Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) Δοκιμή/Test drive

Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) Δοκιμή/Test drive

Το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) είναι μια σχεδιαστική ανάσα φρέσκου αέρα στα ηλεκτροκίνητα-και όχι μόνο- αυτοκίνητα που στις ημέρες μας ουσιαστικά «υποτάσσονται» στις προδιαγραφές των μηχανικών μερών και κυρίως της αεροδυναμικής.

Βέβαια για να αποσπάσει ένα αυτοκίνητο τον τίτλο World Car of the Year 2022 θα πρέπει να πείσει και τους καλύτερους δημοσιογράφους του κόσμου και εκείνοι είναι σίγουρο ότι δεν στάθηκαν μόνο στην μοντέρνα και ταυτόχρονα νοσταλγική εμφάνιση του IONIQ 5.

Όσο και να μην θέλουμε εμείς οι Autoholix να το παραδεχτούμε, η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και πλέον πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που ψάχνουν για ένα ηλεκτρικό όχημα που να είναι άνετο για την καθημερινότητα της οικογένειας, οικονομικό στην αγορά και την χρήση του, αλλά και να έχει ταυτόχρονα μεγάλη αυτονομία και χαμηλό χρόνο φόρτισης… Τα θέλουμε όλα δικά μας δηλαδή… και μπράβο μας γιατί τίποτε δεν είναι δωρεάν!

Και μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αριστεύουν μέσα στην πόλη με την ποιοτική και οικονομική λειτουργία τους, όμως το υψηλό κόστος κτήσης, οι περιορισμοί που θέτει η αυτονομία και το βάρος που επηρεάζει τις περισσότερες φορές την οδήγηση κάνουν δύσκολη την αποδοχή τους από τους Autoholixsaurus Colimenous.

Φυσικά έρχονται στο μυαλό μου εξαιρέσεις….

Με την BMW i4 M50 να προσφέρει σε «τιμή ευκαιρίας» επιδόσεις και οδήγηση που στέκονται με άνεση δίπλα σε μια Μ3, το ταπεινό KONA ELECTRIC να λύνει με χαμηλή τιμή το πρόβλημα της αυτονομίας και να αποτελεί για εμένα κορυφαία επιλογή αυτοκινήτου πόλης-και φυσικά το Mustang MachE να γεφυρώνει με συμβιβασμούς των δύο αυτών άκρων σε ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που θα ήθελα να έχω αν δεν ήταν αυτό τόσο πολύ ακριβό ή εγώ τόσο φτωχή!

Το κόστος αγοράς των 47.090 € της βασικής πισωκίνητης έκδοσης (-€8.000 με την κρατική επιδότηση) και τους 170 ίππους ή των €57.090 (-€8.000 με την κρατική επιδότηση) της έκδοσης Limited IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) της δοκιμής  μπορεί να ακούγονται εκτός πραγματικότητας για τους περισσότερους κατοίκους της χώρας μας, αλλά στις υπόλοιπες αγορές τα χρήματα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά για όσα προσφέρει ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο.

Το αν χρειάζονται τόσο μεγάλα και βαριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μεγάλη κουβέντα, όμως ήθελα να συμφωνήσουμε (..αν και δεν νομίζω να αποφύγω το σχόλιο στο φατσοβιβλίο για «το τριάρι ρετιρέ στο Παγκράτι» από τον ψηφιακό περαστικό που δεν θα έχει διαβάσει ούτε λέξη από όσα γράφω) ότι συγκριτικά με τον ανταγωνισμό και όσα μοιάζει να προσφέρει το IONIQ η τιμή του είναι ας πούμε συμφέρουσα.!

Σε ένα κόσμο που- είτε μας αρέσει είτε όχι- κινείται προς την ηλεκτροκίνηση το ΙΟΝΙQ 5 με τις σχεδιαστικές αναφορές στο παρελθόν και την ηλεκτρική τεχνολογία αιχμής που υιοθετεί αποτελεί μαζί με το KIA EV6 τους σημαιοφόρους της Κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας προς το μέλλον.

Εμφάνιση

Για αρκετές δεκαετίες οι Κορεάτες δημιούργησαν ένα δικό τους δρόμο με σημαία το value for money και τον σεβασμό στον πελάτη- που εκφράζεται απόλυτα με την αξιοπιστία των αυτοκινήτων που κατασκευάζουν, όμως τώρα με αφορμή την επανεκκίνηση που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση γυρνούν σελίδα και με την σειρά Ioniq δείχνουν με αυτοπεποίθηση  το πόσο περήφανοι είναι για την πορεία και την τεχνολογία τους.

Το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) σχεδιάστηκε από τον γνωστό Luc Donckerwolke που για όποιον δεν τον γνωρίζει  είναι εκείνος που σχεδίασε αυτοκίνητα όπως τα Skoda Octavia, Skoda Fabia, Audi A2, Lamborghini Diablo, Lamborghini Gallardo , SEAT Ibiza κτλ.

Σύμφωνα με τα δελτία τύπου της εταιρείας πηγή έμπνευσης για τον σχεδιαστή ήταν το Hyundai Pony (το πρώτο επιβατικό που σχεδίασε η εταιρεία) όμως οι απλές γραμμές και τα μεγάλα κάθετα παράθυρα δημιουργούν ένα αυτοκίνητο που εμένα μου θυμίζει έντονα τα πρώτα hatchbacks, όπως το VW GOLF ΜΚ2 ή το FIAT 127.

Με τις λιτές γραμμές καταφέρνει να κρύψει αριστοτεχνικά τις αξιοσέβαστες διαστάσεις του IONIQ5 όχι μόνο εμφανισιακά, αλλά και σε ότι αφορά την ευκολία που αυτό κινείται μέσα στην πόλη.

Ο γενικός σχεδιασμός λοιπόν είναι το αποτέλεσμα μιας νοσταλγικής μίξης των πρώτων Hatchbacks των 70’s με τα σύγχρονα CUV αμαξώματα που εξυπηρετούν την ανάγκη να τοποθετούνται οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάτω από το πάτωμα και που εξασφαλίζουν μια απόσταση 16 εκατοστών από το έδαφος και κοντούς προβόλους που προσδίδουν περιπετειώδης χαρακτήρα.

Αντί να επιλέξουν μια απρόσωπή μάσκα σαν εκείνη της Tesla που θυμίζει τους “Anonymous”, ή το ψάρι μέσα στην γυάλα, οι άνθρωποι της Hyundai σχεδίασαν μια μορφή γεμάτη γωνίες και χαμήλωσαν τους «ώμους» του μπροστινού καπό βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αεροδυναμική αλλά και την ορατότητα του οδηγού.

Τα adaptive LED φώτα είναι πολύ αποδοτικά στην νυκτερινή οδήγηση καθώς ρυθμίζουν την δέσμη τους ακολουθώντας το στρίψιμό του τιμονιού και ενεργοποιούν αυτόματα τους πανίσχυρους προβολείς όταν δεν έρχεται αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα.

Με διαστάσεις M/Π/Υ 4.635/1.890/1.605mm και μεταξόνιο 3 μέτρων το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) είναι ένα μεγάλο και φαρδύ CUV που το προφίλ του καθορίζεται από την καμπίνα των επιβατών που είναι μετατοπισμένη στο πίσω μέρος και τις έντονες γωνίες που σχηματίζουν τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα πάνω και η πίσω κολώνα.

Οι ανάγλυφες επιφάνειες στις πόρτες, τα κρυφά αεροδυναμικά πόμολα και ο χορταστικές ζάντες με το σχεδιαστικό μοτίβο «Parametric Pixel» και ελαστικά 235/55-R19 συμπληρώνουν την εικόνα και δίνουν στο Ioniq την σύγχρονη νότα που ηθελημένα προσπαθεί να κρύψει το γεμάτο τετραγωνισμένες επιφάνειες αμάξωμα.

Το Hyundai IONIQ λοιπόν είναι ένα εντελώς ξεχωριστό αυτοκίνητο που προκαλεί τα βλέμματα των ανθρώπων θυμίζοντας τους σχήματα από το παρελθόν που γεννιούνται μέσα στο μυαλό τους όση ώρα το κοιτάνε.

Εμείς οι πιο …ηλικιωμένοι λατρέψαμε τα πρώτα hatchbacks και η εικόνα τους μας γεμίζει αναμνήσεις, ενώ οι νεότεροι βλέπουν απλά κάτι εντελώς πρωτότυπο και διαφορετικό-και ίσως για αυτό όλοι κοιτούν το IONIQ με ενδιαφέρον..

Εσωτερικό

Η αρχική αίσθηση ποιότητας που αναδύεται από το εσωτερικό του δεν οφείλεται τόσο στην μέτρια ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται ειδικά στο επάνω μέρος του -που είναι αδικαιολόγητα σκληρά, αλλά κυρίως από το ενιαίο κοίλο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 12” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει επίσης διαγώνιο 12”

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας που είναι εξαιρετικά πληροφοριακός. Το σύστημα έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay και τα πάντα είναι γραμμένα -επιτέλους- και στα Ελληνικά!

Το IONIQ 5 διαθέτει μια οθόνη AR HUD (Head-Up Augmented Reality) επαυξημένης πραγματικότητας που ουσιαστικά μετατρέπει το παρμπρίζ σε επιφάνεια πληροφόρησης χαρακτηριστικό που συναντάμε για πρώτη φορά σε μοντέλο της Hyundai.

Σε συνδυασμό με τα μεγάλα κάθετα παράθυρα, τα πρωτότυπα γραφικά και το λευκό background του πίνακα οργάνων τις πρωινές ώρες δημιουργούν ένα ευχάριστο εσωτερικό που κυριαρχεί στον χαρακτήρα του δίνοντας έναν εκλεπτυσμένο τόνο που απομακρύνει εύκολα το βλέμμα από τα σκληρά πλαστικά που μπορεί να ενοχλήσουν.

Εντυπωσιακή είναι η έξυπνη χρήση ενός περιστροφικού διακόπτη στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που με την πίεση ενός πλήκτρου χρησιμοποιείται είτε για τον ανθρώπινο χειρισμό του ηχοσυστήματος, είτε για την ρύθμιση του αποδοτικού συστήματος κλιματισμού με τις τρεις ζώνες.

Ανάλογα με την επιλογή οι ενδείξεις στην ανεξάρτητη touch screen που στις ξεχωριστές οθόνες του συστήματος δείχνει είτε τα χειριστήρια του κλιματισμού, είτε εκείνα του ηχοσυστήματος που ρυθμίζεται επιτέλους πανεύκολα.

Η ογκώδης αιωρούμενη κονσόλα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο καθισμάτων και η Hyundai την ονομάζει Universal Island, μπορεί να μετακινηθεί έως και 140 mm. ενώ λειτουργεί σαν ένα υπέροχο υποβραχιόνιο που προσφέρει χαμηλά ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τσάντες ή μπουκάλια.

Το εσωτερικό έχει άριστη συναρμογή με μηδενικούς τριγμούς στο Δ.Λ.Δ-  και ενώ είναι εξίσου προκλητικό με το εξωτερικό -και παρότι είναι χρωματικά μουντό και σκουρόχρωμο, δημιουργεί την απαραίτητη hi-tech εικόνα που όμως συνδυάζεται και με πολύ εργονομία.

Χώροι

Τα υφασμάτινα μπροστινά καθίσματα του Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) είναι μεγάλα και άνετα προσφέροντας μέτρια  πλευρική στήριξη ενώ μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Το τιμόνι με τις δύο ακτίνες δεν μου άρεσε ούτε οπτικά αλλά ούτε και σαν αίσθηση ωστόσο ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και τα χειριστήρια που περιλαμβάνουν και τον επιλογέα που βρίσκεται στην κολώνα  είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι ενώ η ορατότητα του οδηγού χάρη στο ανθρώπινα απλό σχήμα του Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) εξασφαλίζει μια κορυφαία ορατότητα και κάνει το αυτοκίνητο να φαντάζει μικρότερο από ότι πραγματικά είναι.

Αυτό απλό και τετράγωνο σχήμα επιτρέπει στον οδηγό να γνωρίζει από την πρώτη στιγμή ακριβώς που είναι όλες οι γωνίες του αυτοκινήτου και νοιώθει σαν να το οδηγούσε χρόνια.

Η ανεξήγητη έλλειψη καθαριστήρα στο πίσω τζάμι χαλάει λίγο την τέλεια εικόνα όταν βρέχει παρότι η Hyundai επιμένει ότι η αεροδυναμική του αυτοκινήτου είναι τέτοια που δεν λερώνει το πίσω παράθυρο.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι αρκετοί για τρεις ενήλικες που θα βρουν αρκετό χώρο για τα γόνατα και  το κεφάλι τους, ενώ το απολύτως επίπεδο πάτωμα της νέας ηλεκτρικής πλατφόρμας E-GMP (Electric-Global Modular Platform) του Hyundai Group πάνω στην οποία έχει χτιστεί το IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) προσφέρει και άπλετο χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.

Η πλάτη των πίσω καθισμάτων ρυθμίζεται για μεγαλύτερη άνεση και πέφτει  ποσοστό 40:60 για να φορτώνονται μεγάλα αντικείμενα μεγαλώνοντάς τον χώρο αποσκευών από 537 λίτρα μπορεί να φτάσει και τα 1651 λίτρα, στο μπροστινό καπό υπάρχει ένας επιπλέον χώρος 57 λίτρων για τα καλώδια της φόρτισης.

Παράλληλα ο χώρος αποσκευών έχει τετράγωνο σχήμα και επίπεδο δάπεδο, αφού η πίσω πόρτα κατεβαίνει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα για να διευκολύνει την φόρτωση.

Κινητήρας/Επιδόσεις/Κατανάλωση

Το IONIQ 5 διατίθεται με δύο επιλογές μπαταριών, μιας 58 kWh (μόνο για τις πισωκίνητες εκδόσεις) και μιας 77 kWh, ενώ υπάρχουν και δύο επιλογές εκδόσεων κινητήρων. Είτε με πίσω κίνηση, είτε με τετρακίνηση.

Στην κορυφή της γκάμας υπάρχει η έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα 155 kW στον πίσω άξονα και έναν 70 kW στον εμπρός (225kW συνολικά, ήτοι συνδυαστική ιπποδύναμη 306ps), κάτι που επιτρέπει την κίνηση σε όλους τους τροχούς (AWD), ενώ η έκδοση 2WD του IONIQ 5 με έναν ηλεκτροκινητήρα 160 kW (229ps) στο πίσω άξονα και ροπή 350 Nm διατίθεται 72,6 kWh επιτυγχάνει τα 0-100 km/h σε 7,4 δευτερόλεπτα. Με την μπαταρία των 58 kWh.

Σε μερικούς μήνες θα παρουσιαστεί και το IONIQ 5 Ν της Hyundai που θα αποδίδει κοντά 600 ίππους, 700+ Νm ροπής και θα έχει δύο προγράμματα που θα επιτρέπουν και drift ενώ στο πρόγραμμά Track θα αναπαράγει τους ήχους ενός θερμικού κινητήρα και θα προβαίνει σε εικονικές αλλαγές ταχυτήτων μειώνοντας στιγμιαία την ροπή στις αλλαγές.

Είναι σίγουρο ότι στην παρουσίαση του μοντέλου Ν θα χαρούμε οδήγηση-και ο ανταγωνισμός θα κλάψει, ωστόσο φοβάμαι ότι οφείλουμε να προσγειωθούμε στο πισωκίνητο Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) της δοκιμής το οποίο καταφέρνει να υπερνικήσει με αξιοπρέπεια το βάρος των 2010 κιλών αφού χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα που συνολικά αποδίδει 229 ίππους (168 kW) και 305 Νm ροπής.

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 78 kWh, βρίσκεται στο πάτωμα κάτω από τους επιβάτες και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.

Το το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω στον σε 7,5 δευτερόλεπτα και σταματά να επιταχύνει μόλις 20 δευτερόλεπτα αργότερα όταν ο κόφτης περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 186 χλμ/ω.

Αυτές είναι επιδόσεις που πριν από μερικά χρόνια θα ντρόπιαζαν ένα GTi  και όμως η τεχνολογία της Hyundai καταφέρνει να κάνει το βασικό μοντέλο του Ioniq ταυτόχρονα γρήγορο και εξαιρετικά αποδοτικό, αφού η μέση κατανάλωση στην δοκιμή δεν ξεπέρασε τις 15 Kwh /100 χλμ ενώ με πολύ προσεκτική οδήγηση και χωρίς την χρήση κλιματισμού έπεσε  μέσα στην πόλη και στις 13.5 Kwh /100 χλμ.

Πάντως η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 15,5 kWh/100 κάτι που θεωρητικά θα έδινε τα 507 km (WLTP) αυτονομίας που υπόσχεται η Hyundai, όμως αν η θερμοκρασία είναι  χαμηλή και χρησιμοποιηθεί το σύστημα θέρμανσης η αυτονομία -σύμφωνα με την ένδειξη, δεν ξεπέρασε ποτέ τα 400χλμ. αφού το αυτοκίνητο δεν έχει θέρμανση με αντλία θερμότητας.

Το κλειδί για την επίτευξη της μεγάλης αυτονομίας είναι η άριστη διαχείριση ενέργειας που έχουν πετύχει οι μηχανικοί της Hyundai/KIA σε όλα τα ηλεκτρικά τους μοντέλα, γιατί καλές είναι οι μεγάλες μπαταρίες σαν εργαλείο για την επίτευξη ικανοποιητικής αυτονομίας, αλλά νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι εκείνο που προέχει είναι η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 65 (!) ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 11 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά για το 80%της φόρτισης , ενώ αν βρείτε έναν ταχυφορτιστή 150 kW (…δεν ξέρω που θα τον βρείτε) τότε χάρη στην τεχνολογία 800V το IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) θα προσλαμβάνει ρεύμα για 110 χιλιόμετρα κάθε 10 λεπτά!

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σχετικά άνετη σε ότι αφορά την ρύθμιση ελατηρίων /αμορτισέρ και  στηριζόμενη περισσότερο στις σκληρές αντιστρεπτικές για να περιορίσει τις κλίσεις του βαρίου αμαξώματος.

Τα αμορτισέρ ισορροπούν άψογα σε ότι αφορά την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς κάνοντας το IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) άνετο στην καθημερινότητα αν και στις μεγάλες ταχύτητες μέσα στην στροφή  ταχύτητες μπορεί να ήθελα και λίγο πιο αργή απόσβεση επαναφοράς για να περιοριστούν κάποιες μικρές τάσεις ταλάντωσης που θα ανακαλύψει όποιος αποφασίσει να το οδηγήσει … πολύ γρήγορα.

Το τιμόνι λόγω της δυνατής υποβοήθησης δεν εντυπωσιάζει με την αίσθηση που προσφέρει στην πρώτη επαφή και χρειάζεται μερικές ημέρες για να το συνηθίσει κάποιος και να διαπιστώσει ότι τελικά είναι μαλακό αλλά ακριβές.

Τα φρένα περιλαμβάνουν μεγάλους δίσκους σε όλους τους τροχούς- κάτι που δεν είναι αυτονόητο για κάποιους από τους ανταγωνιστές-και συνδυαζόμενοι και με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας  αποδεικνύονται ότι είναι πανίσχυρα και ανθεκτικά.

Στην Πόλη

Το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) λάμπει μέσα στην πόλη όπως συμβαίνει με κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει καθώς η καλή ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται παντού.

Αυτό που διαφοροποιεί το IONIQ 5 από οτιδήποτε άλλο που κυκλοφορεί είναι ο συνδυασμός της μεγάλης άνεσης χώρων για πέντε άτομα που προσφέρει το εσωτερικό με την ταυτόχρονη ευκολία ελιγμών μέσα στην πόλη.

Αυτό όπως είπαμε οφείλεται στην καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις που προσφέρουν τα μεγάλα και σχετικά κάθετα παράθυρα, το γεγονός ότι ο οδηγός βλέπει όλες τις γωνίες του αυτοκινήτου που έχει τετραγωνισμένο σχήμα και φυσικά το μικρό κύκλο στροφής που προσφέρει το τιμόνι που κόβει πολύ.

Νομίζεις ότι οδηγείς ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο που χωρά και στρίβει παντού… Νοιώθεις ότι οδηγείς κάτι σαν Golf, όμως έχεις εσωτερικούς χώρους που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνους ενός Tuscon που έχει περίπου τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις αλλα δείχνει πιο ογκώδες.

Ξύνεις το κεφάλι σου προσπαθώντας να παντρέψεις τις διαστάσεις που διαβάζεις στα χαρακτηριστικά με την αίσθηση που το αυτοκίνητο δίνει μέσα στην πόλη και απλά στο τέλος παραδέχεσαι ότι όταν ένα σχέδιο είναι θεμελιωδώς σωστό…όλα γίνονται σωστά!

Μπράβο στον σχεδιαστή  Luc Donckerwolkeν και στο υπεύθυνό του σχεδιαστικού τμήματος της Hyundai SangYup Lee

Με εντυπωσίασε επίσης ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των τεράστιων ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από εκείνα που έχουν πιο ψηλό προφίλ και πιο λογικές διαστάσεις.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν όποια «προηγμένη λακκούβα» έχει βάλει ο Φρεντοκράτωρ στο Δ.Λ.Δ, ενώ το ποιοτικά συναρμολογημένο εσωτερικό- που δεν τρίζει -και η άριστη ηχομόνωση σε συνδυασμό με τα άνετα καθίσματα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης στους επιβάτες.

Και στην ανάρτηση τα εύσημα πάνε στην Hyundai-που έχει χτίσει ένα «Dream Team»- μέσω του Albert Bierman που πριν λίγα χρόνια ήταν υπεύθυνός για την ρύθμιση της ανάρτησης των αυτοκινήτων Μ της βαυαρικής εταιρείας.

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια. Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που λειτουργεί με προοδευτικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες-και όχι σε άχρηστη ζέστη από τα φρένα.

Το σύστημα ρυθμίζεται ως προς την λειτουργία του από τα paddles πίσω από το τιμόνι και με την σωστή χρήση του θα μπορέσετε να εξοικονομείτε περίπου 10-15 χιλιόμετρα σε κάθε φόρτιση χάρη στην καλύτερη ανάκτηση ενέργειας που προσφέρει.

Αξίζει να προσπαθήσετε!

Μέσα στην πόλη με εξαιρετικά προσεκτική οδήγηση που περιλαμβάνει γνώση της διαδικασίας ανάκτησης ενέργειας- και χωρίς κλιματισμό, η κατανάλωση μπορεί να πέσει και κάτω από τις 13KWh/100 χλμ και αυτό είναι ένα επίσης εντυπωσιακό νούμερο για ένα τόσο μεγάλο και βαρύ αυτοκίνητο.

Οδηγώντας λοιπόν με χαμηλές ταχύτητες πόλης είναι αδύνατον να μην δεις ότι οι άλλοι οδηγοί κοιτάζουν το εντυπωσιακό αυτοκίνητο είτε προσπαθώντας να καταλάβουν τι μάρκα είναι-είτε με το στόμα ανοιχτό μόλις συνειδητοποιούν ότι είναι ένα άλλοτε ταπεινό Hyundai.

Είπαμε αισθητικά οι Κορεάτες παρότι κάποιος έμπειρος μπορεί να δει τις επιρροές τους έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια δική τους σχολή που αρέσει ή εντυπωσιάζει σχεδόν όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης ή φύλου.

Στο Αυτοκινητοδρομό

Το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) στον αυτοκινητόδρομο εντυπωσιάζει με την αεροδυναμική την μηχανική ησυχία αλλά και από την ποιότητα κύλισης των τροχών-κάτι που δείχνει την λεπτομέρεια που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια .

Με τα 500 κιλά του βάρους των μπαταριών να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και στο κέντρο του αμαξώματός αυτό το αυτοκίνητο δείχνει να αδιαφορεί εντελώς για τις πλαγιομετωπικές ριπές ανέμου δείχνοντας έναν ακλόνητο χαρακτήρα.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι ελάχιστος και φυσικά ο ηλεκτροκινητήρας ψιθυρίζει κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.

Δυστυχώς όσο καλό και να είναι σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 135-140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 340 χιλιόμετρα και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.

Βέβαια στο GPS φαίνονται διαρκώς τα σημεία φόρτισης που θα βρείτε στον δρόμο σας και μάλιστα το σύστημα δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα φόρτισης που θα σας δώσει την βέλτιστη αυτονομία που θα σας επιτρέψει να φτάσετε στον προορισμό σας το συντομότερο.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω και κλείνοντας τον κλιματισμό, η αυτονομία πλησιάζει τα 410 χλμ στον υπολογιστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μετά από 300-330 χιλιόμετρα θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν και θα σας υποχρεώσουν να σταματήσετε νωρίτερα σε κάποιο σταθμό φόρτισης.

Είπαμε… τα ηλεκτρικά δεν αγαπάνε τα μεγάλα ταξίδια-ακόμη!

Στις Στροφές

Mε κίνηση στους πίσω τροχούς, χαμηλό κέντρο βάρους με σωστό ζύγισμα και 230 ηλεκτρικά άλογα τα 2000+ κιλά του Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) ελέγχονται με ακρίβεια στο στεγνό οδόστρωμα όπου τα πολύ φαρδιά ελαστικά προσφέρουν ικανοποιητικότατες ποσότητες πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερη και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Ανεβάζοντας ρυθμό βλέπεις ότι μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού.

Η υποστροφή είναι ελάχιστη, όπως και οι κλίσεις μέσα στην στροφή, ενώ υπάρχει και μια τάση του πίσω μέρους να ανοίγει την τροχιά στο γκάζι και να βοηθά το μπροστινό μέρος να πηγαίνει προς τα εκεί που στοχεύει το τιμόνι.

Μιλώντας για το τιμόνι θα ήθελα πραγματικά η «μεταγραφή» να ξεφυλλίσει για λίγο το γαλανόλευκο μπλοκάκι που πήρε μαζί του φεύγοντας από το Μόναχο έτσι ώστε να βρεθεί και αυτό στο πολύ καλό επίπεδο που λειτουργεί η υπόλοιπη ανάρτηση.

Αυτό όμως είναι κάτι που συνηθίζεται και έτσι μετά από λίγο πατάς το ποτενσιόμετρο νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.

Ωστόσο οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν νομίσεις ότι μπορείς να συμπεριφερθείς στο βαρύ Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για ατέλειωτα πλασαρίσματα από την μια στροφή στην άλλη σε μια ορεινή διαδρομή με εναλλασσόμενες στροφές.

Όπως είναι αναμενόμενο με κάθε πολύ βαρύ αυτοκίνητο η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βάρους από την μια στροφή στην άλλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και έτσι σύντομα το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) μπουρδουκλώνεται και παραδίδεται στα ικανότατα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας .

Ένα σημείο που ίσως προβληματίσει είναι η συμπεριφορά των πολύ φαρδιών ελαστικών στο βρεγμένο όπου μοιάζει να χάνουν την πρόσφυση τους απότομα και νωρίς. Ίσως τα ελαστικά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου να ήταν ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός βρεγμένου οδοστρώματος και πολύ φαρδιών ελαστικών δεν λειτουργεί.

Πάντως το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) έχει μια εξαιρετική συμπεριφορά στους επαρχιακούς δρόμους και όσο δεν οδηγείτε σε οριακούς ρυθμούς δεν πρόκειται ποτέ να σας προβληματίσει ή να σας τρομάξει ακόμη και αν ο δρόμος είναι βρεγμένος.

Η άμεση ανταπόκριση του ηλεκτροκινητήρα θα σας εξασφαλίσει άμεσα προσπεράσματα στο επαρχιακό δίκτυο και η καλορυθμισμένη ανάρτηση θα κρατήσει τους επιβάτες ξεκούραστους.

Συμπέρασμα

Το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) μια  εντελώς ξεχωριστή εμφάνιση που προκαλεί τα βλέμματα με την διαφορετικότητα της ενώ ταυτόχρονα φτιάχνει την διάθεση όχι μόνο του οδηγού αλλά και των απλών ανθρώπων που το βλέπουν να περνά!

Η μεγαλύτερη επιτυχία του σχεδιασμού του είναι ότι στο μάτι το αυτοκίνητο δείχνει μικρό και στον παρατηρητή αλλα και στον οδηγό που νοιώθει ότι οδηγεί κάτι που είναι πολύ πιο μαζεμένο σε διαστάσεις-και αυτό για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται συνήθως μέσα στην πόλη είναι μια τεράστια επιτυχία.

Με εξαίρεση κάποια πλαστικά στο ταμπλό, το ποιοτικό εσωτερικό που εκπέμπει ποιότητα μέσα από την απλότητα- χωρίς να κουράζει το μάτι, ενώ και η άνεση για όλους τους επιβάτες βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο.

Οι μηχανικοί της Hyundai δείχνοντας ξεκάθαρα ότι όταν θέλουν μπορούν, κατάφεραν  να μας παρουσιάσουν μια εικόνα από το μέλλον της εταιρείας-σήμερα, όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να συνυπάρχει με την χαρά της οδήγησης.

Το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh δεν είναι μόνο το τεχνολογικό λάβαρο της Κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και η απόδειξη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και την χαρά της οδήγησης χωρίς να είναι παράλογα ακριβά.

Μιλώντας για χρήματα (..που έτσι και αλλιώς δεν έχουμε!) θα ήθελα να πω ότι το μόνο CUV που μπορώ να σκεφτώ ότι προσφέρει αυτές τις επιδόσεις σε αυτά τα χρήματα είναι το δυνατό Cupra Formentor, αλλά και πάλι ενώ μπορεί να ταξιδέψει πιο μακριά ακόμη και αυτό υστερεί σημαντικά σε χώρους και τεχνολογία.

Οι πραγματικοί αντίπαλοι του Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) είναι το Volvo C40 P6, η BMW iX3, η Mustang Mach Ε, η Mercedes EQC-αυτοκίνητα δηλαδή που είναι πολύ -μα πολύ πιο ακριβά από το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) χωρίς απαραίτητα να προσφέρουν αναλογικά πολύ περισσότερη ευχαρίστηση στην χρήση τους.

Παρότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να είναι τόσο μεγάλα και τόσο βαριά, αφού συνήθως κινούνται στην πόλη, δεν μπορώ να κρύψω ότι απόλαυσα την ποιότητα κύλισης και την ευκολία συμβίωσης με το Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) αφού έχοντας μια μεγάλη και ψηλή πενταμελή οικογένεια υπήρξαν πολλές στιγμές που εκτίμησα την έλλειψη γκρίνιας για τους χώρους από το πίσω κάθισμα.

To Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh) αν και θυμίζει αυτοκίνητα του παρελθόντος, σήμερα δεν μοιάζει με κανένα άλλο, ενώ ταυτόχρονα είναι οικονομικό και παρά τις μεγάλες του διαστάσεις είναι τόσο έξυπνα σχεδιασμένο που είναι και εύχρηστο μέσα στην πόλη.

Αν σκέπτεστε λοιπόν την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκίνητου για να ζήσετε την ηλεκτροκίνηση και να εκμεταλλευτείτε τα φορολογικά κίνητρα η ερευνά σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και το πισωκίνητο Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh)..

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των πλαστικών στο επάνω μέρος του ταμπλό.
  • Η αίσθηση του τιμονιού και η έλλειψη αντλίας θερμότητας για τον κλιματισμό.

Θα θυμάμαι

  • Το όμορφο και έξυπνο σχεδιασμό που εξαφανίζει τις μεγάλες διαστάσεις του αυτοκινήτου και την χαμηλή κατανάλωση που εξασφαλίζει ικανοποιητική αυτονομία.
  • Την ασφαλή και ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά και την άνεση χωρών στο εσωτερικό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Twitter,    Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Hyundai IONIQ 5 230 PS RWD (77 kWh)

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο