Saturday, January 28, 2023
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADMercedes-Benz GLB 180 Δοκιμή /Test drive

Mercedes-Benz GLB 180 Δοκιμή /Test drive

Με τις τιμές όλων των αυτοκινήτων να έχουν πάρει την ανηφόρα και τους χώρους που προσφέρει η Mercedes-Benz GLB 180 να συναγωνίζονται στα ίσια εκείνους των SUV της κατηγορίας C, η υψηλή τιμή κτήσης που έχει το βασικό μοντέλο της σειράς GLB δείχνει πλέον κατανοητή.

Η Mercedes-Benz GLB 180 βασίζεται στο «πάτωμα MFA2 «που έχει εγκάρσια αρχιτεκτονική κινητήρα -και χάρη στην έξυπνη σχεδίαση καταφέρνει με διαστάσεις 4.65m. X 1.83m. X 1.66m να έχει εσωτερικούς χώρους και παρουσία που ξεπερνά ακόμη και την κατά πολύ ακριβότερη GLC.

Η Mercedes χρησιμοποιώντας την νέα πλατφόρμα μάλλον το παράκανε και δημιούργησε επτά νέα μοντέλα: Την A-Class για το καθημερινό Hatchback, την  A-Class Sedan για όσους έχουν κλασσική αισθητική, την CLA για όσους θέλουν σπορ coupe εμφάνιση, την CLA Shooting Brake για τους… πυροβολημένους(?), την B-Class για τους νοσταλγούς των MPV, την GLA για όσους παραπονιόντουσαν για τους χώρους του προηγούμενου μοντέλου και την GLB για όσους θέλουν ένα πραγματικά ευρύχωρο MPV που δείχνει σαν SUV και που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 7 άτομα!

Βγάλτε τα σήματα που γράφουν GLB στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου – και οι περισσότεροι που ακολουθούν θα νομίζουν ότι βλέπουν μια GLS! Τώρα.. αν σκεφτείτε ότι το εμφανισιακό  «κοινωνικό credit» μιας υπερπολυτελούς GLS μπορεί να το απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης της Mercedes-Benz GLB 200- σε μόνιμη τιμή “Black Friday”, τότε θα καταλάβετε γιατί αυτό το μοντέλο πουλάει σαν τρελό «εις τας Ευρώπας και τας  Αμερικάς»!

Στην Ελλάδα μάλιστα το σουπερ ατού του κινητήρα των 1,342 κ.εκ της GLB της δοκιμής δίνουν φτερά στο μοντέλο που πραγματικά κυριαρχεί στα “μικρά” πολυτελή SUV.

Αυτό που απολαμβάνω στο αυτοκίνητο αυτής της δοκιμής μας, είναι ότι επιτέλους πρόκειται για την απολύτως βασική έκδοση, δηλαδή εκείνη την GLΒ που μπορεί να αγοράσει κανείς όταν διαβάζει «τιμή από 37,620€.

Kαι όμως, προσωπικά δεν νοιώθω να του λείπει κάτι σημαντικό από τον εξοπλισμό ή την εμφάνιση του!

Εμφάνιση

Είναι προφανές βλέποντας και το μεταξόνιο των 2,83 μ. ότι  η Mercedes-Benz GLB 180 είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο… που  από πλευράς διαστάσεων συμβαδίζει με την πιο μεγάλη κατηγορία.

Το μεγάλο αστέρι μπροστά μοιάζει να στέκεται στην μέση της μάσκας χάρη σε δύο έντονες αλουμινένιες βάσεις που δημιουργούν ταυτόχρονα μια επιθετική εικόνα, αλλά και συνειρμούς που οδηγούν το μυαλό σε πολύ ακριβότερες κατασκευές του ομίλου.

Τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα διαχωρίζουν την Mercedes-Benz GLB 180 από «τα κοινά SUV» που οδηγούμε οι υπόλοιποι –πτωχοί οδηγοί, ενώ το ανάγλυφο καπό με τα δύο διαμήκη εξογκώματα δεξιά και αριστερά, μοιάζει να φιλοξενεί από κάτω του έναν τεράστιο V8 και θυμίζει την ιστορία της εταιρείας.

Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι αεροδυναμικό και οι  κάθετες πίσω κολώνες που θυμίζουν GLS σε συνδυασμό με την σχετικά μικρή για SUV απόσταση από το έδαφος- που φτάνει τα 21 εκατοστά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι σχεδιαστές εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της Ευρώπης έριξαν και μια ματιά και στις εκτός δρόμου διαδρομές των ονείρων μας.

Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα κεφάλια των επιβατών της τρίτης σειράς, το ύψος του αμαξώματος είναι πολύ μεγάλο και με ψηλά παράθυρα παντού, ενώ πίσω από την μακριά πόρτα των πίσω επιβατών υπάρχει μια καμπύλη γραμμή που προσδίδει ύψος και οδηγεί στην σχεδόν κάθετη πίσω πόρτα.

Ωστόσο, αισθητικά επειδή οι ώμοι του αμαξώματος πάνω από τους μπροστινούς τροχούς είναι αρκετά χαμηλοί (λόγω της κοινής πλατφόρμας με την A-Class) και οι πόρτες χαμηλές, η καμπίνα των επιβατών όταν κοιτάς το αυτοκίνητο στα ¾ από μπροστά και στο προφίλ μοιάζει σαν μια φούσκα που έχει κολληθεί πάνω σε ένα χαμηλό αμάξωμα-και αυτό μου χαλάει λίγο την macho εικόνα που είχε το μπροστινό μέρος.

Δείχνει λίγο σαν να έχει κολλήσει μια τεράστια καμπίνα πάνω σε μια A-Class (…δηλαδή ακριβώς ότι συμβαίνει), ενώ ο μεγάλος όγκος από το πλάι κάνει τους τροχούς με τα ελαστικά 235/55R18 να μοιάζουν μικροί για την αισθητική ισορροπία του συνόλου.

Ευτυχώς πηγαίνοντας προς τα πίσω η εικόνα βελτιώνεται και η σχεδόν κάθετη πόρτα με την μικρή αεροτομή στο επάνω μέρος της και το μεγάλο παράθυρο δίνουν στο αυτοκίνητο μια επιβλητική παρουσία που θυμίζει πολύ μεγαλύτερες κατηγορίες.

Παίζοντας με την ομοιότητα της Mercedes-Benz GLB 180 στο πίσω μέρος με την επταθέσια GLS, οι σχεδιαστές τοποθέτησαν δυο μεγάλα φωτιστικά σώματα LED που μοιάζει να είναι ίδια με εκείνα του μεγαλύτερου μοντέλου και που δείχνουν έχουν ένα γοητευτικό και συνάμα υπεροπτικό χαμόγελο.

Τέλος, επειδή έχουμε ένα αυτοκίνητο με το απολύτως βασικό επίπεδο εξοπλισμού, εδώ δεν θα βρείτε τις γνωστές τετράγωνες  «εξατμίσεις μούφα» που εξοπλίζουν τις πιο ακριβές GLA και που με διασκεδάζουν άσχετα από τον κατασκευαστή που τις χρησιμοποιεί.

Απλά και τίμα πράγματα εδώ-κάτι που έκανε αυτή την GLB να ανέβει στην εκτίμηση μου!

Εσωτερικό

Η είσοδος στο εσωτερικό της Mercedes GLB 180 δεν επιφυλάσσει καμία έκπληξη και βρίσκεται σε αρμονία με τα ταμπλό που έχουμε δει τόσο στις διάφορες εκδοχές της A-Class, GLA κτλ.

Η ψηφιακή εποχή έχει έρθει για τα καλά στην Στουτγάρδη και έτσι στο επάνω μέρος του ταμπλό έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες  7,25’’(αντί για 10,25’ που έχουν οι πιο ακριβές εκδόσεις ) που για κάποιους ίσως να δημιουργούν μια λιγότερο εντυπωσιακή εικόνα.

Επί της ουσίας η εικόνα στο ταμπλό είναι απόλυτα μοντέρνα σε ύφος και δυναμικότητα προσφέροντας ταυτόχρονα πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Το εσωτερικό έχει τον γνώριμο χαρακτήρα με τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω –ορατό μέρος του ταμπλό να είναι ποιοτικότατα και τους τρεις στρογγυλούς αλουμινένιους αεραγωγούς στο κέντρο του ταμπλό (σήμα κατατεθέν της ΜΒ) να βρίσκονται πάνω σε ένα ποιοτικότατο και γουστόζικο πλαίσιο αλουμινίου που διατρέχει το ταμπλό.

Η Mercedes GLΑ 180 είναι τόσο καλοφτιαγμένο που σε προκαλεί να ψάξεις για ατέλειες…  Έτσι σίγουρα η κονσόλα με τα χειριστήρια του κλιματισμού που κουνιέται σύσσωμη όταν την πιέζεις, μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου –ενώ και τα πλαστικά στο κάτω μέρος των θυρών και της κονσόλας θα ήθελα να ήταν καλύτερα σε μια Μερσεντές.

Σε ότι αφορά την εργονομία η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού είναι μια πολύ έξυπνη και λειτουργική ιδέα που ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Η ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) έφερε μια επανάσταση στην εργονομία των Mercedes και τα πάντα ρυθμίζονται από το pad στην κεντρική κονσόλα, ή από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο υπέροχο τιμόνι.

Με το touchpad μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα- και μετά στα διαλλείματα του παιχνιδιού με τα μπλιμπλίκια να οδηγείτε κιόλας-όταν  ευκαιρήσετε!

Για παράδειγμα οδηγώντας μπορεί να νοιώσετε την ανάγκη να παίξετε με το σύστημα πλοήγησης ή τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του εσωτερικού σε 4 αποχρώσεις…

Επειδή είναι σίγουρο ότι παίζοντας θα αφαιρεθείτε από την οδήγηση, η Mercerdes έχει εξοπλίσει την GLB με διαφορά ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα κρατήσουν το αυτοκίνητο στην λωρίδα, ή θα φρενάρουν όταν εσείς αντί να κοιτάτε τον δρόμο θα μπλιμπλικίαζεστε… Σε τέτοια εκτίμηση έχουν τον σύγχρονο οδηγό.

Ωστόσο οφείλω να αναφέρω ότι ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος διατήρησης της πορείας εντός των λωρίδων κυκλοφορίας είναι τόσο παρεμβατικός που τελικά γίνεται επικίνδυνος.

Εκεί που οδηγάς αμέριμνη, αν τολμήσεις να πλησιάσεις την διαρκή διαγράμμιση στο δεξί τμήμα του δρόμου το αυτοκίνητο φρενάρει απότομα τραβώντας το τιμόνι δεξιά.

Την πρώτη φορά που μου συνέβη τρόμαξα πάρα πολύ γιατί το αυτοκίνητο που ακολουθούσε παραλίγο να πέσει πάνω μου, αλλά αμέσως μετά έμαθα να απενεργοποιώ το σύστημα πριν ξεκινήσω.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και όταν το απενεργοποιείς το σύστημα, εκείνο επανέρχεται πάντα σε κάθε εκκίνηση, ενώ ακόμη και στην πιο ήπια ρύθμιση του παραμένει ενοχλητικό.

Άνεση –Χώροι

Η Mercedes-Benz GLB 180 έχει φτιαχτεί για να είναι το MPV του σήμερα και έτσι διαθέτει χώρους που θα εκπλήξουν και χωροταξικές λύσεις που κάνουν τα αντίστοιχα SUV του ανταγωνισμού να μην μπορούν να ακολουθήσουν.

Αντίστοιχα μοντέλα  είναι το Peugeot 5008, ή το Nissan X-Trail, που όμως αν κοιτάξεις πιο κοντά θα παρατηρήσεις ότι η Mercedes-Benz GLB 200 παίζει μόνη της σε επίπεδο χώρων, τεχνολογίας και αναρτήσεων, την ώρα μάλιστα που εάν σκεφτείς τον όγκο των συστημάτων που περιέχει ο εξοπλισμός της, δεν είναι και ιδιαίτερα πιο ακριβή απο εκείνα.

Τα μπροστινά καθίσματα είναι κάπως στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με το ποθητό αστέρι!

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς και καθώς το εσωτερικό ύψος στο μπροστινό μέρος είναι άπλετο τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια τυπική SUV θέση, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα.

Καθώς το εσωτερικό ύψος στο μπροστινό μέρος είναι άπλετο τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια τυπική SUV θέση, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα, αλλά και αρκετή απόσταση από το πάτωμα επιτρέποντας στα πόδια των πίσω επιβατών να βολευτούν κάτω από το κάθισμα προσφέροντας τους επιπλέον άνεση.

Ειδικά στην πενταθέσια έκδοση που είχα στην διάθεση μου η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι απλά γελοία… με την έννοια ότι σε συνδυασμό με το χαμηλό τούνελ της μετάδοσης τρεις επιβάτες κάθονται σταυροπόδι με απίστευτους χώρους για τα πόδια και το κεφάλι!

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και το κάτω μέρος τους σύρεται σε δύο διαφορετικά τμήματα κατά 14 εκατοστά με ποσοστό 60:40.

Ταυτόχρονα επειδή οι πίσω πόρτες έχουν μεγάλο μήκος –για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι επιβάτες της τρίτης σειράς στην 7θέσια έκδοση- η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα που πάντα κάθονται σε αυτά( ..τι? όχι?) όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Τα παράθυρα χάρη στο μεγάλο μέγεθος τους χαρίζουν πανοραμική θέα στα μικρόσωμα παιδιά μας που μπορεί να κάθονται πίσω και να απολαμβάνουν την διαδρομή, ή -εάν τα έχουμε μάθει έτσι- να παίζουν στο κινητό τους αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στο “living matrix”.

Η κεντρική κονσόλα είναι φαρδιά διαθέτοντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους τόσο κάτω από το υποβραχιόνιο όσο και στον χώρο που βρίσκεται μπροστά στην θέση που σε άλλα αυτοκίνητα θα βρείτε τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου.

Ο χώρος αποσκευών των 570 λίτρων( 500 λίτρα στην επταθέσια έκδοση) είναι σπηλαιώδης και μπορεί να φτάσει τα 720 αν μετακινήσετε τα καθίσματα μπροστά, ενώ όταν πέσουν τα πίσω καθίσματα δημιουργείται ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης 1750 λίτρα.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό της Mercedes-Benz GLB 180 θα βρείτε το γνωστό τοις πάσι υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1,33 λίτρων που έχει εξελιχτεί μαζί με την Renault/Mitshubishi.Nissan και που είναι ρυθμισμένος να  αποδίδει 136 ίππους και 200 Nm ροπής (από τις 1.640 έως τις 4.000 rpm.) αντί για 163 ίππους και 250Nm που αποδίδει στην GLB 200.

Ο κινητήρας διαθέτει την γνωστή τεχνολογία που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. προσφέροντας επιπλέον οικονομία.

Είναι γενικά πρόθυμος από πολύ χαμηλά, αλλά παράλληλα είναι τραχύς στην λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών, ενώ μετά τις 5,000 σαλ, δείχνει να δυσανασχετεί παράγοντας έναν θόρυβο που δεν ταιριάζει σε Mercedes.

Οι κραδασμοί που παράγονται και ο τραχύς θόρυβός δεν ταιριάζουν σε μια Mercedes και ουσιαστικά έρχονται σε αντίθεση με την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου, που όπως θα δούμε είναι αντάξια του αστεριού.

Θα ήθελα να δω πιο απορροφητικές βάσεις στον κινητήρα και πιο ισχυρή ηχομόνωση έτσι ώστε να μετριαστεί η αντιμερσεντεδική συμπεριφορά του και να έρθει η γενική ποιότητα στο κορυφαίο επίπεδο που ορίζουν οι αναρτήσεις. 😉

Η ουσία βέβαια αυτού βενζινοκινητήρα είναι η χαμηλή κατανάλωση που κυμαίνεται στο εντυπωσιακό-για κινητήρα βενζίνης σε συνδυασμό με ένα τόσο μεγάλο SUV- και όχι μόνο- των 6.5 -7.5 λίτρων/100χλμ!

Η λειτουργία του κινητήρα σε ότι αφορά την διαχείριση του καυσίμου, την απόκριση του πεντάλ της επιτάχυνσης και του αυτομάτου κιβωτίου γίνεται από ένα διακόπτη στην κονσόλα σε τρία προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal και Sport). Οι διαφορές όμως μεταξύ των προγραμμάτων είναι τουλάχιστον δυσδιάκριτες…

Σε συνδυασμό με το κιβώτιο που έχει δυνατότητα απεμπλοκής (sailing mode) όταν το αυτοκίνητο κινείται χωρίς φορτίο, η Mercedes GLA 180 παράγει αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την χαμηλή κατανάλωση όσο και στις επιδόσεις.

Το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT της Mercedes-Benz GLB 180 μεταφέρει την κίνηση αποκλειστικά μόνο στους εμπρός τροχούς.

Ο προγραμματισμός του είναι κάπως απότομος στην εκκίνηση, ωστόσο κατά την λειτουργία του εν κινήσει είναι εύστοχος αλλάζοντας τις ταχύτητες όταν πρέπει και με ομαλό τρόπο, ενώ οι πυκνές και κοντές σχέσεις διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του εξασφαλίζοντας οικονομία και ζωντάνια.

Σαν παράπονο θα έλεγα ότι η όπισθεν αρκετές φορές καθυστερεί να εμπλακεί- και ότι όταν προσπερνάτε και το κιβώτιο κάνει kick down, τότε το κιβώτιο κρατά την χαμηλή σχέση και αφού έχει ολοκληρωθεί το προσπέρασμα διατηρώντας τον κινητήρα σε υψηλές στροφές για αρκετή ώρα.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και με το πρόγραμμα eco που θεωρητικά επιλεγεί πάντα την υψηλότερη σχέση και θα χρειαστεί οι άνθρωποι από την Στουτγάρδη να σκύψουν με λίγη περισσότερη αγάπη πάνω από τον προγραμματισμό του κιβωτίου.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους γύρω στα 10 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ μου είπαν κάποιοι ότι το ταχύμετρο δείχνει νούμερα που ξεπερνούν ελαφρά την δεύτερη εκατοντάδα!

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση της Mercedes-Benz GLB 180 αποτελείται από αλουμινένια γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη αλουμινένιων πολλαπλών συνδέσμων πίσω και ενώ είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες, καταφέρνει χάρη την σωστή στήριξη της να μην επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές.

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακούραστα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω και  σταματούν το αυτοκίνητο σε μόλις 38 μέτρα και μοιάζουν να μπορούν να διαχειριστούν άψογα τους ρυθμούς στους οποίους μπορεί να κινηθεί η Mercedes-Benz GLB 180.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση στην θέση Normal και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Έχοντας συνηθίσει να κινούμαι με ένα SUV παρόμοιων διαστάσεων δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να νοιώσω αμέσως άνετα πίσω από το τιμόνι της Mercedes-Benz GLB 180 καθώς η εξαιρετική ανάρτηση περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων του αγαπημένου μας Δήμου Διονύσου χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Την θεϊκή εικόνα χαλούν οι κραδασμοί του κινητήρα και οι απότομες αλλαγές του κιβωτίου που όταν πιεστεί γίνεται άτσαλο στις αλλαγές του και υποχρεώνει τους τροχούς να χάσουν την ελκτική τους πρόσφυση νωρίς κατά την εκκίνηση.

Το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι κάνει την διαδικασία της κίνησης μέσα στα στενά της πόλης να μοιάζει με παιχνίδι, ενώ είναι άξιο αναφοράς το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού σε μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη.

Η ορατότητα που εξασφαλίζει η αρχοντική SUV θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τους πληβείους πολύ μακριά μέσα στην κίνηση, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες βοηθούν και αυτές στις διασταυρώσεις.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που είδα μέσα στην πόλη είναι ότι η Mercedes-Benz GLB 180 ξυπνά τα πιο άγρια ένστικτα του “NeoHellinous Arenopithikous” ο οποίος αποκλείεται να παραχωρήσει προτεραιότητα ακόμη και αν εκείνος έχει STOP…

Ευτυχώς αν είστε γυναίκα δεν φταίτε εσείς αλλά ο @@@@ας που σας το πήρε», οπότε όλα καλά!

Η κατανάλωση σε ημιαστικό περιβάλλον μπορεί να πέσει και κάτω από τα 6,5 λίτρα/100 χλμ, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε μια μέση κατανάλωση 7,5 λίτρων αν μπλέξετε στην κίνηση.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η Mercedes GLA 180 θέλει να ταξιδεύει όμως ενώ η ανάρτηση τα κάνει όλα σωστά και οι θόρυβοι από την κύλιση των ελαστικών δεν ενοχλούν, δυστυχώς γίνεται αισθητή η τραχύτητα του κινητήρα με τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγει μετά τις 4,000 σαλ να περνά την καμπίνα και να ενοχλεί όχι τόσο με την δυνατή του ένταση, αλλά με την «αντιMercedes» χροιά του ήχου του.

Όμως η Mercedes-Benz GLB 180 είναι ένας άριστος ταξιδευτής που κινείται με έναν μοναδικό τρόπο όταν αποφασίσατε να ταξιδέψετε ήρεμα με ταχύτητες μέχρι 140 χιλιόμετρα την ώρα, όπου ο κινητήρας με 7η ταχύτητα γυρνά στις μόλις 2,500 σαλ και δεν κάνει καθόλου αισθητή την παρουσία του.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες «σφίγγει» και παρέχει καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν η ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους που έβρισκαν στην μεγάλη πλευρική επιφάνεια του GLB ένα τρόπο να παίζουν με την ηρεμία του οδηγού.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορη την GLΒ που είναι εξαιρετικά ευθύβολη, δεν γέρνει υπερβολικά, ενώ πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρα από τους πλευρικούς ανέμους.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 12,5 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

 Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση η βαριά και με ψηλό κέντρο βάρους Mercedes-Benz GLB 180 είναι αναμενόμενο πως δεν θα βολεύεται και θα δυσανασχετεί… καθώς κάθεται ψηλά στις άνετες αναρτήσεις της.

Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμπεριφερθεί υποδειγματικά σαν μια A Class και παρά τις σχετικά περιορισμένες κλίσεις που επιτρέπει η ανάρτηση με τις σκληρές αντιστρεπτικές και τα φαρδιά ελαστικά, δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε για το ψηλό της κέντρο βάρους.

Σε ότι αφορά λοιπόν την συμπεριφορά της, η GLB έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τον χορό που έχει στήσει κυρίως η BMW με την Χ1 να προσπαθεί να κερδίσει την φύση κάνοντας τα «περίπτερα» να στρίβουν σχεδόν σαν Gti.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές είναι ουδέτερη, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν με τον SUV χαρακτήρα της.

Πλησιάζοντας όμως “φορτωμένη” την πρώτη στροφή της αγαπημένης μου διαδρομής με αρκετή φόρα, είδα ότι η Mercedes-Benz GLB 180 «κάθεται» αμέσως  στον εμπρός εξωτερικό τροχό της και αρχίζει να γέρνει… προκαλώντας την ακατανόμαστη.

Η συνταγή της Mercedes είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Στο καλό οδόστρωμα η υποστροφή θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση της, όμως εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος του να βρίσκεται σε δυσκολία. Ευτυχώς τα ηλεκτρονικά μαζεύουν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο!

Λίγη προσοχή θέλει όταν υπάρχουν διαδοχικές εναλλαγές στροφών, όπου το μεγάλο βάρος και το ψηλό κέντρο βάρους «μπουρδουκλώνουν» κάπως την ανάρτηση που δεν προλαβαίνει να ετοιμαστεί για την επόμενη στροφή.

Η ανάρτηση της είναι ρυθμισμένη να απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, δημιουργώντας σου μια αίσθηση που προσπαθεί να σε επαναφέρει σε ήρεμους ρυθμούς που της ταιριάζουν και που θα επιτρέψουν στους επιβάτες να απολαύσουν την διαδρομή και να φτάσουν ξεκούραστοι στον προορισμό τους.

Χρειάζεται λοιπόν να οδηγείτε  με καθαρές γραμμές και εάν θέλετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα… τότε  ίσως θα πρέπει να πάρετε ακόμη ένα αυτοκίνητο! Άλλωστε εσείς «λεφτά έχετε»!

Στο χώμα

Παρατηρώντας το προφίλ της Mercedes-Benz GLB 180 βλέπεις ότι οι γωνίες προσέγγισης, προσέγγισης 18ο, ράμπας 13,9ο και αναχώρησης και ράμπας καθώς και το ύψος των 21 εκατοστών από το έδαφος συνηγορούν για κάποιες εκτός δρόμου εξορμήσεις σε τεραίν με καλή πρόσφυση που δε θα φέρουν σε δύσκολη θέση την μέτρια ελκτική πρόσφυση που προσφέρει η μπροστινή κίνηση.

Βγαίνοντας σε ένα αρκετά κακοτράχαλο μονοπάτι στην Πεντέλη είδα ότι ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι ικανοποιητική δεν συμβαίνει το ίδιο με την γεωμετρία της πίσω ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων-που είναι φυσικά σχεδιασμένη για την άσφαλτο και έτσι επιτρέπει πολύ εύκολα να σηκωθούν οι τροχοί.

Σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς προβληματική ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση-που οφείλεται στο απότομο κιβώτιο- η GLB θα ακινητοποιηθεί εύκολα σε ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι και έτσι θα πρέπει να κινείστε παντού και πάντα με φόρα.

Είναι απόλαυση σε ομαλούς χωματόδρομους όπου κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, όμως στην λάσπη (..και υποθέτω στο χιόνι) θα χρειαστεί ιδιαίτερη μαεστρία για να μην κολλήσει στα δύσκολα.

Δεν πιστεύω ότι θέλει κάποιος να οδηγήσει με αυτόν τον τρόπο ένα ακριβό αυτοκίνητο, όμως σίγουρα όλοι αν κινηθούν με προσοχή στις συνήθως ήπιες χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν στις αγαπημένες μας παραλίες, η ανάρτηση και το στιβαρό πλαίσιο θα προφέρουν μια κορυφαία αίσθηση άνεσης και ασφάλειας που δεν θα σας απογοητεύσει.

Συμπέρασμα

Βλέποντας το εντυπωσιακό αμάξωμα της  Mercedes-Benz GLB 180 είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι κάτω από το καπό της βρίσκεται ένας κινητήρας 1,33 λίτρων και ότι κοιτάς την εισαγωγική έκδοση  της σειράς GLB.

Σε σχέση με την GLB 200 που διαθέτει ακριβώς τον ίδιο κινητήρα και κοστίζει €3,500 πιο ακριβά η διαφορά στην ιπποδύναμη (136, αντί 163 ίππους) θα φανεί μόνο όταν θα ανέβουν ψηλά οι στροφές, ενώ η οπτική διαφορά είναι μόνο το σηματάκι στο πίσω μέρος.

Στο εσωτερικό -εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις, η ποιότητα κατασκευής είναι ανάλογη της φήμης του κατασκευαστή, ενώ οι χώροι χάρη στην εγκάρσια τοποθέτηση του κινητήρα, προσωπικά μου φάνηκαν πολύ πιο άνετοι από εκείνους μιας Mercedes GLC.

Έχει εκδόσεις με μεγαλύτερους κινητήρες και τετρακίνηση, όμως για την ελληνική πραγματικότητα η GLB 180- και η GLB 180d ξέρουν να μαγεύουν όσους δεν αναζητούν τις επιδόσεις αλλά ένα άνετο οικογενειακό αυτοκίνητο με κορυφαία ποιότητα κύλισης.

Αν προέρχεστε από ένα Hatchback θα ενοχληθείτε από το μέτριας αίσθησης τιμόνι και θα νοιώσετε γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο το ψηλότερο κέντρο βάρους επηρεάζει την δυναμική συμπεριφορά του οχήματος.

Το κιβώτιο ταχυτήτων θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, όπως και η ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα, όμως η χαμηλή κατανάλωση, η φιλικότητα στην καθημερινή συμβίωση-και γιατί όχι, η πολυτέλεια και η τεχνολογία της Mercedes-Benz κάνουν την GLB μοναδική στην κατηγορία της.

Είναι απόλαυση να ζεις με ένα τέτοιο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη και να κάνεις τις διαδρομές σχολείο-δουλειά-δραστηριότητες-σπίτι, απολαμβάνοντας την υπέροχη ποιότητα κύλισης που χαρίζει η μελετημένη ανάρτηση της Mercedes.

Αν η λογική κυβερνούσε την ζωή μου, αν δεν ήμουν Autoholix, αν τα όνειρα μου δεν ήταν κόκκινα… να, αυτό είναι ένα κατάλληλο αυτοκίνητο να είχα.. Όχι ότι θα με χάλαγε να είχα ένα GLB και ταυτόχρονα κάτι με 300+ άλογα και  χαμηλό κέντρο βάρους…  Αλλά είπαμε παρότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία είναι καλύτερα να κλαις την δυστυχία σου σε κάτι πολύ δυνατό και κόκκινο!  😉

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου και η τραχύτητα του κινητήρα στις υψηλές σαλ.
  • Η μέτρια ελκτική πρόσφυση και η συντηρητική συμπεριφορά στις στροφές.

Θα θυμάμαι

  • Τους απίστευτους εσωτερικούς χώρους και τον όμορφο σχεδιασμό του αμαξώματος.
  • Τον οικονομικό και αποδοτικό κινητήρα που ταιριάζει γάντι στην ελληνική πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

Φωτογραφίες Mercedes GLB 180

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty