Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Renault Austral 1.3 158 PS MHEV Δοκιμή /Test drive

Renault Austral 1.3 158 PS MHEV Δοκιμή /Test drive

Το όνομα Austral (…προέλευση από την λέξη νότος στα γαλλικά)ακούγεται κάπως εξωτικό σε εμάς εδώ στον νότο της Ευρώπης, ωστόσο το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV έρχεται να αντικαταστήσει το Kadjar το οποίο ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές μοντέλο με πολλές αρετές που είχαν δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό και στην χώρα μας.

Στα πλαίσια της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση ο εξαιρετικός κινητήρας πετρελαίου της Renault και η τετρακίνηση του Kadjar δεν συμπεριλαμβάνονται στην γκάμα και την θέση τους έχουν πάρει μια σειρά υβριδικών λύσεων κινητήρων βενζίνης και η πολύ ενδιαφέρουσα διάταξη τετραδιεύθυνσης στον πίσω άξονα 4CONTROL Advanced που επιτυγχάνει κύκλο στροφής 10,1!

Το Austral  στηρίζεται στην πλατφόρμα CMF-CD που θα την βρούμε και στο Nissan Qashqai και διατίθεται για την ώρα στην έκδοση  Full Hybrid E-TECH με ισχύ έως 200 hp- και με δύο βενζινοκινητήρες, ένα τρικύλινδρο Mild Hybrid Advanced 48V με ισχύ 130HP και ένα με τετρακύλινδρο Mild Hybrid 12V με ισχύ 160 HP, ο οποίος εξοπλίζει και το αυτοκίνητο της δοκιμής.

Στην κατηγορία των C-SUV υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις από όλους τους κατασκευαστές και ενώ η Renault  αποφάσισε να μην κάνει αισθητικές ακροβασίες σε ότι αφορά την εξωτερική εμφάνιση και προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση και την ποιότητα των υλικών της καμπίνας, τους χώρους, τα συστήματα ασφάλειας και την ποιότητα κύλισης.

Με διαστάσεις (Μ.xΠ.xΥ.) στα 4.510 x 1.664 x 1.865 mm  και το μεταξόνιο στα 2.667 mm.,  το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV είναι κατά 8,5 εκ. μακρύτερο από το Qashqai και πλησιάζοντας τις διατάσεις το X-Trail είναι ένα μεγάλο ποιοτικό αυτοκίνητο.

Οι διαστάσεις φαίνεται πως επηρεάζουν και την τιμή κτήσης που ξεκινά από τα €38.5Κ για την πιο μικρή έκδοση με τον τρικύλινδρο κινητήρα, φτάνει στην πιο δυνατή και πλήρως εξοπλισμένη έκδοση της δοκιμής μας τα €42,950 και ξεπερνά τα €49,5Κ στην έκδοση Full Hybrid E-TECH των 200 ίππων.

Συνεπώς σε επίπεδο τιμών το Renault Austral έχει πλησιάσει επικίνδυνα τις τιμές των «μπρίμιου» κατασκευαστών και πλέον απευθύνεται σε καταναλωτές με αυτοπεποίθηση που ξεπερνούν την κοινωνική αναγνώριση που προσφέρουν τα σήματα στην πλατεία του χωριού και που είναι αρκετά ενημερωμένοι για να επιλέξουν το επόμενο αυτοκίνητο τους σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Είναι μια ακόμη πρόταση σε μια κατηγορία με τόσους πολλούς και ικανούς παίκτες που ο ανταγωνισμός επιβάλλει στους υποψήφιους διεκδικητές της επιλογής σας να πλησιάζουν το τέλειο- οπότε από την αρχή γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για το Renault Austral δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Εξωτερική σχεδίαση

Ο σχεδιασμός του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV θυμίζει άμεσα την καταγωγή του ωστόσο η κάθετη μάσκα και οι αεραγωγοί που κατεβαίνουν μέχρι χαμηλά θυμίζουν περισσότερο Peugeot 3008 παρά ένα πιο μοντέρνο και μεγαλύτερο Captur.

Οι ιδιαίτεροι προβολείς LED και ο ρόμβος στο κέντρο της μάσκας φυσικά και δεν αφήνουν αμφιβολίες για την μάρκα του αυτοκίνητου, όμως ακόμη και στο προφίλ του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV οι ομοιότητες με το 3008 εντοπίζονται στο σχήμα των παραθύρων και φτάνουν στους πίσω φουσκωμένους θόλους που ομολογουμένως προσδίδουν έναν επιπλέον δυναμισμό.

Οι όμορφες ζάντες που ανάλογα το μοντέλο έχουν διάμετρο από 18-20’’ σε συνδυασμό με τα πολλά νευρά πάνω στις πόρτες, αλλά και οι αναλογίες της καμπίνας με το καπό τελικά ξεγελούν το μάτι και κάνουν το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV να μοιάζει αρκετά πιο μαζεμένο από ότι στα αλήθεια είναι-και αυτό είναι υπέροχο!

Το πίσω μέρος έχει την ταυτότητα της Renault τόσο με το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων που θυμίζουν αρκετά εκείνα το Captur όσο και με το σχήμα του πίσω παραθύρου που θα κάνουν τον παρατηρητή να αναζητήσει την επιγραφή Austral για να καταλάβει ακριβώς τι βλέπει..

Συνολικά είναι ένα όμορφο C-SUV που κρύβει τις διαστάσεις του με μεγάλη επιτυχία, όμως σε ότι αφορά την πρωτοτυπία του σχεδιασμού του θα έλεγα ότι δεν είναι αρκετά τολμηρό-προφανώς στοχεύοντας στο να γίνει αποδεκτό από όσο το δυνατόν  περισσότερο κοινό.

Εσωτερικό

Αντίθετα η είσοδος στο εσωτερικό Renault Austral 1.3 158 PS MHEV αποτελεί μια ευχάριστή έκπληξη όχι μόνο για την ανθρωποκεντρική διάταξη των οθονών του ταμπλό όσο για την ποιότητα των υλικών στα περισσότερα σημεία που φτάνει το μάτι να βρίσκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο που θα τολμούσα τον παραλληλισμό με την BMW ή το Audi Q3.

Ανάλογα το επίπεδο εξοπλισμού το εσωτερικό του Austral διαθέτει επενδύσεις από συνθετικό δέρμα, Alcantara, ύφασμα, και άλλα απαλά στην αφή υλικά, που  συνδυάζονται άψογα με τις λακαρισμένες λεπτομέρειες σε αποχρώσεις Deep Glossy Black και Satin Chrome, όμως υπάρχουν σημεία που θα περίμενα να έχουν σχεδιαστεί με μεγαλύτερη αγάπη, όπως είναι τα πλαστικά στον αποθηκευτικό χώρο μπροστά από τον συνοδηγό και τα πάνελ στις πίσω πόρτες.

Το cockpit του Austral αποτελείται από την μεγάλη οθόνη του ψηφιακού πίνακα οργάνων 12.3″που είναι εξαιρετικά καλόγουστός και ευκρινής και την κάθετη οθόνη πολυμέσων 12″.

Χάρη στο οδηγοκεντρικό σχεδιασμό, την αυτορρυθμιζόμενη φωτεινότητα και τις ανακλαστικές ιδιότητες του συστήματος «Open R» (…όπως το ονομάζει η Renault) το ταμπλό δεν χρειάζεται σκίαστρο δίνοντας την αίσθηση ότι αιωρείται και βελτιώνοντας την ευρυχωρία του εσωτερικού.

Η οθόνη πολυμέσων… όπως πολύ ορθά θα παρατηρήσουν οι οθονολόγοι έχει εξαιρετικά γραφικά και γρήγορη απόκριση ενσωματώνοντας Apple Carplay Android Αυτο, όμως αυτό που δεν ενσωματώνει- και ευτυχώς δηλαδή, είναι ο χειρισμός του κλιματισμού ο οποίος γίνεται από μια ξεχωριστή κονσόλα με φυσικά πλήκτρα κάτω από την οθόνη που και αυτή προέρχεται αυτούσια από την Mercedes!

Από την A Class προέρχεται η ιδέα του επιλογέα ταχυτήτων που βρίσκεται σε έναν μοχλό πίσω από το τιμόνι απελευθερώνοντας άπλετο αποθηκευτικό χώρο στην κεντρική κονσόλα που φτάνει και τα 35 λίτρα!

Η αλήθεια είναι ότι  επειδή η Renault έχει ακόμη δύο μοχλούς για τους υαλοκαθαριστήρες και τον τηλεχειρισμό τους ηχοσυστήματος, επικρατεί ένας συνωστισμός δεξιά από την κολώνα του τιμονιού που θέλει λίγη ή και περισσότερη συνήθεια-ειδικά στο παρκάρισμα της πόλης!

Από την άλλη πλευρά η ιδέα να μεταφερθεί το πλήκτρο επιλογής των προγραμμάτων χαρτογράφησης που η Renault ονομάζει «Multisense» σε ένα ευκολόχρηστο σημείο πάνω στο τιμόνι ήταν πολύ καλή και θα ήθελα να την δω να εφαρμόζεται από περισσοτέρους κατασκευαστές.

Το πλήκτρο δίνει την δυνατότητα άμεσης επιλογής προφίλ λειτουργίας στις χαρτογραφήσεις Comfort, Eco, Sport και Personal επεμβαίνοντας στην σκληρότητα του τιμονιού, την χαρτογράφηση του κινητήρα και φυσικά στην λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου CVT (..ωχ θεέ μου ή μήπως όχι ) που κατεβάζει μόνο του ταχύτητα καθώς επιβραδύνεις πριν από μία στροφή και διατηρεί τον κινητήρα σε πιο υψηλές στροφές.

Χώροι εξοπλισμός

Εκτίμησα το γεγονός ότι οι πόρτες του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV κατεβαίνουν χαμηλά- καλύπτοντας τους μασπιέδες, προφυλάσσοντας τους με αυτόν τον τρόπο από τα λασπόνερα όταν βρέχει, ωστόσο η επιλογή αυτή απαιτεί από την μεριά σας να είστε πιο προσεκτικοί όταν παρκάρετε κοντά σε ψηλά πεζοδρόμια

Τα καθίσματα είναι ευρύχωρα και παρέχουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη στις στροφές δεδομένου του χαρακτήρα του αυτοκινήτου και είναι ανάλογη με την δυνατότητα παραγωγής πλευρικής πρόσφυσης.

Η ορατότητα προς τα μπροστά είναι εξαιρετική και σε συνδυασμό με την ψηλή τοποθέτηση του καθίσματος ο οδηγός έχει την γνώριμη αρχοντική αίσθηση που βρίσκουμε στα περισσότερα SUV.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι η πίσω κολώνα είναι πολύ φαρδιά και έτσι σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παρμπρίζ δυσκολεύει κάπως την αλλαγή λωρίδων μέσα στην κίνηση και το παρκάρισμα-κάτι που φυσικά καλύπτει ειδικό σύστημα παρακολούθησης της «νεκρής γωνίας».

Οι εσωτερικοί χώροι είναι εντυπωσιακοί τόσο για σας μπροστινούς επιβάτες όσο και για σας πίσω, ενώ σε όλους υπάρχει η αίσθηση του άπλετου χώρου τόσο για τα πόδια όσο και για το κεφάλι.

Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως εάν πίσω καθίσουν ψηλοί επιβάτες με ύψος πάνω από 1,90+ μάλλον θα έχουν πρόβλημα με το κεφάλι τους που θα ακουμπά στις πίσω κολώνες αναγκάζοντας τους να γέρνουν το κεφάλι προς το εσωτερικό.

Το τούνελ στο πάτωμα δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδες και έτσι το Austral θα φιλοξενήσει με μεγάλη άνεση δυο ενήλικες στο πίσω κάθισμα-και με κάποιους μικρούς περιορισμούς στους ώμους, ίσως να ταξιδέψει και ένας τρίτος.

Το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV είναι και αυτό προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους που φτάνουν τα 35 λίτρα, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports .

Αυτό που φυσικά ξεχωρίζει στο εσωτερικό του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV είναι το συρόμενο σε μήκος 16 εκατοστών(!) πίσω κάθισμα, που σε συνδυασμό με το επίπεδο δάπεδο φιλοξενεί άνετα τα πόδια 3 ενήλικων ατόμων όταν το πίσω κάθισμα είναι τραβηγμένο τέρμα πίσω εις βάρος βέβαια του χώρου αποσκευών που κυμαίνεται ανάλογα με την θέση του από τα 500 έως τα 575 λίτρα.

Η πλάτη στο πίσω κάθισμα πέφτει σε ποσοστό 40:20:40 προφέροντας πρακτικότητα στην φόρτωση και την μεταφορά ογκωδών αντικειμένων.

Το κατώφλι φόρτωσης του χώρου αποσκευών είναι ψηλό όμως ο χώρος αποσκευών είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα διαμορφώνοντας όμως ένα χώρο φόρτωσης 1300 λίτρων.

Συστήματα πρόληψης και υποβοήθησης οδήγησης (ADAS)*,

Το Renault Austral διαθέτει 32 συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (ADAS), τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρείς κατηγορίες: οδήγηση, στάθμευση και ασφάλεια.

Αυτά περιλαμβάνουν: το Active Driver Assist, για αυτονομία κίνησης επιπέδου 2 που συνδυάζει το Adaptive Cruise Control με τη λειτουργία Stop & Go, το σύστημα Lane Centering, τα δεδομένα του GPS και τη χαρτογράφηση, ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να προσαρμόζει αυτόματα την πορεία του σε κάθε διαδρομή, κάμερα 3D 360°, αυτοματοποιημένη υποβοήθηση στάθμευσης, προειδοποίηση τυφλού σημείου (Blind Spot Warning) και αποφυγή εκτροπής από τη λωρίδα (Lane Departure Prevention) στη φάση του προσπεράσματος, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης κατά την πορεία με όπισθεν (Rear Automatic Emergency Braking), ειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert), σύστημα φωτισμού LED Adaptive Vision, αλλά και σύστημα ασφαλούς εξόδου επιβατών (Occupant Safe Exit).

Wow…πολύ πράγμα!

*Σ.σ. : εννοείται ότι η παραπάνω παράγραφός βρήκε τον δρόμο της σε αυτή τη ν δοκιμή αυτούσια από το Δ.Τ. της εταιρείας! 😎

Κινητήρας

Το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV εξοπλίζεται με το γνωστό τοις πάσι 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα turbo αμέσου ψεκασμού1.33 TCe  που έχει εξελιχτεί μαζί με τις  Mitshubishi, Nissan και Mercedes-και που εδώ είναι ρυθμισμένος να  αποδίδει 158 ίππους/5.250-5.500 και  270 Nm ροπής στις 1.800-3.750

To μπλοκ του κινητήρα είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής, ελαφρό κράμα αλουμίνιου ενώ ο υπερσυμπιεστής καυσαερίων είναι δύο σταδίων για βέλτιστη ανταπόκριση στις χαμηλές στροφές περιστροφής με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος ψηλά.

Διαθέτει τεχνολογία που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. προσφέροντας επιπλέον οικονομία.

Είναι γενικά πρόθυμος από πολύ χαμηλά αλλά παράλληλα γίνεται τραχύς στην λειτουργία μετά τις 5,500 σαλ και δείχνει να δυσανασχετεί παράγοντας έναν θόρυβο που δεν εμπνέει να τον πιέσεις.

Ο 1.33 TCe  συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα κινητήρα/ γεννήτρια ώστε να ανακτά μέρος από την ενέργεια που θα πήγαινε χαμένη κατά την διαδικασία του φρεναρίσματος και να την αποθηκεύει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12V χωρητικότητας μόλις 0,18KW/H.

Το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV τροφοδοτεί με αυτήν την ενεργεία τα βοηθητικά συστήματα και το Start/Stop του κινητήρα, αλλά ταυτόχρονα συνδράμει ελαφρά τον κίνητρα κατά την εκκίνηση.

Ο επιτυχημένος κινητήρας /πασπαρτού 1,33Τ συνδυάζεται με ένα νέο κιβώτιο τύπου CVTμε  7 κλειδωμένες σχέσεις που η εταιρεία το ονομάζει X-Tronic και που όσο δεν ζορίζεται δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι σειριακό εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 10% χαμηλότερη κατανάλωση και έως και κατά 10,5% μειωμένες εκπομπές ρύπων CO2 .

Είναι γνωστή η αγάπη που έχω με τα CVT (..not!) όμως εδώ η Renault έκανε ένα μικρό θαύμα καθώς χάρη στις «κλειδωμένες» σχέσεις του η λειτουργία του κιβωτίου θυμίζει έντονα εκείνη ενός κιβωτίου με μετατροπέα ροπής που επιτυγχάνει ομαλή εκκίνηση και γλυκιές αλλαγές μεταξύ των σχέσεων.

Το κιβώτιο λάμπει μέσα στην πόλη καθώς οι απότομες εκκινήσεις που επιτυγχάνει η  A Class/ GLA/GLB με το εφτάρι διπλού συμπλέκτη έχουν αντικατασταθεί από την βελούδινή λειτουργία του CVT, ενώ σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες βάσεις και την ηχομόνωση του κινητήρα, ο τετρακύλινδρος του ομίλου δεν εμφανίζει την τραχύτητα λειτουργίας που τον χαρακτηρίζει στις Mercedes.

Στον αυτοκινητόδρομο επίσης δεν ενοχλεί καθώς δείχνει να μην γκρινιάζει ιδιαίτερα στο πάτημα του γκαζιού, ωστόσο μόλις ζοριστεί στην γρήγορη οδήγηση δεν ξεχνά την καταγωγή του και αρχίζει να «διαμαρτύρεται» σαν γνήσιο CVT που είναι…

Στην «απαιτητική οδήγηση» όπως είναι αναμενόμενο αποκόπτει την επαφή του οδηγού με τον κινητήρα-ακόμη και αν επιλεχθεί το πρόγραμμα sprot  καθώς δεν κρατά τις σχέσεις που επιλέγονται από τα paddles στο φρενάρισμα και αντιδρά με καθυστέρηση στην απαίτηση μεταφοράς ροπής μέσα στην στροφή επηρεάζοντας τον ρυθμό οδήγησης.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρή επιλογή της Renault που δείχνει και τον γενικότερο χαρακτήρα ενός SUV που εστιάζει στην αξιοπιστία και στην ποιότητα κίνησης παρά στην ικανοποίηση των γούστων των απανταχού προς εξαφάνιση AutoholixSaurus, αλλά και της απόλυτης οικονομίας στα καύσιμα καθώς εμφανίζεται να καταναλώνει σταθερά 1 λίτρο περισσότερη βενζίνη από την Mercedes GLB που χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με διπλοσύμπλεκτο όμως κιβώτιο.

Το σχεδόν 1500 κιλών Renault Austral 1.3 158 PS MHEV επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ/ω σε 9  δλ. και έχει μια τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 175 χλμ/ω, ενώ η κατανάλωση είναι κυμαίνεται μεταξύ 7,6 και 8,5 λίτρων/100χλμ!

Ανάρτηση

Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, έχει σχετικά μεγάλες διαδρομές που συνδυάζονται με τα 180mm απόστασης από το έδαφος και όπως είναι αναμενόμενο από τα σύγχρονα Renault ισορροπεί περίφημα μεταξύ άνεσης και ελέγχου του αμαξώματος χωρίς να γίνεται πουθενά χαλαρή.

Η ανάρτηση έχει πουλήσει λίγο από την «εύκολη άνεση» του μαλακού σεταρίσματος και είναι σφικτή με μέτρια σκληρότητα στα ελατήρια και αργή απόσβεση επαναφοράς, ενώ  αντιστρεπτικές συνεργάζονται με τους μεγάλους τροχούς και  ελέγχουν ικανοποιητικά τις κλίσεις στις στροφές και τις αναπηδήσεις.

Τιμόνι/Φρένα

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV χρειάζεται λιγότερες από 2,8 στροφές από άκρη σε άκρη και παρέχει ικανοποιητικότατη ακρίβεια και αίσθηση του δρόμου.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 320 χλστ εμπρός και απλούς 280 χλστ πίσω-και είναι πανίσχυρά και ανθεκτικά.

Στην πόλη

Η καλή ηχομόνωση αλλά και οι εξαιρετικά ομαλές εκκινήσεις που χαρίζει το κιβώτιο CVT του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV βοηθούν στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι.

Το CVT μέσα στην πόλη λάμπει με την παρουσία του εξασφαλίζοντας ομαλή εκκίνηση στα φανάρια και ησυχία κατά την κίνηση επιτυγχάνοντας ήπιες αλλαγές σχέσεων και διατηρώντας τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές.

Η σύγκριση στην ποιότητα κίνησης του CVT μέσα στην πόλη έναντι του απότομου στις εκκινήσεις αυτόματου διπλού συμπλέκτη κιβωτίου που εξοπλίζονται οι A-Class/GLA και GLB είναι καταλυτική για την ορθότητα της επιλογής που έκαναν οι μηχανικοί της Renault που ξεκάθαρα έδωσαν περισσότερο βάρος στην άνεση των επιβατών και όχι στην ικανοποίηση των Boy/Girl Racers στις στροφές.

Η θέση οδήγησης όπως συμβαίνει με τα περισσότερα SUV τοποθετεί τον οδηγό ψηλά πάνω στο αυτοκίνητο και  χαρίζει απεριόριστη ορατότητα μέσα στην κίνηση, όμως χρειάζεται λίγη προσοχή στο παρκάρισμα γιατί κοιτώντας μπροστά τα όρια του αμαξώματος δεν είναι ευδιάκριτα, ενώ το σύστημα Park Assist είναι υπερβολικά ευαίσθητo και θα πρέπει να μάθετε να το εμπιστεύεστε σε συνδυασμό με την κάμερα οπισθοπορείας.

Σε γενικές γραμμές η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδό και το μόνο που μπορεί να σας χαλάσει την αίσθηση τελειότητας είναι οι τρεις μοχλοί που συνωστίζονται από την αριστερή πλευρά της κολώνας του τιμονιού.

Συχνά κατά την διάρκεια του παρκαρίσματος αντί να επιλέξω σχέση στο κιβώτιο καταλάθος άνοιγα ή έκλεινα τους καθαριστήρες, κάτι που μέσα στο παρκάρισμα δημιουργούσε καθυστερήσεις περισσοτέρων από 2 δευτερόλεπτα σε όσους ακολουθούσαν προτρέποντας τους να μου χαρίσουν το κλασσικά υπέροχο « τράβα να πλύνεις κανένα πιάτο…μ@ρη #βάλτε ΕΔΩ το κοσμιτικό επίθετο της αρεσεκείας σας#»!

Φαντάζομαι ότι αν στο τιμόνι του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV καθόταν κάποιος  με το μούσι χτενισμένο σαν του Λεωνίδα και τα ονόματεπώνυμα των πολεμιστών-και των 300- από τις Θερμοπύλες να χωρούν χτυπημένα σε τατουάζ στο μπράτσο του, οίτινες ασκαρδαμυκτί οι χαλβάδες θα κοιτούν το κινητό τους… μήπως η καλή τους πρόλαβε να στείλει την λίστα με τα ψώνια του σουπερμάρκετ που περίμεναν!

Η ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά με αρχοντιά και άνεση πάνω από τις λακκούβες, τα σαμαράκια, τα πτώματα μικρών ζώων και την αδιαφορία των υπευθύνων… χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Η κατανάλωση σε ημιαστικό περιβάλλον μπορεί να πέσει και κάτω από τα 7,6 λίτρα/100 χλμ, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε μια μέση κατανάλωση 8,5 λίτρων αν μπλέξετε στην κίνηση.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το αεροδυναμικό σχήμα του Renault Austral 1.3 158 PS MHEV «ξυπνά» στον αυτοκινητόδρομο καθώς όλα τα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου αρχίζουν να βρίσκονται σε αρμονία.

Το CVT δεν θα ενοχλήσει με την παρουσία του παρά μόνο αν απαιτήσετε μια βιαστική προσπέραση ανηφόρα όπου δεν θα διστάσει να ανοίξει την πύλη προς μια διάσταση όπου η ισχύς μετατρέπεται σε φασαρία πριν εξαφανιστεί χωρίς ίχνη.

Η αλήθεια είναι ότι αν δώσετε χρόνο στο CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι κάποια στιγμή εκεί στα 130-140 χιλιόμετρα καθώς αρχίζει να βρίσκει την ηρεμία του οι στροφές το κινητήρα πέφτουν χαμηλά και η ησυχία στο εσωτερικό ικανοποιεί πλήρως.

Με λίγα λόγια μάθετε να ζείτε μαζί με τα «μικροχούγια» του και εκείνο θα σας χαρίσει ησυχία στις μετακινήσεις σας!    

Οι αναρτήσεις καταφέρνουν στις μεγάλες ταχύτητες να ελέγχουν τους τροχούς και να συνδυάζονται πλήρως με το ακριβές τιμόνι. Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν εδώ αδιάφορο το Renault Austral 1.3 158 PS πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7,2 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 10 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Renault Austral 1.3 158 PS με την ανάρτηση να ισορροπεί έξυπνα μεταξύ άνεσης και ελέγχου του αμαξώματος έχει να αντιμετωπίσει το ψηλό κέντρο βάρους που επιβάλλει το μεγάλο ύψος από το έδαφος.

Σε ότι αφορά λοιπόν την συμπεριφορά του Austral, η Renault έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τον χορό που έχει στήσει κυρίως η BMW με την Χ1, η όποια χρόνια τώρα προσπαθεί επίμονα να κερδίσει την φύση κάνοντας τα «περίπτερα» να στρίβουν σχεδόν σαν Gti.

Στο καλό οδόστρωμα η υποστροφή θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση της, όμως εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος του να βρίσκεται σε δυσκολία κοιτώντας τον “Mεγάλο Aδελφό” στα μάτια για βοήθεια.

Ευτυχώς τα ηλεκτρονικά μαζεύουν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο!

Αν πάρετε ακόμη περισσότερη φόρα τότε θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –και στην συνέχεια να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος.

Η αλήθεια είναι ότι ο κινητήρας όταν θελήσετε να οδηγήσετε γρήγορα αδυνατεί να υπερνικήσει το βάρος του αυτοκινήτου (1500kg) καθώς το CVT του κόβει τα φτερά με την ροπή να εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο και με τις προκαθορισμένες7 σχέσεις να αρνούνται να διατηρηθούν κατά την διαδικασία του φρεναρίσματος όπου το κιβώτιο επίμονα επιλέγει τουλάχιστον μια πιο μακριά σχέση αποκόπτοντας τον οδηγό από τον δρόμο.

Είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο, όμως μπορείς να το συνηθίσεις, ή να «κάνεις μύτη τακούνι» για να κρατάς το κιβώτιο σε πίεση, διαφορετικά πλησιάζοντας την είσοδο της στροφής με το που αφήνεις το γκάζι για να πέσεις στα φρένα, το CVT επιλέγει την απολύτως πιο μακριά σχέση και οι στροφές πέφτουν σαν να βγάζεις νεκρό στην είσοδο της στροφής.

Οφείλετε να συμβιβαστείτε με τον ξεκάθαρο αστικό χαρακτήρα που το αυτοκίνητο δεν θέλει να κρύψει αποφασίζοντας να οδηγήσετε πιο χαλαρά και χωρίς να συμμετέχετε στις επιλογές σχέσεων, αφήνοντας το CVT να αναδείξει την εξαιρετική ποιότητα κύλισης του Renault Austral 1.3 158 PS καλύπτοντας αποτελεσματικά τις αποτάσσεις ακόμη και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο.

Στο Χώμα

Το ύψος των 18εκ. από το έδαφος και οι κοντοί πρόβολοι θα επιτρέψουν στο Renault Austral 1.3 158 PS να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση.

Όπως υποδηλώνει η σχεδίαση του Renault Austral 1.3 158 PS και η έλλειψη τετρακίνησης εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα  SUV πόλης που δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Όπως λέει και ο Γέροντας: «θα δείχνει SUV, αλλά SUV δεν θα είναι»! 😎

 Συμπέρασμα

Το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV είναι ένα αυτοκίνητο όμορφό SUV που διαθέτει όλα όσα μπορεί να ζητήσει ο σύγχρονος καταναλωτής από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας σε ότι αφορά την τεχνολογία, του χώρους και την ποιότητα κύλισης στην πόλη και το ν αυτοκινητόδρομο.

Η επιλογή του CVT δείχνει άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς το 7τάχυτο διπλεσύμλεκτο του ομίλου που γνωρίζουμε από τις Mercedes κρίθηκε τραχύ στην καθημερινότητα και επιλέχθηκε η μεταξένια λειτουργία του CVT και ας προβληματίζονται όσοι αναζητούν μια πιο σπορ συμπεριφορά στις στροφές.

Σε αυτή την νέα εποχή λοιπόν η αίσθηση ευρυχωρίας και η ποιότητα κύλισης που διαθέτει το  Austral είναι απολύτως εύστοχα, ωστόσο η τιμή κτήσης που φέρνει η εφαρμογή τόσων τεχνολογιών αλλά και η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων θα προβληματίσει όσους προσπαθούν να αποφύγουν τις αντίστοιχες λύσεις «κύρους» από την Γερμανία και την Σουηδία που έχουν παραπλήσιες τιμές.

Το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV μοιράζεται πολλά από τα ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη με την Mercedes και ένα κοινό πάτωμα με το Nissan Qashqai -και πιστεύω ότι σαν αυτοκίνητο θα βρει την ισορροπία στον σχεδιασμό του και το «value for money» που φέρνει στην κατηγορία στην υβριδική έκδοση των 200 ίππων όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Qashqai.

Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση στους δρόμους και η αύξηση της αστυνόμευσης έχει σχεδόν επιβάλει την λογική των συγχρόνων κοινωνιών σε όλους μας και ότι τα χαρακτηριστικά των αυτοκίνητων πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες αξίες.

Το Renault Austral 1.3 158 PS MHEV παραμένει άνετο, όμορφο και πολύ ποιοτικό , ΄’όμως πιστεύω ότι ο σχεδιασμός του θα λάμψει όταν γνωρίσουμε την Full Hybrid E-TECH των 200 ίππων

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η τσιμπημένη τιμή κτήσης και η αυξημένη κατανάλωση.
  • Η συμπεριφορά του CVT στην απαιτητική οδήγηση.

Θα Θυμάμαι

  • Τον όμορφό σχεδιασμό και τους έξυπνούς και τους άνετους χώρους.
  • Την ποιότητα κύλισης και την καλύτερη εφαρμογή CVT που έχω οδηγήσει.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Renault Austral

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο