… αλλά καθώς το γούστο είναι κάτι υποκειμενικό νομίζω ότι αυτό είναι μικρής σημασίας.

Περίμενα να χρειαστεί να συμβιβαστώ με πολλά από τα χαρακτηριστικά του, αλλά τελικά αποδείχθηκε τόσο καλό που το μόνο που όπως ήταν αναμενόμενο με ενόχλησε ήταν το Crying Volubly Transmission!

Μπορεί να μην είμαι στην ομάδα των καταναλωτών που θα αγόραζαν ένα αυτοκίνητο με CVT, όμως καταλαβαίνω εκείνον που θέλει η οικογένεια του να κινείται με κορυφαία άνεση, ασφάλεια και οικονομία-και που θα επιλέξει το Swace επειδή κυρίως κινείται μέσα στην πόλη-και εκτάκτως στην ύπαιθρο.

Σε αυτό το περιβάλλον οι άφθονοι χώροι, η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό και κυρίως η ποιότητα κύλισης στους Ελληνικούς «δρόμους» δύσκολα θα συγκριθούν με οποιονδήποτε από τους άμεσους ανταγωνιστές.

Η αλήθεια είναι ότι το Suzuki Swace Hybrid 140 PS έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στην αγορά με κόστος από €29,180 και με 5 χρόνια εγγύηση και οδική βοήθεια είναι μια συμφέρουσα και αξιόπιστη λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν τους  χώρους ενός μεσαίου SUV  με την αξεπέραστη αίσθηση ενός hatchback.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Οι κλίσεις στις στροφές και ο κάπως άτολμος σχεδιασμός.
  • Το eCVT που αποτρέπει τον οδηγό από το να αναζητήσει τα όρια του στιβαρού πλαισίου.

Θα θυμάμαι

  • Την οικονομία στα καύσιμα, τους χώρους και την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό.
  • Την ποιότητα κύλισης και την ησυχία στις αστικές διαδρομές-και φυσικά την αίσθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του υβριδικού συστήματος.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

 

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Suzuki Swace Hybrid 140 PS

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο