Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT Δοκιμή / Test drive

Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT Δοκιμή / Test drive

To Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT είναι ένα αυτοκίνητο με υψηλό συμβολισμό καθώς μετά από καιρό είναι το πρώτο εντελώς νέο μοντέλο της Φίατ που δεν εντάσσεται κάτω από το brand name “500” που μέχρι σήμερα μονοπωλούσε κάθε τι το φρέσκο που παρουσίαζε το αγαπημένο εργοστάσιο.

Τα «500Χ» και τα «500L» που παρουσιαστήκαν αργότερα ήταν επηρεασμένα  από τον σχεδιασμό του  αναγεννημένου 500 και- σύμφωνα με την παράδοση  που δημιουργήθηκε το 1955, θα περιμέναμε να είχαν ονομαστεί  «600» αφού ήταν πολύ μεγαλύτερα και πατούσαν σε μια εντελώς  διαφορετική  πλατφόρμα  που υπήρχε και στο Renegade.

Εμφανώς η τεράστια επιτυχία που είχε παγκοσμίως το νέο 500ρακι έκανε την Fiat να χρησιμοποίει το 500 σαν Brand Name-όπως άλλωστε έκανε μια γερμανική εταιρεία (…που μου διαφεύγει το όνομα της ) με το ΜΙΝΙ- βάζοντας στο πλάι το ιστορικό όνομα “FIAT” και την παραδοσιακή ονοματοδοσία “600” που θα έπρεπε να είχαν τα μεγαλύτερα μοντέλα της.

Για εμένα το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT δείχνει ξεκάθαρα ότι η ΦΙΑΤ (…λατρεύω να γράφω το όνομα στα Ελληνικά!)  μέσα στην Stellantis έχει πλέον την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε να δώσει στο Ιστορικό Brand «FIAT» το βάρος  που του αξίζει και να κάνει πλέον την σειρά 500 ένα της γκάμας της και όχι κάτι σαν μια διαφορετική μάρκα!

Δεν παραβλέπω τα λογότυπα «600» που θα βρούμε σε πολλά σημεία του αυτοκινήτου, όμως στο Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT όμως γουστάρω να βλέπω το λογότυπο “FIAT” στο κλειδί, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και στις οθόνες του ταμπλό όταν ξεκινά η λειτουργία του!

Η σχεδιαστική συγγένεια με το Best Seller 500 είναι προφανής ενώ οι διαστάσεις 4,18 μέτρα σε μήκος, τα 1,78 σε πλάτος και τα 1,52 σε ύψος-και τα 20 εκ. της απόστασης από έδαφος προδίδουν την συγγένεια με το “Off Roader” Avenger της Jeep ,  με το οποίο μοιράζεται τα μηχανικά μέρη  στην μικρή εκδοχή της πλατφόρμας «e-CMP2».

Και αν το Avenger με την εμφάνιση του γεννά ευσεβής πόθους για έκτος δρόμου περιπέτειες όταν ο ονειροπόλος οδηγός του πήζει στα φανάρια, το Fiat 600 είναι ένα “Happy Car” που με τον δυνατό του χαρακτήρα  κάνει τον οδηγό του να νοιώθει χαρούμενος που βρίσκεται μέσα σε αυτό- χωρίς να χρειάζεται φαντασία!

Είναι οι Ιταλοί σχεδιαστές  μαστόρια στο να παίρνουν δύο ουσιαστικά ίδια αυτοκίνητα και  να καταφέρνουν να γεννούν διαμετρικά  αντίθετα συναισθήματα στον οδηγό τους –και έτσι τα δύο μοντέλα να πείθουν σαν εντελώς διαφορετικά… ενώ θα έπρεπε να είναι ίδια!

Το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT χρησιμοποιεί τον γνωστό κινητήρα των 100 ίππων (…θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου και έκδοση με 136 ίππους ) και ενσωματώνει μέσα στο 6αρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη του έναν ηλεκτροκινητήρα 28,5 ίππων που το κάνει  υβριδικό!

Το ελαφρύ υβριδικό σύστημα της FIAT επιτρέπει στο 600 Hybrid να κινηθεί αυτόνομα σαν ηλεκτρικό για πολύ μικρές αποστάσεις και στο παρκάρισμα, ενώ βοηθά αποθηκεύοντας την ενέργεια του φρεναρίσματος σε μια μπαταρία  χωρητικότητας 0,9 kWh ώστε να υποβοηθά τον θερμικό κινητήρα κατά την κίνηση.

Η εμπορική επιτυχία του μικρού SUV της Toyota μόνο τυχαία δεν είναι-καθώς διαθέτει το πιο αποδοτικό υβριδικό σύστημα της αγοράς και ένα ξεχωριστό σχεδιασμό, όμως εξαιτίας του CVT και των περιορισμένων χώρων στο εσωτερικό του αφήνει στον ανταγωνισμό αρκετά περιθώρια για να παρουσιάσουν τις δικές τους εκδοχές.

Fiat 600 με τον εντελώς ξεχωριστό σχεδιασμό και τους καλύτερους χώρους στο πίσω κάθισμα επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί με το πιο οικονομικό αυτοκίνητο της κατηγορίας στο γήπεδο του(.. με την χρήση CVT και πιο περιπλοκής υβριδικής τεχνολογίας) όπως έκαναν άλλοι ανταγωνιστές, αλλά να εστιάσει στην οδηγική ευχαρίστηση και όχι στην απόλυτη οικονομία.

Το 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που χρησιμοποίει εξασφαλίζει άμεση σχέση του οδηγού με τον μικρό υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα χαρίζοντας στον οδηγό την ευχαρίστηση να επιταχύνει σε απόλυτη αναλογία με το πόσο πιέζει το πετάλι του γκαζιού, ενώ ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου θα κάνει και τον μεγαλύτερο γρουσούζη να χαμογελά –και ας μην θέλει να γνωρίζει το συναίσθημα!

Κοιτώντας τον διαμορφωτή τιμών στην ιστοσελίδα της FIAT  (κλικ ΕΔΩ ) θα βρείτε όλες τις εκδόσεις του 600, όμως νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι η τιμή των 23,990€ που κοστίζει στην βασική του έκδοση ανταποκρίνεται με το παραπάνω στην αξία του πλούσιου εξοπλισμού και της 4ετους εγγύησης που διαθέτει το πιο χαμογελαστό City B-SUV!

Εμφάνιση

 Ενώ όπως εξήγησα το 600 δείχνει την αυτοπεποίθηση της FIAT μέσα στην Stellantis ήταν   σίγουρα ζητούμενο να μοιάζει σαν να έχει βγει από μια μηχανή μεγέθυνσης του γνωστού μας Fiat 500-καιοισχεδιαστές του εννοείται ότι τα κατάφεραν!

Είναι σημαντικά μεγαλύτερο και διαθέτει 2 επιπλέον πόρτες που φροντίζουν για την άνεση των επιβατών, όμως έχει τις ίδιες ακριβώς αναλογίες και σχήμα θυμίζοντας ο 600αρακι του ’60 ενώ όπως συμβαίνει με το σύχρονο500ρακι καταφέρνει και αυτό να μιλά σε απευθείας σύνδεση με την ατμομηχανή της αγοράς, δηλαδή γυναικεία ψυχή-κάτι που σχεδόν κανείς άντρας δεν μπορεί κάνει!

Όπως όλοι γνωρίζετε η γυναικεία ψυχή είναι η «ατμομηχανή» της αγοράς και εκείνη που τελικά αποφασίσει για το οικογενειακό αυτοκίνητο… Μπορεί τα αγόρια να αποφασίζουν για τα παιχνίδια τους, όμως το οικογενειακό αυτοκίνητο είναι –σχεδόν- πάντα μια υπόθεση που απαιτεί γυναίκεια  έγκριση!

Θυμάστε το μπλαζέ βλέμμα της Jessica Rabbit στην ταινία «Who Framed  Roger Rabbit»  που ήξερε ότι όλοι γύρω της την κοιτούσαν γοητευμένοι αλλά εκείνη κοιτούσε τριγύρω με αθωότητα σαν να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει;

Κοιτάξτε τώρα τα μπροστινά φώτα του Fiat 600 με τα μισάνοικτα φωτιστικά σώματα LED… Το 600 σας κοιτά με ένα βλέμμα λάγνο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα χάρη στο «φρύδι» που συνεχίζει στα φτερά έχει και μια παιδικότητα. Έτσι δεν είναι?

Παρεμπιπτόντως τα στρογγυλά φωτιστικά τεχνολογίας LED inflector και έχουν εξαιρετική απόδοση.

Ενώ συνολικά το μπροστινό μέρος μοιάζει πολύ με το ηλεκτρικό 500, το μεγάλο λογότυπο «600» που κυριαρχεί στο κέντρο της μάσκας σε συνδυασμό σε συνδυασμό με το φουσκωμένο καπό δημιουργούν τον απαραίτητο όγκο που το κάνει να φαίνεται σημαντικά μεγαλύτερο.

Αντίθετα το  ξεχωριστό προφίλ με την καμπυλωτή οροφή και τα στρογγυλεμένα καπό και πορτμπαγκάζ κάνουν τα 4,2 μέτρα του μήκους του να «χάνονται» και κάνουν το 600 ακόμη πιο αποδεκτό από τους κατοίκους της πόλης που το κοιτούν και του χαμογελούν σαν να είναι κουταβάκι!

Φυσικά, το μεταξόνια των 2,6 μέτρων, οι τέσσερις πόρτες και οι πολύ όμορφοι τροχοί με τις αλουμινένιες ζάντες των 18’’ δεν αφήνουν αμφιβολία για το μέγεθος του αυτοκίνητου όταν το βλέπεις από κοντά.

Η απόσταση των 20 εκατοστών από το έδαφος και οι κοντοί πρόβολοι είναι κληροδότημα της κοινής πλατφόρμας  με το Avenger  και σε συνδυασμό με τους μεγάλους καθρέπτες και τις προστατευτικές φούστες που γράφουν και αυτές  600 κάτω από μασπιέδες  προσδίδουν μια… γλυκεία(!?) αγριάδα στο Fiat 600 Hybrid.

Τα νέα πίσω φωτιστικά σώματα παραπέμπουν έντονα στο μοντέλο της δεκαετίας του 70, όμως εάν ήταν στο χέρι μου δεν θα έκανα τα LED και με αυτό το κενό στο χρώμα του αμαξώματος στην μέση, αλλά θα τα έκανα πιο μικρά και στρογγυλεμένα ώστε να θυμίζουν εκείνα του αρχικού μοντέλου της δεκαετίας του 1950.

Περί ορέξεως…

Η εικόνα του πίσω μέρους συμπληρώνεται με μια πλαστική ποδιά που είναι μέρος του εξοπλισμού της έκδοσης  La Prima  και από τους πολύ ογκώδεις προφυλακτήρες που είναι βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτου.

Μιας και είπα για χρώμα πιστεύω ότι χρειάζεται μια ειδική αναφορά στο χρώμα Green Sea που είναι πανέμορφο και που έρχεται με πολύ νοσταλγία από την δεκαετία του 1990-και που προσθέτει έναν ακόμη τόνο αυθεντικότητας  στο αποτέλεσμα!

Εσωτερικό

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT μπορεί διατηρώντας την ίδια αρχιτεκτονική και μοτίβο να μοιάζει ότι δεν έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το 500-και να μπερδεύει όσους δεν μπορούν να διακρίνουν διαφορά στο πλάτος του ταμπλό.

Τα σκληρά πλαστικά μπορεί να μην δικαιολογούνται στιλιστικά όμως εξοικονομούν χρήματα και κιλά βάρους συντελώντας στην επίτευξή των χρηματοοικονομικών στόχων που θέτουν οι  κύριοι από το λογιστήριο.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής στην έκδοση LaPrima είναι εξοπλισμένο με μια σειρά ambient lighting LED’s που απλώνεται στο ταμπλό και τις πόρτες βελτιώνοντας την εικόνα του ταμπλό, αλλά και ενοχλώντας το βράδυ με τις αντανακλάσεις του στο παράθυρο του συνοδηγού την ορατότητα προς τον αριστερό κυρίως καθρέπτη.

Ο οδηγός θα εκτιμήσει το επίπεδο πληροφοριών που δίνει  ο ευανάγνωστος και με γουστόζικά γραφικά ψηφιακός πίνακας οργάνων που είναι πλήρως παραμετροποιήσιμος ενώ περιέχει την κατανάλωση, την ταχύτητα, την φόρτιση της μπαταρίας από το υβριδικό σύστημα κτλ.

Επειδή αυτό το 600 έχει φτιαχτεί να είναι και ηλεκτρικό, ο επιλογέας απουσιάζει από το κέντρο της κονσόλας και στην θέση του έχει τοποθετηθεί ένας αποθηκευτικός χώρος 34 λίτρων που κλείνει με ένα πρωτότυπο μαγνητικό κάλυπτρο το οποίο όμως όταν είναι εντελώς ανοιχτό μπορεί να υπερκαλύψει τα πλήκτρα επιλογής της κατεύθυνσης κίνησης (P,N,D,R και Β).

Η χρήση των πλήκτρων επιλογής ταχυτήτων απαιτεί κάποια συνήθεια και σίγουρα θα προτιμούσα να υπήρχε ένας ξεχωριστός επιλογέας πάνω στο τιμόνι όπως έχει αρχίσει να καθιερώνεται τον τελευταίο καιρό.

Ψηλότερα  θα βρείτε την κονσόλα χειρισμού του ικανότατου κλιματισμού και στο ψηλότερο κεντρικό τμήμα του ταμπλό υπάρχει μια «αιωρούμενη» οθόνη 10,25’’ που διαχειρίζεται το σύστημα πολυμέσων U-Connect 5,ενώ λίγο πιο πάνω υπάρχει μια θήκη που επιτραπεί την φόρτιση τηλεφώνων με επαγωγικό τρόπο (χωρίς καλώδια) -και αν την προσέξετε θα διακρίνετε μια αναπαράσταση των κτηρίων του Τορίνο.

Τα γραφικά της οθόνης είναι καταπληκτικά, τα μενού λογικά  και η αντίδραση του συστήματος είναι άμεση και απολαυστική ενώ πλέον στις γλώσσες λειτουργίας περιλαμβάνονται και τα Ελληνικά.

Το σύστημα συνδέεται και ασύρματα με Android Auto και IOS απογειώνοντας τις δυνατότητες και τις ευκολίες τηλεπικοινωνίας που προσφέρει στον οδηγό.

Το διάκτινο D Shape δερμάτινο τιμόνι γράφει περήφανα 600 στο κέντρο του και διαθέτει πλήκτρα για τον χειρισμό του συστήματος, των  πολυμέσων και του Intelligent Cruise Control που εξασφαλίζει επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 2, έχει σωστή διάμετρο και λαβή.

Την σκουρότατα που προσδίδουν εσωτερικό τα  μαύρα πλαστικά βελτιώνει το γυαλιστερό πλαστικό που πλαισιώνει με ένα νικελένιο περίγραμμα και το σύμπλεγμα των οργάνων πλοήγησης.

Μεταξύ των δυο καθισμάτων υπάρχει μια κονσόλα με αποθηκευτικούς χώρους και πλήκτρα για το χειρόφρενο, το ηχοσύστημα και την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης .

Η ποιότητα των πλαστικών στην πόρτα είναι και αυτή μέτρια, ωστόσο μια υφασμάτινη επένδυση και το πλήκτρο για το ηλεκτρικό άνοιγμα των θυρών κεντρίζουν το ενδιαφέρον του οδηγού.

Το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολύ ενδιαφερόντων συστημάτων για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερείς για την λειτουργία τους σε άλλα sites που ειδικεύονται στην οθονολογία!

Χώροι / Άνεση

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό του Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT ψηλά και προσφέρει άριστη ορατότητα γύρω-γύρω μέσα από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα έξτρα θερμαινόμενα, ηλεκτρικά και δερμάτινα καθίσματα να είναι κάπως σκληρά και στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως να παρέχουν ευκολία στην είσοδο και ικανοποιητική στήριξη ώστε να προδιαθέτουν ευχάριστα τον οδηγό να οδηγήσει στις αστικές του μετακινήσεις.

Προσωπικά θα επέλεγα χειροκίνητα και υφασμάτινα καθίσματα που επιτρέψουν στο σώμα να αναπνέει καλύτερα, ωστόσο δεν μπορώ να παραδώ ότι αισθητικά το εσωτερικό του 600 αναβαθμίζεται πολύ  με τα δέρματα. .

Αν και η κατάσταση στο πίσω κάθισμα είναι καλύτερη από εκείνη του Yaris Cross είναι αλήθεια ότι εάν ο οδηγός είναι ψηλός, ο χώρος μόλις που επαρκεί για τα γόνατα επιβατών που υπερβαίνουν το 1,85, ενώ και το πλάτος του πίσω πάγκου απαιτεί παραχωρήσεις στους ώμους-κάτι φυσιολογικό για τις διαστάσεις του αυτοκινήτου.

Μια περίεργη έλλειψη στις πίσω πόρτες είναι ότι δεν υπάρχουν θήκες (…μάλλον για λόγους βελτιστοποίησης του πλάτους ), όμως οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:60 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Το μόνο που ίσως να ενοχλήσει (κυρίως) τα μικρά παιδιά είναι ότι τα παράθυρα είναι πολύ ψηλά τοποθετημένα κάτι που περιορίζει την ορατότητά τους προς τα έξω, αλλά τα παράθυρα ανοίγουν πλήρως..

Ο χώρος αποσκευών των 385 λίτρων(1280 λτ με τα καθίσματα διπλωμένα) όπως και οι υπόλοιποι χώροι είναι αρκετοί για τις ανάγκες μιας νέας τετραμελούς οικογένειας που μέσα στην πόλη θα απολαύσει τις μετακινήσεις προς τις δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT ζει ο τρικύλινδρος 1,2 PureTech του ομίλου Stellantis  ο οποίος με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή αποδίδει ξεκούραστα μόλις 100 ίππους στις 5,500 σαλ και 205Νm ροπής στις 2,750 σαλ μόλις!

Το σύστημα Υβριδικής κίνησης 48V στηρίζεται σε ένα ηλεκτροκινητήρα/γεννήτρια μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 28,5 ίππους και 55 Nm ροπής και επιτρέπει στο 600 να κινηθεί αμιγώς ηλεκτροκίνητα σε συνθήκες χαμηλού φορτίου όπως το παρκάρισμα, η ήπια εκκίνηση σε ένα φανάρι, ή σε κίνηση με χαμηλές ταχύτητες χωρίς φορτίο.

Λόγω των διαφορετικών στροφών στις όποιες αποδίδεται η μέγιστης ισχύς των δύο κινητήρων, η συνδυαστική ισχύς παραμένει στα 100 PS και τα 205 Nm ροπής- και όχι τα 128,5PS και 255 Nm ροπής που αθροίζουν κανονικά οι δυο κινητήρες.

Ο μικρός ηλεκτροκινητήρας του συστήματος E-Hybrid βρίσκεται μέσα στο καβούκι του κιβωτίου ταχυτήτων και τροφοδοτείται από μία μπαταρία χωρητικότητας 0,95 kWh που βρίσκεται τοποθετημένη στο πάτωμα κάτω από τον συνοδηγό, ενώ ζυγίζοντας μόλις 13,5 κιλά πρακτικά δεν επηρεάζει την κατανομή του βάρους μεταξύ των αξόνων ή την οδική συμπεριφορά.

Στην πράξη ο ηλεκτροκινητήρας κάνει διαρκώς εμφανή την παρουσία του κατά την επιτάχυνση σε χαμηλές ταχύτητες έχοντας την δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να κινήσει το αυτοκίνητο χωρίς την βοήθεια του βενζινοκινητήρα για μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Μάλιστα επειδή βρίσκεται αμέσως μετά το βολάν, χρησιμοποιεί το κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο αλλάζει ταχύτητες όταν κινείται αμιγώς με τον μικρό ηλεκτροκινητήρα!

Ταυτόχρονα κατά το φρενάρισμα ο οδηγός μπορεί να αντιληφθεί την ευεργετική λειτουργία του όταν λειτουργεί σαν γεννήτρια ρεύματός μετατρέποντας την ενέργεια της πέδησης σε χρήσιμο ηλεκτρισμό που αργότερα θα βοηθήσει στην κίνηση και την διαχείριση των συστημάτων.

Το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT κινείται από το 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (υγρού τύπου) της εταιρείας που καταφέρνει με την βοήθεια στου ηλεκτροκινητήρα να εκκινεί το αυτοκίνητο ομαλά (..όταν η μπαταριά είναι πλήρως φορτισμένη) και να ανεβάζει τις ταχύτητες με βελούδινο τρόπο και αμεσότητα-ωστόσο να θυμάστε πως δεν είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει σε ότι αφορά την αντίδραση του στο Kickdown στην απαιτητική οδήγηση.

Ο κινητήρας είναι γενικά ροπάτος και πρόθυμος από χαμηλά, ενώ  είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,500 σαλ, όπου από εκεί και μετά υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος.

Η λειτουργία του είναι βελούδινη, ενώ η έλλειψη θορύβου και κραδασμών αναβαθμίζουν την αίσθηση του κινητήρα.

Στις 1,600 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό γραμμικό τρόπο μέχρι τον απότομο κόφτη στις 6,300 σαλ.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 5,5-6,2 λίτρα… με κλιματισμό και προσεκτική οδήγηση στην πόλη, με την μέση κατανάλωση του τεστ να διαμορφώνεται τελικά στα περίπου 6 λίτρα/100 χιλιόμετρα.

Επειδή κλιματισμός ενεργοποιεί τον βενζινοκίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η χρήση του επηρεάζει την οικονομία κατά τουλάχιστον 0,7 λίτρα /100 χλμ και έτσι τον χειμώνα που δεν απαιτείται ψύξη η μέση κατανάλωση μέσα στην πόλη θα βελτιωθεί και θα κινηθεί πολύ κοντά στα 5 λίτρα/100 χλμ.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στο 0-100 μέτρησα επανειλημμένως κάτω από 11 δευτερόλεπτα (εργ.10,6) ενώ και η τελική που ανακοινώνεται από το εργοστάσιο στα 184χλμ/ω, με κακές φήμες από περιθωριακούς και σκοτεινούς τύπους να λένε ότι επιβεβαιώνεται με σχετική ευκολία.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω ο οποίος είναι ενισχυμένος στην στήριξη του προκειμένου να προσπαθήσει να ελέγξει  την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της πλατφόρμας CMF- σε όλες της τις εκδοχές.

Η ανάρτηση είναι λίγο πιο σκληρή από εκείνη του Avenger και συνεργάζεται με τους μεγάλους τροχούς και τις αυξημένες διαδρομές της ανάρτησης έτσι ώστε να προσφέρει άνεση μέσα στην πόλη να πουλά εντελώς τις δυνατότητες για στρίψιμο στις στροφές.

Τα φρένα που διαθέτουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και μεγαλύτερα σε διάμετρο ανταποκρίνονται στο βάρος και στον χαρακτήρα του αυτοκίνητου, ενώ η υποβοήθηση του τιμονιού είναι μάλλον υπερβολική για τα γούστα μου.

Στην Πόλη

Αν σηκώσετε το κάθισμα του οδηγού ψηλά η θέση οδήγησης αποκτά μια σχεδόν SUV αίσθηση που επιτρέπει να βλέπετε μακριά μέσα στην κίνηση ενώ και η ορατότητα προς τα πίσω κάνει την ζωή πιο εύκολη τόσο στην αλλαγή λωρίδων όσο και στο παρκάρισμα.

Tο στρογγυλεμένο σουλούπι του που θυμίζει 500ρακι ταιριάζει αισθητικά στο αστικό περιβάλλον, ενώ η καλή ορατότητα που εξασφαλίζουν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες κάνουν τον υπολογισμό των διαστάσεων του μέσα στην πόλη παιχνιδάκι.

Στα βραβευμένα με Χρυσή Μπανάνα  λακκουβοδρόμια Διονύσου -που διατίθενται δωρεάν για δοκιμές αυτοκινήτων στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας- βλέπουμε ότι οι αναρτήσεις κάνουν ότι μπορούν για να φιλτράρουν τις ανωμαλίες που τόσο εύστοχα έχουν τοποθετήσει οι παράγοντες τ για να μας κρατούν σε εγρήγορση- όμως η αδύναμη απόσβεση επαναφοράς θα τα βρει σχετικά δύσκολα εάν οι λακκούβες είναι μεγάλες και επαναλαμβανόμενες αναγκάζοντας τον πίσω άξονα σε κάποιες αναπηδήσεις.

Οι επιβάτες νοιώθουν τις λακκούβες σαν μικρές μετατοπίσεις του πίσω μέρους, όμως ευτυχώς η καλή ηχομόνωση φροντίζει να κρατά την φασαρία της ανάρτησης έξω από την καμπίνα.

Χάρη στον οικονομικό κινητήρα-που καταναλώνει περίπου 6 λίτρα βενζίνης σε καθημερινές συνθήκες, και την άνεση της ανάρτησης είναι εύκολο να δεις την ζωή σου να δένεται με το Fiat 600 που χάρη στην ύπαρξη του ηλεκτροκινητήρα μέσα στο 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο εγγυάται βελούδινες εκκινήσεις στις ανηφόρες και την αθόρυβη λειτουργία που απαιτούμε στην καθημερινότητα μας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Η ανάρτηση μ του Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT μου άφησε καλές εντυπώσεις καθώς στον αυτοκινητόδρομο ελέγχει το αμάξωμα και παρά το σχετικά μεγάλο ύψος οι κλίσεις στις στροφές είναι ελάχιστες για B-SUV.

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει.

Παρότι είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένο με γνώμονα την άνεση λέγεται ότι καταφέρνει να στρίβει με αξιοπρέπεια στις  παρατεταμένες στροφές  του αυτοκινητοδρόμου.

Ο ήχος από τον κινητήρα-όσο δεν ζορίζεται- δεν μπορεί να περάσει την καλή ηχομόνωση και έτσι το μόνο που ενοχλεί είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος από τους μεγάλους καθρέπτες..

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 6,3 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, κάτι που δείχνει ότι η επιλογή του ελαφρού σε βάρος υβριδικού συστήματος σε συνδυασμό με το 6αρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ήταν μια έξυπνή κίνηση των μηχανικών που ευεργετεί την κίνηση μέσα στην πόλη χωρίς να βουίζει στον αυτοκινητόδρομο όπως τα Crying Volumes Transmition (A.K.A CVT) του ανταγωνισμού.

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT είναι ουδέτερο με την γεωμετρία να φροντίζει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Σε συνθήκες καλής πρόσφυσης λοιπόν δεν θα νοιώσετε ποτέ το πίσω μέρος να ξεκολλάει-παρότι μπορεί να παρατηρηθούν κάποιες αναπηδήσεις στον πίσω άξονα, ενώ το μπροστινό μέρος μόλις συνηθίσει ο οδηγός την υπερβολική υποβοήθηση είναι και αρκετά πληροφοριακό.

Η γεωμετρία  της ανάρτησης και το θετικό τιμόνι κάνουν την οδήγηση με γραμμές απολαυστική και κυρίως αποτελεσματική.

Οι κλίσεις στις στροφές αν και γίνονται αντιληπτές από τους επιβάτες είναι μικρότερες από ότι οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων και τα 20 εκατοστά του ύψους προδιαγράφουν, κάτι που δείχνει πόσο καλή δουλεία έχει γίνει με τις αντιστρεπτικές δοκούς που μαλάκωσαν «τόσο-όσο»!

Όσο επικρατεί η λογική λοιπόν το 600 εμφανίζεται σταθερό και η γεωμετρία της μπροστινής ανάρτησης θα δώσει την εμπιστοσύνη στον οδηγό του να ταξιδέψει γοργά και χωρίς άγχος ακόμη και σε βρεγμένο οδόστρωμα, αφού τα ηλεκτρονικά ελέγχουν με επιτυχία και διακριτικότητα την πορεία του αυτοκινήτου ακόμη και αν ο οδηγός επιλέξει λάθος γραμμή.

Μιλάμε για προηγμένα συστήματα ασφαλείας που έχουν απόλυτα διακριτική λειτουργία και που σιγά σιγά χτίζουν μια εμπιστοσύνη στον οδηγό που θα τον κάνει αν δεν είναι εγκρατής και γνώστης της φυσικής να κινείται στα όρια του «πολύ γρήγορα» και του «τι γίνεται μετά»…

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, τα φρένα-ακόμη και η δύναμη με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα στις χαμηλές σαλ -είναι όλα εκεί και αν δεν σας πειράζουν κάποιες  κλίσεις στις στροφές θα μπορούσε κανείς να πει ότι μπορείτε να διασκεδάσετε οδηγώντας το 600 όπως ταιριάζει σε ένα ΦΙΑΤ.

Μιλώντας για το πως οδηγούνται τα ΦΙΑΤ δεν μου άρεσε που τα ηλεκτρονικά δεν απενεργοποιούνται, αλλά και πάλι η γεωμετρία επιτρέπει  στο αυτοκίνητο να γλιστρήσει για λίγο με τα τέσσερα για να τοποθετηθεί στην στροφή χρησιμοποιώντας τα φρένα.

Φυσικά, στην τοποθέτηση με πιο διασκεδαστικό τρόπο στην στροφή δεν βοηθά η παρουσία του ηλεκτρικού χειρόφρενου που αφαιρεί ένα ακόμη εργαλείο χαράς από τα χέρια του Ιταλόφιλου οδηγού… όμως  θα πρέπει μάλλον να συνηθίσουμε…

Τα φρένα αν λάβετε υπόψη σας τον τύπο του αυτοκίνητου κρίνονται δυνατά και ανθεκτικά και το μόνο που χαλάει την συνταγή είναι ίσως οι αργές αλλαγές του κιβωτίου δεν περνούν στην επόμενη σχέση όσο γρήγορα θα ήθελα.

Εκτός Δρόμου

Το αίμα νερό δεν γίνεται και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στην ουσία το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT είναι το ίδιο με το Jeep Avenger που για δικίνητο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ικανό στις εκτός δρόμου διαδρομές.

Το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT δεν διαθέτει τετρακίνηση (αν και λογικά σύντομα θα ακολουθήσει μια  τετρακίνητη έκδοση με ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα), όμως το ύψος των 20εκ. από το έδαφος και οι πολύ μικροί πρόβολοι θα επιτρέψουν στο Fiat 600 να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση.

Συμπέρασμα

Τα B-SUV είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία στην Ευρωπαϊκή αγορά με όλους τους κατασκευαστές να προσφέρουν τουλάχιστον ένα ανταγωνιστικό μοντέλο απέναντι στο Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT.

Ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τα υβριδικά συστήματα που διαθέτει να είναι εξαιρετικά αποδοτικά σε οικονομία ενώ απέναντι του υο 600 θα βρει μοντέλα προέρχονται από ικανότατους  κατασκευαστές.

H τεχνολογία  Mild Hybrid της FIAT κάνει το 600ιδανικό καθημερινό σύντροφο καθώς δίνει την δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κινούνται οικονομικά μέσα  στην πόλη και ταυτόχρονα βρουν τον χρόνο το Σαββατοκύριακο να ταξιδέψουν σε όμορφες διαδρομές χωρίς να πρέπει να ακούνε κάποιο CVT που θα γκρινιάζει στις προσπεράσεις και τις ανηφόρες.

Η χαμηλή για την κατηγορία κατανάλωση σε συνδυασμό με την τιμή που ξεκινά από τα €24Κ (με 4ετη εργοστασιακή εγγύηση)  και τη δυνατότητα να κυκλοφορεί κάθε μέρα στον δακτύλιο, δικαιολογούν πλήρως το ενδιαφέρον του νεαρού κυρίως κοινού για αυτό.

Το Fiat 600 Hybrid 100 PS DCT συνδυάζει χώρους, οικονομία στα καύσιμά και ζωηρές επιδόσεις για το ταξίδι, ενώ διαθέτει έναν έντονο- και χαρούμενο- χαρακτήρα  που θα κάνει την καθημερινότητα σας να ξεκινά με ένα χαμόγελο που σας δίνει την αισιοδοξία που σας χρειάζεται για να κυλίσει  η μέρα μέσα στο αστικό περιβάλλον πιο χαρούμενα.

Το νέο 600, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο που κάνει πολλούς από εμάς να λέμε «καλώς ήρθες ΦΙΑΤ, μας έλειψες και σε αγαπάμε»!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου  MY Racing CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο