Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS Δοκιμή / Test drive

Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS Δοκιμή / Test drive

H Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS είναι το όχημα με το οποίο η αγαπημένη εταιρεία από το Μιλάνο επέλεξε να εισέλθει στον χώρο των εμπορικών SUV’s και ταυτόχρονα να σημάνει την απαρχή μια πορείας που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά θα την οδηγήσει στην πλήρη «ηλεκτροποίηση» της γκάμας της στα τέλη του 2027.

Έχω ήδη δηλώσει ερωτευμένη με την Alfa Romeo Giulia (δείτε ΕΔΩ τους λόγους) οπότε πρέπει να παραδεχτώ ότι κατά την διάρκεια της πρώτης μου επαφής με αυτήν εδώ την κυρία χτύπησαν πολλά καμπανάκια που περιέργως με τοποθέτησαν αρχικά σε μια αμυντική θέση απέναντι της.

Κάπου ένοιωσα ότι SUV + PHEV απειλούν την σημαία!

Προσπερνώ-για την ώρα-την ηλεκτροκίνηση για την οποία θα μιλήσουμε εκτενώς και στέκομαι στο πράσινο χρώμα Verde Montreal (…ήταν το χρώμα της πρώτης Montreal για την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ) του αυτοκίνητου της δοκιμής που είναι προκλητικά αντίθετό από όσα το κλασσικό κόκκινο της Μιλανέζικής εταιρείας ζωγραφίζει στο μυαλό.

Τριγυρνώντας με περιέργεια και καχυποψία το αυτοκίνητο -που άνοιξε την κερκόπορτα του τελευταίου κάστρου στην ηλεκτροκίνηση-αναθάρρεψα από τις προκλητικές δυο πραγματικές μπούκες της εξάτμισης που ξεχωρίζουν την κορυφαία σε επιδόσεις έκδοση της Tonale από τις υπόλοιπές, όμως αμέσως μετά «πειράχτηκα» όταν στα πίσω παράθυρα είδα το φίδι-οικόσημο της ισχυρής οικογένειας του Μιλάνο Visconti-από το έμβλημα της Alfa Romeo να έχει αλλάξει και να καταλήγει σε μια… σούκο!

Ο Otone Visconti, σύμφωνα με την παράδοση, πολέμησε ενάντια σε έναν ευγενή ιππότη των Σαρακηνών και επειδή τον νίκησε πήρε- όπως συνηθιζόταν τότε, τα σύμβολα που είχε στην ασπίδα του- δηλαδή το φίδι με έναν άνθρωπο στο στόμα του.

Δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε αυτό… αλλά το φίδι που πρωταγωνιστεί στο στρογγυλό έμβλημα της Alfa Romeo που σχεδιάστηκε το 1930 δεν είναι μπαλαντέζα με ακρόμπριζο-και όσο ευφάνταστο και να φάνηκε αυτό σε κάποιο σχεδιαστή, ελπίζω να βρεθούν κάποιοι να του εξηγήσουν τι ακριβώς έκανε…

Η αλήθεια είναι ότι οι εποχές του ρομαντισμού ξεθωριάζουν καθώς όλοι μας έχουμε αλλοτριωθεί από την κοινωνική ρητορική που μας προτρέπει να γίνουμε λογικοί, ηλεκτροκίνητοι, vegan και «καθώς πρέπει»- κάτι που φυσικά πρέπει ξεκινά από τα προϊόντα που αγοράζουμε.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία!

Η αυτοκινητοβιομηχανία σε μεγάλο βαθμό σήμερα παρουσιάζει αυτοκίνητα/προϊόντα που κρίνονται από μετρήσιμους δείκτες όπως οι χώροι, η τιμή, οι επιδόσεις, η οικονομία –και κυρίως από τις πωλήσεις που μπορεί να πετύχει ένα μοντέλο προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία της εταιρείας ώστε να της επιτρέψει να επιβιώσει στις δύσκολες εποχές μας.

Αυτοκίνητα ανάδελφα σαν την Giulia και την Stelvio δεν έχουν πλέον εμπορικό/λογιστικό ενδιαφέρον στο νέο περιβάλλον που αναζητά SUV’s (…κατά προτίμηση ηλεκτρικά), ενώ και οι μεγάλοι όμιλοι θέλουν να φτιάχνουν προϊόντα που μοιράζονται κοινές πλατφόρμες με άλλα μοντέλα- και μάρκες- του ομίλου.

Δεδομένου του περιβάλλοντος λοιπόν τα νέα για την Alfa Romeo χαρακτηρίζονται καλά, αφού η Stellantis σεβάστηκε την παράδοση και επέτρεψε στους σχεδιαστές της Tonale να ακολουθήσουν τον δικό τους σχεδιαστικό δρόμο- αρκεί βέβαια να παίξουν με τους όρους της αγοράς και να συμπεριλάβουν στην γκάμα της και μια έκδοση Plug in Hybrid που θα αποτελεί ένα σαφές βήμα προς το προδιαγεγραμμένα ηλεκτρικό και οικολογικά φιλικό μέλλον της εταιρείας.

Πάντως με το βάρος των 1,920 κιλών η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS αρχικά δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομική και οικολογική, αλλά ούτε και να έχει την δυναμική συμπεριφορά του 2κίνητου μοντέλου που ζυγίζει από 300 έως 350 κιλά λιγότερο στις εκδόσεις με τους 130 και 160 ίππους.

Η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS είναι ένα μοναδικά όμορφο SUV που βρίσκεται στην πιο «hot» κατηγορία της Ευρωπαϊκής αγοράς, με τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες και τους καταναλωτές, ενώ με την υιοθέτηση μιας εξελιγμένης μορφής του PHEV συστήματος που χρησιμοποιεί και το Jeep Compass 4xe μειώνεται και ο μέσος όρος εκπομπών της μάρκας καθώς η Tonale αποκτά 280 ίππους και τετρακίνηση.

Είναι ένα από τα ελάχιστα PHEV/SUV’s όπου ο κόσμος της οικολογίας και της χρήσης «καθαρής» ενέργειας συνυπάρχει με την απαραίτητη για την ανθρώπινη ύπαρξη ανάγκη να ικανοποιούνται τα αισθητήρια όργανα -όπως όταν κοιτάμε έργα τέχνης.

Η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS σχεδιάστηκε υπό την επίβλεψη του Αλέξανδρου Λιώκη που πραγματικά ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες παρουσιάζοντας ένα C-SUV με κλασσική ομορφιά που σίγουρα θα αντέξει στον χρόνο.

Είναι εμφανώς εστιασμένη στον προαιώνιο εχθρό από το Μοναχό, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την Μιλανέζικη φίρμα καθώς δείχνει την αποφασιστικότητα των Ιταλών να πρωταγωνιστήσουν στην σημαντικότατη για την Ευρώπη κατηγορία των Premium C-SUV’s .

Εμφάνιση

Η Alfa Romeo Tonale είναι το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο που παρουσιάζουν οι Μιλανέζοι και ενώ με μήκος 4.528 χλστ., πλάτος 1.841 χλστ. και ύψος 1.601 χλστ. είναι αρκετά ογκώδης, όμως καταφέρνει χάρη στο χαμηλό για SUV ύψος από το έδαφος των 15,2 εκατοστών, την χαρακτηριστική μάσκα και την ριχτή πίσω κολώνα να μοιάζει πιο μικρή από ότι στα αλήθεια είναι.

Επειδή η Alfa είναι «ντίβα»…είναι ταυτόχρονα και άσος στο μακιγιάζ -όπως είναι συνήθως οι πιο κοντές, ή και οι πιο ευτραφείς γυναίκες που δεν βγάζουν πότε τα τακούνια τους ή που προσέχουν να φοράνε ρούχα που τις κολακεύουν-

Η Alfa Romeo Tonale επιλέγει να μείνει μακριά από την ψευδο-macho εμφάνιση που έχουν τα υπόλοιπα SUV του ανταγωνισμού και μέσα από την εκλεπτυσμένη της εμφάνιση προβάλει την ευγενική της καταγωγή προειδοποιώντας τους ενδιαφερόμενους- που ίσως νομίζουν ότι εκείνοι την επέλεξαν- ότι αν την θέλουν θα πρέπει τελικά εκείνοι να προσαρμοστούν στις επιλογές της. 😉

Τι και αν με τα 1900 + της κιλάκια… πάχυνε λιγάκι?

Η Alfa Romeo Tonale ξέρει καλά ότι αν η εξωτερική εμφάνιση δεν κερδίσει το πλήθος από την αρχή σπάνια κάποιος θα έχει την διάθεση ή τον χρόνο να μάθει για τον εσωτερικό της κόσμο.

Η ομορφιά της έτσι όπως εκπέμπεται από τις φωτογραφίες δεν λέει τίποτα μπροστά στην εντύπωση που προκαλεί το αυτοκίνητο όταν το βλέπεις να στέκεται μπροστά από τα μάτια σου με τους τριπλούς Full LED προβολείς της να θυμίζουν την 159 ή για τους επαΐοντες εκείνη την σπάνια Zagato…

Δεν θα βρείτε πουθενά επάνω της ούτε μια ευθεία γραμμή που να σας προδιαθέτει για οδήγηση στις λασπουριές και στα κατσάβραχα- κάτι που δείχνει ότι με την τεχνολογία PHEV μπορεί να πήρε λίγα κιλά για να ικανοποιήσει τα «γούστα» της εποχής, όμως παραμένει ντίβα και φτιαγμένη για σαλόνια!

Η πιο γρήγορη Tonale δύσκολα ξεχωρίζει από τα πιο μικρά μοντέλα-και μόνο οι μύστες θα διακρίνουν τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης πίσω, τις δύο τάπες (μια για βενζίνη και μια για φόρτιση) και φυσικά το «Φιδάκι Σούκο» στο πάνω μέρος των πίσω παραθύρων…

Δείτε μόνοι σας τις φωτογραφίες της και ανακαλύψτε εκείνο «το κάτι» που ενώ δεν περιγράφεται με χίλιες λέξεις, εντυπώνεται εύκολα στην σκέψη με δύο μόνο λέξεις : «Alfa Romeo»!

Μια Θεάρα… και ακόμη δεν έχεις μπει μέσα!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα αμέσως αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση ποιότητας που αποπνέει το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS που με μια πρώτη ματιά μοιάζει να μην υστερεί σε τίποτε από το κλασσικό ταμπλό μιας Giulia/Stelvio-αν και είναι ένα κλικ πιο κάτω.

Το ταμπλό είναι ντυμένο με ποιοτικά και μαλακά υλικά και η οδηγοκεντρική σχεδίαση που εμφανώς pροέρχεται από την σχολή της Giulia συνδυάζεται με το καλόγουστο design που καταφέρνει να φτιάξει την διάθεση των επιβατών που φιλοξενεί.

Επειδή σε επίπεδο ποιότητας υλικών δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την Tonale με την Stelvio είναι αναμενόμενο να υπάρχουν κάποια πλαστικά χαμηλά στην πόρτα και την κονσόλα που είναι σκληρά, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό πλέον αποτελεί κοινό τόπο για τους κατασκευαστές που προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και το βάρος από όπου μπορούν.

Το πανέμορφο δερμάτινο τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και διάμετρο στεφάνης, ενώ ενσωματώνει το χαρακτηριστικό κουμπί της εκκίνησης -που θυμίζει Ferrari- και μια σειρά από πρακτικά πλήκτρα που επιτρέπουν την χρήση σχεδόν όλων των συστημάτων.

Πίσω από το τιμόνι θα βρούμε τα υπέροχά μεγάλα και ποιοτικά σε λειτουργία «paddles» που προέρχονται κατευθείαν από την Stelvio και επιτρέπουν την όχι και πολύ απαραίτητη χειροκίνητη αλλαγή των ταχυτήτων στο 6τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Τα paddles είναι υπέροχα και αναβαθμίζουν τον χαρακτήρα της αλλά δυστυχώς είναι πάρα πολύ μεγάλα και κρύβουν τους μοχλούς για τα φλας και τους καθαριστήρες που είναι μικροί…γιατί δεν προέρχονται από την Giulia αλλά μάλλον από το jeep Compass ή κάτι ανάλογο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα-ειδικά για εμάς τις γυναίκες που δεν έχουμε μακριά δάκτυλα να χρειάζεται να βγάλουμε τα χέρια από το τιμόνι για να ανάψουμε φλάς ή τους καθαριστήρες.

Η λύση (ιδέες για την επόμενη αναβάθμιση) είναι είτε να κοπούν λίγο σε μήκος τα paddles ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιηθούν οι μεγαλύτεροι και πολύ ποιοτικότεροι βοηθητικοί μοχλοί για τα φλας και τους καθαριστήρες από την Giulia.

Ο πίνακας οργάνων διατηρώντας την κλασσική αρχιτεκτονική «cannonchialle» που τονίζει το ταχύμετρο και το στροφόμετρο-και μπορεί πλέον να αποτελείται από μια υψηλής ανάλυσης οθόνη 12,3’’όμως η γλυκιά αλησμόνητη γραμματοσειρά των 70’s και η ένδειξη «giri» κάτω από το στροφόμετρο κάνουν όσα χρειάζονται για να προβάλλουν την παράδοση της εταιρείας.

Το ταμπλό είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με την πιο μοντέρνα ευρωπαϊκή λογική και είναι πολυδιάστατο, όμορφο, αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστικά πρακτικό και εργονομικό… με εξαίρεση το πρόβλημα που εντόπισαν οι ψηλοί της οικογένειας (μεταξύ 1, 90 και 2 μ.) και αφορούσε το ότι το δεξί τους γόνατο βρίσκει επάνω στην φαρδιά κονσόλα εμποδίζοντας τους να ανοίξουν όσο θα ήθελαν τα γόνατα τους.

Καθώς αυτό δεν ενόχλησε εμένα που το ύψος μου δεν ξεπερνά το 1,70, ο πιο κοντός από τους ψηλούς δοκιμαστές που διαθέτει το Autoholix μου έδειξε ότι μετά από μια 2ωρη διαδρομή στο δεξί του γόνατο υπήρχε μια κοκκινίλα –κάτι που δείχνει ότι δεν κακολογούσε απλά την Alfa Romeo νοσταλγώντας τις δεκαετίες που οδηγούσε τα ακατανόμαστα.

Σε κάποια μελλοντική ανανέωση καλό- και εύκολο- θα ήταν η κονσόλα στο μπροστινό της τμήμα να γίνει λίγο πιο στενή… ώστε να γλιτώσουμε από την γκρίνια των ανοικονόμητα ψηλών που-εντάξει για να πούμε την αλήθεια χρειάζονται και αυτοί για να πιάνουν το βαζάκι με την μαρμελάδα από το πάνω ράφι της κουζίνας!

Στο μέσον του ταμπλό «αιωρείται» η οθόνης αφής 10,25” (βασικός εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις) του συστήματος πολυμέσων που διαθέτει εξαιρετικά καθαρά και κατανοητά μενού, ενώ η εναλλαγή στις διάφορες οθόνες είναι άμεση.

Φυσικά διαθέτει συνδεσιμότητα apple Car Play και Android Auto, ενώ υπάρχει και μια επιφάνεια επαγωγικής φόρτισης των κινητών τηλεφώνων.

Το γνωστό σύστημα δυναμικής συμπεριφοράς DNA φιλοξενείται και αυτό στην κεντρική κονσόλα και είναι αποτελεσματικό ελέγχοντας την ανάφλεξη, την λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, τις αναρτήσεις και την απόκριση του τιμονιού (…όχι όσο θα ήθελα και θα έπρεπε).

Τα τρία προγράμματα λειτουργούν ως εξής:

  • Normal: που είναι το βασικό πρόγραμμα λειτουργίας και το οποίο μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου επιτρέπει την ταυτόχρονη και αποδοτικότερη λειτουργία του θερμικού και του ηλεκτρικού κινητήρα-δίνοντας προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση εφόσον οι μπαταριές είναι επαρκώς φορτισμένες.
  • Advanced Efficiency: Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για περίπου 60-65 χλμ μέσα στην πόλη (περίπου 50 στον αυτοκινητόδρομο) και για ταχύτητες μέχρι 130 χλμ/ω, ενώ εάν θελήσει να κάνει μια γρήγορη προσπέραση ή εξαντληθεί η μπαταρία περνά αυτόματα στην θέση Normal και ο βενζινοκινητήρας εκκινεί για να κινήσει το αυτοκίνητο και να βοηθήσει στην φόρτιση.
  • Dynamic: Και οι δύο κινητήρες λειτουργούν ταυτόχρονα δίνοντας το μέγιστο της ζητούμενης δύναμης και ροπής, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα διεύθυνσης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν πιο άμεσες αντιδράσεις. Η απόσβεση συμπίεσης στα αμορτισέρ γίνεται πιο αργή βοηθώντας το βαρύ αμάξωμα να στρίβει με αξιοπρέπεια παρά το μεγάλο βάρος.

Τέλος πίσω από τον επιλογέα ταχυτήτων βρίσκεται ένα πλήκτρο με την ένδειξη «E-Save» που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να φυλάξει ηλεκτρική ενεργεία για να κινηθεί ηλεκτρικά στο κέντρο της πόλης, ή να φορτίσει με προτεραιότητα τις μπαταρίες μέχρι το 80% με την λειτουργία του κινητήρα όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος φορτιστής στην διαδρομή του.

Οι διαφορές μεταξύ των τριών προγραμμάτων είναι εύκολο να τις αναληφθεί ο οδηγός και σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό η χρήση του συστήματος είναι πολύ απλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα χωρίς να απαιτεί γνώσεις… προγραμματιστή Η/Υ και περιήγηση στους λαβυρίνθους κάποιας οθόνης.

Χώροι/ Άνεση

Χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο των 2,64 μ. και το SUVειδές αμάξωμα οι χώροι της Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS είναι αρκούντως άνετοι για όλους τους επιβάτες.

Η δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση και στις βάσεις στήριξης του κινητήρα σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνηση εξουδετερώνουν κραδασμούς και θόρυβο και συνεισφέρουν στην αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας που αποπνέει η καμπίνα των επιβατών.

Τα θερμαινόμενα κάθισμα είναι μαλακά και ευρύχωρα και δεν ενοχλούν την είσοδο στο αυτοκίνητο όμως η πλευρική στήριξη θα ήθελα να είναι ανάλογή με τις επιδόσεις που υπόσχονται οι 280 ίπποι.

Η ορατότητα επηρεάζεται από το μπροστινό παρμπρίζ που είναι σχετικά μικρό σε επιφάνεια καθώς συγγενεύει με εκείνο του Compass, ενώ και πίσω κολώνα είναι φαρδιά κάτι που σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παρμπρίζ δυσκολεύουν την κίνηση με όπισθεν και στο παρκάρισμα.

Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ τόσο το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος, με το ντουλαπάκι από κάτω του να πλησιάζει τα 8 λίτρα χωρητικότητας!

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι άνετοι και θα έλεγα ότι δεν υστερούν ούτε ένα χιλιοστό από εκείνους του ανταγωνισμού και μπορούν να φιλοξενήσουν τρία άτομα με ικανοποιητικότατο χώρο για τα πόδια και το κεφάλι, ενώ οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα επιτρέποντας την άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό

Ο χώρος αποσκευών με τα 385 λίτρα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 500 λίτρα της βενζινοκίνητης έκδοσης καθώς εκεί κάτω από το πάτωμα του φιλοξενείται ο ηλεκτροκινητήρας και τα λοιπά παραφερνάλια της ηλεκτροκίνησης που έχουν μειώσει και την χωρητικότητα του δοχείου βενζίνης κατά 12 λίτρα επηρεάζοντάς την αυτονομία στα ταξίδια από τα 600+ των απλών βενζινοκίνητων στα περίπου 440 χιλιόμετρα με πλήρως φορτισμένη μπαταρία).

Εξοπλισμός

Η Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS της δοκιμής έχει επίπεδο εξοπλισμού Edizione Speciale και κοστίζει περίπου €60Κ, ενώ η βασική έκδοση Sprint ξεκινά από τις €51.927.

Στον εξοπλισμό θα βρείτε τις υπέροχες 20ρες ζάντες «telephone dial», θερμαινόμενα καθίσματα, αυτόματη ενεργοποίηση των εμπρός προβολέων και των καθαριστήρων, ηλεκτρικά ανοιγμένη πόρτα του χώρου αποσκευών, κάμερα οπισθοπορείας με άριστη ανάλυση στην οθόνη- και φυσικά όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως το Integrated Braking System, Brake και Lane Departure Warning,Autonomous Emergency Braking, Forward Collision Warning κτλ που όσο μπορείς να τα απενεργοποιήσεις και δεν επεμβαίνουν στην οδήγηση, είναι καλοδεχούμενα.

Τέλος όλες οι Tonale συνοδεύονται από τέσσερα χρόνια εγγύησης για τα μηχανικά μέρη και 8 χρόνια για την μπαταρία της PHEV ενώ διαθέτουν και το σύστημα NFT, ένα αδιάβλητο ψηφιακό αρχείο που καταγράφει το ιστορικό του αυτοκινήτου

Κινητήρες

Η Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS εξοπλίζεται με δύο ανεξαρτήτους κινητήρες, ένα βενζινοκίνητα που κινεί τους μπροστινούς τροχούς και έναν λεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς.

Όλα ξεκινούν με τον αλεξίσφαιρο τετρακύλινδρο κινητήρα Firefly των 1,3 λίτρων που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει 180 ίππους στις 5,750 rpm και 270 Nm ροπής μεταξύ των 1,800 και 4.600 σαλ.

Η ισχύς αυτού του κινητήρα μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων.

Ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Mild Hybrid που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) 12KW που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και που συνδέεται με τον βενζινοκινητήρα μέσω ενός ενισχυμένου ιμάντα BSG (Belt-Driven Starter Generator), ή όπως λέμε εδώ στην χώρα μας «Σύστημα Εκκίνησης/Γεννήτριας με Ιμάντα».

Το μικρουβριδικό αυτό σύστημα φροντίζει για την άψογη λειτουργία του συστήματος Start-Stop, αλλά κυρίως φροντίζει για την παραγωγή της απαιτούμενης ενεργείας για την λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα του πίσω άξονα όταν εξαντληθεί το φορτίο της μπαταριάς.

Ο κύριος ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται πάνω από τον πίσω άξονα με ενσωματωμένο διαφορικό (e-axle)αποδίδοντας 122 ίππους και 250Nm ροπής.

Καθώς δεν υπάρχει κεντρικός άξονας και διαφορικό μετάδοσης για την τετρακίνηση, τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει ένας υπολογιστής που ανάλογα το πρόγραμμα λειτουργίας που έχει επιλεχτεί μοιράζει την ροπή μεταξύ των δύο αξόνων χρησιμοποιώντας τον ηλεκτροκινητήρα όποτε απαιτείται ροπή στον πίσω άξονα και αντίστροφα

Στον χώρο του κεντρικού τούνελ μετάδοσης της πλατφόρμας Small Wide LWB 4×4 που χρησιμοποιεί και το Jeep Compass -και εκεί που θα υπήρχε ο άξονας μετάδοσης του συμβατικού μοντέλου, έχει τοποθετηθεί µία συστοιχία µπαταριών ιόντων λιθίου τάσεως 400Vκαι χωρητικότητας 15,6 kWh, εκ των οποίων χρησιμοποιούνται οι 12kWh, που φροντίζει για  την αποθήκευση της ενέργειας είτε από την φόρτιση μέσω πρίζας του δικτύου, είτε από την ανακτώμενη ενεργεία κατά την επιβράδυνση του οχήματος, είτε από την ενέργεια που παράγει η μικρουβριδική γεννήτρια με την βοήθεια του βενζινοκινητήρα.

Στην πράξη σε ταχύτητες μέχρι τα 130 km/h η Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS κινείται σαν ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με το μοτέρ να παίρνει ενέργεια από την μπαταρία χωρίς να λειτουργεί καθόλου ο βενζινοκινητήρας.

Αν ζητηθεί περισσότερη δύναμη, ή εάν η μπαταρία έχει εξαντληθεί ο βενζινοκινητήρας μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα για όσο διαρκεί η αυξημένη ζήτηση ροπής ή για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φορτιστεί η μπαταρία στο 15% έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και το πρόγραμμα Dynamic σε μια ορεινή διαδρομή.

Συνδυαστικά οι δυο κινητήρες αποδίδουν 280 ίππους και 520Nm (!) ροπής και έτσι παρά τα 1,950 κιλά του βάρους οι επιδόσεις εντυπωσιάζουν με την Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,4 sec και η μέγιστη ταχύτητα -σύμφωνα με φήμες- φτάνει με υπομονή τα 215 χλμ/ω στο ηλεκτρονικό κοντέρ.

Η κατανάλωση σε βενζίνη εξαρτάται από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, από τον τρόπο που οδηγείται το αυτοκίνητο και φυσικά από τις συνθήκες.

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 50-60 χλμ από το σπίτι σας μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €3,20- να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα.

Αντίθετα αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο η κατανάλωση φτάνει εύκολα τα 8,5 λίτρα/100 χλμ, ενώ αν αφήσετε εμένα στον Διόνυσο να προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει η ντίβα για να στρίψει υπό πίεση …διπλασιάστε το προηγούμενο νούμερο!

Η μέση κατανάλωση βενζίνης που είχα μέσα στην πόλη με την χρήση που κάναμε στην οικογένεια μας καλύπτοντας περίπου 140 χλμ/ ημέρα κυμάνθηκε με γεμάτη μπαταρία κατά την εκκίνηση στα περίπου 5-5,5 λίτρα/100 χλμ.

Οι θεωρητικές εκπομπές CO2 με τις μπαταρίες  πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 46 g/km και η θεωρητική κατανάλωση βενζίνης στα μόλις 2,3 lt/100 km εξασφαλίζοντας έτσι την εύνοια του φορολογικού συστήματος.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι ούτε αυτό το νούμερο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς εξαρτάται από την απόσταση που θα διανύσετε, το πόσο “σωστά” οδηγείτε και από το εάν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS πάντως είναι ότι  το δοχείο καύσιμων έχει χωρητικότητα 38 λίτρων (αντί για 50 )και έτσι αν βγείτε στον αυτοκινητόδρομο να ταξιδέψετε σε μια μεγάλη διαδρομή, τότε η αυτονομία του αυτοκινήτου περιορίζεται περίπου στα 440 χιλιόμετρα ή και λιγοτερο αν οι μπαταριε΄ς είναι άδειες και οι ανεφοδιασμοί είναι συχνοί.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση της Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS αποτελείται από γόνατα McPherson στους τέσσερις τροχούς, κάτι που δεν ενδείκνυται για την εκτός δρόμου οδήγηση γιατί έχει μικρές διαδρομές και περιορισμένη ελευθερία άρθρωσης για SUV.

Αυτό είναι κάτι που όπως θα δούμε, την κάνει να ξεχωρίζει στην άσφαλτο αλλά και την περιορίζει στις εκτός δρόμου διαδρομές. Όμως είπαμε… η ντίβα προτίμησε να βγει στο δάσος με τα τακούνια της!

Τα αμορτισέρ έχουν ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενη απόσβεση (σε δύο θέσεις) έχουν γρήγορη γενικά απόσβεση επαναφοράς ακόμη και στην θέση Normal κάτι που όπως θα δούμε ευθύνεται και για μια τάση πλεύσης στην πόλη.

Αντίθετα στην θέση Dynamic το σύνολο γίνεται χορταστικά σκληρό και άμεσο και σε συνδυασμό με τους 20ρηδες τροχούς κάνουν την Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS να προσφέρει μια ανεκτή συμπεριφορά στην αλλαγή κατεύθυνσης- παρά το μεγάλο βάρος.

Στην θέση Dynamic όμως το αυτοκίνητο ενοχλεί σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των εγκάρσιών ανωμαλιών στον δρόμο όπου συχνά εμφανίζονται ελαφριές αναπηδήσεις του πίσω μέρους που ενοχλούν την άνεση.

Προσωπικά όσο επώδυνο και να είναι για το γούστο μου δεν θα πήγαινα με τίποτε για τους πανέμορφους 20ρηδες τροχούς, αλλά θα επέλεγα μικρότερης διαμέτρου ζάντες που επιτρέπουν μεγαλύτερου προφίλ ελαστικά τα οποία έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις ανωμαλίες και να περιορίσουν δραστικά τις όποιες αναπηδήσεις.

Τα φρένα με σύστημα IBA (Brake by Wire) συνεργάζονται άψογά με το σύστημα PHEV και  αποτελούνται από αεριζόμενα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς με τα μπροστινά να έχουν τετραπίστονες δαγκάνες που στην έκδοση Speciale της δοκιμής είναι βαμμένες κόκκινες και είναι μαγευτικά όμορφες.

Το τιμόνι έχει μια γρήγορη κρεμαγίερα με λόγο σχέσης 13,6:1 (2,28 στροφές από άκρη σε άκρη) όμως έχει πολύ έντονη υποβοήθηση ακόμη και στην Sport ρύθμιση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαθέτει σχεδόν μηδενική αίσθηση μέσα στον δρόμο.

Όπως θα δούμε παρακάτω αυτό ίσως να είναι ένα σοβαρό φάουλ και επειδή η τέλεια αίσθηση στο τιμόνι είναι συνώνυμη με το όνομα Alfa Romeo θα ήθελα πολύ να αντιμετωπιστεί άμεσα. Σήμερα αν γίνεται!

Στην Πόλη

Κάθεσαι σχετικά ψηλά, αλλά όχι όσο ψηλά θα περίμενες από ένα τόσο μεγάλο C-SUV, ενώ η σφικτή ανάρτηση σε συνδυασμό με τις 20ρες ζάντες μεταφέρουν τις περισσότερες εγκάρσιες ανωμαλίες των κατεστραμμένων δρόμων μας στους επιβάτες της Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS ακόμη και στην άνετη ρύθμιση τους.

Φυσικά η καλοφτιαγμένη καμπίνα βελτιώνει πολύ την κατάσταση αφού τίποτε δεν τρίζει, όμως δεν είναι το πιο ευχάριστο SUV στην ελληνικού τύπου αφήνοντας τους επιβάτες να νοιώθουν τις λακκούβες του ΔΛΔ να αναστατώνουν την ανάρτηση.

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ η ησυχία του ηλεκτροκινητήρα ολοκληρώνει την καλή εικόνα . Αυτό που ενοχλεί είναι ίσως η τραχύτητα της λειτουργίας του κινητήρα όταν εκκινεί σε αντιπαραβολή με την ησυχία που επικρατεί όταν λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας.

Επίσης η  κοντή κρεμαγίερα του τιμονιού και η υπερβολική υποβοήθηση αντιδρούν στην παραμικρή κίνηση του χεριού – και έτσι μετά από λίγο αρχίζεις να νομίζεις ότι οδηγείς ένα hot hatchback και όχι ένα οικογενειακό SUV που είναι φτιαγμένο για άνετες μετακινήσεις.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 7 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Για παράδειγμα ξεκίνησα από τν Διόνυσο με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες και κατέβηκα το ποτάμι με αρκετή κίνηση μέχρι το Φάληρο και χωρίς να φορτίσω πουθενά επέστρεψα το απόγευμα από την Κηφισιάς πίσω με αρκετή κίνηση.

Όλη την διαδρομή την έκανα με τις μπαταριές και ο κινητήρας πήρε μπροστά για να φορτίσει 10 χιλιόμετρα!

Θέλει τρόπο και υπομονή για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα αλλά όταν γύρισα σπίτι είχα κάνει 65 χλμ καταναλώνοντας μόλις 1,2 λίτρα βενζίνης ανά 100χλμ (!) και €2 ρεύμα επιπλέον! Έκανα δηλαδή 61 χλμ με περίπου € 5-κάτι που είναι εντυπωσιακό αν σκεφτείτε τον όγκο και το βάρος του τετρακίνητου SUV…

Στα θετικά πρέπει να συμπεριλάβουμε και την αντίδραση του κόσμου απέναντι στην Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS που παρότι ήταν βαμμένη πράσινη χάρη στην αδιαπραγμάτευτη ομορφιά της φιλτράρει τα άγρια ένστικτα ζήλιας του νεοέλληνα απέναντι σε κάθε τι που δεν μπορεί να αποκτήσει.

Με ευχαρίστηση διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι οδηγοί παραχωρούν εύκολα την προτεραιότητα στις διασταυρώσεις, μάλλον για να θαυμάσουν την ντίβα, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που ζουν με την ζήλεια τους προσπαθώντας να σε κλείσουν με κάθε ευκαιρία!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όταν η Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο όλα τα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου αρχίζουν να συντονίζονται και βρίσκονται σε αρμονία και όσο ανεβαίνει η ταχύτητα χάρη στο αεροδυναμικό του σχεδιασμό (Cx 0,29) και την μελετημένη ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα ταξιδεύει με κορυφαία άνεση.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και του αέρα ακόμα και όταν κινείται με ταχύτητες κοντά στα 200 χλμ/ω-όπως λένε κάποιες κακές παρέες.

Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα πολύ ευπαθές και μαλακό τιμόνι όμως νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει την ώρα μάλιστα που το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Όταν έχοντας κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα μάθετε να αντλείτε κάποια πληροφορία από το τιμόνι και καταλάβετέ πόσο άψογα ρυθμισμένη είναι η ανάρτηση για τις συνθήκες αυτοκινητοδρόμου, θα στρίβετε με υπερπαράνομες ταχύτητες χωρίς κανένα ίχνος κλίσης, ενώ όσο η ταχύτητα ανεβαίνει τόσο και οι ανωμαλίες του οδοστρώματος παύουν να ενοχλούν.

Το βάρος μεγάλο σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί, αλλά αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης που οφείλεται στο ότι ο κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και στο κέντρο του αυτοκινήτου.

Στις παρατεταμένες στροφές μου είπαν ότι δεν παρουσιάζονται έντονες κλίσεις ακόμη και όταν στρίβει με ταχύτητες αφαίρεσης αδείας οδήγησης και τροχών, ενώ αν κινείστε μέχρι 150 χλμ την ώρα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε που θα μπορούσε να χαλάσει την ηρεμία των επιβατών.

Ωστόσο ο οδηγός θα έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί καθώς σε αυτές τις ταχύτητες η αυτονομία του αυτοκινήτου πέφτει στα 400 χιλιόμετρα με ένα πλήρες δοχείο καυσίμων και  φυσικά αυτό είναι κάτι που δύσκολά μπορεί να το διαχειριστεί κανείς σε ένα SUV που ιδανικά περνά τα Σαββατοκύριακα ταξιδεύοντας μακριά…

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7,2 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 10 + λίτρα ανά 100χλμ.-κάτι που φυσικά θα σας αναγκάσει να σταματάτε κάθε λίγο για βενζίνη!

Στις Στροφές

Όταν βρεθεί ο οδηγός στο επαρχιακό δίκτυο αυθόρμητα θα επιλέξει την θέση Dymanic και θα διαπιστώσει ότι εκτός από την πιο άμεση αντίδραση του κινητήρα και του κιβωτίου στις εντολές, η ανάρτηση λειτουργεί πλέον με γνώμονα την προσπάθεια διαχείρισης του επιπλέον βάρους και της δημιουργίας ενός υπερβολικά σπορ χαρακτήρα που πιθανότατα να μην ταιριάζει με τον χαρακτήρα ενός SUV.

Η κατανομή του βάρους είναι σχεδόν 50/50 (εμπρός/πίσω) και έτσι χάρη στις μικρές διαδρομές της και την γρήγορη λειτουργία της ανάρτησης , η Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS δείχνει συγκροτημένη στις στροφές και θέλει να σε παρασύρει στον ρυθμό της.

Ωστόσο η υποβοήθηση στο τιμόνι είναι τόσο έντονη που μου ήταν σχεδόν αδύνατον να υπολογίσω ακριβώς πόσο πολύ κράτα το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή – όμως γνωρίζοντας ότι η Tonale εξοπλίζεται με Dynamic Torque Vectoring (ένα σύστημα που μεταφέρει τη ροπή στον τροχό με την καλύτερη πρόσφυση βελτιστοποιώντας την συμπεριφορά μέσα στην στροφή), brake by Wire και ένα πολύ εξελιγμένο δυναμικό ESP άφησα τα ηλεκτρονικά να με φυλάνε και σιγά σιγά ανέβασα την ταχύτητα μου μέχρι που κατάλαβα ότι τα περιθώρια πρόσφυσης είναι ντυπωσιακά για ένα SUV-αλλά η αίσθηση και επικοινωνία που είχα με το τιμόνι δεν πλησίασε ούτε μια στιγμή εκείνη της Stelvio.

Πρέπει να παραδεχθώ ωστόσο ότι οδηγώντας το αυτοκίνητο για πάρα πολλά χιλιόμετρα μέσα σε μια εβδομάδα κατάφερα τελικά να αποκωδικοποιήσω την γλώσσα που μιλούσε το τιμόνι, αλλά όχι και να το εμπιστευτώ στο 100%.

Είμαι σίγουρη ότι αν ήταν το δικό μου αυτοκίνητο μετά από μερικές εβδομάδες θα αποκωδικοποιούσα ακριβώς τα μηνύματα και θα μπορούσα να εξαντλήσω τις δυνατότητες της  εξαιρετικής ανάρτησης που έχει η Tonale.

Στο πρόγραμμα Dynamic οι στροφές του κινητήρα ανεβαίνουν πολύ κοντά στο κόκκινο των 6.700 σαλ πριν αλλάξει σχέση το κιβώτιο ενώ τα κατεβάσματα που πετυχαίνει το κιβώτιο με την βοήθεια τον φοβερών αλουμινένιων paddles έρχονται να συμπληρώσουν την σωστή διαχείριση του αυξημένου βάρους.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερη και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός εκτός αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή όπου θα υπάρξουν και εδώ αναπηδήσεις-ειδικά αν βρίσκεστε στην διαδικασία του φρεναρίσματος.

Ωστόσο οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν αποφασίσεις να συμπεριφερθείς στην Αlfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για ατέλειωτα πλασαρίσματα από την μια στροφή στην άλλη σε μια ορεινή διαδρομή με εναλλασσόμενες στροφές.

Η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βάρους από την μια στροφή στην είναι ότι καλύτερο έχω δει σε PHEV /SUV ωστόσο όσο ανεβαίνουν οι ρυθμοί το βάρος υποχρεώνει τα μπροστινά ελαστικά να χάσουν την πρόσφυση τους και να παραδοθούν σε μια υποστροφή που φυσικά ελέγχεται από τα ηλεκτρονικά.

Για υπερστροφή ούτε λόγος.. αφού η αρχική έντονη συμμετοχή του ηλεκτροκινητήρα στην δυνατή επιτάχυνση δεν έχει διάρκεια και περιορίζεται πρόωρα από τα ηλεκτρικά που απλά επιμένουν να μην θέλουν να επιτρέψουν την μεταφορά βάρους πριν και μέσα στην στροφή.

Χρειάζεται να το παρακάνετε και να μπείτε πολύ γρήγορά ώστε να προκαλέσετε μια πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα που όμως και αυτή θα μαζευτεί μόνη της μέσα στα επόμενα δέκατα του δευτερολέπτου από τα έξυπνα-αλλα πολύ καθώς πρέπει- ηλεκτρονικά.

Με λίγα λόγια παρά την προσπάθεια των έμπειρων μηχανικών της AR νομίζω ότι η δυνατή Tonale έχει τα γκάζια που χρειάζονται όμως δεν έχει την ευκινησία και την ασφάλεια που νοιώθει κανείς όταν οδηγά την μικρή δικίνητη Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid 160 PS που παραμένει για εμένα η πιο σοφή επιλογή για όποιον παρότι καταλαβαίνει τους νόμους της φυσικής…επιλέγει να ζήσει με ένα SUV!

Στο χώμα

Όταν πλησίασα την χωμάτινη διαδρομή που αγαπώ…σαν να άκουσα μια φωνή που έλεγε  «κοπελιά, έτσι και λερωθούν οι γόβες μου την έβαψες»!

Σκιάχτηκα λίγο και συνέχισα στην άσφαλτο…

 Συμπέρασμα

Η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS δεν σχεδιάστηκε για να είναι μια αιρετική ύπαρξη σε ένα καθώς πρέπει κόσμο και όσοι «Φανατικοί της Αυτοκίνησης» περιμένουν ότι σε αυτήν θα βρει η καρδία τους μια Stelvio σε τιμή ευκαιρίας μάλλον θα απογοητευτούν… γιατί η Tonale αποκωδικοποιείται πλήρως με πιο σύγχρονα ή αν θέλετε, πιο λογικά φίλτρα.

Οι «Καταναλωτές Του Σήμερα» που λίγα γνωρίζουν για την «θρησκεία του Μιλάνο» θα δουν στην Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS ένα μοναδικής ομορφιάς SUV που εκπέμπει μια γοητεία που δεν μπορεί να προσφέρει κανένας ανταγωνιστής, ενώ επειδή είναι και PHEV, θα εκτιμήσουν ότι έχει μηδενικό εταιρικό φόρο, άμεση παράδοση και διαφορές άλλες απαλλαγές.

Η σύγχρονη λογική ζητά ηλεκτροκίνηση και PHEV, ενώ μάλλον απορρίπτει τους προς εξαφάνιση AlfaRomeoSaurus που ψάχνουν εμμονικά να βρουν κάτι που να θυμίζει την Giulia που ερωτεύτηκαν και δεν μπορεσαν να αγοράσουν.

Ωστόσο, αυτοί αν επιλέξουν Tonale για την πρακτικότητα και την ομορφιά της ίσως να νοιώσουν πιο ικανοποιημένοι με προσθιοκίνητη έκδοση των 160 ίππων που μπορεί να είναι πιο αργή στην ευθεία-εκεί όπου όλοι είναι μάγκες -αλλά είναι ιο κοντά σε εκείνο που ζητούν όταν επιτέλους έρθουν οι στροφές.

Η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS με τις σημερινές συνθήκες- και ανεξάρτητα από αυτές, είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την Μιλανέζικη φίρμα καθώς δείχνει την αποφασιστικότητα των Ιταλών να πρωταγωνιστήσουν στην σημαντικότατη για την Ευρώπη κατηγορία των Premium SUV’s και να υποκύψουν ακόμη και στην ηλεκτροκίνηση αν αυτό τους επιτρέψει να επιτύχουν τους στόχους στις πωλήσεις και να επιβιώσουν.

Η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS είναι ένα αυτοκίνητο που θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο γιατί εισάγει τους Ιταλούς στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, αλλά κυρίως επειδή θα επιτρέψει σε περισσότερους οδηγούς να κατανοήσουν τα προσόντα της και να ξεκλειδώσουν τον μαγικό κόσμο της  Alfa Romeo.

Η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS μιλά μια μοντέρνα γλώσσα που προσκαλεί περισσοτέρους οδηγούς να την δοκιμάσουν και ίσως να την αποκτήσουν-και αυτό είναι υπέροχο για το μέλλον του ιστορικού κατασκευαστή.

«Να το αγοράσουμε αν έχουμε τα χρήματα ή να πάρουμε μια μεζονέτα με πισίνα μέσα στο Ελληνικό» θα ρωτήσει με μια μικρή δόση υπερβολής ο γνωστός μαχητής του φατσοβιβλίου?

Η απάντηση είναι ναι, καθώς είναι λίγα τα αυτοκίνητα που με ένα αντάλλαγμα όχι εντελώς παράλογο αντίτιμο σε παρασύρουν στον ιδιαίτερο κόσμο τους και σου επιτρέπουν, όχι μόνο να μάθεις την ιστορία τους αλλά να γίνεις μέρος της.

Το κάστρο αλώθηκε αλλά η πόλη σώθηκε!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 280PS

 

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο