Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) Δοκιμή / Test drive

Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) Δοκιμή / Test drive

Το Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) είναι ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε πριν μερικά χρόνια το οποίο ταυτόχρονα με τις υψηλές πωλήσεις κατέγραψε τις ραγδαίες εξελίξεις και τα βήματα της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση όσο κανένα άλλο αυτοκίνητο.

Καθώς γεννήθηκε στην εποχή της πετρελαιοκίνησης, στην Ελλάδα, γνωρίσαμε εδώ στο Autoholix πρώτα το Volvo XC 40 D4-στην παρουσίαση στην Ελλάδα- και λατρέψαμε την σκανδιναβική κομψή λιτότητα στον σχεδιασμό του εντοπίζοντας όμως την έλλειψη της σπορ συμπεριφοράς στις στροφές εξαιτίας του αυξημένου βάρους της πλατφόρμας πάνω στην οποία χτίστηκε.

Το XC40 είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στη πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture) η οποία στα μάτια δοκιμαστών σαν την υπογράφουσα ήταν ακατανόητα βαριά, αφού τότε-πριν μόλις 6 χρόνια, ήταν αδύνατον να κατανοήσουμε ότι αυτό ήταν ένα SUV που είχε φτιαχτεί από την αρχή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης που ερχόταν με πολύ πιο γοργά βήματα από ότι εμείς φανταστήκαμε ποτέ.

Ενώ οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι ανακηρύξαν το XC 40 σαν αυτοκίνητο της χρονιάς (COTY 2018) εμείς δοκιμάσαμε την πετρελαιοκίνητη εκδοχή του Volvo XC 40 D3, λίγο αργότερα  το «Jack Pot» της Ελληνικής αγοράς στο Volvo XC 40 Τ3 (…που κυριάρχησε στην ελληνική αγορά με τον 1500αρη κινητήρα του), ενώ την εποχή της πρώτης καραντίνας του κορωνοϊού ζήσαμε την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με το ενδιαφέρον Volvo XC40 T5 Recharge που ήταν η PHEV υβριδική έκδοση του δημοφιλούς SUV.

Επειδή το ολοκαίνουριο Volvo XC40 P6 RWD Extended Range (252PS) προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία οδήγησης από εκείνη της πρώτης γενιάς του ΧC40 P6 (MY22) –και επειδή τα δύο μοντέλα εμφανισιακά μοιάζουν σαν «δυο σταγόνες νερού», μου φαίνεται σαν ένα σπουδαίο παράδειγμα που αναδεικνύει η τελευταία αίσθηση που πρέπει να εμπιστευόμαστε στις εκτιμήσεις μας… είναι τελικά η όραση!

Ναι μοιάζουν σε όλα, όμως η Volvo ανταποκρίθηκε στην κριτική που αφορούσε την δυνατότητα διαχείρισης της ροπής του ηλεκτροκινητήρα των 231 μόνο από τους μπροστινούς τροχούς και έτσι μετά από 25 χρόνια η Volvo βρέθηκε να διαθέτει πάλι ένα πισωκίνητο μοντέλο στην γκάμα της, έστω και αν αυτό είναι ηλεκτρικό!

Πέρυσι είχαμε παρουσιάσει το εκρηκτικό Volvo ΧC40 P8  το όποιο χάρη στην τετρακίνηση διαχειριζόταν με άνεση τους 408 ίππους του, όμως το προσθιοκίνητο XC40 P6 που επίσης παρουσιάσαμε πέρυσι κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης δυσκολευόταν με την πρόσφυση των μπροστινών τροχών προκαλώντας αντιδράσεις και στο τιμόνι.

Η Volvo έχοντας ήδη διαθέσιμες όλες τις τεχνολογίες πήρε την απόφαση πως οι δικίνητες εκδόσεις των ηλεκτρικών της μοντέλων από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μεταδίδουν την ροπή στον πίσω άξονα έτσι ώστε κατά την επιτάχυνση να μην επηρεάζεται ο άξονας που είναι επιφορτισμένος με το στρίψιμο.

Για το 2024 λοιπόν εκτός λοιπόν από το τετρακίνητο «τέρας» της Volvo παρουσιάστηκαν και δύο πισωκίνητες εκδόσεις του ΧC40 (και του C 40)- μια με ιπποδύναμη 238 ίππων (..από 231 που είχε η προσθιοκίνητη) και μπαταρία 69KWh και μια πιο ισχυρή με ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 252 ίππους και εξοπλίζεται με την μεγάλη μπαταρία των 82 KWh που έχει πλέον και το τετρακίνητο P8 Extended Range.

H αυτονομία (WLTP) της έκδοσης με την μπαταριά 69KWh αυξήθηκε στα 476 km, έναντι 438 χιλιομέτρων προηγουμένως ενώ η έκδοση extended range με την μπαταρία των 82 KWh φτάνει θεωρητικά στα 533 km.

Εμείς δοκιμάζουμε το πισωκίνητο Volvo XC40 P6 RWD Extended Range (252PS με την μεγάλη μπαταρία και τον δυνατό κινητήρα που έχοντας λύσει τα προβλήματα της πρόσφυσης σίγουρα αποτελεί την πιο ισορροπημένη επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται για το ΧC40.

To βάρος των σχεδόν 2,100 κιλών παραμένει λόγω της μεγάλης μπαταρίας του αυτοκινήτου της δοκιμής όμως οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο καταφέρνουν να το εξαφανίσουν από τα χέρια του οδηγού-και αυτό δείχνει το πόσο διαφορετικό γίνεται το προσθκίνητοΧC40 όταν η κίνηση μεταδίδεται στον σωστό άξονα!

Εμφάνιση

Το Volvo XC40 P6 RWD Extended Range (252PS) με διαστάσεις 4.425/1.863/1.652 mm διαφοροποιείται από τα θερμικά XC40 κυρίως από την διαφορετική μάσκα που δεν έχει γρίλιες, από την έλλειψη εξάτμισης στο πίσω μέρος και από την διακριτική ένδειξη «Recharge».

Η κάθετη μάσκα- σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή, εδώ δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα και έτσι οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν-και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν!

Ωστόσο η εμφάνιση δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου ενώ η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών LED φωτιστικών-σχεδίασης «σφυρί του Θωρ» όπως τα ονομάζει η Volvo-ψηλά στις ακμές των φτερών προσδίδουν την γνωστή σκανδιναβική εμφάνιση.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις την διαφορά από τα θερμικά μοντέλα και μόνο οι διαφορετικής σχεδίασης, πιο αεροδυναμικές, ζάντες μπορούν να ειδοποιήσουν όσους ειδικεύονται στα Volvo ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Το Volvo XC40 P6 έχει 19αρες ζάντες που φορούν ελαστικά 235/50 R19 μπροστά  ενώ πίσω που πλέον μεταδίδεται η κίνηση φοράει τα φαρδύτερα 255/45 R19.

Το ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εστιάζει στην οικολογία φοράει τόσο φαρδιά λάστιχα μπορεί να μοιάζει λίγο οξύμωρο, όμως το βάρος των 2,030 εξηγεί την επιλογή των μηχανικών. Και πάλι όμως πιστεύω ότι τα πιο στενά 235/50 R19 πίσω θα είχαν περισσότερο νόημα.

Στο Volvo XC40 P6 RWD Extended Range (252PS) εύκολα διακρίνεις ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη υπερυψωμένο Crossover-καθώς τα σχεδόν 21 εκατοστά απόστασης από το έδαφος και οι μικροί πρόβολοι των τροχών (εμπρός και πίσω) το τοποθετούν κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας από άποψη προδιαγραφών-και δείχνουν την Off road προδιάθεση των σχεδιαστών που ίσως να μην ταιριάζει με την ηλεκτροκίνηση.

Παρότι το μεγάλο ύψος είναι σίγουρο ότι δεν βοηθά την δυναμική συμπεριφορά στον δρόμο είναι ξεκάθαρο ότι η Volvo θέλει να δώσει έναν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα  σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η Volvo με την macho εμφάνιση μοιάζει να προτρέπει τους ιδιοκτήτες του XC 40 να το λασπώσουν και να ακολουθήσουν και πιο Hardcore παρέες σε εκτός δρόμου εξορμήσεις, όμως εμπόδιο σε κάτι τέτοιο θα σταθούν οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί με τα «στρητάδικα» ελαστικά χαμηλού προφίλ και φυσικά η έλλειψη τετρακίνησης που θα περιορίσει τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Η εξεζητημένη σχεδίαση της πίσω κολώνας-μπορεί να είναι πρωτότυπη-και για κάποιους πολύ όμορφη, αλλά προσωπικά γνωρίζοντας τα προβλήματα ορατότητας που δημιουργεί δεν μπορώ να δω ούτε την ομορφιά, ούτε και την λογική αυτής της σχεδίασης…παρότι είναι μια εξαιρετική βάση για να χαραχτεί πάνω της το διακριτικό “Recharge” με μεγάλα ανάγλυφα γράμματα.

Το πίσω μέρος διαθέτοντας τα γνωστά φωτιστικά σώματα της  Volvo έχει έντονη προσωπικότητα και ομορφιά, ενώ το διακριτικό σήμα «Recharge » κάνει αυτό το XC40 ποθητό στους οικολόγους που ακολουθούν και εντυπωσιάζονται από την έλλειψη εξάτμισης, αλλά και αόρατο στον κυρ-έφορα που δεν του βάζει τέλη κυκλοφορίας!

Εσωτερικό

Υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των Volvo που σου φτιάχνει την διάθεση. Είναι ο μινιμαλιστικός σκανδιναβικός σχεδιασμός που συνδυάζει ποιοτικά υλικά, με την έλλειψη υπερβολής και τους σεμνούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, όμως η κεντρική κονσόλα που είναι φτιαγμένη από ένα φτηνό στην όψη και δυσάρεστο στην αφή πλαστικό που ενοχλεί ένα αυτοκίνητο που η αξία του ξεπερνά τα €57.000!

Μικρές-ασήμαντες τσιγκουνιές που σκιάζουν την άψογη κατά τα άλλα εικόνα στο εσωτερικό.

Οι κάθετοι αεραγωγοί εκατέρωθεν της οθόνης και στα άκρα δείχνουν να είναι ογκώδεις, όμως ο σχεδιασμός τους γεννά συνειρμούς από το Volvo 144 και ο χειρισμός τους είναι τόσο χορταστικός, που το μάτι είναι πολύ δύσκολο να εστιάσει σε εκείνες τις μικρολεπτομέρειες που χαλούν την εικόνα.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και είναι ίδια και για τα δύο μοντέλα παρέχοντας με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Σε σχέση με τα θερμικά μοντέλα ο πίνακας διαφοροποιείται γιατί στο δεξιό τμήμα του δεν εμφανίζεται το στροφόμετρο, αλλά ένα ημικυκλικό όργανο διαχείρισης της ενέργειας κατά την οδήγηση.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9“touch-screen” του συστήματος πολυμέσων που λειτουργεί με λογισμικό Android της Google το οποίο προσωπικά με προβλημάτισε στην χρήση του  καθώς είχε περιορισμένο μενού λειτουργιών για το αυτοκίνητο και-κυρίως- μου ήταν αδύνατον να επιλέξω χειροκίνητα σταθμό ραδιοφώνου, διαφορετικό από εκείνον που ήδη υπήρχε τις μνήμες.

Φυσικά τις αδυναμίες στις λειτουργίες τις καλύπτουν οι φωνητικές εντολές που ενεργοποιούνται αν υπάρχει σύνδεση με το internet και πεις «Hey Google», ενώ οι συνεχείς αναβαθμίσεις που κάνει η Google είναι σίγουρο ότι τελικά θα λύσουν όλα τα προβλήματα και θα εμπλουτίσουν τις λειτουργίες.

Εντύπωση μου προκάλεσε η έλλειψη διακόπτη για την εκκίνηση, αφού ένας πιεζοηλεκτρικός διακόπτης που βρίσκεται μέσα στο κάθισμα αντιλαμβάνεται ότι κάθεται σε αυτό ο οδηγός και εκκινεί αυτόματα όλα τα σύστημα, αλλά από την άλλη πλευρά όταν θέλεις να περιμένεις μέσα στο αυτοκίνητο τα φώτα μένουν ανοικτά και καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια χωρίς λόγο. Ένας γενικός διακόπτης δεν θα με χάλαγε…ωστόσο διαβάζοντας τις οδηγίες έμαθα ότι αν πιεστεί το κεντρικό κουμπί στο κάτω μέρος της οθόνης για 2-3 δευτερόλεπτα τότε το αυτοκίνητο μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Το Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) προσπαθεί να γίνει όσο γίνεται πιο απλό στην χρήση και έτσι δεν υπάρχει επιλογή «B» για πιο έντονη ανάκτηση ενεργείας, ούτε επιλογές λειτουργίας ECO και Sport –που προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν.

Ψάχνοντας τις άκρες και τα γωνίες των υπο-μενού του συστήματος πολυμέσων θα βρεις την ενεργοποίηση της έντονης ανάκτησης ενεργείας και μια επιλογή που ευτυχώς αλλάζει την υποβοήθηση του τιμονιού από υπερβολική- σε κανονική!

Χώροι/Άνεση

Το εσωτερικό του Volvo XC40 P6 RWD Extended Range (252PS) έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το απλό και ρηχό σε μήκος ταμπλό τους.

Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι είναι πιο ευρύχωρο από τον ανταγωνισμό, αλλά η κατασκευή του ταμπλό και η απλότητα των υλικών δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Η θέση οδήγησης  τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς τα μπροστά και μέτρια προς τα πίσω εξαιτίας της πολύ φαρδιάς πίσω κολώνας.

Φυσικά το πρόβλημα μετριάζεται με τους μεγάλους καθρέπτες και με την κάμερα οπισθοπορείας, αλλά στις αλλαγές λωρίδας θέλει κάποια προσοχή.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπήρξαν στοιχεία του σχεδιασμού που πραγματικά με εντυπωσίασαν και αναρωτήθηκα γιατί δεν τα έχω δει και σε άλλα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα τα ηχεία στις μπροστινές πόρτες έχουν εγκαταλείψει την κλασσική τους θέση και έχουν μεταφερθεί τα woofers πίσω από το ταμπλό, και τα tweeters ψηλά κοντά στα πόμολα- ελευθερώνοντας έτσι έναν μεγάλο και πρακτικό χώρο για μπουκάλια- και άλλα σχετικά ογκώδη αντικείμενα-χωρίς να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου.

Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα, αλλά η πλευρική στήριξη δεν είναι σπουδαία αναγκάζοντας τον οδηγό να κρατιέται με αγωνία από το τιμόνι όταν βρίσκεται σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικοί τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι, αλλά το τούνελ της μετάδοσης-που τώρα έχει γίνει ακόμη πιο ογκώδες για να φιλοξενήσει τις μπαταρίες, θα προβληματίσει τον μεσαίο επιβάτη- αν αυτός δεν είναι παιδί…

Από την άλλη αν στο πίσω κάθισμα κάθονται παιδιά, τότε η ψηλή πίσω πόρτα σε συνδυασμό με τα μικρά και κοφτά πίσω παράθυρα θα επηρεάσουν την ορατότητα μικρόσωμων παιδιών προς τα έξω.

Ο χώρος αποσκευών έχει μειωθεί από τα 460 λίτρα στα 414 και μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Κινητήρας/Επιδόσεις/Κατανάλωση

Τo Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) διαθέτει ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου -κάτω από το πάτωμα -και αποδίδει 252 ίππους και 385 Νm ροπής που μεταδίδονται απευθείας στους πίσω τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.

Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπείς σε ότι αφορά τα 7,5 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να φτάσει στα 100 χλμ/ω από στάση… και νόμιμες σε ότι αφορά τα 164 χλμ/ω που μπορεί να τα δει στο κοντέρ κάποιος (…όχι εγώ που πότε δεν ξεπερνώ το όριο ταχύτητας) εξαιτίας του ηλεκτρονικού κόφτη που σύμφωνα με φήμες έρχεται γρήγορα και απότομα.

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 76 ωφέλιμες kWh (82 ονομαστικές), βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.

Σημειώστε ότι το Volvo ΧC40 Recharge επιβραβεύτηκε με αξιολόγηση πέντε αστέρων στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP για το 2022, παίρνοντας θέση δίπλα στα άλλα μοντέλα της Volvo Cars, ως ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει μέχρι και στο εκπληκτικό 15 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν 17,4 Kwh/100 χλμ, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 24 Kwh/100 χλμ. αν υπάρχει όρεξη για σπατάλη.

Σε ότι αφορά την αυτονομία λοιπόν όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι με το Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) αφού με μια φόρτιση μπορεί να μην ξεπερνά τα 500 χλμ που υπόσχεται η Volvo όμως σίγουρα θα ξεπεράσει τα 440 χλμ στην πόλη, ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν κινείστε μέχρι 120 χλμ/ω μπορεί με ασφάλεια να καλύψει 380+ χλμ.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τις κρύες ημέρες του χειμώνα η λειτουργία της θέρμανσης επιβαρύνει την κατανάλωση κατά περίπου  10% μεταβάλλοντας αρνητικά την αυτονομία.

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) είναι 38 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα και 9 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW. Η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει αναβαθμισμένη φόρτιση 200 kW σε συνεχές ρεύμα (η προηγούμενη μέγιστη τιμή ήταν 150 kW), ενώ η φόρτιση από το 10% έως το 80% σε διακοσάρη φορτιστή απαιτεί περίπου 28 λεπτά.

Αναρτήσεις/ Φρένα

Το Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) έχει γόνατα Μc Pherson εμπρός και μια διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και γενικά στοχεύει απόλυτα προς την άνεση και σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος εμφανίζεται ίσως και «πλαδαρή».

Το αυτοκίνητο νοιώθει βαρύ στη γρήγορη οδήγηση, όμως όταν βρίσκεται στους γεμάτους λακκούβες δρόμους του Δ.Λ.Δ κυριολεκτικά «αλέθει» τα πάντα χωρίς να καταλαβαίνουν οι επιβάτες τίποτα!

Είναι ίσως το πιο άνετο αυτοκίνητο της κατηγορίας για μέσα στην πόλη και σε συνδυασμό με το απαραίτητο για Off Road όχημα ύψος από το έδαφος των 21,5 εκ. είναι αναμενόμενο να επιτρέπει κλίσεις-και υποστροφή στις στροφές.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 340 mm πίσω και 345 mm εμπρός με το Ρ8 να έχει αντικριστά έμβολα μπροστά και το Ρ6 γλίστρες.

Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενεργείας τα φρένα είναι ακούραστα και πανίσχυρα, αλλά παραδίδονται νωρίς στο ABS στα απότομα φρεναρίσματα.

Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η  αίσθηση του δεν ενθουσιάζει.

Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τα φρένα του.

Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η αίσθηση του δεν ενθουσιάζει και απαιτεί κάποια συνήθεια.

Ευτυχώς η σκληρότητα ρυθμίζεται στην θέση «κανονικό» και μπορεί να γίνει.. κανονικό(!) σε σκληρότητα και ικανοποιητικό σε αίσθηση.

Στην Πόλη

Το Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS) μπορεί να είναι ογκώδες για το αστικό περιβάλλον, αλλά ο οδηγός του απολαμβάνει την αίσθηση King of the Road που χαρίζουν τα μεγάλα SUV.

Οι μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα μαλακά καθίσματα μεταμορφώνοντας το ΔΛΔ (Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου) σε παιδική χαρά!

Οι λακκούβες και τα σαμαράκια που με τόσους και φρέντους και κόπο έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους εξαφανίζονται με «γαλλικό» τρόπο, ενώ το μεγάλο αμάξωμα χάρη στο κοφτερό τιμόνι- που χρειάζεται 3 στροφές από άκρη σε άκρη- βολεύεται στους στενούς δρόμους και παρκάρει εύκολα.

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.

Ο πολιτισμένος τρόπος που αποδίδεται η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα παρασύρει τον οδηγό σε μια ράθυμη και απολύτως οικολογική οδήγηση που τον επιβραβεύει με μια εντυπωσιακή οικονομία και μια ανέμελη από άποψη αυτονομίας καθημερινότητα.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.

Χάρη στην μετάδοση στον πίσω άξονα τώρα στις εκκινήσεις με πλήρη δύναμη το τιμόνι παραμένει πλέον ακλόνητο κάνοντας το νέο μοντέλο να συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα από το προηγούμενο που παρουσίαζε «ψαρέμα» και κλώτσημα στο τιμόνι κατά την εκκίνηση σε διασταυρώσεις.

Στον αυτοκινητόδρομο

Όταν το Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS)  βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ενώ το πλαίσιο είναι φτιαγμένο για να κινείται με άνεση στον αυτοκινητόδρομο η αεροδυναμική και ο όγκος του SUVαμαξώματος δουλεύει ενάντια στην ηλεκτροκίνηση καθώς στον τύπο της αντίστασης του αέρα το Cx πολλαπλασιάζεται με την ταχύτητα στο τετράγωνο…

Δυστυχώς όσο ήσυχα και να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 130-140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 350 χιλιόμετρα-ακόμη και στο Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS)  και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.

Μειώνοντας την ταχύτητα περίπου στα 120 χλμ/ω η αυτονομία συμφωνά με τον υπολογιστή πλησιάζει τα 400 χλμ ωστόσο είναι σίγουρο ότι όταν η μπαταρία θα πέσει κάτω από το 20 % θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν.

Η αλήθεια είναι ότι από πλευράς αυτονομίας το αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδέψει μέχρι την διπλανή πόλη την ώρα που οι άνετες αναρτήσεις μαζί με το αυξημένο βάρος του δίνουν μια εντυπωσιακή ποιότητας κύλισης.

Στις Στροφές

Ο οδηγός του Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS)  στο επαρχιακό δίκτυο ίσως θα ενοχληθεί με τις κλίσεις που επιτρέπουν κάτω από έντονη πίεση οι πιο ενδοτικές αντιστρεπτικές που έχουν σχεδιαστεί για την απόλυτη άνεση.

Μπορεί κατά την απότομη επιτάχυνση να κάθεται το πίσω μέρος και να ελαφρώνει κάπως το τιμόνι του, όμως κατά την διάρκεια της βίαιης επιτάχυνσης δεν προκαλείται καμία αντίδραση στο τιμόνι που να ενοχλεί τον οδηγό!

Το ESP είναι σχεδόν αδύνατον να επέμβει κατά την επιτάχυνση και στο τιμόνι που ζωντανεύει νοιώθεις την ροπή να βρίσκει ευκολά τον δρόμο της προς την άσφαλτό χάρη στην πίσω κίνηση.

Παρά τις αποκαρδιωτικές κλίσεις, στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού.

Το όφελος σε σχέση με το προηγούμενο μπροστοκίνητο Ρ6 σε ότι αφορά την δυναμική συμπεριφορά είναι τεράστιο με την υποστροφή να είναι πλέον ελάχιστη, Όσοι γνωρίζουν θα διακρίνουν ότι τώρα υπάρχει και μια καλοδεχούμενη τάση του πίσω μέρους να ανοίγει την τροχιά στο γκάζι και να βοηθά το μπροστινό μέρος να πηγαίνει προς τα εκεί που στοχεύει το τιμόνι.

Η πληροφόρηση από το τιμόνι εξακολουθεί να μην ικανοποιεί, όμως αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται και έτσι μετά από λίγο πατάς το ποτενσιόμετρο νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.

Η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βάρους από την μια στροφή στην άλλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και έτσι σύντομα το Volvo ΧC40 P6 RWD Extended Range (252PS) μπουρδουκλώνεται και παραδίδεται νωρίς στα ικανότατα ηλεκτρονικά.

Η άμεση ανταπόκριση του ηλεκτροκινητήρα θα σας εξασφαλίσει άμεσα προσπεράσματα στο επαρχιακό δίκτυο και η καλορυθμισμένη ανάρτηση θα κρατήσει τους επιβάτες ξεκούραστους.

Το Volvo XC40 είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο και όσους ίππους και να έχει στις διαφορές εκδόσεις του πάντα η καλύτερη επιλογή είναι καλυτέρα να ηρεμήστε και απολαύσετε την διαδρομή-εσείς και οι αγαπημένοι σας με λογικούς ρυθμούς!

Στο χώμα

Μολονότι τώρα η κίνηση του Volvo XC40 P6 μεταδίδεται στους πίσω τροχούς η φοβερή ροπή συνδυαζόμενη με το μεγάλο βάρος θα κάνουν τους τροχούς να σπινάρουν εύκολα στην λάσπη και έτσι γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν είναι φτιαγμένο για σκληρές εκτός δρόμου διαδρομές με χαμηλή πρόσφυση παρότι τα 21 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος και η άνετη ανάρτηση καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες για την εκτός δρόμου κίνηση.

Η ανάρτηση σε πετρώδες ανώμαλο έδαφος έκτος του ότι κράτησε τους τροχούς σε επαφή με το έδαφος ήταν και ιδιαίτερα άνετη στο εσωτερικό του αυτοκίνητου, κάτι που δείχνει ότι το Volvo XC40 P6 όταν κινείται σε εκτός δρόμου διαδρομές μπορεί να δώσει στους επιβάτες κορυφαία άνεση.

Σίγουρα πάντως θα σας μεταφέρου  με ασφάλεια στον δρόμο για την ερημική παραλία στο νησί, όπου θα απολαύσετε τις διακοπές σας λίγο περισσότερο.

Συμπέρασμα

Οι μηχανικοί της Volvo δείχνοντας ξεκάθαρα ότι όταν θέλουν μπορούν, μετέφεραν την κίνηση του Volvo XC40 RWD Extended Range (252PS εκεί που πρέπει και κατάφεραν να το κάνουν πιο γρήγορο και πιο ασφαλές .

Έχοντας οδηγήσει πρόσφατα το ΕΧ30 φοβάμαι ότι το XC 40- σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο που προορίζεται για να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα στην πόλη, μπορεί να δικαιολογήσει οικονομοτεχνικά την ύπαρξη του μόνο χάρη στην αρκετά πιο πολυτελή και άνετη καμπίνα που όμως εξασφαλίζεται από τις μεγάλες του διαστάσεις.

Ο όρος οικονομοτεχνικά συμφέρον είναι σχετικός και καθορίζεται από το εξωφρενικό επίπεδο τιμών που χαρακτηρίζει όλη την αγορά αλλά και την γνώση πως τα Σουηδικά αυτοκίνητα δικαίως χαρακτηρίζονται σαν premium και ότι διατηρούν το δικαίωμα των υψηλότερων τιμών-ειδικά στα μοντέλα που είναι πραγματικά πολυτελή.

Σημειώστε πως καλύπτεται από πέντε χρόνια ή 100.000 χλμ. εγγύηση (οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ για την μπαταρία), έχουν δωρεάν συντήρηση για τρία έτη και πενταετή οδική βοήθεια Volvo Assistance.

Το ΧC40 έχει χώρους και μια ξεχωριστή εμφάνιση, ενώ το άνετο και ποιοτικό εσωτερικό του εκπέμπει ποιότητα μέσα από την απλότητα- χωρίς να κουράζει το μάτι.

Τέλος οι πιο γρήγοροι φίλοι της Volvo μπορούν να σκεφτούν και την τετρακίνητή έκδοση Ρ8 των 408 ίππων, αλλά όταν η επιλογή είναι θέμα λογικής…. τότε νομίζω ότι το Volvo ΧC40 P6 RWD Extended Range (252PS) αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση σε μια πολύ απαιτητική κατηγορία .

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η υψηλή τιμή αγοράς και η κατανάλωση ενεργείας
  • Η υπερβολικά άνετη ρυθμιση ης αναρτησης που αφαιρεί ευχαριστηση στο επαρχιακό δίκτυο

 

 Θα θυμάμαι

  • Την μεταμόρφωση που επέφερε η πίσω κίνηση στην οδηγική ευχαρίστηση.
  • Τους μεγάλους χώρους και το μινιμαλιστικά πολυτελές εσωτερικό

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου  MY Racing CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

 

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο