Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιαφοραΑπόψειςΤρίτεκνοι / Πολύτεκνοι και Φόρος Πολυτελείας Αυτοκινήτων

Τρίτεκνοι / Πολύτεκνοι και Φόρος Πολυτελείας Αυτοκινήτων

Με το νόμο 3454/2006 επιτράπηκε και στους τρίτεκνους να αγοράζουν αυτοκίνητα με «κόκκινες πινακίδες», απαλλαγμένα από όλο ή μέρος του τέλους ταξινόμησης αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει το τρίτο παιδί στην δημογραφική πολιτική της χώρας, δίνοντας έτσι της ευκαιρία σε δεκάδες γονείς να αγοράσουν αυτοκίνητα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα αγόραζαν.

Παρόλα αυτά, με το νόμο 4111/2013 επιβλήθηκε φόρος «πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού» δηλαδή των αυτοκινήτων από 1929 cc και άνω χωρίς να εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα με «κόκκινες πινακίδες», χωρίς να εξαιρεθούν δηλαδή τα επισήμως αναγνωρισμένα ως οικογενειακά αυτοκίνητα.

Η αντίφαση είναι προφανής: Από τη μια μεριά το κράτος δίνει κίνητρα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους να αποκτήσουν αυτοκίνητα που αλλιώς δεν θα αποκτούσαν, και από την άλλη το ίδιο κράτος τους τα παίρνει πίσω.

Την ίδια βέβαια στιγμή που δεν χαρακτηρίζει πολυτελή διθέσια sport coupe αυτοκίνητα όπως τα … Alfa Romeo 4C, Audi TT, Lotus Elise, αφού απλά αυτά τυχαίνει να είναι κάτω των 1.929cc. Αντίθετα, επταθέσια αυτοκίνητα όπως τα Citroen Picasso, Fiat Doblo, Ford S-Max, Nissan Quashqai, Opel Zafira, Peugeot 3008, Renault Scenic, Toyota Verso, VW Touran χαρακτηρίζονται ως πολυτελή όταν φέρουν κινητήρα άνω των 1.929 cc και μη πολυτελή όταν φέρουν κινητήρα κάτω των 1.929 cc λες και αλλάζει κάτι στο αυτοκίνητο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το ίδιο το κράτος στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 3454/2006 αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

«η συμβολή των γεννήσεων τρίτου παιδιού στο συνολικό αριθμό γεννήσεων της χώρας μας (10,85%) είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη συμβολή των γεννήσεων τέταρτου, πέμπτου κ.ο.κ. παιδιού (4,45%)»

«η ιδανική αναλογία αυτή τη περίοδο για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 2,5 παιδιά ανά γυναίκα»

«η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και το δημόσιο συμφέρον επιβάλλουν την υιοθέτηση ειδικών δράσεων για την ενίσχυση της οικογένειας στο έργο της συντήρησης των παιδιών»

«τα μέτρα οικογενειακής πολιτικής περιλαμβάνουν ένα σύνθετο πλέγμα χρηματικών παροχών, κοινωνικών υπηρεσιών και πλεονεκτημάτων, καθώς και φορολογικών εκπτώσεων ή απαλλαγών»

«ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε την υποχρέωση του κράτους για λήψη μέτρων αυξημένης προστασίας, με βάση τον εύλογο συλλογισμό ότι η αύξηση του αριθμού των παιδιών διογκώνει τα οικογενειακά βάρη»

«η υποχρέωση του Έλληνα νομοθέτη για λήψη μέτρων προστασίας της οικογένειας και του παιδιού, προβλέπεται και από τις διατάξεις Διεθνών Συνθηκών που η χώρα μας έχει επικυρώσει, ως μέλος Διεθνών Οργανισμών»

«ο οικονομικός προγραμματισμός της οικογένειας δεν διαταράσσεται στο τέταρτο αλλά στο τρίτο παιδί. Συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε. δείχνουν ότι ενώ το ποσοστό φτώχειας στις οικογένειες με δύο παιδιά αντιστοιχεί στο 19%, με την απόκτηση τρίτου παιδιού το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 32%. Αντίθετα, το ποσοστό φτώχειας των οικογενειών με πάνω από τρία παιδιά δεν απέχει ιδιαίτερα, καθώς ανέρχεται στο 36%».

Είναι άραγε πολυτέλεια το να θέλει κάποιος να μεταφέρει με ασφάλεια τα παιδιά του;

Είναι άραγε πολυτέλεια το να θέλει κάποιος να τοποθετεί σωστά και με ασφάλεια τα παιδιά του στο αυτοκίνητο και να μην τα «τσουβαλιάζει» σε ένα ακατάλληλο αυτοκίνητο εκθέτοντάς τα σε κίνδυνο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

Είναι δίκαιο την βοήθεια που προσέφερε η πολιτεία μέσω της απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης, να την παίρνει κυριολεκτικά πίσω μέσω του φόρου πολυτελείας;

Αναρωτήθηκαν άραγε οι εμπνευστές του νόμου και οι βουλευτές που τον ψήφισαν αν οι γονείς των τριών ή περισσότερων παιδιών θα αγόραζαν επταθέσια οικογενειακά αυτοκίνητα αν δεν αποφάσιζαν να αποκτήσουν τρία ή περισσότερα παιδιά;

Αναρωτήθηκαν άραγε ποιος θα πληρώνει στο μέλλον τις συντάξεις τους;

Σέργιος Μαναράκης

Δικηγόρος / Διαμεσολαβητής Ν.3898/10

Save

Save

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο