Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS Δοκιμή / Test drive

Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS Δοκιμή / Test drive

Όποιος ζήσει έστω και λίγο με την Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS θα κατανοήσει ότι η προκλητική απόφαση της Ford να βαπτίσει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της με το θρυλικό όνομα που δημιούργησε την κατηγορία των muscle cars δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Το Ford Mustung είναι ένας θρύλος που μεγάλωσε μέσα σε όλους μας μέσα από την Αμερικάνική κουλτούρα του Ροκ & Ρολ που την ρουφήξαμε αχόρταγα μέσα από τον Αμερικάνικο κινηματογράφο.

Στις βιντεοκασέτες που νοικιάζαμε από το βίντεο κλαμπ της γειτονίας, το 10λεπτό της σκηνής καταδίωξης στην ταινία Bullitt  με τον Steve McQueen μέσα σε μια πράσινη GT του ’68 είχαν πάντα «παράσιτα» από τα πολλά «stop-rewind and replay’s” που κάναμε όλοι για να απολύσουμε την σκηνή για τουλάχιστον 5-6 φορές!

Το όνομα Mustang είναι μεγάλο, όμως σε ένα κόσμο που αλλάζει με ασύλληπτους ρυθμούς η αναφορά στην παράδοση της Ford μπορεί να μην είναι απλά μια ακόμη ιδέα του τμήματος μάρκετινγκ, αλλά μια υπόσχεση των ικανότατων μηχανικών της Ford ότι ακόμα και αν χαθεί ο V8 κάτω από το μακρύ καπό της mustang εκείνοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ζωντανό τον θρύλο ακόμη και αν χρειαστεί ο βροντερός ήχος του V8 να ακούγεται από τα ηχεία του ηχοσυστήματος.

Βλέποντας τις τάσεις της εποχής και τον άμεσο ανταγωνισμό από την Tesla ήταν ξεκάθαρο ότι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Ford θα έπρεπε να ήταν σχετικά ψηλό ώστε να χωρούν οι μπαταρίες κάτω από το πάτωμα του και να έχει μια coupe αεροδυναμική γραμμή που να χαρίζει ένα καλό συντελεστή CX.

Ξεκάθαρα λοιπόν αυτή δεν είναι η 7η γενιά της «Ford Mustang» αλλά η πρώτη γενιά της  «Mustang Mach-E» με ιδιαίτερη έμφαση στο «Mach-Ε».

Εμφάνιση

Το εύκολο είναι να πει κάποιος ότι αυτό το CUV αμάξωμα δεν μπορεί να ανήκει σε μια Mustang, ωστόσο η ανάγκη να τοποθετούνται οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάτω από το πάτωμα, εξηγεί την τάση των κατασκευαστών να επιλέγουν ψηλά αμαξώματα τύπου SUVκαθώς βολεύουν χωροταξικά, αλλά είναι και της μόδας!

Αντί να επιλέξουν μια απρόσωπή μάσκα σαν εκείνη της Tesla που θυμίζει τους “Anonymous”, οι άνθρωποι της Ford τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν την μάσκα, τα φωτιστικά σώματα και την χαρακτηριστική πίσω κολώνα της Mustang  σε ένα αμάξωμα CUV παρουσιάζοντας  την Mustang Mach-E.

Με διαστάσεις M/Π/Υ 4.712/1.881/1.597 mm και μεταξόνιο τριών μέτρων η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS είναι ένα μεγάλο και φαρδύ CUV που σε αντίθεση με το κλασσικό Mustang -που έχει την καμπίνα των επιβατών μετατοπισμένη στο πίσω μέρος και ένα μακρύ καπό μπροστά,  έχει επιλέξει την αρχιτεκτονική Cab Forward που υπόσχεται τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους που περιμένει να βρει κανείς σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Στο προφίλ της οι ανάγλυφες επιφάνειες στις πόρτες, τα κρυφά-και μάλλον περίεργα σε εμφάνιση και λειτουργία  πόμολα και το σχήμα του πίσω παραθύρου δημιουργούν τους καταλλήλους συνειρμούς!

Για να ανοίξουν οι πόρτες, αν έχετε το κλειδί στην τσέπη σας,  πατάτε ένα φωτιζόμενο κουμπί και οι πόρτες ανοίγουν προς τα έξω αυτόματα. Για να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το κλειδί, είτε το κινητό σας τηλέφωνο, ή ακόμη και να πληκτρολογήσετε τον κωδικό σας σε ένα πληκτρολόγιο που σχηματίζεται στην μεσαία κολώνα.…

H Ford Mustang Mach-E διαθέτει την κλασσική πολύγωνη μάσκα που κάνει μια φωνή στο μυαλό μας να φωνάζει Ford, παρότι δεν το γράφει πουθενά!

Αντίθετα το «Pony» που κοσμεί το κέντρο της χωρίς γρίλιες μάσκας, σας ξεκαθαρίζει ότι βλέπετε… μία Mustang που είναι ηλεκτρική!

Τα adaptive LED φώτα έχουν το σχήμα που επιβάλλει το αμερικάνικό DNA του αυτοκινήτου και επιπλέον είναι απίστευτα  αποδοτικά στην νυκτερινή οδήγηση καθώς ρυθμίζουν την δέσμη τους ακολουθώντας το στρίψιμό του τιμονιού και ενεργοποιούν αυτόματα τους πανίσχυρους προβολείς όταν δεν έρχεται αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα.

Η εικόνα από πίσω χάρη στα  τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα και το φαρδύ αμάξωμα είναι απολαυστική και γεμίζει την λωρίδα της κυκλοφορίας με τον πιο πειστικό τρόπο θυμίζοντας και πάλι τον θρύλο περισσότερο από κάθε άλλη γωνία του αμαξώματος.

Δεν χρειάζεται να το δείτε πουθενά γραμμένο, το ξέρετε… βλέπετε μια Mustang!

Εσωτερικό

Ανοίγεις την πόρτα και το εσωτερικό είναι σίγουρα επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική της κάθετης οθόνης κεντρικής οθόνης που έχει «επιβάλλει» η Tesla σε κάθε αυτοκίνητο που θέλει να εντυπωσιάσει τους φίλους των μοντέρνων οθονών και των gadgets.

Το ταμπλό είναι λιτό στην σχεδίαση του και έχει μια ποιοτική υφασμάτινη επένδυση στο μέσον του και ποιοτικά πλαστικά στα περισσότερα σημεία του. Περίεργη επιλογή αποτελεί το σκληρό πλαστικό στο επάνω μέρος του ταμπλό, το οποίο όμως είναι κρυμμένο πίσω από τις οθόνες και δεν ενοχλεί.

Είναι αδύνατον να μην προσέξει κανείς την κεντρική κάθετης τοποθέτησης LCD οθόνη με διαστάσεις 15,5’’ που κυριαρχεί αισθητικά και ελέγχει ουσιαστικά όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

Πλοηγούμενη στα μενού βρήκα –όχι αμέσως- τον τρόπο να επιλέγω τα τρία προγράμματα λειτουργίας “Whisper”, “Active” και…”Untamed”, να ενεργοποιώ την οδήγηση με ένα πετάλι και φυσικά να επιλέγω να ακούγεται από τα ηχεία ένας υπέροχος και πειστικός ήχος από αμερικάνικό V8 που ολοκληρώνει την οδηγική απόλαυση!

Από την ίδια οθόνη ρυθμίζεται ο κλιματισμός, τα θερμαινόμενα καθίσματα και φυσικά προβάλλονται πληροφορίες από το Navigation και το ηχοσύστημα της B&O με τα δυνατά μπάσα.

Την φουτουριστική εικόνα στο εσωτερικό μετριάζει κάπως το δακτυλίδι χειρισμού στο κάτω μέρος της μεγάλης οθόνης αφής, η καλή ποιότητα των υλικών και ορισμένες αναφορές στην θρυλική παράδοση της Mustang, όπως για παράδειγμα το pony στο τιμόνι με τα… πάρα πολλά πλήκτρα!

Πάντως εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα αναλογικά χειριστήρια είναι πολύ πιο εύχρηστα και πρακτικά και ελπίζω κάποτε να επιστρέψουν κάποια στιγμή στα αυτοκίνητα μας.

Μπροστά από τον οδηγό μια οθόνη 10’’προβάλει όλες τις πληροφορίες της οδήγησης ( ταχύτητα, αυτονομία κτλ), ενώ ακόμη και όταν ο οδηγός βρίσκεται μακριά από το αυτοκίνητο μπορεί από το κινητό του με την χρήση της εφαρμογής «FordPass» να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το αυτοκίνητο του, να ρυθμίζει τον κλιματισμό και να παίρνει  πληροφορίες για ταξιδιωτικούς προορισμούς, σταθμούς φόρτισης…. κτλ!

Εκείνο που μου άρεσε-σαν μητέρα, είναι ότι όταν «σβήνει» το αυτοκίνητο στην κεντρική οθόνη υπάρχει μια ειδοποίηση που υπενθυμίζει στον οδηγό πριν φύγει να ελέγξει ότι δεν έχει ξεχάσει το παιδί του ή το σκυλί του στο πίσω κάθισμα και του δίνει την δυνατότητα να επιλέξει να απενεργοποιήσει τους αισθητήρες κίνησης του εσωτερικού εάν θελήσει να φύγει από το αυτοκίνητο για μερικά λεπτά.

Είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία που θα πρέπει να βρει τον δρόμο της σε όλα τα αυτοκίνητα καθώς στις ΗΠΑ-και αλλού- δεκάδες παιδιά κάθε χρόνο χάνονται από θερμοπληξία επειδή οι γονείς τα ξεχνούν σε ένα υπαίθριο παρκινγκ….

Τέλος, ενώ πουθενά στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει το logo της Ford για να τονιστεί ότι η Mustang είναι μια ξεχωριστή μάρκα, «σβήνοντας» το αυτοκίνητο εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη ένα  φαρδύ πλατύ σήμα της Ford, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!

Χώροι

Ο οδηγός κάθεται σε μια σχεδόν SUVαδική από άποψη ύψους  θέση που του εξασφαλίζει καλή ορατότητα προς τα μπροστά και στο πλάι , ενώ προς τα πίσω θα ενοχλήσουν οι φαρδιές πίσω κολώνες.

Τα καθίσματα είναι δερμάτινα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα  και θερμαινόμενα και ενώ είναι κάπως σκληρά, καταφέρνουν να επιτυγχάνουν μια χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και καλής πλευρικής στήριξης.

Η εργονομία-εάν συνηθίσεις τις λειτουργίες από την κεντρική οθόνη βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα κυρίως χάρη στο μεγάλο μέγεθος της κεντρικής οθόνης, όμως υπάρχουν παραφωνίες όπως οι μοχλοί που ανοίγουν τις πόρτες που βρίσκονται κρυμμένοι στο επάνω μέρος της χειρολαβής και αν δεν σου την δείξουν πώς να βγεις… είναι αδύνατον να τους βρεις.

Επίσης περίεργη είναι η έλλειψη αυτομάτων υαλοκαθαριστήρων την στιγμή που το Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS διαθέτει μεταξύ άλλων Gadgets όπως το ενεργό σύστημα cruise control με διατήρηση στο κέντρο της λωρίδας και ρύθμιση της απόστασης από το μπροστινό όχημα.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής διαθέτει μια γυάλινη οροφή που δεν ανοίγει και δεν διαθέτει κάλυμμα για να μας προστατεύει από την ήλιο, όμως σύμφωνα με την Ford το κρύσταλλο της είναι ειδικό και δεν επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι αρκετοί για τρεις ενήλικες που θα βρουν αρκετό χώρο για τα γόνατα και  το κεφάλι τους, ενώ το απολύτως επίπεδο πάτωμα της νέας ηλεκτρικής πλατφόρμας πάνω στην οποία έχει χτιστεί το MACH-E προσφέρει και άπλετο χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.

Ο πίσω χώρος αποσκευών των 410 λίτρων είναι οριακός για ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο-αφού από κάτω του βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας, όμως στο μπροστινό καπό υπάρχει ένας επιπλέον χώρος 87 λίτρων συμπληρώνει την χωρητικότητα και την φτάνει σε αποδεκτά επίπεδα.

Παντού στο εσωτερικό υπάρχουν χώροι για μπουκάλια και ποτήρια, ενώ μπροστά η κεντρική κονσόλα διαθέτει τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους, τόσο κάτω από τον περιστροφικό επιλογέα, όσο και κάτω από το υποβραχιόνιο.

Κινητήρες

Η Ford Mustang Mach-E διατίθεται σε πισωκίνητες εκδόσεις με κινητήρα 269 ίππων με μπαταρίες 75,7 kWh (68 kWh διαθέσιμες) και σε εκδόσεις με μπαταρίες 98,8 kWh (από τις οποίες οι «ωφέλιμες » είναι οι 88 kWh).

Φυσικά προσφέρονται και τετρακίνητες εκδόσεις AWD με ένα κινητήρα σε κάθε άξονα  που αποδίδουν συνολικά είτε 351 PS και ροπή 580 Nm όπως η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS της δοκιμής, είτε 487 PS και ροπή 860 Nm στην έκδοση  Mustang Mach-E GT.

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής οι κινητήρες AC είναι ελαιόψυκτοι και αντιμετωπίζουν με άνεση τα 2,200 κιλά του βάρους χάρη στην άμεση ανταπόκριση των ηλεκτροκινητήρων που αποδώσουν το σύνολο της ροπής μισό δευτερόλεπτο  μετά το πάτημα του γκαζιού.

Η λειτουργία των κινητήρων ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα Whisper (ψίθυρος) , Active και Untamed (…αδάμαστο) επηρεάζοντας την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης, την απόκριση του γκαζιού, τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ο φυσικά τον απολαυστικό ήχο V8 που ακούγεται από τα ηχεία στα δύο τελευταία προγράμματα..

Στο πρόγραμμα Whisper το τιμόνι είναι ελαφρύ και η απόκριση του κινητήρα είναι κάπως πιο «τζούφια» διευκολύνοντας την οικονομική και ήρεμη οδήγηση, ενώ στον αντίποδα η επιλογή του «αδάμαστου» κουράζει με το βαρύ τιμόνι και την απότομη απόκριση του κινητήρα στην πίεση και το άφημα του πεταλιού.

Η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 5,5”(…συμφωνα με το κινητό μου) και η τελική μου είπαν ότι περιορίζεται από ηλεκτρονικό κόφτη στα 187 χλμ/ω.

Οι μπαταριές των 98,7 ονομαστικών κιλοβατωρών είναι υδρόψυκτες,κάτι που εξασφαλίζει την σταθερή απόδοση τους στην διάρκεια της λειτουργίας τους.

Οδηγώντας με προσοχή μέτρησα καταναλώσεις μέσα στην πόλη που κυμαίνονται στις  14,2 έως 18 kWh/100, που φτάνουν τις 30++ kWh/100 αν αποφασίσετε να οδηγήσετε εκμεταλλευόμενοι όλη την ισχύ των κινητήρων σε έναν δρόμο με στροφές.

Πάντως η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 16,5 kWh/100 κάτι που θεωρητικά θα έδινε 530 χιλιόμετρα αυτονομίας, όμως επειδή κατά την διάρκεια της δοκιμής η θερμοκρασία ήταν σταθερά γύρω στους 0ο C η αυτονομία σύμφωνα με την ένδειξη δεν ξεπέρασε ποτέ τα 430 χλμ.

Η κατανάλωση είναι εξαιρετικά χαμηλή εάν σκεφτούμε το βάρος, κάτι που δείχνει την άριστη διαχείριση ενέργειας που έχουν πετύχει οι μηχανικοί της Ford.

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 32(!) ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 11 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά για το 80%της φόρτισης , ενώ αν βρείτε έναν ταχυφορτιστή 150 kW τότε η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS θα προσλαμβάνει ρεύμα για 110 χιλιόμετρα κάθε 10 λεπτά!

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σχετικά σφικτή στηριζόμενη περισσότερο στις σκληρές αντιστρεπτικές για να περιορίσει( σχεδόν εξαφανίσει!) τις κλίσεις του βαρίου αμαξώματος.

Τα αμορτισέρ ισορροπούν άψογα σε ότι αφορά την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς κάνοντας την  Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS άνετη στην καθημερινότητα και διασκεδαστική στις στροφές.

Το τιμόνι είναι ίσως από τα καλυτέρα που έχει φτιάξει ποτέ η Ford και χάρη στα σχετικά στενά Continental PremiumContact 6 με διάσταση μόλις  225/55 R19 διαβάζει με ακρίβεια τον δρόμο.

Χάρη στον άμεσο και απόλυτο έλεγχο της τετρακίνησης που γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς την καθυστέρηση που θα πρόεκυπτε από την αντίδραση ενός βενζινοκινητήρα , των αξόνων και των διαφορικών, η ελκτική πρόσφυση που προσφέρουν τα ελαστικά είναι επαρκής και δεν δημιουργεί κλοτσήματα στο τιμόνι ή άσκοπες παρεμβάσεις του ESP.

Τα φρένα περιλαμβάνουν μεγάλους δίσκους σε όλους τους τροχούς-με τις κόκκινες μπροστινές δαγκάνες να διαθέτουν τέσσερα εμβολα και συνδυαζόμενες και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας  είναι πανίσχυρες και ανθεκτικές.

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι σχετικά μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί και βοηθούν στο να κάνεις μια αναστροφή, ή να ελιχτείς σε κάποιο στενό παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες διαστάσεις της Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS.

Χάρη σε αυτό το τιμόνι και την καλή ορατότητα που έχεις από την θέση του οδηγού (εφόσον το κάθισμα είναι ρυθμισμένο ψηλά) το να σταθμεύσεις μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε όταν διαβάζετε τις διαστάσεις της.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε… ανώμαλη ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενώ η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία των ηλεκτροκινητήρων χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που κάνει αυτό μεγάλο CUV ιδανικό για την καθημερινή μετακίνηση.

Στο εσωτερικό η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τίποτε δεν τρίζει ακόμη και στην καθημερινή χρήση στο Δ.Λ.Δ.

Τα πρώτα μέτρα της οδήγησης κύλισαν γνωρίζοντας το εσωτερικό του αυτοκινήτου και προσπαθώντας να καταλάβω πως αντιδρούν οι κινητήρες στο πετάλι του γκαζιού και πόσο έντονη ήταν ή ανάκτηση ενέργειας στις στο άφημα του.

Η δοκιμή έγινε κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας «Φίλλιπος» και καθώς κατοικώ στον Διόνυσο οι δευτερεύοντες δρόμοι ήταν ακαθάριστοι από το χιόνι (επειδή …φρέντοι!) και μου έδωσαν την δυνατότητα να θαυμάσω την αμεσότητα με την οποία λειτούργει το λογισμικό διαχείριση της ισχύος  και κάνει τους δύο ηλεκτροκινητήρες να συνεργάζονται άψογά.

Στον αυτοκινητόδρομο

Όταν η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι το πλαίσιο είναι φτιαγμένο για να κινείται με άνεση στον αυτοκινητόδρομο με την αεροδυναμική να περιορίζει τον θόρυβο και το αυξημένο βάρος να λειτούργει σε όφελος της ποιότητας κύλισης και της σταθερότητας στην αντιμετώπιση πλαγιομετωπικών ριπών ανέμου.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι ελάχιστος και φυσικά οι ηλεκτροκινητήρες ψιθυρίζουν κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβαλλον στο εσωτερικό.

Δυστυχώς όσο καλό και να είναι σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 130-140 χλμ/ωστον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 350 χιλιόμετρα και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.

Βέβαια στο GPS φαίνονται διαρκώς τα σημεία φόρτισης που θα βρείτε στον δρόμο σας και μάλιστα το σύστημα δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα φόρτισης που θα σας δώσει την βέλτιστη αυτονομία που θα σας επιτρέψει να φτάσετε στον προορισμό σας το συντομότερο.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω η αυτονομία πλησιάζει τα 400 χλμ στον υπολογιστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μετά από 300-330 χιλιόμετρα θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν.

Στις Στροφές

Είχα την χαρά αρκετές από τις ημέρες της δοκιμής οι δρόμοι να είναι παγωμένοι, με αποτέλεσμα η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS να μου αποκαλύψει σε μικρότερες (και ασφαλέστερες ) ταχύτητες την πληρότητα του σχεδιασμού τόσο του πλαισίου, όσο και της τετρακίνησης.

Με το πρόγραμμα στο Untamed ναι μεν όλα γίνονται γρήγορα και δίνουν μια έντονη αίσθηση επιτάχυνσης που θα ικανοποιήσει την γενιά που νομίζει ότι η χαρά της οδήγησης είναι ένα drag race με ένα αντίστοιχο ή όχι αυτοκίνητο, αλλά κάποιος που γνωρίζει κάτι παραπάνω θα καταλάβει ότι η έλλειψη προοδευτικότητας στο ξεδίπλωμα της δύναμης στους παγωμένους δρόμους ουσιαστικά την καθιστά …αδύναμη!

Με το πρόγραμμα Active όλα ισορρόπησαν, δίνοντας την ευκαιρία στο αυτοκίνητο να κινηθεί γρήγορα χωρίς να αισθάνομαι την παρέμβαση του ESP στις εντολές του πεταλιού και χωρίς να με ενοχλεί η έντονη ανάκτηση ενέργειας στο άφημα του γκαζιού.

Η ανάρτηση είναι σφικτή αλλά και άνετη (!)και χάρη τις στιβαρές αντιστρεπτικές και το χαμηλό κέντρο βάρους που οφείλεται στην τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα, οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι ελάχιστες.

Καθώς ο δρόμος από τον Διόνυσο προς τον Αγ. Πέτρο ήταν παγωμένος διασκέδασα από την πρώτη στιγμή όταν διαπίστωσα την πισωκίνητη τάση που έχει η τετρακίνηση που σε συνδυασμό με την γεωμετρία της μπροστινής ανάρτησης κάνει το αυτοκίνητο να ανοίγει το πίσω μέρος του σε κάθε επιτάχυνση.

Αποσύνδεσα το ESP, αλλά μετά τα 40-50 χλμ/ω ενεργοποιούταν ξανά αυτόματα, ωστόσο επειδή το μπροστινό μέρος είναι ακλόνητο χωρίς ίχνος υποστροφής και επειδή το ESP επιτρέπει 5-10 μοίρες ασφαλέστατης και οριοθετημένης υπερστροφής οι 2,2 τόνοι μπορούν να πλασάρονται από στροφή σε στροφή!

Τα ηλεκτρονικά δεν αφήνουν το πίσω μέρος να ξεφύγει εντελώς καθώς μετά από ένα σημείο επεμβαίνουν κόβοντας το γκάζι, όμως όταν το βρεις μπορείς να οδηγείς με πλαγιολίσθηση ακριβώς στο μεταίχμιο πριν επέμβει το ESP στο γκάζι.

Η διασκέδαση είναι εγγυημένη και εύκολη την ώρα το χαμόγελο καρφώνεται στο στόμα κάνοντας τον ήχο V8 που παίζει ο ηχοσύστημα μοιάζει φυσιολογικός και ευπρόσδεκτος!

Οι ολισθηρές συνθήκες που επικρατούσαν τις πρώτες μέρες της δοκιμής δίνουν μου έδωσαν την ευκαιρία να μελετήσω και να καταλάβω εκτός από την γεωμετρία της ανάρτησης, το γιατί η τετρακίνηση λειτούργει πιο άμεσα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με δύο κινητήρες από ότι η κλασσική με το κεντρικό διαφορικό.

Καθώς λοιπόν το αυτοκίνητο έχει ξεκινήσει να γλιστρά, πατάς το γκάζι πιο βαθιά περιμένοντας να νοιώσεις την κλασσική υποστροφή που θα σου επιτρέψει να γράψεις στην δοκιμή… «κάθεται πάνω στον εξωτερικό τροχό-χαλάει η γεωμετρία-υποστρέφει… και καλό είναι να μην τρέχεις» γιατί είναι ηλεκτρικό και βαρύ…

Και ενώ ετοιμάζεσαι να κρατήσεις τις κλασσικές σημειώσεις, το τιμόνι σε πληροφορεί ότι οι τροχοί πατάνε ακόμη στον δρόμο και ότι αρνούνται να γλιστρήσουν!

Η αρχική δυσπιστία μετατρέπεται σε περιέργεια στην επόμενη στροφή και καθώς η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται διαπιστώνεις ότι ο τρόπος με τον οποίο η τετρακίνηση μοιράζει την κίνηση στους δύο άξονες αποτελεί το κλειδί αυτής της απροσδόκητης συμπεριφοράς…

Όταν γλιστρά ένα σύγχρονο τετρακίνητο SUV με ΚΕΚ, οι αισθητήρες του ESP στέλνουν ένα σήμα στον υπολογιστή που με την σειρά του λέει στον κινητήρα «μεγάλε… κόψε γιατί  πάμε για το χαντάκι» και ενώ εκείνος θέλει να συνεργαστεί  άμεσα, λόγω της αδράνειας των περιστρεφόμενων μερών του είναι αδύνατον να αντιδράσει…

Έτσι με την δύναμη να εξακολουθεί να μοιράζεται μέσα στο σύστημα μετάδοσης ο υπολογιστής αποφασίζει να του πνίξει απότομα τα καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα ο υπολογιστής ψιθυρίζει στο σύστημα διαχείρισης καυσίμου «άσε νυχτώσαμε …θα πω στα φρένα να κάνουν κάτι»…

Έτσι ξεκινά μια υποστροφή που καταλήγει να πνίγεται μέσα στο «τρίξιμο» του ESP που προσπαθεί όχι μόνο να επαναφέρει το αυτοκίνητο στην τάξη άλλα και να διαχειριστεί και τα υπολείμματα ροπής που «ταξιδεύουν» μέσα στην μετάδοση..  για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η ιστορία όμως στο Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS είναι διαφορετική..

Το ESP ενημερώνει τον μπροστινό κινητήρα  ότι κάποιος τροχός γλιστρά και εκείνος όχι μόνο αντιδρά άμεσα, άλλα ενημερώνει τον υπολογιστή για το πόσο ακριβώς «γκάζι» έκοψε.

Ο υπολογιστής του συστήματος ευστάθειας με την σειρά του ενημερώνει τον πίσω κίνητρα να αυξήσει την δύναμη στον πίσω άξονα.. όχι περίπου, αλλά ακριβώς τόσο- όσο!

Αυτά δεν γίνονται σε «κλάσματα δευτερολέπτου» όπως έχουμε μάθει να λέμε, αλλά άμεσα!

Η δύναμη βρίσκεται μονίμως ακριβώς στον τροχό που πρέπει δημιουργώντας ένα επιθετικό  torque steering που τραβά το αυτοκίνητο προς τα εκεί που βλέπουν οι τροχοί επιταχυνόμενα και όχι αμυντικά με τα φρένα.

Εμείς οι Autoholix πρέπει να αρχίσουμε να νοιώθουμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών ακόμη και αν περνά τα τείχη της καρδίας μας μέσα σε ένα δούρειο ίππο με μορφή SUV.

Καθώς προς το τέλος της δοκιμής ο αγαπημένος μου δρόμος είχε στεγνώσει είχα την χαρά να οδηγήσω την Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS και να ανακαλύψω την πολύ καλή γεωμετρία της ανάρτησης με την γνώση του τρόπου που λειτουργεί η μετάδοση και τα ηλεκτρονικά της.

Με χαμηλό κέντρο βάρους, τετρακίνηση, σωστό ζύγισμα, 351 ηλεκτρικά άλογα και ροπή βαποριού τα 2200 κιλά του Ford Mustang Mach-E ελέγχονται με ακρίβεια χάρη «στα λόγια» που σου λέει το τιμόνι.

Έχοντας μάθει να ελέγχω το αυτοκίνητο στον παγωμένο δρόμο η οδήγηση στον στεγνό Διόνυσο ήταν εξαιρετικά διασκεδαστική, ασφαλής και γρήγορη.

Η συμπεριφορά είναι ακριβώς η ίδια με την διαφορά ότι η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη και το χαμόγελο πιο έντονο παρότι που αγχωνόμουν μήπως βρεθεί καμία αλεπουδίτσα μέσα στον δρόμο επειδή δεν ακούγεται το γνωστό μούγκρισμα του κινητήρα που ενημερώνει τις ψυχούλες να φύγουν από τον δρόμο και να υποχωρήσουν προς το δάσος….

Ευτυχώς τα απίστευτα φώτα φωτίζουν τον δρόμο μέχρι πολύ μακριά- και προφανώς τα λάστιχα κάνουν αρκετό θόρυβο για να διώξουν τα ζωάκια από τον δρόμο…

Ευτυχώς ο δρόμος το ξημέρωμα ήταν όλος δικός μου!

Εκτός από τα πανίσχυρα και ανθεκτικά φρένα που επιβραδύνουν πριν την στροφή, είναι εκει το τιμόνι που στην θέση Untamed και με στεγνό δρόμο γίνεται ακόμη πιο στιβαρό και πληροφοριακό.

Υποστροφή απλά δεν υπαρχει, οι κλίσεις είναι ελάχιστες,  ενώ και η τάση του πίσω μέρους να ανοίγει την τροχιά του παραμένει και συνδυάζεται τόσο με την δυνατή  πλευρική πρόσφυση  που εξασφαλίζει η ανάρτηση πλησιάζοντας την κορυφή της στροφής όσο και με την ελκτική πρόσφυση που εξασφαλίζει η έξυπνη τετρακίνητη.

Πατάς το γκάζι νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή των ηλεκτροκινητήρων να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.

Ακόμη και σε διαδοχικές στροφές το μεγάλο βάρος δεν ενοχλεί και η ανάρτηση το διαχειρίζεται με μαεστρία.

Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη με όλα αν δεν πρόσεχα ότι στους ρυθμούς που οδηγούσα  η πλήρως φορτισμένη συστοιχία μέσα σε 45 λεπτά είχε χάσει σχεδόν το μισό της ρεύμα…

Πώς να το κάνουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν οδηγούνται «τάπα» καίνε τις κάλτσες τους, όμως η απροσδόκητη χαρά που πήρα από αυτό ηλεκτρικό Mustang συγκρίνεται στα ίσια με εκείνη που μου έχουν δώσει μερικά από τα καλυτέρα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει.

Εύγε στην Ford που πρόσθεσε στην γκάμα της ένα ακόμη διασκεδαστικό αυτοκίνητο !

Συμπέρασμα

Η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS με τιμή που ξεκινά από τα €70,000 είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο που απευθύνεται στους «έχοντες»-και μάλιστα τους έχοντες πολλά!

Αυτό για όλους εμας που αγαπάμε τα αυτοκίνητα δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο, ούτε να μπούμε στην διαδικασία να κρίνουμε αρνητικά ένα αυτοκίνητο επειδή δεν έχουμε τα χρήματα να το αγοράσουμε…. γιατί κάποιοι-αρκετοί-μπορούν να την αγοράσουν και πρέπει να μάθουν για αυτήν!

Σίγουρα η υψηλή τιμή οφείλεται στην διαφορετικότητα της MachE η οποία χρησιμοποιεί μια εντελώς νέα και αποκλειστική πλατφόρμα, ότι χρησιμοποιεί ελάχιστα ανταλλακτικά από τα άλλα μοντέλα της εταιρείας και ότι είναι τόσο καλοσχεδιασμένη που πιστεύω ότι οδηγικά να είναι το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αγοράς

Ωστόσο οδηγώντας τέτοια αυτοκίνητα σήμερα γνωρίζουμε την τεχνολογία που θα έχουν τα πιο καθημερινά αυτοκίνητα σε λίγα χρόνια και χαιρόμαστε διαπιστώνοντας ότι η ηλεκτροκίνηση δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος της διασκεδαστικής οδήγησης.

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η Mustang Mach-E μπορεί να συμβιβάστηκε σχεδιαστικά σε ένα παχουλό CUV αμάξωμα, αλλά έμεινε πιστή στις αξίες του θρύλου που πλέον περνά στην νέα εποχή.

Οι περισσότεροι εδώ στο Autoholix έχουμε διαμορφώσει την πεποίθηση ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μεν οικονομικά στην χρήση και διαθέτουν εκπληκτικές επιδόσεις, όμως όταν έρθει η στροφή το αυξημένο βάρος των μπαταριών τα αναγκάζει να μην έχουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά που θα κάνουν την καρδία μας να χτυπήσει δυνατά.

Αυτά τα πίστευα με θέρμη μέχρι που οδήγησα την Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS και ένοιωσα για πρώτη φορά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο την χαρά της οδήγησης- ακόμη και σε χιονισμένες στροφές!

Η Ford Mustang Mach-E είναι μια υπόσχεση από όλους όσους δουλεύουν στην Ford- προς όλους εμας -ότι παρά τον ενστερνισμό των σχεδιαστικών και τεχνολογικών τάσεων της εποχής, εκείνοι θα διατηρήσουν αλώβητο τον χαρακτήρα της Mustang και το DNA της Ford στην νέα εποχή.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η τιμή κτήσης και η αυτονομία σε συνθήκες απαιτητικής οδηγήσεις
  • Οι λειτουργίες των συστημάτων που περνούν όλες μέσα από την κεντρική οθόνη.

Θα θυμάμαι

  • Την εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση και το άνετο, μινιμαλιστικής σχεδίασης εσωτερικό.
  • Την πολύ δύναμη, την οδική συμπεριφορά και την πολύ χαμηλή κατανάλωση στην καθημερινότητα .

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

Φωτογραφίες Ford Mustang Mach-E AWD

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο