Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Volvo XC40 Recharge P6 Δοκιμή / Test drive

Volvo XC40 Recharge P6 Δοκιμή / Test drive

Το Volvo XC40 είναι ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε πριν μόλις πέντε χρόνια το οποίο ταυτόχρονα με τις υψηλές πωλήσεις κατέγραψε τις ραγδαίες εξελίξεις και τα βήματα της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση όσο κανένα άλλο αυτοκίνητο.

Καθώς γεννήθηκε στην εποχή της πετρελαιοκίνησης, στην Ελλάδα, γνωρίσαμε εδώ στο Autoholix πρώτα το Volvo XC 40 D4-στην παρουσίαση στην Ελλάδα- και λατρέψαμε την σκανδιναβική κομψή λιτότητα στον σχεδιασμό του εντοπίζοντας όμως την έλλειψη της σπορ συμπεριφοράς στις στροφές εξαιτίας του αυξημένου βάρους της πλατφόρμας πάνω στην οποία χτίστηκε.

Το XC40 είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στη πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture) η οποία στα μάτια δοκιμαστών σαν την υπογράφουσα ήταν ακατανόητα βαριά, αφού τότε-πριν μόλις 4-5 χρόνια, ήταν αδύνατον να κατανοήσουμε ότι αυτό ήταν ένα SUV που είχε φτιαχτεί από την αρχή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης που ερχόταν με πολύ πιο γοργά βήματα από ότι εμείς φανταστήκαμε ποτέ.

Ενώ οι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι ανακηρύξαν το XC 40 σαν αυτοκίνητο της χρονιάς (COTY 2018) εμείς δοκιμάσαμε την πετρελαιοκίνητη εκδοχή του Volvo XC 40 D3, λίγο αργότερα  το «Jack Pot» της Ελληνικής αγοράς στο Volvo XC 40 Τ3 (…που κυριάρχησε στην ελληνική αγορά με τον 1500αρη κινητήρα του), ενώ την εποχή της πρώτης καραντίνας του κορωνοϊού ζήσαμε την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με το ενδιαφέρον Volvo XC40 T5 Recharge που ήταν η PHEV υβριδική έκδοση του δημοφιλούς SUV.

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα ήταν και είναι μπερδεμένα όταν βλέπεις ένα SUV που εκπέμπει οικολογικά μηνύματα μέσω της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο καθώς η υπογράφουσα δεν φημίζεται για την αντίληψη της… ζει καθημερινά (..λέμε τώρα!) με την απορία γιατί τα ηλεκτρικά πρέπει να είναι τόσο μεγάλα…

Από την μια πλευρά τα «premium SUV» απευθύνονται σε ανθρώπους με ανάγκες σε χώρους για τα ταξίδια και – γιατί όχι – πολυτελή χαρακτήρα για χαλάρωση στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις, ενώ από την άλλη η φυσιογνωμικά ευγενής Greta Thunberg -αλλά με προσποιητά προβλήματα θυμού, προστάζει πως οι αστικές μετακινήσεις πρέπει να γίνονται με μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι φιλικά στο επιβαρυμένο με ρύπους περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων… or else!

Τα παντρεύεις αυτά, ή είναι προσωρινό σύμφωνο συμβίωσης? Δεν ξέρω… ή μάλλον νομίζω ότι ξέρω, αλλά το θέμα μας είναι το XC40 στις αμιγώς ηλεκτρικές του εκδόσεις.

Τα Volvo XC40 P6 είναι το απόλυτα λογικό και ανθρώπινο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo που με τα 231 άλογα του ταιριάζει γάντι στην πολυτελή αστική καθημερινότητα.

Εμφάνιση

Το Volvo XC40 P6 με διαστάσεις 4.425/1.863/1.652 mm διαφοροποιείται από τα θερμικά XC40 κυρίως από την διαφορετική μάσκα που δεν έχει γρίλιες, από την έλλειψη εξάτμισης στο πίσω μέρος και από την διακριτική ένδειξη «Recharge » στην πίσω κολώνα.

Η κάθετη μάσκα- σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή, εδώ δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα και έτσι οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν-και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν!

Ωστόσο η εμφάνιση δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου ενώ η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών LED φωτιστικών-σχεδίασης «σφυρί του Θωρ» όπως τα ονομάζει η Volvo-ψηλά στις ακμές των φτερών προσδίδουν την γνωστή σκανδιναβική εμφάνιση.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις την διαφορά από τα θερμικά μοντέλα και μόνο οι διαφορετικής σχεδίασης, πιο αεροδυναμικές, ζάντες μπορούν να ειδοποιήσουν όσους ειδικεύονται στα Volvo ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Το Volvo XC40 P6 έχει 19αρες ζάντες που φορούν ελαστικά 235/50 R19 μπροστά και –παρότι είναι προσθιοκίνητo-πίσω φοράει τα φαρδύτερα 255/45 R19 για να είναι πιο «pollmoore»!

Το ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εστιάζει στην οικολογία φοράει τόσο φαρδιά λάστιχα μπορεί να μοιάζει λίγο οξύμωρο, όμως το βάρος των 2,030 εξηγεί την επιλογή των μηχανικών. Και πάλι όμως πιστεύω ότι τα πιο στενά 235/50 R19 πίσω θα είχαν περισσότερο νόημα.

Στο Volvo XC40 P6 εύκολα διακρίνεις ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη υπερυψωμένο Crossover-καθώς τα σχεδόν 21 εκατοστά απόστασης από το έδαφος και οι μικροί πρόβολοι των τροχών (εμπρός και πίσω) το τοποθετούν κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας από άποψη προδιαγραφών-και δείχνουν την Off road προδιάθεση των σχεδιαστών που ίσως να μην ταιριάζει με την ηλεκτροκίνηση.

Παρότι το μεγάλο ύψος είναι σίγουρο ότι δεν βοηθά την δυναμική συμπεριφορά στον δρόμο είναι ξεκάθαρο ότι η Volvo θέλει να δώσει έναν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα  σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η Volvo με την macho εμφάνιση μοιάζει να προτρέπει τους ιδιοκτήτες του XC 40 να το λασπώσουν και να ακολουθήσουν και πιο Hardcore παρέες σε εκτός δρόμου εξορμήσεις, όμως εμπόδιο σε κάτι τέτοιο θα σταθούν οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί με τα «στρητάδικα» ελαστικά χαμηλού προφίλ και φυσικά η έλλειψη τετρακίνησης που θα περιορίσει τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Η εξεζητημένη σχεδίαση της πίσω κολώνας-μπορεί να είναι πρωτότυπη-και για κάποιους πολύ όμορφη, αλλά προσωπικά γνωρίζοντας τα προβλήματα ορατότητας που δημιουργεί δεν μπορώ να δω ούτε την ομορφιά, ούτε και την λογική αυτής της σχεδίασης…παρότι είναι μια εξαιρετική βάση για να χαραχτεί πάνω της το διακριτικό “Recharge” με μεγάλα ανάγλυφα γράμματα.

Το πίσω μέρος διαθέτοντας τα γνωστά φωτιστικά σώματα της  Volvo έχει έντονη προσωπικότητα και ομορφιά, ενώ το διακριτικό σήμα «Recharge P6» κάνει αυτό το XC40 ποθητό στους οικολόγους που ακολουθούν και εντυπωσιάζονται από την έλλειψη εξάτμισης, αλλά και αόρατο στον κυρ-έφορα που δεν του βάζει τέλη κυκλοφορίας!

Εσωτερικό

Υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των Volvo που σου φτιάχνει την διάθεση. Είναι ο μινιμαλιστικός σκανδιναβικός σχεδιασμός που συνδυάζει ποιοτικά υλικά, με την έλλειψη υπερβολής και τους σεμνούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, όμως η κεντρική κονσόλα που είναι φτιαγμένη από ένα φτηνό στην όψη και δυσάρεστο στην αφή πλαστικό, ενοχλεί ακόμη και με τριγμούς σε ένα αυτοκίνητο που η αξία του ξεπερνά τα €57.000!

Μικρές-ασήμαντες τσιγκουνιές που σκιάζουν την άψογη κατά τα άλλα εικόνα στο εσωτερικό.

Οι κάθετοι αεραγωγοί εκατέρωθεν της οθόνης και στα άκρα δείχνουν να είναι ογκώδεις, όμως ο σχεδιασμός τους γεννά συνειρμούς από το Volvo 144 και ο χειρισμός τους είναι τόσο χορταστικός, που το μάτι είναι πολύ δύσκολο να εστιάσει σε εκείνες τις μικρολεπτομέρειες που χαλούν την εικόνα.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και είναι ίδια και για τα δύο μοντέλα παρέχοντας με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Σε σχέση με τα θερμικά μοντέλα ο πίνακας διαφοροποιείται γιατί στο δεξιό τμήμα του δεν εμφανίζεται το στροφόμετρο, αλλά ένα ημικυκλικό όργανο διαχείρισης της ενέργειας κατά την οδήγηση.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9“touch-screen” του συστήματος πολυμέσων που λειτουργεί με λογισμικό Android της Google το οποίο προσωπικά με προβλημάτισε στην χρήση του, καθώς αργούσε να συνδεθεί στο κινητό μέσω BT, είχε περιορισμένο μενού λειτουργιών για το αυτοκίνητο και-κυρίως- μου ήταν αδύνατον να επιλέξω χειροκίνητα σταθμό ραδιοφώνου, διαφορετικό από εκείνον που ήδη υπήρχε τις μνήμες.

Φυσικά τις αδυναμίες στις λειτουργίες τις καλύπτουν οι φωνητικές εντολές που ενεργοποιούνται αν υπάρχει συνδεση με το internet και πεις «Hey Google», ενώ οι συνεχείς αναβαθμίσεις που κάνει η Google είναι σίγουρο ότι τελικά θα λύσουν όλα τα προβλήματα και θα εμπλουτίσουν τις λειτουργίες.

Εντύπωση μου προκάλεσε η έλλειψη διακόπτη για την εκκίνηση, αφού και στα δύο μοντέλα ένας πιεζοηλεκτρικός διακόπτης που βρίσκεται στο κάθισμα αντιλαμβάνεται ότι κάθεται σε αυτό ο οδηγός και εκκινεί αυτόματα όλα τα συστήματα.

Το Volvo XC40 P6 προσπαθεί να γίνει όσο γίνεται πιο απλό στην χρήση και έτσι δεν υπάρχει επιλογή «B» για πιο έντονη ανάκτηση ενεργείας, ούτε επιλογές λειτουργίας ECO και Sport –που προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν.

Ψάχνοντας τις άκρες και τα γωνίες των υπο-μενού του συστήματος πολυμέσων θα βρεις την ενεργοποίηση της έντονης ανάκτησης ενεργείας και μια επιλογή που ευτυχώς αλλάζει την υποβοήθηση του τιμονιού από υπερβολική- σε κανονική!

Χώροι/Άνεση

Το εσωτερικό του Volvo XC40 P6 έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το απλό και ρηχό σε μήκος ταμπλό τους.

Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι είναι πιο ευρύχωρο από τον ανταγωνισμό, αλλά η κατασκευή του ταμπλό και η απλότητα των υλικών δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Η θέση οδήγησης  τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς τα μπροστά και μέτρια προς τα πίσω εξαιτίας της πολύ φαρδιάς πίσω κολώνας.

Φυσικά το πρόβλημα μετριάζεται με τους μεγάλους καθρέπτες και με την κάμερα οπισθοπορείας, αλλά στις αλλαγές λωρίδας θέλει κάποια προσοχή.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπήρξαν στοιχεία του σχεδιασμού που πραγματικά με εντυπωσίασαν και αναρωτήθηκα γιατί δεν τα έχω δει και σε άλλα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα τα ηχεία στις μπροστινές πόρτες έχουν εγκαταλείψει την κλασσική τους θέση και έχουν μεταφερθεί τα woofers πίσω από το ταμπλό, και τα tweeters ψηλά κοντά στα πόμολα- ελευθερώνοντας έτσι έναν μεγάλο και πρακτικό χώρο για μπουκάλια- και άλλα σχετικά ογκώδη αντικείμενα-χωρίς να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου.

Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα, αλλά η πλευρική στήριξη δεν είναι σπουδαία αναγκάζοντας τον οδηγό να κρατιέται με αγωνία από το τιμόνι όταν βρίσκεται σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικοί τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι, αλλά το τούνελ της μετάδοσης-που τώρα έχει γίνει ακόμη πιο ογκώδες για να φιλοξενήσει τις μπαταρίες, θα προβληματίσει τον μεσαίο επιβάτη- αν αυτός δεν είναι παιδί…

Από την άλλη αν στο πίσω κάθισμα κάθονται παιδιά, τότε η ψηλή πίσω πόρτα σε συνδυασμό με τα μικρά και κοφτά πίσω παράθυρα θα επηρεάσουν την ορατότητα μικρόσωμων παιδιών προς τα έξω.

Ο χώρος αποσκευών έχει μειωθεί από τα 460 λίτρα στα 414 και μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Κινητήρας/Επιδόσεις/Κατανάλωση

Ακόμη και αν ανοίξετε το καπό του χώρου-εκεί που κανονικά φιλοξενείται ο θερμικός κινητήρας, η εικόνα που θα δείτε ότι υπάρχει  μόνο ένας βοηθητικός χώρος αποσκευών 31 λίτρων που θα σας φανεί χρήσιμος για την αποθήκευση του φορτιστή.

To Volvo XC40 P6 διαθέτει ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και αποδίδει 231 ίππους από τις 4.000 σ.α.λ. έως τις 11.000 σ.α.λ. και 333 Νm ροπής που μεταδίδονται απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, αυτές είναι αξιοπρεπείς σε ότι αφορά τα 7,5 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να φτάσει στα 100 χλμ/ω από στάση… και νόμιμες σε ότι αφορά τα 164 χλμ/ω που μπορεί να τα δει στο κοντέρ κάποιος εξαιτίας του ηλεκτρονικού κόφτη (…όχι εγώ!).

Η συστοιχία των μπαταριών των 67 ωφέλιμων kWh (69 ονομαστικών) της LG Chem βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες και στον χώρο που υπάρχει στο κεντρικό τούνελ και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει μέχρι και το εκπληκτικό 14,8 Kwh /100 χλμ, η μέση του τεστ ήταν  17,5 Kwh/100 χλμ, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 24 Kwh/100 χλμ. αν υπάρχει όρεξη.

Σε ότι αφορά την αυτονομία λοιπόν όλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι με το Volvo XC40 P6 αφού με μια φόρτιση μπορεί να ξεπεράσει τα 420 χλμ, ενώ στον αυτοκινητόδρομο αν κινείστε μέχρι 120 χλμ/ω μπορεί με ασφάλεια να καλύψει 330-350 χλμ.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τις κρύες ημέρες του χειμώνα η λειτουργία της θέρμανσης επιβαρύνει την κατανάλωση κατά περίπου  10%

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει το Volvo XC40 P6 είναι 32 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα,11 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW και μόλις 32 λεπτά για την φόρτιση από 10% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 150 kW που θα βρείτε σε ορισμένα πρατήρια.

Αναρτήσεις

Το Volvo XC40 P6 έχει γόνατα Μc Pherson εμπρός και μια διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και γενικά στοχεύει απόλυτα προς την άνεση και σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος εμφανίζεται έως «πλαδαρή».

Το αυτοκίνητο νοιώθει βαρύ στη γρήγορη οδήγηση, όμως όταν βρίσκεται στους γεμάτους λακκούβες δρόμους του Δ.Λ.Δ κυριολεκτικά «αλέθει» τα πάντα χωρίς να καταλαβαίνουν οι επιβάτες τίποτα!

Είναι ίσως το πιο άνετο αυτοκίνητο της κατηγορίας για μέσα στην πόλη και σε συνδυασμό με το απαραίτητο για Off Road όχημα ύψος από το έδαφος των 21,5 εκ. είναι αναμενόμενο να επιτρέπει κλίσεις-και υποστροφή στις στροφές.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 340 mm πίσω και 345 mm εμπρός με το Ρ8 να έχει αντικριστά έμβολα μπροστά και το Ρ6 γλίστρες.

Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενεργείας τα φρένα είναι ακούραστα και πανίσχυρα, αλλά παραδίδονται νωρίς στο ABS στα απότομα φρεναρίσματα.

Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η  αίσθηση του δεν ενθουσιάζει.

Στην Πόλη

Το Volvo XC40 P6 μπορεί να είναι ογκώδες για το αστικό περιβάλλον, αλλά ο οδηγός του απολαμβάνει την αίσθηση King of the Road που χαρίζουν τα μεγάλα SUV.

Οι μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα μαλακά καθίσματα μεταμορφώνοντας το ΔΛΔ (Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου) σε παιδική χαρά!

Οι λακκούβες και τα σαμαράκια που με τόσους και φρέντους και κόπο έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους εξαφανίζονται με «γαλλικό» τρόπο, ενώ το μεγάλο αμάξωμα χάρη στο κοφτερό τιμόνι- που χρειάζεται 3 στροφές από άκρη σε άκρη- βολεύεται στους στενούς δρόμους και παρκάρει εύκολα.

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.

Ο πολιτισμένος τρόπος που αποδίδεται η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα παρασύρει τον οδηγό σε μια ράθυμη και απολύτως οικολογική οδήγηση που τον επιβραβεύει με μια εντυπωσιακή οικονομία και μια ανέμελη από άποψη αυτονομίας καθημερινότητα.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.

Στον αυτοκινητόδρομο

Όταν το Volvo XC40 P6 βρεθεί  στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ενώ το πλαίσιο είναι φτιαγμένο για να κινείται με άνεση στον αυτοκινητόδρομο η αεροδυναμική και ο όγκος του SUV αμαξώματος δουλεύει ενάντια στην ηλεκτροκίνηση καθώς στον τύπο της αντίστασης του αέρα το Cx πολλαπλασιάζεται με την ταχύτητα στο τετράγωνο…

Όποτε τζίφος!

Δυστυχώς όσο ήσυχα και να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 130-140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 350 χιλιόμετρα-ακόμη και στο Ρ6 και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 110-120 χλμ/ω η αυτονομία συμφωνά με τον υπολογιστή πλησιάζει τα 400 χλμ ωστόσο είναι σίγουρο ότι όταν η μπαταρία θα πέσει κάτω από το 25 % θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν.

Η αλήθεια είναι ότι από πλευράς αυτονομίας το αυτοκίνητο να ταξιδέψει μέχρι την διπλανή πόλη την ώρα που οι άνετες αναρτήσεις μαζί με το αυξημένο βάρος του δίνουν μια εντυπωσιακή ποιότητας κύλισης.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι επίσης ελάχιστος και φυσικά ο ηλεκτροκινητήρες ψιθυρίζει κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.

Στις Στροφές

Ο οδηγός του Ρ6 στο επαρχιακό δίκτυο ίσως θα ενοχληθεί με τις κλίσεις που επιτρέπουν οι πιο ενδοτικές αντιστρεπτικές και την μειωμένη ελκτική πρόσφυση που έχει.

Το Volvo XC40 P6 που αγαπά την ήρεμη και με ανοιχτές γραμμές οδήγηση. Όταν πιεστεί βουτάει πολύ στο φρενάρισμα, γέρνει αρκετά μέσα στην στροφή ενώ εξαιτίας της κλίσης έχει την τάση να υποστρέφει νωρίς.

Η αλλαγή κατεύθυνσης υπό πίεση αναστατώνει την ανάρτηση υποχρεώνοντας το λαμπάκι του ESP να αναβοσβήνει ασταμάτητα κόβοντας κάθε διάθεση για γρήγορη οδήγηση.

Επιπλέον η ελκτική πρόσφυση στην εκκίνηση και στην έξοδο της στροφής θα σας στεναχωρήσει προκαλώντας το γνωστό μας torque steering που αναστατώνει το τιμόνι και οδηγεί στην πρόωρη υποστροφή μέσα στην στροφή και στην παράταση της υποστροφής στην έξοδο της.

Αν το πιέσετε ακόμη περισσότερο η υποστροφή γίνεται έντονη, ενώ αν αποφασίσετε να επιμείνετε στο γκάζι, τότε η κατάσταση γίνεται δυσάρεστη- αν και ευτυχώς τις περισσότερες φορές το αυτοκίνητο μαζεύεται από τα ηλεκτρονικά..

Μπορείς να προσπαθήσεις να το ελέγξεις στρίβοντας πιο νωρίς και προβλέποντας την υποστροφή, όμως οι ποσότητες του γλιστρήματος δεν είναι γραμμικές-ούτε και επαναλαμβανόμενες-και έτσι δεν μπορείς να ρισκάρεις το λάθος με τόσο μεγάλη ταχύτητα, σε ένα τόσο ψηλό αυτοκίνητο….

Γνωρίζοντας πάλι ότι δεν μπορεί να κρατήσει υψηλή ταχύτητα μέσα στην στροφή πέφτεις νωρίς στα φρένα και στρίβεις προς την κορυφή σχεδόν «κυρία»…

Μετά τέρμα γκάζι και πάλι τέρμα φρένα νωρίς –και καθώς τα φρένα περιέργως αντέχουν αυτό το άτσαλό παιχνίδι για ώρα, η μέθοδος κινεί το  Volvo XC40 P6 απότομα μεν, αλλά γρήγορά σε χρόνο δε!

Είναι σαν κάνεις τάκ στην ιστιοπλοΐα, μόνο που αν έχεις επιβάτες μέσα είναι σίγουρο ότι όση ώρα εσύ διασκεδάζεις αυτοί θα «ακουμπάνε» το πρωινό τους στις ποιοτικές μοκέτες του ηλεκτρικού σου Volvo.

Το Volvo XC40 είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο και όσους ίππους και να έχει στις διαφορές εκδόσεις του πάντα είναι καλυτέρα να ηρεμήστε και απολαύσετε την διαδρομή-εσείς και οι αγαπημένοι σας με λογικούς ρυθμούς!

Στο χώμα

Η μπροστινή (μόνο) κίνηση του Volvo XC40 P6 και η φοβερή ροπή συνδυαζόμενη με το μεγάλο βάρος θα κάνουν τους τροχούς να σπινάρουν εύκολα στην λάσπη ή στο χιόνι και έτσι γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν είναι φτιαγμένο για σκληρές εκτός δρόμου διαδρομές με χαμηλή πρόσφυση παρότι τα 21 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος και η άνετη ανάρτηση καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες για την εκτός δρόμου κίνηση.

Η ανάρτηση σε πετρώδες ανώμαλο έδαφος έκτος του ότι κράτησε τους τροχούς σε επαφή με το έδαφος ήταν και ιδιαίτερα άνετη στο εσωτερικό του αυτοκίνητου, κάτι που δείχνει ότι το Volvo XC40 P6 όταν κινείται σε εκτός δρόμου διαδρομές μπορεί να δώσει στους επιβάτες κορυφαία άνεση.

Σίγουρα πάντωςθα σας μεταφέρου  με ασφάλεια στον δρόμο για την ερημική παραλία στο νησί, όπου θα απολαύσετε τις διακοπές σας λίγο περισσότερο.

Συμπέρασμα

Το Volvo XC40 P6 FWD ξεκινά από τα 49.587 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει την έκπτωση της κρατικής επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και της απόσυρσης συμβατικού αυτοκίνητου, που προσφέρουν όφελος 8.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Φυσικά απαλλάσσεται από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, ενώ επιτρέπεται να  κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο και παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια στην Αθήνα…

Για να τελειώνουμε με τα οικονομοτεχνικά σημειώστε πως καλύπτεται από πέντε χρόνια ή 100.000 χλμ. εγγύηση (οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ για την μπαταρία), έχουν δωρεάν συντήρηση για τρία έτη και πενταετή οδική βοήθεια Volvo Assistance.

Όσο δυσκολεύεται το Ρ6 μέσα σε μια στροφή, τόσο αριστεύει στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη χαρίζοντας κορυφαία άνεση και απρόσμενη οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

Είναι θέμα λογικής….

Προσωπικά αν ήθελα ένα ηλεκτρικό SUV για την πόλη,  το Volvo XC40 Recharge P6 FWD, το οποίο έχει την δυνατότητα να εκπέμπει την ηρεμία που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας στην περίεργη πια καθημερινότητα θα έθετε σοβαρή υποψηφιότητα για να μοιραστεί μαζί μου μερικά χρόνια.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Volvo XC40 P6 FWD

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο